2023-12-11 21 瀏覽
這間位於黃埔的【The Bayside】,主打西班牙菜,有室外座位,現時的天氣非常坐室外非常舒適,可以望到維港景色。晚市除了有晚餐供應外,還有多款單點美食及酒。凱撒沙律羅馬生菜新鮮爽脆,加上麵包粒及番薯仔,清新又健康。蟹肉餅蟹餅一絲絲的蟹肉,鮮味十足。西班牙油蒜大蝦大量橄欖油爆香蒜蓉,大蝦有陣陣蒜香,而且新鮮彈牙。加利西亞式八爪魚八爪魚有陣陣炭燒香味,彈牙有咬口,下面是粒粒薯蓉,十分惹味。香脆魚柳墨西哥夾餅魚柳即叫即炸,入口新鮮熱辣,加上特製醬汁,西班牙風味十足。脆皮乳豬配馬鈴薯乳豬十分嫩腍,豬皮香脆,有少許皮下脂肪,以西班牙青椒及薯角作配菜。海鮮扁意粉西班牙的番茄醬包裹著每條意粉,酸辣味十足,有帶子、青口、蝦等海鮮,十分豐富。
晚市除了有晚餐供應外,還有多款單點美食及酒。
凱撒沙律
羅馬生菜新鮮爽脆,加上麵包粒及番薯仔,清新又健康。
蟹肉餅
蟹餅一絲絲的蟹肉,鮮味十足。
西班牙油蒜大蝦
大量橄欖油爆香蒜蓉,大蝦有陣陣蒜香,而且新鮮彈牙。
加利西亞式八爪魚
香脆魚柳墨西哥夾餅
魚柳即叫即炸,入口新鮮熱辣,加上特製醬汁,西班牙風味十足。
2023-12-07 31 瀏覽
這天晚上我約了家人在黃埔吃晚飯,經過朋友的推薦,我們便決定來到這間吃西班牙菜的餐廳試一試,店內環境寬敞舒適和清潔衛生,餐廳位於海旁,可以欣賞海景吹下海風,十分寫意,餐廳會播放英文歌海鮮扁意粉($238)青口稔香軟彈,蜆爽彈鮮美,帶子軟彈煙韌,蝦爽口微彈,扁意粉煮得軟身,非常適合小孩和老人食用,份量十分多阿根廷肉眼扒配薯蓉及西蘭花($378)厚身肉眼扒煎到7成熟,非常香稔軟嫩,肉味非常濃,質素非常高,用蔥粒灑面,味道微甜帶一點鹹,薯蓉黏口,西蘭花稔香軟彈京都麵豉醬焗鱈魚($298)魚皮很脆口,用芝麻粒灑面,魚肉非常嫩滑細密,味道鹹中帶一點清甜,非常新鮮,質素非常高,菇軟彈煙韌炸薯條配松露蛋黃醬($98)用新鮮薯仔製成的厚薯條,用炸的烹調方式,口感十分脆口,配上松露蛋黃醬清新淡雅和黏口炒菠菜($68)菠菜煮得非常軟身,非常適合老人和小孩食用,非常新鮮,十分健康四重芝士比蕯($188)批底很脆,芝士份量非常足,芝士味道很濃郁,份量非常多,十分抵食Spring Garden($98)成份有薰衣草,蝶豆花,柚子,梳打水,食用花,味道清甜,十分解渴整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物

海鮮扁意粉($238)

阿根廷肉眼扒配薯蓉及西蘭花($378)

京都麵豉醬焗鱈魚($298)

炸薯條配松露蛋黃醬($98)

炒菠菜($68)

四重芝士比蕯($188)

Spring Garden($98)

整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物和飲品的選擇非常多,食物的定價相對合理,環境和氣氛十分好,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧
四重芝士比蕯
炒菠菜
京都麵豉醬焗鱈魚
Spring Garden
2023-12-04 22 瀏覽
Outdoor 海景位置好chill,視野廣闊地欣賞港島景色,室內環境好大好舒服😌氣氛滿滿,年輕男侍應非常有禮,仲🈶Welcome Dish👉🏻鬆脆嘅多士配上柔軟嘅火腿➕ 黑醋火箭菜,口感豐富新鮮生蠔叫咗3隻生蠔🦪唔算太大隻,海水味重,點上熱情果汁食,好味又夠特別海鮮比薩配料非常豐富➡️海鮮有八爪魚🐙、小青口及蝦🦐,Pizza 批底口感薄脆,美味可口脆皮乳豬配馬鈴薯乳豬已去骨,咬落去似係拆肉再香煎過,配菜有馬鈴薯🥔及青椒🫑亞根廷肉眼扒配薯蓉及西蘭花肉眼扒牛味濃郁肉香,叫咗5️⃣成熟,食落鬆軟帶有嚼勁Lyers Italian Spritz呢杯Mocktail 味道清清地,飲落帶有點兒苦Bayside PassionCocktail配上新鮮熱情果,感覺好fresh 好好飲,酸甜適中

新鮮生蠔

海鮮比薩

脆皮乳豬配馬鈴薯
乳豬已去骨,咬落去似係拆肉再香煎過,配菜有馬鈴薯🥔及青椒🫑

亞根廷肉眼扒配薯蓉及西蘭花
肉眼扒牛味濃郁肉香,叫咗5️⃣成熟,食落鬆軟帶有嚼勁

Lyers Italian Spritz
呢杯Mocktail 味道清清地,飲落帶有點兒苦

Bayside Passion
2023-12-03 25 瀏覽
呢間西班牙餐廳係黃埔碼頭附近,近海邊, 一邊食野,一邊可以欣賞海景,好chill☺️.Pan Seared Foie: 🦆煎鵝肝,油脂肥美.Suckling Pig: 🐷🔥烤乳豬,脆皮爽口,肉質嫩滑.Squid Ink With Spanish Red Prawn: 🦑❤️🍤 剝開西班牙紅蝦,爆膏喔😍蝦膏拌上墨汁面,味道濃郁.Nachos: 🧀🌮 脆粟米片配浓郁芝士酱,非常下酒.Asparagus: 🌱🍤 清新鮮嫩蘆筍平衡菜式油膩感.Churros with Chocolate Dip: 🍫🌰 西班牙油炸鬼,脆卜下熱辣辣,面頭灑上沙糖,dip上濃郁朱古力醬,好sweet!.Chocolate Lava Cake with Vanillia Gelato: 🍮🍨 心太軟🤭 切開朱古力漿緩緩流出,好治癒.Borsao Rosado: 🍷🌹粉紅pinkpink,好fresh果香.Virgin Sangria: 🍹🍓有好多生果係裡面😍酸甜解膩有咬口
Pan Seared Foie: 🦆
煎鵝肝,油脂肥美
Suckling Pig: 🐷🔥
烤乳豬,脆皮爽口,肉質嫩滑
Nachos: 🧀🌮
脆粟米片配浓郁芝士酱,非常下酒
Asparagus: 🌱🍤
清新鮮嫩蘆筍平衡菜式油膩感
Borsao Rosado: 🍷🌹
粉紅pinkpink,好fresh果香
Virgin Sangria: 🍹🍓
有好多生果係裡面😍酸甜解膩有咬口
2023-12-01 153 瀏覽
成間餐廳,室內只開放一半,加埋室外,先唔講室外情況。室內只有一位侍應。我哋Book 咗位,帶完枱,無menu 揮咗好多次手,(都係求個menu) 就算有其他唔係負責嘅同事見到都冇理我哋。直到有另一位帶位同事,經過先發現我哋無menu,而睇落好忙嘅侍應終於過嚟,問我哋要咩水,講完tap water,ok 完,最後都係無比到我哋。全程等得又耐,服務又差,野唔係特別好食,問生蠔又無得揀(都已經心知不妙) 我哋叫咗6隻$258,似出面$10 一隻嘅質素,醬料又唔夾,pizza 係超薄嘅餅乾,仲有個意粉無影,話係牛肉意粉,牛肉超碎上,完全食唔出有牛肉。
A bistro bar n eatery by bayside, with panoramic views of the iconic Victoria Harbour. They features Mediterranean food, from cold antipasti, all-day tapas, pizza, pasta, grilled meat to seafood. U could also choose to make ur dining experience more special by adding premium pairings (black truffle shavings & pan seared foie gras). 「The Bayside」是一家可以飽覽維多利亞港景色的小酒館兼餐廳,位置可以享受全景式的美麗景觀。他們提供不同種類的地中海美食,包括冷盤前菜、全天供應的西班牙小吃、薄餅、義大利粉、各種肉類和海鮮等。想升級您的用餐體驗,更可以選擇加入高級的配搭(黑松露刨花和香煎鵝肝),。𝙈𝙮 𝙋𝙞𝙘𝙠𝙨 推薦 ♡ : ⌕ French Oyste

𝙈𝙮 𝙋𝙞𝙘𝙠𝙨 推薦 ♡ :
⌕ French Oysters 法國生蠔
⌕ Hamachi Carpaccio 薄切油甘魚
⌕ Dry Aged Wagyu Bavette 和牛配黑松露醬及有機蘿蔔

📍The Bayside
(One Harbourfront, 18 Tak Fung Street, Whampoa Garden, Hung Hom)
2023-11-28 26 瀏覽
放假當然要嚟個sunset happy hour先至夠relax旁邊係酒店,前面完全可以飽覽整個海濱!嚟呢度chill一chill真係正🥂食生蠔當然要配返杯酒,不過我最近先岩岩感冒好返,唯有飲住杯mocktail先呢杯Virgin Sangria 好有記憶點好多水果粒,味道唔會太甜,Happy Hour有買一送一先叫左半打Fine De Claire 法國生蠔,肉質有彈性帶爽口,先有海水嘅鹹味,後續嘅清甜味會慢慢散發出嚟不過如果肉質可以再飽滿啲會更好‼️「京都麵豉醬焗鱈魚」甜甜味嘅麵豉醬令鱈魚味道更提鮮,肉質非常軟滑,鱈魚魚皮好Q彈,富有骨膠原「西班牙海鮮湯燉飯」呢個海鮮燉飯同平時食嘅有啲唔同,芝士味比較突出,岩哂🧀芝士控~~入口好creamy,海蝦&帶子都好好食❤️

旁邊係酒店,前面完全可以飽覽整個海濱!
嚟呢度chill一chill真係正🥂

食生蠔當然要配返杯酒,
不過我最近先岩岩感冒好返,唯有飲住杯mocktail先

呢杯Virgin Sangria 好有記憶點

好多水果粒,味道唔會太甜,
Happy Hour有買一送一

先叫左半打Fine De Claire 法國生蠔,

不過如果肉質可以再飽滿啲會更好‼️

「京都麵豉醬焗鱈魚」
甜甜味嘅麵豉醬令鱈魚味道更提鮮,
肉質非常軟滑,鱈魚魚皮好Q彈,富有骨膠原

「西班牙海鮮湯燉飯」
呢個海鮮燉飯同平時食嘅有啲唔同,
芝士味比較突出,岩哂🧀芝士控~~
入口好creamy,海蝦&帶子都好好食❤️
2023-11-26
2023-11-27 34 瀏覽
再訪位於黃埔既The Bayside ,silveroakgroup 旗下既一間餐廳,鄰近九龍海逸君綽酒店。有室內外座位,依家天氣清涼,多咗好多人選擇坐室外,有海風吹過真係好舒服,仲可以一邊食野一邊欣賞維港景色。前菜同TAPA既選擇夠多,主菜亦有pasta, pizza, 海鮮同肉類等。晚市套餐$318起🌟薄切油甘魚配柚子汁和墨西哥辣椒$168油甘魚可以包住芒果粒食,同埋加咗柚子汁,味道酸酸地好開胃🌟牛油果他他配芒果及酸種麵包 $148表面係紅菜頭粒、芒果粒同芝麻,牛油果creamy,保留咗啲牛油果粒,唔係全部整成牛油果醬,酸酸甜甜🌟蟹肉餅 $118一份只有2細件, 但食到滿滿蟹肉,點埋醬汁食都唔錯 🌟香脆魚柳墨西哥夾餅 $88夾餅脆身,魚柳炸至香脆唔會干,醬汁有少少辣,🌟龍蝦堡 (1pc) $128牛油麵包外層烘脆,切開夾住龍蝦肉食,味道好夾,兩人share 1份啱啱好🌟香煎鵝肝配布里歐麵包 $138鵝肝係每次黎都必食既tapa,鵝肝煎至金黃焦香,好肥美,配上無花果醬同藍莓醬冇咁膩🌟阿根廷肉眼扒配薯蓉及西蘭花 10pz $378肉眼扒要咗5成熟,切開呈粉色,肉質好軟嫩,有少少筋位不過

🌟薄切油甘魚配柚子汁和墨西哥辣椒$168
油甘魚可以包住芒果粒食,同埋加咗柚子汁,味道酸酸地好開胃

🌟牛油果他他配芒果及酸種麵包 $148

🌟蟹肉餅 $118
一份只有2細件, 但食到滿滿蟹肉,點埋醬汁食都唔錯

🌟香脆魚柳墨西哥夾餅 $88
夾餅脆身,魚柳炸至香脆唔會干,醬汁有少少辣,

🌟龍蝦堡 (1pc) $128

🌟香煎鵝肝配布里歐麵包 $138

🌟阿根廷肉眼扒配薯蓉及西蘭花 10pz $378
肉眼扒要咗5成熟,切開呈粉色,肉質好軟嫩,有少少筋位不過唔會好肥,點少少醬汁會好食啲。配菜有薯蓉同西蘭花

🌟Italian Gelato $48/Scoop
最後仲食咗Gelato ,個人最鐘意都係Pistachio,開心果味夠濃
2023-11-25 283 瀏覽
跟著 Delicious USA 繼續走,The Bayside 參與的菜式是美國牛 US Ribeye。Grilled US Ribeye 8oz $378美國肉眼質素無可置疑,濃郁肉香,大廚亦煎得恰到好處,外脆內粉嫩,鬆軟富適當嚼勁。配菜基本,傳統的做法。既來之當然不止於此,The Bayside 位於黃埔海旁,視野廣闊地欣賞港島景色,難得的地利,此情此景,無酒不行!Bayside Passion $128Vodka, Blue Curacao,菠蘿汁、熱情果汁、梳打水的組合,甜美易入口,最喜歡那熱情果汁的香濃,更有粒粒熱情果子的口感。BB G&T $98Orange Peel、infusion gin、Tonic Water 基本的配搭,同樣香甜易入口。Aqua Panna Still Water $68吃了五款西班牙小吃,各有特色。Iberico ham, tomato crispy bread火腿富鹹香,佐酒或配合蕃茄脆包亦美味,相比一般只供應麵包橄欖油更有誠意!Hamachi Carpaccio  $168特式在柚子香蔥醬汁及加了少許辣椒粉在生魚片上,更加 refreshi
Grilled US Ribeye 8oz $378
Grilled US Ribeye 8oz378
Bayside Passion $128
BB G&T $98
Aqua Panna Still Water $68
Aqua Panna Still Water
吃了五款西班牙小吃,各有特色。

Hamachi Carpaccio, Iberico ham, tomato crispy bread
Hamachi Carpaccio  $168
Hamachi Carpaccio
特式在柚子香蔥醬汁及加了少許辣椒粉在生魚片上,更加 refreshing;鰤魚刺身本身鮮嫩細緻,口感一流。
Nachos Chicken $188
Nachos Chicken
分量十足,餡料豐富,吃得滿足!
Pulpo a la Gallega $168
Pulpo a la Gallega
西班牙烤章魚,與別不同是底層的薯蓉,混了少許辣椒所以呈橙色,只是微辣,不用擔心。
Pulpo a la Gallega
Churros with chocolate dip $98
Churros with chocolate dip
知名的西班牙甜品,鬼佬油炸鬼炸得通透,香脆不油膩,與朱古力醬是絕配。
Churros with chocolate dip
個人認為,在室外一面飲雞尾酒或品嚐甜點、一面欣賞維港景色,寫意人生,夫復何求!用餐比較適合在室內,比較舒適。

2023-11-22
Grilled US Ribeye 8oz378
Churros with chocolate dip
難得假日食返一個Chill D既午餐☀️ 呢間位於黃埔海邊既地中海菜一望出去就有無敵維港海景🌊 真係有種去左歐洲旅行既感覺✈️ 室內既裝修都好似歐洲既小酒館好舒服🇪🇸 Menu選擇多仲有Brunch選擇😋食物質素好高可以約會黎試下❤️⭐️ Lobster Roll 🦞 ⭐️ Prawn Cocktail 🦐西班牙菜當然要食吓海鮮啦💙 大蝦肉質新鮮簡單用蝦汁調味已經表現出鮮味☺️ Lobster Roll 麵包鬆軟配上啖啖龍蝦肉好有街頭風味😄⭐️ Maryland Crab Cakes 🦀蟹肉輕輕煎過保留了新鮮度🍘濃郁既海水味配酒一流🍸⭐️ Spanish Suckling Pig 🐷最鍾意食嘅西班牙名菜之一😛 烤乳豬帶啖啖油香但係脂肪咬落去不會肥膩🥓肉質嫩滑帶甘香🍏⭐️ Seafood Juicy Rice 🥘用料豐富有大蝦帶子同青口等🐚海鮮嘅精華融入晒飯粒裡面🩵 飯粒熟度剛剛好 鮮味層次好飽滿⭐️ Pistachio Party 💚非常推介呢度甜點🍮無蛋造成嘅蛋糕同樣不失鬆軟👍🏻 開心果Nutty既口味配上Toffee Caramel Cream口味好Rich 🍭⭐️ Basque Burnt Chees
Prawn Cocktail
⭐️ Spanish Suckling Pig 🐷
⭐️ Seafood Juicy Rice 🥘
Pistachio Party
⭐️ Pistachio Party 💚
⭐️ Basque Burnt Cheesecake with Raspberry Sorbet 🍰
Cheesecake 口感好幼滑😜配上紅莓雪芭果味濃🍓 帶微酸好清新
⭐️ The Bayside Sangria 🍷
西班牙菜一定要配返杯Sangria🥰 果味濃酒味容易入口🩷 微醺吹住海風好Chill

⭐️ Tocornal Chardonnay🥂
主打海鮮口味比較濃郁🤪適合配返杯白酒中和味蕾加添清新感
Prawn Cocktail
Lobster Roll
Maryland Crab Cakes
Pistachio Party
The Bayside Sangria
Seaside view Spanish restaurant/Bar@Whampoa黃埔海景西班牙餐廳酒吧My friend and I went to a restaurant called "The Bayside " located in Shop G1, G/F, Whampoa Garden, 18 Tak Fung Street, Hung Hom紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖There is an outside patio where those can sit outside,chill and grab a drink or two!enjoying panoramic seaview at the same time!VenetiaPizzette - Seafood Pizza海鮮薄餅HKD$108 The ultimate seafood spread with pesto - prawn, octopus,mussel and lobster meat..incredibly crispy,crunchy and flaky thin crust.
黃埔海景西班牙餐廳酒吧

紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖

Venetia
Pizzette - Seafood Pizza
海鮮薄餅
HKD$108
mussel and lobster meat.
super tasty,highly recommended

Gambas Al Ajillo
西班牙油蒜大蝦
HKD$ 158
Tender, garlicky shrimp with toasted .
jumbo sized shrimp
sweet,fresh,springy and bouncy
flavourful garlicky flavour
served with crispy bread
yummmmm
highly recommended

意式拿坡里醬烤三文魚配馬鈴薯菠菜
HKD$268

Tomato, olives and capers sauce with rosemary potatoes & sautéed spinach.
the salmon is perfectly seared with golden crispy skin
moist,juicy and flaky fillet
Tomato, olives and capers sauce is flavourful with a hint of spiciness
wholesome,healthy and delectable

Seared, Buttered Asparagus
牛油蘆筍
HKD$98

Sautéed Broccolini
西蘭花
HKD$68
green and crunchy

HKD $298
Roasted, milk-fed suckling pig with tender meat and crispy
skin alongside roasted potato.
  • Venetia Pizzette - Seafood Pizza 海鮮薄餅
特別鍾意黃埔呢個地方,因為以前成日會去紅磡海逸的海旁拍拖,君綽酒店地下的餐廳也都是過了,很久沒有過來,變咗食西班牙地中海菜的 《The Bayside》對我嚟講好有新鮮感,天氣涼涼地,一於試吓 outdoor ,一邊食嘢一邊睇海景,吹海風仲可以提睇星星,幻想自己去咗郵輪旅行一樣咁爽!SIGNATURES Drink 🍸 餐廳位於黄埔海濱長廊附近,露天平台可以欣賞到 180° 維港海景,感覺特別舒服放鬆,又點少得叫杯雞尾酒 Chill 吓!COCKTAILSTHE BAYSIDE SANGRIA (TINTO)酒吧請嚟調酒師兼品酒師坐陣,多款 Cocktail 都好啱女生打卡,食西班牙嘢,當然要配返杯 Sangria。The Bayside Sangria 加入白蘭地同大量水果,容易入口,飲落果味香甜,以水果嘅酸甜為主。MOCKTAILSSPRING GARDEN朋友唔好酒精🍷叫咗杯清香的SPRING GARDEN,顏色層層漸變,同樣易入口嘅好選擇。Nachos 品嚐摩登地中海菜之前,來一個佐酒小食,喜歡香脆可口的墨西哥薄片,芝士拉絲。再加上牛油果醬、酸忌廉、薄切墨西哥辣椒、莎莎醬和香草
SIGNATURES Drink 🍸

COCKTAILS
THE BAYSIDE SANGRIA (TINTO)
MOCKTAILS
SPRING GARDEN
Nachos
再加上牛油果醬、酸忌廉、薄切墨西哥辣椒、莎莎醬和香草,而且帶點香辣,非常唔錯。
加利西亞式八爪魚🐙
鹹甜兼備的加利西亞式八爪魚,是經典tapas之一,當地盛產八爪魚所以肉厚肥美,很好吃。
用作 tapas菜式, 八爪魚烤到剛剛好,入口充滿炭香,剪成一小段入口爽彈。淋上橄欖油、甜椒粉和海鹽作調味,配搭牛油香味的薯蓉,增加口感,值得一試。
Dinner By The Bay $ 318 / person
CP值非常高的晚餐,一次過食盡西班牙、意大利、法國、希臘特色佳餚,見到餐廳設有乾式熟成牛肉架,決定主菜要試吓海鮮和牛肉菜式。
To Start
36 Month Ibérico Ham with Crystal Tomato Bread
巴馬火腿油香四溢,滿口鹹香,再配上新鮮蕃茄脆多士,很有西班牙傳統美味。
Steak Tartare
生牛肉剁碎了,配上各式各樣的香料,一股迷人味道,食得出牛肉非常新鮮,同時保留咗肉香。
To Warm
Gambas Garlic Chili Prawns
熱盤方面好多選擇,新鮮大蝦肉質爽口彈牙,強勁的蒜油調製,是西班牙菜的特色。感覺帶點微辣,非常惹味,搭配可口。
Foie Gras on Buttered Brioche with Figs Compote (+ $80)
鵝肝簡直係人間美食,賣相吸引,鵝肝超級肥美,外脆內軟,伴上藍莓醬減輕油膩感,加上厚多士,香脆啊!令到整體口感、層次更加豐富。
The Main Event
Pan Seared Halibut in Salsa Verde with Mashed Potato & Grilled Asparagus (+$48)
比目魚就諗起地中海,魚肉柔嫩,煎得皮脆,少許香蔥青醬調味巳經好惹味。
健康又美味的烤蘆筍、小甘筍,配上香甜又幼滑的馬鈴薯蓉,味道有驚喜。
Dry Aged-The Wagyu Bavette (+$78)
自家乾式熟成和牛,餐廳特別訂製乾式熟成牛肉架,所以一定要食呢度嘅熟成牛肉,不容錯過 Bavette,肉質緊實,經過乾式熟成再烤,牛味豐富。
煎得外焦肉嫩,淋上的燒汁和牛肉味道非常夾,入口即化。配以迷迭香烤新薯同有機迷你紅蘿蔔 ,豐富層次而且加添了另一種的爽滑口感。
Sweet Finale
Basque Burnt Cheese Cake with Raspberry Gelato
最後來到完美的甜品,芝士蛋糕充滿芝士奶香,入口Creamy 唔太甜。伴上我最愛的紅莓雪芭,酸酸甜甜好開胃。
Lemon Cream Tart
喜歡檸檬忌廉果醬,配上鬆脆曲奇撻,味道恰到好處,酸檸檬香好美味。
紀念日
  • Dry Aged-The Wagyu Bavette
  • Pulpo a la Gallega
  • Steak Tartare
2023-11-21 31 瀏覽
想找一間海景西餐廳,又不想過海或去尖沙咀,呢間位於黃埔海濱長廊的西餐廳是一個不錯的選擇。餐廳分室內和室外露天區域,室內空間很大,有酒吧區和食客區,酒類收藏甚多顯現氣派,室外有海景海風伴隨,特別受外國遊客歡迎。波士頓龍蝦濃湯 ($148):湯汁濃郁順滑,每一口都充滿了龍蝦的鮮甜味道,質地濃結,味道濃厚,令人回味無窮。白酒蕃茄燴青口 ($168):以青口為主角,配以白酒和蕃茄的燴煮,味道更加增添層次帶出鮮味。新西蘭羊架配時令素菜 ($318):新西蘭羊架三件再搭配時令的素菜,有薯角和菇類,伴上醬汁呈現出色彩豐富的盤面。脆皮乳豬配馬鈴薯 ($298):烤乳豬外皮香脆,肉質入味。搭配的馬鈴薯在口感上提供了一種濃郁的濕潤感,完美平衡了整道菜的口感和風味。牛油蘆筍($98):蘆筍鮮嫩爽口,份量非常精緻,感覺有點小貴,不過卻為我們的晚餐帶來健康元素。芝士蛋糕配紅莓雪葩 ($118):以芝士蛋糕和紅莓雪葩為主要搭配,味道清新而不膩。芝士蛋糕口感綿密,搭配紅莓雪葩的甜酸風味,互相平衡,給人一種愉悅的口感體驗。Mocktail/spring garden ($98):無酒精雞尾酒以春天花園為靈感,呈現出清

Mocktail/spring garden ($98):無酒精雞尾酒以春天花園為靈感,呈現出清新的口感和芬芳的香氣。這是一種適合所有人的飲品選擇,無論是喜歡酒精還是不喝酒的人都能夠品嚐到這款美味的飲品。
這間西餐廳位於黄埔的海濱長廊附近,主打摩登的西班牙地中海菜式。店內環境寬敞舒適,設計以簡約西式裝潢為主,戶外座位更能欣賞到維港海景,充滿浪漫氣氛,適合約會或多人聚會。Dinner by The Bay - $318/位Welcome Dish鬆脆的多士放上柔軟的伊比利亞火腿,鹹香味道油潤自然,更有黑醋火箭菜。36 Month Iberico Ham with Crystal Tomato Bread一片三十六個月伊比利亞火腿油花紋理分明,果味濃郁而平衡,酥脆的麵包塗滿清甜的鮮蕃茄。Scallop Ceviche in Peruvian Citrus Vinaigrette秘魯烹調方法,以柑橘油醋汁醃帶子,陣陣清香更突顯其鮮味。Gambas, Garlic Chili Prawns爽滑彈牙的鮮蝦富濃郁的大蒜味帶微辣,橄欖油的清香忽隱忽現。Foie Gras on Buttered Brioche with Figs Compote +$80豐美多汁的鵝肝入口即化,酸甜的無花果蜜餞及酥脆的多士正好解膩。Pan Seared Halibut in Salsa Verde with Mashe

Dinner by The Bay - $318/位
Welcome Dish

Welcome Dish

秘魯烹調方法,以柑橘油醋汁醃帶子,陣陣清香更突顯其鮮味。
Gambas, Garlic Chili Prawns

Gambas, Garlic Chili Prawns
爽滑彈牙的鮮蝦富濃郁的大蒜味帶微辣,橄欖油的清香忽隱忽現。

Pan Seared Halibut in Salsa Verde with Mashed Potato & Grilled Asparagus +$48
香煎大比目魚扒,魚皮香脆,雪白的魚肉細嫩綿密富魚脂香,蘸上清新的青醬更突顯鮮味,綿密的薯蓉帶紅蘿蔔香甜,更有一條條爽脆的烤蘆筍。
Dry Aged-The Wagyu Bavette
Dry Aged-The Wagyu Bavette

Dry Aged-The Wagyu Bavette +$78
取自最軟嫩的後腰脊翼板,乾式熟成使和牛豐富且平均的油花更加嫩滑及濃郁,切成一件件也不會流失半點肉汁,邊位帶焦香味美,可蘸上燒汁或芥末醬;焗薯角、紅蘿蔔、西蘭花及香菇等平衡膩感。

西班牙巴斯克芝士蛋糕外脆內嫩,半熟的芝士順滑富奶香,有獨特的焦香,紅桑子雪糕酸甜解膩。
Earl Grey & Jasmine Tea

Earl Grey Tea - $45
沉穩的茶香愈泡愈出,隱隱泛著佛手柑的氣味。
Jasmine Tea - $45

帶有天然茉莉花香味。

2023-11-20
發現海傍隱世西班牙餐廳😍而且性價比仲好高!環境好寬敞,仲可以望住海景勁Chill❣💫 布拉塔水牛芝士配時令蕃茄 $158水牛芝士帶有濃濃奶香☺質地好軟滑,配搭淋上酸甜黑醋汁既蕃茄片同沙律菜,仲有蜜糖麵包片🍯💫 香脆魚柳墨西哥夾餅 $88 (2pcs) / $168(4pcs)夾餅內既魚柳炸至外脆內嫩,配搭椰菜絲、紅椒絲等,仲有千島醬,口感味道都豐富🌮一定要趁熱食吖!💫 Dinner Set $318/per person晚餐會包括冷盤前菜×1、熱盤前菜×1、主菜同甜品☺組合都幾豐富❣🌟 冷盤前菜揀左帶子同36 Month Iberico ham;味道鮮甜既帶子刺身配上酸甜既秘魯柑橘醋,幾開胃❤Iberico ham口感潤滑充滿甘香,配上蕃茄蓉多士!🌟 熱盤前菜揀左Truffle&Cheese Bikini同鵝肝多士(+$80)兩塊脆多士夾住混合濃香黑松露醬既拉絲芝士🧀,外脆內拉絲,香口好味!👍鵝肝平時多數配脆多士,但佢呢款係配烘似西多士質地既蛋多士🍳好鬆軟既口感~😋鵝肝煎至油脂香滿溢,入口即化,配搭鬆軟多士好好味😍😍😍🌟 主菜就揀左煎比目魚(+$48) 同Dry-aged和牛 (+$7

💫 布拉塔水牛芝士配時令蕃茄 $158

💫 Dinner Set $318/per person

🌟 主菜就揀左煎比目魚(+$48) 同Dry-aged和牛 (+$78)😛比目魚一切落去果下已經feel到佢既軟嫩質感🥰外脆內軟、充滿魚香;底層配搭綿密既薯蓉同烤露荀😁 和牛亦好好味!煎至外層帶點焦香,裏面肉質好細緻,同時肉味濃郁!唔使點醬味道亦好夠!

🌟 甜品試哂兩款,包括檸檬撻🍋同巴斯克芝士蛋糕🧀檸檬撻酸甜清爽;巴斯克芝士蛋糕口感結實、芝士味濃,配紅桑子雪芭可減少膩感😋

💫 Virgin Sangria $78