2024-05-10 0 瀏覽
我最近造訪了一家位於旺角的摩洛哥風咖啡店,這裡的裝修最具特色的地方莫過於它的泳池和人造小沙灘,非常適合喜歡拍照打卡的朋友前來。在下午茶時段,我只點了他們的沙拉,食材都非常新鮮,清爽可口。這家咖啡店的位置非常便利,交通便捷,讓人可以輕鬆抵達。店內環境寬敞舒適,讓人感到放鬆愉悅。服務員態度親切周到,讓整個用餐體驗更加愉快。總括來說,這家摩洛哥風咖啡店給了我一個舒適又愉快的用餐體驗,雖然只點了沙拉,但食材的新鮮和環境的獨特性讓我印象深刻。我肯定會考慮再次光臨,享受這裡獨特的摩洛哥風情和輕鬆愉悅的用餐體驗。

2024-04-04 303 瀏覽
果日情人節,同心儀既人去左食飯,餐廳既装修好特別同好有心思!好似分左三部分!我們坐既位置係梳化,同燈光比較暗比較有情調,而佢地有另一邊係露天,仲有一邊室內係比較光猛同合一大班人。食物方面,我們叫左四道菜包括羊架,沙律,意粉和一個小食!不論味道和外觀都做得好好!.完全意想不到!。。值得一讚係服務態度,真係一流和好貼心!!酒方面。。Cocktail 冇得輸!所以叫左幾杯!!。。
果日情人節,同心儀既人去左食飯,
2024-02-14
情人節
2024-02-28 629 瀏覽
早排同朋友慶生,嚟咗呢間旺角嘅樓上𝗖𝗮𝗳𝗲。𝗹𝗼𝗰𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻好方便,地鐵一出就到,入到去完全係大型打卡現場,有人造沙灘、希臘風水池,都可以出露天𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹。同朋友就簡咗坐出面邊食嘢邊傾計,望住旺角嘅夜景吹住風,非常放鬆~🍴黑松露忌廉汁意大利飯伴芝士焗大啡菇 $𝟭𝟮𝟴意大利飯比較𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆,每粒飯都有黑松露汁包住,幾鍾意食大啡菇,鮮嫩多汁,可以𝗯𝗮𝗹𝗮𝗻𝗰𝗲返芝士嘅𝗝𝘂𝗶𝗰𝘆~📝 :𝟳.𝟴/𝟭𝟬🍴 炭燒加拿大豬鞍 $𝟮𝟲𝟴豬鞍味道正常,肉質有啲乾身,配菜係紫薯蓉,食落會比較甜。📝 :𝟳/𝟭𝟬🍴 黑松露醬炸薯條 $𝟲𝟴薯條上盤熱辣辣,好香脆,份量都唔少,黑松露醬好濃郁,唔錯👍🏻📝 :𝟴/𝟭𝟬🍴水牛城雞翼 $𝟴𝟴雖然水牛本身辣,但係呢隻辣已經超出日師兄嘅承受能力(譚仔食開五小)🤣 同我一樣唔太食得辣嘅建議簡蜜糖味會開心啲~📝 :𝟱/𝟭𝟬🍴𝗘𝗔𝗥𝗟 𝗚𝗥𝗘𝗬 𝗟𝗔𝗩𝗔 𝗖𝗔𝗞𝗘 $𝟲𝟴由細到大都迷戀朱古力心太軟,今次係朋友大推下第一次試伯爵茶味,又幾有驚喜!軟熟程度啱啱好,一切就流漿,食落唔會太甜又好香茶味。📝 :𝟵/𝟭𝟬總結:打卡餐廳通常都係食環境,呢間叫做地方大裝修靚得嚟嘢食亦不過不失,

🍴黑松露忌廉汁意大利飯伴芝士焗大啡菇 $𝟭𝟮𝟴
📝 :𝟳.𝟴/𝟭𝟬

🍴 炭燒加拿大豬鞍 $𝟮𝟲𝟴
豬鞍味道正常,肉質有啲乾身,配菜係紫薯蓉,食落會比較甜。
📝 :𝟳/𝟭𝟬

🍴 黑松露醬炸薯條 $𝟲𝟴
📝 :𝟴/𝟭𝟬

🍴水牛城雞翼 $𝟴𝟴
📝 :𝟱/𝟭𝟬

🍴𝗘𝗔𝗥𝗟 𝗚𝗥𝗘𝗬 𝗟𝗔𝗩𝗔 𝗖𝗔𝗞𝗘 $𝟲𝟴
📝 :𝟵/𝟭𝟬

總結:打卡餐廳通常都係食環境,呢間叫做地方大裝修靚得嚟嘢食亦不過不失,如果想同三五知己開心慶祝傾下計,都可以一試。

✍🏻其他分數
📝環境:𝟵.𝟱/𝟭𝟬
📝性價比:𝟳/𝟭𝟬
2024-02-28 391 瀏覽
🏖️ 旺角高質打卡餐廳 現場環境周圍都係打卡位✨有水池、有沙灘🏝️充滿摩洛哥風味😌🔻海膽忌廉汁扁意粉|$138大大舊海膽,海膽愛好者之選😍啲汁好足夠,啖啖都有海膽味🍝🔻炭燒美國特選西冷|$368估唔到份量都幾足夠🥩幾好食😋薯蓉都不能忽視,好正🤤🔻芒果牛油果蟹肉沙律|$128不嬲芒果同牛油果都好夾🥑好清新🥰🔻薯條配黑松露醬|$68係粗薯條🍟熱辣辣咁上枱💨溝埋黑松露醬好好食😍🔻水牛城雞翼|$88正常水牛城雞翼味😂🏖️ 旺角高質打卡餐廳 現場環境周圍都係打卡位✨有水池、有沙灘🏝️充滿摩洛哥風味😌🔻海膽忌廉汁扁意粉|$138大大舊海膽,海膽愛好者之選😍啲汁好足夠,啖啖都有海膽味🍝🔻炭燒美國特選西冷|$368估唔到份量都幾足夠🥩幾好食😋薯蓉都不能忽視,好正🤤🔻芒果牛油果蟹肉沙律|$128不嬲芒果同牛油果都好夾🥑好清新🥰🔻薯條配黑松露醬|$68係粗薯條🍟熱辣辣咁上枱💨溝埋黑松露醬好好食😍🔻水牛城雞翼|$88正常水牛城雞翼味😂
🏖️ 旺角高質打卡餐廳

溝埋黑松露醬好好食😍

🔻水牛城雞翼|$88
正常水牛城雞翼味😂
2024-02-25 407 瀏覽
打卡位超多,有人造小沙灘、沙灘椅、水池、摩洛哥風格佈置(室內室外都有)、希臘風水池,整個餐廳氣氛好好,坐得好舒服🥰嘢食擺盤都好靚:慢煮法國豬腩香煎法國海鱸魚伴檸檬牛油汁黑松露忌廉汁義大利飯伴芝士焗大啡菇茶壺都好靚,好別緻整體都幾好食☺️👍🏻服務態度好好,咁啱我哋叫咗個(tiramisu) Tiramisu,侍應會主動問是否需要幫客人錄影影相,幫我地打卡🥰🥰🥰

嘢食擺盤都好靚:
慢煮法國豬腩
香煎法國海鱸魚伴檸檬牛油汁
黑松露忌廉汁義大利飯伴芝士焗大啡菇
茶壺都好靚,好別緻
整體都幾好食☺️👍🏻

2024-02-14 486 瀏覽
喺放假嘅第一日,我约左幾個舊同事出嚟見面,我哋好耐冇見,所以要搵一間靜靜嘅地方食嘢倾偈。有朋友介紹我去Subtle Island,佢話氣氛好,有情調,果然是好的地方。呢間餐廳好有特色,係打卡的好地方。喺我哋坐位隔離就有一個水池,好有土耳其嘅特色。呢間餐廳出面有户外坐位,但因為今日落咗雨,所以我哋選擇喺室內坐。海膽煙三文魚拌蟹籽意粉好食,擺得靚。炸魚薯條好脆。牛油果中東米沙律好特別,我哋第一次食中東米,好有咬口。鮮茄海鮮意大利飯也不錯。最後我哋仲叫左2件cake做甜品。

🦞性價比🦑:🟢🟢🟢🟢⚫🥞美食體驗🧇:裝修得非常靚既旺角網紅餐廳,食物偏高價,不過配合埋個裝修我覺得依然係有性價比的。如果係約左朋友想影下靚相,我覺得都不失為一個選擇📸打咭體驗📸:主打異國風情,有室內沙灘、水池等等。最少可以搵到2~3個左右的地方可以影相。不過適合的影相焦段會係35、50左右,85唔太施展得開。建議可以閒日的下午茶時段過黎,到時人少少可以慢慢影。呢啲餐廳如果想打咭,係有必要請半日假黎慢慢用好個環境佢🍳食物搭配🍳:食左個扒、甜品做生日甜品都好好。我最喜歡係個甜品,其他的食品就係正常水平,咖啡拉花最有驚喜,好靚
🦞性價比🦑:🟢🟢🟢🟢⚫

• 甜品
環境食物都可以,服務態度都好好就係說話技巧就真係冇咩經驗我同兩位朋友食生日飯,因為我之後仲有其他嘢做,約咗人所以想安排3點差唔多時間完成一餐生日飯但冇可能係朋友面前講我趕住走咁冇禮貌亦都因為第一次去呢間餐廳,所以為此我特意提早去到同員工講,睇吓可唔可以配合一下,唔得我自己再想辦法。我亦都好明確講清楚,我想餐廳配合我呈上食物嘅時間分配,重點係我唔想同朋友講我趕時間走咁樣我覺得好冇禮貌禮得意準備安排定甜品寫生日賀詞一切都好好,原定準備定嘅時間安排呈上生日甜品慶祝點知係另一位侍應將甜品遞上嚟嘅時候冇啦啦就話已經為你地安排好啦,仲話因為知道我三點趕住走😵‍💫我真係好無言,我只能夠扮冇事發生即刻好尷尬其實如果要人哋把口講出嚟,倒不如我自己講出嚟,你明唔明我就係唔想呢?雖然我絕對相信我朋友們唔會介意呢件事,但係因為你呢一句成件事都變得好唔得體,同埋如果我自己直接講出嚟,根本上都唔需要有呢一個咁尷尬嘅時刻。多謝你哋比一個(咁好)嘅服務周到講真,寧願你唔做咁多嘢好過
環境食物都可以,服務態度都好好

就係說話技巧就真係冇咩經驗

我同兩位朋友食生日飯,因為我之後仲有其他嘢做,約咗人
所以想安排3點差唔多時間完成一餐生日飯
但冇可能係朋友面前講我趕住走咁冇禮貌

得意準備安排定甜品寫生日賀詞
一切都好好,原定準備定嘅時間安排呈上生日甜品慶祝

點知係另一位侍應甜品遞上嚟嘅時候
冇啦啦就話已經為你地安排好啦,
仲話因為知道我三點趕住走😵‍💫

我真係好無言,我只能夠扮冇事發生
即刻好尷尬

多謝你哋比一個(咁好)嘅服務周到
講真,寧願你唔做咁多嘢好過
2024-01-13
生日
2023-12-23 382 瀏覽
今日黎到旺角「Subtle Island」,裝修以沙灘及泳池做主題,處處都係充滿特色的打卡點,店內面積寬躺,客人可以聊天打卡。軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉$148軟殼蟹炸得香脆,鹹蛋黃味道突出,配上忌廉汁,味道更加濃郁。特式茗茶和莓果花茶都很清新怡人,飲完之後留有啖啖清香。TIRAMISU$80口感濃郁,甜度適中,是一道不容錯過的甜品。店名:Subtle Island地址:旺角西洋菜南街51號友誠商業中心4樓

軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉$148
軟殼蟹炸得香脆,鹹蛋黃味道突出,配上忌廉汁,味道更加濃郁。
特式茗茶和莓果花茶都很清新怡人,飲完之後留有啖啖清香。
TIRAMISU$80
口感濃郁,甜度適中,是一道不容錯過的甜品

店名:Subtle Island
地址:旺角西洋菜南街51號友誠商業中心4樓
每個角格都有驚喜,有水池景、沙灘景、牆景……滿有希獵氣息,食物質素亦很好,值得推薦。今次叫咗咸蛋黃軟殼蟹意粉,同蟹肉蟹羔意粉,好好味仲有帶子意大利飯,個意大利飯好適合香港人口味,唔係生米嗰種, 飲品叫咗杯朱古力好飲,四季特飲就太甜,田黑咖啡都好香,甜品一定要試個提拉米蘇太正啦!生日可以同店員講聲喺個碟度寫字。
今次叫咗咸蛋黃軟殼蟹意粉,同蟹肉蟹羔意粉,好好味
2023-11-19
  • 軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉
  • Tiramisu
2023-11-11 353 瀏覽
相信大家都知道旺角好多Cafe,而今次就揀咗呢一間樓上嘅Cafe,地鐵站E出口就已經搵到好方便。而且佢喺個餐廳入邊竟然有個水池,去到廁所嗰邊嘅位置仲有沙灘。睇得出老細喺裝修呢一方面落咗好多心機。而且佢嘢食都唔錯,值得一試。
2023-09-11
2023-11-04 417 瀏覽
約朋友食飯,最難諗就係去邊度食嘢好?幸好有一位朋友,每次都樂意幫忙找好地方,讓我們一起聚聚。萬聖節那天,餐廳裡,都有佈置相關主題的物品,唔知大家又覺得如何呢?鮮茄海鮮意大利飯海鮮味道配上番茄嘅酸甜風味,意大利飯煮得軟硬適中。海膽煙三文魚伴蟹籽忌廉汁扁意粉濃郁忌廉汁,蟹籽及煙三文魚份量多,扁意粉不會過淋。泰式豬頸肉豬頸肉不太油膩,配上醬汁更惹味。白酒羅勒煮青口伴蒜蓉包青口肉質尚算鮮嫩,蒜蓉包融入湯汁,可惜令蒜蓉包鹹了點。炭燒加拿大豬鞍豬鞍肉質豐富,炭燒後,外焦內軟的感覺。Tiramisu攞起外層膠紙,Tiramisu慢慢地流下,打卡一流。

鮮茄海鮮意大利飯
海鮮味道配上番茄嘅酸甜風味,意大利飯煮得軟硬適中。

海膽煙三文魚伴蟹籽忌廉汁扁意粉
濃郁忌廉汁,蟹籽及煙三文魚份量多,扁意粉不會過淋。

泰式豬頸肉
豬頸肉不太油膩,配上醬汁更惹味。

白酒羅勒煮青口伴蒜蓉包
青口肉質尚算鮮嫩,蒜蓉包融入湯汁,可惜令蒜蓉包鹹了點。

炭燒加拿大豬鞍
豬鞍肉質豐富,炭燒後,外焦內軟的感覺。

Tiramisu
攞起外層膠紙,Tiramisu慢慢地流下,打卡一流。

2023-10-31
2023-10-16 397 瀏覽
室內室外裝修都好靚,我同幾條女室內到室外咁走來走去影相,我啲朋友仲去完再去,除咗裝修靚,嘢食都又靚又好食,份量都幾大份下,特飲都好特別,如果有港女約我諗唔到地方都會再去呢間。
2023-09-30 486 瀏覽
同朋友慶生除咗食飯之外,當然要花點心思搵間靚靚餐廳🤔要環境夠大又要有打卡位,食物唔使講不能可以失禮呢道充滿住摩洛哥氣氛😍到處都係打卡位,好舒服~好似去咗度假咁,仲要冇時間限制牛肝菌忌廉Creamy薯蓉質感,好重菌味,但偏鹹,有麵包會更好🍴扒虎蝦·北海道帶子·牛油果伴雅菜沙律$158牛油香煎烹調不但簡單,上台香噴噴,入口海水味,海鮮鮮味啖啖肉。令一部份用咗古斯米(Couscous )做他他一粒粒好特別,整個沙律健康又充滿蛋白質軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉$148Crossover意粉,隻軟殼蟹好大,炸得脆身 ,面粒粒咸蛋黃碎掛麵汁食,味道濃厚好邪惡Mocha Coffee $55朱古力咖啡~飲杯咖啡就完美Piccolo Latte $40短笛咖啡~口感濃郁,咖啡味突出

牛肝菌忌廉
Creamy薯蓉質感,好重菌味,但偏鹹,有麵包會更好

🍴扒虎蝦·北海道帶子·牛油果伴雅菜沙律$158

軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉$148
Crossover意粉,隻軟殼蟹好大,炸得脆身
,面粒粒咸蛋黃碎掛麵汁食,味道濃厚好邪惡

Mocha Coffee $55
朱古力咖啡~飲杯咖啡就完美

Piccolo Latte $40
短笛咖啡~口感濃郁,咖啡味突出

2023-09-27
下午茶
  • 軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉
2023-09-06 552 瀏覽
餐廳無論格局、裝修設計,食物款式、擺盤及味道相當驚喜。環境昏暗,適合三五知己輕鬆聚腳地,有戶外地方 / 室內沙灘設計位置選擇,當晚點了以下食物:1. 白酒羅勒煮托托蜆伴蒜蓉包 (前菜) :好味到連個汁都飲埋,蜆肉冇沙 & 彈牙,蒜蓉包脆口好香。2. 慢煮法國豬腩:擺盤已經有心思&吸引,豬腩每件都四四方方,圍著個圓型,中間底部放入紫薯蓉(少有餐廳採用),上面放了蔬菜伴碟,旁有芥末醬。豬腩口感不油膩 & 惹味,想再食的感覺,紫薯蓉越食越想食,好少可連薯蓉嗰part都食曬。3. 烤寶雲酥紐西蘭羊架:擺盤一流不得不讚,碟中間底部放入紫薯蓉&蔬菜伴碟,旁有燒汁(唔肯定),有點點羶味,口感好腍好香好好食,油脂分佈均勻。4. 鮮茄海鮮意大利飯:海鮮有青口、蝦、帶子,飯已侵入蕃茄汁,食落有鮮味,不得了!!!!! 唔好見佢碟大容量細,份量都多。服務良好,侍應醒目,樂意解答及推介菜式,讚讚讚!!!!

服務良好,侍應醒目,樂意解答及推介菜式,讚讚讚!!!!
白酒羅勒煮托托蜆伴蒜蓉包
2023-08-11