Boyibaby

Boyibaby

我是 Boyibaby
訊息
正顯示第 110 篇(共 120 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
MAY 24

我和朋友品嚐了這家位於中環街市的飲品店《壹檸壹 》,這裡的特色是自家製作的香港檸檬茶,我們在逛街後,感到非常口渴,所以就買了兩杯飲品來試試。 壹檸壹的飲品可以根據個人喜好選擇糖和冰的量。起初並沒有太大期待,但喝完之後,卻帶給我們很大的驚喜,讓我們決定下次再來。 我們點了 秋梔青柑葡萄 $30 飲落好清新,茶底唔算好濃,提子味好出,飲落去仲有粒粒提子好新鮮。 牛油果甘露(沙冰) $36 新鮮牛油果粒,搭配甘露沙冰,夏天消暑絕佳,如果跟我一樣有牙齒敏感的朋友可以選擇少冰。
MAY 24

呢間意大利餐廳係一個半開放式嘅環境,地方乾淨又企理,仲要光線都好足,係一個燈光柔和舒服嘅用餐環境,坐落好舒服。 特別位係佢有一個開放式廚房,可以睇住廚師親手整嘢食,仲要有一個傳統嘅焗爐,真係超級有新鮮感,喺香港真係好少見到餐廳連成個廚房都睇得到,食得好安心! 雖然餐廳職員個個都講英文嘅,不過都有中文餐牌,所以可以放心,佢哋嘅服務態度真係好好,因為我第一次食呢間意大利餐廳,唔知有咩值得食,多得店員推介咗佢哋熱門招牌pizza同cocktail,另外我就嗌多咗個pasta,全部都超好味。
MAY 24

Apm側門有個扶手電梯落去對面就見到,位置都非常方便。 睇到個餐牌覺得好黐線,幾十蚊個餐仲要包埋嘢飲免加一。 下午茶去到五點半,然後佢哋六點先至會閂門,記得千祈唔好夜晚去。 叫到最貴個美國費城烤西冷餐都係七十八蚊,肉的口感有嚼勁但不難咀嚼,肉汁超香。 個田螺焗薯蓉撈埋一齊食真係勁香勁滑,食完一粒就忍唔住再食落去。 未見過一粒粒西多士,比起平時茶餐廳嘅更大更鬆脆,配埋糖漿同朱古力漿一齊食,味道一流。 同朋友點咗咁多嘢都係一百四十幾蚊,優惠到不得了。
MAY 24

今次揀咗最經濟實惠嘅A餐,77款唔同嘅料理選擇。 一入門口環境非常之乾淨舒適,員工都好有禮貌。 刺身壽司亦都好新鮮,上菜同收碟速度都好快。 天婦羅炸得又靚又好食,都冇漏單情況出現過。 見到平日放題比較少見到嘅嘢食同嘢飲,要試吓先。 仲有其他唔同嘅味,三隻味都好特別。 叫到成枱都係嘢食,十分滿足的感覺。 想飲酒仲有自助機,可以盡情飲。 無酒精飲品都有好多選擇,真係大人細路都鐘意。 食到尾,有多款甜品同水果揀。 細細件,啱晒我每樣淨係想試...
MAY 24

砂鍋煨豬腳 $128 湖南風味做法,豬腳燉爛,軟糯得嚟唔肥膩,豬腳大大隻,份量都算多,送飯一流。 香芋蒸排骨 $98 大人小朋友都鐘意,農家土食材,芋頭吸滿排骨嘅湯汁,鹹鮮美味,而且幾粉吓,係我鍾意嘅口感。 鮮肉米粉 $58 呢碗鮮肉米粉係超級大碗,我諗三個人食就差唔多,鮮肉比得幾多吓,米粉都好彈牙。 招牌檸檬茶 $26 個招牌檸檬茶必點,堅好飲呀,不過咁鬼大杯,兩個人飲都可以了。 泰國茉莉米飯 $12 比屋企煮嘅飯更加香,有少少甜甜哋,食完都仲想繼續添飯。
MAY 24

黑松露火腿薄餅用料簡單,食材高質,廚師更毫不吝嗇,鋪滿鮮刨黑松露片,一上桌已香氣四溢,食到停不了口 🧡 龍蝦汁大蝦意粉啲大蝦鮮味爽口,而且大大隻的,龍蝦汁好香濃,意粉入口好有麵粉味,質素唔錯唔錯 💙 西班牙風味烤八爪魚,香濃蕃茄味又有微辣辣感,八爪魚有咬口又唔會太靭,切到粒狀再配粒粒薯仔、珍珠蘿蔔薄片同表面少許香草味蛋黃醬,口感層次豐富 🩷 另外嘢飲就叫咗黑芝麻奶昔同香蕉奶昔,兩杯都好好飲,味道超級濃,上面仲放咗棉花糖同cream,very nice 💚
APR 24

見佢開咗咁多間同開咗咁耐,朋友又咁想食就陪吓朋友去啦,今晚星期日八點食飯時間去到排隊排咗幾分鐘唔算太耐啦,員工都勁好禮貌,真係要大讚,因為正常忙到出汁嘅餐廳,員工態度都差啲😂 一坐底就見到有得掃碼下載參加首屆食辣排行比賽,間餐廳都好抌本,我朋友即刻數碼下載參加🤭 我哋叫咗個秘制醬香鍋(唔辣),配料有五花腩、蓮藕片、年糕、寛粉同四季豆,好好食呀,每啖都好豐富,呢喥份量兩個人食已經好夠,兩個人一人食咗兩碗都仲要打包走都係$198😚 $48紅糖糍粑我超級喜歡,同四川食過嘅一模一樣,...
APR 24

三橋慢煮紅燒牛肉麵(半筋半腩)$53 牛肉以慢煮的方式烹調,肉質韌而不柴,湯底是紅燒牛肉湯頭,濃郁的味道,更有醒神的辣味,半筋半腩的配搭增添了口感的層次,每日限量供應50碗賣完就沒有了。 真•古早肉燥糖鹵蛋乾拌麵 $45 肉燥香氣十足不死鹹,麵質也很彈牙,糖鹵蛋煮得剛剛好,蛋白綿密,蛋黃呈橙色,非常流心,調味恰到好處,與蛋的口感完美結合。 酥炸黃金鹽香雞 套餐加 $25 外脆內滑的鹽香雞,一點乾的感覺都沒有,肉質鮮嫩多汁卻不油膩,好吃到停不下來。 冰綠茶 套餐免費送 寒天晶球...
APR 24

今晚為咗去陀地燒 X 我要烤魚,熱死辣辣喺樓下已經開始排隊上樓。 經過職員安排唔到一分鐘就已經可以入座了,冷氣勁涼太開心喇。 烤魚係必須點的,今次我點咗bb辣嘅重慶麻辣烤鱸魚大大盤都係收$288。 另外點咗$48玫瑰露鵝腸同$32墨魚滑玉子,食完條爐魚可以加湯打邊爐食。 燒烤方面點咗4隻$28孜然燒雞翼,2隻$24陀地燒生蠔同2隻$56元貝。 最後甜品係點咗4串牛油蜜糖烤麻糬,全部嘢都好飲又好食真係超滿足的晚上。
APR 24

🤎 而家天氣咁熱,坐底就叫咗支$26玄米冷泡綠茶同支$32冷泡蜂蜜菊花茶。 🩷 $68香草煙三文魚帶子炒意粉料算多,加咗$8仲有好好味嘅溫泉蛋。 💙 $56鐵板XO醬豬扒炒烏冬,我覺得呢種薄薄哋嘅豬扒先係最正。 💚 $37照燒金菇肥牛卷係用薄切牛肉包住金菇配以照燒汁,食到唔停口呀。 💜 $37蒜蓉炒時蔬咩蔬菜都有啲,淨係個賣相都已經好豐富。 🧡 以尖沙咀呢個地段嚟講,食咁多嘢$300有找真係好掋好平民價錢。
Top