2021-09-19 257 瀏覽
燈光柔和,格調溫馨的西餐小店供應各式小食、沙律、意粉、扒類等並有多款套餐選擇,價錢親民。香煎羊架 配 意粉一份有2支羊架 煎得香口 灑滿香草入口完全無腥臊味 肉質好嫩滑 配沙律意粉份量好大碟豬胺架 配 薯菜 西班牙豬肉特別甜 煎到好脆好香 加埋燒汁沙律同薯條薯條香脆可口,沙律清新爽口,豬肉味甜肉鬆軟份量大碟抵食$200 Ho Shun Lee Building, 9 Fung Yau Street South, Yuen Long
燈光柔和,格調溫馨的西餐小店
香煎羊架 配 意粉
薯條香脆可口,沙律清新爽口,豬肉味甜肉鬆軟
份量大碟抵食
📍 𝗦𝘁𝗼𝗿𝘆 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 & 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 @ 元朗4人餐 $458ღ 煙三文魚沙律ღ 巴馬火腿pizzaღ 帶子意大利飯ღ 香煎牛肩胛(3件)配薯條以下 +$30 有餐湯、餐包及飲品ღ 串燒水牛城雞翼 $78ღ 香蒜辣椒蜆肉煙肉意粉 $108見到好似都幾平又唔洗排隊就入咗去食但食物質素就麻麻了🤥真係好一般 感覺自己都煮到(*´Д`*)同埋餐廳環境、擺盤都係好普通 就係屋企嘅感覺嗰晚餐湯好似係南瓜忌廉湯 仲有啲過鹹添😖回頭指數😼1.5/5(唔洗特登去食(´-`).。oO
📍 𝗦𝘁𝗼𝗿𝘆 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 & 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 @ 元朗

ღ 串燒水牛城雞翼 $78
ღ 香蒜辣椒蜆肉煙肉意粉 $108

見到好似都幾平又唔洗排隊就入咗去食
但食物質素就麻麻了🤥
真係好一般 感覺自己都煮到(*´Д`*)
同埋餐廳環境、擺盤都係好普通 就係屋企嘅感覺
嗰晚餐湯好似係南瓜忌廉湯 仲有啲過鹹添😖

帶子意大利飯
串燒水牛城雞翼
香蒜辣椒蜆肉煙肉意粉
2021-07-24 549 瀏覽
有一晚,工作後,有點倦,突然想一個人吃晚餐,於是由灣仔搭968巴士,車程超快,坐了一會便到達。落車後,跨過渠,穿過公園,找到在小街路旁的小店,店名是有故事的意粉扒 (Story Steak & Pasta),這裡可能經歷過一些故事。全店有十張枱三十四個位,店員是幾位年青人,有禮貌,走蛋、加底、少甜,都無托手踭。晚上九點半都未last order,店員說十點前食完便可以。晚餐包湯、包和飲品,凍飲都不用加錢。餐湯可以揀南瓜湯或磨菇湯,南瓜湯可以,湯再熱一點更好。餐包是牛油多士,我喜歡。主餐是,煎蛋安格斯牛肉漢堡蕃茄意粉,$108。走了蛋,有一塊芝士;安格斯牛肉漢堡,有點硬和黏牙,可以接受;蕃茄,有小蕃茄和蕃茄醬,味道適中;意粉,即叫即炒,有點鑊氣。伴碟有菜和沙律。這店經歷過什麼故事?今天太晚了,下次再來跟年青店員再談。總評味道:好味,性價比高;環境:小店;服務:店員有禮貌;衛生:可以。

主餐是,煎蛋安格斯牛肉漢堡蕃茄意粉,$108。
走了蛋,有一塊芝士;
安格斯牛肉漢堡,有點硬和黏牙,可以接受;
蕃茄,有小蕃茄和蕃茄醬,味道適中;
意粉,即叫即炒,有點鑊氣。

伴碟有菜和沙律。

這店經歷過什麼故事?今天太晚了,下次再來跟年青店員再談。

總評
味道:好味,性價比高;
環境:小店;
服務:店員有禮貌;
衛生:可以。
2021-05-23 1433 瀏覽
好耐冇來過食晚市 因為佢地嘅西班牙黑毛豬超正 又juicy 今次突登帶埋媽咪同細妹來 叫咗三份黑毛豬. 一上菜時 薯菜變咗薯蓉 後尾其中一份「黑毛豬」更加只係午市時間嘅普通豬扒 不過侍應同師傅好快應承換過一份... 本身諗住算啦照食 但比得$160一份 食到咁真係唔想 因為午市個set $100有找. 老實講 大家都係本住支持良心食店先黎 做食物都真係要俾啲良心 走精面行唔得耐
2021-04-29 1349 瀏覽
揸車嚟到元朗,發覺假日元朗泊車真係好睇運數,唔好彩就只能冒下險,今次嚟到元朗「雞地」附近,發覺周圍都係人等緊餐廳🌞真係仲多人過市區啊🥲係我哋都有啲餓底下,揀咗呢間算都有人但冇咁多人嘅黃店諗住食個簡單Lunch。------------------------忌廉煙三文魚意大利麵賣相不錯,份量都幾足,值得一讚係✨蝦仔、煙肉同菇都唔少,蝦仔爽口入味,意粉軟硬適中,而且仲有芝士碎同香草吊味,算係不錯嘅選擇。美足不足係白汁偏稀少少,但整體都不錯👌🏻------------------------全日早餐配班尼迪蛋多士呢個配搭係吸引嘅,賣相比意粉低分啲,可能係個荷蘭醬冇咁靚,同埋茄汁豆都唔係特別多,沙律菜都⋯⋯普通啲,每樣份量偏少🙁。個包就偏軟身同埋唔脆🥲,薯餅同出面食嘅差不多。整體唔差,但又未去到好好食,啱啱合格嘅程度🤔------------------------推薦:🌕🌕🌖🌑🌑性價比:🌕🌕🌖🌑🌑價錢嚟講,唔係好貴,算係平民會食好平民嘅西餐,味道未去到好吸引,只係填肚level,以小編個人嚟講回頭率唔高,希望可以繼續努力🤓🔥

忌廉煙三文魚意大利麵
全日早餐配班尼迪蛋多士

推薦:🌕🌕🌖🌑🌑
性價比:🌕🌕🌖🌑🌑
2021-02-20 1502 瀏覽
食過幾次呢間餐廳 一直都知佢哋好受歡迎 而我每次都覺得食物都能夠保持水準,所以今日決定帶埋朋友繼續支持!😆很想叫Pizza,但原來午市冇做,就叫左幾個餐 首先要左香煎雞扒配紐倫堡腸,配薯條及熱齋啡 朋友話雞扒好滑,出面又香脆 腸仔都好Juicy薯條係粗薯條,非常有口感熱齋啡就正常😊另外我同朋友就叫咗板燒牛肩胛配薯條,配凍榛子咖啡我哋覺得啲牛燒到啱啱好,唔會太韌或者太鞋 薯條都好好味 平時出邊嘅榛子咖啡,我都好怕嗰種甜味太過勁,蓋左榛子嘅味道,但這間餐廳甜度同榛子味嘅比例恰到好處,榛子味發揮到出嚟,也沒有蓋過咖啡本身嘅質感😌下次一定要繼續支持!

薯條係粗薯條,非常有口感
熱齋啡就正常😊

另外我同朋友就叫咗板燒牛肩胛配薯條,配凍榛子咖啡
我哋覺得啲牛燒到啱啱好,唔會太韌或者太鞋 薯條都好好味

下次一定要繼續支持!
2021-02-03 1239 瀏覽
好耐都未食過story la, 今次經過見有薄pizza, 決定外賣番屋企食!抗疫價,85折!內部裝修頗靚,開心些牙!Parma Pizza: pizza本身係薄,topping sauce 太蕃茄,搶晒Parma ham 啲味,可以補救,加番啲黑醋係面好食好多!但外賣pizza絕對唔係個good idea,本身個pizza幾好食,番到屋企凍冰冰都大打折扣啦!跟餐蒜茸包: 竟然係多士🤣總括嚟講,嘢食ok,之前都食過story 其他嘢,係抵食嘅,經過不妨一試!

跟餐蒜茸包: 竟然係多士🤣

2021-01-13
10 分鐘 (外賣自取)
2021-01-29 705 瀏覽
今次由朋友介紹一齊黎左元朗國入面既 story staeak and pasta 去到人唔多,唔洗等位就有得入。我叫左忌廉野箘煙三文魚意粉,外觀的確吸引,份量偏少,食落去都忌廉 creamy , 但唔知係咪忌廉太少定點,意粉唔係太入味,份量唔多唔洗兩啖就已經食完,但價錢都合理,但想食飽肚就未必夠啦。朋友就揀左牛肋骨配白飯同薯蓉,基本上差唔多成舊都係骨,肉量少得可憐牛肉就不過不失。雖然店鋪冇咩人,但等野食都真心等左好耐,催左幾次店員都係敷衍下左,confirm 落左咬就算,去廚房幫手推下都冇,趕時間既話就未必岩黎呢度啦。
2021-01-24 417 瀏覽
openrice sesrch完,見好似幾多人讚,諗住一試,去到門口,見到冇人……已經嚇一嚇,再search多次係咪睇錯。真係冇去錯喎🤔抱住一試心態磨菇湯好似水咁🤦‍♂️雞胸意粉……我真係唔知塊雞扒雪左幾耐……D雪味重到……真你冇胃口唯獨蒜蓉包叫好少少……我諗唔會再食🤢
真係冇去錯喎🤔抱住一試心態

磨菇湯好似水咁🤦‍♂️

唯獨蒜蓉包叫好少少……

我諗唔會再食🤢
外賣自取
2021-01-03 240 瀏覽
次次黎都溝單 上次漏一份餐 今次成張單漏左😑吾止漏一枱 幾枱都漏左 真心想講 服務質素完全係有待改善 雖然之後有講吾好意思 但係我地等左成粒幾鐘先有得食......野食都吾係特別好食 好好好細碟 明明已經由好餓等到吾餓都可以食得晒......其實如果佢吾係黃店我都吾會比多次機會佢 上之已經係電腦有問題漏單 今日又係電腦有問題 其實要諗下個電腦有乜問題囉 上次已經放生左佢一次 今次真係媽嬲😤 希望佢地真係會改善食物質素同出餐既問題啦!
次次黎都溝單 上次漏一份餐 今次成張單漏左😑
2020-12-25 296 瀏覽
煙三文魚薄餅沒放煙三文魚只有洋蔥和番茄的薄餅放進焗爐的人不奇怪嗎? 從焗爐拿出來的人不覺得奇怪嗎? 把薄餅放進盒的人也不覺得有問題嗎?所有人都這樣馬虎沒問題嗎?薄餅而言是很脆的 像餅乾一樣 但送到時已經涼了 感覺是先做好了薄餅才做其他菜.牛扒6, 7成熟本來是不錯的 但不知為什麼就是韌西班牙黑毛豬胺架 脂肪有點多 個人不太喜歡.另外所有肉量都偏少 不夠成年男人份量 反正跟以前堂食完全兩間不同的餐廳. 最慘是外賣出錯了也不可能等他重新做一道再送過來才吃飯阿. 完全不建議叫外送.
煙三文魚薄餅沒放煙三文魚
只有洋蔥和番茄的薄餅放進焗爐的人不奇怪嗎?
從焗爐拿出來的人不覺得奇怪嗎?
把薄餅放進盒的人也不覺得有問題嗎?
所有人都這樣馬虎沒問題嗎?

牛扒6, 7成熟本來是不錯的 但不知為什麼就是韌
西班牙黑毛豬胺架 脂肪有點多 個人不太喜歡.
另外所有肉量都偏少 不夠成年男人份量

完全不建議叫外送.
煙三文魚薄餅
2020-12-25
外賣送餐
聖誕節
2020-12-14 337 瀏覽
無意間係網上搵到哩間格調溫馨的西餐廳,今晚朋友生日,帶佢黎据下扒慶祝下先,Meau 上分左唔同號碼的食品,每個食物價錢都包左餐湯、餐包同餐飲,我地叫左個巴拿馬火腿芝士沙律,兩個餐配意粉,餐湯可以選擇忌廉磨菇湯或忌廉南瓜湯,我地一致地都要忌廉磨菇湯,飲品、湯、餐包、沙律都好快全放到枱上,忌廉磨菇湯中勾畫左棵小植物圖案,看得出煮食者的心思,飲落仲啖啖磨菇蓉,口感幼滑美味。餐飽是塗左蒜蓉的厚切麵飽,軟棉棉,香噴噴。巴拿馬火腿芝士沙律,份量好大碟,面頭是吸引的巴拿馬火腿片及新鮮砲的芝士碎,加上結身的黑醋汁,原本朋友食既時候我仲提醒佢未撈好,但朋友醒目地發現原來黑醋汁是一層一層形式加上去,令到蔬菜上每一片都沾上,方便享用。9號: 特式雜扒,比相片中實物更大份(有牛肩胛、羊架、烤雞扒、兩條德國既紐倫堡腸、太陽香草煎蛋)仲有些沙律菜伴隨,有埋蒜蓉炒意粉,食完真係好飽。朋友的7號: 西班牙黑毛豬胺架選擇配意粉,塊胺架似隻雞脾,切開黎淺粉紅色,食落比較重肉味、彈牙。熱榛子朱古力,面頭吱左朵忌廉花,可惜未黎得切影相巳溶化了,飲落超濃既榛子+朱古力味,而且飲到暖入心頭仲有股酒的暖胃感覺,藝術加創意共融一體。
無意間係網上搵到哩間格調溫馨的西餐廳,

餐飽是塗左蒜蓉的厚切麵飽,軟棉棉,香噴噴。

朋友的7號: 西班牙黑毛豬胺架選擇配意粉,塊胺架似隻雞脾,

切開黎淺粉紅色,食落比較重肉味、彈牙。

青蘋果氣泡茶,兩層色彩,朋友話是有汽的茶幾特別。

每一款食品都有自己的特色,有小店特有的風格,正。

2020-11-17
  • 特式雜扒
  • 巴拿馬火腿芝士沙律
2020-11-28 378 瀏覽
最近看到餐廳 社交平台說轉新形式,原來是轉成半自助餐的形式,有沙律,海鮮,生果任食,額外再有一份主食,有9款任選,而且還會送2杯飲品,所以就借最近假期過來試試看了。我這次就選擇了5點時段,因為有78折,那就更加抵食了!雖然比較早,但餐廳內已有不少人在吃了,而且都是選了這個半自助餐。餐湯有兩款湯,分別是羅宋湯和蘑菇湯,我選了蘑菇湯,蘑菇湯味道不錯,有濃烈的蘑菇味,湯喝來來很幼滑,如果討厭蘑菇味的就不要叫了!雜果賓治這個是第一杯飲品,每個人都會送一杯的,喝起來酸酸甜甜的,還有點氣,很過癮!海鮮有蟹腳,小龍蝦,翡翠螺,熟蝦,青口,海鮮看起來都挺新鮮的,而且個頭也不小,最重要的是無限量任食的,店會也會不斷地補充,肯定能吃飽的!蟹腳味道鮮甜,帶點海鮮獨有的咸味。小龍蝦雖然小小的一隻,但店家加了香草去煮,每隻都有濃濃的香草味,蝦肉彈牙!翡翠螺都很厚肉,螺肉彈牙!熟蝦新鮮,沒有痴殼,有蝦味,也十分彈牙!沙律我差不多每一款菜都有拿,蔬菜都很新鮮爽口,另有不同醬汁給你選擇,我就選了芝麻醬。鵝肝飯這個是叫美國安格斯肉眼扒配薯條主菜送的,鵝肝很厚,因為有好濃的鵝味,所以應該是真的鵝肝不是鴨肝,外面煎得焦脆內

雜果賓治

海鮮

沙律

鵝肝飯

這個是叫美國安格斯肉眼扒配薯條主菜送的,鵝肝很厚,因為有好濃的鵝味,所以應該是真的鵝肝不是鴨肝,外面煎得焦脆內軟!飯是意大利飯,預先用忌廉和蘑菇來煮,再配上芝士,飯吃起來十分香濃!

美國安格斯肉眼扒配薯條

美國安格斯肉眼扒我叫了5成熟,送到上來剛剛好,牛扒有很濃的牛肉味,亦因為是肉眼的關係,牛扒很軟有肉汁。薯條是即叫即炸的,炸得外脆內軟,配上茄汁真的會吃上癮!而且叫這個還會配上沙律,平衡一下,感覺健康點!

凍檸檬茶

第二杯飲器,冷熱都可,如果叫特飲只要加5元就可以,但因為剛喝完,所以就叫了普通的就好了!

水果

今天的水果有西瓜和火龍果,都很甜很新鮮的!
2020-10-03
2020-11-26 237 瀏覽
心血來潮之下想同朋友去鋸扒,行行吓見到呢間餐廳,於是就決定同朋友試一試。同朋友過叫咗一個西冷扒嘅套餐套餐其實包好多嘢食,除咗主菜之外,仲可以揀食薯條or飯or意粉。仲有焗到好脆嘅蒜蓉包,餐湯(有得揀南瓜湯或者蘑菇湯)同一杯餐飲因為餐牌嘅食物實在太吸引啦,所以我哋都忍唔住叫多咗一個雞翼小食,呢個小食真係必叫之選,雞翼炸起上嚟外皮好脆,入面中有好多嘅肉汁流出嚟,誠意推薦比鍾意食雞翼嘅人!餐湯嘅表現都十分好,我叫嘅係蘑菇湯,真係食到有蘑菇一粒一粒喺碗湯入面,有口感之餘,味道都好有層次。最後就係主菜啦,我同朋友都叫咗七成熟,啱啱上碟嘅時候切開嚟食真係最好食,切出嚟嘅側面真係好靚,食落去會發現廚師嘅手勢好好,真係剛剛好,唔會太生唔會太熟。食得出牛扒原有嘅味道,再配埋佢自製嘅醬汁,真係食過返尋味。
同朋友過叫咗一個西冷扒嘅套餐
2020-11-26 177 瀏覽
疫情關係,外賣左個牛肩胛意粉返屋企食,份量如圖,意粉只得兩啖,小朋友都唔夠飽啦!誠惠$58,外賣9折,外賣盒加$2 唔知堂食有冇好或者多d呢?味道方面都係一般,意粉冇咩味.... 唔會再買。

誠惠$58,外賣9折,外賣盒加$2
唔知堂食有冇好或者多d呢?
味道方面都係一般,意粉冇咩味....
唔會再買。
2020-11-26
10 分鐘 (外賣自取)