2024-04-03 243 瀏覽
終於放假,搵到美食治療心靈先。來到炮臺山 Spoon 西餐店。搵左卡位坐,同外甥女叫了兩份特惠晚市套餐。好抵食約$ 90 就有套餐食,包括湯或沙律。香辣蒜片海蝦扁意粉粉鮮嫩的口感與辛辣的香氣相結合,令人著迷。蒜片的香氣與海蝦的鮮甜完美融合,令每一口都充滿了美味。蜜糖芥末汁燒三文魚 配烤雜菜及薯蓉三文魚的肉質鮮嫩多汁,配上蜜糖芥末汁的調味,帶來了微妙的甜與辣的平衡。烤雜菜的清脆口感和薯蓉的濃郁口感為這道菜增添了豐富的層次感。甜薯條見到旁邊小朋友食得滋味,一於試試。甜薯條的外層炸得酥脆金黃,內部卻保持著柔軟的口感。每一口都散發出甜薯的天然香甜,讓人欲罷不能。雜錦小食拼盤Appetizer拼盤真係比想象中大份,才 $128,超抵食。 牛肋骨的肉質鮮嫩多汁,入口即化。炸洋蔥的外層酥脆,內部的洋蔥則保持著鮮甜的口感。炸薯條酥脆可口,而炸雞翼則帶有微妙的香料風味,讓人一試難忘。甜品-紅豆抹茶牛角酥窩夫作為晚餐不能少的甜品,紅豆和抹茶係絕配,窩鬆得黎又帶韌性。整體而言,食物選擇多,套餐高性價比,服務周到貼心,值得舌尖再遊!

香辣蒜片海蝦扁意粉

蜜糖芥末汁燒三文魚 配烤雜菜及薯蓉

甜薯條

雜錦小食拼盤Appetizer

甜品-紅豆抹茶牛角酥窩夫
作為晚餐不能少的甜品,紅豆和抹茶係絕配,窩鬆得黎又帶韌性。

• 小食拼盤
2023-12-24 867 瀏覽
今日放工拉咗朋友去炮台山附近dindin佢😋晚上會以套餐為主💁🏻‍♀️一款主食,沙律同餐茶,一般都二百上下就有交易~當晚係蒜蓉包配蔬菜湯🥬🥦原汁原咪既蔬菜香當然係滿足番咗全日工既打工仔們吧😉沙律有分煙三文魚沙律或者巴馬火腿沙律,兩款都唔錯呢😆燒栗飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬配法式焗烤忌廉雜菜💰208豬鞍超大件仲要肉汁滿滿🐷朋友切個陣我仲擔心咗下會唔會漏曬啲汁上枱呢🙊芒果莎莎醬同豬鞍真係好配‼️第一口試豬鞍時食到最簡單既豬香,然後被推薦沾上芒果莎莎醬後真係驚為天人🤣單單食豬鞍多幾件可能會覺得heavy🧐但配上莎莎醬個陣清新酸甜又唔搶fo就非常開胃啦😏蒜蓉牛油燒大虎蝦配海鮮龍蝦汁燴意大利飯💰198首先要提既係大虎蝦好新鮮🦐非常輕鬆既拆殼🤪食落仲有微微鮮甜海鮮龍蝦汁熱辣辣上枱香到我地都漏曬口水🤤燴意大利飯仲有好多海鮮,魷魚同蜆等,整體食落有微微蒜蓉牛油香,使食落更吸引‼️依加食滿400蚊就可以獲得一份神秘星球甜品啦㊙️嘿嘿😆聽講每晚都唔同架,中意打卡中意甜品中意抽盲盒既朋友們有福啦😏😏😏
今日放工拉咗朋友去炮台山附近dindin佢😋

沙律有分煙三文魚沙律或者巴馬火腿沙律,兩款都唔錯呢😆

燒栗飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬配法式焗烤忌廉雜菜💰208

蒜蓉牛油燒大虎蝦配海鮮龍蝦汁燴意大利飯💰198
首先要提既係大虎蝦好新鮮🦐非常輕鬆既拆殼🤪食落仲有微微鮮甜
海鮮龍蝦汁熱辣辣上枱香到我地都漏曬口水🤤

依加食滿400蚊就可以獲得一份神秘星球甜品啦㊙️
2023-12-12
2023-12-11 628 瀏覽
這次跟朋友來到炮台山站附近一家叫SPOON的小店吃晚飯,一進去就可以看見牆壁上掛有很多不同款式的匙羹🥄。店內光線充足,環境乾淨舒適。入座之後店員送上的水是微溫的檸檬水,非常貼心。🥰另外這裡是用QR code自助下單,對i人非常友善🙈✼••┈┈┈••食物••┈┈┈••✼ 套餐除了主菜之外還會附有是日餐湯配蒜蓉麵包和沙律🥗,沙律可以選擇煙三文魚沙律或者巴馬火腿沙律,這次我們就選了巴馬火腿沙律。餐湯是南瓜湯,味道溫和,而蒜蓉麵包則非常香,單獨吃或者配餐湯吃都很美味。燒栗飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬配法式焗烤忌廉雜菜$208豬鞍不但份量十足,調味亦相當不錯,配上醬汁更加吸引,不油膩但每一口都是肉喲。另外個人特別喜歡配菜中的烤薯,味道和口感都很出色。紅酒牛頰肉燴手製闊條麵 $128牛肉份量不少,而且煮得又軟又入味,闊條麵彈牙有嚼勁,醬汁的味道也不錯。朱古力點子 $14因為被名子吸引了就姑且嘗嘗,是有咖啡果凍粒的朱古力飲料,甜度剛剛好,值得一試。整體食物質量有驚喜每一款都認真幾好味,無加一。個人覺得係北角炮台山一個小店好選擇💕想睇更多我既食評同分享 記得follow同like我ig @puddingfo

入座之後店員送上的水是微溫的檸檬水,非常貼心。🥰

另外這裡是用QR code自助下單,對i人非常友善🙈

✼••┈┈┈••食物••┈┈┈••✼

燒栗飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬配法式焗烤忌廉雜菜

燒栗飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬配法式焗烤忌廉雜菜$208

紅酒牛頰肉燴手製闊條麵 $128

朱古力點子 $14

想睇更多我既食評同分享 記得follow同like我ig @puddingfoodhk ๑ºั╰╯ºั๑啦🍮
燒栗飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬配法式焗烤忌廉雜菜
2023-12-04 418 瀏覽
Spoon 係用黎食飯用既 今次搵到一間用Spoon 做主題既小店 一定要試吓由於當日滿晒座 被安排坐在窗邊Bar 枱位置啲座位都好舒適呀 餐廳佔地唔大 好特別嘅係有好多小匙羹嘅佈置和應番個餐廳名🥄煙三文魚/風乾巴馬火腿什菜沙律各要左一個沙律菜好新鮮 煙三文魚同風乾巴馬火腿好大件是日餐湯係 玉米忌廉湯 配蒜蓉麵包玉米忌廉湯好creamy 蒜蓉麵包脆卜卜 點下個湯咁食好味主菜叫左兩份醬燒豬肋骨 配 蘋果沙律及薯條 $216豬肋骨有手掌咁大 好惹味 啲肉好淋蘋果沙律好淸新 比較少見啲 薯條好香脆呀慢燒牛小排 配 泡菜燴意大利飯 $208 牛小排牛味好濃 半熟狀態 肉質鮮嫩 用泡菜來做意大利飯都幾特別酸酸辣辣咁 好惹味啲菜式既presentation 好精緻好有心機☺️套餐包括飲品 個檸檬茶都好大杯剛好店員推廣 食滿某一個價錢有一個神秘仙氣球甜品送呀 甜品藏喺一個黑色波波入邊打開仙氣十足 原來係芒果拿破崙雖然係免費贈送但係都好好食拿破崙鬆化 芒果唔會太酸好滿足嘅一餐😌
Spoon 係用黎食飯用既

神秘仙氣球甜品

好滿足嘅一餐😌
煙三文魚/風乾巴馬火腿什菜沙律
神秘仙氣球甜品
我呢排聽朋友講炮台山有間西餐小店好出色 , 而且價錢好合理 🧐🧐 啱晒我呢啲小資女 !! 星期五嚟到人氣滿滿 , 好彩有 book 位 , 坐低望望餐牌 , 有 set dinner , 唔使加一 , 大部分都係 $120 - $220 , 有沙律 , 餐湯 , 餐包 , 主菜同凍飲 , 喺港島區黎講真係幾抵食 !! 😎😎蒜蓉包香脆 , 仲有好多蒜蓉牛油 🤩🤩 足料好食 ! 煙三文魚同 parma ham 份量都幾多 !燒粟飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬配法式焗忌廉芝士薯及烤雜菜 ($198)豬鞍好香 , 好大份 !! 切開厚厚的肉 😋😋 入邊仍然係 juicy 啖啖肉 ! 配埋芒果蓉夠晒 fresh ~ 焗薯加左 cream cheese 好好食 !! 仲咬到 1 粒粒嘅薯仔 !! 主菜同配菜都咁正 , 好有驚喜 !! 👍👍蒜蓉牛油燒大虎蝦配海鮮龍蝦汁燴意大利飯 ($198)嘩 !! 上菜超香噴噴呀 !! 2 隻超大隻嘅大蝦調味同火候都掌握得好好 👏👏 彈牙啖啖肉 !! 食得出係新鮮貨 ! 意大利飯入面 加咗好多海鮮 , 有魷魚 , 蜆 , 帶子 , 飯質地剛剛好 , 唔會係未煮熟硬掘掘 !
蒜蓉牛油燒大虎蝦配海鮮龍蝦汁燴意大利飯 ($198)
嘩 !! 上菜超香噴噴呀 !! 2 隻超大隻嘅大蝦調味同火候都掌握得好好 👏👏 彈牙啖啖肉 !! 食得出係新鮮貨 ! 意大利飯入面 加咗好多海鮮 , 有魷魚 , 蜆 , 帶子 , 飯質地剛剛好 , 唔會係未煮熟硬掘掘 ! 龍蝦汁唔會太鹹 😌😌 好好食呀 !!!
而家仲有一個好抵嘅優惠 , 食滿 $400 就會送甜品1 份神秘甜品 ! 雖然係送 😯😯 但一啲都唔 hea 㗎 ! 用 1 個星球體嘅器皿 , 加上乾冰上碟 , 超適合打卡 !! 一打開先知究竟係邊款甜品 ~ 甜品唔會太甜 , 幾好 !!

整體黎講 , 食店果然好似我朋友所講性價比極高 ❤️❤️ 而且每碟出品都花咗心思 ! 呢個價錢真係冇嘢可以挑剔 !! 絕對會再回頭 !! 推介大家嚟支持吓呢間小店 "Spoon" !! ❤️❤️
  • 蒜蓉牛油燒大虎蝦配海鮮龍蝦汁燴意大利飯
  • 燒粟飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬配法式焗忌廉芝士薯及烤雜菜
2024-05-07 2 瀏覽
SPOON📍北角炮台山蜆殼街9-23號秀明中心地下C2號舖今日過咗嚟北角開會,聽同事講附近有間幾出色同抵食嘅西餐室,收工後就跟咗佢去試吓。Spoon位於蜆殼街秀明中心地下,餐廳價格好親民,星期一至四仲有特惠晚餐,佰幾蚊1份主食,加$20仲可以轉SET,有埋餐湯、餐飽同餐飲。我哋品嚐咗燒西冷牛排配雜菜同燒粟飼法式豬鞍伴鮮果莎莎醬配烤雜菜及燒薯角,燒西冷牛排牛味濃,烤得剛剛好,外層酥脆,內部保持了肉質的嫩度和多汁感。薯條剛炸起,外脆內軟,好香好好食。而燒粟飼法式豬鞍肉質好爽,經過烤制後保持了豬肉的原汁原味,搭配鮮果莎莎醬同豬鞍好夾。配套的烤雜菜和燒薯角平衡左多肉既油膩感。甜品選擇了紅豆抺茶牛角酥窩夫和藍莓牛角酥窩夫。紅豆抺茶牛角酥窩夫的外層酥脆,內裡滿滿的紅豆和抺茶餡料,濃郁的抹茶風味和香甜的紅豆向來都係完美既配搭。藍莓牛角酥窩夫既藍莓醬,酸酸甜甜與酥皮的香脆相互輝映,絕對是一道令人回味的甜點。SPOON食物的品質和味道都非常出色,而且價格也十分合理。服務人員的態度非常友好,為整個用餐過程增添了愉悅的氛圍。
SPOON

• 紅豆抹茶牛角酥窝夫
  • 燒栗飼法式豬鞍配芒果莎莎醬拼烤焗忌廉芝士薯及燒雜菜
1K
2024-05-07 0 瀏覽
再訪超高Cp值西餐小店「SPOON」🍽️.燒粟飼法式豬鞍(8oz)伴鮮果莎莎醬配烤雜菜及燒薯角🥩豬鞍肉質鬆軟多汁🐖配埋用芒果同蘋果整嘅莎莎醬🥭🍎好清新🤤加上椰菜花🥦翠玉瓜、薯仔🥔好滿足💯.羅馬生菜沙律配凱薩汁+蒜蓉燒大啡菇🥗沙律曬滿芝士同煙肉🧀🥓大啡菇非常Juicy🍄‍🟫仲有蒜蓉包😉.香蒜海蝦扁意粉🍝香蒜味道突出,微辣🧄與海蝦彈牙鮮甜融合🦐每一啖意粉都好惹味😋.煙肉雜菜忌廉湯配蒜蓉包🥣忌廉湯好足料😍有薯仔🥔蘿蔔🥕彩椒等🫑.雜菜沙律配蒜蓉包🥬🍅🥖沙律醬汁十分開胃👍🏻蒜蓉包香口😆.士多啤梨千層蛋糕🍰.熱焦糖咖啡☕️焦糖味甜而不膩☺️加上香濃咖啡,以及可愛小恐龍圖案🦖.抹茶點子士多啤梨鮮奶🥛士多啤梨味香甜🍓加上QQ抹茶點子🍵
再訪超高Cp值西餐小店「SPOON」🍽️
雜菜沙律配蒜蓉包🥬🍅🥖沙律醬汁十分開胃👍🏻蒜蓉包香口😆
士多啤梨千層蛋糕🍰
抹茶點子士多啤梨鮮奶🥛士多啤梨味香甜🍓加上QQ抹茶點子🍵
  • 燒栗飼法式豬鞍配芒果莎莎醬拼烤焗忌廉芝士薯及燒雜菜
2024-05-01 10 瀏覽
最近我和朋友在「SPOON」餐廳用餐,這間餐廳位於北角的蜆殼街,是我們在網上搜尋到的一個餐廳。這間餐廳的性價比非常高,食物質量很好,價格也非常實惠,我個人非常推薦。雖然我們原本打算點他們的窩夫,但因為午餐已經吃得很飽,所以只好留待下次。這次我們點了兩份午餐:- 燒雞胸欖菜芝士醬意式燴飯 🍗x 2:燒雞胸肉烤得剛剛好,肉質鮮嫩,搭配上香氣四溢的欖菜和濃郁的芝士醬,味道非常美味。- 升級加配:粟米湯🌽+蒜蓉包🥖:粟米湯富有層次感,甜美的粟米配上蒜蓉包則是香氣四溢,外酥內軟,非常美味。- 熱檸水🍋:清新又舒緩,帶有一絲柑橘的酸味,是用餐過程中的一個愉快的口感。- 凍檸茶☕️:柑橘的酸味和茶的甜味之間取得了一個很好的平衡,是一款令人清爽的飲品。💰 總計:兩人共計$170(包括10%的服務費)

💰 總計:兩人共計$170(包括10%的服務費)
2024-04-29
🎀 sᴘᴏᴏɴ以前常常都會到天后炮台山一帶出沒覓食但疫情過後發現不少以前常吃的餐廳都沒有了🥲這晚來到附近發現了一間性價比幾高的餐廳晚市還沒有收取+1手續費沒有理由不試一下✩‧₊烤帶子海蝦及蟹肉配龍蝦汁意大利飯(轉扁意大利粉)($148)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶餐廳很貼心可以讓我們轉食扁意大利粉本應其實是意大利飯的海蝦有三隻爽口彈牙配搭珍珠帶子和蟹肉龍蝦汁不算很濃郁但滿滿的海鮮配上掛汁的意大利粉整體感覺不俗✩‧₊燒美國安格斯肉眼牛扒配薯條烤雜菜及紅酒汁($238) ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽/𝟷𝟶肉眼牛扒大塊份量十足重牛肉味這次點了五成熟但廚師略為失手有點過熟本身跟餐是配搭焗忌廉芝士薯但一早就賣清光選了薯條薯條即炸卜卜脆雜菜是車厘茄及椰菜花不過不失ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 💗𝟽/𝟷𝟶餐廳無另收加一服務費*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*
🎀 sᴘᴏᴏɴ

發現了一間性價比幾高的餐廳
晚市還沒有收取+1手續費
沒有理由不試一下

✩‧₊烤帶子海蝦及蟹肉配龍蝦汁意大利飯
(轉扁意大利粉)($148)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶

龍蝦汁不算很濃郁
但滿滿的海鮮
配上掛汁的意大利粉
整體感覺不俗

✩‧₊燒美國安格斯肉眼牛扒配薯條烤雜菜及紅酒汁($238)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽/𝟷𝟶

味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 💗𝟽/𝟷𝟶
餐廳無另收加一服務費
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

2024-04-19 3 瀏覽
北角有間平民美食🧡的西式茶啡室好吸引我!位於北角的餐廳以套餐為主, 午餐時間更優惠又不收加一,環境裝潢企理舒適,有多款spoon 掛在牆壁上看起來有特色更多!食物水準好,性價比不錯👍皇牌例如有照燒黃油雞 配烤雜菜及燒薯角、鮮蕃茄醬意式燴飯配香草燒蘆筍雜菜等都好吸引!牛頰肉燴手製闊條麵牛面頰肉質軟嫩, 配搭紅酒🍷汁入味,香味俱全!鮮蕃茄醬意式燴飯配香草燒蘆筍雜菜開胃的粒粒鮮蕃茄配上健康雜菜,清新可口!
北角有間平民美食🧡的西式茶啡室好吸引我!
食物水準好,性價比不錯👍

牛頰肉燴手製闊條麵
牛面頰肉質軟嫩, 配搭紅酒🍷汁入味,香味俱全!

鮮蕃茄醬意式燴飯配香草燒蘆筍雜菜
開胃的粒粒鮮蕃茄配上健康雜菜,清新可口!

2024-04-06 13 瀏覽
去完炮台山247搵野食 🥜又比餐廳名吸引了🥜環境舒適🥜裝飾花心絲🥜巨大配菜超正,好鍾意一大舊野菜花同翠肉瓜🥜星期一至四免收加一燒栗飼法式豬鞍伴鮮果莎莎醬配烤雜菜及燒薯角 $132 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🌟🥜超級嫩 一d都唔柴🥜莎莎醬好fresh好夾🥜薯角配菜都認真處理,每邊都煎香🥜份量足大大塊🥜性價比超超超高燒安格斯肉眼牛扒焗忌廉芝士薯、烤雜菜及紅酒汁 $238 ⭐️⭐️⭐️⭐️🥜紅酒汁moremore🥜芝士薯極濃芝士味🥜厚d就仲正🤤是日餐湯+蒜蓉包 $20 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🌟🥜餐湯入面嘅牛粒好鍾意 大加分凍咖啡 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️SPOON🚗北角炮台山蜆殼街9-23號秀明中心地下C2號舖

去完炮台山247搵野食

🥜又比餐廳名吸引了
🥜環境舒適
🥜裝飾花心絲
🥜巨大配菜超正,好鍾意一大舊野菜花同翠肉瓜
🥜星期一至四免收加一

🥜超級嫩 一d都唔柴
🥜莎莎醬好fresh好夾
🥜薯角配菜都認真處理,每邊都煎香
🥜份量足大大塊

凍咖啡 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

SPOON
🚗北角炮台山蜆殼街9-23號秀明中心地下C2號舖
2024-04-03 21 瀏覽
下班後於來個簡單晚餐再回家,挑了家附近的一家匙羹主題餐廳 環境光猛闊落,坐得舒服!餐牌上的食物種類多元化牆壁上掛有很多不同款式的匙羹,充滿溫暖家庭式氣氛主打西餐,價錢公道,不設加一,份量充足特惠晚餐加$20可升級配餐湯、蒜蓉包及餐飲燒栗飼法式豬鞍伴鮮果莎莎醬配烤雜菜及燒薯角啖啖肉燒美國安格斯肉眼牛扒配法式焗忌廉芝士薯、烤雜菜及紅酒汁軟嫩多汁跟餐加$30可享甜品特濃朱古力蛋糕,口感濃郁豐富凍咖啡比熱咖啡濃和香,較少苦澀味,層次豐富
下班後於來個簡單晚餐再回家,挑了家附近的一家匙羹主題餐廳
環境光猛闊落,坐得舒服!餐牌上的食物種類多元化
牆壁上掛有很多不同款式的匙羹,充滿溫暖家庭式氣氛
主打西餐,價錢公道,不設加一,份量充足
特惠晚餐加$20可升級配餐湯、蒜蓉包及餐飲
燒栗飼法式豬鞍伴鮮果莎莎醬配烤雜菜及燒薯角啖啖肉
燒栗飼法式豬鞍伴鮮果莎莎醬配烤雜菜及燒薯角
燒美國安格斯肉眼牛扒配法式焗忌廉芝士薯、烤雜菜及紅酒汁
跟餐加$30可享甜品特濃朱古力蛋糕,口感濃郁豐富
特濃朱古力蛋糕
凍咖啡比熱咖啡濃和香,較少苦澀味,層次豐富
凍咖啡
2024-04-02
燒栗飼法式豬鞍伴鮮果莎莎醬配烤雜菜及燒薯角
燒美國安格斯肉眼牛扒配法式焗忌廉芝士薯、烤雜菜及紅酒汁
特濃朱古力蛋糕
凍咖啡
CP值超高牛角包窩夫!$42就食到啦~今日小編去咗港島一間Cafe環境都好舒適~啱晒週末同朋友吹下水燒栗飼法式豬鞍呢度嘅豬鞍超腍,仲好嫩口仲配烤雜菜及燒薯角~小編仲加咗升級套餐,配餐湯同沙律🥗餐湯係忌廉南瓜湯,超滑!香煎帶子黑松露醬野菌忌廉汁意式燴飯意大利飯粒粒分明,超掛汁帶子唔算好大粒,但勝在黑松露味夠重紅豆抹茶牛角酥窩夫🧇隆重介紹💖只係$42就食到!上層有紅豆,仲配咗忌廉同抹茶粉窩夫食落超脆口!📍 SPOON地址: 北角炮台山蜆殼街9-23號秀明中心地下C2號舖電話: 64688841-#咖啡 #北角美食 #coffeelife #相機食先 #hkdessert #炮台山美食 #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodblog #hkfood #hkfoodies #hkgirl #hkfoodporn #hkcafe #hkcafehopping

CP值超高牛角包窩夫!$42就食到啦~
今日小編去咗港島一間Cafe
環境都好舒適~啱晒週末同朋友吹下水

燒栗飼法式豬鞍
呢度嘅豬鞍超腍,仲好嫩口
仲配烤雜菜及燒薯角~
小編仲加咗升級套餐,配餐湯同沙律🥗
餐湯係忌廉南瓜湯,超滑!

香煎帶子黑松露醬野菌忌廉汁意式燴飯
意大利飯粒粒分明,超掛汁
帶子唔算好大粒,但勝在黑松露味夠重

紅豆抹茶牛角酥窩夫🧇
隆重介紹💖只係$42就食到!
上層有紅豆,仲配咗忌廉同抹茶粉
窩夫食落超脆口!

📍 SPOON
地址: 北角炮台山蜆殼街9-23號秀明中心地下C2號舖
電話: 64688841
2024-03-24 10 瀏覽
最近同朋友嚟到炮台山覓食,無意中發掘到間隱藏高質西餐廳🍝絕對係高CP值之選🤝!🍗10oz燒栗飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬配法式焗烤忌廉芝士薯及烤雜菜,豬鞍份量好足,大大塊而且煎得好香,肉質半肥瘦食落好Juicy,配以芒果莎莎醬食落味道幾清新,不過就略嫌芒果莎莎醬份量偏少,如果可以多番啲就perfect啦👀!芒果莎莎醬入面有芒果、青蘋果、紅蘋果,食落好清新😗法式焗烤忌廉芝士薯口感綿密,加上有忌廉芝士調味,帶出鹹香味道,食落唔會太膩🫶🏻跟餐有是日餐湯配蒜蓉包,蒜蓉包口感酥脆,表面鋪滿咗蒜蓉+香草+牛油,食落好香口🫶🏻至於意粉方面就不過不失!甜品方面order咗紅豆抹茶牛角酥窩夫同埋Oreo紐約芝士蛋糕,我最鍾意牛角酥窩夫,抹茶粉量太多嘅話一般好容易好苦但佢又唔會,配埋甜紅豆蓉及忌廉中和一下,不錯不錯👍🏻至於Oreo紐約芝士蛋糕🍰表面鋪滿Oreo,蛋糕口感偏厚身,質感好綿密,yum yum😽

2024-03-22 10 瀏覽
店名: SPOON 地址: 北角炮台山蜆殼街9-23號秀明中心地下C2號舖炮台山站A出口,行5分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5店鋪環境空曠,座位寬闊舒適,牆上掛著不同的匙羹風格,好有特色及藝術感,店鋪都有掛左塊留言板,一入去感受到濃濃嘅人情味!😆烤帶子、海蝦及蟹肉配龍蝦汁燴意大利飯 ❤️❤️❤️❤️❤️$148一領過黎就已經聞到有香濃嘅龍蝦湯味,一淡食落去有驚喜,飯粒粒粒分明,味道濃郁而不膩,配搭唔同海鮮、番茄仔等等,食材清理的好乾淨&新鮮,食完之後仲想再食!😍燒栗飼法式豬鞍(10oz)伴芒果莎莎醬 配法式烤焗忌廉芝士醬及烤雜菜 ❤️❤️❤️❤️$188豬鞍非常多汁!焗薯有別於平時食的薯蓉,切細的焗薯配上芝士醬,令人眼前一亮。配菜及芒果莎莎醬平衡調味及消膩之餘,令菜式更適合打卡!好食又好睇!🤩Orea 牛角酥窩夫❤️❤️❤️❤️❤️$42作為飯後一點甜非常適合 。牛角酥切下去,還可以聽到脆脆的聲音。窩夫上的忌廉口感細膩,而且不會太甜,配上Oreo一切來得剛剛好!😋
店名: SPOON

地址: 北角炮台山蜆殼街9-23號秀明中心地下C2號舖
炮台山站A出口,行5分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4.5/5
味道: 4.5/5

烤帶子、海蝦及蟹肉配龍蝦汁燴意大利飯 ❤️❤️❤️❤️❤️

Orea 牛角酥窩夫❤️❤️❤️❤️❤️