炮台山天后附近大大小小既街頭中都有很多小店,今晚找到一間新開業的西餐廳,餐廳名很特別叫Spoon,入門口看到不同款式的匙羹掛在牆壁上🥄Set dinner價錢真是物超所值,一個價錢包括前菜沙律、是日餐湯、蒜蓉包、主菜和飲品,今時今日這個價錢應該只能於cafe食一碟意粉/小主菜🥹沙律可選煙三文魚或者巴馬火腿,跟朋友選了各一試試看,以set dinner來說前菜很有誠意,蒜蓉包滿滿蒜蓉牛油非常惹味,餐湯是南瓜湯,入口順滑,湯面有少少奶油拉花,很有心思🧡🐷燒栗飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬 配法式焗烤忌廉芝士薯及烤雜菜 $208超推薦‼️豬鞍足足12安士,份量十足,煎得表面微微焦香,雖然肉厚但仍保留肉汁,入口鬆軟,豬肉味濃郁,無須配上濃味醬汁已經很惹味🤤🥭芒果莎莎醬味道微酸微甜,沒有搶奪豬肉的原味,反而可為豬鞍增添果香,一解油膩🥔配菜中的焗烤忌廉芝士薯水準都十分突出,表面芝士焦香,焗薯口感仍食到一塊塊薯仔肉,不是薯蓉那款,仍然保持口感,非常建議把這款焗薯加入小食菜單中😆酥烤軟殼蟹 伴意式香草蕃茄扁意粉 $168軟殼蟹炸得酥脆香口,意粉味道亦很出色,蕃茄醬汁濃濃掛滿扁意粉上,除左香草,應該亦加了芝士粉作

燒栗飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬 配法式焗烤忌廉芝士薯及烤雜菜

🐷燒栗飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬
配法式焗烤忌廉芝士薯及烤雜菜 $208

酥烤軟殼蟹 伴意式香草蕃茄扁意粉 $168
軟殼蟹炸得酥脆香口,意粉味道亦很出色,蕃茄醬汁濃濃掛滿扁意粉上,除左香草,應該亦加了芝士粉作調味,令意粉味道濃郁🍝

燒栗飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬 配法式焗烤忌廉芝士薯及烤雜菜
2023-11-17 47 瀏覽
炮台山一帶有好多小店,今次就去左間位於蜆殼街既西餐廳,lunch hour坐滿可見人氣有幾勁,今次叫左兩個lunch set味道有驚喜燒雞胸蘑菇汁扁意粉扁意粉煮得剛剛好,燒雞胸外皮帶點焦脆,食落帶肉香,配上啖啖蘑菇十分惹味煙肉芝士牛肉漢堡 配炸薯條漢堡即叫即整,漢堡肉好juicy,加入芝士及煙肉帶鹹香更惹味,旁邊仲有熱辣辣既炸薯條好好食,一個人食都好夠飽熱小白咖啡 FlatWhite熱榛子咖啡 Hazelnut兩杯都有個可愛印花,打卡一流! 自己鐘意榛子咖啡果杯多啲,甜甜地易入口

燒雞胸蘑菇汁扁意粉

煙肉芝士牛肉漢堡 配炸薯條

熱小白咖啡 FlatWhite
熱榛子咖啡 Hazelnut

2023-11-04 240 瀏覽
所有食物真係好好食呢間餐廳質素好高真的好有驚喜,屬於高質的西餐,價錢仲要唔貴。環境舒適,所有店員都好nice,服務好好,還要不收加一服務費,性價比真的好高好高好高😋一定會再去食,下次要帶屋企人黎食牛面肉手工闊條面😍味道好好,手工制的面😍燒大蝦海鮮意大利飯😍味道同飯的質地好好😍燒豬肋骨😍好香好滑肉質好淋烤雞😍烤到外脆內軟,好香好好味😍甜品叫了兩個牛角酥窩夫,平時唔好甜品的我,都覺得好好食🤤令人十分滿足的一頓晚餐💖
所有食物真係好好食
呢間餐廳質素好高
真的好有驚喜,屬於高質的西餐,價錢仲要唔貴。

牛面肉手工闊條面😍味道好好,手工制的面😍
燒大蝦海鮮意大利飯😍味道同飯的質地好好😍
燒豬肋骨😍好香好滑肉質好淋
烤雞😍烤到外脆內軟,好香好好味😍
甜品叫了兩個牛角酥窩夫,平時唔好甜品的我,都覺得好好食🤤
令人十分滿足的一頓晚餐💖
2023-11-03
2023-10-19 191 瀏覽
今日相約幾個好友,-齊來食下午茶☕️真的超正😋👍我們食了沙律🥗沒想到咁大碟😍榛子香蕉窩夫🧇 不太甜,很啱我✌️讓人開心🥳黑松露炒蛋😋香呀⋯⋯😁咖啡更可愛⋯⋯好喝👍真的每一道菜都很用心,讓你鍾意吃😋 味道好極了👏👍
今日相約幾個好友,-齊來食下午茶☕️
真的超正😋👍
我們食了沙律🥗沒想到咁大碟😍
榛子香蕉窩夫🧇 不太甜,很啱我✌️讓人開心🥳
黑松露炒蛋😋香呀⋯⋯😁
咖啡更可愛⋯⋯好喝👍
真的每一道菜都很用心,讓你鍾意吃😋
味道好極了👏👍
2023-10-19
2023-09-06 340 瀏覽
今日來個早午餐,去咗早前同事推介的餐廳☺️ 簡單食個帶子意大利飯,带子新鮮,飯夠軟,很啱香港人的口味👍 咁高質素嘅食物和用心調啱港人的口味😋 埋單的價錢真的超抵食👍 環境乾淨舒服👍 最開心係在公司附近,-定可以試曬餐牌的食物😁✌️而家仲早餐、午餐、下午茶&晚餐都有得食,真的開心🥳
最開心係在公司附近,-定可以試曬餐牌的食物😁✌️
而家仲早餐、午餐、下午茶&晚餐都有得食,真的開心🥳
2023-09-06
2023-08-30 340 瀏覽
和囡囡路過食個快lunch😚中午時段比較多人Spoon 環境舒服乾淨,上菜好快,食物充滿驚喜🤤老闆娘好Nice ,好細心食咗個牛扒配薯條,仲有沙律菜高過一般餐廳水準,牛扒7成剛好,推介👍🏻另上了特制沙律(牛柳+南瓜)非常開胃👍🏻亞囡叫咗牛肉漢堡,好好食😋清晒咖啡好飲😊因為實在太飽,所以冇叫餐湯😁下次再來試吓這𥚃環境舒適,值得推介🙌🏻周邊仲有停車場,十分方便下次過海會再來試試☺️
和囡囡路過食個快lunch😚
中午時段比較多人
Spoon 環境舒服乾淨,上菜好快,食物充滿驚喜🤤
老闆娘好Nice ,好細心
食咗個牛扒配薯條,仲有沙律菜
高過一般餐廳水準,牛扒7成剛好,推介👍🏻
另上了特制沙律(牛柳+南瓜)非常開胃👍🏻
亞囡叫咗牛肉漢堡,好好食😋清晒
咖啡好飲😊
因為實在太飽,所以冇叫餐湯😁
下次再來試吓
這𥚃環境舒適,值得推介🙌🏻
周邊仲有停車場,十分方便
下次過海會再來試試☺️

2023-08-30
  • 牛扒
  • 牛肉漢堡
  • 特色沙律
2023-08-25 252 瀏覽
初開業期間已保持食物有一定的水準,手工闊條麵彈牙,牛扒肉汁美味😋,食物多元化,有不同餐款選擇,份量不太少,有足夠的份量。沙律更是值得推介,因可供不同的配搭和選擇,食材新鮮,味道一流,是健康食品的選擇,令人食過番尋味。價錢合理。職員服務態度非常友善👍,笑容可掬,親切,環境寧靜,座位坐得舒服,地方清潔和衛生,特別欣賞洗水間的環境十分整潔。餐廳就近地鐵,容易去到,香港區又多一個好餐廳選擇,值得推介💖!
2023-08-25 190 瀏覽
一班有理想嘅廚師。對食物有要求。食物簡單但不平凡。一個以為簡單的自家製,牛面肉手工麵條。已經難以忘記。五星級嘅食物。平民化嘅價錢。意大利燴飯。一試難忘。地方簡潔。給你一種自然舒服嘅感覺。
2023-08-18
2023-08-20 177 瀏覽
食物非常高質。是次3人叫了1)燒粟飼法式猪鞍拌鮮果莎莎酱配烤雜菜及燒薯,猪鞍肉質幼嫩並鎖住肉汁,連配菜都很好吃,真令人驚喜。2)煙三文魚明太子酱手製闊條麵,味道一流,真係非常 AL dente。紅酒牛頰肉意式Risotto 口感又係煮到啱啱好。沙律大大份可試足4種款式冷泡茶,咖啡又係。大家對這頓午餐都讚口不绝。
冷泡茶,咖啡又係
。大家對這頓午餐都讚口不绝。
2023-08-20
生日