2024-03-20 323 瀏覽
其實呢間麵包舖之前都食過好多次,一直都對佢念念不忘,咁啱今日去開開堅尼地城,所以又再幫襯🌟肉桂卷 |$25我最鍾意就係買呢個今次一次過買兩個食好香肉桂同埋奶油味個包底做得好鬆軟甜甜地,配返杯咖啡做下午茶啱晒👍🏻👍🏻🌟Custard Tard |$13呢排好興食蛋撻,雖然呢間唔係名店但係我見好多人半打半打咁買個人覺得酥皮做得幾好好有咸香味蛋嘅部份不過不失但係都幾抵食下次如果再經過嘅話,都想再試吓其他嘢食,例如蝴蝶酥望落好似都幾好食😋

🌟肉桂卷 |$25
我最鍾意就係買呢個
今次一次過買兩個食
好香肉桂同埋奶油味
個包底做得好鬆軟
甜甜地,配返杯咖啡做下午茶啱晒👍🏻👍🏻

🌟Custard Tard |$13
呢排好興食蛋撻,雖然呢間唔係名店
但係我見好多人半打半打咁買
個人覺得酥皮做得幾好
好有咸香味
蛋嘅部份不過不失
但係都幾抵食

2024-02-04 570 瀏覽
啱啱去咗間標榜手工甜點嘅店試下佢哋好評嘅糕點,真係想喺度大讚下!第一彈係Cinnamon Roll,肉桂香撲鼻,啖啖都係暖笠笠嘅愛意😌,麵團咬落去軟綿又帶少少彈性,唔覺得油膩。跟住斬嘅係經典款Egg Tart,蛋漿香滑,咬一口牛油味十足嘅酥皮,想唔爽都難!Cannele表皮烤得外脆內軟,嚟到一咬那份Q彈,生活都甜上咗😋。最後,靚靚嘅Unicorn Puff (Chocolate) 呢,筒身酥脆,入口即化嘅朱古力忌廉加埋彩色嘅糖霜裝飾,一啖口福呀!今次食完呢D甜品,真係令人心情大好,搵日一定要再試埋其他幾款!💖🥰🍫
2023-12-19 622 瀏覽
🇭🇰Soft Thunder·Blueberry $21 l Poppy Seed $19呢間我之前save左想試下佢個酥皮蛋撻 但係我地去個日無 所以就試左佢啲bagels 點知幾有驚喜🤩🤩店員教我地放入冰格 之後攞出嚟180度直接焗8至10分鐘 出到黎出面超級脆皮 入邊煙煙韌韌 質感超級好 我地好中意🥯不過佢地既bagel中間就無果肉/餡料個啲既 所以兩款blueberry會多味啲 poppy seed個款可能就真係自己加啲cream cheese/果醬會好味啲😈·#rbyeat#rbybakery#rby堅尼地城 #rby灣仔·📍西環堅尼地城北街29-31號鴻利樓地下A號舖📍灣仔皇后大道東31號地下B號舖
🇭🇰Soft Thunder
Blueberry  Bagel

#rbyeat
#rbybakery
#rby堅尼地城 #rby灣仔
📍西環堅尼地城北街29-31號鴻利樓地下A號舖
📍灣仔皇后大道東31號地下B號舖
$20 (早餐)
Blueberry  Bagel
2023-12-12 488 瀏覽
呢度嘅 pastries 全部都好吸引,靚仔之餘,睇落好高質咁Kouign-Amann - 係一個法式嘅 pastry,整法同 croissant 類近,都係靠無限摺疊麵團,但係會再 dense 啲同會 caramelized,整法會令佢有個軟啲同濕潤啲嘅中心,外皮嘅 caramel-like coating 就脆脆哋。係個好有趣嘅 pastry,因為法文直譯係 "butter cake",但其實係 pastry 泥chewy + flaky + soft centre + caramelized crust, 我幾喜歡Unicorn Puff - 好驚喜,我以為會係平時嗰啲軟雪糕 cone 咁,得個頂有嘢,中下層係吉嘅有圖有真相,佢係 all the way 都有 filling omgHojicha 個味濃烈過 pistachiopuff 位酥脆,幾有特色Mocha Custard Tart - 我唔係咖啡人,但冇其他口味揀所以照買好鬼 cute, mocha 嘅 present 方式係上層咖啡下層朱古力,幾有創意啊衰鬼味道濃郁 too, 正外皮脆脆的,又係千層 style, 十分

Hojicha 個味濃烈過 pistachio
puff 位酥脆,幾有特色

味道濃郁 too, 正
外皮脆脆的,又係千層 style, 十分 high!

Soft Thunder

Kouign-Amann $25
Unicorn Puff (Pistachio) $34
Unicorn Puff (Hojicha) $32
Mocha Custard Tart $17

📍堅尼地城
2023-12-09 409 瀏覽
:sᴏғᴛ ᴛʜᴜɴᴅᴇʀ📍 sʜᴏᴘ ʙ, ɢ/ғ, 𝟹𝟷 ǫᴜᴇᴇɴ's ʀᴏᴀᴅ ᴇᴀsᴛ, ᴡᴀɴ ᴄʜᴀɪ之前一直都係得外賣店嘅sᴏғᴛ ᴛʜᴜɴᴅᴇʀ終於開咗堂食啦,舖頭近金鐘太古廣場3期嗰邊,水泥裝修sᴛʏʟᴇ有種簡約感覺,全間舖都係落地大玻璃,採光十足啱哂有日頭嘅時間過嚟ᴄʜɪʟʟ吓打吓卡🥐 ᴜɴɪᴄᴏʀɴ ᴘᴜғғ (ᴘɪsᴛᴀᴄʜɪᴏ) $𝟹𝟺成個外型就好似舊式餅舖嘅忌廉筒頂部有層黑朱古力包住個ᴘᴜғғ 酥皮鬆化入面係滿滿嘅開心果吉士醬 味道都濃郁嘅🥐 ᴘɪsᴛᴀᴄʜɪᴏ ᴄʀᴏɪssᴀɴᴛ $𝟺𝟻嘩 食落覺得都幾驚豔吓 酥皮好脆好鬆化 香濃牛油味 好鍾意呢個口感!包上面有層開心果好似菠蘿包皮咁入面又係夾住滿滿嘅開心果醬堂食仲會翻熱俾你 更加出色🍮 ᴄʀᴇᴍᴇ ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ᴅᴀɴɪsʜ $𝟺𝟾丹麥酥加埋焦糖雞蛋布甸 呢個包淨係可以堂食冇想像中咁出色兩者唔算太ᴍᴀᴛᴄʜ酥皮都係好脆好鬆化 雞蛋布甸就正正常常不錯🥤ɪᴄᴇᴅ ᴘɪsᴛᴀᴄʜɪᴏ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟻𝟻開心果味再濃少少就好了🍪 巨大蝴蝶酥 $𝟸𝟿呢個蝴蝶酥超級巨型咬落去都係非常鬆脆 佢地嘅酥皮真係幾出色食落

sᴏғᴛ ᴛʜᴜɴᴅᴇʀ

成個外型就好似舊式餅舖嘅忌廉筒
頂部有層黑朱古力包住個ᴘᴜғғ 酥皮鬆化
入面係滿滿嘅開心果吉士醬 味道都濃郁嘅

🥐 ᴘɪsᴛᴀᴄʜɪᴏ ᴄʀᴏɪssᴀɴᴛ $𝟺𝟻
嘩 食落覺得都幾驚豔吓
酥皮好脆好鬆化 香濃牛油味 好鍾意呢個口感!
包上面有層開心果好似菠蘿包皮咁

🍪 巨大蝴蝶酥 $𝟸𝟿
呢個蝴蝶酥超級巨型
咬落去都係非常鬆脆 佢地嘅酥皮真係幾出色
食落又唔會太甜
ᴜɴɪᴄᴏʀɴ ᴘᴜғғ (ᴘɪsᴛᴀᴄʜɪᴏ)
ɪᴄᴇᴅ ᴘɪsᴛᴀᴄʜɪᴏ ʟᴀᴛᴛᴇ
ᴄʀᴇᴍᴇ ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ᴅᴀɴɪsʜ
巨大蝴蝶酥
巨大蝴蝶酥
2023-11-07 928 瀏覽
呢間麵包鋪都幾出名~ 聽過唔少西環街坊推介反正都嚟到 就順便試埋啦😂聽講佢哋嘅unicorn puff同埋custard tart都好食史努比最後就揀咗unicorn puff🤪34蚊一個都真系幾貴🫣咁買一個試下先啦🤣👌🏿Pistachio unicorn puff $34揀咗開心果味史努比笨手笨腳唔小心hi到個紙袋即刻毁咗啲cream嘅唧花🥲酥皮微脆 食到一層層甜甜地嘅layer不過因為佢唔系熱嘅關係 所以偏硬身 冇酥化嘅口感😗中間唧滿咗cream食落連少少開心果味都冇🥺好失望味道比較似custard 只不過系綠色咁解但勝在佢夠smooth 口感幾好😚當佢系custard咁食會開心啲😂面頭有層朱古力 雖然上面加咗啲開心果碎但唔知點解都系冇乜開心果味🤔而且本身啲cream都頗甜 加埋朱古力甜度有啲over咗食多兩啖就覺得漏🥲史努比就唔太鐘意 加上呢個價錢唔試都冇損失👉🏿👈🏿味道: 5/10性價比: 4/10可能本身對佢有啲期望 出到嚟同預期中有所出入 所以好失望🥹冇其他人講得咁好食 冇開心果味呢點真心要扣分!!史努比覺得呢個價錢唔值住附近好奇嘅都可以試一次但唔需要山長水遠特登嚟食佢🤷🏿
呢間麵包鋪都幾出名~ 聽過唔少西環街坊推介

味道: 5/10
性價比: 4/10

可能本身對佢有啲期望
出到嚟同預期中有所出入 所以好失望🥹
冇其他人講得咁好食 冇開心果味呢點真心要扣分!!
史努比覺得呢個價錢唔值
住附近好奇嘅都可以試一次
但唔需要山長水遠特登嚟食佢🤷🏿‍♀️
唔知佢個custard tart會唔會好食啲🥺
回頭率: 1/10

2023-10-22 1040 瀏覽
Surprise gift from my dear friend buying me two types of cream cones and two types of custard tarts. I was definitely sweetened before my first bite.She got me one matcha and one pistachio cream cones. I had the matcha first. Puff pastry cone was incredibly flakey that unavoidable to be a messy eater. Matcha cream was silky smooth. Neither overly sweet nor overpowering matcha that became bitter. Matcha cream was generously piped until the bottom tip. Every bite was an explosion of matcha cream u

She got me one matcha and one pistachio cream cones. I had the matcha first. Puff pastry cone was incredibly flakey that unavoidable to be a messy eater. Matcha cream was silky smooth. Neither overly sweet nor overpowering matcha that became bitter. Matcha cream was generously piped until the bottom tip. Every bite was an explosion of matcha cream until your last bite. Pistachio ones' edges were coated with chocolate with pistachio nibbles sticking around. The edge part was genuinely more on a chocolate nutty side as the chocolate kind of overpowering the pistachio cream flavour. After eating the chocolate edge part, a light hint of pistachio flavour came through. Cream wasn't as smooth as matcha's but still indulgent. Not bad.

Custard tarts' appearance definitely not as attempting as many out there. The original pastel dan nata crust was even more flakey than the cone ones. No matter how much you tried to be neat, it would end up falling over your countertop. No doubt a master on the pastry. Custard was just set. Neither too egg nor overly sweet. Just a right balance. Meanwhile, the coffee one was a bit too sweet to me. Custard was coffee infused flavour but bottom was covered with a layer of melted chocolate. It was way too sweet that I need a big sip of water after having the whole. Coffee flavour wasn't as strong while chocolate did help bringing out the espresso/mocha flavour.

All in all, well master the pastry. I won't purposely go for the bake goods but will get few when passing by.
下午茶
2023-09-19 897 瀏覽
外賣了一個開心果牛角包🥐:賣相吸引,忌廉冰凍的,開心果味香濃,甜度適中,份量多到漏哂出嚟,可惜開心果顏色偏綠欠天然,牛角包放置已經一段時間,不溫熱而且外皮欠缺鬆脆,幸好是全部酥皮都焗得起,好靚。

外賣了一個開心果牛角包🥐:

2023-09-01 866 瀏覽
前排天氣好,諗住近近地去西環海濱睇日落,經過附近見到間門面幾有格調,又陣陣飄出嚟嘅麵包香味。心諗仲未試過就入去試試。⭐️Tiramisu Croissant with rum 💰42酥皮好香脆好有牛油香味,完全做到外酥脆內煙靭口感。牛角包入面有大量既朱古力忌廉,面頭又有可可粉, 再加埋細細枝嘅冧酒,味道即時豐富咗好多更有層次,如果唔鍾意食冧酒嘅可以加少啲或者唔加,夠晒細心。買完行去海濱嘆住剛出爐嘅牛角包邊欣賞美美的日落,真係好滿足。

Tiramisu Croissant with rum
Tiramisu Croissant with rum
2023-08-08 927 瀏覽
之前排隔離間阿元來了,等緊位嗰陣行咗過嚟呢間麵包舖度睇吓啲包,買嚟做另一日嘅早餐。睇啱左呢個咖啡包,大大嚿好啱一家人做早餐,價錢唔係好記得應該係$30左右。攞到返屋企就急不及待食咗一啖,有啲失望。咖啡味聞落去係好香濃嘅,但食落都冇乜特別。個包係軟嘅,但稱唔得上鬆,因為太濕喇。我唔知係天氣問題定點樣,但係成個包嘅texture真係好似未烘乾咁,但係佢又唔似係Five Guys用錫紙焗住出倒汗水嘅嗰種濕。

Soft thunder | 堅尼地城成日係ig見到呢間鋪,今次去開堅尼地城食嘢,咁啱隔離枱拎住一大袋,決定經過入去睇睇~店內選擇唔可以話好多,放哂出嚟一目了然,不過賣相好吸引,真係望下都開心今次買咗2個試下: ⪧櫻花蝦味噌味🦐🥐第一次食呢個配搭,好特別。好~~多櫻花蝦,好香,入面有味噌做餡,好有風味 ⪧開心果味💚🥐店內有兩款開心果牛角包揀,分別係焗過同無焗過。呢款焗過好脆身好香,濃濃開心果味。買外賣返屋企焗返都好脆好脆,好滿足。下次經過會再試下其他味🫶🏻
Soft thunder | 堅尼地城

開心果

開心果  |  味噌櫻花蝦
開心果
2023-07-09 716 瀏覽
星期日早上,放假嘅日子要去食甜野。新界少去香港𡷊,好彩一出堅尼地城地鐵站就有出名甜野食。在門口已經不停聽到路過嘅街坊讚。選定了就入去買開心果牛角包,蘋果批。然後行去海旁食,牛角酥味道不甜,顏色鮮艷,唔錯,又有牛油香味。之後就食蘋果批,原來唔甜還有肉桂味,小小嘅果粒,好滿足,脆卜卜比牛角包更好吃。只係食兩個一已經飽晒
2023-06-19 673 瀏覽
呢間麵包店出名程度唔洗講,經常見到要排隊買包!店入面好多選擇,有蝴蝶酥,牛角包,蛋撻,巴斯克蛋糕,樣樣都好吸引!最後揀左個Tiramisu Croissant with rum🤤𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 𝐶𝑟𝑜𝑖𝑠𝑠𝑎𝑛𝑡 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑟𝑢𝑚 $42呢個勁好食!酥皮好香脆而係好有牛油香味,完全做到外酥脆內煙靭牛角包入面有大量既朱古力cream, 面頭又有creamy mascarpone + 可可粉, 再配埋吱吱冧酒,味道超級豐富有層次🤩 食完即刻想再食多個😆

2023-06-14 520 瀏覽
外賣咗綠茶&原味 Unicorn Puff返嚟食,兩款都好好味。雖然係凍食,入過雪櫃,但個酥皮依然酥脆,入口鬆化。原味吉士都算香,而綠茶味就唔太濃,質地幾滑。下午茶配返杯咖啡,啱啱好!
外賣咗綠茶&原味 Unicorn Puff
返嚟食,兩款都好好味。

下午茶配返杯咖啡,啱啱好!
Unicorn    Puff
2023-06-11
15 分鐘 (外賣自取)
其他
Unicorn    Puff
  • Unicorn Puff
2023-05-25 603 瀏覽
呢日去到堅尼地城搵食 食完lunch醒起呢間朋友推介既麵包店 之前試過佢既Custard Tart今次試下Puff 另外買左咖啡包返屋企食 都唔錯!有好多唔同味 有朱古力脆脆邊既吸引D😂開心果味 原來邊邊既朱古力都有開心果粒粒 幾好食😋
之前試過佢既Custard Tart
今次試下Puff 另外買左咖啡包返屋企食 都唔錯!
Unicorn  Puff

有好多唔同味 有朱古力脆脆邊既吸引D😂