和同学路过这家店的时候,瞬间被外观吸引住了,尤其是这个心形的面包,看着就酥酥脆脆香得不行,毫不犹豫的就买了一个,当第二天的早餐,他这里没有坐在店里吃的地方只能外带,网上看到有同学打卡,特意对着店里的一个招牌去拍照,不过我当时没太多时间,就只能拍出这个效果了(捂脸)。
2021-11-15
5 分鐘 (外賣自取)
2022-01-29 256 瀏覽
識我嘅朋友都知道我好鍾意食甜品,經常周圍去搵好食嘅甜品滿足我嚐甜嘅慾望🥰 由西方甜品去到中式糕點都一樣要買黎品嚐一番,今日我就黎到位置於堅尼地城嘅 — Soft Thunder,買左佢地最有名嘅出品,搓成486層酥皮嘅忌廉筒!抹茶忌廉筒 Green Tea Unicorn Puff $38淨係望個樣已經好吸引,見到酥皮表面唔會焗得好焦身,控制得個焗爐溫度以及烘焙時間非常之好👍🏻 與此同時,酥皮層數多,所以入口非常之鬆化,口感輕身得黎實在,內裡忌廉其實係滿滿吉士醬,細滑而又充滿甘香嘅抹茶味道,跟酥皮融和一齊嘅時候更顯口感層次豐富,好有心思嘅製作!😋

Green  Tea  Unicorn  Puff
Green  Tea  Unicorn  Puff
📍 Soft Thunder📍 西環 堅尼地城 𝗞𝗲𝗻𝗻𝗲𝗱𝘆 𝗧𝗼𝘄𝗻 • 北街29-31號鴻利樓地下A號舖-Passed by this < Soft Thunder > the other day and was attracted by its simplistic bright interior as well as its pastries.-Different from local bakeries, Soft Thunder serves pastries that lean towards the West. Cinnamon rolls, croissants, cupcakes, palmiers, scones, madeleines, canelés, custard tarts - you name it. Don't forget their signature unicorn puffs too, which are actually inspired by the indulgent cream cone, a traditional
📍 Soft Thunder
Different from local bakeries, Soft Thunder serves pastries that lean towards the West. Cinnamon rolls, croissants, cupcakes, palmiers, scones, madeleines, canelés, custard tarts - you name it. Don't forget their signature unicorn puffs too, which are actually inspired by the indulgent cream cone, a traditional pastry found in the old Hong Kong.
Unicorn puffs here are cones - made with croissant pastry - filled with custard. They come in different flavors - Original (Vanilla), Chocolate, Matcha and Hazelnut.
The making of croissants - as you might be aware - requires the folding, rolling, freezing of a dough and it takes a lot of hand work as well as time. But Soft Thunder does not outsource this process. Instead, they prepare croissant doughs in their shop!
Give them a try if you come nearby!
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
走在堅尼地城北街,發現了這家裝潢簡約、櫥窗裡放滿西式包點的《Soft Thunder》⚡️
包點大多以酥皮製作,例如牛角包、蛋撻、蝴蝶酥、玉桂卷等,還有這裡最引人注目的「Unicorn Puff」🦄️
如果大家有留意過酥皮的製作過程的話,應該都會知道製作酥皮是一個非常重複又費時的過程
要把牛油麵糰對折、壓平、冷凍靜置,重複這樣的過程幾次,才可以製作出酥脆可口的酥皮
而Soft Thunder的酥皮就正正是在店裡的自家工場製作的,可見心思🥰
來到附近的話不妨一試😊
Unicorn Puff (Original) ($38)
Unicorn Puff (Original)
外型貌似獨角獸頭上的角,因此得名🦄️
其實這品項是受港式懷舊麵包「忌廉筒」所引發的,不同的就在於內餡:這裡的是用上吉士醬做內餡
有四款口味:原味(香草)、巧克力、抹茶、榛果
看網上報導說,店家將麵糰搓成 486 層,讓酥皮更鬆化
每一口都是在吃店家的心思啊❤️
這是冷吃的,咬下去可以吃的到酥脆的外皮,而內餡甜度剛剛好,不會太膩
內餡份量足,吃到底還有👍

Custard tart ($13)
另外還試了他們的蛋撻,不過沒有拍照
同樣是以酥皮為外皮,口感鬆化
內餡像焦糖燉蛋,蛋味濃郁
Unicorn Puff (Original)
2022-01-19 270 瀏覽
如果你鍾意食牛角包、肉桂卷又或者吉士蛋撻,我就極力推介你嚟西環堅尼地城呢間小店”Soft Thunder”試吓,因為佢哋嘅味道係有別於連續店果啲商業味道,真係食得出佢哋嘅用心製作。🍴Croissants $25⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我鍾意食原味牛角包,所以會周圍買嚟試,試過Eric Kayser、Bakehouse同Urban Bakery (Gontran Cherrier 未試),最啱我心水係Soft Thunder,因為個皮唔會太燶亦唔會死脆,咬落包度係有層次感,而且牛油味香濃,越食越好味,價錢較其他店貴些少,但size有成隻手掌咁大🍴Custard Tart $13⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️如果同Bakehouse比,我覺得佢嘅酥皮層次口感啱啱好,又唔會焗得太燶,而蛋漿亦非常嫩滑,仲有好香焦糖味,同人share一半試真係好唔夠喉🍴Mocha Tart $17⭐️⭐️⭐️⭐️呢個朱古力咖啡撻都幾好味,內層朱古力亦好香濃,但我略嫌朱古力膩咗啲,同人share一半還可以🍴Cinnamon Roll $24⭐️⭐️⭐️⭐️阿sir超鍾意佢呢度嘅肉桂卷,未食已經聞到肉桂香味,而且個包超軟熟,Bakehouse果個甜椰椰真係無得比,

🍴Croissants $25⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴Custard Tart $13⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴Mocha Tart $17⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴Cinnamon Roll $24⭐️⭐️⭐️⭐️
阿sir超鍾意佢呢度嘅肉桂卷,未食已經聞到肉桂香味,而且個包超軟熟,Bakehouse果個甜椰椰真係無得比,不過阿sir話假期買味道好似差少少

二人共消費:$79
2021-12-19
  • Croissants
2022-01-12 330 瀏覽
之前同事派過佢既蝴蝶酥就一直令我念念不忘,仲想試埋佢既signature unicorn puff。呢次幫朋友訂散水餅就順便訂多舊俾自己食😂。🔅Unicorn Puff ($42)🦄有original、green tea、chocolate同hazelnut 4隻味,呢次揀左chocolate試下😍。原本覺得$42都偏貴,但一拎到手原來咁大隻😂 😂 😂。外層係酥皮,朱古力味就沾左朱古力醬同朱古力碎喺底,中間係朱古力cream 😚,滿足晒我呢個朱古力控!中間既cream唧得滿滿,唔係空心!唔知係咪因為拎到番屋企有再雪下,所以cream口感有啲似雪糕咁,個人幾鐘意🤎。但外層就唔夠牛角酥嗰種咁香咁酥脆。💬Unicorn puff都幾特別,又大份,夠2個人share做飯後甜品 🙈。朱古力味都算香濃,如果個皮再酥脆啲就100分😋。

Unicorn Puff
🔅Unicorn Puff ($42)

2021-12-31 241 瀏覽
漫步西環,食完午餐,朝拜人氣餅店,買了兩款puff, chocolate scone, Cinnamon roll, egg tarts. 價錢雖然偏貴,但係樣樣都好食,對得起個價錢。👍👍
2021-12-30 172 瀏覽
想食甜食果日遇上呢個勁朱既unicorn puff 真係好滿足🤤·🍫Unicorn Puff - Chocolate ($42) 勁大個.同埋佢係由頭到尾都有朱古力忌廉!!外層由486層酥皮組成,食落香脆淡淡牛油香💫好肥好飽唔好講笑..強迫自己食半個好啦🤣記住要共最美的人分享肥膏❣️·📍Soft Thunder西環北街29-31號鴻利樓地下A號

📍Soft Thunder
西環北街29-31號鴻利樓地下A號
外賣自取
自從第一次食咗呢間Soft Thunder, 就深深地愛上佢嘅吉士撻雖然知道佢一啲都唔平, 但每次經過見到有吉士撻, 都忍唔住買返堆特別係而家疫情期間, 冇得去澳門食葡撻, 唯有食返個味道相似嘅吉士撻啦<吉士撻>上次嚟嘅時候大食妹只係買咗2個, 食得唔夠喉, 今次就買咗4個吉士撻嘅外皮真係食幾多次都好驚艷, 好酥好多層, 裏面嘅吉士甜絲絲, 帶有蛋奶香, 簡直係絕配雖然酥皮有啲油, 但都冇咗大家對吉士撻嘅熱愛
<吉士撻>
雖然酥皮有啲油, 但都冇咗大家對吉士撻嘅熱愛
2021-11-13 409 瀏覽
🔖 486層的酥皮,每一個忌廉筒,均需用上3天時間完成😱。吉士蛋撻就係54層,而牛角酥係27層,好講究呀😆🍽Palmier 蝴蝶酥$20真係未見過咁大塊呀😆勁大塊呀!!!見佢一盤又一盤出爐,睇黎都幾好賣咁👍🏻以為咁大塊咬落去口感都會差d,點知食落去勁鬆化,見到入面有勁蛋層,甜度亦都岩岩好!🍽Custard Tart $13撞唔岩新鮮出爐,不過都比佢個樣吸引到好想吃。千層酥皮底,一啖咬落去,食到好香既奶油香味,中間既蛋漿加埋吉士醬好好食😋似葡撻咁,其實同BakeHxxx果間既都算好似。另外聽聞Mocha Tart好好食,但咁岩未出爐買唔到黎食,下次再試。🍽Hazelnut unicorn puff$42忌廉筒向來我自己都一般,呢個都正正常常咁,如果性價比黎講,我就寧願食前者兩樣野hahahaha純粹個人喜好😆😋食物:️8/10🤵🏽‍♂️服務:8/10🍴環境:8/10🤩性價比:8/10

🍽Palmier 蝴蝶酥$20

🍽Custard Tart $13

🍽Hazelnut unicorn puff$42

😋食物:️8/10
🤵🏽‍♂️服務:8/10
🍴環境:8/10
🤩性價比:8/10
2021-10-11 467 瀏覽
Bookmark左好耐既酥皮bakery 趁放假特登入堅尼地城食😍一入門口就聞到好香牛油味 原來咁岩撞正出爐 熱辣辣😛-✨ Unicorn Puff 吉士 ($38)呢個puff足足有486層酥皮 結合左忌廉筒同拿破崙而成 都幾大舊 食落好脆口 每啖酥皮都好重牛油味 加埋吉士醬好和味 醬甜度岩岩好 仲好creamy 成個食完都幾飽下🤣-✨ 酥皮蛋撻 ($13)本身買左一個試 試完太正吾夠喉 買多左8個走😍個人偏愛呢個多過puff🔥蛋撻同平時食既好吾同 由外身酥皮既香濃牛油味 到中間既蛋又滑又重蛋香同吉士味 蛋漿好滿好足料 食落好似布丁 吾會太甜亦都吾會好油膩😋
✨ Unicorn Puff 吉士 ($38)
✨ 酥皮蛋撻 ($13)
  • Custard  tart
今日難得早少少收工, 去左Soft Thunder朝聖招牌嘅Mocha Tart已經賣晒, 但仲有少量Custard Tart, 都算lucky<Custard Tart>Custard Tart細細一個已經要13蚊, 外表亦唔算太特別, 究竟有咩突出嘅地方令到佢價錢咁貴但依然咁有人氣呢Custard餡充滿蛋奶香, 而且尚算濃郁, 大食妹覺得Soft Thunder最突出嘅地方係佢嘅千層酥皮底又脆又多層, 唔會太油之餘又帶有牛油香
今日難得早少少收工, 去左Soft Thunder朝聖

<Custard Tart>

又脆又多層, 唔會太油之餘又帶有牛油香
2021-09-12 359 瀏覽
同事派散水餅揀左呢間既蝴蝶酥,本身都唔識呢間麵包店。但離遠見佢派都聞到勁香!!!就算本身lunch食到勁飽都忍唔住試一半先…🔅Palmier ($20)首先舊蝴蝶酥係勁大塊!同事話有成16cm 😂,公司尺污糟我就無拎埋去度,大約半塊蝴蝶酥都有隻成手咁大(本人隻手都比較柒所以都唔show出黎了🙈)。味道方面真係無得彈,超香,又酥脆。平時我係超鐘意食新鮮出爐熱辣辣既包/餅類,唔熱都會用氣炸鍋焗番熱,但呢舊真係忍唔住…食左一半先拎番屋企夜晚焗番熱食😂。💬上網我先識呢間手工麵包店🙈,發現佢最出名應該係unicon puff同埋蛋撻。如果唔係人氣既蝴蝶酥都咁正,呢2樣應該🤤 🤤 🤤…真心推介👍🏻。
Palmier
🔅Palmier ($20)

Palmier
呢間係向🐟Fish&Chips🌟行既期間驚喜發現既西點店,豆腐妹行過極速比蛋撻所吸引🤤一d都吾貴又香噴噴✨睇到都覺得好美味,再睇耐d佢仲有牛角包、鬆餅、肉桂卷、蝴蝶酥同蛋糕方包等,吾知係咪大廚窗加埋陽光嘅影響🌞反光之下全部都勁好味‼️比錢個雪櫃隔離仲發現有忌廉卷💥二話不說未等大隻仔黎到已經買左☺️大家可以買完去海旁睇住黃昏慢慢享受🌊🌇應該好快會大排長龍先買到🙆🏻‍♀️❐ Custard Tart $13💁🏽‍♂️💁🏻‍♀️推介❗⟰ 吉士撻比平時嘅蛋撻高身,雖然我哋唔係熱辣辣嗰陣食🔥但一開出黎都有好香嘅酥皮味✨⟰一咬落去層層酥皮分明充滿香酥味但吾會好油膩,中間蛋既位置超幼滑⭐️蛋味同吉士味超配合超香濃💥齒頰留香💥有少少葡撻影子💁🏻‍♀️好想食10個‼️豆腐妹覺得仲好味過Bakehouse💥而大隻仔食完即刻話吾夠喉要再去買🙎🏽‍♂️❐ Unicorn Puff $38💁🏻‍♀️推介❗⟰最讚既係當喺炎炎夏日🔥食住一個凍冰冰嘅忌廉卷簡直係最享受嘅事🌞⟰ 忌廉卷外層有一層層嘅厚酥皮充滿牛油香🌟內層係幼滑嘅吉士忌廉餡❄️少少冰凍令佢嘅口感少少硬身💫再加埋酥軟嘅外層💯口感滿分‼️

應該好快會大排長龍先買到🙆🏻‍♀️

❐ Custard Tart $13
💁🏽‍♂️💁🏻‍♀️推介❗

❐ Unicorn Puff $38
💁🏻‍♀️推介❗
  • Custard  tart
❥ Cinnamon Roll ($24)喺堅尼地城站B出口一出直行幾步就會經過(大學時期最愛飯堂之一的)呀元~之後行前多幾步就有間落地大玻璃 白色簡約設計風嘅麵包/ 糕點鋪~好遠望埋去已經畀間鋪吸引咗,玻璃側邊仲 display咗唔同類式嘅甜點,見到有danish/ sourdough 蛋撻/ cinnamon roll etc 全部望落都十分吸引~ 最後買左cinnamon roll 返去食,輕輕焗返先食,脆脆地好香~❥ Cinnamon Roll食到有肉桂粉同黑糖味道 不過味道唔算好濃或者好甜 唔錯~食落口感有好多層 暖暖地地幾脆口 唔會口感好實好硬下次想試下個蛋撻 望落都好吸引 *V*
❥ Cinnamon Roll ($24)

❥ Cinnamon Roll
食到有肉桂粉同黑糖味道
不過味道唔算好濃或者好甜 唔錯~
食落口感有好多層 暖暖地地幾脆口 唔會口感好實好硬

下次想試下個蛋撻 望落都好吸引 *V*
2021-09-01
  • Cinnamon Roll
2021-08-28 261 瀏覽
港島區覓食,無意中發現新開嘅呢間小店簡單嘅裝橫,沒有堂食的叫左4款甜食試試佢- Cinnamon Roll $24呢款肉桂卷比較油膩,外表油淋淋不過包底算鬆軟,甜度適中玉桂好香- Egg Tart (Classic) $13整體ok如果佢蛋漿多啲滿啲會開心啲佢屬於baked houxx 同 Nox D 親戚😂我鍾意B字頭嗰間嘅蛋味濃啲同埋酥皮會酥脆啲- Cannele $35呢個法式小甜品我個人唔係太式欣賞外表係厚實的褐色焦糖外殼內裏沒有任何空氣,厚實甜甜的- Unicorn Puff (Chocolate) $42呢個有4個味試左朱古力忌廉筒夠酥脆,朱古力忌廉香滑濃郁😋其餘3⃣️隻味有機會都想試下
港島區覓食,無意中發現新開嘅呢間小店
簡單嘅裝橫,沒有堂食的
叫左4款甜食試試佢
- Cinnamon Roll $24
呢款肉桂卷比較油膩,外表油淋淋
不過包底算鬆軟,甜度適中
玉桂好香
我鍾意B字頭嗰間嘅蛋味濃啲同埋酥皮會酥脆啲
- Cannele $35
呢個法式小甜品我個人唔係太式欣賞
外表係厚實的褐色焦糖外殼
內裏沒有任何空氣,厚實甜甜的
呢個有4個味
試左朱古力
忌廉筒夠酥脆,朱古力忌廉香滑濃郁😋
其餘3⃣️隻味有機會都想試下