2021-08-15 358 瀏覽
最近上網見到依間麵包店好出名,加上我好鐘意食麵包類食品!乜乜酥/撻/包都好鐘意!決定慕名去去,試下咩料去到見到好多食物show出黎🤣5花8門,睇到我都唔識揀!睇左好耐最後揀左依dgreen tea unicorn puff $38egg tart $13chocolate cookie $22green tea unicorn puff: 我係綠茶控既我一定要試試!green tea味濃,鬆化!egg tart:有小小吉士味,tart鬆化again!chocolate cookie: 依個比出面d cookie好好多,唔似出面d鋪得甜味,食到有小小dark chocolate 感覺!唔會太甜,岩岩好!佢d酥皮好好食🤣
去到見到好多食物show出黎🤣5花8門,睇到我都唔識揀!
睇左好耐最後揀左依d
green tea unicorn puff $38
egg tart $13
chocolate cookie $22

egg tart:有小小吉士味,tart鬆化again!

佢d酥皮好好食🤣

2021-08-13 246 瀏覽
✨Soft Thunder📍西環北街29-31號鴻利樓地下A號舖———Unicorn Puff - Matcha $38Custard Tart $13Croissant $25 聽講unicorn puff係出名,所以朋友就買咗😂但係真係有啲失望🥲個包冇咩特別,有少少淋左(可能之前放咗喺雪櫃)個cream都有抹茶味,但係總括而言cp值有啲低🙃個tart幫手加返分✨✨冇整熱嚟食個撻皮都仲有啲脆脆地🥰個皮鬆鬆脆脆,個蛋有啲似燉蛋,如果有啲焦糖味就好😋同埋$13我覺得係值呢個價錢。Croissant 第二日先食,冇整熱。感覺係一個ok既croissant,但唔係特別好食。俾我感覺係純粹個包size大左一倍所以貴咗一倍😂不過我呢個comment未必可以作準,始終冇加熱同隔咗一日,即日食可能好好食😋😂
✨Soft Thunder
📍西環北街29-31號鴻利樓地下A號舖
———
Unicorn Puff - Matcha $38
Custard Tart $13
Croissant $25

2021-08-04 271 瀏覽
最近在西環新開的手工麵包店Soft Thunder Bakery吸引了不少人光顧。每日新鮮出爐多款麵包酥點。當中推介招牌468層酥皮Unicorn Puff,拿破崙和忌廉筒而成! 今次試左朱古力味!筒邊有朱古力同果仁碎、筒內朱古力忌廉濃郁而且好多!食到底都仍然仲有🍫另外試左肉桂卷,加入肉桂粉及韓國黑糖製作、不會太甜及油膩口感!而且有一定厚度!食落口感非常滿足!整體黎講:麵包好香!好味!尺寸都偏大、食一個已經非常滿足!推薦大家去試試!!提提大家 不設堂食!大家買返屋企同屋企人一齊分享🤗

2021-07-26 301 瀏覽
偶然走進西營盤經過這外型吸引的麵包店,店鋪售賣的食物款色不多,但全部都是會令你想買的產品,最後我忍不住買了幾款回家。Custard Tart蛋撻是店鋪的皇牌產品,從外型可以看出他們的產品和一般的不一樣,我買的是mocha tart,所以咬下去會感受到中間的法國朱古力餡料,同時又會有微甜的法式燉蛋帶出蛋香,相比傳統蛋撻,這款質感比較腍糯,確實是充滿特色。😍我還買了一個肉桂卷,因為它的大小實在是令我驚訝,吃完一個應該不用吃午餐了~這款肉桂卷內裡亦充滿加分位,麵包夠鬆軟又濕潤,所以不會覺得口乾,加上裡面後一層薄薄黑糖讓麵包味道不會太單調,肉桂粉香味一直飄出來,這個我給很高分(PS:第二日翻熱依然很好吃🤤)

2021-07-25 241 瀏覽
人到中年中途出家做麵包, 首先要放棄高薪厚職, 還要在學習能力開始下降的年紀重新學習, 這些故事雖然並不罕見, 但每次聽完都會對其致敬, 正如Soft Thunder的成立一樣. 開業不夠一年, 已經成為西環烘焙界的地標, 它成功的因素, 就是一個字: “精”. 麵包及糕點選擇不會太多, 以酥皮為主軸作為不同變化, 就是精於酥皮.Unicorn Puff其實就是以前麵包店常見的忌廉筒, 只是更長, 更酥, 用上吉士醬更有蛋香. 如果說元朗的勝發的傳統忌廉筒的代表, Soft Thunder就是新派及高貴之改良. 同樣的吉士醬, 放入蛋撻狀的酥皮就成了蛋撻, 而酥皮自己也可以摺成牛角包, 將肉桂粉放入酥皮層之間就成了肉桂卷, 這樣有些人也許會覺得取巧, 但細意品嚐還是吃得出分別. 例如Unicorn Puff的酥皮層最多, 蛋撻次之, 肉桂卷每層最厚, 令喜歡吃傳統麵包底的也不會抗拒. 它的酥皮牛油香夠濃, 口層層次分明, 但不會追求完全的脆, 內裡口層煙韌而實在, 比一般酥皮更為飽足, 更為特別.

2021-07-17 237 瀏覽
路過發現呢間個招牌好有型嘅餅店 店內又keep住有人排隊買嘢 就望多兩眼👀見到佢個Custard Tart形狀有啲似 #Bakehouse 個蛋撻 又咁抵食 忍唔住買咗嚟試🙈一試驚喜 如果熱食應該會更好食 啲吉士醬唔太甜 酥皮好鬆化😋仲買咗件經典 Pain au chocolat 其實我見佢個 croissant 好受歡迎 🥐 補得最多次貨係佢 但係唔夠朱古力吸引 不過之後發現入面得好少朱古力 有啲失望 好後悔 係個酥皮層挽回少少分數 🥺再路過一定會試埋佢個 Cinnamon-roll 同 UnicornPuff 亦會 encore CustardTart💰Custard Tart $13Pain au chocolat $25Cinnamon Roll $24Unicorn Puff $42👉🏻Soft Thunder : 西環北街29-31號鴻利樓地下A號舖

💰Custard Tart $13
Pain au chocolat $25
Cinnamon Roll $24
Unicorn Puff $42

👉🏻Soft Thunder :
西環北街29-31號鴻利樓地下A號舖
2021-07-17 210 瀏覽
西環新開bakery 雖然款式唔多 但每款都好高質最出名係呢個吉士蛋撻同佢地嘅puff呢個吉士蛋撻我覺得比起bakehouse係更加鬆脆 好啱鍾意食酥皮嘅人🧏🏻‍♀️而且個餡嘅份量都好適量 😍仲有motcha口味架
西環新開bakery
雖然款式唔多 但每款都好高質
最出名係呢個吉士蛋撻同佢地嘅puff
而且個餡嘅份量都好適量 😍
仲有motcha口味架
2021-07-16 191 瀏覽
呢間店透明玻璃設計 係店外已經可以睇到哂 大部分款式 同 價錢.推薦呢邊嘅Mocha Tart $17雖則望落個樣真係唔太靚 唔太吸引 而且唔夠飽滿. 不過食落都ok😆 喜歡佢有小小咖啡味. 食到差不多餅底係最正. 咖啡混合咗少少烤焦左嘅味. 個皮食落都有層次. 即使佢放係度已凍左都好食. 相信新鮮出爐會仲正!Custard Tart $13呢款味道普通. 驚喜不大.上次試左佢個scone 都好一般. 太過乾!好評係比佢個Mocha Tart ⚡️ 下次有機會再經過都好想試埋Canele

推薦呢邊嘅Mocha Tart $17

Custard Tart $13

呢款味道普通. 驚喜不大.

上次試左佢個scone 都好一般. 太過乾!

好評係比佢個Mocha Tart ⚡️
下次有機會再經過都好想試埋Canele

咁啱去開西環食晏,順便嚟Soft Thunder買蛋撻同方包返屋企做下午茶同早餐。店舖裝修走簡約路線,大大塊落地玻璃可以清楚睇到新鮮出爐嘅麵包糕點。一心打算嚟買蛋撻同方包,原來蛋撻有mocha味,於是買咗原味同mocha各一。外表同bakehouse, NOC都好相似,$13算係合理價錢,而mocha味就要$17見到玉桂卷賣相好靚,所以都買咗一個外表平庸嘅方包,係我鍾意嘅厚切,$18四片真係良心價!拎到返屋企蛋撻已經凍咗,所以用焗爐烘返熱先食。蛋漿滑溜重蛋味,而且甜度剛好。撻皮唔算好酥脆,但好香牛油味得嚟唔覺膩。mocha蛋撻好香咖啡味,中間有朱古力醬,咖啡朱古力味唔會過濃,唔會搶咗雞蛋嘅香味,兩者好平衝,好好味湯種方包烘過之後表面脆,中間超鬆軟。就算隔咗夜,烘返嚟食都一樣鬆軟,而且唔會乾呢個真係唔輸日本過江龍生吐司。玉桂卷一個好大個,表面見到一層層似丹麥麵包。食落好香玉桂味,而且係少甜。麵包牛油味濃,表面酥脆內裡鬆軟整體嚟講,試咗幾款都好好味,下次會再幫襯,試下其他款式麵包,例如超大隻嘅牛角包同埋招牌嘅unicorn puff

Custard  tart

Cinnamon  roll
見到玉桂卷賣相好靚,所以都買咗一個

House  Toast
外表平庸嘅方包,係我鍾意嘅厚切,$18四片真係良心價!

Custard  Tart

House  Toast

呢個真係唔輸日本過江龍生吐司。

Custard  tart
Custard  Tart
  • Mocha  tart
2021-07-04 306 瀏覽
超人氣嘅葡撻經常性排長龍,仲要唔係次次都買到。其實都仲有好多新開嘅烘焙店,位於堅尼地城有呢一間都幾低調,放🈵各款烘焙產品放窗櫥下,往地鐵站🚉既必經之路一定會望到。.🥧𝙲𝚞𝚜𝚝𝚊𝚛𝚍 𝚃𝚊𝚛𝚝 / 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 𝚃𝚊𝚛𝚝💬先試試招牌貨 — 吉士撻,味道方面吉士醬味濃,餅皮都幾鬆脆,如果能夠一出爐即食會更好。但反而覺得咖啡味嘅仲特別,應該比較少啲地方有推出,可以啪幾個都唔會滯😅
🥧𝙲𝚞𝚜𝚝𝚊𝚛𝚍 𝚃𝚊𝚛𝚝 / 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 𝚃𝚊𝚛𝚝
2021-06-28 273 瀏覽
曾經睇網上介紹個千層cone,終於試到。坦白講,有少少失望。下次就算再去都會試第二樣。Pros:-Looks really good and appetizing-Cone remain quite crunchy even I put it in fridge overnightCons:-Super sweet . 甜到我覺得食得好辛苦。。。-Too much fat content. I ate it with empty stomach and only a third to half cone has filled me up 食三份一至半個已經滯咗。。。(fyi 我本身都係會食甜嘢嘅人,一日食幾條雪糕雪條都冇問題)另外大家要留意個cone要兩小時內放入雪櫃。我買時俾咗錢之後佢先同我講要兩個鐘內入雪櫃,因為我當時剛要去食午飯(我不是該區住),叫佢哋幫手雪住兩個鐘後返嚟攞又話唔得,退款又話唔得。折騰一返先肯幫手雪返先。真係嚇死寶寶。。。
曾經睇網上介紹個千層cone,終於試到。
坦白講,有少少失望。下次就算再去都會試第二樣。

Pros:

Cons:
-Super sweet . 甜到我覺得食得好辛苦。。。

chocolate cone
2021-06-10 631 瀏覽
⚡️Soft Thunder🥐《堅尼地城》去開上環 經過堅尼地城地鐵出口見到呢間幾型格 簡約水泥風嘅麵包舖🍞🥖上網search話係手工麵包帶自設工場新鮮出爐 🍞🥖🥨🥐聲稱招牌有486層酥皮Unicorn Puff ($38) 講到好巴閉咁😺就諗住試下 買咗抹茶試下雖然個外貌好靚 但一食落去就有點中伏嘅感覺 因為佢本身放喺雪櫃嘅唔知係咪雪得太耐定係啲cream濕咗 佢聲稱嗰486層酥皮口感好變咗一舊野 完全冇層層分明嘅感覺 同埋嗰個抹茶味係完全食唔出好似原味咁😢整體令人相當失望 如果想追求鬆脆嘅話食返正正常常牛角酥算 呢個口感我真的麻麻🤢 下次可能會試吓去其他產品見過賣相都幾吸引 😅不過唔知係咪都係得個樣
⚡️Soft Thunder🥐《堅尼地城》

聲稱招牌有486層酥皮Unicorn Puff ($38)
Matcha  unicorn  puff
2021-06-04 768 瀏覽
店裡品種不多,有肉桂卷🍖,牛角包🥐,蛋撻,可露麗,奶油桶以及巴斯克蛋糕🍰,我當天選了三種,迫不及待的在隔壁小公園⛲️就開吃了!!.蛋撻驚艷了我,真的好吃,不是葡式蛋撻,也不是港式蛋撻,我感覺是自創的口味,外皮有點類似葡撻,但是有沒有那麼酥硬,裡面我覺得有點類似芝士軟糯❤️又不乏布丁的Q滑!另外肉桂卷也是每一層都有濃濃的肉桂味!.唯一覺得不值得的是奶油桶🍦,因為小小一個就要42💰,味道沒有特別多的驚喜!
2021-06-02 1781 瀏覽
點樣食推介✨⭐️486層酥皮⭐️⭐️堅尼地城麵包店⭐️Soft Thunder地址:西環北街29-31號鴻利樓地下A號舖🍖Custard Tart $13 (7.5/10)依間舖頭主打佢地d酥皮產品有成486層😍,咁食落口都feel到佢d酥皮係好厚好酥脆🥰,中間嘅餡就同平時d葡撻差唔多,都係好creamy好濃蛋味,只係撻本身偏油,食完成手油🤣🤣🤣,但$13蚊係值得一試嘅!同埋大家記得用焗爐翻熱食會好食好多架! 🍖Ccroissant $25 (8/10)我本身唔係一個鍾意食麵包嘅人😂,純粹係比依間嘅巨型牛角包吸引住😝,大大隻仲肥過我塊面!極度酥脆😂,我邊咬d碎碎就會邊跌落黎🤣,早餐食半個已經飽左,淨低半個要下午茶食先食得曬,我諗係附近返工又準備離職嘅朋友都可以考慮係依間餅舖買散水餅🤣,收到咁巨大嘅牛角包會好開心🤤回頭指數: 🍧🍧🍧🍧(滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)佢店舖裝修得好靚,我經過完全比佢個落地櫥窗吸引住,如果香港可以多d依d麵包舖就好😍,企係度望住d包真係超賞心悅目!下次經過應該會想試埋佢其他產品🤤
點樣食推介✨

⭐️486層酥皮⭐️
⭐️堅尼地城麵包店⭐️

Soft Thunder
地址:西環北街29-31號鴻利樓地下A號舖

🍖Custard Tart $13 (7.5/10)

🍖Ccroissant $25 (8/10)

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧(滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

2021-05-30 551 瀏覽
西環新開一間手工麵包店,主打多款麵包酥點,尤其招牌468層酥皮Unicorn Puff同酥皮蛋撻!👓custard tart $13香港唔係好多地方有Custard Tart蛋撻,Noc $18個,而依間嘅價錢竟然同Bakehouse$12差唔多喎~蛋撻唔夠蛋香,佢唔算好厚蛋,蛋係滑面冇嗰啲焦糖化焦色,食落覺得唔夠香口,不過唔算好甜。酥皮唔夠脆口,覺得係比出面嘅油好多,食完個蛋撻成手油,只能說佢真係完全用牛油整🌚另外仲有Mocha口味,但我嗰陣仲未出爐有😣評分:6/10👓croissant $25聲稱有有27層酥皮。牛角包烘返熱外面都脆口,中間做到蜂巢效果,都好香口有牛油香,但真係勁油😂評分:6.5/10👓cinnamon roll $24加入肉桂粉及韓國黑糖製作,食落有肉桂味不過唔算好濃烈或好甜。食都有好多層,不過覺得稍為實身左啲。評分:6.5/10👓Unicorn puff- hazelnut $42見有好多味:original、hazelnut、chocolate、matcha招牌468層酥皮Unicorn Puff,忌廉筒沾上朱古力汁同榛子碎,唧吉士醬和撒糖霜。味道好重朱古力同

👓custard tart $13
另外仲有Mocha口味,但我嗰陣仲未出爐有😣
評分:6/10
👓croissant $25
👓cinnamon roll $24
👓Unicorn puff- hazelnut $42
招牌468層酥皮Unicorn Puff,忌廉筒沾上朱古力汁同榛子碎,唧吉士醬和撒糖霜。味道好重朱古力同榛子味,都偏甜,不過雪凍後吉士醬餡料更加冰凍好食,但忌廉筒酥皮扁身唔夠鬆化,
其實佢係好大舊,一個人食晒係好漏搞唔掂,整體都唔錯不過唔值呢個價錢,都係果句啦值唔值見仁見智~同埋未去到好出色,因為個酥皮...不專業的小編個人認為做酥皮唔係層數越多就越好,層數多只是酥皮摺疊更多然後令酥皮壓到死實,出爐麵包死實唔鬆化,486層又如何😂