2023-08-13 386 瀏覽
係繁忙既馬路旁有間慢活既Cafe 相映成趣, 暫時係我去過最白同簡潔既Coffee Shop😍 呢度以食甜品同飲咖啡為主, 其中最出名係Canele, 可惜未到出爐時間今次就食唔到喇☹️ Expresso Tonic ☕️($50)用黎自Melbourne偏Fruity既咖啡豆沖既Expresso配上tonic water好清爽, 咁熱天氣飲真係會勁爽🤩Kombucha🍋 ($58)香港製造既Kombucha有jasmine同夏季限定既strong lemonade兩個口味選擇, 揀左後者既酸酸地十分開胃解暑呢度既環境好舒服, 絕對可以係度Me Time 坐一個晏晝, 下次黎既時候要試下甜品😎

Expresso Tonic ☕️($50)

Kombucha🍋 ($58)

2023-08-12
  • Kombucha
2023-02-06 755 瀏覽
兔年第一啡,來到一間簡約風的咖啡店,十分寧靜舒服。店鋪門口位置有個落地大玻璃,好好打卡。選擇他們的原因除了因為他們很勤力,新年都開足這麼多日之外,還有因為從照片中看到他們的細緻位做得不錯。點了一黑一白啡,選用澳洲的咖啡豆,black coffee飲到較明顯的fruity ,入口有莓果香,好飲。另外點了一件Nuts Brownie,微微翻熱過,吃下去暖暖的,不算太甜,是我喜歡的味道和質感。不過朋友則略嫌有點太鬆,較難進食,我就感覺還好。剛才提到的細緻位是黑白咖啡都分別跟有抹茶兔仔曲奇及洛神花兔仔曲奇,十分應節,小小的窩心位。✥ Black Coffee💲38✥ Oat Milk White Coffee💲45✥ Nuts Brownie💲42

✥ Black Coffee💲38
✥ Oat Milk White Coffee💲45
✥ Nuts Brownie💲42

2023-01-21
2022-08-03 960 瀏覽
去堅尼地城學做小手工,上堂之前有20分鐘時間,想搵個地方坐一陣,見到呢間小店,環境唔錯,白色主調,可能平日,一點多入去嘅時候包場。點咗一件canele, 見多人介紹好似真鎮店寶咁就試一試啦。坦白講比我想像中細,但買得$38應該幾好食。好有期望蛋糕係焦糖面,焗得好香脆,呢個要讚入面嘅質地好軟熟同濕潤,吾乾身,跟外層明顯對比口感豐富且好香蛋味,而且蛋糕面仲有少少焦糖醬,食落去令焦糖嘅味道好有層次。題外話:可能由於焦糖面香脆,我用叉好難食,結果都要出手幫忙在我食緊蛋糕既時候,原來都幾多人入黎外賣咖啡,有機會試試

蛋糕係焦糖面,焗得好香脆,呢個要讚
入面嘅質地好軟熟同濕潤,吾乾身,跟外層明顯對比

題外話:可能由於焦糖面香脆,我用叉好難食,結果都要出手幫忙
在我食緊蛋糕既時候,原來都幾多人入黎外賣咖啡,有機會試試
2022-07-29
外賣送餐
2022-07-13 542 瀏覽
A really good niche coffee shop for relaxing:• 60% hot chocolate wasn’t too sweet; a pretty big cup and chocolate flakes on top complemented the drink really well (adds back a bit of sweetness yet not too overpowering); silky texture (no big chunks/residue whatsoever at the bottom); amount of milk was perfect (in most coffee shops I’ve been to, baristas love adding an excessive amount of milk which takes away 90% of the cocoa in the drink) • lighting was really nice; staff were really friendly a

• lighting was really nice; staff were really friendly and casual; spacing between the tables was perfect, not too close nor far away from each other

Highly recommend this place! Especially if you want to be by yourself for a few hours.
2022-06-03 472 瀏覽
呢間店舖經過已經覺得好靚採光度非常高~望入去係一種好乾淨企理嘅簡約風!weekend去唔會好多人~好岩同朋友靜靜地飲下野傾下計我同朋友各自叫咗一杯flat white同埋一杯凍 Long black.兩杯都非常好飲flat white 嘅豆係比較nutty 味 非常易入口,太好飲~我飲完先記得影相添!朋友個杯long black都非常之唔錯,好香嘅fruity 味 又唔會好酸~夏天飲一流!由於啱先食完午餐所以冇叫到啲甜品,希望可以試到佢個canele!客人帶埋隻狗狗入去嘆冷氣添~
呢間店舖經過已經覺得好靚

• Flat  White
2022-04-22 429 瀏覽
堅尼地城其實都有不少咖啡店人流暫時比上環西營盤會少一點沒有那麼擁擠街坊朋友推介的小店是早前襯還在WFH時帶著電腦平日去飲咖啡吃個下午茶進去時整家店只有我一枱真的很寧靜很悠閒❤Black Coffee每家店我第一次去都會飲黑咖啡合不合口味一試就會知道這家的還不錯可以再去坐在門口位置看著街道很Chill❤Canelé剛焗好是外脆內軟帶點焦糖面甜度不算高很好味下次想試試Basque Chessecake
堅尼地城其實都有不少咖啡店

下次想試試Basque Chessecake
2022-03-04
  • Canelé
2022-04-10 296 瀏覽
Neat and tidy, this little shop brings a cozy and chill hideaway to the neighborhood.Love their coffee and pastries, everything were nicely executed and staff were friendly and polite. But would recommend to offer decaf coffee options.Keep up with the wonderful experience!

2022-04-06
2022-03-14 235 瀏覽
K town是城市西边宁静的一隅,不疾不徐的节奏与摩肩接踵的中上环对比鲜明,一股对悠然的向往,与冬日暖阳缠绵着,舒展在蓝天下。·因为距离不常来这边,但在K town探店,氛围几乎总是很享受。趁着人不多的工作日早上一连干了两杯咖啡。·纯白色的店面,暖色的光,环住街头小小一片安详。很喜欢这家店的名字,仿佛是说,潜在细微之处的力量,也可以耀眼闪光。·咖啡和茶饮为主,辅以几款烘焙点心,手冲选择不少,但本人最近budget有限,最后还是决定喝美式。虽然手冲豆看上去不会难喝,但意式也蛮有特色,并且豆子会随季更换。·这杯热美式用的是水洗处理的埃塞传家宝,风味蛮有辨识度,滑进嘴中像是舔了一口甜而不腻的草莓奶油。前段有点闷闷的奶香,冬天喝起来很温暖,后段是酸甜撩人的莓果。奶油香气再足一点我会更喜欢。
2021-12-10
2021-12-13 416 瀏覽
一個Sunday morning ,入左一間門面簡約既coffee shop. 簡簡單單既裝修,簡簡單單既menu,不平凡既coffee 同dessert。Order左flat white同earl grey cheese cake。有驚喜,唔知幾耐無飲過咁好飲既咖啡,咖啡竟然飲到fruity 既味道😍。Earl grey cheese cake, 小小流心,淡淡earl grey 配上淡淡cheese 味,恰到好處, 好滿足😇

2021-11-21
2021-09-01 465 瀏覽
Small good 係一間好有心嘅小舖,以白色為主加上水泥同木凳,非常簡潔舒服,最chill梗係窗邊位同門口出邊嘅木長凳啦!不過去嗰日,唔係落雨就係熱到飛起,真係冇辦法喺室外門口度chill😅咖啡師非常有禮貌,對沖咖啡亦好有熱誠,問佢嘅嘢佢都會好清楚解釋,只會答多唔會答少,小舖不停都有人入嚟買take away,人流都幾多,不過環境仍然可以,好清靜總括嚟講,佢嘅咖啡沖得好飲,係一間值得支持,值得再去嘅coffee shop

⿻⿻ 𝘴𝘮𝘢𝘭𝘭 𝘨𝘰𝘰𝘥𓏲𓏱𓏭𓏭今次一鼓作氣介紹三間堅尼地城嘅cafe 第二間嘅係主打澳洲咖啡豆嘅small good 𓉬鋪頭唔算好大 座位主要就係門口對街嘅高腳凳同一整排嘅木椅 環境幾靜夠舒適 主要係飲咖啡 嘢食都係得甜品冇主菜輕食 適合自己嚟做下嘢或者同朋友飲杯啡傾下偈 佢地最出名嘅係可麗露 見差唔多每枱都有點 不過我地俾個earl grey basque cheesecake吸引咗 擺一陣中間會邊到超軟滑 甚至有少少流心 伯爵茶味好濃 食到明顯嘅佛手柑香味 而且食到幾出嘅芝士味又唔會太甜 咖啡方面 佢地嘅white係用dukes blend 主要係蘋果、焦糖、朱古力風味 Filter coffee有pour over同香港比較少見嘅batch brew 緊係要試下 ٩( ´ᆺ`)۶𓏲𓏱𓏭𓏭Earl grey Basque Cheesecake $58Batch Brew (Ethiopia Suke Quto Washed) $40Latte $40
⿻⿻
𝘴𝘮𝘢𝘭𝘭 𝘨𝘰𝘰𝘥
𓏲𓏱𓏭𓏭
Earl grey Basque Cheesecake

Earl grey Basque Cheesecake

𓏲𓏱𓏭𓏭
Latte $40
2021-07-30 268 瀏覽
small good 由每個微小之處,打造與平日不同的咖啡體驗。每款咖啡均以不同的調製咖啡豆,如今次的 White 用上去了 Dukes Blend,焦糖及牛奶朱古力的味道與鮮奶混合得宜。另一招牌可麗露淋上少量焦糖醬,外脆肉軟的完美口感,足見其心思之細密。
White Coffee & Canelé
White Coffee & Canelé
2021-07-29 233 瀏覽
感覺係一間好有心嘅小店。開佐無耐,我已經帶bb去過三次。去完公園放電,最適合就坐低透吓,飲杯咖啡、食件cake。除佐因為鍾意呢度乾淨、坐得舒服,佢哋對bb都好welcome同friendly。最鍾意佢哋嘅Thai milk tea cheesecake 超級無敵好味,好soft,中間仲有小小流心嘅感覺😋食完又會再想食(試過路過都買件外賣番屋企)👍如果可以出都幾隻味我都會支持。朋友就鍾意佢嘅生朱古力蛋糕,不過我個人鍾意軟熟嘅蛋糕多D。每個人口味唔同啦~latte都好飲,不過好似仲有其他特色飲品睇落都唔錯,下次會試下。

2021-07-24 139 瀏覽
生活中的小確幸,只需要一杯咖啡和一件canelé♥Small good的白咖啡來自澳洲咖啡品牌Dukes Coffee Roaster,入口有莓果香,甜度較高,用來做意式咖啡剛好。Canelé外脆內軟,頂部加了點焦糖作點綴,非常好吃。店家也有不同的SOE作手沖,下次到訪一定要再試試。店子的store front真的很療愈,雖然也有咖啡店大熱的木椅木檯,但落地大玻璃令採光度十足。店內的透明桌子也令室內的空間感提升。
生活中的小確幸,只需要一杯咖啡和一件canelé♥

店家也有不同的SOE作手沖,下次到訪一定要再試試。

Latte  + canelé
2021-07-22
Latte  + canelé
  • Canele
2021-07-20 128 瀏覽
最近堅尼地城開咗一間文青feel嘅cafe裝修簡約,以白色做主調望落好光猛佢都有幾款甜點小食試咗可麗露同埋泰式奶茶芝士蛋糕可麗露細細舊好得意,上面有啲焦糖味道唔錯,但自己覺得有少少偏甜不過間唔中食下都OK未食過泰式奶茶味嘅芝士蛋糕見到好似好特別就試埋佢茶味唔算好濃,甜度可以接受不過個人認為佢口感比較實冇burn cheese cake 個種軟心嘅感覺芝士味較重,鍾意傳統芝士蛋糕嘅應該會鍾意食甜品梗係要飲番啲茶解下膩揀咗Earl Grey 同Rooibos teaEarl grey就冇乜特別,不過Rooibos tea有驚喜佢茶味吳濃,味道甘醇易入口仲不含咖啡因,可以幫助入睡最近成日失眠,飲咗佢嗰日真係瞓得好咗整體唔錯,見到佢仲有馬卡龍同埋肉桂卷有機會會試吓
最近堅尼地城開咗一間文青feel嘅cafe
裝修簡約,以白色做主調
望落好光猛
佢都有幾款甜點小食
試咗可麗露同埋泰式奶茶芝士蛋糕
可麗露細細舊好得意,上面有啲焦糖
味道唔錯,但自己覺得有少少偏甜
不過間唔中食下都OK
未食過泰式奶茶味嘅芝士蛋糕
見到好似好特別就試埋佢
茶味唔算好濃,甜度可以接受
不過個人認為佢口感比較實
冇burn cheese cake 個種軟心嘅感覺
芝士味較重,鍾意傳統芝士蛋糕嘅應該會鍾意
甜品梗係要飲番啲茶解下膩
揀咗Earl Grey 同Rooibos tea
佢茶味吳濃,味道甘醇易入口
仲不含咖啡因,可以幫助入睡
最近成日失眠,飲咗佢嗰日真係瞓得好咗
整體唔錯,見到佢仲有馬卡龍同埋肉桂卷
有機會會試吓