通常落雨唔知去邊到好,就會想坐Café。一直都聽聞呢一間嘅朱古力好出色,所以食飽飽都特登過嚟坐吓,試吓佢嘅朱古力。以前曾經喺到食過主食,覺得味道還好。所以今次特登過嚟淨係食甜品,最後反而係期間限定嘢飲令到我覺得驚喜。‣ Crazy Chocolate $55 ⭐️⭐️⭐️✨話明係痴_線朱古力,佢一拎上枱嗰陣就覺得佢嘅邪惡指數爆燈。我覺得佢嘅朱古力味都幾算重,但係本身個底唔算話好甜,佢係靠面頭嘅朱古力碎拎啲甜味,而我覺得白朱古力喺入面嗰陣味好突出,不過我自己個人唔算好鍾意白朱古力。嘢飲就真係打卡一流,但係未至於去到話好好飲或者超級濃郁,佢入口嘅時比較暖,再熱少少就好啦。‣ Orange Mocha $53 (+$5 Oat Milk) ⭐️⭐️⭐️⭐️✨我見到佢特別標註有酒精成份,但係其實入口嘅時候唔覺,我係飲唔出有酒味。因為唔想飲太多牛奶太肥,所以轉做燕麥奶,但係我覺得味道好出色。入口嘅時候真係飲得出有咖啡味、燕麥奶嘅味道同埋好濃郁嘅香橙味,而我覺得佢嘅香橙味令到成杯嘢飲好fresh,將咖啡嘅香味提升,橙嘅味道啱啱好、唔會話好酸或者好甜,所以第一啖飲完之後已經好鍾意。可惜呢一款寫咗係期間限定,開心係

‣ Crazy Chocolate $55 ⭐️⭐️⭐️✨

我見到佢特別標註有酒精成份,但係其實入口嘅時候唔覺,我係飲唔出有酒味。因為唔想飲太多牛奶太肥,所以轉做燕麥奶,但係我覺得味道好出色。入口嘅時候真係飲得出有咖啡味、燕麥奶嘅味道同埋好濃郁嘅香橙味,而我覺得佢嘅香橙味令到成杯嘢飲好fresh,將咖啡嘅香味提升,橙嘅味道啱啱好、唔會話好酸或者好甜,所以第一啖飲完之後已經好鍾意。可惜呢一款寫咗係期間限定,開心係飲完覺得唔會後悔。

‣ French Cat Toast & Ice cream $68 ⭐️⭐️⭐️
佢嘅賣相都好靚,但係其實影相嗰陣冇特別留意係咪真係喵喵造型。因為多士上面已經有雪糕,所以都冇特別附上糖漿,而我覺得就咁蘸雪糕食都已經好甜。第一啖食落嘅時候覺得蛋味都好濃,但係食到最後嘅時候開始食到一啲油膩感,嗰下就覺得唔係太想再食。不過呢個價錢我覺得係幾抵食嘅,兩個人分享係唔錯的。如果俾我再揀多次,我可能會試吓食卷蛋。

#foodbara_diary
2024-02-15 563 瀏覽
1. 痴_線朱古力朱古力奶個base唔甜,係面個浸朱古力甜,所以唔算漏。仲好貼心俾埋濕紙巾抹手😆2. 椰菜花湯冇乜味嘅湯🤣3. 「小智,我一直等着你回來!」後尾先知呢句係咩意思🥺大比鳥好慘😢不過隻雞幾好食,好嫩👍4. 海鮮,牛油茴香汁,日本米意大利飯Risotto用左日本米,少少怪,同埋真係冇乜味🤣海鮮料都幾足嘅👍————————————間舖喺Lane Crawford入面🤣係好細間,不過service都唔錯,本身要手機scan qr code落單,但係佢system有問題,職員態度唔錯👍算係傾計好地方😆
1. 痴_線朱古力

2. 椰菜花湯
冇乜味嘅湯🤣

3. 「小智,我一直等着你回來!」
後尾先知呢句係咩意思🥺大比鳥好慘😢不過隻雞幾好食,好嫩👍

4. 海鮮,牛油茴香汁,日本米意大利飯

————————————
2024-02-13 283 瀏覽
痴_線朱古力 哇呢個真係痴_線🥺痴_線地正🥰啲朱古力多到好似唔洗錢咁🤣我無撈混飲左一啖 啲朱古力當然係濃到傻左 好似食梗一排朱古力咁濃🥺然後就撈混去飲 awwww好正🥲如果你覺得某快餐廳嘅熱朱古力好飲 你一定要飲下呢個先知咩係好飲嘅朱古力😳一啲都唔係死甜 飲落好順口 仲要飲完之後唔會甜到口渴🙏🏻.痴_線朱古力咖啡 呢個就無咁痴_線了🙊Quote返同伴非常專業嘅comment: 通常mocha係入口先有朱古力甜味再後勁嚟返啲咖啡味 但呢杯飲落第一啖就係好濃嘅咖啡味🤔反而朱古力味無咁重🥲同朱古力比差咗好多下🙈.喵喵多士配無花果有機伯爵茶果醬 多士脆脆地好食的~佢有三款果醬 我揀咗無花果伯爵茶呢個特別啲🙈可能我自己唔太接受太濃嘅伯爵茶味 覺得佢同多士唔太夾🙈不過好彩有無花果~佢嘅甜味令成件事易入口返啲🤣.日式豬軟骨迷你丼套餐 呢個套餐跟埋一個南瓜湯、沙律同一杯飲品😆都幾足料 同伴comment話呢個飯就不過不失無咩特別😂但覺得啲飯有啲1999咁唔太好口感🤣雖然可能係日本米(?)但都希望口感會分明啲🙊
痴_線朱古力咖啡
喵喵多士配無花果有機伯爵茶果醬
日式豬軟骨迷你丼套餐

2024-02-11 310 瀏覽
幾時都話朱古力係女人恩物,飲完暖笠笠又開心又解痛,有咁大杯咁濃又唔膩嘅朱古力更加冇得輸。Sensory Zero務求令所有菜式都達到五官極致完美,符合色香味俱全。其中痴_線朱古力完全展現到品牌理想。店鋪主打零添加概念,朱古力使用法國Valrhona牛奶朱古力、黑朱古力、白朱古力碎,而牛奶則使用出名順滑嘅日本明治鮮奶、朱古力碎及Valrhona 可可粉,所以就算咁大杯,飲落都唔會膩反而飲到越後越帶有香濃朱古力味。店鋪製作時一啲都唔手軟,朱古力真係多到瀉曬出黎,仲帶布甸效果。鐘意朱古力嘅必去,絕對唔比大牌差。另外當日都叫左個檸檬撻食,整體都唔錯但略嫌蛋白腥味多左少少。地址:sensory ZERO (海港城) (尖沙咀)尖沙咀廣東道3號海港城馬哥孛羅香港酒店G樓連卡佛營業時間:上午10-晚上7點人均消費:80(純朱古力$55)評分:8.9/10

地址:sensory ZERO (海港城) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3號海港城馬哥孛羅香港酒店G樓連卡佛
營業時間:上午10-晚上7點
人均消費:80(純朱古力$55)
評分:8.9/10
檸檬撻
檸檬撻
2024-01-05 464 瀏覽
一見到佢嘅滿到瀉出來嘅朱古力就好滿足下午茶時段想在尖沙咀搵相宜的輕食cafe絕不容易一般抵食嘅都大排長龍好彩一個人都無等太耐就入到座menu總體都十分吸引如有飽腹需要,點主食也絕對是不錯的選擇最吸引嘅梗係滿出來嘅朱古力飲品不但有多種朱古力搭配 朱古力嘅味道仲好濃郁飲到都心情靚唔少仲叫咗個貓貓toast試下由於係即刻整要有時間嘅心理準備擺盤滿分 配上酸酸甜甜的菠蘿和乳酪令人胃口大開好適合做一份精緻打卡的下午茶
一見到佢嘅滿到瀉出來嘅朱古力就好滿足
下午茶時段想在尖沙咀搵相宜的輕食cafe絕不容易
一般抵食嘅都大排長龍
好彩一個人都無等太耐就入到座
menu總體都十分吸引
如有飽腹需要,點主食也絕對是不錯的選擇
最吸引嘅梗係滿出來嘅朱古力飲品
擺盤滿分 配上酸酸甜甜的菠蘿和乳酪
令人胃口大開
好適合做一份精緻打卡的下午茶

2023-12-15 547 瀏覽
我們於14/12(四)約上午十一時半左右到達餐廳,人流不多,我們叫了一個lunch set,一個單點食物。Lunch set: ❶紅酒慢煮和牛肉扁意粉🍝($108):勁多牛肉粒,牛肉軟身易咬,有芝士碎🧀及蒜片🧄,雖然沒有擺盤可言,但幾好吃,食完發現碟底其實幾油🥲❷咖啡湯力(罐裝)單點: ❸西京燒三文魚炒雜菜飯($118):有紫菜及三文魚,三文魚好淋身,不「柴」,有少許椰菜🥬,白飯底,如果有多啲汁就好😅埋單要加一,餐廳光猛、舒服,但價錢少貴😉
Lunch set:
❷咖啡湯力(罐裝)
單點:
埋單要加一,餐廳光猛、舒服,但價錢少貴😉
紅酒慢煮和牛肉扁意粉
西京燒三文魚炒雜菜飯
咖啡湯力
2023-12-14
紅酒慢煮和牛肉扁意粉
西京燒三文魚炒雜菜飯
2023-10-25 996 瀏覽
行街行到攰入去坐坐,本來想試佢個痴_ 線朱古力… 但最後理智控制住我🫣 點咗個南乳豬扒all day breakfast … 聽到南乳,豬扒,但又all day breakfast 🍳 呢個又中又西嘅組合有啲好奇🤔嚟到見到豬扒大大件,一上枱已經聞到好香南乳味好吸引🤩 貓貓多士就普通咗啲,好細塊,食落都唔覺有特別香或好驚人… 其他配菜叫做正常發揮,不過份量好大份,都食唔晒… 另一樣想試就係乳酸,話跟自家製果醬,上嚟嚇親!個果醬原來係一口份量😥 叫咗無花果伯爵茶醬,有2半粒無花果,但唔係好食到伯爵茶味,甜度唔會好甜,食落都可以。 用嚟搽包同撈乳酪,覺得跟包會好食啲。 乳酪都非常之細杯,2啖就食完…. 同埋面頭唔係用granola有啲失望… 呢款係平時減肥食無烤過無蜜糖好難食😑 如果跟granola會開心啲飲品叫咗杯first kiss , 同dirty 分別在於無冷與熱之間,同面頭多一層燒咗嘅焦糖。睇落賣相唔錯,飲落都唔錯! 咖啡都幾好,唔會好hea ! 整體感覺都算好食,員工都好禮貌,見員女工對住英文同普通話客都可以對答同有禮介紹食物,都幾好服務。 不過座位就有啲迫同窄,尤其中間張長枱,

嚟到見到豬扒大大件,一上枱已經聞到好香南乳味好吸引🤩
貓貓多士就普通咗啲,好細塊,食落都唔覺有特別香或好驚人…
其他配菜叫做正常發揮,不過份量好大份,都食唔晒…

用嚟搽包同撈乳酪,覺得跟包會好食啲。

不過座位就有啲迫同窄,尤其中間張長枱,人多時候都幾嘈吵。當日假期,好多人都係拎住一袋二袋或者有小朋友,感覺就會迫一啲喇…

• First  kiss
2023-09-24 1160 瀏覽
星期六,6pm 的尖沙咀,人都聚集在天星碼頭看日落。今天很想食鰻魚飯,上星期去誠品書店聽一個新書講座時留意到在 Lane Crawford 有 Senory Zero,今晚決定去碰運氣。這樣說是因為之前去太古城店和黃竹坑店都要排隊,其實我之後還有活動。想不到,今晚去到只稍等就可入座。在門外時看晚餐餐牌,沒有鰻魚飯,有點失望。入座後用 QR code 點餐。我其實很享受跟店員交流。不過,網頁裡發現有滑蛋鰻魚飯,就開心。滑蛋鰻魚飯。超級好,最重要,無骨!一點也沒有魚腥。蛋好滑。配 Crazy Chocolate ,唔太甜。但感覺個朱古力奶不夠 rich,可以更濃郁。同行朋友叫了 M5 和牛溫泉蛋。牛很滑很有肉味,沒有黏著牙。朋友很滿足。餐飲點了法國牛奶朱古力,發現是 Crazy Chocolate 的走面頭朱古力版。她笑了。我覺得一間店,能專心做好一款食物,就會有客人再來幫襯。

滑蛋鰻魚飯。超級好,最重要,無骨!一點也沒有魚腥。蛋好滑。

滑蛋鰻魚飯

Crazy Chocolate

M5 和牛溫泉蛋飯

牛奶朱古力(餐飲)

我覺得一間店,能專心做好一款食物,就會有客人再來幫襯。

2023-09-23
滑蛋鰻魚飯
Crazy Chocolate
M5 和牛溫泉蛋飯
牛奶朱古力(餐飲)
2023-08-29 849 瀏覽
尖沙咀呢間分店中午嚟講都算少人,唔使等位可以入座。✨大滿足早餐配自家製果醬
All day breakfast份量豐富足料,女仔唔一定食得曬😂多士配自家製雜莓🍇果醬、嫩滑牛油香炒蛋、煙肉、酸甜乾果麥片乳酪、燒波蘿、薯餅、茄汁豆食物質素比我預期好,咖啡都唔錯,多士配自家製果醬係最好味

尖沙咀呢間分店中午嚟講都算少人,唔使等位可以入座。

✨大滿足早餐配自家製果醬

食物質素比我預期好,咖啡都唔錯,多士配自家製果醬係最好味

2023-08-18
  • 大滿足早餐配自家製果醬
2023-08-29 515 瀏覽
雖然是外賣,但包裝尚算是用心,連整盒沙拉也擺的整齊,可是,吃完了慢煮雞胸肉藜麥沙拉後,才突然想起沙拉名裡有‘’藜麥‘’二字,問題是根本沒看到,這是去那了?廚師漏掉放吧!
2023-08-21 534 瀏覽
下午茶來一杯crazy chocolate 痴_線朱古力🍫,一杯以法國朱古力牛奶做底層,表面灑上三款朱古力碎,有黑朱古力碎、白朱古力碎同埋牛奶朱古力碎,中間再放上一片他們店名字的朱古力,還有灑很多可可粉,弄得有點髒髒的感覺,幾吸引🤩。雖然看上去好像有點濃稠和很甜的感覺,但是事實上它不是,它沒有很甜而且也不稠,反而有點稀,朱古力味算濃可是不甜,但是⋯⋯飲到最後會很甜,因為放在表面的朱古力碎已經到底部,所以喝這杯熱朱古力是需要一些技巧,要忍心破壞它表面灑很美的朱古力碎。
2023-07-16 923 瀏覽
一直都想嚟Sensory Zero試佢杯signature飲品 — 痴_線朱古力,今日終於試到啦!呢杯嘢目測真係每枱都至少有一杯勁igable。飲落唔係好甜,好欣賞。另外仲叫咗個和牛牛油果芝士漢堡,朋友就叫咗扒⼤蝦蟹肉扁意粉。兩樣都十分好食。我個漢堡係一咬落去啲和牛會滴晒啲牛肉汁出嚟,超juicy!雖然滴到成手都係,但食到好味既食物真係會令人感到好滿足。餐廳會提供紙巾同濕紙巾,唔洗怕食到太狼狽。而且配漢堡既粟米片好惹味,就算唔點個醬就咁食都好足夠。當然點埋點芥末醬會令你味蕾有更高級既享受啦總括嚟講呢一餐雖然唔算平,但食物素質可媲美酒店一樣。如朋友生日或節日慶祝我都會再食呢一間!!
呢杯嘢目測真係每枱都至少有一杯
勁igable。飲落唔係好甜,好欣賞。

2023-06-24 1087 瀏覽
好耐之前係觀塘飲過sensory zero嘅痴_線朱古力覺得好好飲,發現尖沙咀有分店就去回味個朱古力!雖然係假期,但都唔洗排隊/等好耐👍🏼嗌咗個鰻魚滑蛋飯加杯痴_線朱古力,鰻魚冇咩骨而且冇腥味,滑蛋就正常發揮~差唔多食咗一半,杯朱古力先到🥲但飲落口唔係好熱,而且冇上次係觀塘分店飲嗰杯咁濃咁香咁好味,見到隔離枱差唔多成杯都冇飲…另外男朋友食嘅all day breakfast 分量好夠,有一塊貓貓造型嘅多士配自選果醬/牛油,好得意!成個早餐有好多煙肉,茄汁豆,薯餅,滑蛋,燒菠蘿,沙律,仲有唔係好甜嘅yogurt!大滿足!

蒲燒三層鰻魚滑蛋飯
南乳炸豬扒·大滿足早餐
Flat  white
蒲燒三層鰻魚滑蛋飯
南乳炸豬扒·大滿足早餐
Flat  white
2023-06-10 801 瀏覽
之前一直都無機會試,估唔到今次行過尖沙咀終於食到。南乳炸豬扒 大滿足早餐 $158上枱時一眼望見就理解大滿足係咩意思,真係好大碟,而隻大碟仲要係堆滿各種食物。我亦無諗過有乳酪食,而且果醬係一樽上,我叫餐時仲以為係俾一少pat係多士上面。見到咁多野食真係勁興奮😆塊豬扒真係超正,好好食,好耐無食過一塊令我咁鍾意的豬扒。豬扒比我想像中大塊,雖然有骨,但條骨唔大,亦好易切。一切開就覺得好鬆軟,唔會太乾,咬落好juicy,個面仲炸得有少少香脆。南乳醃得好入味,但又唔會蓋過豬本身的肉味,鍾意食南乳的朋友唔好錯過😋煙肉煎到少少乾,但又未去到柴。薯餅炸得好脆,裡面的薯肉好大粒。炒蛋同茄汁豆都係正常發揮。沙律菜比想像中多,成個底都係菜,仲有車厘茄,亦都因為菜多,所以成個餐唔算好油膩。點餐時我仲驚菜少,所以加$10叫左個沙律🤣沙律菜食落都好新鮮。貓貓多士單係造型都贏哂啦🤣兩面都烘到脆脆地,但個邊又唔會好硬,而個心好軟熟。果醬叫左士多啤梨玫瑰醬,個醬食左一少匙就覺得不得了,好好食,士多啤梨同玫瑰好夾,兩隻味都好清楚食得出,唔會搶左對方的味,反而成個味道顯得好有層次。用匙羹搞一搞時潷到好多同好大舊的士多啤梨,
之前一直都無機會試,估唔到今次行過尖沙咀終於食到。

南乳炸豬扒 大滿足早餐 $158

貓貓多士單係造型都贏哂啦🤣兩面都烘到脆脆地,但個邊又唔會好硬,而個心好軟熟。果醬叫左士多啤梨玫瑰醬,個醬食左一少匙就覺得不得了,好好食,士多啤梨同玫瑰好夾,兩隻味都好清楚食得出,唔會搶左對方的味,反而成個味道顯得好有層次。用匙羹搞一搞時潷到好多同好大舊的士多啤梨,本來都無諗住食咁多果醬,我怕肥,但都忍唔到成樽果醬落哂🤣見到塊多士鋪滿好食的果醬就覺得勁滿足,肥就肥啦!

乳酪鋪滿燕麥片同提子乾,乳酪本身無乜甜味,應該係無糖乳酪,搞勻左同燕麥果乾一齊食酸酸甜甜,感覺好fresh,亦好有咬口,我都幾鍾意佢的提子乾。

最後食燒菠蘿做埋尾,我當塊菠蘿係飯後果。菠蘿的面燒得唔算好脆,切開都係軟,食落好甜好多汁,正!

sensory ZERO (海港城) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3號海港城馬哥孛羅香港酒店G樓連卡佛

*上述文章只供參考及以當時價格為準
咁啱去開尖沙咀已經聽過呢杯痴鬼線嘅朱古力好耐聞名不如見面餐廳嘅環境舒適裝修都好現代化輕輕鬆鬆坐一個下晝都唔會覺得無聊黎到重點我諗每一位嚟到呢度嘅客人都係為咗佢嘅 🍽️痴_線朱古力除咗打卡able滿滿嘅朱古力面頭鋪滿可可粉黑白同牛奶朱古力所有味道同口感 加埋一齊嘅衝擊同埋震撼淨係呢杯嘢已經值得encore🥰🥰🥰🍽️ 滑蛋巨型午餐肉芝士牛角包幾新奇嘅配搭平時去茶餐廳最鍾意餐蛋治烘底今次用港式餐蛋配上烘到香脆嘅牛角包值得一試Sensory ZERO 港九新界都有好幾間分店價錢合理記得去試吓咁痴_線嘅朱古力啦
咁啱去開尖沙咀
已經聽過呢杯痴鬼線嘅朱古力好耐