2023-12-19 2424 瀏覽
觀塘的大廈上有很多西餐廳,今天來試了一間在openrice上看到風評不錯的 <Relish>。餐廳裝修挺漂亮的,用了很多木質傢俬,帶點小清新。一開始有一杯welcome drink﹐是話梅火龍果茶。真的能嘗到話梅味,非常適合我這種愛吃涼果類的人,就是如果大杯一點就更好了。前菜選了蟹子鮮海膽柚子醬油汁梅素冷麵, 看上去很清淡,但是醬油汁味道充足,而且海膽有兩大塊的,味道非常濃鬱,加上非常吸睛的外表,非常推介這一個!朋友的前茶點了蘋果木煙燻北海道帶子配紅菜頭蓉、枝豆跟一些玫瑰菇,帶子不是那種全熟的,沒有吃到很強的煙燻味但驚喜的點是紅菜頭蓉原來跟帶子是很配的。前菜來說兩項的份量都真不少。湯的部分我們都選了干邑龍蝦湯,會在上桌的時候才在你面前倒在碗中,儀式感滿分!喝完味道比較濃的龍蝦湯之後會上杯茶,讓我們清一清口中味道再吃主菜,店員說這是金萱烏龍茶,不是很濃的茶也不會苦澀。主菜我選了黑毛豬鞍,店員說黑毛豬是可以不用全熟吃用的,所以建議可以選七成熟,我試了覺得剛剛好,會嫩一點。豬鞍還配了一些西蘭花苗、菇菌、薯仔跟焦糖菠蘿,加上之前的前菜跟龍蝦湯,主菜吃一半已經飽了,哈哈!朋友點的

餐廳裝修挺漂亮的,用了很多木質傢俬,帶點小清新。

朋友點的是烤虎蝦蟹膏蟹子意大利飯,看上去挺普通但很好吃,每粒意大利飯都沾上蟹肉的cream sauce!
最後還有甜品,今天的是焙茶瑞士卷,比平日餅店賣的小一點,但也不是迷你那一種, 正好我已經挺飽了這份量就不錯。餐廳雖然是在觀塘工廠區,但食物都很精緻,擺盤超美的,加上燈光很足,非常適合打卡!下一次有女性朋友生日的時候來吃慶生飯她們一定喜歡!
2023-12-18 1529 瀏覽
跟閨蜜預早來慶祝聖誕節,今次來了位於觀塘的Relish來品嚐日式fusion的tasting menu。餐廳走日式簡約路線,實木家具,加上植物擺設,也有售賣日本雜貨小物區。晚上的tasting menu,飲品及甜品有散點。點菜後,店員端上welcome drink 梅子梳打,有紫蘇葉香味,令人開胃,為迎接之後的菜式作準備。蟹子鮮海膽柚子醬油汁梅素冷麵色彩精緻的賣相令人喜悅梅素冷麵味道清新,也有紫蘇葉香氣,加上柚子醬汁令人相當開胃,海膽鮮甜,滿足。蘋果木煙燻北海道帶子,帶子大隻肉厚,旁邊的是紅菜頭蓉,爽口大粒的日本枝豆、有機日本玫瑰菇鮮味可口,頭盤有驚喜又有水準。干邑龍蝦湯店員在面前倒出熱騰騰的龍蝦湯,很有儀式感,龍蝦湯鮮味,還有蝦肉。上菜時段中有杯台灣單品原茶清洗一下味蕾,烏龍茶香,柚子清新。黑毛豬胺伴焦糖菠蘿擺碟豐富吸引西蘭花苗有蒜蓉香味又嫩口七成熟的豬胺,肉腍入味,伴甜甜的焦糖菠蘿味道很夾。法式慢煮油封鴨髀鴨肉嫩滑,連皮跟肉吃,鴨香味更重,當中還有有蕃茄雜菜中和膩感。最後以濃郁的芝麻卷蛋作完結。
晚上的tasting menu,飲品及甜品有散點。
梅子梳打
色彩精緻的賣相令人喜悅
干邑龍蝦湯
黑毛豬胺伴焦糖菠蘿
擺碟豐富吸引
西蘭花苗有蒜蓉香味又嫩口
七成熟的豬胺,肉腍入味,伴甜甜的焦糖菠蘿味道很夾。
法式慢煮油封鴨髀
最後以濃郁的芝麻卷蛋作完結。
梅子梳打
5天前 9 瀏覽
和朋友短聚 選了觀塘的工廈Cafe餐廳環境非常好,空間夠大可能是平日下午所以餐廳人不多但就提供了一個很好的環境和朋友聊天🥰2pm 後入座有85折 所以我們選除了正餐也選了一些小食食物質素高,份量也很足!牛油果醬大蝦意大利麵非常推薦✨✨✨✨北海道魷魚意大利飯也不錯✨✨✨咖啡也非常好飲~👍🏻✨✨✨✨值得一贊是店員的服務好無論是點餐,上餐,還是結帳全程服務好好路過聽到我想斟水 就自動幫我續上👍🏻👍🏻是一間還會再去的餐廳!
和朋友短聚 選了觀塘的工廈Cafe
餐廳環境非常好,空間夠大
可能是平日下午所以餐廳人不多
但就提供了一個很好的環境和朋友聊天🥰

2pm 後入座有85折
所以我們選除了正餐也選了一些小食
食物質素高,份量也很足!
牛油果醬大蝦意大利麵非常推薦✨✨✨✨
北海道魷魚意大利飯也不錯✨✨✨

咖啡也非常好飲~👍🏻✨✨✨✨

值得一贊是店員的服務好
無論是點餐,上餐,還是結帳全程服務好好
路過聽到我想斟水 就自動幫我續上👍🏻👍🏻

是一間還會再去的餐廳!
用餐優惠
優惠券
2024-04-27 91 瀏覽
觀塘工業區的這家咖啡也太浪漫了~居然有整個月球🌗不算太貴的fine dining工業大廈裡的精緻西餐和融合日料咖啡拿鐵還真的可以耶~~~~提拉米蘇也可以試試喔!
2024-04-15
2024-04-17 167 瀏覽
位於觀塘嘅Relish☕️|環境舒適🍃|價錢合理|食物質素不錯~😆Weekend 兩個人叫左2份主菜、2份追加小食、兩杯嘢飲、一份甜品,食完真係飽住就走~🤰🏻😋Lunch會包餐湯或者沙律我哋揀咗餐湯,當日係南瓜忌廉湯🎃🥣,南瓜好綿密,配搭忌廉好好飲,餐湯入邊仲加咗幾粒脆嘅麵包粒,麵包粒吸晒入邊嘅餐湯🤩1. 鮮澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉眼(8oz)伴炒野菜·幼滑薯蓉🥩🥗🥔-牛扒嗌咗五成熟,牛扒一嚟到嘅時候,肉眼可見牛扒入邊係粉嫩嘅顏色,但係食落有少少韌🥹牛扒建議嗌三成熟,一定會嫩口啲~😳不過牛扒係有肉味,唔係平時食到牛扒冇牛味嗰種!整體上唔錯,牛扒質感偏厚實,醬汁配牛扒好夾,都推介大家試吓牛扒~ 仲要讚吓伴菜同薯蓉都做得幾好,特別係薯蓉,薯蓉口感好綿密,又帶牛油嘅香味🧈🥔2.北海道帶子牛肝菌意大利雲吞🇮🇹🫕帶子煎得好香口,口感都好嫩滑,意大利雲吞配上牛肝菌嘅醬汁真係好夾,意大利雲吞入邊仲包住滿滿嘅芝士餡料,鍾意食芝士嘅人必叫~😝3.紫菜芝士炸甜番薯條伴黑松露醬🧀🍟番薯條炸得好酥脆,不過一定要趁熱食先好食,攤凍咗就會變到腍晒🙊4.明太子手羽🍗佢係雞翼入邊包住明太子嘅雞肉餡料,雞翼炸得酥脆
Lunch會包餐湯或者沙律
2.北海道帶子牛肝菌意大利雲吞🇮🇹🫕
3.紫菜芝士炸甜番薯條伴黑松露醬🧀🍟
4.明太子手羽🍗
佢係雞翼入邊包住明太子嘅雞肉餡料,雞翼炸得酥脆,不過入面嘅餡料就冇明太子嘅味道,餡料味道偏鹹,呢個小食唔推介比大家食😣
5.Ruby Love (Tea)| Iced Mocha
相反飲料,比起食物較為遜色,Ruby love 茶味、花香味都唔突出,飲落係好淡嘅茶😣
Iced Mocha都冇朱古力嘅香味,咖啡味都好淡😢
6.焦糖千層酥馬達加斯加雲呢拿吉士🍰
拿破崙嘅酥皮好酥脆,做得唔好嘅酥皮食落去係唔脆,呢間整嘅拿破崙係好新鮮😍吉士醬唔會過甜,成個食晒都唔覺得膩,水果都好新鮮,夾埋一齊食真係好清新🤩
最後仲要讚一讚店員設計嘅生日盤,連朋友都讚好靚😚🎂
2024-04-13
生日
2024-04-17 96 瀏覽
首先,我要提到的是價格。Relish的晚餐套餐價格相對較高,但我可以說這個價格是物有所值的。食物的品質非常高,味道出眾,絕對值得這個價格。在前菜方面,我點了蘋果木煙燻北海道帶子、日本枝豆、有機粉紅玫瑰菇和紅菜頭蓉。這道菜結合了煙燻帶子的鮮美和玫瑰菇的獨特口感,再搭配上紅菜頭蓉的酸甜風味,呈現出一道色彩鮮豔且口感豐富的前菜。另一道前菜是原隻煙燻鵪鶉髀伴水果車厘茄田園沙律。這道菜以煙燻鵪鶉髀肉的香氣和嫩滑口感為主,搭配上清爽的水果車厘茄和田園沙律,味道非常和諧。接下來是餐湯,我品嚐了龍蝦湯和椰菜花忌廉湯。龍蝦湯濃郁鮮美,龍蝦的鮮甜味道在湯中充分釋放出來,令人回味無窮。椰菜花忌廉湯則口感綿密,椰菜花的香氣和忌廉的濃郁結合得恰到好處,帶來了一種溫暖的味道。主菜方面,我選擇了杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿、野菌西蘭花苗和鴨油洋蔥烤薯仔。這道菜以豬胺肉的嫩滑和焦糖菠蘿的甜蜜為主,搭配上野菌西蘭花苗和鴨油洋蔥烤薯仔,味道豐富而平衡,每一口都讓人愉悅。另一道主菜是香烤野生虎蝦、蟹肉蟹膏意大利飯。這道菜以大型虎蝦的鮮嫩和蟹肉蟹膏的豐潤口感為主,搭配上香烤的意大利飯,味道濃郁而美味。最後,是甜品時間了,當日是幾

最後,是甜品時間了,當日是幾層朱古力蛋糕。這道甜品由多層朱古力蛋糕組成,每一層都帶有濃郁的巧克力味道,口感細膩豐潤,是一個完美的結尾。
2024-04-05 144 瀏覽
同朋友試試fine dinning,又擔心價錢貴,上網見到呢間好評不錯,見價錢又不算太貴,就去試試。環境十分舒服,是日式無印風的感覺。店中間有個大月亮打卡專用。最重要是服務非常好!唔會催你趕你走,而家著身擺盤同table manner。餐同餐中間會有特色飲品比你refresh下口腔。我地叫左個意大利飯,忌廉汁唔會太乾身,吃落好香口。另外主食係雞肉,肉質唔粗糙,仲好juicy同淋身!
店中間有個大月亮打卡專用。
最重要是服務非常好!
唔會催你趕你走,而家著身擺盤同table manner。
餐同餐中間會有特色飲品比你refresh下口腔。
我地叫左個意大利飯,忌廉汁唔會太乾身,吃落好香口。
另外主食係雞肉,肉質唔粗糙,仲好juicy同淋身!
2024-04-04 107 瀏覽
在OpenRice中瀏覽發現這一間未試過的餐廳,下班後便與朋友到此一試。從升降機行出來後,一走進餐廳,發現是完全的兩個世界。店主用心裝飾餐廳,讓我們感受到一個放鬆的氛圍。重點當然是當天的食物啦!在前菜方面我們叫了帶子和鵪鶉髀,而湯方面,我們分別叫了一個龍蝦湯和是日餐湯(蕃茄湯)。四款食物中,鵪鶉髀驚艷了我們,吃下去像油鴨髀的味道,但也不會太咸,而鵪鶉髀卻是平日在家中很少會用來煮菜的材料,大家不妨一試哦!主菜方面,我們叫了一個黑毛豬鞍及A4和牛西冷,不得不提,此餐廳用了上乘,所有食物吃下去都沒有任何雪味或蘇打味,肉質鮮甜,建議大家在吃豬鞍時踏上焦糖菠蘿,一口一口的,吃下去更為鮮甜。而A4和牛煮得剛好,入口即溶,能婫美上其他日本鐵板燒餐廳哦!在晚餐完結前,還有黑芝麻蛋捲作為限定甜品,廚師把忌廉打得非常順滑吃下去沒有膩的感覺!正啊!

重點當然是當天的食物啦!

在晚餐完結前,還有黑芝麻蛋捲作為限定甜品廚師把忌廉打得非常順滑吃下去沒有膩的感覺!正啊!
2024-03-28 112 瀏覽
Bookmark 咗呢間日系咖啡店好耐,適逢朋友生日,專登訂座同佢嚟試下。店舖主打西日料理,採用日本食材同醬汁,烹調出各式各樣健康又美味嘅菜式。餐廳以木色為主調,店內面積頗大,環境闊落,空間寬敞,加上以植物同盆栽作襯托,令人有種遠離煩囂嘅感覺。點咗 2 個晚餐,先嚟每人一杯餐前飲品,紫蘇梅子梳打賣相很吸引,粉紫色澤,入口甜甜酸酸,配上翠綠紫蘇葉,味道清爽。前菜選了蘋果木煙燻北海道帶子·日本枝豆·有機粉紅玫瑰菇·紅菜頭蓉 同 原隻煙燻鵪鶉髀伴水果車厘茄田園沙律。帶子肉厚味鮮、玫瑰菇爽身有嚼勁、紅菜頭蓉香軟綿滑,同帶子好夾。鵪鶉髀皮薄肉嫩,入口煙燻味好香濃。沙律菜新鮮爽脆,車厘茄鮮甜多汁,青提皮薄爽口,入口味道好清新。干邑龍蝦湯:龍蝦湯鮮味十足,入口濃郁順滑,蝦肉爽口彈牙~~飲完湯店員隨即為我倆送上台灣有機單品茶,用作間場,清一清味蕾。今日嘅茶係迎香烏龍,茶湯蜜黃清澈,入口滋味甘醇。主菜選了香烤野生虎蝦·蟹肉蟹膏意大利飯 ($398) 同 杜洛克黑毛豬鞍伴焦糖菠蘿·野菌西蘭花苗·鴨油洋蔥烤薯仔 ($398)。虎蝦好大隻,爽口又彈牙;意大利飯煮得啱啱好,煙韌有嚼勁,蟹膏香味超級濃郁,配埋啖啖
干邑龍蝦湯:龍蝦湯鮮味十足,入口濃郁順滑,蝦肉爽口彈牙~~
虎蝦好大隻,爽口又彈牙;意大利飯煮得啱啱好,煙韌有嚼勁,蟹膏香味超級濃郁,配埋啖啖鮮甜嘅蟹肉,鮮味大滿足。
厚切嘅黑毛豬鞍肉質滑嫩,脂肪滲透肉內,肉味芳香濃郁;菠蘿輕輕烤過,入口甜美多汁,加上面頭有層好薄嘅脆焦糖,令味道更加昇華。
最後係甜品時間,兩款賣相都很精美,抹茶 Mousse Cake 濕潤鬆軟,入口帶淡淡抹茶香,伴以白朱古力,甜而不膩。
千層酥用料講究,酥皮酥香鬆化,同軟綿香滑嘅吉士簡直係絕配,令人愛不釋口。
2024-03-27 74 瀏覽
Relish餐廳是一家追求卓越的餐廳,提供令人垂涎欲滴的美食體驗。簡單的裝潢,還有特色月球燈,任人打卡,休閒用餐。我們點了套餐,有前菜,湯,主食,refreshment tea和甜品。前菜蘋果木煙燻北海道帶子蘋果木煙燻的香氣穿透帶子,帶來一種淡淡的果香,帶子本身質地嫩滑,與煙燻味道的層次感相得益彰。日本枝豆口感鮮嫩,豆香十足。有機粉紅玫瑰菇,帶來了一種獨特的芳香和口感。它們的質地韌而有嚼勁,口感豐富。這種菇類散發出淡淡的玫瑰香氣。紅菜頭蓉質地柔軟,經過處理後成為細緻的蓉狀,為整道菜增添了層次感和濃郁度。原隻煙燻鵪鶉髀伴水果車厘茄田園沙拉煙燻鵪鶉髀帶來了嫩滑的肉質和煙燻的香氣,與水果車厘茄的清爽酸甜味道相得益彰。田園沙拉的蔬菜給予整道菜清新的口感,同時增添了口感的層次和質感。干邑龍蝦湯湯的質地絲滑,龍蝦肉的鮮甜與干邑酒的香氣完美融合,令人陶醉。這道湯是一個絕對的開胃菜,帶來了對於美食的無限期待。主菜香烤野生虎蝦配蟹肉蟹膏意大利飯以鮮嫩的野生虎蝦為主角,搭配蟹肉和蟹膏意大利飯,虎蝦肉經過香烤,保持了其原本的鮮甜,搭配蟹肉和蟹膏的濃郁口感,令人回味無窮。而意大利飯則融合了蟹肉的鮮香,口感綿密

前菜

原隻煙燻鵪鶉髀伴水果車厘茄田園沙拉

干邑龍蝦湯

主菜
香烤野生虎蝦配蟹肉蟹膏意大利飯
以鮮嫩的野生虎蝦為主角,搭配蟹肉和蟹膏意大利飯,虎蝦肉經過香烤,保持了其原本的鮮甜,搭配蟹肉和蟹膏的濃郁口感,令人回味無窮。而意大利飯則融合了蟹肉的鮮香,口感綿密。整道菜色香味俱佳,給人一種奢華與滿足的感覺。

杜洛克黑毛豬鞍扒
杜洛克黑毛豬鞍扒的肉質鮮嫩多汁,搭配精心調配的醬汁,讓人一口接一口。每一口都能感受到肉質的鮮美和醬汁的層次豐富,滿足了味蕾的期待。

Mocha
從香氣撲鼻的咖啡香,到濃郁的巧克力滋味,每一口都帶來滿足和享受。Mocha的口感順滑,咖啡和巧克力的結合恰到好處,讓人感受到獨特的餘韻。

甜品:玄米茶蜂蜜蛋糕
玄米茶的香氣在蛋糕中散發出來,帶來一種淡淡的茶香,蜂蜜的甜度為蛋糕提供了自然的甜味,不過它並不過於甜膩,而是融入了茶的苦澀和微妙的花香,有一種溫和而柔和的甜味。

2024-03-26 63 瀏覽
環境超有feel 觀塘樓上餐廳,裝修佈置好有心機,見到都心心眼,仲有啲近窗口位仲有啲唔同工藝同香薰等產品賣晚餐set 好抵食,有齊曬前菜、主食、甜品同出色茶品-Welcome drink – 紫蘇葉梅子梳打帶有清新嘅口感同香氣,紫蘇葉清新嘅味道,配合梅子嘅酸甜味道,形成一種獨特嘅組合,梳打清爽怡人,開胃又提神🥢蘋果木煙燻北海道帶子.日本枝豆.有機粉紅玫瑰菇.紅菜頭蓉結合咗蘋果木煙燻北海道帶子、日本枝豆、有機粉紅玫瑰菇同紅菜頭蓉。蘋果木煙燻帶子質感鮮嫩,帶有淡淡的煙燻香氣,配以枝豆同粉紅玫瑰菇,帶來一種豐富嘅口感同層次。紅菜頭蓉則帶有一種自然甜味同細膩質感🥢蟹子鮮海膽柚子醬油汁梅素冷麵冷麵口感彈牙,配合鮮美嘅蟹子同鮮海膽,柚子醬油汁梅素則帶有酸甜味道同柚子的香氣,為整道菜式增添一種清新嘅風味🥢干邑龍蝦湯湯底濃郁香濃,干邑酒帶來一種淡淡的酒香,同時提升咗湯汁嘅層次感。鮮味龍蝦帶來一種豐富嘅海鮮口感,湯汁濃稠滑順- Refreshment Tea – 台灣凝香烏龍凍既烏龍茶,帶有濃郁嘅香氣,有花果香氣同淡淡的甘甜味,茶濃厚滑順,口感醇厚🥢鵝肝紅花大啡菇意大利飯鵝肝帶有濃郁的鵝肝香氣同滑順質感
仲有啲唔同工藝同香薰等產品賣
晚餐set 好抵食,有齊曬前菜、主食、甜品同出色茶品
-Welcome drink – 紫蘇葉梅子梳打
🥢蘋果木煙燻北海道帶子.日本枝豆.有機粉紅玫瑰菇.紅菜頭蓉
🥢蟹子鮮海膽柚子醬油汁梅素冷麵
🥢干邑龍蝦湯
- Refreshment Tea – 台灣凝香烏龍
🥢鵝肝紅花大啡菇意大利飯
鵝肝帶有濃郁的鵝肝香氣同滑順質感,配合紅花大啡菇嘅鮮美口感,口感層次豐富。意大利飯用軟糯嘅米粒煮成,每粒飯都吸收咗鵝肝同紅花大啡菇嘅精華,帶來一種濃郁嘅味道同滑順口感。
🥢鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛面頰伴野菌花苗
和牛西冷肉質鮮嫩多汁,帶有豐富嘅肉味同脂肪紋理,慢煮和牛面頰則更加鮮軟滑嫩。野菌同花苗提供咗一種天然嘅香氣同口感,為整道菜式增添了一種自然嘅風味。呢道菜式帶來一種濃郁嘅肉香同嫩滑口感,絕對係肉食愛好者嘅首選。
🥢芝士松露手工薯餅
薯餅煎至金黃酥脆,內裡軟熟,芝士同松露嘅香氣四溢。食落口時,薯餅外脆內軟,配合芝士同松露嘅香濃味道
🥢芝麻捲蛋
有著濃厚嘅芝麻香氣同滑順嘅口感。蛋糕體鬆軟細緻,配合芝麻餡料,帶來一種香甜嘅滋味,每啖都食到芝麻嘅香氣同蛋糕嘅綿密口感
2024-03-17
  • 鵝肝紅花大啡菇意大利飯
  • 鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛面頰伴野菌花苗
2024-03-24 82 瀏覽
正逢同朋友嘅週年紀念日,多年朋友,難得用心揀間高質西餐廳慶祝特別選擇比晚餐時段早少少入座,未算太多人,幸運地坐中心打卡位,餐廳內部環境優美,有吸睛嘅月球裝置,加上特別配搭的盆栽,環境舒適別致Dinner set非常豐富,前菜、湯品、過場refreshment tea、主餐、甜品一應俱全另外有一份飲品Menu,供應各類型飲品今次同朋友兩人叫兩份dinner set,清爽嘅梳打起始,儀式感滿滿上菜快速,兩份如同藝術品嘅前菜好快到,分別係 1. 蘋果木煙燻北海道帶子、日本枝豆·有機粉紅玫瑰菇·紅菜頭蓉,2. 原隻煙燻勢鵪鶉髀伴水果車塵茄田關沙律,帶子煎得剛好彈牙,和玫瑰菇搭配剛好,鵪鶉髀肉質鮮嫩,配上酸甜沙律剛好開胃餐湯分別是干邑龍蝦湯和忌廉蘑菇湯,龍蝦味鮮美,忌廉蘑菇湯香稠濃味中間以清香茶飲重整味覺,再上主菜1. 香煎法式鵝肝大啡菇紅花意大利飯和鹿兒島A4和2. 牛西冷配慢煮和牛面頰伴野菌西蘭花苗·芝士松露手工薯餅第一次感覺鵝肝香氣,而且不腥,意大利飯不會敷衍地軟身,而且醬汁超合口味,入味而不膩,牛西冷5成熟煎得剛好,配上脆口西蘭花苗,芝士松露薯餅香脆,芝士甚至可以拉絲最後配上咖啡卷,完美

另外有一份飲品Menu,供應各類型飲品

最後配上咖啡卷,完美結束和朋友的週年晚餐,開心終於可以在觀塘品嚐到高質美食
2024-03-23 68 瀏覽
今晚同老公拍拖出去食下嘢,朋友介紹位於觀塘工廠大廈嘅Relish食西餐,因為book咗6:00,時間算早,所以可以任選位置,我哋揀咗靠窗口嘅位置。餐廳放住好chill既輕音樂座位舒適,係拍拖嘅好選擇。我哋選咗兩個set dinner落完單就有杯靚靚火龍果梅子梳打,酸甜開胃前菜:***原隻煙燻鶴鶉髀伴水果車厘茄田園沙律***鵪鶉髀好香煙熏味,鹹鹹地伴着沙律一齊食,非常開胃。***蘋果木煙燻帶子、日本枝豆、有機玫瑰菇、紅菜頭蓉***帶子煎得好香,配嘅紅菜頭醬汁清新,很配搭👍***干邑龍蝦湯***起初仲諗緊點解會上咗隻蝦係個碟度,原來即場加湯,龍蝦湯味道香濃,口感不錯***杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿,野菌西蘭花苗•鴨油洋蔥烤薯仔***我哋按照介紹,選了七成熟,果然非常美味,豬胺保留肉汁,咬落嫩滑,食得出的靚材料👍***香烤野生虎蝦 •蟹肉蟹膏意大利飯***意大利飯芝士味濃,虎蝦新鮮肉質結實。蟹膏同蝦膏加埋蟹肉令成個飯十分美味😋甜品:是日甜品係咖啡蛋卷,我哋加咗每款$38轉另外兩款甜品😆兩款都非常值得試吓***焦糖千層酥配馬達加斯加雲呢拿吉士***千層酥鬆脆,加埋個香滑嘅吉士醬,真係好好味🥰**

我哋選咗兩個set dinner

落完單就有杯靚靚火龍果梅子梳打,酸甜開胃

前菜:

***原隻煙燻鶴鶉髀伴水果車厘茄田園沙律***
鵪鶉髀好香煙熏味,鹹鹹地伴着沙律一齊食,非常開胃。

***蘋果木煙燻帶子、日本枝豆、有機玫瑰菇、紅菜頭蓉***
帶子煎得好香,配嘅紅菜頭醬汁清新,很配搭👍

***干邑龍蝦湯***

***香烤野生虎蝦 •蟹肉蟹膏意大利飯***

甜品

***焦糖千層酥配馬達加斯加雲呢拿吉士***
千層酥鬆脆,加埋個香滑嘅吉士醬,真係好好味🥰

***巴斯克芝士蛋糕配柚子醬***
如果鍾意食芝士蛋糕嘅朋友一定唔可以錯過呢個巴斯克芝士蛋糕,香濃幼滑嘅芝士,食出滿滿嘅幸福感🥰

總括而言,如果大家想搵間有氣氛又好味嘅西餐廳,Relish絕對值得一試👍

2024-03-23
1K
孤獨的美食家又出動,今日休息要去觀塘拎嘢,順道搵吓有啲咩好嘢嘢食,見到好多介紹自開業以來一直人氣滿滿,藏身於觀塘鴻運工廠大廈的西餐廳 「Relish」,一入門口有點驚喜,裝潢以木係文青風設計,感覺就在觀塘這個繁囂嘅地方有一個喘息空間一樣,喜歡👍🏻午市套餐很多選擇,今日我就睇中咗佢哋嘅All day breakfast,與坊間的食材有點與別不同,適逢我大約2:00嚟到完全過晒繁忙時間,可以慢慢食,慢慢嘆杯咖啡😋🥗▪️Relish All Day Breakfast $ 158{嚴選日本蛋•蘭王}炒滑蛋、牛油粟米、忌廉菠菜大啡菇、香草豬肉腸、烤煙腩片、烤焦糖菠蘿煙三文魚田園沙律、炸甘栗紫薯餅這個是我近期食過最好的All day breakfast ,雖然在觀塘工廈食個午餐這個價錢並不便宜,但你食過之後發覺絕對對得起價錢,首先全部材料係熱辣辣,而且用嘅食材係非常高質又有創意,例如蛋味香濃嘅日本蘭王蛋、Juicy 嘅大啡菇加上忌廉菠菜、甘栗紫薯餅自家製,仲有我最愛嘅香蕉糖菠蘿和牛油粟米,真心推薦好好味🫕▪️南瓜栗子濃湯口感超級creamy順滑,味道就是南瓜和栗子的天然味道,飲得出是落足料☕️▪️Ame

煙三文魚田園沙律、炸甘栗紫薯餅

🫕▪️南瓜栗子濃湯

☕️▪️Americano
黑咖啡是我的最愛,尤其是食飽之後嘆番一杯香濃嘅Americano,就是孤獨的美食家放假最愛做的事

• Relish All Day Breakfast
2024-03-22 51 瀏覽
這是 一間位於觀塘區的多國菜餐廳 ,環境優美 ,佈置充滿日系色彩, 座位梳落舒服,店員服務態度非常好。 主菜方便有很多好的選擇,我想特別推介牛油果醬大蝦意大利粉 , 牛油果蓉配大蝦 ,味道很夾,廚師仔細認真地將牛油果製成果蓉, 配以大蝦的鮮味及意大利粉,味道清新美味,是一個極高的飲食享受 。 值得一提是這裏的pizza , 種類以日式pizza為主,有三重芝士黑松露大啡菇pizza,明太子牛油果大蝦pizza及我們order了的櫻花蝦玉子燒鰻魚pizza 。當我的朋友吃了第一口櫻花蝦pizza,她 已經讚不絕口 ,認為這是一間認真做食物的餐廳 , pizza上面的配料是玉子豆腐, 豆腐很新鮮香甜 , 燒得恰到好處。鰻魚更是鮮甜肥美,用這種配搭做pizza味道非常特別。 店裏還有很多特色的小食如酥炸吉列廣島蠔及牛排小餃子等, 都是小食的熱滿選擇。 用餐後不妨叫一杯美式咖啡 ,咖啡香濃美味, 可為整個午餐劃上完美句號。