2020-08-08 645 瀏覽
西環第三街,行上去當做左運動架啦😂餐廳環境行工業風。開放式廚房,望住廚師整。店員肯主動介紹餐牌,都幾搞笑😂😂嗌左兩樣嘢食Philippine style pork baguette and fries個包Fusion得黎又差少少,多啲汁就好了Slow cook chicken breast with rice and kales雞同菜都食完😂食剩啲飯,姐個飯岀事🤨雖然有色,但冇乜味,不過都明因為個慢煮雞胸係麻辣味,所以其他配角唔可以太濃味🤔雞軟骨正常發揮,食_哂兩個人$170,送野飲Jenggg,推介,但唔好抱超大期望👍🏻👍🏻
西環第三街,行上去當做左運動架啦😂
餐廳環境行工業風。

開放式廚房,望住廚師整。
店員肯主動介紹餐牌,都幾搞笑😂😂
嗌左兩樣嘢食
個包Fusion得黎又差少少,多啲汁就好了
Philippine  pork  baguette

雞同菜都食完😂
食剩啲飯,姐個飯岀事🤨
Slow-cook Chicken  rice

雞軟骨正常發揮,食_哂

兩個人$170,送野飲
Jenggg,推介,但唔好抱超大期望👍🏻👍🏻
2020-08-08
Philippine  pork  baguette
Slow-cook Chicken  rice
2020-07-07 535 瀏覽
復課之後,返嚟西營盤第一時間要幫襯Pop Street! Pop Street午餐有多國菜式選擇,飲品都好特別,有lemonade同是日涼茶,仲有餐前小食日日唔同,保證有新鮮感。室內設計都好有心思,值得香港人去支持!鹹蛋黃炸薯仔- 呢個餐前小食非常吸引,隔住個口罩都聞到鹹蛋黃嘅香味,薯仔粒新鮮炸起,口感非常香脆,每一個面都沾上鹹蛋黃醬,惹味非常。好彩叫咗是日涼茶熱羅漢果茶飲,可以減輕熱氣,降一降火。紐西蘭鱈魚柳芝士漢堡配薯條$65- 鱈魚柳炸粉好脆好薄,炸得一啲都唔乾,醃得好入味,仲要勁大塊。芝士拉絲非常邪惡,整體配菜好夾,仲有粗薯條加茄汁食,十分推介!是日精選扁意粉$70- 朋友們叫忌廉汁野菌雞肉意大利粉,佢哋話超級好食,意粉非常入味唔會太膩,份量啱啱好!

紐西蘭鱈魚柳芝士漢堡配薯條$65

紐西蘭鱈魚柳芝士漢堡配薯條
是日精選扁意粉
紐西蘭鱈魚柳芝士漢堡配薯條、是日精選扁意粉
2020-07-06 396 瀏覽
晚餐去試食pop street服務態度一流+坐位舒服食物好有特色,而且細細碟又唔會太多,兩個人都可以試到好多餸而且仲有幾款手工啤可以揀,推薦2-4個人黎夜晚慢慢傾計歎下
2020-07-05
啖啖雲吞胡椒蟹肉雲吞撻
尼泊爾毛毛餃+川味辣子雞軟骨
自家羅勒醬雞絲扁麵
爆脆墨魚大口仔配山葵醬
南瓜烤豬柳燉飯
  • 尼泊爾毛毛餃
聽過朋友介紹呢間位於西營盤好抵食嘅餐廳,於是特登同屋企人嚟試下!餐廳位置非常容易揾到,午市不切訂枱。我地星期日下午去到,唔算多人,等咗15分鐘就有位。入面裝修有格調,但燈光略為昏暗。Menu上大部分主食都係搭配薯條,較爲適合年輕人口味。價錢睇落十分親民,午餐已包冷熱飲品,仲免收加一!燒春鷄真係十分驚喜!肉質嫩滑有肉汁!香料調配啱啱好,食得出味道自然冇味精!薯條亦都有應有嘅水準!茄汁比得好大方,唔會唔夠點。法包新鮮熱辣辣烘出嚟,豬肉絲味道濃郁,食得好過癮。鍾意食麵包類嘅朋友,亦都不能錯過呢款古巴三文治!麵包上沾滿牛油同香料,同時配搭火腿、酸瓜、豬肉絲,層次豐富!另外追加咗一個小食,尼泊爾餃子。鍾意中東風味嘅話一定要叫!就咁睇Menu,我唔認識尼泊爾菜,完全想象唔到係咩嚟。而且餃子睇落十分普通,本來無任何期望。但點知,一食覺得驚為天人!(可能有啲誇張)🤣🤣 餃子軟綿綿☁️,加上調配得十分惹味嘅醬料,醬料帶有孜然味道,令人一口接一口!總括而言,價錢合理,食物質素高。我同屋企人都好滿意,好希望試埋佢嘅晚市!但如果主食除左薯條外,可以有比較輕盈嘅沙律選擇,可以吸引唔想食太多澱粉質嘅人。😋

入面裝修有格調,但燈光略為昏暗。
Menu上大部分主食都係搭配薯條,較爲適合年輕人口味。

價錢睇落十分親民,午餐已包冷熱飲品,仲免收加一!
摩洛哥Peri-Peri汁燒春鷄(半隻)配 椰子沙律配薯條
薯條亦都有應有嘅水準!茄汁比得好大方,唔會唔夠點。
菲律賓豬肉絲法包 配薯條
法包新鮮熱辣辣烘出嚟,豬肉絲味道濃郁,食得好過癮。
古巴法包三文治配薯條
尼泊爾餃子
另外追加咗一個小食,尼泊爾餃子。鍾意中東風味嘅話一定要叫!

2020-05-31
摩洛哥Peri-Peri汁燒春鷄(半隻)配 椰子沙律配薯條
菲律賓豬肉絲法包 配薯條
古巴法包三文治配薯條
尼泊爾餃子
  • 摩洛哥Peri-Peri汁燒春鷄(半隻)配 椰子沙律
2020-05-27 587 瀏覽
圍住一大堆食肆 pop street難得夠黃又好食店員超友善 同朋友慶祝生日仲好好唱口唱足成首birthday song好窩心❤️適合幾人聚餐 價錢都相宜預先訂座較好 店內環境不大先嚟幾個小菜胡椒蟹雲吞撻都幾精緻 一啖一件撻皮香脆 胡椒無蓋過蟹味有時食香脆食物好怕食損口蟹肉嘅汁可以係咬時濕一濕下口 食完都冇損尼泊爾毛毛餃個名都幾可愛乍看同普通水餃冇乜分別咬落有唔太重嘅香料味鍾意可以連埋芫荽一齊食 再蘸下酸辣醬 正牛側腹係咪用阿根廷煮法我唔太識🤣但肉質鮮嫩 keep得住肉汁 每啖都好juicy調味適中 配薄荷醬夠清爽 冇咁油膩牛油果微微燒過 最愛食肉時配菜有大堆蔬菜食完都冇咁大罪惡感
圍住一大堆食肆 pop street難得夠黃又好食

生日
啖啖胡椒蟹肉胡椒撻
阿根廷香草醬牛側腹配燒牛油果及粒粒甜粟
2020-05-25 376 瀏覽
好鐘意西環嘅氣氛,食返個美味嘅假日早餐😋俾自己短暫咁忘記咗呢個世界,注滿能量再歸位🔋~~~🦈紐西蘭鱈魚柳早餐($48)因為我唔想食牛油多士,所以佢幫我加多咗沙律🥗魚柳好嫩滑,外皮係啤酒炸魚果款,新鮮又酥脆!而即磨咖啡都好香濃☕️呢個早餐超滿足!~~~🐷吉烈豬扒早餐($48)配料同魚柳早餐一樣,豬扒亦非常美味,爽滑多汁,不過炸皮偏厚,Anyway,厚薄我都係會挑走😂~~~🚨假日早餐只限星期六、日及公眾假期
好鐘意西環嘅氣氛,
食返個美味嘅假日早餐😋
俾自己短暫咁忘記咗呢個世界,
注滿能量再歸位🔋
~~~

🦈紐西蘭鱈魚柳早餐($48)
因為我唔想食牛油多士,
所以佢幫我加多咗沙律🥗
魚柳好嫩滑,
外皮係啤酒炸魚果款,
新鮮又酥脆!
而即磨咖啡都好香濃☕️
呢個早餐超滿足!
~~~

🐷吉烈豬扒早餐($48)
配料同魚柳早餐一樣,
豬扒亦非常美味,爽滑多汁,
不過炸皮偏厚,
Anyway,厚薄我都係會挑走😂
~~~

🚨假日早餐只限星期六、日及公眾假期
2020-05-23
早餐
2020-05-22 238 瀏覽
平日都幾多人,在門外等了10-15分鐘,入去坐對住窗,點咗墨西哥牛肉漢堡,牛肉味不濃,但嫩口多汁,配上熱熔了的芝士非常配搭,驚喜位是漢堡的低面兩塊包都烘得好脆!薯條炸得好香脆,值得一讚!
牛肉味不濃,但嫩口多汁,配上熱熔了的芝士非常配搭,
2020-05-22
  • 墨西哥牛肉漢堡
沒錯我又去了Pop Street吃飯了🤣-🔻慢煮麻辣雞胸飯,溫泉蛋,羽衣甘藍(附送飲品: 低糖綠茶) $70小食還是木耳,就不多說了,有興趣可以看回之前另一篇Pop Street的post🤭這款比上次的好吃多了😂其實沒我想像中的辣,另外麻的感覺可再加強🤔因為慢煮的關係,跟印象中又嚡又乾的雞胸不同,雖然未如雞腿般嫩滑,但它能令你察覺不到其真正身分😎▪低糖綠茶比較普通,下次我還是會點Lemonade😆-👅食後感:從味道和烹調技巧上,我無條件投慢煮雞胸一票🙋‍♀️-👀個人喜愛度:7/10-🚩Pop Street西環西營盤第三街70號地舖-
沒錯我又去了Pop Street吃飯了🤣

低糖綠茶
比較普通,下次我還是會點Lemonade😆
👀個人喜愛度:7/10
🚩Pop Street
西環西營盤第三街70號地舖

2020-04-28 5083 瀏覽
我已經encore左呢間餐廳幾次,op食評都寫過兩篇。真係好鍾意呢間餐廳。員工態度好nice,有傾有講,又會推介正嘢食。嘢食夠創新,提供fusion菜式,味道又好,又有相同理念,真係極級私❤️推介!今次就帶埋好姐妹上去試下呢間人情味小店。利申:呢個係19年12月既舊po,我哋無違反限聚令架。呢個牛肉係次次食,牛味濃,肉質juicy夠嫩,熟度剛剛好,粉紅色好令,我呢個唔太食得太生既人覺得好OK。粟米旁既醬點配菜食好開胃好好味。個湯汁好鮮,雖然d蜆細細仔不過味道夠鮮,食唔停口。牛腩配薯條既中西fusion菜味道又幾夾wor。一口牛肉一口薯條,一次過滿足曬兩個願望。溫馨提示:一上檯即刻食,熱辣辣先係最佳食用時間。如果飲酒既朋友仔,一定要order呢個下酒小食。呢個就一般般,正常,無咩特別驚喜。呢個墨魚嘴嘴炸物層粉剛剛好,唔會成尺厚,又脆脆哋,點埋個哇沙比醬汁,簡直有畫龍點睛之用。又係另一款一流既送酒小食。呢度既酒精飲品樣令有內涵,酒精濃度足夠,唔會淡某某。我哋飲左好多杯,勁正!唔知幾時先可以再同姊妹們一齊舉杯飲番杯呢?因為自己遲左到,無幸試到下面三款菜式。有機會再黎食。溫馨提示:呢間餐廳有用外

個湯汁好鮮,雖然d蜆細細仔不過味道夠鮮,食唔停口。

如果飲酒既朋友仔,一定要order呢個下酒小食。

呢個就一般般,正常,無咩特別驚喜

因為自己遲左到,無幸試到下面三款菜式。有機會再黎食。

溫馨提示:呢間餐廳有用外賣服務app送外賣,係屋企都輕輕鬆鬆食到架!依家非常時期,知道大家都可能會擔心出街食飯,如果餐餐係屋企煮到悶悶地,不妨試下叫呢間餐廳既外賣啦!

2019-12-17
2020-04-21 441 瀏覽
晚上路过,经常都看见有人在门外等位,一直都很好奇。今天休假,中午经过,还没有顾客,于是就进去试试。原来里面座位不多,大概也只是 25 位左右,而且很拥挤。有排队等位人群,也不代表生意是有多好。餐厅没主题,什么餐都有一两个。那就想等于 Hotel coffee shop, 提供多国菜。当然价钱便宜很多,而且没收加一服务费。点了一个午餐,是越南猪肉法包三文治,配薯条。不难吃也不算很好吃。猪肉有点不伦不类,而且缺了酸菜,但法包烤得很好很脆。薯条炸得有点略为不够。咖啡普通,不过不失。餐厅倒是很用心。很多细节位都处理得体。是一家黄店。但似乎也在告急。近日肺炎疫情笼罩,真是:彼此也在挨!
晚上路过,经常都看见有人在门外等位,一直都很好奇。
今天休假,中午经过,还没有顾客,于是就进去试试。

咖啡普通,不过不失。

午餐套餐: 猪肉法包三文治,配咖啡
附送餐前先食:青瓜渍
2020-04-21
1K
2020-04-17 2290 瀏覽
今年生日好簡單地渡過咗,遇著連假,都有外出食餐晏仔。揀咗呢間西營盤嘅小店,其實上年10月已經bookmark咗,估唔到到今日先食到。餐廳鋪面唔大,一張高枱加幾張2人枱;開放式廚房設計,抽風做得好,基本上唔會大陣味,店員們全部都好有禮啊。午市餐牌較晚市選擇少啲,但都有9款呢,鱈魚柳漢堡、香茅豬肉絲法包、日式吉列豬扒三文治、鬼佬叉燒飯、燒春雞、意粉等,定價$60-80,附每日小食及飲品。小食慢煮麻辣雞胸飯、溫泉蛋、羽衣甘藍 $70麻辣雞胸幾好食,因為慢煮,冇一般雞胸俾人柴又鞋嘅感覺。保留水份,食落唔會乾口,鐘意佢地嘅調味,雞肉有麻香,但又唔會太辣,食完一啖又一啖飯粒屬於較乾身偏硬、 有口感嗰種,飯量不少,輕輕刺穿煮到剛好嘅溫泉蛋,不錯吃。吉列豬扒三文治配薯條 $70麵包夾上厚豬、沙律菜絲,一分為三,包身烘至微脆。吉列豬扒粉漿薄身,入口夠脆,只係欠咁啲汁,食落較乾口。菜絲細碎,調味帶酸,三文治唔會油膩,而且口感好爽。薯條粗身香脆,記得襯熱食低糖綠茶、羅漢果茶

小食
慢煮麻辣雞胸飯、溫泉蛋、羽衣甘藍 $70

吉列豬扒三文治配薯條 $70

薯條粗身香脆,記得襯熱食

低糖綠茶、羅漢果茶
#💛 #灰到西營盤自從轉做online teaching後都沒有回學校,最近因為有事所以要回學校。於是就去了附近的餐廳吃午餐☺-🔻鬼佬叉燒飯,溫泉蛋,羽衣甘藍(附送飲品: Lemonade) $70原先是想點慢煮麻辣雞胸飯,問了店員辣度,她說大概是譚仔三小辣的程度(而我係食開清湯😹),而且前一日我多吃了蝦片,結果喉嚨就有點痛🤧所以也沒打算挑戰😂最後看遍餐牌只能點叉燒飯🤣其實鬼佬叉燒就是燒烤醬汁煮豬肉🤣,送到時叉燒不太熱,肉的調味則剛好。米飯呈棕色,調味甜甜的。溫泉蛋煮得剛剛好☺,蛋白超級滑嫩,蛋黃呈半凝固,可惜欠缺蛋香。所有食物中調味最重的算是羽衣甘藍😂單吃覺得有點鹹😝▪是日小食剛點餐不久店員就送上小食(係木耳~),木耳偏厚身,挺爽脆的,可惜我不太喜歡所用的調味醬汁,所以吃了兩口也停下了。(唔太食得出係咩味🤔)▪Lemonade就是檸檬梳打,挺喜歡底下的檸檬皮碎🍋飲品都是配搭不銹鋼飲管♻️-👅食後感:這次吃的食物味道普通,但因為我還沒試到想吃的食物,所以下次應該會再試🙈-👀個人喜愛度:6/10-🚩Pop Street西環西營盤第三街70號地舖-#美食#香港美食#hkfood#food#h
#💛 #灰到西營盤

是日小食

Lemonade
就是檸檬梳打,挺喜歡底下的檸檬皮碎🍋
飲品都是配搭不銹鋼飲管♻️
👀個人喜愛度:6/10
🚩Pop Street
西環西營盤第三街70號地舖
#美食#香港美食#hkfood#food#hk#hkfoodie#foodie
2020-04-13 553 瀏覽
之前尼過西營盤Pop Street兩次都因為要排隊又無乜時間,所以最後無食。今次有時間,但又唔使點排隊,可能因為係閒日,所以終於試到。地點:位於西營盤第三街,係以前好出名嘅呀元來了嘅對面。坐地鐵就好方便,坐巴士就要行少少斜路喇。環境:小店環境唔算大,係長直形嘅舖位,有大概十張枱。裝修都有啲心機,幾cosy同貼地嘅小店。食物質素:Lunch set 有多達九款選擇,包小食同飲品。我地叫左兩個飯,分別係鬼佬叉燒飯同慢煮麻辣雞胸飯。小食- 日式芝麻醬蕃茄好refreshing,雪凍左,蕃茄又幾新鮮,芝麻醬撈埋個味好夾。 鬼佬叉燒飯 ($70)一直都好期待鬼佬叉燒飯到底鬼佬係邊,到上碟個一刻我都唔係好知。一食落口,鬼佬出現了,個叉燒同平時嘅叉燒完全唔同,佢其實用左美式bbq ribs嘅醬去整呢個”叉燒”,都叫有驚喜。個飯都幾特別,唔係普通白飯,加埋溫泉蛋嘅蛋汁,好食! 另外配菜係炒過嘅羽衣甘藍,有少少蒜蓉味,比生嘅羽衣甘藍更好食。慢煮麻辣雞胸飯 ($70)望到就覺得有少少失望,因為好有白烚雞胸嘅感覺,但聞到麻辣嘅香氣嘅。食落雞胸夠稔同埋一啲都唔乾,有淡淡嘅麻味,都幾好食。美中不足嘅就係唔夠辣,

地點:

環境:

食物質素:

小食- 日式芝麻醬蕃茄

鬼佬叉燒飯 ($70)
鬼佬叉燒飯

慢煮麻辣雞胸飯 ($70)
望到就覺得有少少失望,因為好有白烚雞胸嘅感覺,但聞到麻辣嘅香氣嘅。食落雞胸夠稔同埋一啲都唔乾,有淡淡嘅麻味,都幾好食。美中不足嘅就係唔夠辣,其實係一啲都唔辣😂
慢煮麻辣雞胸飯

飲品- 檸檬特飲
有少少檸檬皮嘅lemonade,唔使加錢嘅都叫有誠意啦

服務:
服務快手,正常無甩漏,上餐速度都好快。

價錢:
Lunch set $60起跳,包小食同飲品。而飲品除左大路嘅汽水咖啡茶,仲可以揀lemonade或者自家涼茶,都幾抵食同有誠意,值得一試!

2020-03-27
鬼佬叉燒飯
2020-03-06 926 瀏覽
上個禮拜五因為冇訂位所以冇得食, 今晚啱啱去咗係有驚喜嘅, 記住訂位係必須嘅,下次我會想坐喺餐廳靠近門口位置食物質素OK好homey, 價錢非常reasonable,Open kitchen, 廚師非常細心每一次都有望下我哋張枱睇吓食完未先煮下一道菜(因為張枱其實都比較細)服務OK有主動加水!最感動係我留咗個電話喺餐廳, 就算我入咗間便利店個哥哥佢都跑出嚟嘗試搵同比返個電話我!絕對值得支持! 會返去試其他菜式!
食物質素OK好homey, 價錢非常reasonable,
服務OK有主動加水!

絕對值得支持! 會返去試其他菜式!
2020-03-02 741 瀏覽
📍Pop Street,西營盤⠀🔸USA費城牛肉芝士三文治 配薯條⠀💲70⠀🔸MEXICO 墨西哥風味牛肉漢堡 配 粟米片⠀💲75⠀👉🏻Lunch時段/免收加一⠀#️⃣ #168hungryki_yellow⠀🔺⠀見到呢間黃店告急,加上見到網上評論不錯,所以決定一戰!但由於午餐時段光顧,只吃了lunch set,沒有吃到最想吃的牛坑腩芝士薯條~⠀🔺⠀前菜是冰菜沙律,新鮮的冰菜配上酸酸的醬汁,非常refreshing~又開胃!點讚~⠀餐飲選了Lemonade~酸酸甜甜很解渴,還有檸檬皮在裡面,值得一讚!⠀🔺⠀USA費城牛肉芝士三文治是由兩片法包夾著少許牛肉、洋蔥等組成 還有少量芝士,真的很少,完全沒有存在感... 因為牛肉份量很少,也沒什麼醬汁,整體很乾😿⠀反而薯條新鮮炸起熱辣辣,也有薯仔味~不錯的。⠀🔺⠀MEXICO 墨西哥風味牛肉漢堡是由兩篇嘉頓麵包,一片漢堡,跟牛油果醬組成。麵包沒有烘脆令我有點失望😅還是冷冷的👀 漢堡扒質地軟爛沒有咬口,也不juicy,也沒有牛肉味...牛油果醬份量很多,但說實話牛油果味道也沒有很突出🤔整個包吃下來...不太行👀🤡⠀Nachos方面,有點變軟了,不到很
📍Pop Street,西營盤⠀
🔸USA費城牛肉芝士三文治 配薯條⠀
💲70⠀
🔸MEXICO 墨西哥風味牛肉漢堡 配 粟米片⠀
💲75⠀
👉🏻Lunch時段/免收加一⠀
#️⃣ #168hungryki_yellow⠀

🔺⠀
反而薯條新鮮炸起熱辣辣,也有薯仔味~不錯的。⠀
🔺⠀
Nachos方面,有點變軟了,不到很脆。也完全沒有味道,要靠沾旁邊的沙拉醬調味,最後都吃不完👀⠀

🔺⠀
⚠️此外,雖然樓面工作的有配戴口罩,但我看見廚房裡面的兩個人並沒有戴口罩,而且一直在聊天,一邊煮東西吃.....令我在等待食物的同時,也非常擔心...這個非常時期,廚師怎麼能不帶口罩呀😢 ⠀
地址:⠀
Pop Street⠀