2020-04-13 553 瀏覽
之前尼過西營盤Pop Street兩次都因為要排隊又無乜時間,所以最後無食。今次有時間,但又唔使點排隊,可能因為係閒日,所以終於試到。地點:位於西營盤第三街,係以前好出名嘅呀元來了嘅對面。坐地鐵就好方便,坐巴士就要行少少斜路喇。環境:小店環境唔算大,係長直形嘅舖位,有大概十張枱。裝修都有啲心機,幾cosy同貼地嘅小店。食物質素:Lunch set 有多達九款選擇,包小食同飲品。我地叫左兩個飯,分別係鬼佬叉燒飯同慢煮麻辣雞胸飯。小食- 日式芝麻醬蕃茄好refreshing,雪凍左,蕃茄又幾新鮮,芝麻醬撈埋個味好夾。 鬼佬叉燒飯 ($70)一直都好期待鬼佬叉燒飯到底鬼佬係邊,到上碟個一刻我都唔係好知。一食落口,鬼佬出現了,個叉燒同平時嘅叉燒完全唔同,佢其實用左美式bbq ribs嘅醬去整呢個”叉燒”,都叫有驚喜。個飯都幾特別,唔係普通白飯,加埋溫泉蛋嘅蛋汁,好食! 另外配菜係炒過嘅羽衣甘藍,有少少蒜蓉味,比生嘅羽衣甘藍更好食。慢煮麻辣雞胸飯 ($70)望到就覺得有少少失望,因為好有白烚雞胸嘅感覺,但聞到麻辣嘅香氣嘅。食落雞胸夠稔同埋一啲都唔乾,有淡淡嘅麻味,都幾好食。美中不足嘅就係唔夠辣,

地點:

環境:

食物質素:

小食- 日式芝麻醬蕃茄

鬼佬叉燒飯 ($70)
鬼佬叉燒飯

慢煮麻辣雞胸飯 ($70)
望到就覺得有少少失望,因為好有白烚雞胸嘅感覺,但聞到麻辣嘅香氣嘅。食落雞胸夠稔同埋一啲都唔乾,有淡淡嘅麻味,都幾好食。美中不足嘅就係唔夠辣,其實係一啲都唔辣😂
慢煮麻辣雞胸飯

飲品- 檸檬特飲
有少少檸檬皮嘅lemonade,唔使加錢嘅都叫有誠意啦

服務:
服務快手,正常無甩漏,上餐速度都好快。

價錢:
Lunch set $60起跳,包小食同飲品。而飲品除左大路嘅汽水咖啡茶,仲可以揀lemonade或者自家涼茶,都幾抵食同有誠意,值得一試!

2020-03-27
鬼佬叉燒飯