2019-09-24 425 瀏覽
成日經過中環上環西環都係覺得去咗外地感覺步伐都會放慢而每經過一間間店舖都會覺得好有特色好想入去食,覺得一定會好好味.今日入咗一間多國菜餐廳 Pop Street 開頭係比佢門口吸引,食落有驚喜店員好好,會同我地有交流Cocktail 亦會因應季節已推出不同新品我同細妹又食左好多嘢.走辣蒜香雞軟骨🐥蒜香撲鼻,雞軟骨油而不膩.尼一個泊爾香辣雞腎🐤不一樣的辣味,充滿異國風,我地覺得唔夠辣,老闆仲另上秘製辣醬.淡淡胡椒蟹肉雲吞撻 🦀 啖啖蟹肉,淡淡胡椒味帶出蟹香,推介😋.拉絲芝士牛坑腩焗薯條🍟出奇合拍,牛坑腩肉質淋甜,但保留口感,讚.羽衣甘藍番薯沙律 🥗新鮮羽衣甘藍配番薯,又一好吃的新奇配搭.喺繁忙緊張都市,真係要輕鬆一下對自己好一點
成日經過中環上環西環
都係覺得去咗外地
感覺步伐都會放慢
而每經過一間間店舖
都會覺得好有特色
好想入去食,覺得一定會好好味
今日入咗一間多國菜餐廳 Pop Street
開頭係比佢門口吸引,食落有驚喜
店員好好,會同我地有交流
Cocktail 亦會因應季節已推出不同新品
我同細妹又食左好多嘢
走辣蒜香雞軟骨🐥
蒜香撲鼻,雞軟骨油而不膩
尼一個泊爾香辣雞腎🐤
淡淡胡椒蟹肉雲吞撻 🦀
啖啖蟹肉,淡淡胡椒味帶出蟹香,推介😋
拉絲芝士牛坑腩焗薯條🍟
出奇合拍,牛坑腩肉質淋甜,但保留口感,讚
羽衣甘藍番薯沙律 🥗
新鮮羽衣甘藍配番薯,又一好吃的新奇配搭
喺繁忙緊張都市,真係要輕鬆一下
對自己好一點
走辣蒜香雞軟骨
淡淡胡椒蟹肉雲吞撻
尼一個泊爾香辣雞腎
2019-09-20 153 瀏覽
今天與外國返來的朋友食lunch, 裝修簡約但有格調先點nachos 做小食,熱辣辣好脆口德國豬扒包,香脆,size 食飽飽,薯條粗條正服務殷勤有禮老闆閒時會來問候一下有heart 有warm 的感覺
今天與外國返來的朋友食lunch,
裝修簡約但有格調
先點nachos 做小食,熱辣辣好脆口

德國豬扒包,香脆,size 食飽飽,薯條粗條正
服務殷勤有禮
老闆閒時會來問候一下
有heart 有warm 的感覺
2019-09-20
  • 德國炸豬扒包
2019-09-11 176 瀏覽
今日約咗朋友喺第三街食飯,點知去到先發現原本想去嘅餐廳星期二休息,喺唔係幾好意思之際,見附近有呢間就入咗去食本身見店內冇咩客人都有少少擔心(不過其實嗰陣係兩點過咗食晏時間),入去坐落都幾舒服,雖然間鋪唔大,但都有認真裝飾過,係午餐食物選擇少啲,只得Lunch set揀,主餐牌入面嘅嘢食就要晚上6點之後先有得嗌不過都唔緊要,最後叫咗是日嘅白汁意粉試吓,估唔到又幾好食,杯嘢飲都唔錯,係等得耐咗啲,但都值得再去

2019-09-07 167 瀏覽
今日午餐去左食第三街既 Pop street。🤤呢間餐廳真係好多人,我地 1235 去到,佢都係差唔多 fully booked,所以只可以揀搭檯又或者坐 bench。🤭佢既 lunch set 好抵🥳,我同友人一人叫左一個日式麻醬雞肉蕎麥冷麵,佢仲包埋前菜同餐飲,都只係 $58 唔使加一。🤩佢個前菜係一人兩件吞拿魚多士😍。吞拿魚醬入面有唔多洋蔥同埋魚肉,而且多士係烘底,所以好落去係好香脆,正!👍🏻佢個冷麵都好好食😋,佢除左有好多蕎麥麵,仲有唔好雞絲、蘿蔔絲同埋青瓜絲😃。佢既麵條煮得唔錯,冷得黎唔會黏埋一齊😗,而佢既雞絲係好滑、又唔會太硬,食落去啖啖肉質🙂。成個麵配埋佢個麻醬就好完美,酸酸甜甜得黎又好開胃又好食😜。整體而言,POP street 真係平靚正🤓,想去食既就記得 book 位,咁就可以坐到入面既靚位。😎
今日午餐去左食第三街既 Pop street。🤤
2019-09-05
2019-08-25 188 瀏覽
Pop Street (西營盤)-想搵間平平哋嘅同朋友敘舊,無意中發現呢間多國菜,啱晒想食唔同野嘅人,滿足晒大家嘅願望😏-星期日黎食都仲有lunch set,仲要包埋小食同飲品,個價錢會唔會太抵🤩-唔知平時啲小食係咪一樣,但我今次去係每人有兩條雞串😗雖然只係普通超市可以買到嘅雞串,但依然幾好味-Vietnamese 香茅豬肉絲越式法包配薯條🇻🇳 ($62)越南發包個包幾好,軟硬適中唔會太硬,裏面嘅蘿蔔同青瓜絲同豬肉好夾😗唯一係食嘅時候有啲麻煩,裏面嘅嘢成日跌落嚟🤣-USA 奇津手撕雞漢堡配薯條🇺🇸 ($58)英文叫cajun chicken,但以個人去過美國生活一年,呢個漢堡個味唔太cajun🤔個汁ok嘅,但未有驚喜個漢堡嘅包無煎下,所以有啲軟同乾😢不過以佢呢個價錢真係算咁上下😆-鋪面唔大,坐到大概二十人,可能因為星期日同埋偏晏去,多人但唔洗等位,可以坐耐啲傾計都得🥰-Pop Street (西營盤)好味度: 7/10抵食度: 8/10回頭度: 7/10
Pop Street (西營盤)

Set  lunch小食

香茅豬肉絲越式法包配薯條

USA 奇津手撕雞漢堡配薯條🇺🇸 ($58)

個漢堡嘅包無煎下,所以有啲軟同乾😢

不過以佢呢個價錢真係算咁上下😆
奇津手撕雞漢堡配薯條

Pop Street (西營盤)
好味度: 7/10
抵食度: 8/10
回頭度: 7/10
2019-08-17 170 瀏覽
西營盤附近多左好多西餐,變左另一個soho 區,放工時間無中咁多人,可以靜靜地食野加飲杯野。星期三放工約左朋友黎飲下啤酒,呢間小店有好多fusion 既小食同啤酒,價錢唔算貴。我地叫左兩個小食,川味辣子雞軟骨($35)、爆脆墨魚大口仔配山葵醬($35) ,用黎送酒好正。Starter 我地叫左台式鹹濕鹽水手撕雞沙律($58),Main 叫左騷味薄荷羊冧配炒薯仔($168)。我比較鍾意個羊,肉汁豐富,加上佢d薯仔炒到好香。我本身唔係好鍾意食鹽水雞,但係如果你鍾意食台灣野,可以試下呢個沙律,酸酸地,幾開胃。

2019-08-14 131 瀏覽
最近試左間多國菜,出街終於唔洗同其他口味既朋友打交啦😂嗌左Aspiri(blue curaçao+yogurt+🍎juice) 岩晒唔太飲得既人💗易入口又甜甜地,鐘意佢加yogurt呢個味🍶餐廳既board貼滿晒世界各地既postcard,岩晒佢呢個多國菜主題既餐廳啊 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀環境昏黃溫馨,適合一班朋友黎chit chat🗣
最近試左間多國菜,出街終於唔洗同其他口味既朋友打交啦😂

環境昏黃溫馨,適合一班朋友黎chit chat🗣

2019-07-25
  • 尼一個泊爾香辣雞腎
2019-08-14 109 瀏覽
能令我一個月內幫襯第二次嘅,暫時只有呢間位於西營盤的小店!一切皆因吃過他們的阿根廷牛側腹🇦🇷🥩🤤 肉嫩Juicy有牛味,真正食過返尋味😋 納入必點 !main course 今次試多過主菜🇮🇹Agnello in Gremolada騷味薄荷羊冧羊臀煮到四、五成熟帶有少許羊騷味👍而且嫩滑多汁食時沾一點點碎薄荷葉醬(薄荷葉與橄欖油一起攪打成泥状的醬)搭配🐑非常👍👍👍而小食我就點了,🇳🇵 尼泊爾香辣雞腎🌶呢個小食,個醬汁含少許辣味仲有陣陣蕃茄、香草味,好有風味,片片雞腎都好有囗感,一食停唔到口🤤毎餐當然要有🥗啦😂 🇹🇼台式鹹濕鹽水手撕雞沙律 ,真係冇介紹錯喎,材料豐富,有沙律菜、木耳、青瓜、甘笋、蕃茄仔仲有主打嘅手撕雞,酸酸的🍋汁配埋芝麻醬🤤呢排天氣咁熱食呢個沙律真係好開胃、好消暑👍抵讚!
能令我一個月內幫襯第二次嘅,暫時只有呢間位於西營盤的小店!
2019-08-11 172 瀏覽
西環第三街係一條寧靜的小街,其中有間藍色店面好搶眼的餐廳Pop Street,食物質素令我非常驚喜。小店樓面加open kitchen只有兩個男生,但面對full house從容不迫,上菜速度有效率。飲杯Cocktail,說說笑笑,香味就湧至。特別推介拉絲芝士牛坑腩焗薯條(Poutine),淋上肉汁的薯條仍然外脆內軟,卷住牛坑腩絲同拉絲芝士一齊食,無得輸!另外非洲懶人雞翼(Peri-Peri Wings)都值得一試,就是Nando’s的味道嘛,酸酸辣辣非常惹味,唔食雞翼的我都食左兩舊。Overall,呢間小店真心推介,全部食物都有水準,價錢異常親民。不過座位有限,下次都係早d book位!

Carbonara
吉列豬扒薯條
Peri-Peri  Wings
2019-08-11
Peri-Peri  Wings
2019-08-09 70 瀏覽
一到週末就想去啲靜啲既地方,慢慢享受晚餐,餐廳裝修特別,因為早左到,所以都幾靜。🥩阿根廷牛側腹配我最愛的 Chimichurri醬,個香草醬咸咸地酸酸地,配牛扒一流,勾起我以前在外國讀書成日用呢個醬撈飯既回憶🤤牛扒生熟適中,又cut 好晒,岩晒我呢啲懶人。仲有我最愛既牛油果同燒過既粟米伴碟,非常開胃。🥘Seafood Paella 好足海鮮料,以煲仔飯煲上菜,十分特別。🍸拗荔枝好濃荔枝同菠蘿味,不太喜歡飲酒既我都覺得幾好味

🍸拗荔枝好濃荔枝同菠蘿味,不太喜歡飲酒既我都覺得幾好味
一間餐廳有齊唔同國家嘅美食真係好少見:香港🇭🇰、日本🇯🇵、墨西哥🇲🇽、菲律賓🇵🇭、阿根廷🇦🇷等等,選擇真係好多。老闆好好人,好似一見如故咁係咁同私地傾計,😃好開心。 Okra Tempurd 好有脆!秋葵山葵配第一次食天婦羅式嘅秋葵,感覺好爽口又唔熱氣,加埋個醬係好夾!Ameijods Com Chourico 葡萄牙洋腸煮蜆(跟法包)有紅椒、葡萄牙腸、豆作為配料,但完全無遮擋蜆嘅鮮味,份量都好多!配上點左芝士粉嘅法包,食得好滋味。Pavlovd 安娜的鮮果蛋白塔多謝老闆特登整左心型❤️嘅蛋白塔!女仔一定會鐘意,每一啖都好似棉花咁,入口即溶,加埋唔同嘅新鮮莓果,好Fresh嘅甜食。老闆特地推介幾支唔同嘅手工啤🍻:Lion Dream Plinser, Ten Years, Delta IPA, Westmalle Extra. 有D menu無架,每一支都有唔好口感,我自己就鐘意有龍井茶味嘅Ten Years,有一種特別嘅甘香。

Okra Tempurd 好有脆!秋葵山葵配

Pavlovd 安娜的鮮果蛋白塔

2019-08-04 69 瀏覽
西營盤嘅@popstreethk 舖頭細細,西餐好高質  即刻行入去,個環境已經好好,有用心設計過 餐牌 台式鹹濕手撕雞沙律 $58 除左手撕雞之外,仲有好多蔬菜 好多生菜、車厘茄,吸收豉油同麻油嘅香味,另外紫色白色嘅,應該係 蕪菁(波子蘿蔔),味道清新。再之後食到少少酸味,原來底下嘅紅蘿蔔題同白蘿蔔有醃過,有驚喜。 啖啖胡椒蟹肉雲吞撻 $58 下面雲吞脆皮好熱,但蟹肉係凍嘅,有少少冰火嘅效果。淡淡胡椒香味,同埋生蔥,可以促進蟹肉嘅鮮味,凍蟹肉都唔會腥,結果配合得好好。 R Lychee 坳荔枝 $78 成分寫有荔枝酒,呢個係一開始就試到嘅味道,味道好出。之後到Campari,但果汁味道唔算好重,但感覺都好夾。 鮮茄醬燴雜菜扁麵 $82 意粉Al Dente,都吸收到好多有果肉嘅茄醬,就咁已經唔錯。蔬菜方面都唔係得番茄仲有秋葵、蘆筍,同羽衣甘藍。第一次食到熟嘅羽衣甘藍,味道苦苦地,似芥蘭;切開嘅秋葵,有少少粘液,配合頭先咁多樣嘢,有驚喜 Poutine 拉絲芝士牛坑腩焗薯條 $68 薯條有肉汁,牛腩都好碎,感覺唔似牛腩,少少似牛尾,或者面頰嘅感覺。但

西營盤嘅@popstreethk 舖頭細細,西餐好高質

即刻行入去,個環境已經好好,有用心設計過

餐牌

台式鹹濕手撕雞沙律 $58
除左手撕雞之外,仲有好多蔬菜

啖啖胡椒蟹肉雲吞撻 $58

R Lychee 坳荔枝 $78

鮮茄醬燴雜菜扁麵 $82

Poutine 拉絲芝士牛坑腩焗薯條 $68
薯條有肉汁,牛腩都好碎,感覺唔似牛腩,少少似牛尾,或者面頰嘅感覺。但原來呢個係店內為香港人改良口味。侍應哥哥話Poutine其實係加拿大嘢,佢地唔會有牛腩(或者得碎),薯條都唔會焗,直接用燒汁整融啲薯條,薯條會吸曬汁。但佢地發現香港人唔會鍾意,香港人鍾意薯條有啲脆。呢種做法,外國人都會欣賞。

紅莓香橙朱古力布朗尼 $58
一般出面食Browine都係好硬嘅,佢地用好多糖同牛油製造Creamy嘅效果,咁會好膩嘅。侍應哥哥話,所以佢地嘅Brownie就會特登切啲橙皮落去,咁會香好多,融融地嘅朱古力,好過以前食過嘅Browine好多。伴碟嘅少少紅莓,酸酸地,加埋打出來嘅淡忌廉,好好食到朱古力味。

食完,走人

2019-07-26
  • 台式鹹濕手撕雞沙律
  • 啖啖胡椒蟹肉雲吞撻
  • 鮮茄醬燴雜菜扁麵
  • 紅莓香橙朱古力布朗尼
2019-07-25 62 瀏覽
今日係西營盤呢間小店嘆世界😂😂一餐食勻多國菜式!.🇦🇷阿根廷香草🌿醬牛側腹配燒牛油果🥑粒粒甜粟🌽牛側腹燒好後切片上碟,肉味濃郁有口感,肉質鮮嫩無渣!🇨🇦拉絲芝士牛坑腩焗薯條🍟濃濃牛味脆熱薯條,滋味無比👍🇯🇵爆脆墨魚🦑大口仔配山葵醬。呢款前菜好抵食,墨魚咀大大粒炸得夠香口🤤🇺🇸紅莓香橙朱古力布朗尼🍊味清香撲鼻與朱古力簡直絕配.去開西營盤嘅朋友,不訪試試此店,跟味蕾去遊世界🤡
今日係西營盤呢間小店嘆世界😂😂一餐食勻多國菜式!
🇨🇦拉絲芝士牛坑腩焗薯條🍟濃濃牛味脆熱薯條,滋味無比👍
🇺🇸紅莓香橙朱古力布朗尼🍊味清香撲鼻與朱古力簡直絕配
去開西營盤嘅朋友,不訪試試此店,跟味蕾去遊世界🤡
  • 阿根廷香草醬牛側腹配燒牛油果及粒粒甜粟
阿根廷香草醬牛側腹配燒牛油果及粒粒甜粟 💲240紅菜頭煎鴨胸燉飯 💲85尼泊爾毛毛餃 💲45安娜的鮮果蛋白塔 💲48✅ 牛側腹食落完全唔肥 而且夠腍😋 香草醬用牛至 (常用於Pizza既香草) 同黑醋等製成 🌱🏺 同牛肉好夾 除左配上1/3個牛油果之外🥑 仲有人手剝既新鮮粟米🖐🏻🌽✅ 鴨胸肉質緊實🗞️ 燉飯顏色鮮豔🎨 而且係出面少見既紅菜頭意大利飯♥️ 可惜比較濕同鹹😣✅ 毛毛餃係喺一般豬肉餃子上淋上微辣番茄醬 (茴香、洋蔥) 🌶️🍅 再加上香茅🌿 配搭幾清奇 食落酸酸地 易入口😛❔ 蛋白塔既賣相同網上食評有出入🤓 蛋白脆脆味道偏甜 比較膩😕👅Taste:3.5/5💰CP值:3.25/5🙋🏻‍♂️Service:3.75/5👁‍🗨Stylishness:3.75/5
阿根廷香草醬牛側腹配燒牛油果及粒粒甜粟 💲240

2019-07-23
阿根廷香草醬牛側腹配燒牛油果及粒粒甜粟
紅菜頭煎鴨胸燉飯
2019-07-17 60 瀏覽
• 阿根廷香草醬牛側腹配燒牛油果及粒粒甜粟🇦🇷•💵Price: $198🍴Food: 4/5❤️一上枱見到牛側腹肉色粉嫩已經留哂口水,牛排本身灑上左海鹽,就咁食都已經好味,食到原汁原味。不過我都幾鍾意點嗰個鹹鹹地酸酸地嘅香草醬,雖然會少少蓋過肉味,但係一齊食又好夾,好惹味!-• 尼一個泊爾香辣雞腎🌶•💵Price: $38🍴Food: 4/5❤️好鍾意呢個小食!個醬汁好濃香草同咖喱味,好有風味,雞腎好有咬口,一食停唔到口🤤-• 川味辣子雞軟骨🇨🇳•💵Price: $35🍴Food: 3/5❤️呢個小食相比之下有啲遜色,雞軟骨炸得幾脆口,但係我就略嫌佢調味唔夠辣😛-西環呢間新開多國菜小店真係唔錯,食物質素普遍幾好而且價錢相宜,環境都好適合三五知己嚟食飯傾計。我仲有好多道菜想試阿,一定會黎encore!😋
• 阿根廷香草醬牛側腹配燒牛油果及粒粒甜粟🇦🇷•
💵Price: $198