2023-07-05 200 瀏覽
👯‍♀️2人套餐$498👍🥰👏《前菜》🔸煙三文魚釀青蘋果配黑毛豬火腿蜜瓜沙律👍🔸龍蝦湯 ❣️非常出色,香濃,味道剛好❣️《主菜》4選2🔸日本清酒蜆肉意大利粉🔸香煎鯛魚配普羅旺斯燉菜紅花忌廉汁 ❣️兩款前菜味道較為淡❣️《甜品》🔸柑橘朱古力慕絲 ❣️非常出色特別❣️《飲品》🔸可選白酒或無酒精蘋果香檳 🔺免費🔺🔸是日果茶/玄米茶🔺免費🔺🔸可加錢飲其它,有多款奶昔選擇📍環境:不錯,但坐位比較擠迫,不舒服!🥲📍服務:看到很多食評說不好,但我當晚還可以,但人太多,上菜很慢,不要太高要求。😅📍食物:質素算高,現在商埸大多数是連鎖大品牌,難得有這類特色小店🩷 份量剛剛好👏📍價錢:性價比算高
👯‍♀️2人套餐$498👍🥰👏

《前菜》

🔸煙三文魚釀青蘋果配黑毛豬火腿蜜瓜沙律👍

🔸龍蝦湯 ❣️非常出色,香濃,味道剛好❣️

《主菜》4選2

🔸柑橘朱古力慕絲 ❣️非常出色特別❣️

《飲品》
🔸可選白酒或無酒精蘋果香檳 🔺免費🔺
🔸是日果茶/玄米茶🔺免費🔺
🔸可加錢飲其它,有多款奶昔選擇

📍環境:不錯,但坐位比較擠迫,不舒服!🥲

📍價錢:性價比算高

2023-07-04
  • 龍蝦湯
2023-06-22 221 瀏覽
週末去呢間餐廳可以叫佢嘅Set Menu有沙律+是日湯品+前菜+主食+飯+茶碗蒸+生果+飲品+甜品😍。《月見燒雞肉棒》雞肉棒裡面撈咗雞軟骨食住棉滑嘅雞肉🥰加埋脆卜卜嘅雞軟骨口感幾特別😆。《味噌牛肉》味噌味道同我認知嘅有少少出入🤏🏻牛肉份量都算多🐮。《牛油粟米飯》牛油粟米飯係全個午餐裡面最好食嘅嘢食🥹一開始因為驚個飯會好膩而糾結咗好耐應唔應該叫佢黎食但係食完第一啖之後絕對無後悔牛油香味四溢🧈而粒粒粟米都好飽滿🌽。《茶碗蒸》唯一失色嘅位係餐廳用左鐵兜上呢個茶碗蒸😟不過論味道同口感而言呢個茶碗蒸都不過不失嘅。《生果》生果有藍莓🫐哈密瓜🍈同士多啤梨🍓雖然睇落幾吸引食落去嘅時候真係有少少失望😔除左士多啤梨係新鮮之外藍莓唔爽脆 哈密瓜亦都唔甜同埋幾粉😓
週末去呢間餐廳可以叫佢嘅Set Menu

週末 lunch  set
是日甜品
週末 lunch  set
是日甜品
▫️餐廳有提供室內室外座位, 但室內坐位較窄,室外就闊落好多 我地3個人每人叫左一個set 有一個唔記得影相😅🔸 五目刺身丼北海道帶子,海膽,三文魚子,北寄貝,香蔥拖羅蓉 $188 冇影到相😅飯太軟 帶子都算鮮甜 但北寄貝就差啲 冇咩味 拖羅蓉份量唔算多 整體一般般 🔸 博多明太子忌意大利粉配軟殼蟹 $108意粉軟硬度剛剛好 醬汁又足夠又濃掛到啲汁又好香明太子 軟殼蟹炸剛剛好 一啲都唔乾 裡面仲濕潤 皮唔會好厚 (個汁好好味 係意想不到的驚喜)係今餐最好食嘅🔸蒲燒鰻魚醬油漬蛋飯 $158飯太軟 鰻魚份量都OK 都幾厚 醬汁普通感覺甜豉油加蛋撈飯 非常普通———————————————————————▫️每個set 都會有是日餐湯, 茶碗蒸,羽衣甘藍雜菜沙律 +生果同一杯飲品餐湯🥣: 麵豉湯 裏面仲有蘑菇片 味道普通飲到有啲粉茶碗蒸🍥: 味道普普通通 唔夠滑羽衣甘藍雜菜沙律🥗: 3兜只有一兜有一小片羽衣甘藍 其餘全部都係普通沙律菜 冇羽衣甘藍 超多沙拉醬超鹹 失望👎🏻生果🍈🍓: 蜜瓜 +士多啤梨 蜜瓜冇味 士多啤梨唔甜————————————————————————▫️完全不值得呢個價錢

我地3個人每人叫左一個set

餐湯🥣: 麵豉湯 裏面仲有蘑菇片 味道普通飲到有啲粉

茶碗蒸🍥: 味道普普通通 唔夠滑

生果🍈🍓: 蜜瓜 +士多啤梨 蜜瓜冇味 士多啤梨唔甜

————————————————————————

▫️完全不值得呢個價錢, 之前食過一次覺得都幾好 但今次完全失望 竟然最平嗰個最好食 唔會再去 真係差左好多

▫️服務一般般,點餐都係用手機 個女士幾好上餐會講係邊個菜式 但個男士就放低就走 望都唔會望你一眼🤔

🔵味道: 🌝🌝🌚🌚🌚
🔵服務: 🌝🌝🌝🌚🌚
🔵環境: 🌝🌝🌝🌝🌚
🔵衛生: 🌝🌝🌝🌝🌚

🏮餐廳:One & A Half (元朗)
📍地址:元朗朗日路9號形點 I L2樓2058號舖
博多明太子忌意大利粉配軟殼蟹
蒲燒鰻魚醬油漬蛋飯
2023-06-11
生日
博多明太子忌意大利粉配軟殼蟹
2023-06-18 125 瀏覽
自助點餐 個職員幫隔離枱落單 但用咗我個code 入咗我數唔知點解岀到呢啲錯佢連sorry 都冇 又唔解釋下食物都一般 幾嚿都係肥豬肉 吐晒野食又凍又硬 性價比一般坐喺到食嘢,另一個客人投訴大鬧個職員心血來潮上嚟openrice睇見咁多人話態度差,有早知就唔嚟食
自助點餐 個職員幫隔離枱落單
但用咗我個code 入咗我數
唔知點解岀到呢啲錯
佢連sorry 都冇 又唔解釋下

食物都一般 幾嚿都係肥豬肉 吐晒
野食又凍又硬 性價比一般

坐喺到食嘢,另一個客人投訴大鬧個職員

心血來潮上嚟openrice睇
見咁多人話態度差,有早知就唔嚟食
2023-06-13 157 瀏覽
本身食隔籬嗰間天丼,見到呢間新開嘅未食過,就去望吓價錢!點知個餐牌俾想像中便宜,而且舖頭仲要喺商場入邊,相對性價比真係好高,佢仲要包餐湯嘢飲前菜小食,個意粉整得好好味,嘢飲就比較細杯!環境都叫做適中!
軟殼蟹明太子意粉
2023-06-12
生日
軟殼蟹明太子意粉
2023-06-10 141 瀏覽
食物嘅水平唔錯,而且性價比都高本身系會再黎嘅,但服務態度同衛生令到人唔會再黎。意粉同小食都唔錯,外觀同味道不俗而且價錢系黎個食物水平下亦可以接受。但服務態度同衛生已經影響到整個用餐,如果有人想食到啲員工系你面前仲拎污糟碟同啲食物疊埋之後仲遞比你食甚至系間你仲要唔要,以及系你無任何要求下但啲員工系會對你黑口黑面嘅可以試下黎間。另外店舖環境亦非常狹窄,只系得一行兩人座位嘅闊度。服務態度差到浪費黎間餐廳嘅食物水平。
服務態度差到浪費黎間餐廳嘅食物水平。

I wanted to try their Ice Cream Bomb and came today.The Ice Banana Mocha was terribly sweet. I can't taste any banana or coffee flavor as it was too sweet.I was a bit wary after the drink but luckily the savory was much better. The wasabi mayo was a nice touch to the dish.  A small part of the salmon was just a tad overcooked but definitely acceptable. The truffle of the mashed potatoes was also not overwhelming, points to that.The dessert came and my feelings are a bit mixed. The 1 or 2 bites t
Iced Banana Mocha
Honey Wasabi-mayo Baked Salmon with Truffle Mash
The dessert came and my feelings are a bit mixed. The 1 or 2 bites that I was able to enjoy the large apple chunks are really good but most bites were just ice-cream.  It also lacked the tarty flavor of the apples so it was a bit underwhelming overall.
Apple Pie Ice Cream Bomb
2023-05-29
2023-05-29 171 瀏覽
同朋友約咗去Yoho食飯,見到呢到係主打西式同日式fusion 菜嘅餐廳,野食好吸引咁,環境又好似唔錯,就決定喺到嘆返個午餐😜呢到設有戶外座位,但因為怕曬所以就決定都係坐返戶內,不過坐位有少少窄,坐得耐唔係咁舒服。自選午餐套餐 💰HK$168呢個套餐包括前菜、主食、飯同埋甜品,自己中意簡乜就簡乜,,任君選擇!連前菜都可以簡,真係幾新奇有趣。我今次簡咗孜然雞軟骨、唐揚雞排配黑松露蛋黃醬,日本醬油漬蛋飯、是日甜品😋孜然雞軟骨就偏粉,唔夠脆口麻麻地!但唐揚雞排配黑松露蛋黃醬比較好食,黑松露蛋黃醬都幾多,好重黑松露味👍🏻最有驚喜都係碗日本醬油漬蛋飯,將全碗飯撈勻晒再擺落口,超香口,雖然食唔出醬油漬到底係啲咩嚟,但佢有種蔥油台式拌麵果種蔥油嘅感覺,再加埋雞蛋,將成個飯嘅味道再昇華咗🤩而是日甜品就不過不失,下次都係試吓佢哋嘅雪糕算了~

自選午餐套餐 💰HK$168

2023-05-28
2023-05-22 177 瀏覽
落雨天只好行吓Yoho Mall,怕母親節前夕人多,所以book定位食飯。揀咗依間Fusion餐廳,貪佢環境幾靚。訂咗6點,早到10分鐘俾提早入座唔駛等。本身想坐出面個view同氣氛好d點知太大雨外面座位唔開放,只好坐室內。一坐低侍應就禮貌地講茶漬蛋停晒,要轉做流心溫泉蛋,問題不大嘅👌🏻依度係手機自助落單,點咗個鰻魚飯SET加個🍦做甜品嘢食嚟得都算快,只係等咗10分鐘。食物味道整體算唔錯,若可以熱D就更好~餐飲揀咗玄米茶,夠熱又好重米香,正👍🏻可惜係當餐飲唔可以refill有d失望😞 #蒲燒鰻魚醬油漬蛋飯set沙律前菜爽口夠fresh👍🏻鰻魚略嫌薄同唔夠香,份量偏少。流心溫泉蛋撈飯好正😋茶碗蒸嫩滑有蛋香,好食👍🏻蜜瓜偏硬且淡,還好士多啤梨唔酸。 #雪糕新地(椰子+香芋)2款味道都好香濃,而且雪糕好軟滑。加上份量好大,2個人一杯應該都夠食😅雪糕唔會好甜,加埋薄脆食更正😋上面兩粒以為係生果,原來似芋圓嘅嘢😂題外話:見好多人話冇服務,咁我算係好彩。可能用餐時間尚早都唔算多人,所以侍應態度都唔錯幾好禮貌,即使叫佢加水都幾快手。朋友話唔知係咪怕太陽燈漏電出面先唔開,侍應聽到仲細心講解出面唔開
落雨天只好行吓Yoho Mall,
怕母親節前夕人多,所以book定位食飯。
揀咗依間Fusion餐廳,貪佢環境幾靚。

訂咗6點,早到10分鐘俾提早入座唔駛等。
本身想坐出面個view同氣氛好d
點知太大雨外面座位唔開放,只好坐室內。

一坐低侍應就禮貌地講茶漬蛋停晒,
要轉做流心溫泉蛋,問題不大嘅👌🏻
依度係手機自助落單,
點咗個鰻魚飯SET加個🍦做甜品
嘢食嚟得都算快,只係等咗10分鐘。
食物味道整體算唔錯,若可以熱D就更好~
餐飲揀咗玄米茶,夠熱又好重米香,正👍🏻
可惜係當餐飲唔可以refill有d失望😞

#蒲燒鰻魚醬油漬蛋飯set
沙律前菜爽口夠fresh👍🏻
鰻魚略嫌薄同唔夠香,份量偏少。
流心溫泉蛋撈飯好正😋
茶碗蒸嫩滑有蛋香,好食👍🏻
蜜瓜偏硬且淡,還好士多啤梨唔酸。

蒲燒鰻魚醬油漬蛋飯

#雪糕新地(椰子+香芋)
2款味道都好香濃,而且雪糕好軟滑。
加上份量好大,2個人一杯應該都夠食😅
雪糕唔會好甜,加埋薄脆食更正😋
上面兩粒以為係生果,原來似芋圓嘅嘢😂

雪糕新地(椰子+香芋)

題外話:
見好多人話冇服務,咁我算係好彩。
可能用餐時間尚早都唔算多人,
所以侍應態度都唔錯幾好禮貌,
即使叫佢加水都幾快手。
朋友話唔知係咪怕太陽燈漏電出面先唔開,
侍應聽到仲細心講解出面唔開原因,
仲一齊閒聊咗幾句關於店內燈飾設計😅
感覺服務態度親切其實都唔錯丫。
2023-05-13
雪糕新地(椰子+香芋)
2023-05-14 138 瀏覽
今日5月14日母親節,早幾日book位,好多餐廳已經full, 得依間仲有位,所以即刻book, 但點知咁差,怪唔之得仲有位book本身book左2:30,2點到左,佢話無得早入,都理解及好正常,不過佢一直無check我booking行一陣2:15pm回來,佢問我高凳坐唔坐,不過佢見到我同行有傷殘人士,我唔係太明點解佢會安排高凳,不過佢都無check我booking. 我心諗等到2:30都ok.但到2:30又話無位,要再等10-15分鐘,其實因為同行唔方便,我先book位的,2:15-2:30中間有兩張枱入左,我懷疑佢哋唔知我哋book左位,個時佢地先check booking. 仲問我戶外坐唔坐,外面落大雨喎,滑低左邊位負責任呢,佢哋服務真係好有位置後來有人走先有位,上菜非常快,食物好好,4樣野2杯野飲,兩人5xx蚊,不過一肚氣。

2023-05-11 152 瀏覽
當日訂咗位,因為泊車所以遲咗到,打咗俾餐廳,都仲幫我哋留座👍我哋一行四人,其實係同奶奶預早慶祝母親節三個人都係叫咗$178嘅晚餐,奶就就叫左一個鰻魚飯一個晚餐set有湯,生果,蒸蛋,前菜,主菜,甜品同沙律味道其實都唔錯,只係比較精緻,所以份量都比較少有一樣野我都比個差評係個個蒸蛋,個個set既size唔一樣我問個waiter,佢問返廚房😂答案係同我講一樣size😂點睇到唔係,麻煩佢拎個量杯量一量Anyways,雖然佢咁講佢有比多個少既我地既雖然美中不足,但都還好
我哋一行四人,其實係同奶奶預早慶祝母親節
三個人都係叫咗$178嘅晚餐,奶就就叫左一個鰻魚飯

一個晚餐set有湯,生果,蒸蛋,前菜,主菜,甜品同沙律

味道其實都唔錯,只係比較精緻,所以份量都比較少

有一樣野我都比個差評係個個蒸蛋,個個set既size唔一樣

Anyways,雖然佢咁講佢有比多個少既我地既

雖然美中不足,但都還好
蒸蛋
📍地址: 元朗元龍街9號形點1期2樓2058號舖✿😋味道😋:2/5✿🏙️環境🏙️:2/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:2/5✿👀賣相👀:3/5✿💰價位💰:2/5↠⏰時段:Lunch 13:00↞ —————————————————————🍳❝ All Day Breakfast ❞ $148❀ 炒蛋、雜菇、煙肉、大肉腸、車厘茄、茄汁焗豆、香草多士☞ 呢個全日早餐正常發揮,個份量幾好,而香草多士個醬綠色,食落甜甜地,其他都係冇乜特別。—————————————————————🥚🍝❝和風醬油漬蛋卡邦尼意大利粉 ❞ $118☞ 呢個fusion意粉,醬油油漬蛋唔喺流心嘅,而係熟嘅,味道嚟講都還好,意粉軟硬度不錯,而且有好多煙肉今日🥓塊,醬汁唔算濃。—————————————————————🥛☕️ ❝ Flat White ❞ $40☞ 呢杯咖啡拉花還好,飲落都順滑香濃,而且咖啡豆味都算出。
📍地址: 元朗元龍街9號形點1期2樓2058號

✿😋味道😋:2/5
✿🏙️環境🏙️:2/5
✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:2/5
✿👀賣相👀:3/5
✿💰價位💰:2/5

↠⏰時段:Lunch 13:00↞

🍳❝ All Day Breakfast ❞ $148

❀ 炒蛋、雜菇、煙肉、大肉腸、車厘茄、茄汁焗豆、香草多士

All Day Breakfast

🥚🍝❝和風醬油漬蛋卡邦尼意大利粉 ❞ $118

和風醬油漬蛋卡邦尼意大利粉
和風醬油漬蛋卡邦尼意大利粉

🥛☕️ ❝ Flat White ❞ $40

☞ 呢杯咖啡拉花還好,飲落都順滑香濃,而且咖啡豆味都算出。

Flat  White
Flat  White

推薦: 🍉🍉🍉 (3/5)   味道: 🍉🍉🍉 (3/5)   價錢: 🍉🍉 (2/5)   打卡: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)   位置: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)   回訪: 🍉🍉 (2/5)  Brunch Bento $186羽衣甘藍雜菜沙律跟芝麻醬👏 份量都幾多是日餐湯麵豉湯,中上水準,唔係死鹹涼菜小碟 - 日式涼拌豆腐醬汁帶酸,豆腐比軟豆腐實淨少少,開胃一流茶碗蒸蛋唔算好滑,有幾片菇,味道偏淡,蛋香唔算太出唐揚雞排配松露蛋黃醬雞排嘅炸衣好薄,唔會太多粉漿,炸得好酥脆,不過雞有少少柴皮,無乜肉汁Saku Saku 醬油漬蛋飯醬油+蛋+飯本身已經係完美嘅配合,加埋飯素真係世界第一,就算我平時唔食飯都食咗大半碗👍 迷你四川花椒熱情果芒果新地雪糕有少少起霜,即係食落唔係順滑,係有少少顆粒感個隻雪糕,熱情果味好出,蓋過埋芒果味,有花椒但完全無味,亦都唔麻,有少少可惜😢 本身以為可以試到麻辣味嘅雪糕Iced Latte (+$18)無得選擇豆,好nutty,唔太啱我口味,不過勝在好大杯,飲到瀨都未飲哂,大滿足!整體嚟講,呢個餐真係好多嘢食,由前菜到飯後果都有齊,最後我都食淨咗少少🙈 不過因為價錢
推薦: 🍉🍉🍉 (3/5)
味道: 🍉🍉🍉 (3/5)
價錢: 🍉🍉 (2/5)
打卡: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)
位置: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)
回訪: 🍉🍉 (2/5)
Brunch Bento
Brunch Bento $186

羽衣甘藍雜菜沙律
跟芝麻醬👏 份量都幾多

是日餐湯
麵豉湯,中上水準,唔係死鹹
涼菜小碟 - 日式涼拌豆腐
醬汁帶酸,豆腐比軟豆腐實淨少少,開胃一流

茶碗蒸
蛋唔算好滑,有幾片菇,味道偏淡,蛋香唔算太出

唐揚雞排配松露蛋黃醬
Saku Saku 醬油漬蛋飯
Saku Saku 醬油漬蛋飯
迷你四川花椒熱情果芒果新地
迷你四川花椒熱情果芒果新地
Iced Latte
Iced Latte (+$18)

整體嚟講,呢個餐真係好多嘢食,由前菜到飯後果都有齊,最後我都食淨咗少少🙈 不過因為價錢偏貴,回訪嘅機會比較細🙈

後記
💟 有加一服務費
💟 座位有啲逼,差唔多要同隔離位手肘掂手肘咁食
💟 如果再嚟,反而甜品係最吸引,有幾款甜品都好想試,主食就一般般

📍 One & A Half
地址:元朗形點1期2樓2058號舖
  • 四川花椒熱情果芒果新地
2023-04-15 374 瀏覽
⭐ Brunch Bento $168/set⭐餐湯:日式味增湯,有大量蘑菇同湯帶,極少量豆腐,足料濃味羽衣甘藍沙律:配上常見日式芝麻醬,菜新鮮爽脆清甜茶碗蒸:唔夠熱,嗚門卷同茶碗蒸口感說不出嘅怪,好似啫喱咁..?月見燒雞肉棒:醬汁比例太高,蛋味唔夠。雞肉棒可以到焦啲和風芝士漢堡扒:本身以為芝士係夾係漢堡入面,原來放面。漢堡扒肉汁唔少,醬汁甜甜哋唔錯👍🏻明太子紫菜飯:明太子量夠,但配紫菜有啲乾得滯,如果加埋沙律醬會更好唐揚雞扒:配黑松露蛋黃醬,黑松露味唔出,雞扒有啲霉吉列池魚:肉嫰香脆醬油漬蛋飯:飯量較多,一隻蛋唔夠撈總體味道普普,飯量唔少,勝在可以選擇室內或室外位置。⋯⋯⋯⋯餐廳資料⋯⋯⋯⋯One & A Half (元朗)元朗元龍街9號形點1期2樓2058號舖

⭐ Brunch Bento $168/set⭐

餐湯:日式味增湯,有大量蘑菇同湯帶,極少量豆腐,足料濃味

羽衣甘藍沙律:配上常見日式芝麻醬,菜新鮮爽脆清甜

月見燒雞肉棒:醬汁比例太高,蛋味唔夠。雞肉棒可以到焦啲

唐揚雞扒:配黑松露蛋黃醬,黑松露味唔出,雞扒有啲霉

吉列池魚:肉嫰香脆

醬油漬蛋飯:飯量較多,一隻蛋唔夠撈

總體味道普普,飯量唔少,勝在可以選擇室內或室外位置。

⋯⋯⋯⋯餐廳資料⋯⋯⋯⋯
One & A Half (元朗)
元朗元龍街9號形點1期2樓2058號舖
2023-04-15 247 瀏覽
本身唔係諗住去食下午茶,只不過去到嘅時間已經係下午茶所以就叫咗下午茶!叫咗一個煙三文魚忌廉意粉,以為份量不是很大點知煙三文魚的份量十分多😳食晒成個意粉都仲有正,忌廉汁都唔會好滯,同煙三文魚都是十分夾的,下午茶仲有一杯飲品,大概$60左右,個人是覺得價錢是OK的。