🤍阿華田新地 $53 (半價: $26.5)🤍牛奶新地 $53(半價: $26.5)雪糕軟滑又挺身 仲超大杯🍦阿華田味好夠出 🍫牛奶味有啲似煉奶味🥛雪糕筒都夠脆 而且出得好快😍唔知優惠做到幾時 所以想食就快🥳-回訪嗎:🙋🏻‍♀️味道 🌕🌕🌕🌗🌑抵食 🌕🌕🌕🌗🌑
🤍阿華田新地 $53 (半價: $26.5)
🤍牛奶新地 $53(半價: $26.5)
雪糕軟滑又挺身 仲超大杯🍦
回訪嗎:🙋🏻‍♀️
味道 🌕🌕🌕🌗🌑
抵食 🌕🌕🌕🌗🌑
2024-04-28 22 瀏覽
🍽️餐飲: 兩小口食午餐,一人一份日式定食,由前菜、主菜、飯,到甜品,都可以自己配搭💮月見燒雞肉棒+鹽燒醋鯖魚+白飯+時日甜品雞肉棒是免治雞肉,外面燒得焦香焦香的,沾上醬油蛋黃汁,用看的就已經流口水了🤤鹽燒醋鯖魚最重要的兩件事:檸檬汁+脆魚皮!都做到了!大滿足!是日甜品是紅豆抹茶批,抹茶味略嫌不足,但紅豆香甜💮吉列廣島蠔+日式燴牛肉+白飯+迷你雪糕脆筒作為前菜,竟然有三隻廣島蠔,太開心了吧!炸得剛剛好,外面脆脆的,裡面還是水嫩水嫩♥️日式燴牛肉也很有水準,牛肉很軟,醬汁很下飯!(絕對要配白飯!)雖說是迷你雪糕筒,但一點也不迷你🤣🤣是牛奶雪糕,口感是比軟雪糕再挺身一點,有淡淡的牛奶香味🎄環境: 店面不大,位置多,所以跟旁邊的人的距離……有點近🎎服務:手機落單,上菜速度一般,但服務態度很好㊗️結論:食物無得輸!可以選平日去,人不多,也會坐得比較舒服
🍽️餐飲:

💮月見燒雞肉棒+鹽燒醋鯖魚+白飯+時日甜品
是日甜品是紅豆抹茶批,抹茶味略嫌不足,但紅豆香甜
💮吉列廣島蠔+日式燴牛肉+白飯+迷你雪糕脆筒

🎄環境:

店面不大,位置多,所以跟旁邊的人的距離……有點近

🎎服務:

手機落單,上菜速度一般,但服務態度很好

㊗️結論:

食物無得輸!可以選平日去,人不多,也會坐得比較舒服
2024-04-26
2024-04-13 123 瀏覽
昨日訂了在Yoho訂了這間餐廳,之前試過甜品不錯,所以這次便是一時午餐,結果有驚喜。我和朋友都叫了一個$98lunch set,包一杯飲品和甜品然後煮菜有沙律有天婦羅選擇,主菜有燉牛肉,菠菜芝士三文魚,我哋叫咗呢幾個主菜喎前菜,味道不錯天婦羅揸得好趣口,牛肉燉得好腍,但稍為有啲鹹,而朋友叫咗菠菜芝士三文魚味道就不錯。其中套餐包的甜品一啲都唔差有得俾你揀唔同口味嘅雪糕我第一個叫做阿華田雪糕另一個叫咗焦糖蘋果雪糕,兩個都幾好食。
2024-03-19 299 瀏覽
📍One and A half @ Yoho Mall餐廳有分室外/室內坐位,見今日天氣好好就選擇坐室外,涼風浸浸坐喺太陽底下,chill住食下午茶,人生一大樂事~🍝油漬蕃茄芝士海鮮焗飯$69海鮮食到有蜆肉同魷魚加上蕃茄芝士去焗,味道好好唔會偏酸,作為下午茶份量啱啱好☕️+$20 Latte咖啡送嚟先咁深色,以為俾錯,一入口咖啡豆係偏苦,最後叫職員俾少少奶溝溝佢🍝手撕牛肉肉醬意大利粉$69其實肉醬意粉味道都好,但唔覺有手撕牛肉一絲絲咁,定已經溶咗☕️+$20 Cappuccino咖啡豆都係偏苦偏深色應該深焙💰下午茶人均消費$100💰(本人自費,非餐廳邀請)
📍One and A half @ Yoho Mall

🍝油漬蕃茄芝士海鮮焗飯$69

☕️+$20 Latte

🍝手撕牛肉肉醬意大利粉$69
其實肉醬意粉味道都好,但唔覺有手撕牛肉一絲絲咁,定已經溶咗

☕️+$20 Cappuccino
咖啡豆都係偏苦偏深色應該深焙

💰下午茶人均消費$100💰
(本人自費,非餐廳邀請)

2024-03-14 195 瀏覽
今日去開元朗探親戚,探完親戚之後去咗YOHO食晚飯,見到呢間餐廳嘅座位同裝修好似幾舒服,而且價錢一啲都唔貴,一於入去試吓-🌟博多明太子忌廉意粉配軟殼蟹天婦羅|$118佢係一個dinner set,包麵豉湯,茶碗蒸,沙律,飲品同埋一個前菜仔。個明太子忌廉汁做得好出色,軟殼蟹大大隻放喺碟上面睇落好靚,而且炸得好脆。係一個大商場入面而呢個價錢有呢個質素,已經算係好唔錯。-咁啱我今次坐窗口位,可以一邊睇住日落一邊食晚餐,成件事加晒分
🌟博多明太子忌廉意粉配軟殼蟹天婦羅|$118
2024-01-24 379 瀏覽
大家下午好,今天去咗間Fusion餐廳食晚飯,環境簡約得意,擺設都抵讚!手機自助點菜都幾方便,節省咗落單等待嘅時間!😲首先,鰻魚飯SET嘅賣相相當吸引,茶碗蒸系香滑得嚟,蛋香好撲鼻,食落去真係一試難忘。鰻魚雖然有啲薄,但流心溫泉蛋同飯混埋一齊食,那個滑溜溜嘅口感,簡直正到滴出嚟!😋沙律前菜溫文有禮,夠fresh,蔬菜爽脆,夾雜住鳳梨嗰陣陣酸香,開胃得嚟又唔會搶咗主菜嘅風頭。不過話晒話,如果鰻魚再厚實啲,份量大啲,咁就仲正喇。至於甜品方面,雪糕新地—椰子同香芋兩款味道,將濃郁嘅香氣連同細滑嘅質感合二為一,正到冇朋友!薄脆配雪糕之餘,嗰啲芋圓似嘅小食丸,又係一個小驚喜,增添咗層次感。Fusion餐廳嘅員工服務都仲行,即使茶漬蛋缺貨,都提前通知轉做溫泉蛋都handle得好有措施。無論係叫餐定係續茶,態度都好親切👏。總括而言,一餐飯食得滿足,又滿足到我對美食嘅渴望,真係一個好選擇!下次會再黎,仲要試吓其他嘅菜式!🥂🍲

2024-01-10 354 瀏覽
環境不錯 有outdoor seats平日teatime去人唔算多而且選擇多樣 今次試下個煙肉無花果沙律同香蒜芝麻吞拿魚意粉意外地好食 食材新鮮 無花果沙律很特別 仲有煙肉同新鮮既沙律菜 同黑醋 好清新開胃 吞拿魚好有口感 意粉唔會太油膩份量也不少啊 lunch set配埋沙律同飲品先$88 性價比很高 試埋佢地既梳打ice cream 好creamy既vanilla味 入口即溶 賣相一流 很可愛岩晒打卡連hightea都有 下次一定要去試試。
環境不錯 有outdoor seats
平日teatime去人唔算多
而且選擇多樣
lunch set配埋沙律同飲品先$88 性價比很高
試埋佢地既梳打ice cream
岩晒打卡
連hightea都有 下次一定要去試試。

2023-10-04
下午茶
2024-01-06 222 瀏覽
2022年平安夜食過一次 食物由前菜去到甜品都有質素,所以之後都有間中黎食lunch 同dinner,食物服務都可以,2023平安夜,今次帶埋爸爸媽媽黎食,老實講都幾失望,首先我明白特別日子都會想做多啲生意,限時90分鐘絕對合理,但我book 6位,比張4人枱其實真係好難接受,仲要6位入面有三位男士,上菜速度快到其中一個餐前菜個沙律都未到,主食意粉已到,最後上菜上到員工都要叫廚房hold 一 hold先,因為真係無位擺,要擺上格離張高身吧枱,到食果陣都凍晒,食左一陣,隔離枱埋單,問下可唔可以泊多一張枱比我地,員工好快就話有人book左枱,咁算啦,我唔想掃任何人興,始終今日係平安夜,最唔開心係到我地走果張枱都無人坐過⋯媽咪話杯凍朱古力好好飲甜品外型好有聖誕氣氛 味道一般 上年好味好多坐得辛苦係今晚最大敗筆員工好主動幫我地影左張大合照其他時間都無手無位亦無時間幫食物影相了

媽咪話杯凍朱古力好好飲
甜品外型好有聖誕氣氛 味道一般 上年好味好多
坐得辛苦係今晚最大敗筆
員工好主動幫我地影左張大合照
其他時間都無手無位亦無時間幫食物影相了

2023-12-24
2024-01-04 154 瀏覽
嚟到元朗國探朋友,佢哋帶住兩隻狗狗,要搵個地方安心食嘢都唔容易🥲🍝我揀咗 #香蒜辣椒欖油炒扁意粉 配 #炙燒芝麻吞拿魚,套餐包埋麵豉湯、沙律同飲品,加錢可以轉咖啡同雪糕。掙扎咗一輪,我都係揀咗Mocha,都OK好飲嘅😋 下次有機會再試吓呢度嘅雪糕🍦🤤

2023-12-25
2023-12-31 102 瀏覽
叫咗一個唐人雞牛油果法包配薯條,等咗足足40分鐘,仲要吹佢先至嚟,嚟到法包硬過砧板、唐洋雞凍的,仲要變左雞扒,不知道他們是怎麼經營。正如其他食評所指服務態度超差,我諗都係等執笠㗎啦!千祈唔好去食。

記得臨離開香港之前,我和親愛的TamTam吃晚飯。🥰❤️由小學老師學生關係變成好朋友👭,這段情誼真的很難得。🫶🏻她跟我說形點1期有間吃日本輕食的餐廳很不錯,著我們可以試試,叫One and a half。😋😍這裡環境舒適,分室內和戶外的位置,我們選了在室內的位置看著窗外戶外的星星燈飾,好不夢幻。✨☺️這裡是手機點餐,我們點了個二人餐,有兩碗南瓜?湯,這個不太記得味道了⋯⋯👅前菜我們選了帶子配紫薯薯蓉,帶子煎得剛好,嫩滑彈牙;紫薯薯蓉好特別,我第一次吃紫薯製的薯蓉,濃濃紫薯味,紫薯迷要試!🤣主食方面,A5和牛粒配薯蓉,我很喜歡吃這碟菜~💕A5和牛粒大大粒,入口即化,超好吃,份量也毫不吝嗇,抵讚!👍🏻蕃茄意粉配上滿滿的蔬菜,很開胃健康啊!😛最後甜品是朱古力慕絲🥰,最欣賞餐廳用上充滿夢幻感覺的玻璃球裝著,賣相很吸睛,還有個小熊和天使心在中間,浪漫滿分!💯💕這裡真的好推介在節日找餐廳慶祝的你喔!😝若有一天翻開記念冊 你可會笑My pen is blue My friend is you🥰Info店名:One & a half地址:元朗朗日路9號形點 I L2樓2058號舖營業時間:星期一至日 11
記得臨離開香港之前,我和親愛的TamTam吃晚飯。🥰❤️

由小學老師學生關係變成好朋友👭,這段情誼真的很難得。🫶🏻

這裡是手機點餐,我們點了個二人餐,

有兩碗南瓜?湯,這個不太記得味道了⋯⋯👅

前菜我們選了帶子配紫薯薯蓉,
帶子煎得剛好,嫩滑彈牙;
A5和牛粒配薯蓉

主食方面,
A5和牛粒配薯蓉,我很喜歡吃這碟菜~💕

蕃茄意粉配上滿滿的蔬菜,很開胃健康啊!😛

最後甜品是朱古力慕絲🥰,

這裡真的好推介在節日找餐廳慶祝的你喔!😝

若有一天翻開記念冊 你可會笑

Info
店名:One & a half
地址:元朗朗日路9號形點 I L2樓2058號舖
營業時間:星期一至日 11:30-22:00
A5和牛粒配薯蓉
成日睇open rice見到依間嘅食評,都有幾多人話服務差、食物唔錯,見到話服務唔好,一路唔敢試,今次膽粗粗試下啦~不過反而調返轉,覺得服務幾好,食物麻麻🤣今次同朋友食左兩個定食set,因為大緊肚,好多野都唔係好食得,最後揀左鰻魚飯,朋友就揀左南瓜意粉環境唔錯,好有聖誕氣氛👍🏻店員好細心,見到我有左bb,特登安排我坐去闊落啲嘅枱度坐,唔同平時睇食譜講嘅人咁成日爭隻味噌湯叫定食就有湯🥣係幾豐富嘅日本支豆南瓜牛油蝦扁意粉🤔普普通通一碟意粉,唔係好特別🤔但勝在係定食,可以食到唔同種類嘅side dish蒲燒鰻魚醬油溫泉蛋飯望勻menu,我應該比較適合食到依個飯。依家大肚唔食得生野,溫泉蛋可以喺電話落單時備註分開上👍🏻鰻魚偏硬,少少腥味,個飯亦偏細,$158性價比偏低🥲意式雞肉丸 配 幼滑薯蓉🤔整體味道平衡麻麻地,上面茄醬偏濃,但薯蓉無味,如果兩者味道調味平均返啲,相信會好味好多,$78唔平架整體評價食物食過一次,我諗都唔會翻轉頭,係服務幾好,想試下嘅朋友仔你都可以試嘅🙂

味噌湯

意式雞肉丸 配 幼滑薯蓉🤔

整體評價

2023-12-19
2023-12-13 157 瀏覽
去「One & A Half」最好心的是食甜品,但正餐也是不錯的選擇。在平日的下午,有午市定食套餐,價錢由$88至$148不等,但想食甜品就要加$18。而午市亦有便當選擇,有前菜、主食及飯或麵,並包含一款甜品、沙律、是日湯品及是日冰果茶,也只需$98,如選一些菜式需要有附加費,但也是超值。今次前菜點了日式涼拌豆腐,不過不失。而主食則選了奶油菠菜三文魚配白飯,因為三文魚已經有美味的奶油湯汁,味甚佳、不太咸,用以佐白飯最好,如果你選這款菜,建議不用加費去選有味飯,可能會略嫌太濃味。甜品則點了迷你味噌焦糖蘋果新地,雪糕新地非常滑溜,因為這個餐的份量也不少,一個迷你版的新地已經足夠。
2023-11-29 157 瀏覽
尋晚睇完戲,諗住附近搵間餐廳食!小朋友見餐廳有雪糕想食,所以入左餐廳!叫餐係掃code ,野食都唔錯既!女性服務員都有基本服務同禮貌!我要小朋友餐具佢都有拎比我,上菜都有講碟野係咩!唯獨,令我打呢篇野係個男服務員真係趕客走!超不爽😡如果佢一開始係門口接待我,我一定唔入呢間野餐,黑口黑面無服務!接觸佢係上甜品開始,甜品到一野掉檯,匙羹一野飛掉個餐具盒!野都無講!到我叫埋單,直接拎卡機比我拍卡無比我對單!比返單我都係無講一個字!(我keep住有講唔該,因為有小朋友在場同我識禮貌)到我地走,我繼續都有講唔該,但佢都唔出聲轉身走!如果唔係有小朋友係到,真心想問候佢!唔係要你比好好服務,最基本既禮貌都要有囉!你唔想做對人行業就轉行啦,無謂鞋口鞋面咁對客!野食在好都會因為你而唔再去!
尋晚睇完戲,諗住附近搵間餐廳食!
小朋友見餐廳有雪糕想食,所以入左餐廳!
叫餐係掃code ,野食都唔錯既!
女性服務員都有基本服務同禮貌!
我要小朋友餐具佢都有拎比我,上菜都有講碟野係咩!
唯獨,令我打呢篇野係個男服務員真係趕客走!超不爽😡

2023-11-28
2023-11-03 291 瀏覽
去過呢度幾次食lunch. 令我再來嘅原因,係因為食物好味之餘,佢嘅lunch set又抵食。佢個Weekday lunch bento menu, $98包括有麵豉湯、飲品、前菜、主食、飯麵同甜品。好豐富,好抵食👍飲品係送冰果茶或者玄米茶。如果要其他飲品就要加錢。今次我加咗$20轉牛油粟米飯,小朋友好鍾意食。甜品佢有雪糕新地、雪糕脆筒同埋是日甜品選擇。嗰日我揀咗竹炭椰子雪糕脆筒。第一次食黑色嘅竹炭椰子雪糕,好特別!都幾好味!👍😋餐廳員工服務好好,好友善同有禮貌。以yoho mall嘅食肆嚟講,呢個價錢嘅lunch set真係好抵食。我下次都會再嚟!😊
飲品係送冰果茶或者玄米茶。如果要其他飲品就要加錢。
今次我加咗$20轉牛油粟米飯,小朋友好鍾意食。
第一次食黑色嘅竹炭椰子雪糕,好特別!都幾好味!👍😋
餐廳員工服務好好,好友善同有禮貌。

吉列大蝦,唐揚雞扒配黑松露醬,牛油粟米飯
紐西蘭烤羊架意粉  配黑椒汁