2021-08-15 3224 瀏覽
👉網上見到東涌諾富特酒店入面嘅Olea餐廳,《慢嘗週末半自助早餐》,逢星期六、日、假期推出,09:30 - 11:30 @$108+📌自助區有芝士、火腿、乳酪、生果盤、栗米片、牛角酥、蘋果酥、烘多士等。飲品有鮮奶、橙汁、蘋果汁、咖啡、茶。👉樣樣都幾好味,正正常常早餐味道,不過食咗10分鐘後就驚覺:吓~冇嘢食㗎啦~~📌我哋主菜各叫咗1⃣️份Eggs Benedict:班尼迪克蛋配煙三文魚、班尼迪克蛋配牛油果蓉~咁就做咗個自製雙拼Eggs Benedict😍👉2⃣️份Eggs Benedict上枱時,那片水波蛋不由自主地左右晃動,一刀從中心劏開,蛋白蛋黃隨着荷蘭醬傾巢而出,吸睛度200😉👆英式鬆餅外脆內軟,夾住新鮮翠綠沙律菜,煙三文魚咸香味突出,成個配搭輕易滿分💯!其實牛油果🥑嗰份都好好食,但喺煙三文魚下,都只能屈居亞軍😅📌呢度環境舒適,放假嘆個靚早餐人都醒神啲👍整個半自助早餐都超正好🈵️足‼️唯一扣分位係杯咖啡~一大壺熱住嗰啲😕▶️P.S. 只收現金、實體信用咭,沒有任何電子支付的!!
半自助早餐

飲品有鮮奶、橙汁、蘋果汁、咖啡、茶。

📌我哋主菜各叫咗1⃣️份Eggs Benedict:

班尼迪克蛋配牛油果蓉

其實牛油果🥑嗰份都好好食,但喺煙三文魚下,都只能屈居亞軍😅

唯一扣分位係杯咖啡~一大壺熱住嗰啲😕

▶️P.S. 只收現金、實體信用咭,沒有任何電子支付的!!
2021-08-14
$120 (早餐)
2021-08-06 1998 瀏覽
與家人到酒店staycation送半自助午餐。入住前幾天已預約。暑期旺季有機會沒walk in位。室內環境,高樓底空間感十足,open kitchen設有焗爐。一邊食一邊看到廚師工作,慢活享受一下不錯!早到餐廳人不多,由一位年輕女待應負責接待。服務令滿分。同行有兩位小朋友,女待應因應小朋友年紀提供細水杯及紙杯給小朋友,還和他們玩小遊戲以觀察杯size 是否適合使用。另外小朋友食量不多,女待應詳細解釋半自助餐的收費,切合客人需要。餐廳午餐提供半自助餐,自撰主菜,前菜及西湯自助形式。前菜有沙律、煙三文魚、火腿及水牛芝士等。食材新鮮但沒有refill, 感覺小家,三文魚及芝士較貴,成本問題也理解但平價食材如粟米應該要refill。餐前提供麵包,還配有香草、 橄欖、牛油。麵包存放在open kitchen烘爐,出爐香噴噴,外層香脆。主菜點了煎三文魚柳及羊架,香煎火口控制得宜,肉質外脆內軟,香口又保持肉汁。但出菜時間較耐,要耐心等待。

2021-07-26
在一個晴朗的週日,約下午3pm,我們一行數人遊畢np360後,便到東涌吃個下午茶,用手機app訂枱,有半價,就算食物或服務有少許將貨就價,我們亦不會太計較。 但結果令我們驚喜,雖然麵包冷了一點,但熱食的 pizza 和 tapas,餐後的甜品,均很有水準。 果汁是鮮榨的,泡茶的水夠熱,伴茶的奶亦是加了熱的,十分窩心。 服務員的招呼亦很殷勤, 令我們能夠享受一頓既舒適休閒,而價錢又相當吸引的美味下午茶。 下次我們入東涌,一定要光顧這間餐廳。

下午茶
  • 蟹肉餅 tapa
  • 各色pizza
2021-07-06 1839 瀏覽
想同好姊妹慢慢傾下心事揾緊樓底高環境闊落既餐廳係必須既女仔傾計起碼坐到兩個鐘呢度實係好啱我心水😍未上菜之前就serve左呢個bread platter個包外面勁脆~裡面軟熟得黎又唔係空氣包仲要係熱訓辣既蒜頭可以自己磨成蒜蓉~個spice我唔知係咩不過就好香口,仲有橄欖添~Olea salad, 啱晒我呢個rocket控~有feta, 燈籠椒、菠菜、甘筍、紅洋蔥個sauce好惹味帶子tapas, 有無花果配埋淡淡既檸檬汁好開胃紅酒燉牛肋骨呢個個牛燉到好腍又入味配埋個薯仔粉食真係一流仲有個包堅好味好脆,而且揸左蒜蓉上去,仲有輕輕既辣味真係超級好味甜品選擇啱算太多點左我最愛既lemon tart甜品就中規中矩~擺盤都算有心思另外呢度既staff好nice好好禮貌抵讚!
想同好姊妹慢慢傾下心事

揾緊樓底高環境闊落既餐廳係必須既

女仔傾計起碼坐到兩個鐘

呢度實係好啱我心水😍

未上菜之前就serve左呢個bread platter

個包外面勁脆~裡面軟熟得黎又唔係空氣包

仲要係熱訓辣既

蒜頭可以自己磨成蒜蓉~個spice我唔知係咩

不過就好香口,仲有橄欖添~

Olea salad, 啱晒我呢個rocket控~

有feta, 燈籠椒、菠菜、甘筍、紅洋蔥

個sauce好惹味

帶子tapas, 有無花果配埋淡淡既檸檬汁

好開胃

紅酒燉牛肋骨

呢個個牛燉到好腍又入味

配埋個薯仔粉食真係一流

仲有個包堅好味

好脆,而且揸左蒜蓉上去,仲有輕輕既辣味

真係超級好味

甜品選擇啱算太多

點左我最愛既lemon tart

甜品就中規中矩~擺盤都算有心思

另外呢度既staff好nice好好禮貌

抵讚!
2021-06-14 1995 瀏覽
環境唔錯嘅地方,中午到東涌Olea 食半自助餐,環境及氣氛十分滿意。一星期前已經訂枱,因為當日是公眾假期,今日一行十二人到Olea, 十二点到達,等了一陣坐下,經理好有禮貌。半自助餐$148, 另加主菜$20+$20有埋甜品,沒有飲品包。每張枱有熱辣辣麵包🥯送上。前菜種類比較少,煙三文魚只出一次就無。主菜我点了西冷牛扒不錯,甜品有四款選擇,我食了檸檬撻,好食。我自己另加一杯咖啡,咖啡不夠咖啡味,唔好飲。最不快事,當日不算多人,酒店其中有一位矮肥的女服務態度不友善,令我不滿。其他服務員都好好,經理都好有禮貌。因為我有酒店的會藉,賣單的時候問清楚有關優惠,她的態度不太友善,仲好大聲咁講話。
2021-06-07 1449 瀏覽
上星期去咗尖沙咀一間4-5 星酒店自助午餐,$600per head 卻無啖好食。 呢度$168 新鮮salad bar, cold cut , 熱呼呼的麵包加湯,己好滿足。 收費合理,服務亦好好。最緊要係夠靜,自助餐食物補充很快,不用擔心。主菜及甜品要另外再加$20,主菜可選擇羊架,三文魚 …。甜品可選lemon tart,萍果tart, Tiramisu 或 朱古力雪糕。主菜我選了三文魚,份量充足,外脆內軟。甜品一般,不過不失。Tiramisu 其實共有4件,呢度比一件你睇吓先。
收費合理,服務亦好好。

最緊要係夠靜,自助餐食物補充很快,不用擔心。

主菜我選了三文魚,份量充足,外脆內軟。

2021-05-03 1391 瀏覽
Free flow (紅+ 白酒)已經不是賣點,價錢由$108 /head, two hours(二紅/三白/port酒 ) 到$118/head (一紅/二白, 2hrs),加到今日$138(一紅二白, 2 hrs)...二人free flow加一後相比去其他東涌的西餐廳($190 per bottle. 無時間限制)貴好多...唔係話飲食業生意困難嗎?為何短短一年內不停加價?
唔係話飲食業生意困難嗎?為何短短一年內不停加價?
2020-11-15 2457 瀏覽
早上九時在這裏食自助早餐,一行二人,很快便安排了位置,服務不錯。早餐的中式、西式選擇很多,雞蛋的煮法亦有幾款選擇,怕肥可以選擇蛤蛋。朋友較肚餓,又可以食炒飯炒麵,一定可以食個飽。麵包、多士的選擇也很多,西式特色糕點、果醬、芝士、牛油的選擇也很多,實在不錯。值得一讚是他的咖啡,提神醒腦,齋啡又沒有太酸,朋友點的茶也香濃不錯。星期日的早上,不算多人,環境清幽,週日來這邊食這個自助早餐,也算是一個不錯的選擇。

2020-11-15
用餐優惠
優惠券
2020-08-14 3229 瀏覽
朋友和我到大嶼山郊遊,玩樂了一整天,由他介紹到這家位於酒店內的西餐廳。可能是疫情關係,當晚我們沒有訂座,亦即時有座位,而且晚市繁忙時段,整體入座率只是大約一半,可以享受難得的清靜。 餐廳樓底極高,相信大約有兩層樓的高度,充滿空間感,其中一邊採用全落地玻璃窗,可以看到外面的園林景緻。剛巧是黃昏時份,日落的晚霞景色,紫紅色的雲彩進入眼簾,是一種視覺享受。 餐廳另一邊是開放式廚房,可以看見大廚們大顯身手,製作薄餅和主菜,送來陣陣食物的香氣。 餐桌面積大,餐具雅緻,而擺放整齊,餐碟和餐巾有綠葉的圖案,和玻璃窗外的園林景色互相呼應,很有心思。 我們點了主菜後,侍應先送上餐前麵包,它們擺放得整齊,有一個特製的碟子盛載,還配了香草粉和橄欖油。麵包仍然熱辣辣,輕煙慢慢向上升,香噴噴的。體積十分巨型,新鮮而發酵得很鬆軟,充滿小麥的味道,令人難忘。 Gambas Al Ajillo, Garlic Prawns 這是一道前菜,數隻呈白色的鮮蝦,上面有一堆蒜蓉。蝦肉新鮮細嫰,爽口而彈牙,配了蒜香,令味道提升。這是一個開胃的前菜呢! Smoked Salmon Linguini with Capers and

餐前麵包

Smoked Salmon Linguini with Capers and Terragon Cream Sauce

賣相甚佳,濃濃的香氣飄進鼻腔。意粉應該是自家製的麵條,蛋味濃郁,軟滑、煙韌而彈牙。每一條意粉都沾了白汁,意粉汁液溫度高而味道適中。三文魚新鮮美味,充滿鹹香。

Pizza with Truffle

一共八件,份量相當充足。表面有大量芝士,還打了一隻生雞蛋黃,芝士味和蛋香迷人,再配合黑松露碎,清香撲鼻,使我們開胃醒神。薄餅烘得剛剛好,餅底香脆,拌著半溶的芝士一起進食,是極佳享受,而雞蛋黃增加了整體的滑溜感。
Pizza with Truffle

此時我們已經感到很飽滿了,店員突然送來兩件蛋糕,原來是免費甜品,絕對是一大驚喜!其中淺色的是忌廉味蛋糕,甜度剛剛好,不會使人太飽滯。朱古力味蛋糕味道濃郁,質感鬆軟。這個甜品不是一些隨便製作的糕點,真的夠誠意!
免費甜品

食物優質而環境寧靜舒適。服務亦十分周到,侍應們亦頻頻為我們添水,而上菜速度不會太快,服務員會等待我們完成一道菜隔一段時間,才送來下一道,令我們可以完全放鬆心情和腳步,慢慢細味每一種食物。另一方面,大家可能以為這裡消費不便宜,但其實每一道主菜只是百多元,經濟實惠。
2020-07-05
餐前麵包
免費甜品
2019-08-11 4196 瀏覽
法式芭菲三重奏 呢款芭菲義有小小特別,因為係用傳統法式手藝去烹飪,一共有三個layer,分別係草莓、波羅同埋荔枝口味。三個口味好match又好fresh,小編覺得係夏日必食之選。
瑰荔卷蛋
蛋卷充滿玫瑰香味,各位女士一定鍾意到不得了啦唔洗問。而個個個個質感係超級軟綿綿好味!-芭樂沙律杯鍾意食甜品又想減肥既朋友,一定記得喪啪呢個。超級健康combination,洋薏米、青蘋果粒、番石榴同埋火箭菜,加埋特調dressing,超級清爽咯咩事!
番石榴雪蛤椰汁西米露
面果層舖滿左雪蛤好華麗,底下面既椰汁西米露,可能用左番石榴所以食落去,更加清甜無左果種好膩口感。-涼拌荔枝火鴨絲 火鴨絲、甘筍絲、青瓜絲同埋荔枝肉為主材料,仲加埋和風芥末醬油汁,令到味道層次昇華幾十倍。-荔枝咕嚕肉
脆炸後既肉塊同荔枝肉一齊炒,令到酸甜汁入晒肉入面。內脆內軟既口感,好熟悉口感之餘但又小小特別。-番石榴燴嫩雞腿
小編食完呢個下午茶自助餐,係發覺番石榴同好多肉類都係老友。聽聞用特製番石榴蓉燒汁,用高溫慢慢將汁逼入去雞肉,食落去酸酸甜甜。
照燒荔枝蜜雞肉串
蜜糖燒雞翼好多人都一定食過,呢個味道有小小似,只不過
法式芭菲三重奏

瑰荔卷蛋

芭樂沙律杯

番石榴雪蛤椰汁西米露

涼拌荔枝火鴨絲

荔枝咕嚕肉

番石榴燴嫩雞腿

照燒荔枝蜜雞肉串
蜜糖燒雞翼好多人都一定食過,呢個味道有小小似,只不過荔枝蜜比一般蜜糖更多一種水果風味。
2018-06-07 6411 瀏覽
生日天午餐老公訂了檯在這裡吃,訂檯時要求了Window Seat. 侍應很有禮貌「侍應只有一個是說廣東話其他全是外籍人士」到咗坐下侍應問我們要Speaking or Pure water 我問要了Pure water 侍應送來一枝玻璃瓶的Pure water 然後用英文介紹當日的特色烤肉…我們看完餐牌寫完主菜侍應叫我們自行到放前菜的地方取前菜吃前菜選擇也不少有多種沙律菜、醃欖、芝士、冷切肉腸、熱湯等等我很高興有烤雙色青瓜。回到檯已有切好的一份熱麵包伴生蒜、欖、欖油。主菜我要了烤牛肉。牛肉很大片有厚度大約六成熟伴燒汁跟炸薯條和法邊荳。味道非常好。另一主菜是鮮蝦磨菇炒意粉。味道不錯蝦是爽口。個人感覺非常好下次有機會定會再來
另一主菜是鮮蝦磨菇炒意粉。味道不錯蝦是爽口。
個人感覺非常好下次有機會定會再來
自助沙律
自助前菜
麵包
當天烤肉~牛
自助前菜
麵包
2018-05-02 4178 瀏覽
五一黃金週東涌勁多人,平時呢間從來唔full都要等,OK 見有seafood week, 想試下就等啦。等左半個中左右,其實內面有Empty table,估係唔夠人手執,就入左去。首先服務方面,坐向到十五分鐘都無人俾過menu和水之類,要自己行去問人攞,完全叫唔到waiter. 然後長期淨放一隻杯係咩玩法(我地兩位),要叫酒飲但都係等左半個鐘先來。仲要淨係有olive oil, 麵包從來無黎過。餐廳係開放式廚房,聽到廚師勁大聲喝侍應生出菜慢😂其實認真唔夠人手,好好地都係一間酒店,真係要檢討下。食物方面,叫左crab cake, 全晚最正常,蟹肉多但比較乾身。之後既squid risotto 係我人生食過最難食的,海鮮用好低質既急凍海鮮都算,飯煮到淋到一個點,幾乎爛。仲叫左個fillet, 正常,唔算好食或難食。雖然酒店來說,價錢唔係貴,但質素真心差,一定無下次!(我黎過三次,第一次幾好,第二次唔多掂,叫套餐甜品可以係隔離自助餐求其夾d甜品來)PS 無影相,因為真係太失望。

PS 無影相,因為真係太失望。
2018-01-20 3804 瀏覽
晚上怕人多,想找一間寧靜又舒服的餐食個dinner,就想起olea,決定去試下。。。點知一試難忘,點了兩杯cocktail, 幾道tapas 加一個沙律。。。埋單六百幾,送兩個大麵包,超飽,!
2017-12-13 3453 瀏覽
週年紀念的餐廳,每年都回來吃一次水準依舊好食,又夠寧靜,最適合情侶約會訂左位,雖然都預計到應該唔會無位,不過訂左比較穩陣門面依舊,十分寧靜,坐得舒服,不會有壓迫感,可寧靜慢慢享受晚餐每枱都會送餐前麵包(配橄欖油)麵包好軟熟,仲係熱...好好食!因為想食菜,所以叫左一個普通沙律的確係比較普通,無乜特別,菜新鮮,雞肉一般,有點雪藏味好好食,好CREAMY,夠晒入味,唔會覺得太咸,配上貓耳朵麵,口感好豐富!推介!!!食完呢個有點"漏"..不過真係好好食!最後還有個煙三文魚PIZZA好多煙三文魚,餅底夠簿同脆,好食!不過因為有D飽,所以最後要打包回家再吃..
週年紀念的餐廳,每年都回來吃一次
水準依舊好食,又夠寧靜,最適合情侶約會

訂左位,雖然都預計到應該唔會無位,不過訂左比較穩陣
每枱都會送餐前麵包(配橄欖油)
麵包好軟熟,仲係熱...好好食!
Classic Caesar Salad(with Chicken)
因為想食菜,所以叫左一個普通沙律
的確係比較普通,無乜特別,菜新鮮,雞肉一般,有點雪藏味
Chorizo Carbonara with Orecchiette
推介!!!食完呢個有點"漏"..不過真係好好食!
SMOKED SALMON
最後還有個煙三文魚PIZZA
好多煙三文魚,餅底夠簿同脆,好食!
不過因為有D飽,所以最後要打包回家再吃..
2017-12-08
紀念日
SMOKED SALMON
2017-10-22 2642 瀏覽
與朋友一早相約去東涌行山兼影相,第一次去東涌行山,實在看到很多有趣的東西,收獲豐富!無奈,下午我要參加老師的派對。唯有怱怱與朋友在東涌看過午飯就留下她們繼續在東涌尋幽探秘👻今天要介紹的餐廳是東涌酒店內的餐廳,選它是因為不用等位,但估不到有意外驚喜😋喜歡它的環境很寧靜舒服,餐具雅緻漂亮!如果我不是下午有約,真的可以消磨整個下午😻餐前麵包,新鮮鬆軟,好吃🤤三文魚白汁意粉:吃得出意粉是自家擀麵做的,很煙韌彈牙,三文魚新鮮美味,白汁味道適中。Meat lover pizza: 有巴馬火腿、蕃茄肉碎、辣香腸及大量芝士,吃一口,即是舒緩了行山的疲累😻

餐前麵包,新鮮鬆軟,好吃🤤

2017-10-21