2023-10-05 523 瀏覽
一直想試呢間cafe嘅french toast好耐,今之終於約咗朋友一齊嚟試啦🥰⭐️ 慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬.咖啡香料($210) ❤️9.0呢個超好食😍 黑毛豬超厚身,豬肉十分嫩滑Juicy!🤤 表面嘅醬汁甜甜味幾惹味, 沾上咖啡香料更突出到豬肉鮮味,真係超好食!配菜嘅薯仔同蔬菜又可以解吓膩,下次嚟都會再食佢!⭐️煙燻豬豬卡邦尼($125) ❤️8.0呢個卡邦尼好香蛋味,因為醬汁係由生雞蛋同芝士調成嘅☺️ 煙肉嘅鹹香配上意粉令到佢味道一啲都唔單調,而且份量幾多,兩個人都食到好飽🤣經典法式多士.焦糖香蕉.雪糕 ($95) ❤️8.5擺盤靚到一上枱要即刻打咗卡先😍 兩塊多士大大塊,同人share一人一塊就啱喇~ 多士浸滿蛋漿內裏濕潤綿密,好似蛋糕咁☺️配上雪糕、香蕉同水果更有層次✨ 呢個價錢嚟講真係好唔錯!! (暫時最令我驚艷嘅一定係LPM嘅french toast🙊 入面好似麵包布甸咁滑!! 不過個價位又另一個層次🤣)整體嚟講環境坐得舒服,食物質素又好,如果想搵個地方同朋友傾偈輕鬆吓,呢度會係一個好選擇☺️👍🏻

⭐️煙燻豬豬卡邦尼($125) ❤️8.0

經典法式多士.焦糖香蕉.雪糕 ($95) ❤️8.5

• 慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬
  • 煙燻豬豬卡邦尼
  • 經典法式多士•焦糖香蕉•雪糕
2023-09-26 310 瀏覽
For various reasons, mostly because I've been lazy 😌, I hadn't been to this restaurant for a while. But when I finally went, I was greeted with the familiar and delicious flavors. The staff at the reception were very polite, and the place was comfortable and clean. I sat at the counter and watched the kitchen staff working hard and efficiently to prepare everyone's orders. It felt really calming. The food was undeniably of great quality. I decided to go with my all-time favorite, the pork chop, which I always look for whenever I eat out. Although I can't say it's the absolute best pork chop in all of Hong Kong, I've tried different pork chops in many restaurants across Hong Kong, Kowloon, and the New Territories, and I believe it offers great value for money. The place had a nice and clean environment.

2023-09-26
  • 慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬
2023-09-15 3603 瀏覽
有朋友生日,我哋喺觀塘一聚,就揀咗呢間餐廳。有人見佢午市好多人排隊,我哋即管試試佢環境都寬敞,我哋四個人坐既卡位都幾大張枱。侍應們都好熱情同helpful,我哋問佢有咩好食都有介紹,而且我哋覺得全部都有喜出望外既感覺講真,我就未食過凱撒沙律係成棵菜上咁raw既,但加咗腐乳入去,又唔知點解出奇地夾架喎呢種fusion好得意然後,明明係一個墨西哥烤餅,但食落去好有東南亞風味,啲醬汁好似泰式既咁,好開胃,而且好多料,夾埋一齊又唔會覺得奇怪再嚟無論侍應同呢度啲食評都推介既慢煮黑毛豬,真係要比手指公食落去有少少似叉燒,有少少甜,肉質都好稔好嫩呢個意大利麵相比之下就冇咁出色啦,不過不失。佢哋當日有特別既cocktail,已經唔記得咗係咩嚟不過印象係幾清新既,食物印象比較深刻。然後到甜品,睇得又食得,除咗擺盤好靚之外,佢冇用到cream反而用咗吉士,我哋覺得好夾。提到因為係有朋友仔生日,預先同咗餐廳講,佢話可以幫手寫字,但冇預期佢哋會送多一小份甜品比壽星,好貼心呀,我哋又食又影,過咗一個愉快既晚上。

凱撒沙律。腐乳。芝士
呢種fusion好得意
墨西哥烤餅。伊比利亞豬肉。蝦。芝士。錦鹵汁
慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬
再嚟無論侍應同呢度啲食評都推介既慢煮黑毛豬,真係要比手指公
食落去有少少似叉燒,有少少甜,肉質都好稔好嫩
醃漬海藻。阿根廷紅蝦。青口意大利麵
呢個意大利麵相比之下就冇咁出色啦,不過不失。
佢哋當日有特別既cocktail,已經唔記得咗係咩嚟
不過印象係幾清新既,食物印象比較深刻。
蛋香脆餅(冰野莓。芒果軟芝士。食用花。雪糕)
2023-08-02
凱撒沙律。腐乳。芝士
墨西哥烤餅。伊比利亞豬肉。蝦。芝士。錦鹵汁
慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬
蛋香脆餅(冰野莓。芒果軟芝士。食用花。雪糕)
  • 醃漬海藻。阿根廷紅蝦。青口意大利麵
2023-08-23 690 瀏覽
成日都book 唔到,但放半日收早去食☺️可以坐勁耐,又唔趕人走😚啱晒我地慢慢傾計!叫左個黑毛豬😎好有驚喜呀!個豬唔會overcook , 慢煮唔會令到d 肉好硬好乾,而且肉連住小小骨位同肥肉,食落口更軟更香🤩管粉🫣第一次聽就叫黎試下,好正!因為可以掛到勁多汁,雖然冇肉,但芝士同蕃茄好夾!甜品係佢王牌🤩🤩🤩叫左tiramisu多士🥰有個expresso比你自己加落去!唔會太甜之餘個多士又係脆🥰一定會再去☺️☺️☺️

一定會再去☺️☺️☺️
2023-08-15 685 瀏覽
約左舊同事食LUNCH, 來餐牌無價錢, 叫左兩份澳洲牛扒, 心諗觀塘區午餐唔會太貴, 結果埋單$660! 我同同事都問有冇開錯單, CHECK 完話無錯, 老闆擺明唔開價錢係陰人, 講真午餐食$330 一位工業區係完全超出我們想像, 同樣價錢午餐已可以食到牛扒放題, 係尖沙咀酒店食LUNCH BUFFET. 唔會再來, BLACK LIST
2023-08-15
🍴墨西哥烤餅 伊比利亞豬肉 蝦 芝士 錦鹵汁 $98 (3/10)錦滷汁係中式雲吞點嘅汁,食落去好似中式牛柳酸甜味,加埋菠蘿三色椒同洋蔥🤣豬肉有啲鞋口,蝦爽口,個燒餅入面夾左芝士同個汁唔太夾,唔可以話難食,但好怪😂ammm配個飯會似茶記食到嘅嘢,唔好叫。🍴 煙燻豬豬卡邦尼 $120 (5/10)話係不含忌廉但含有生雞蛋和芝士而成的新鲜蛋汁,食落去毫無驚喜,好淡,食唔到蛋味食唔到芝士味,得少少黑椒味,個煙燻豬係甜嘅,唔係鹹香,好似蜜汁叉燒,味道一般,啲人又話勁好食?😂😂😂😂🍴慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬 $198 (8.5/10)呢個真心好食,個豬煎得啱啱好,肉質彈牙嫩滑有豬肉香,又有肉汁,不過食落去就有浸苦苦地嘅咖啡味,又有少少蜜糖嘅甜味,配菜係薯仔同埋紅蘿蔔,薯仔焗到非常之乾,冇晒水份,唔好食,所以扣咗啲分。🍴經典法式多士 焦糖香蕉 雪糕 $92 (9/10)意外好大份,有兩塊多士,浸滿左牛奶同雞蛋去煎,食落去係濕潤嘅蛋糕,好有蛋味,軟腍玉子燒質感但又唔會好鬆散,焦糖香蕉好脆好好食,雪糕係雲呢拿味,唔會好甜OK的,整體嚟講幾好食!推薦指數: 8/10冇網上啲人講到乜嘢都好好食,個人覺得

🍴 煙燻豬豬卡邦尼 $120 (5/10)

🍴慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬 $198 (8.5/10)

🍴經典法式多士 焦糖香蕉 雪糕 $92 (9/10)

推薦指數: 8/10
冇網上啲人講到乜嘢都好好食,個人覺得意粉同埋墨西哥餅就麻麻哋,但係個豬同多士係真係好食,都會推薦,想食要打電話book位,餐廳服務好好都幾細心!
2023-07-29 479 瀏覽
✨ 𝒩𝓊𝓉𝓂𝒶𝒹 𝒸𝒶𝒻𝑒 & 𝒹𝒾𝓃𝒾𝓃𝑔 (ू•‧̫•ू⑅)⁡🎀 <煙燻豬豬卡邦尼意大利麵>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶⁡卡邦尼意大利麵是餐廳的人氣菜式與平常吃的卡邦尼不一樣這間餐廳沒有採用忌廉醬汁是用蛋黃和芝士製成的比較濃郁杰身配有脆脆煙肉粒的鹹香味煙靭的意粉很好吃⁡🎀 < 烤咖喱雞胸芒果蛋黃醬(已下架菜式)>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶⁡雞胸煎得好嫩滑面頭鋪上咖喱粉很入味芒果蛋黃醬感覺似沙律醬與千島醬的混合體點一點 很開胃⁡小編早前也吃過餐廳的其他菜式印象食物質素不錯 但某些食品份量偏少有機會再寫⁡整體評分:😋味道: 7.5/10💰價錢: 兩人人均約$140/ ppl*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*💖 NUTMAD cafe and dining 📍觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓3號舖📞3565 6422⁡⁡⁡⁡ ⁡

🎀 <煙燻豬豬卡邦尼意大利麵>

💖 NUTMAD cafe and dining
📍觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓3號舖
📞3565 6422

2023-07-17 3375 瀏覽
NUTMAD是位於觀塘的人氣Cafe 好評很多本來是一間工廈餐廳但現在已搬到Eastcore商場1樓的店面環境更寬敞 座位更多有舒服的卡位和Bar枱座位這裡Food Menu雖然只有一版但很多樣化主打西式Fusion菜式、甜品等等而且不收加一🔹️ 宮保雞丁辣椒意大利卷粉 $130宮保雞丁配意大利卷粉完美呈現了Fusion菜整體不算太辣 用了川菜的辣椒去炒 所以味道偏麻香醬汁很濃厚 完全跟意大利卷粉融合在一起很掛汁Topping還加了炸過的蟲草花 口感很棒👍🏻🔹️ 1/2法式多士 (提拉米蘇) $88這是我來餐廳的主要原因!法式多士均均地吸收蛋汁 煎得外脆內軟🤩同時又充滿蛋香😋在多士上層放上提拉米蘇 (芝士、可可粉、雪糕)另外附上一杯Espresso讓客人自行決定是否淋上味道層次分明 而且把多士和Tiramisu的優點都突顯了出來🔹️ 蛋香脆餅 (冰野莓、芒果軟芝士、食用花、雪糕) $68脆餅又脆又充滿蛋香😍裡面包裹著芒果軟芝士和冰野莓超級透心涼 很適合夏天吃另外有雲呢拿雪糕作伴碟整體食物水準和環境都很高質🥰這天是週末下午來的所以人流不算太多用餐時間也沒限制 很棒👍🏻
NUTMAD是位於觀塘的人氣Cafe 好評很多
本來是一間工廈餐廳
但現在已搬到Eastcore商場1樓的店面
環境更寬敞 座位更多
有舒服的卡位和Bar枱座位
這裡Food Menu雖然只有一版但很多樣化
主打西式Fusion菜式、甜品等等
而且不收加一

🔹️ 宮保雞丁辣椒意大利卷粉 $130
宮保雞丁配意大利卷粉完美呈現了Fusion菜
整體不算太辣
用了川菜的辣椒去炒 所以味道偏麻香
醬汁很濃厚 完全跟意大利卷粉融合在一起很掛汁
Topping還加了炸過的蟲草花 口感很棒👍🏻

🔹️ 1/2法式多士 (提拉米蘇) $88
這是我來餐廳的主要原因!
法式多士均均地吸收蛋汁 煎得外脆內軟🤩
同時又充滿蛋香😋
在多士上層放上提拉米蘇 (芝士、可可粉、雪糕)
另外附上一杯Espresso讓客人自行決定是否淋上

這天是週末下午來的所以人流不算太多
用餐時間也沒限制 很棒👍🏻

下午茶
2023-07-08 743 瀏覽
📍#觀塘道 eastcore 1/F位置唔係好覺眼,餐廳幾闊落,而且侍應幾nice,約朋友黎幾好😋🍴黑松露醬意大利飯👍🏻🍴煙燻豬豬卡邦尼👍🏻豬豬好脆口🍴法式多士👍🏻好厚啊😁駱駝牌水壼
  • 煙燻豬豬卡邦尼
  • 經典法式多士•焦糖香蕉•雪糕
2023-06-30 867 瀏覽
牛肉漢堡.法式牛油軟包.手切薯條份量偏細薯條普通而且份量比較少牛肉漢堡🍔出色牛肉味濃,醬汁好夾但同樣地,份量都幾細🥹必試Tiramisu (提拉米蘇1/2 法式多士 $88)勁好味!超好味嘅Tiramisu多士!🤎口感軟腍又暖lup lup 嘅多士🤎個邊脆脆地,外脆內軟🤎多士充滿蛋香味🤎自己決定淋唔淋上 嘅Coffee espresso🤎冰凍又唔太甜嘅雲呢拿雪糕🤎半份都要兩個人share呀!! 一人獨食太heavy 啦

份量偏細
薯條普通而且份量比較少
牛肉漢堡🍔出色
牛肉味濃,醬汁好夾
但同樣地,份量都幾細🥹

必試Tiramisu (提拉米蘇1/2 法式多士 $88)

勁好味!
超好味嘅Tiramisu多士!
🤎口感軟腍又暖lup lup 嘅多士
🤎個邊脆脆地,外脆內軟
🤎多士充滿蛋香味
🤎自己決定淋唔淋上 嘅Coffee espresso
🤎冰凍又唔太甜嘅雲呢拿雪糕
🤎半份都要兩個人share呀!! 一人獨食太heavy 啦

2023-06-16 999 瀏覽
大家都話在官塘返工最大嘅挑戰唔係份工, 而係搭車同揾地方食午餐. 雖然官塘咁大, 午餐有平有貴, 但返工咁辛苦, 係要揾間餐廳坐得舒服啲.Nutmad 賣輕西餐, 响Eastcore 1樓, 裝修清新, 環境好光亮, 有一排卡坐靠窗, 可以望住街食嘢, 可惜今次坐唔倒.叫咗個熱門菜式, 煙燻豬豬卡邦尼, 仲有凱撒沙律,法式士配香蕉同雪糕同咖啡. 📍煙燻豬豬卡邦尼一响都好鍾意食卡邦尼, 仲鍾意夾住脆煙肉同奶油既感覺, Nutmad用咗唔同煙肉, 令口感仲豐富啲, 而且加咗啲薄芝士脆片, 連芝士控都話正.😋😋📍法式士配香蕉同雪糕這個簡直係皇牌, 個多士好有蛋味, 喜歡都唔識點影容😋😋😋好食 ❤️❤️❤️🖤🖤抵食 ❤️❤️❤️🖤🖤

📍煙燻豬豬卡邦尼

📍法式士配香蕉同雪糕
這個簡直係皇牌, 個多士好有蛋味, 喜歡都唔識點影容😋😋😋

好食 ❤️❤️❤️🖤🖤
抵食 ❤️❤️❤️🖤🖤

2023-06-14
呢日同屋企人提早幫自己慶祝生日,近近地去觀塘舒舒服服嘅西餐廳食飯💕呢間NUTMAD其實我都bookmark咗好耐,不過一直未有機會嚟,呢晚終於食到😚餐廳同地鐵站都有一段距離,不過環境好大好靚,店員態度都好友善親切🥰🌟墨西哥烤餅🫓伊比利亞豬肉🐷蝦🍤芝士 🧀錦鹵汁 $98呢個配搭真係幾有趣😂😂先講墨西哥烤餅,味道正常,裏面加分位係因爲加左芝士😛🧀食落軟綿綿☺️平時烤餅都係配咖喱多,但呢個就係錦鹵汁😳感覺好似咕嚕肉既甜酸汁,酸酸甜甜,但就同烤餅唔係好夾配料有兩隻蝦,伊比利亞豬肉同魷魚等,蝦肉肉質有少少霉🥹其他就正正常常~但整體呢道菜就幾一般🙁🌟慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬🐷咖啡香料☕️ $198真心俾呢道菜驚艷了!會話佢係我食過最好食嘅豬🥹黑毛豬大大件,而且超厚身,切出嚟半肥瘦,仲要慢煮後色澤超級粉嫩🤤上面有一層好似燶咗咁嘅黑色位,其實係咖啡香料😳食落去味道真心好正😭黑毛豬肉質好嫩,而且好juicy,同平時食嘅豬扒質感差天共地😭🫶🏻連住嘅肥膏位入口即溶,油脂感爆發💖最特別係上面嘅咖啡香料係甜甜地,好似砂糖加椒鹽嘅感覺!咬落去完全係令豬嘅味道昇華咗一層✨超好食呀救命😭💕🌟煙燻豬豬卡邦尼🐷 $120呢個

🌟墨西哥烤餅🫓伊比利亞豬肉🐷蝦🍤芝士 🧀錦鹵汁 $98

🌟慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬🐷咖啡香料☕️ $198

🌟煙燻豬豬卡邦尼🐷 $120
呢個卡邦尼係餐廳嘅招牌菜之一~餐廳冇用忌廉,而係用正宗卡邦尼做法,以生雞蛋同芝士調配醬汁,望落意粉金黃色,而且比起平時食開嘅更為乾身~意粉偏硬身😗食落爽口彈牙,但蛋味同芝士味唔算好濃,食落反而甜甜地🫣餐廳唔用普通煙肉,而用煙燻豬肉取代,食落比起煙肉更有口感,而且都煎得夠燶同脆✨最頂加咗好多芝士脆片😚食落脆卜卜更有口感🤤不過個人就鍾意有醬嘅卡邦尼多啲😝

🌟經典法式多士焦糖香蕉🍌雪糕 $92
餐廳嘅皇牌就係呢個法式多士😌我都係為咗佢而嚟😝多士好大份,有兩大塊金黃色嘅多士✨多士吸盡蛋汁,食落軟綿綿,而且蛋味好香,有啲似食麵包布甸🫶🏻隔離仲有幾舊焦糖香蕉同士多啤梨🍓香蕉配上脆卜卜嘅焦糖面超正🥰另外仲有一球雲呢拿雪糕🍦連埋多士一齊食係冰火交融💖3個人share都飽到傻🤣

總括然而,我絕對會為咗佢嘅慢煮黑毛豬而回頭!🥹❤️因為真係好好食!整體食物質素唔差,而且真係坐得夠舒服🥰值得一試嘅~

加一服務費:✅

回頭率:❤️❤️❤️💛 (5個❤️為滿分,💛=0.5❤️)

📍地址:NUTMAD cafe and dining (觀塘)
觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓3號舖
2023-06-11 571 瀏覽
舊舖時代已經有食開,搬咗大舖繼續support。其實因為少去觀塘已經兩年無食,但係一食返依然覺得amazing!豬頸肉 sandwich(個包似burger但係輕身少少) - 豬頸肉極高質,煮到味道同熟度都剛剛好,獎汁調教得好夾,有蔬菜伴住,食落感覺滋味同時清爽,建議二人分享另外腐乳caesar salad都好正,最後以水管份pasta作結,番茄同芝士既配搭都調教到剛剛好。總結,呢度既食物俾人食得好舒服。👍🏼會再黎

總結,呢度既食物俾人食得好舒服。👍🏼會再黎
  • 豬頸肉三文治 (似burger但輕身少少)
2023-05-24 1139 瀏覽
呢間西餐廳由原先工廈地方已經超多人幫襯,次次都要預訂先有得食,而家搬左落地鋪終於可以一嘗walk in滋味。新店比之前闊落好多,環境都好舒服,類似西餐廳mix cafe。另外,侍應服務都好好,知我地想坐bar枱都特登安排左,真心讚👍👍👍煙燻豬豬卡邦尼🐷🐖呢個卡邦尼意粉同出面既完全唔同,呢個版本好特別,個汁好香,意粉好有咬口,面頭既芝士碎碎好咸香,好惹味🧀牛肉漢堡.法式牛油軟包.手切薯條🍔🍟不過不失的牛肉漢堡同薯條,對比卡邦尼意粉失色太多,唔會再點了😌
煙燻豬豬卡邦尼

煙燻豬豬卡邦尼🐷🐖

牛肉漢堡.法式牛油軟包.手切薯條🍔🍟
煙燻豬豬卡邦尼
2023-05-23 679 瀏覽
這間餐廳在觀塘出了名,由工廈到現在,忘不了以豆蔻諧音為名的Nutmad,名字中還加入了「Make A Difference」的意義~進店是復古皮沙化、fusion 了中式熱水壺,挺有特色・ﻌ・𝙁𝙤𝙤𝙙𓎻 1/2 法式多士 $68選擇了出晒名的提拉米蘇西多,上枱舖滿可可粉,再將咖啡倒在西多上,立即出現香噴噴的提拉米蘇西多,喜歡這創意,味道也不錯𓄀牛肉漢堡 手切薯條 $160漢堡不算超大,但也肉汁滿滿𓄺 配上法式牛油軟包,香氣、味道也不錯,就是薯條乾了點 ꒰⌓̈ ̉ ̉ 再換仍是乾柴模樣,不建議𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨𖠚 法國玫瑰洛神花 $50有茶隔裝著的花茶,玫瑰花味再加上酸酸的味道,配甜品吃也適合吃到提拉米蘇西多是滿足的,如果薯條也好吃就好了。𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩復古沙化

𝙁𝙤𝙤𝙙
𓎻 1/2 法式多士 $68

𓄀牛肉漢堡 手切薯條 $160

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
𖠚 法國玫瑰洛神花 $50
有茶隔裝著的花茶,玫瑰花味再加上酸酸的味道,配甜品吃也適合

吃到提拉米蘇西多是滿足的,如果薯條也好吃就好了。

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩
復古沙化