深水埗有咁多coffee shop,要揾到間心水嘅其實幾難,有D專做素食,有D有成一萬尺大,有D主打泰國菜,韓國菜,French toast等等,而今次去到呢間係日式居酒屋咖啡店。 Nomad呢個名其實一D都唔陌生,有間漢堡店/電子產品店都叫nomad,觀塘有間coffee shop同呢個名非常之相近。 餐廳位於太子,並唔係深水埗。 環境係呢度嘅一大特色,門口已經有一大條樓梯比你打卡,裝修結合木系同水泥元素。 今次坐咗喺間房度,有種日式屋企嘅feel,只差咗張tatami。 樓高兩層,上層空間感非常闊落,連廁所都超靚。 餐廳主打多款居酒屋料理,價錢由$ 108-168不等。 仲有佐酒小食,炸物,刺身,串燒,一品料理。 可以喺coffee shop度飲酒食魚乾。 蒲燒鰻魚竹炭漢堡$ 138鰻魚飯大家都食得多,今次就食鰻魚burger。 鰻魚同網上一樣咁鬼長,上枱時有D suprise,性格比就正常,大大條魚。 鰻魚用黎打卡就好好,當然食落就唔好覺得驚喜。 肉質比平時更柔嫩,皮位黏中帶彈,冇雪藏味。 醬汁份量唔多,濃而唔膩,甜中帶咸。 一開始食嘅時候邊位會有少少脆口,並且佢一粒骨都冇。 但

蒲燒鰻魚竹炭漢堡$ 138

蒲燒鰻魚竹炭漢堡

鰻魚用黎打卡就好好,當然食落就唔好覺得驚喜。 肉質比平時更柔嫩,皮位黏中帶彈,冇雪藏味。 醬汁份量唔多,濃而唔膩,甜中帶咸。 一開始食嘅時候邊位會有少少脆口,並且佢一粒骨都冇。 但凍咗就變得好油。

蒲燒鰻魚竹炭漢堡

麵包好黑,每邊都有烘過,食落有D乾,但都鬆軟香甜,有牛油香,但就冇乜竹炭香,食完成口黑曬。 順帶一提,我切開咗鰻魚條尾就可以當一個burger去食。

包入面仲有D酸瓜,mayo同椰菜。 餐廳將酸瓜打橫切令酸瓜平均分佈於burger,之前睇過美國youtuber同樣咁做,我其實好欣賞呢個設計,外貌討好之除每啖都食到呢種酸味。 沙律醬偏甜,將食材融合。

漢堡配上辣味chorizo,食落有D似曾相識嘅感覺,香脆惹味,既有芝土味又香辣,好熱氣但會食上隱。 配上甜甜地/較傑身嘅mayo,同巴馬臣芝士。 好過食薯條。

• 蒲燒鰻魚漢堡配青檸鹽薯條