見到好多foodie都有推介呢一間Cafe,就試下係咪真係咁好食🤡我同朋友分別叫咗兩個唔同嘅lunch set,我食嘅係匈牙利燉牛肉飯,同埋冬陰功鳳尾蝦意粉,我個人就覺得佢啲嘢食打卡就幾好睇嘅,但嘢食就一般,而且價錢同質素唔成正比😅朋友叫嘅呢個冬陰功鳳尾蝦意粉,佢嘅辣度適中,但意粉極多,蝦就得三隻,唔成比例😅仲要隻蝦唔係好大隻。。。然後我食嘅係匈牙利燉牛肉飯,啲牛肉係好食嘅😀但係舊飯係硬到用叉都成舊叉得起😅好似放咗好耐咁先比我食,叫人點食arrrr…..😂然後我叫咗個飲品係橙汁,我覺得OK 嘅,但朋友就叫咗一杯最近推薦嘅開心果latte,朋友就覺得麻麻地,5分得2分唯一一個我覺得好食嘅係跟餐嘅湯,係南瓜蕃茄湯,整得都幾smoothie 幾好飲

2023-10-12
  • 南瓜湯
有冇人同🐻一樣都係個開心果控?次次食Gelato都揀開心果味😆早排睇IG被「Liberty Coffee & Wine」開心果特飲深深燒到,即刻捉埋朋友去開餐😋.Cafe位於油麻地窩打老道,超高樓底做咗兩層設計😌木色家具、米色牆身,加上牆畫,都俾人種復古感覺,喺度食飯吹水夠晒舒適😙.🍴蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯💰$178原隻蟹蓋放滿蟹膏呈上🦀將蟹膏撈入意大利飯啖啖鮮甜😚意大利飯creamy且軟硬適中,內裡有洋蔥絲、蒜頭粒、勁多蟹肉,好足料🤪.🍴燒帶子明太子扁意粉💰$178燒帶子大大粒,彈牙鮮甜😍意粉做到Al Dante,明太子忌廉充滿鹹香,調味啱啱好👍🏻.🍴南瓜忌廉湯、牛角包Dinner Set仲包埋餐湯&牛角包💕南瓜忌廉湯好濃郁,飲落去仲有啲南瓜質感🎃相當香甜😚啱啱焗起嘅牛角包,熱辣辣充滿牛油香,口感鬆脆🥐.🍹開心果Smoothie 💰$78今晚主角出場❤️入口係濃郁開心果味,勁興奮😆內裏仲有粒粒開心果,幾有口感☺️.🍹 開心果Latte💰$46靚靚綠色拉花令人心動💓奶味較重,飲落有啲似開心果味鮮奶,唔會太甜😉

🍴蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯
💰$178

🍴燒帶子明太子扁意粉
💰$178
燒帶子明太子扁意粉

🍴南瓜忌廉湯、牛角包

🍹開心果Smoothie
💰$78

🍹 開心果Latte
💰$46

2023-10-04 719 瀏覽
✨話說今年中秋又係病咗🥺🥺屋企人仲要去晒旅行, 冇啖好食🥹 所以今日收工決定獎勵吓自己🥰🥰 約男友收工去靚靚cafe撐枱腳🍽️🍽️🥣南瓜忌廉湯好真材實料,飲落去啖啖都係充滿南瓜嘅香甜味,最鍾意就係攪勻忌廉,過程好治癒🤣 🥐牛角包新鮮出爐,好鬆脆😍 食得出有牛油嘅香味😋🍽️ 櫻花蝦海膽扁意粉 $158海膽味好重🤌🏻 櫻花蝦嘅份量都好多呀!欣賞佢用嘅係蒜片,啫係有先落鑊炒香佢,咁先至夠香🫶🏻 呢啲係蒜粉同蒜蓉取代唔到嘅😽 🍽️ 蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯$178蟹蓋鋪滿足料嘅蟹膏😋 每一啖Risotto 有充滿着新鮮嘅蟹味,蟹肉真係出乎意料地多! 仲要唔係一絲絲嘅肉喎,鍾意食蟹嘅嚟到呢度真係一定要試吓。☕️自由橋包括有Ice Coffee, Vanilla, Honey如果唔係職員一送上就介紹呢杯係自由橋,我差啲以為送錯咗。因為咖啡杯上面有一條辣椒🌶️ 不過…離開餐廳後突發奇想: 築起自由橋,當中必定有辛有辣呀🎈☕️開心果鮮奶咖啡呢個夏天第一杯熱飲🤣 因為我想睇拉花🤣咁先有儀式感慢慢嘆。拉花靚呀👍 咖啡上面仲有開心果碎粒。一陣返到屋企仲要繼續做嘢,唔驚瞓唔着,只係驚咖啡因唔夠。🥺 所以我飲哂成杯😃 飲到最底先

🥣南瓜忌廉湯

🥐牛角包
新鮮出爐,好鬆脆😍 食得出有牛油嘅香味😋

🍽️ 櫻花蝦海膽扁意粉 $158

🍽️ 蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯$178

☕️自由橋
包括有Ice Coffee, Vanilla, Honey

☕️開心果鮮奶咖啡
呢個夏天第一杯熱飲🤣 因為我想睇拉花🤣咁先有儀式感慢慢嘆。拉花靚呀👍 咖啡上面仲有開心果碎粒。一陣返到屋企仲要繼續做嘢,唔驚瞓唔着,只係驚咖啡因唔夠。🥺 所以我飲哂成杯😃 飲到最底先發現,佢都用咗好多開心果,飲到去最底都有開心果蓉👍👍

✨呢間Cafe裝修都好靚,會同朋友再訪👍👍 職員都好友善,因為覺得呢間餐廳好適合同朋友慶祝生日,所以想上去2樓睇吓個環境,順便影相俾朋友🤣 離開嘅時候撞正職員上緊2樓,佢左手一碟意粉,右手一杯咖啡食物,好小心翼翼行樓梯,仲要同我講唔好意思,超有禮貌。 八掛嘅我留意到杯咖啡個拉花都仲係好靚😂😂 我真係好鍾意觀察細緻位😂😂
  • 蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯
2023-10-02 164 瀏覽
今日係長假期嘅最後一日啦🙈聽日又要返工,趁住放假緊係要同太太出下街食下好嘢啦😬今次就係油麻地搵到呢間「Liberty Coffee & Wine」食返個Brunch先😋櫻花蝦海膽扁意粉 $158一上枱就已經流哂口水啦🤤 一望見見到啲海膽、三文魚籽、櫻花蝦就已經食慾大增啦😋仲有啲海膽汁撈扁意粉非常creamy😊實在太正啦😬海鮮All Day Breakfast $158All Day Breakfast 一向係小編嘅愛好之一😬今次就叫左呢個海鮮版嘅All Day😝隻天婦羅蝦🍤超級大隻,又有炸魚柳,仲有黑松露炒蛋,真係無得頂呀!😋Fantasy Island 夢幻島 $68Pistachio Latte 開心果牛奶咖啡☕️ $49

櫻花蝦海膽扁意粉 $158

海鮮All Day Breakfast $158

Fantasy Island 夢幻島 $68
Pistachio Latte 開心果牛奶咖啡☕️ $49
2023-09-29 205 瀏覽
食物收費與餐牌標示不一樣,餐牌上的開心果青醬慢煮溫泉蛋扁意粉是$98,但實際收費卻是$118。海鮮價收費令人感覺餐廳極不誠實,不會再去。餐廳的裝修不錯,食物不過不失。當日專程去食開心果菜色,但其中的開心果牛角包只有一條開心果cream,未有開心果肉,反而以蘋果片及牛油果做餡,完全唔開心果嘅開心果牛角包,有點失望。

餐廳的裝修不錯,食物不過不失。
2023-09-15 302 瀏覽
繼上次到訪過Liberty嘅2店💛,今次去埋有兩層高嘅油麻地店,餐廳裝修偏復古+木系style,冇乜違和感,而食物質素同樣咁高質!😎餐廳menu同2店大致一樣,只有少少唔同,例如今次都照舊叫咗all day breakfast,依到嘅ADB就有包埋忌廉芝士條 (旺角店就係西蘭花芝士薯),不過如果中意食芝士條嘅朋友都可以另外係appetizer個邊點一份😋另外龍蝦汁炸蝦海鮮意大利飯,一上枱見到個兩條大蝦已經好吸眼🤩食落啖啖肉嫁~🤤奧地利忌廉芝士條,聽佢個名以為佢係普通芝士條,一咬落去會有拉絲個種,食落先發現原來入面係薯仔粒同他他醬,似係食緊薯餅咁😂外脆內軟,好邪惡但又食到停唔到口,值得一試啊!😆😆整體黎講,兩間分店嘅Liberty都十分好坐,完全係有悠閒舒適嘅感覺,除左嘢食飲品都CP值好高之外,佢哋嘅裝修都十分吸引人去打卡嫁!📸✨
英式早餐

奧地利忌廉芝士條
夏日女神
柚子梳打
2023-09-13 206 瀏覽
第一次去即刻睇下ig 會有咩推介我地就order 左3款° 鮮茄意大利菠菜芝士雲吞 $128 因為個晚我太想食意大利雲吞 所以知道呢間餐廳有,我就order 左 係正正常常, 所以都食哂° 酥炸生蠔明太子扁意粉 $118 有3隻炸蠔,每條意粉就有明太醬, 好濃好creamy° 粉紅忌廉青口配薯條 $158 青口就變左喇,有一陣味 佢地都即刻同我地換,佢叫我地轉款 但我地揀唔到話cancel 呢個係set 會有一杯free ge 野飲跟 因為我地cancel 左佢地收返我地野飲同 薯條錢 佢地唔收走薯條,原來就係要收我地錢 我地都無同佢地講多兩句 但佢地呢個行為真係唔會有第二次喇🥺
第一次去
即刻睇下ig 會有咩推介
我地就order 左3款

° 鮮茄意大利菠菜芝士雲吞 $128
鮮茄意大利菠菜芝士雲吞

因為個晚我太想食意大利雲吞
所以知道呢間餐廳有,我就order 左
係正正常常, 所以都食哂

° 酥炸生蠔明太子扁意粉 $118
酥炸生蠔明太子扁意粉

有3隻炸蠔,每條意粉就有明太醬,
好濃好creamy

° 粉紅忌廉青口配薯條 $158
粉紅忌廉青口配薯條

青口就變左喇,有一陣味
佢地都即刻同我地換,佢叫我地轉款
但我地揀唔到話cancel
呢個係set 會有一杯free ge 野飲跟
因為我地cancel 左佢地收返我地野飲同
薯條錢
佢地唔收走薯條,原來就係要收我地錢
我地都無同佢地講多兩句
但佢地呢個行為真係唔會有第二次喇🥺
2023-04-27
鮮茄意大利菠菜芝士雲吞
酥炸生蠔明太子扁意粉
2023-09-10 154 瀏覽
本身book 左枱。 可能時間都早所以無咩人。 環境舒服。 店員亦都好nice。 啲嘢食亦都好快嚟到。份量亦都好足夠。味道啱啱好。 我份意粉好creamy, 但感覺亦都唔會好”樓”店員都好細心。 最後都加咗件蛋糕。店員聽到餐飯係慶祝生日,仲特別加 “happy birthday” Thanks! It was great! Will come back!!!

2023-09-05
生日
  • 燒帶子明太子扁意粉
朋友話呢間Cafe d野好食,好彩我地有book位,星期日 嘅晏晝一點已經幾full下。餐廳唔算難搵登打士街行到最尾就係,環境幾好,水晶燈,枱凳裝修行歐陸風格,有卡位有bar 枱有大窗,戶外光透入嚟環境幾chill。店員好忙但都好快手好nice。同行朋友叫咗好多野食都好好食,炸雞翼,薯條呢d小食都好有水準。不過都因為好好食所以唔記得影😂唯一有影嘅,係我叫咗個all day breakfast ,同一杯唔記得咩女神沙冰,同埋有影低朋友嘅南瓜汁蟹肉意粉😂第一次食個all day breakfast 係全碟都好好食😂炒蛋好滑,牛角包夠鬆軟,肉桂條夠鬆脆而且唔會過甜,沙律菜同茄仔夠新鮮,腸同火腿煎得微香唔會好油膩,蔬菜薯餅份量飽滿而且夠哂味,仲有炒菇唔會太乾水,口感好好。杯女神沙冰入口有果香有奶香,睇落都覺得好靚,而且d冰已經打得好綿,唔會飲到一粒粒冰咁。朋友話佢地d野都好好食,咁我唔細作介紹喇。到我地賣單走人,已經見到好多人係門口等緊,呢間真係要book位encore 😂

店員好忙但都好快手好nice。

不過都因為好好食所以唔記得影😂

all day breakfast

朋友話佢地d野都好好食,咁我唔細作介紹喇。

2023-08-20
all day breakfast
  • 英式早餐
同朋友食左3個set~分別係青醬鳳凰蝦長通粉、辣蟹肉蟹籽扁意粉、燒太子明太子扁意粉覺得3個都好食。個人最仲意明太子個個,帶子幾夠鮮味,因為醬汁既關係相對會heavy少少。至於辣蟹肉就偏辣d,唔太食得辣既就可能要考慮下,但都幾惹味。鳳凰蝦不過不失,唔重雪藏味,青醬味都ok夠。Set仲會跟湯、迷你牛角包同飲品,很不錯。值得一讚係員工態度好友善同好有待客之道 💛 同朋友慶祝生日,帶左蛋糕黎,唔知咩原因個蛋糕樣完全fail左,兼且解體,變比薩斜塔。佢哋好努力補救完先拎俾我哋,仲主動送1件extra甜品俾我哋補慶。蛋糕出現問題覺得唔係太關餐廳事,但佢哋既誠意同舉動令人覺得好窩心。總括黎講,係會再encore既餐廳 💛
同朋友食左3個set~

鳳凰蝦不過不失,唔重雪藏味,青醬味都ok夠。
Set仲會跟湯、迷你牛角包同飲品,很不錯。

總括黎講,係會再encore既餐廳 💛

• 燒帶子明太子扁意粉
2023-08-18 136 瀏覽
Pumpkin Soup                                  The aroma wafting from the bowl was a delightful blend of roasted pumpkin and subtle spices.  Austrian Cream Cheese Sticks                                      The presentation was exquisite, with the golden-brown sticks arranged like a culinary masterpiece on a wooden platter. Rose Latte                                 The velvety latte arrived adorned with delicate rose petals, their aroma intertwining with the freshly brewed coffee.
Pumpkin Soup
 Austrian Cream Cheese Sticks
Rose Latte
2023-07-26
2023-07-13 434 瀏覽
🌹 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐲 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 & 𝐖𝐢𝐧𝐞 🍃被餐廳的復古裝修 閣樓和大宅的水晶燈吸引過來 有點適合拍照的感覺 這次過來試一下咖啡店的玫瑰花蛋糕 實體店比想像中少 坐餐廳下層用餐比較容易取景打卡 有復古大鏡 灰色水泥牆等等 平日晚餐時間已經會坐滿人 建議預約過來☺️𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 & 𝐘𝐮𝐳𝐢 𝐂𝐚𝐤𝐞 [$𝟖𝟖]🌹眼見有一份Menu是媒體專門特寫這件蛋糕的 令人多了一份期待 蛋糕外型看上去與圖片相符 比想像中小件 大概只有不到一個手掌心的大小 報到上用抹茶餅碎到成草地的擺盤 可能偶爾才會有 這次蛋糕是用Beauty & the Beast 放永生花的那種玻璃罩着💎表面鋪上乾花碎 玫瑰花形狀不算太像真 比較像母親節玫瑰花蛋糕的那種樣子 外層沒有特別味道 大概只是調了色 裏面是牛奶朱古力味慕絲🍫一直吃到花心 就會吃到柚子慕絲 明顯有柚子濃縮果汁的味道🍊有點清新🧡下面則有朱古力味海綿蛋糕 不過被朱古力慕絲蓋過了味道 平時較少吃甜品的話 也會覺得整體不太甜🌹咖啡店另外也有特別推介開心果特飲 過來可以試一試😛😋味道 :3.5 / 5 🍰💰價錢:$100-150 /人(晚
🌹 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐲 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 & 𝐖𝐢𝐧𝐞 🍃

😋味道 :3.5 / 5 🍰

💰價錢:$100-150 /人(晚餐+甜品)

📌位置:葵芳興芳路223號新都會廣場2樓272-274號舖

🌿舒適度:3 / 5

🍽️用餐時間:無限

為食日記 #9|Liberty Coffee & Wine @油麻地|Liberty 有兩間分店,分別位於油麻地兩個不起眼的角落,食物選擇驟眼看沒太大分別,但裝修則各具特色,最後覺得這間的半露天位置更有 Feel,扑搥 Book 位!準時到達,餐廳已差不多滿座,門口的半露天位置固然吸睛,原來走到樓上又是另一番風景。與朋友各自叫了份  Set Dinner,首先送上是日餐湯及經烘熱的迷你牛角包,嗯,很對譜的味道,由前菜開始已對這餐飯有了很好的預感,果然直覺係冇錯😌再來的是「柚子藜麥蟹肉牛油果沙律」,豪不客氣地佔據了整個大木碗,牛油果好似唔使錢一樣整個切片放上,外加大量新鮮綠悠悠的蔬菜及份量不少的蟹肉(略嫌稍腥小咸,但都 OK),餐廳亦細心地將沙律醬另上,當晚餐食絕對夠飽。另一主食「燒帶子明太子扁意粉」隨後送到,大大粒帶子遇上掛滿忌廉汁的意粉,細食的朋友一條接一條食到停唔到口,最後成功清碟。餐廳另有特調開心果系列,叫了杯「開心果鮮奶」及「開心果鮮奶咖啡」,朋友推薦前者,說開心果味跟鮮奶很夾,對比下,開心果鮮奶咖啡則略顯失色,開心果味被咖啡遮蓋不夠突出,個人建議可直接點選普通 Latte。成

柚子藜麥蟹肉牛油果沙律

燒帶子明太子扁意粉

成餐飯真的很 Chill,有點置身國外街角、偶然發現的寶藏 Cafe 一樣。餐廳採半自助形式,餐具/水自己隨便拿取享用,而食物則會由侍應送上。食物質素佳,絕對對得住它的價錢(在旺角,這個價碼可以一戰!)提提大家,餐廳位置不多,建議預先訂位最穩陣。
2022-11-21
柚子藜麥蟹肉牛油果沙律
  • 迷你牛角包
📍Liberty Coffee & Wine油麻地窩打老道33號翠園大廈地舖••••••••••••••••••••••••••••••💝Seafood Breakfast $158非常非常出色的炸物拼盤💯包括炸魚柳、炸蝦、炸薯餅🍤每款咬落都非常酥脆而且炸粉厚度剛好👌🏻外層香脆而內裏又能保留食材的原汁原味🙌🏻炸魚柳的金黃脆皮包裹著雪白嫩滑的魚肉🤍另外手臂咁長嘅炸蝦亦係一大亮點🤣連聽落較普通嘅薯餅都有夾心黑松露醬😱真係樣樣都十分高質💗加埋黑松露炒蛋、煙三文魚、牛角酥🥐非常滿足💓••••••••••••••••••••••••••••••💝Pistachio Latte $49 (L +$3)極度推薦呢度嘅特色飲品 - 開心果拿鐵❣️上檯係開心果奶配上1 shot of espresso☕️先飲幾啖淡綠色的奶🥛開心果奶未飲已經聞到淡淡的開心果香😍入口非常nutty而且口感醇厚😌之後再慢慢加入咖啡攪勻🫗咖啡香味配搭尾隨的開心果餘韻🥰味道非常特別🤩••••••••••••••••••••••••••••••💝Summer Snow $78With Lychee, Orange, Mint, Sod
📍Liberty Coffee & Wine
油麻地窩打老道33號翠園大廈地舖
💝Seafood Breakfast $158
非常非常出色的炸物拼盤💯
包括炸魚柳、炸蝦、炸薯餅🍤
每款咬落都非常酥脆而且炸粉厚度剛好👌🏻
外層香脆而內裏又能保留食材的原汁原味🙌🏻
炸魚柳的金黃脆皮包裹著雪白嫩滑的魚肉🤍
另外手臂咁長嘅炸蝦亦係一大亮點🤣
連聽落較普通嘅薯餅都有夾心黑松露醬😱
真係樣樣都十分高質💗
加埋黑松露炒蛋、煙三文魚、牛角酥🥐
非常滿足💓
💝Pistachio Latte $49 (L +$3)
極度推薦呢度嘅特色飲品 - 開心果拿鐵❣️
之後再慢慢加入咖啡攪勻🫗
咖啡香味配搭尾隨的開心果餘韻🥰
味道非常特別🤩
💝Summer Snow $78
With Lychee, Orange, Mint, Soda🍊
十分漂亮的打卡飲品💕
漸變藍好有夏日的感覺🏝️
飲落甜甜地、解渴清新✨
而且內裏仲有好幾塊荔枝果肉🫶🏻
非常足料、絕不馬虎👍🏻
💝Pastrami & Cheese Bagel $78
呢個相對而言就冇咁特別🙈
係正正常常的煙燻牛肉+芝士+ bagel🥯
配搭份量非常慷慨的忌廉芝士🧀
雖然整體確實十分美味😋
但無可否認自己喺屋企都可以快手整到😅
所以都係比較推薦海鮮早餐😛
#medmad_forfood_yaumatei
#海鮮 #全日早餐 #炸魚柳 #炸蝦 #炸薯餅 #黑松露炒蛋 #煙三文魚 #牛角酥 #開心果 #拿鐵 #芝士 #比高包 #咖啡店 #seafood #alldaybreakfast #friedfish #friedshrimp #hashbrown #truffle #smokedsalmon #croissant #pistachio #latte #pastrami #cheese #bagel #hkcafe
#油麻地美食 #香港美食
Pistachio Latte
Summer Snow
Pastrami & Cheese Bagel
Pistachio Latte
Summer Snow
  • Summer  snow
2023-05-28 355 瀏覽
周未跟幾個朋友去了位於油麻地的Liberty Coffee & Wine² ,聽說它共有兩間分店,位置相近。餐廳環境舒適,非常適合打卡和chill一下。周未中午到達已經差不多滿座。**黑松露牛肝菌汁燒刺身帶子扁意粉 ($138)帶子鮮甜彈牙,扁意粉煮得恰到好處,每口都吸收滿滿的黑松露牛肝菌汁。**挪威煙三文魚南瓜汁蝴蝶粉 ($98)蝴蝶粉煮得軟硬適中,配上三文魚和濃郁的南瓜汁十分美味,不過吃多了有點滯。**開心果鮮奶咖啡 (凍)($52)開心果味幾出,同咖啡意想不到十分配,好適合夏天飲!服務不錯,我們最後坐了兩小時才走,中途不停為我們加水,也沒有趕客情況。

**黑松露牛肝菌汁燒刺身帶子扁意粉 ($138)
黑松露牛肝菌汁燒刺身帶子扁意粉

**挪威煙三文魚南瓜汁蝴蝶粉 ($98)
挪威煙三文魚南瓜汁蝴蝶粉

**開心果鮮奶咖啡 (凍)($52)
開心果味幾出,同咖啡意想不到十分配,好適合夏天飲!
2023-05-28
挪威煙三文魚南瓜汁蝴蝶粉