📍旺角 𝙼𝚘𝚗𝚐 𝙺𝚘𝚔❝再訪喜歡cafe既本店‼️主食更有驚喜❤️開心果latte💚海膽意粉🧡蟹膏risotto🦀❞前排post過liberty2既pistachio waffle同pistachio milkshake😈其實liberty本店都係同區! 最近都新出左pistachio latte!💚兩間分店menu唔同架🤤我自己黎過本店2次🤣朋友仲係常客添(佢飯堂😂)我覺得liberty1既主食更出色😋夜晚去最好訂位🙌🏻值得一提係‼️師生醫護社工消防都有10% off💛🧡櫻花蝦海膽扁意粉 $178 (4/5)海膽既鹹鮮香濃 我平時唔食海膽都覺得ok唔會好腥😙menu話係櫻花蝦唔覺有 反而配左三文魚籽我更中意!😍意粉掛滿醬汁😋🦀蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯 $198 (4.5/5)呢個risotto食過2次都係好中意🥰甲羅燒上面擺滿蟹膏 risotto撈左蟹肉絲🦀口感煙韌 cream sauce剛好唔濕😝建議將蟹膏撈勻飯黎食👍🏻❤️🧇士多啤梨比利時窩夫(half) $68 (4/5)朋友話次次黎都想食既waffle🤣佢係croffle🥐比利時style會較實淨硬身😙配雲尼拿雪糕🍨同士多啤梨🍓💚𝐏𝐢𝐬
📍旺角 𝙼𝚘𝚗𝚐 𝙺𝚘𝚔
❝再訪喜歡cafe既本店‼️主食更有驚喜❤️
開心果latte💚海膽意粉🧡蟹膏risotto🦀❞

櫻花蝦海膽扁意粉

🧡櫻花蝦海膽扁意粉 $178 (4/5)

蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯

🦀蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯 $198 (4.5/5)

士多啤梨比利時窩夫

🧇士多啤梨比利時窩夫(half) $68 (4/5)

Pistachio  latte  &  手工啤酒
Pistachio  latte

💚𝐏𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐢𝐨 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $48 (4/5)
新出既飲品開心果控一定要試😋有杯espresso係同側邊比你加落去☕️(我唔飲得咖啡就倒左一下🤣)本身開心果latte都好香濃 開心果味同奶味balance得好🤤就咁飲已經好正 加左espresso落去發覺原來都幾夾!🤩

🍺手工啤𝐖𝐞𝐬𝐭𝐦𝐚𝐥𝐥𝐞 𝐃𝐮𝐛𝐛𝐞𝐥 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 +$58
Belgium 瘦認證比利時修道院啤酒 香濃烘焙麥芽味道,勞有堅果及焦糖国味

餐湯&牛角包

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Liberty Coffee & Wine
油麻地窩打老道33號翠園大廈地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_旺角

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式
櫻花蝦海膽扁意粉
蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯
士多啤梨比利時窩夫
  • 北海道蟹蓋蟹肉意大利飯
2022-10-15 119 瀏覽
去親油尖旺地區就會見到好多靚靚cafe 最近就去咗一直都好想試下嘅𝗟𝗶𝗯𝗲𝗿𝘁𝘆 𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 & 𝘄𝗶𝗻𝗲 呢間餐廳離地鐵站唔近所以環境都幾靜 好啱同朋友/情侶過嚟chill下傾下計~餐廳裝潢以木系暖調為主 營造出復古且溫馨嘅氛圍 而且係少有嘅雙層cafe 不過今次就無機會坐上層 但不論裝修定擺盤都feel到好有heart 而且餐廳都有為醫護人士打氣提供折扣優惠添~ 🥗黑松露甜醋挪威三文魚沙律 $98份量都幾多~擺盤精美 將煙三文魚捲成玫瑰花 配上紅黃蕃茄仔、沙律菜伴碟好似一幅畫作咁~沙律菜新鮮且爽口 甜醋汁提升左味道且清爽唔油膩  啱曬減緊肥嘅女仔 食落肚都無咩罪惡感~ 🥣Seafood breakfast $158一上碟就俾大大塊炸魚柳吸引住~咬落外脆內軟而且唔會好油 整體份量足且款式多 有黑松露炒蛋、炸魚、煙三文魚、炸忌廉芝士條、牛角包同沙律菜 同frd share食啱啱好 個人認為炸魚柳同芝士條最為出色~☕️Americano $36正常水平 酸味較少嘅咖啡 飲完好醒神 氛圍 💜💜💜🤍🤍服務 💜💜💜🤍🤍味道 💜💜💜💜🤍抵食 💜💜💜💜🤍

🥗黑松露甜醋挪威三文魚沙律 $98

🥣Seafood breakfast $158

☕️Americano $36
正常水平 酸味較少嘅咖啡 飲完好醒神

氛圍 💜💜💜🤍🤍
服務 💜💜💜🤍🤍
味道 💜💜💜💜🤍
抵食 💜💜💜💜🤍
題外話/補充資料: PS: 由於主店空間有限 唔想排咁耐嘅朋友仔可以去分店試下
2022-10-10
  • 海鮮早餐
【 復 古 歐 陸 風 cafe • 質 素 有 進 步】꧁𝗟𝗶𝗯𝗲𝗿𝘁𝘆 𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 & 𝘄𝗶𝗻𝗲 💛꧂ #黃店推介記得剛開業的時候有光顧過,好奇心驅使下竟然找到三年前初訪的相片,驚嘆自己當時的拍照技術有幾拙劣(笑),都發現cafe的質素亦有進步!更難得是到現在仍有醫護/社工/師生/消防/救護優惠(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)↬ 燒帶子明太子意粉 $𝟷𝟽𝟾晚巿套餐CP值不錯,包湯和餐包,而且餐包是牛角包!明太子意粉極富鹹香,好惹味!帶子是刺身級,只輕輕煎過兩面所以仍然保有刺身的口感,另外還有洋蔥絲增加口感↬ 北海道蟹蓋蟹肉意大利飯 $𝟷𝟿𝟾蟹肉分量比想像中多呢~每口都有絲絲蟹肉將蟹膏和飯拌勻後更富鹹鮮味↬ 𝙿𝚒𝚜𝚝𝚊𝚌𝚑𝚒𝚘 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎見到有開心果味的都必叫(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)雖然顏色沒有好青但都飲到有開心果味!如果想味道再濃一點的話記得早一點撈起冰塊↬ 𝚂𝚞𝚖𝚖𝚎𝚛 𝚜𝚗𝚘𝚠 $𝟽𝟾好飲又靚!藍藍的好有夏天的感覺!荔枝清甜再配mint好refreshing!↬ 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚌𝚛𝚞𝚖𝚋𝚕𝚎 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 (𝚌𝚊𝚔𝚎 𝚘𝚏 𝚝𝚑𝚎 𝚍𝚊𝚢) $𝟽𝟾有驚喜!超可愛的蘋果造型ʕ⁎̯͡⁎ʔ༄像真度頗高呢
【 復 古 歐 陸 風 cafe • 質 素 有 進 步】

↬ 燒帶子明太子意粉 $𝟷𝟽𝟾
燒帶子明太子意粉

晚巿套餐CP值不錯,包湯和餐包,而且餐包是牛角包!

↬ 北海道蟹蓋蟹肉意大利飯 $𝟷𝟿𝟾

蟹肉分量比想像中多呢~每口都有絲絲蟹肉
將蟹膏和飯拌勻後更富鹹鮮味

↬ 𝙿𝚒𝚜𝚝𝚊𝚌𝚑𝚒𝚘 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎
Pistachio  latte

見到有開心果味的都必叫(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

↬ 𝚂𝚞𝚖𝚖𝚎𝚛 𝚜𝚗𝚘𝚠 $𝟽𝟾
Summer  snow

好飲又靚!藍藍的好有夏天的感覺!
荔枝清甜再配mint好refreshing!

有驚喜!超可愛的蘋果造型ʕ⁎̯͡⁎ʔ༄像真度頗高呢~
外層是忌廉芝士蛋糕,切開見到有玉桂蘋果餡,側邊還有幾粒脆脆的金寶,不會太甜太膩很不錯的變奏版!

💬 整體來説,飲品和甜品比主食高質呢~老闆和員工都好友善,服務不錯

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ:👱🏻‍♀️7.5/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 Liberty Coffee & Wine (油麻地)
油麻地窩打老道33號翠園大廈地舖

📍 Liberty Coffee & Wine² (旺角)
旺角登打士街2號地舖
✎#cty_黃店
✎#cty_油尖旺
✎#cty_cafehopping
༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄

☞ 𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 @ctyfooddiary 𝐟𝐨𝐫 𝐦𝐨𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰𝐬

Pistachio  latte
Summer  snow
  • Apple  crumble  cheesecake
2022-09-09 285 瀏覽
( ´罒`*)✧"┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈Living in liberty ~前天跟朋友在旺角一間小店用餐店名很有意思,相信是每個人追求的生活🫶🏻┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈小店還推出了師生/社工/醫護/消防人員有9折優惠✨很有心┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Starter (3.5/5)Set dinner會包埋迷你牛角包🥐同餐湯味道頗有牛油香氣,我跟友人都喜歡~餐湯則是蕃茄濃湯,添加了蕃茄蓉口感豐富🥰味道帶有酸甜,沾上牛角包吃也非常合適┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜手撕雞青醬長通粉 $128 (4/5)呢款素食者也適合✨店主選用左西班牙素雞肉同自家製青醬製作長通粉口感煙韌有嚼勁,醬汁份量也很足夠口感不會過膩 友人很欣賞雞肉口感同真正的肉沒什麼分別🤣偶爾吃素感覺挺健康的┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜蟹蓋蟹肉意大利飯 $198 (4/5)意大利飯一直是我鐘情的菜式,口感像粥但又比粥更有咬口🥰當然今次也是必點!蟹膏份量很足夠,味道濃厚配上意大利飯真的很好吃🤪┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Fantasy Island $50 (4.5/5)小店除咗有咖啡之外仲有moc
( ´罒`*)✧"
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
店名很有意思,相信是每個人追求的生活🫶🏻

小店還推出了師生/社工/醫護/消防人員有9折優惠✨很有心
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Starter (3.5/5)
Set dinner會包埋迷你牛角包🥐同餐湯
味道頗有牛油香氣,我跟友人都喜歡~
餐湯則是蕃茄濃湯,添加了蕃茄蓉口感豐富🥰
味道帶有酸甜,沾上牛角包吃也非常合適

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜手撕雞青醬長通粉 $128 (4/5)
呢款素食者也適合✨店主選用左西班牙素雞肉同自家製青醬製作
長通粉口感煙韌有嚼勁,醬汁份量也很足夠
口感不會過膩 友人很欣賞
雞肉口感同真正的肉沒什麼分別🤣偶爾吃素感覺挺健康的

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜蟹蓋蟹肉意大利飯 $198 (4/5)
蟹膏份量很足夠,味道濃厚
配上意大利飯真的很好吃🤪

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Fantasy Island $50 (4.5/5)
小店除咗有咖啡之外仲有mocktail或酒精飲品選擇,店主推介了新品的mocktail✨果然真的很不錯
顏色也很少女心,適合打卡!
味道係菠蘿,荔枝,蔓越莓,椰子cream 。個人覺得頂層既椰子cream 最特別,不會好甜但又有好多椰絲,還有荔枝果肉!層次感豐富
菠蘿荔枝味道清甜,很適合夏天,配左椰子cream 不但沒有互搶風頭,口腔還會散發香濃的椰子溝水果味🥰

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Jungle Joy $58 (4/5)
自從上次品嚐過比利時酒後就完全愛上!今次也不例外😎
今次點了另外一款來自比利時手工啤,很容易入口不苦澀,適合女仔飲用。
味道帶有淡淡的芒果及熱情果味道
不過個人比較欣賞入口香醇的麥味✨

Ig @cheri_foodiary
2022-09-05 253 瀏覽
喺彌敦道鬧市中竟然有一間樓高兩層嘅Cafe🌿上網預先睇咗餐牌 午餐選擇有素食同肉食主食所以今次同素食朋友嚟到 試吓新地方🐾餐牌上有西班牙’素雞肉’沙律 但因為無列明係仿製肉定係豆類製品 所以都希望店員清楚素食選擇嘅資料 🌱朋友就選擇左呢個沙律 我就選擇左卡邦尼意粉一杯橙汁同埋一杯另外加錢既燕麥奶咖啡🍂呢兩個午餐都已經包咗南瓜湯 🥣味道正常不過不失 份量適中作為餐前湯合格🥄雖然店員落單後再覆一次但係最後落單都係錯嘅首先嚟到嘅素食沙律竟然變咗鴨胸沙律🥗嚟到嘅時候已經聞到一大浸味精嘅味道 我哋疑惑咗一陣之後就詢問返店員同一位店員再次睇返自己落單嘅錯誤 之後就重新落過呢個素食沙律🥙喺再次等候嘅期間我嘅卡邦尼意粉已經到眼見培根冇煎得香脆 顏色方面比較平淡未食就已經扣咗少少分🥓等到朋友嘅沙律到達時 最後嚟嘅竟然係我嘅燕麥奶咖啡咖啡豆唔酸唔苦 加上燕麥奶 整體順滑要另外加$18沙律方面朋友覺得唔算太特別 食嘅時候無故意去查證佢嘅素肉原料佢冇特別意見🫥我嘅卡邦尼意粉蛋味重雖然培根無煎得香脆🥓 但勝在連上面嘅半山熟蛋 蛋味濃郁 雖然食到最後發現有好多蛋殼碎 但整體味道上黎講合格 👌🏽環境方面兩層高嘅樓底
喺彌敦道鬧市中竟然有一間樓高兩層嘅Cafe🌿

沙律方面朋友覺得唔算太特別
食嘅時候無故意去查證佢嘅素肉原料
佢冇特別意見🫥
我嘅卡邦尼意粉蛋味重雖然培根無煎得香脆🥓
環境方面兩層高嘅樓底 空間感大 但同時客人比較多 學生支持者都唔少 所以要預留時間嚟試試
希望店員培訓會進步 小店經營唔容易😊
大家都係有良心嘅香港人 💛包容力都算強❤️‍🩹
Pumpkin  soup
Vegetarian    Chicken  Salad
Carbonara
Oat  milk  latte
2022-08-25 265 瀏覽
呢間cafe有2層✨ 高望落空間感好大夜晚坐上層好有情調氣氛,好岩同朋友&情侶傾計🫶🏻 Dinner set 配 是日餐湯🫕 & 迷你法國牛角包🥐 ♡ 青咖喱牛肋肉意大利飯 $128 牛肉份量好多🍛 食落有小小辣味更加好食👅 ♡ 羅勒青醬未來手撕素雞長通粉 $128 🌿青醬味好重👍🏻 但食落唔覺有素雞 感覺只係青醬長通粉~所以價錢稍貴🙈 ♡ 奧地利忌廉芝士條 (4pcs) $68原本以為有拉絲效果🧀 口感好似緊芝士薯餅,外面炸到脆卜卜💓 芝士味好濃 食哂都唔覺膩  (Dinner set加小食有$20折扣優惠 好划算✨)==================Liberty Coffee & Wine油麻地窩打老道33號翠園大廈地舖==================

呢間cafe有2層✨ 高望落空間感好大
夜晚坐上層好有情調氣氛,好岩同朋友&情侶傾計🫶🏻

Dinner set 配 是日餐湯🫕 & 迷你法國牛角包🥐

♡ 青咖喱牛肋肉意大利飯 $128
牛肉份量好多🍛 食落有小小辣味更加好食👅

♡ 羅勒青醬未來手撕素雞長通粉 $128 🌿

♡ 奧地利忌廉芝士條 (4pcs) $68
原本以為有拉絲效果🧀 口感好似緊芝士薯餅,
外面炸到脆卜卜💓 芝士味好濃 食哂都唔覺膩

(Dinner set加小食有$20折扣優惠 好划算✨)

==================
Liberty Coffee & Wine
==================
🐻都介紹過位於油麻地 @libertycoffeewine ,佢哋上年再係旺角登打士街既盡頭開左第二間,空間大左,又有大大既玻璃窗位,最岩chill住咁打卡啦 📷✨ 今次閒日lunch time 來到試試佢既lunch set 同甜品先 😋 師生/社工/醫護有9折啊 💛⁡🐻の試食‼️⁡✨青醬鳳尾蝦蝴蝶粉 $88✨匈牙利燉牛肉飯 $98 ✨手工抹茶窩夫配開心果雪糕 $98⁡Lunch Set 主食配有是日餐湯+基本飲品,性價比很高呢 😝 今次開心飲到超足料既蘑菇湯,仲有超超超好味既青醬鳳尾蝦蝴蝶粉,有足足5隻爽口鳳尾蝦,仲有佢地既青醬係滿滿既蒜蓉片、蒜泥、羅勒,超開胃又帶點蒜辣,好惹味 ☺️ 朋友話燉牛肉飯味道偏淡,但正常發揮 🙂 最期待既甜品當然都無令🐻失望,窩夫超脆身又有抹茶味,加埋伴埋既青提、cream同好特別既開心果雪糕,當然無得輸呢 ✨ ⁡

🐻の試食‼️

✨青醬鳳尾蝦蝴蝶粉 $88
✨匈牙利燉牛肉飯 $98
✨手工抹茶窩夫配開心果雪糕 $98

青醬鳳尾蝦蝴蝶粉
手工抹茶窩夫配開心果雪糕
青醬鳳尾蝦蝴蝶粉
手工抹茶窩夫配開心果雪糕
係ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ見到個ᴍᴇɴᴜ幾吸引於是又同同事一齊ᴇxᴘʟᴏʀᴇ😆ᴄᴀғᴇ有2層 上層高枱可以飽覽下層景色 但就得平排坐 ʟᴜɴᴄʜ時段都好多上班族光顧喔💼 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 餐湯:忘記了係咩湯 不過麻麻地 ✿ 北海道龍蝦沙律牛角 $𝟕𝟖:因為想試甜品 所以叫呢個當輕食 牛角包🥐外脆內軟 蝦肉都好豐富🦞 ✿ 青咖哩炸雞飯 $𝟖𝟖:份量適中 咖哩比預期辣好多 不過仲食到 後勁無事 唔食得辣嘅朋友仔注意一下🤣咖哩汁可以多少少佐飯! ✿ 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $𝟔𝟖:新出的 開心果醬配咖啡☕️味手指餅 不違和的味道👍🏻 ✿ 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 無加一 指定機構仲有9折人均~💲100 推薦的ᴄᴀғᴇ✨
係ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ見到個ᴍᴇɴᴜ幾吸引

無加一 指定機構仲有9折
人均~💲100 推薦的ᴄᴀғᴇ✨
2022-07-13
2022-07-11 372 瀏覽
法式風情嘅裝修,深木同乾花做主調,環境令人放鬆。兩層樓高cafe係香港好少見,座位比望落多。坐上二樓向窗嗰排座位,視野特别開揚,配上背景播住帶點異國情調嘅音樂,就好似暫時離開左嘅忘卻工作嘅煩惱,享受一個慢活嘅下午。要左匈牙利燉牛肉飯($88),飯嘅份量都多,胃口細未必食得哂。汁係偏稀,紅蘿蔔同牛肋條嘅比例差唔多,牛味正常,咬落唔會特别好腍或者硬身。食落係好家常嘅味道,屋企有時都會煮,味道就係差唔多。友人要左龍蝦牛角包($78)牛角包唔大,份量女仔就啱啱好,餓嘅都未必夠食。蝦咬口彈牙,食落蝦肉都比得多夠足料。跟餐湯係蕃茄湯,有少少蕃茄洋葱碎咬下,蕃茄味好出,飲得出係真材實料咁將蕃茄blend成。跟餐飲品可以揀茶、咖啡汽水。要左橙汁,但飲落睇落都似西柚汁多啲。加左$6要左個迷你牛角包,的確係比較迷你,半隻手掌咁大,牛油味有嘅,空氣感氣孔都多,未到係最好食嘅牛角包。小店仲做緊優惠支持同路人,埋單時出示有關證明:教師醫護消防有全單九折,路過不妨支持下。

2022-07-02 1102 瀏覽
兩層高嘅cafe,樓底好高,有一盞超華麗嘅水晶燈。望住街景,景色開揚,因為唔鄰近地鐵站,環境算係幾寧靜。Menu主食居多,有幾款甜品可以揀,亦有幾款全素嘅主食,啱曬素食嘅朋友仔!------------------------------🧀◖奧地利忌廉芝士條◗ $68好特別嘅一道小食,好啱芝士控試!佢其實係薯餅,裏面有好多薯仔粒同忌廉芝士菠菜,好濃嘅芝士味,加上炸完嘅外層好脆!🥓◖芝士煙燻牛肉貝果◗ $78以為呢個價錢嘅bagel都係細細個,點知原來好大份!入面搽咗cream cheease,夾咗兩大片煙燻黑椒牛肉同芝士。Bagel焗得外面好脆,食嘅時候包體仲暖暖地,啲芝士溶溶地!🧇◖士多啤梨比利時窩夫◗ $68窩夫舖面嘅士多啤梨好甜,上面有一球vanilla雪糕同cream。佢個窩夫好有驚喜,係croffle果種,好酥脆!🥤◖Applesso◗ $48呢杯嘢係early summer edition,用蘋果汁調配出黎嘅espresso tonic,加入咗少少薄荷,飲落酸酸甜甜,個口涼涼地幾fresh!☕️◖鮮奶咖啡(H)◗ $36Encore指數:8/10---------------
🧀◖奧地利忌廉芝士條◗ $68

🥓◖芝士煙燻牛肉貝果◗ $78

🧇◖士多啤梨比利時窩夫◗ $68

🥤◖Applesso◗ $48

☕️◖鮮奶咖啡(H)◗ $36

Encore指數:8/10
小店嘅飲品菜式都幾特別,佢嘅牛角包都好受歡迎!食完先發現竟然有irish coffee,喺香港好少見到,下次一定要試!
Liberty Coffee & Wine (油麻地)📇地址:油麻地窩打老道33號翠園大廈地舖🕐營業時間:10:30-21:30💸人均消費:~$120/人(lunch)👏🏻抵讚位:職員服務態度幾好,又有禮貌。我叫左個lunch set嘅龍蝦沙律Croissant($75),一杯dirty(跟餐價+$18),朋友叫左一個英式all day breakfast($118) 同一杯dark chocolate 70.5%($39)。杯dark chocolate朋友叫左凍嘅,但沖野飲個staff話我地知杯嘢飲係用朱古力現場即溶咁整,所以熱飲會好飲啲。呢下係有少少surprise嘅,好少可cafe staff會咁樣同我哋介紹返啲嘢飲熱飲定凍飲先最好飲,即刻加咗分👍🏻👍🏻 但係因為熱得滯,朋友最後都係揀咗飲凍飲哈哈😆 個牛角包睇得又食得,大大個打卡一流,上到枱已經聞到個牛角包散發住勁香嘅牛油味,加埋啲沙律同杯dirty,都夠填飽肚😋 All day breakfast佢有個炸蔬菜薯餅嘅物體都幾特別,朋友話中間食到有沙律醬,佢超級like😍 😯有待改善位:暫時未發現到😼私心回應區:佢個落地大玻璃打
Liberty Coffee & Wine (油麻地)
📇地址:油麻地窩打老道33號翠園大廈地舖
🕐營業時間:10:30-21:30
💸人均消費:~$120/人(lunch)

😯有待改善位:暫時未發現到

😼私心回應區:佢個落地大玻璃打卡影下相都真係一流,但我地揀左坐個舒服啲嘅位,所以都無特別影相😂 呢間仲要係黃店,醫護、消防、老師同社工都有九折嘅優惠,要另外給佢一個讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2022-06-19 248 瀏覽
🐱匈牙利燉牛肉飯-$88味道不錯, 個汁有dd辣辣地都幾開胃, 牛肉夠淋同燉得幾入味😺不過牛肉得三舊份量偏少, 汁如果可以再多番d會比較好送飯🐱士多啤梨比利時窩夫-$88(全份)本身對個窩夫冇咩期待, 點知反而有啲驚喜😻個窩夫外脆內軟,甜度剛好,士多啤梨又唔會酸, 加埋雪糕一齊食好正!🐱奧地利忌廉芝士條$68外觀炸到金黃色好邪惡😼食落外脆內軟,里面唔會成舊芝士好濟甘, 反而有啲似食緊芝士薯餅甘, 食多幾舊都完全冇開題😺總結: 餐廳設計好有田園歐陸風既感覺, 適合dating/同朋友傾計, 野食價錢算合理, 味道不錯
🐱匈牙利燉牛肉飯-$88

🐱士多啤梨比利時窩夫-$88(全份)

🐱奧地利忌廉芝士條$68

2022-06-12
  • 士多啤梨比利時窩夫
2022-06-19 188 瀏覽
🐾焗肉醬千層麵|$88依個千層麵係立即焗嘅,所以要小心個碟邊。上面嗰層係忌廉汁,之後先係一層嘅肉醬~我個人就一般忌廉汁個層,因為比較稀口感一般一🐾匈牙利燉牛肉飯|$88見係chef recommendation就立即選擇好~同埋我好鍾意食紅酒燴牛尾嘅😳首先我好鍾意個藍色碟😹然後個汁味道好好食,就係似紅酒燴牛尾個個汁,夠濃郁送飯真係一流。就咁睇覺得太多汁,我食到最後係清哂架🤭個牛都好冧,有啲薯仔,蘿蔔,絕對係好滿足午餐一🐾草莓bagel |$48我係一個好好好鍾意食有口感嘅嘢😹😹😹麵包入面首選係法包同bagel,所以男朋友好醒目地提議叫埋bagel試下。但有點失望呢,個包外皮比較硬,內裏都比較乾,冇麵糰嗰種回彈口感。一 🚏 Liberty Coffee & Wine (油麻地)油麻地窩打老道33號翠園大廈地舖一🧍🏻‍♀️🔖cafe有樓上座位,今次冇上去~ 行開旺角油麻地可以去舒服食野好地方🫶🏻一

🐾焗肉醬千層麵|$88

🐾匈牙利燉牛肉飯|$88

🐾草莓bagel |$48

一 🚏
Liberty Coffee & Wine (油麻地)

2022-06-12 270 瀏覽
之前睇過其他人分享佢嘅分店”Liberty Coffee & Wine² ” 嘅食物同環境都幾靚,但因為總店位置比較方便之後嘅行程,所以就book咗總店食,但原來裝修同餐牌都有啲唔同😯例如總店有2層,有一個坐到約20人嘅小閣樓,而餐牌就只有一款士多啤梨味嘅窩夫,本身仲諗住試吓抹茶窩夫拌開心果雪糕🥹Set dinner包咗1個細牛角包、餐湯同1杯飲品,牛角包有翻熱,所以好酥脆,亦幾有牛油香~是日餐湯就有南瓜湯,有啲啲南瓜蓉同甘筍粒,但整體比較稀~•🥢 北海道蟹蓋蟹肉意大利飯 $158飯粒係粒粒飽滿,口感微微偏硬,蟹味幾濃郁,cream味都幾突出~ 除咗有蟹籽,仲明顯見到有唔少蟹肉絲,幾足料👍🏼 蟹蓋入面有滿滿嘅蟹膏醬,夠撈晒成個飯嚟食,令到成個飯嘅蟹味提升到另一個層次!🤩 不過整體飯量唔算太多,一個人食應該啱啱好~•🥢 意式焗豬肉醬千層麵(set) $148表面加咗大量芝士去焗,但芝士都唔係焗得好夠,食落會比較膩,而且蕃茄味唔算濃,醬汁偏稀,所以成個千層麵嘅口感都比較軟爛,個人比較鍾意煙韌多少少嘅口感😢•🥢 海膽醬炸蝦扁意粉 (set) $178 一上枱就比佢嚇親,因為2條炸蝦都超級長!

🥢 北海道蟹蓋蟹肉意大利飯 $158

🥢 意式焗豬肉醬千層麵(set) $148

🥢 海膽醬炸蝦扁意粉 (set) $178
一上枱就比佢嚇親,因為2條炸蝦都超級長! 🤣1條等於平時食開嘅2條,唔知係唔係有咁大隻蝦,定係用蝦膠喺中間駁長咗呢🤣 炸蝦都炸得啱啱好,外面好脆,入面嘅蝦無過熟,仲幾爽口,而且炸衣唔會太厚👍🏼
而個海膽意粉就唔算好啱我口味,的確個海膽味都濃郁嘅,而且啲醬係均勻咁包住每條意粉,但就有少少太乾身,而且個海膽味就帶點類似內臟嘅腥味😬 幾得意嘅係啲扁意粉比平時見開嘅幼身啲,有啲似金邊粉咁幼🤣
海膽醬炸蝦扁意粉
海膽醬炸蝦扁意粉

🥢 黑松露醬炸薯條 $68
蛋黃醬+黑松露醬,但蛋黃醬嘅比例多啲,比較易膩🙊 用咗粗薯條,炸到熱辣辣,外脆內軟 炸得幾好~
黑松露醬炸薯條

🥢 伯爵茶
天氣有啲熱叫咗跟餐唔使加錢嘅凍伯爵茶,應該係冷泡茶包,雖然係凍,但都幾出味,不過唔知點解茶包外都有茶葉,同啲啲檸檬皮,飲落會有渣😢
🥢 荔枝玫瑰烏龍 +$11 (跟餐、轉凍飲)
一上枱嘅時候見到咁淺色,以為係未浸好,但再浸咗一陣都係咁淺色,飲真啲又有好濃嘅玫瑰味,同埋都有啲啲荔枝香🤏🏼但就係荔枝糖漿嘅味道~ 烏龍茶味就真係唔太飲到喇😬 鍾意飲玫瑰花茶嘅話都可以一試,但想飲濃啲烏龍茶味嘅我就唔太啱喇🙈
黑松露醬炸薯條
2022-06-12 118 瀏覽
之前去過旺角間 Liberty Coffee & Wine 2,無論環境同食物質素都係超高,今次幫襯距離不遠嘅本店,由於比較就腳,客人多,環境亦比較侷促,坐得冇新店咁舒服。叫咗個 lunch set 慢煮溫泉蛋卡邦尼意粉,幾大份,入面嘅菇同煙肉都多,溫泉蛋篤穿後,蛋汁流出,形成嘅卡邦尼汁雖然唔係最正宗(因為落咗比較多嘅 cream),但味道都唔錯。加錢配多個鮮焗法國牛角包,雖然的的骰骰,但係好酥脆,牛油味好香濃,好食😋。