2024-03-16 208 瀏覽
東涌有特色的餐廳不少,但這間墨西哥餐廳確實有其獨特之處。獨特之處是其既有室內座位,亦有廣闊的室外座位。在較涼的天氣下,在室外品嘗美食,同時欣賞醉人的海景,尤其夕陽日落,確使人心曠神怡,加上侍應基本上全屬外籍人士,使人有置身外地旅行的感覺。該店主打墨西哥菜。從這次光顧看來,其菜式確實別具特色。其出品在色香味三方面都相當用心,食品在碟上的舖排吸引有序,引發客人的食慾。飲品亦別具誘人的色彩。除此以外,侍應的服務亦頗具水準,令人有賓至如歸的感覺。

呢次係我第二次黎,因為有狗狗,再加上難得平安夜呢d日子無開天殺價(當然價錢都有貴左幾十蚊,有少部份正常餐牌既食物暫無供應,但大路正常既食物都有)無限交枱時間仲有8折,所以無理由唔再黎支持下。食物一如以往好同大件夾抵食,我地坐室外環境當然唔駛講正,侍應服務亦好,總括黎講呢間食墨西哥野既餐廳絕對推介。最後有一小插曲:因openrice訂位有8折,但或者兼職員工無為意(根據經理講)而我又無check單,所以無俾到折頭。之後同佢地講番佢地爽快俾番我之餘,仲送左支紅酒俾我當賠罪😀
2023-12-13 376 瀏覽
同班朋友假日去東涌玩,夜晚搵間Bar chill 一下,就碰上呢間餐廳🥂。呢間餐廳係酒店裏面,面對住海景,視覺上既享受真係好靚😍,黃昏可以睇到日落,夜晚可以睇到海景🌊。食物質素都相當不錯,服務員既態度都很好,很Helpful👍🏻。

2023-01-08
2023-10-03 532 瀏覽
🌮 𝙿𝚛𝚊𝚠𝚗 𝚃𝚊𝚌𝚘𝚜 $𝟷𝟷𝟾地道嘅墨西哥玉米餅🌽外皮比較淋身👍🏻裏面夾住大大隻蝦🦐啖啖肉 鮮味十足🥳加埋沙律菜🥗 同特製嘅蕃茄莎莎醬🥫溶化喺口入面好夾🤤-🍗 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚂𝚔𝚎𝚠𝚎𝚛𝚜 $𝟽𝟾係好惹味嘅雞肉串🍡雖然有少少overcooked🤏🏻但肉質依然keep到嫩滑😋雞肉本身醃製過 好入味😎略嫌乾身咗少少🥺值得一讚係佢真係好香口🤩加埋青檸汁更加fresh🍋可惜兩條串燒實在太少了😿-🥖 𝙲𝚑𝚞𝚛𝚛𝚘𝚜 $𝟷𝟶𝟿第一次喺香港食churros🙈表面炸得好鬆脆 仲沾滿砂糖🥰 裏面淋淋地 濕濕潤潤嘅口感😋有少少似蛋糕嘅texture🍰 外脆內軟🤩點濃郁嘅朱古力醬🍫甜度啱啱好 唔會甜到漏😈 好甜好幸福😚 一試難忘🥺-🐷 小小總結呢間餐廳嘅食物都偏細份🥹但水準非常高🌟🌟🌟香港好少地方食到咁正宗嘅墨西哥菜🇲🇽仲可以對住機場嘅無敵大海景睇日落🌅隨時見到飛機️喺隔離起飛添✈️員工都好friendly🫶🏻仲會借頂傳統墨西哥帽比你試戴Selfie🤳🏻玩味性極高🤪🤪🤪-好味程度:🐽🐽🐽🐽餐廳環境:🐽🐽🐽🐽🐽回頭度:🐽🐽🐽價錢:🐽🐽🐽💰人均消費:$100-$200
🌮 𝙿𝚛𝚊𝚠𝚗 𝚃𝚊𝚌𝚘𝚜 $𝟷𝟷𝟾
💰人均消費:$100-$200
Churros
Churros
2023-09-25 349 瀏覽
同朋友好耐無見喇!朋友係東涌買左樓,所以去佢屋企睇下風景,順便去附近食飯,就揀左呢間啦! 7點去到,餐廳入面已經好full!反而出面有好多位啵!所以我超大膽話要坐出面!!!點知勁舒服!因為出面坐得又闊又大,仲可以睇到對面的機場夜景🌃 今日係OP提早訂位有8折,埋單3百幾蚊超抵! 墨西哥🇲🇽玉米餅 香辣羊肉 $138我以為玉米餅係前菜啲小食會好細份!點知勁大份!食玉米片都已經飽左半個胃,入面莎莎醬同惹味香辣既羊肉都好香口! 超級好味!食唔停口彿得斯雞肉 手捲餡軟餅 $245呢個偏向土耳其菜風味!但好辣,有少少喉嚨唔舒服既所以我食唔到 不過入面有好多雞肉,多肉少菜,所以食落幾飽肚
同朋友好耐無見喇!朋友係東涌買左樓,所以去佢屋企睇下風景,

順便去附近食飯,就揀左呢間啦!

7點去到,餐廳入面已經好full!反而出面有好多位啵!
所以我超大膽話要坐出面!!!點知勁舒服!
因為出面坐得又闊又大,仲可以睇到對面的機場夜景🌃

今日係OP提早訂位有8折,埋單3百幾蚊超抵!

墨西哥🇲🇽玉米餅 香辣羊肉

墨西哥🇲🇽玉米餅 香辣羊肉 $138
我以為玉米餅係前菜啲小食會好細份!點知勁大份!
超級好味!食唔停口

彿得斯雞肉 手捲餡軟餅

彿得斯雞肉 手捲餡軟餅 $245
不過入面有好多雞肉,多肉少菜,所以食落幾飽肚
墨西哥🇲🇽玉米餅 香辣羊肉
彿得斯雞肉 手捲餡軟餅
La Vista東涌新酒店 Magic hour 望機場日落大景必坐戶外位置打卡位未通關前已經嚟過一次今次再食都覺得keep到水準4-5點開始坐低叫酒 影吓相再享受美食治癒心靈 咁就是美好的一天好好彩2次嚟都撞到靚日落呢度staff係幾熱情嘅有小小旅行feel一坐低職員就主動提供打卡帽係估你唔到嘅另外估你唔到必食嘅係 side dish《芝士西蘭花》西蘭花烤過有微微焦香,加上熱熔芝士送酒一流其他推薦菜式《雞肉串燒》《Prawn Taco 脆炸大蝦 玉米餅》《鐵板烤大蝦》配菜洋蔥焦香 配 牛油果醬 酸忌廉 鮮茄莎莎醬 軟玉米餅呢個裝修加風景 酒店質素 普通餐廳價錢性價比高 會再去唯一不足係音樂play list太少歌 好快重覆
La Vista

係估你唔到嘅

另外估你唔到
必食嘅係 side dish
《芝士西蘭花》
西蘭花烤過有微微焦香,加上熱熔芝士
送酒一流

呢個裝修加風景 酒店質素 普通餐廳價錢
性價比高 會再去
唯一不足係音樂play list太少歌 好快重覆
2023-08-19 172 瀏覽
由於搭夜機,有啲時間,下晝就去咗依間餐廳,食個靚景下午茶。我哋叫咗Churros、果汁同啤酒, Churros配朱古力醬,啱我口味,我食咗好多。呢度真係有無敵靚景,可以睇到日落,可惜依家正值盛夏,坐出邊真係熱到搞唔掂,遲啲涼啲,我一定會再嚟過,坐戶外睇住日落食嘢。
由於搭夜機,有啲時間,下晝就去咗依間餐廳,食個靚景下午茶。

2023-08-17 159 瀏覽
值得多次encore的餐廳,隨了環境舒適,氣氛寫意外,另一原因是這間墨西哥餐廳的靈魂精髓在於所有伴隨前菜/主菜/小吃而上的醬汁,每款都非常獨特而味美,大部份更是用人手自家製出來,所以味道非常特別,能把每款食物的味道提升,就連平平無奇的薯條也因為獨特的醬汁而變得非常美味。單點醬汁,每款$25---Fresh Fries--- $77脆炸薯條配香辣蛋黃醬,茄汁---Nachos---$198墨西哥肉米片雞肉混和多種芝士,鮮茄莎莎醬,黑椒烤焗配酸忌廉,牛油果醬---Churros--- $109配朱古力醬---Mushroom Empanadas--- $98芝士磨菇素炸饀角配鮮茄莎莎醬
單點醬汁,每款$25

---Fresh Fries--- $77
脆炸薯條
配香辣蛋黃醬,茄汁

---Nachos---$198
墨西哥肉米片
雞肉混和多種芝士,鮮茄莎莎醬,黑椒烤焗
配酸忌廉,牛油果醬

---Churros--- $109
配朱古力醬

---Mushroom Empanadas--- $98
芝士磨菇素炸饀角
配鮮茄莎莎醬

2023-08-08 1490 瀏覽
去完迪迪尼, 夜晚特登揸車去東涌喜來登酒店旁的LaVista,  除咗個無敵大海景吸引我之外,最重要係kid friendly, 啱哂我呢D一家3小口的family. 穿過酒店大堂,真係會完全被這𕚃的異國風情, 270度的海景和金黃的黃昏晚霞吸引住,整個環境真係勁chill!LaVista 係位於2樓的墨西哥餐廳,  想悠閒嘆啤酒食吓水煙,咁可以坐室外的位置, 好似我咁怕熱的,當可以揀室外梳化位置,嘆住冷氣,望住個無得輸既view食好西! 🔮脆炸水牛城雞翼配藍芝士醬 水牛雞翼係傳統墨西哥餐小食之一,餐廳嘅雞翼輕輕改良, 以水牛汁做成粉醬炸至脆身, 口味香辣吸引,外脆內嫩, 而且經調配過的藍芝士醬,酸香醒胃,與香辣味十分匹配呀!🔮雞肉串燒 🔮牛肉串燒即叫即燒, BBQ 肉串既香又惹味 , 以天然香料醃肉,外面故意燒到微燶, 多一份炭燒味, 牛肉食落火喉剛到位, 外面少煙韌, 入面肉質入味得來亦好軟熟呀!雞肉串肉質滑嫩又香口,微香辣帶點甜,好正!我個人比較喜歡烤雞肉串呀! 🔮烤肉眼扒玉米卷 大小寶貝都好鍾意食Taco, 餐廳用咗個好搶眼得架來搬Taco,即刻提升哂食慾!我都好鐘意墨西哥Ta

🔮脆炸水牛城雞翼配藍芝士醬

🔮雞肉串燒
🔮牛肉串燒

🔮烤肉眼扒玉米卷
大小寶貝都好鍾意食Taco, 餐廳用咗個好搶眼得架來搬Taco,即刻提升哂食慾!我都好鐘意墨西哥Taco入面既餡料通常都好健康得,有齊哂,肉,新鮮蔬菜同埋好鍾意有牛油果!而這個肉眼扒Taco真係勁推介,肉眼扒切成條狀,煎得很香口,咬落有豐富的肉汁,軟腍又牛味十足, 蔬菜新鮮,而且好特別用紅肉火龍果自家製成mayo,果酸鮮甜又夠清新健康,小寶貝自己成哂成件呀!

🔮烤大蝦燴海鮮飯
以鐵板上菜, 舖上枱勁香海鮮味,海蝦新鮮又大隻, 睇落吸引,食落更鮮甜香口又彈牙!米飯以蝦膏,茄膏,海鮮湯煮過,每粒都吸收咗海鮮濃湯味的精華, 可以用鹹香鮮來形容呀!還有青口,魷魚,蠔,魚肉等海鮮,加上少少新鮮的檸檬汁,更提鮮味呀!

不得稱讚餐廳的飲品,賣相勁吸睛之餘, 真係勁大杯呀~! !對住個咁靚嘅海景, 慢慢歎番杯,真係好relax 呀!

🔮Margarita with Mango
🔮Coco Maracuya
🔮Buzz Groupie (mocktail)

雞肉串燒

• MargaritawithMano
  • BuzzGroupie
  • MargaritawithMango
2023-08-06 186 瀏覽
呢間餐廳位於東涌,可以A出口行大約十五分鐘,又或者搭免費shuttle bus幾分鐘到,班次我忘記影🤣無限時,我哋由12:40坐到五點幾😁環境清幽,而且有海景,坐得好舒服,不捨得走!鐵板烤豚肉,配牛油果醬😍,鮮茄莎莎醬(少辣),酸忌廉雞肉捲餅都係配呢三種醬😆牛肉玉米片都係呢三種醬😜
鐵板烤豚肉,配牛油果醬😍,鮮茄莎莎醬(少辣),酸忌廉
雞肉捲餅都係配呢三種醬😆
牛肉玉米片都係呢三種醬😜
2023-08-06
我哋一家三口👨‍👩‍👧去完🎠迪士尼樂園🏰就近近地去咗東涌Sheraton Hotel 旁的T-Bay灣景薈。I really like here,好有異國度假🏖️嘅感覺。So Relaxing!呢間La Vista係喺商場上層嘅餐廳,有露天位置,可以坐喺度望住無敵sea ​​view嘆番杯🥂🍾,so chill 😎 。不過最近天氣真係too hot 啦🥵所以我哋決定坐喺入面。等天氣涼啲再坐呢度啦!我哋第一次同👧🏻去食墨西哥菜,呢度仲有得帶墨西哥帽影相📸️打卡呢🤩我哋先叫咗飲品涼返下先!Coke Zero & Apple Juice🍹。再慢慢點菜😉😋MAIN COURSE / 主菜🍽️🍗ACHIOTE CHICKEN FAJITA /鐵板烤鷄🌶️(Sizzling hot with onions bell pepper, served with guacamole, salsa, sour cream & flour tortillas)(配牛油果🥑醬、酸忌廉、鮮茄莎莎醬🍅 、軟玉米餅🌮️){I like it微辣嘅鐵板烤雞,雞肉唔會太熟,啱啱好,夠嫩滑。用軟玉米餅放入雞肉,再配上自己喜歡嘅醬料🥰

呢間La Vista係喺商場上層嘅餐廳,

我哋先叫咗飲品涼返下先!Coke Zero &
Apple Juice🍹。再慢慢點菜😉

😋MAIN COURSE / 主菜🍽️

(配牛油果🥑醬、酸忌廉、鮮茄莎莎醬🍅 、軟玉米餅🌮️)

I like it
微辣嘅鐵板烤雞,雞肉唔會太熟,啱啱好,夠嫩滑。用軟玉米餅放入雞肉,再配上自己喜歡嘅醬料🥰食得好滋味}

{本來我哋都猶豫食唔食呢一款啊?因為唔知係咩嚟😅 後來有一位唔知侍應定係老闆推介話一定會鍾意😌好啦!就試吓👇🏻}

😃ENCHLLADAS / 手捲餡軟餅🍴
ROLLED CORN TORTILLA WITH CHOICE OF FILLING, LETTUCS, FRESH TOMATO SALSA, GUACAMOLE, SOUR CREAM /
(可選 雞肉、牛肉、豬肉或蘑菇、淋上醬汁、鮮茄莎莎醬、牛油果醬)
🥘ROIAS BEEF/ 羅哈新牛肉🐮
(Red ancho Chile sauce, topped with red onlon, clantro & queso fresco)
(紅洋蔥、芝士、香菜)
{我哋選擇咗牛肉👆🏻👆🏻一嚟到個賣相已經好吸引,味道香濃,有啲肉碎,軟薄餅入面有餡,最底仲有飯添!}

埋單Total $646 ,食得好飽👍🏻性價比高

👧🏻囡囡最鍾意軟玉米餅🌮️望住海景話係Baby Shark屋企🥰

呢度環境舒適,服務態度都好好👍🏻
下次要再嚟😉

🚗消費满$400 可享兩小時
SPENDING OVER S400 /2 hours

🚗 參考交通方法 :
1) 免費接駁巴士:東涌地鐵站A出口對出穿梭巴士站
2) 巴士:青馬收費廣場轉車E21A 迎禧路落車,往Sheraton酒店方向步行5-8分鐘,隔離就係灣景薈
3) 港鐵:東涌地鐵站B出口巴士總站,搭37M到東環落車,往Sheraton酒店方向步行5-8分鐘
4) 步行:東涌Citygate出發,步行約15 分鐘左右
5) 的士:由東涌地鐵站出發到Sheraton酒店,車費大約$30左右
2023-07-26
  • ACHIOTE CHICKEN FAJITA
🎊 【異國風情 醉人景色度假風墨西哥🇲🇽廳】 上兩次嚟T bay覺得呢度真係一個好放鬆relax嘅地方,同埋上次發覺呢度都仲有好多其他餐廳,今次傍晚就試吓來享用晚餐🥣順便來一個偽渡假🏖,黎到果然冇失望,雖然係打風前夕,不過個景色依然好靚,仲可以睇到日落嘅鹹蛋黃🥳🥰渡過一個非常陶醉的時光。❤️ TACO / 墨西哥玉米餅SMOKED SALMON CAVLAR TACO /煙燻三文魚、 魚子醬玉米餅(Served with lceberg lettuce, fresh tomato salsa & Ecuadorian sauce)(生菜、鮮茄莎莎醬,厄瓜多爾醬)爽脆香口嘅玉米餅,包住煙煄味十足嘅三文魚加魚子醬,仲有配埋佢嘅雜菜同埋秘製沙律醬仲有少少微辣添,一啖咬落去鬆脆柔軟色香味俱全。 MAIN COURSE / 主菜BEEF CHILLI CON CARNE /慢煮手撕牛肉 配香菜飯或軟玉米餅(Shredded beef in 6 Chile sauce ser
🎊 【異國風情 醉人景色度假風墨西哥🇲🇽廳】
上兩次嚟T bay覺得呢度真係一個好放鬆relax嘅地方,
同埋上次發覺呢度都仲有好多其他餐廳,
今次傍晚就試吓來享用晚餐🥣
順便來一個偽渡假🏖,
黎到果然冇失望,
雖然係打風前夕,
不過個景色依然好靚,
仲可以睇到日落嘅鹹蛋黃🥳🥰
渡過一個非常陶醉的時光。❤️

TACO / 墨西哥玉米餅

SMOKED SALMON CAVLAR TACO /
煙燻三文魚、 魚子醬玉米餅
(生菜、鮮茄莎莎醬,厄瓜多爾醬)

MAIN COURSE / 主菜
(Shredded beef in 6 Chile sauce served with cilantro rice or flour tortilla)
香噴噴嘅免治牛肉醬,配埋佢哋嘅煙煙韌韌彈牙香菜飯,

DESSERT / 甜品
CHURROS
墨式肉桂條
(Deep fried dough sticks rolled in cinnamon sugar served with Chocolate saucer)
熱辣辣鬆脆香甜肉桂條配埋朱古力醬,甜得來又唔’摟‘,甜而不膩,呢個甜品一定要試。

BUZZ GROUPIE
Mango, pina colada mix, pineapple juice, strawberry (blended drink)
好似芒果沙冰咁樣,不過裏便配咗好多雜果嘅味道,清新爽口,消暑解渴。

PASSION CUCUMBER
Passionfruit, cucumber, mint, citrus (blended drink)
沙冰食得多,青瓜沙冰食過未?非常之健康又清新,配埋咁靚嘅風景,簡直係陶醉迷人。

#東涌美食#東涌美食推介#東涌TBay#
#迷人風景Cafe#打卡cafe#相機食先
#Foodie #HealthyfoodieHK
#偽假期#放鬆
東涌🇭🇰 異國風情墨西哥餐廳🍴係東涌海旁既墨西哥菜 黃昏去坐室外仲睇到日落🌄 夜晚坐出面都好chill今次因為唔肚餓 純粹去坐下所以淨係嗌左少少野食 一個Taco一個薯條同Churros 薯條辣辣地加埋啲芝士同牛肉碎好味😋 churros外脆內軟 同出面食過既唔同 出面個啲有啲好硬 咬到好攰🤣之前去過幾次灣景薈都係去樓下地下個間 第一次上多層食呢間墨西哥餐廳 原來上一層個景靚啲同舒服啲😝可以encore🤘🏼📍La Vista @lavistahk 東涌怡東路9號灣景薈1樓106號舖..#mytaste_東涌#mytaste_墨西哥菜
東涌🇭🇰 異國風情墨西哥餐廳🍴

📍La Vista @lavistahk
東涌怡東路9號灣景薈1樓106號舖
#mytaste_東涌
#mytaste_墨西哥菜
2023-07-22 180 瀏覽
想在鬧市當中,搵個好似去咗渡假嘅地方,東涌T Bay灣景薈絕對係個好選擇,距離東涌地鐵站C出口東薈城大概15分鐘的路程,就去到一個充滿渡假感覺嘅地方,當中La Vista這間墨西哥菜餐廳嘅景觀的確不錯,尤其係日落黃昏時嘅景觀就更加迷人,餐廳室內地方不算好大,但裝修得好精緻適合打卡,座位也舒適.食物方面叫咗慢煮手撕牛肉配軟玉米餅、墨式烤雞墨西哥卷、蘑菇素炸餡角配鮮青茄莎莎醬及甜品拼盤(朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕、墨式肉桂條及焦糖布甸),慢煮牛肉配玉米餅,牛肉偏辣惹味,配埋玉米餅包住食絕配,烤雞墨西哥卷,餡料充足,塞爆個墨西哥卷,啖啖肉,配埋牛油果醬、蕃茄莎莎醬、酸忌廉等無咁乾身,口感豐富,蘑菇素炸餡角,香脆可口,點埋個鮮青茄莎莎醬,減少油膩感,甜品拼盤,焦糖布甸蛋味重,朱古力蛋糕唔甜膩,肉桂條外脆內軟.服務方面全部服務員都好友善,又主動提供墨西哥帽俾我們打卡影相,整體來講不錯.

2023-07-21 146 瀏覽
今日放假,我和太太book東涌 Tbay一間酒店,偶然見到一間墨西哥餐廳,所以抱住一個好奇心試吓!今日可以坐到一個窗邊位,環境一流,望到日落和望到飛機起飛。環境#7 Chill!當我行入餐廳第一感覺,覺得侍應禮貌十分親切和他們會比墨西哥帽我哋戴住影相。當我食過餐廳食物之後我十分有驚喜。我食過好幾次墨西哥餐,但呢一間餐廳食物好正宗,嘢食的確好出色!另外靚仔廚師MV好Nice 和都會出來同D客人打招呼!今日首先叫咗一杯 Sangria,味道好好飲!另外食味,Supersalad,Buffalochickenwings,Taco-beef和ChilliChickenFajita。整體食物質素非常高,味道真心好好食@!除此之外。我哋食咗一個 signature 甜品Churros!勁好食!プ對値得推介!我一定會再次光顧😋
今日放假,我和太太book東涌 Tbay一間酒
#7 Chill!
當我行入餐廳第一感覺,覺得侍應禮貌十分
親切和他們會比墨西哥帽我哋戴住影相。
宗,嘢食的確好出色!
另外靚仔廚師MV好Nice 和都會出來同D客人
打招呼!
今日首先叫咗一杯 Sangria,味道好好飲!
物質素非常高,味道真心好好食@!
除此之外。我哋食咗一個 signature 甜品
Churros!勁好食!プ對値得推介!我一定會
再次光顧😋