2023-08-03 225 瀏覽
中環返工搵食艱難 行到ifc唔知食乜好呢間朋友推薦🥳係商場黎講性價比幾高‼️ 平時$88午市套餐都幾抵食 單點都唔太貴 食得飽💁🏻‍♀️ 好難等到位🥹 以前買過kiki嘅椒麻拌麵 記得係好食嘅🍜❣️全日套餐 川味牛肉湯麵 $148估唔到牛肉嘅份量係咁多 有四塊靚牛𦟌🥰🐄有筋位好淋🥳 炆得好入味 滿意💁🏻‍♀️湯底夠濃郁唔會太鹹 有牛肉味同辣度都比較溫和 麵條好有飽足感🍜❣️蒜片台式腸 安全嘅選擇 作為跟餐小食好高質🤤 ❣️古早冬瓜茶好飲呀‼️ 雖然大多數冬瓜茶都係咁嘅味🤣 建議呀熱飲就唔會沖淡😆❣️辣子雞拌麵 $98一嚟就打大佬添🌶️🌶️自問都幾食得辣都食到扎扎跳🥵🥵睇個樣真係唔知咁辣🫣 有好多炸蒜蒜辣椒粉 底部仲有好多醬汁🍜 麵條非常彈牙煙韌 非常掛汁 越食越辣🤣辣子雞份量多而且啖啖肉都嫩 有誠意👍🏻🐥❣️楊枝甘露 $48比想像中少芒果味比較重淡奶味 但都幾還原到港式甜品嘅精髓🥭有好多芒果爆爆珠 幾得意( •̀∀︎•́ )✧︎
中環返工搵食艱難 行到ifc唔知食乜好呢間朋友推薦🥳

❣️楊枝甘露 $48
比想像中少芒果味比較重淡奶味 但都幾還原到港式甜品嘅精髓🥭
有好多芒果爆爆珠 幾得意( •̀∀︎•́ )✧︎
2023-08-03 168 瀏覽
今時今日喺中環,$100以上嘅午餐有好多選擇,實在唔需要食咁樣嘅質素, 一個腥嘅蟹黄伴麵另加一個唔熱嘅伴麵。無論枱面或單上個點餐QR 要輸入手提電話號碼login, 點解食嘢都要攞我手提電話資料?
2023-08-03 153 瀏覽
IFC比人感覺都係食好高級嘅嘢,西餐日本嘢居多,而今日就同大學介紹一間麵店Kiki麵店位於IFC 2樓,位置唔難搵,都幾開揚,keep住好多人,包括遊客內地人外國人本地人都有用qr code落單,好方便,夜晚都有套餐,一碗麵加小食加野飲,$148+酸菜魚湯麵-$148朋友叫咗個酸菜魚,湯底少酸少辣,魚嫩滑鮮甜蟹黃油撈麵-$148 (+10)嚟度梗係要食呢度嘅招牌啦,佢有大大碗蟹黃,加上蟹醋同蟹油,撈埋一齊食,因為有蟹油嘅關係,令碗麵唔會太乾,仲增添咗香氣,醋更係帶出咗蟹黃嘅鮮味,每一啖都食到膏嘅鮮同肉嘅甜楊枝甘露-跟餐+$18黑糖珍珠冬瓜鮮奶-跟餐$18楊枝甘露好足料,好似食緊甜品咁,每一啖都食到芒果柚子,好濃郁杰身,唔會好稀黑糖珍珠冬瓜鮮奶飲好淡淡嘅冬瓜茶味,黑糖味唔會太甜,加上鮮奶唔係奶粉,味道更佳

酸菜魚湯麵-$148
朋友叫咗個酸菜魚,湯底少酸少辣,魚嫩滑鮮甜

蟹黃油撈麵-$148 (+10)

楊枝甘露-跟餐+$18
黑糖珍珠冬瓜鮮奶-跟餐$18

• 楊枝甘露
2023-08-01 122 瀏覽
中環晏晝食飯周圍都難搵位,所以去咗IFC食Kiki麵,留意番lunch 限時45分鐘,不過上菜都夠快,所以都食得切😀kiki茶之前有飲過,覺得一般,所以今次都冇飲⭐️胡麻棒棒雞拌小醋面 $118係一個涼拌胡麻麵,上面佈滿炸蒜片,好香!麵質彈牙,雞又滑,份量好多,一個夠晒飽,略嫌醋味太多,覺得有少少太酸⭐️Kiki擔擔麵 $88叫咗小辣,真係唔係好辣,但係又有辣嘅香味,適合唔食得辣嘅朋友😙肉碎都多,大大份👍🏻如果有湯嘅話會更加開心⭐️鹽酥雞口感唔算話勁好食,不過食得出係即炸,夠脆,味道就正常😊

⭐️胡麻棒棒雞拌小醋面 $118

⭐️Kiki擔擔麵 $88

⭐️鹽酥雞
口感唔算話勁好食,不過食得出係即炸,夠脆,味道就正常😊
Kiki  擔擔麵
2023-07-28 125 瀏覽
📍 KiKi麵店 (國際金融中心) (中環)中環金融街8號國際金融中心商場2樓2017號舖Kiki麵一向好味,麵條彈牙,麵食飯類又多選擇,配上套餐更是十分抵食。首先是蟹黃油伴麵,配上豐富香濃的蟹黃醬汁,味道非常濃郁。蟹黃的香氣非常明顯,讓人垂涎欲滴。接下來是脆皮大雞排伴麵。雞排非常大塊,外皮炸得酥脆,內裡卻仍然保持著肉汁。搭配上麵條,是一道很有飽足感的料理。跟餐分別配了蒜片台式腸和皮蛋豆腐。這道菜做得非常精緻,豆腐口感非常滑嫩。套餐還可以優惠價配kiki茶,點了愛玉冬瓜茶,勁大杯又抵飲。
📍 KiKi麵店 (國際金融中心) (中環)
中環金融街8號國際金融中心商場2樓2017號舖

2023-07-26 100 瀏覽
Kiki拌麵相信好多人都食過 今次試下堂食餐廳提供All day set 涼拌皮蛋豆腐 凍食好開胃脆皮大雞扒飯 外層粉漿好薄 炸到金黃香 內裏充滿肉汁 沈上少許辣粉 撈飯一流凍白桃烏龍 可以選擇無糖 淡淡白桃同烏龍味解膩一流 蒜片台式腸 地道嘅味道 寶島滷大排面 豬扒帶點黑椒香味 而且好大塊 幼細麵質有咬口 我試左加佢地既麻辣醬 撈埋一齊食更巨風味熱烤茶 烘烤味濃厚

Kiki拌麵相信好多人都食過 今次試下堂食
餐廳提供All day set

涼拌皮蛋豆腐 凍食好開胃
凍白桃烏龍 可以選擇無糖 淡淡白桃同烏龍味解膩一流

蒜片台式腸 地道嘅味道
熱烤茶 烘烤味濃厚

2023-07-23 99 瀏覽
🐳通常在高級商場內,也很難找到一間價錢合理的餐廳,但今次就想推介這間Kiki麵店,價錢十分之合理,不用$150 ,就能吃到一個晚市套餐,其實是全日優惠套餐!🐳涼拌皮蛋豆腐+川味牛肉湯麵+白桃烏龍茶雖然小食細細碟,但配搭效果非常好,所以幾好食。好欣賞這個牛肉湯麵,它不算太辣,但它的湯底非常好喝,十分惹味。白桃烏龍茶清清甜甜,令人舒暢。🐳涼拌鯛魚片+老壇酸菜魚湯麵+酸柑愛玉冬瓜茶+18鯛魚片口感好爽,味道偏辣。酸菜魚魚片有很多片,啖啖肉,無骨,湯底酸辣,麵底超好食,無法形容的好。飲品酸酸開胃,有透明啫喱,滑溜溜,好飲。🛎️ KiKi麵店 (國際金融中心) (中環)🔍中環金融街8號國際金融中心商場2樓2017號舖

🐳涼拌皮蛋豆腐+川味牛肉湯麵+白桃烏龍茶

🐳涼拌鯛魚片+老壇酸菜魚湯麵+酸柑愛玉冬瓜茶+18

🛎️ KiKi麵店 (國際金融中心) (中環)
🔍中環金融街8號國際金融中心商場2樓2017號舖
2023-07-22 70 瀏覽
KiKi茶-皇牌奶茶($18) + 冬瓜茶($13) + 白桃烏龍茶($13) 話說上個禮拜喺K11 Mesea間KiKi麵買咗三款樽裝茶,覺得幾好飲,價錢合理,今日行商場又經過KiKi麵店,順便再買返幾支😌白桃烏龍茶同冬瓜茶味道清香,唔會好甜,啱晒怕甜嘅人,否則真係唔多掂;皇牌奶茶茶味香濃順滑,茶同奶比例啱啱好,屋企人每日唔飲奶茶唔安樂,買定返屋企放雪櫃唔使落茶餐廳😆如果未來喺多啲地方可以買到就方便喇💪🏻

2023-07-21 77 瀏覽
蟹黃油拌麵 生蒜台灣腸乾拌麵 色澤鮮黃蟹黃醬一絲絲蟹肉蟹膏混合成醬 糊狀質地更易掛麵麵條正常 加入蟹油更易混合以餐廳質素吃到的拌麵 都較清新生蒜台灣腸 不過不失發揮配上生蒜 略帶辛辣刺激感 鹽酥雞每次一口鹽酥雞 適合女生吃用沒有太多調味 少量香粉及鹽味有肉汁 正常發揮小吃津白鮮肉湯水餃餃子皮薄餡料豐富 肉的份量好多 肉汁豐富 好甜好鮮的餡料湯底普通 重點都要餃子銅鑼燒配冬瓜茶多口味銅鑼燒 有抹茶 原味 紅豆味份量少少 當茶點剛好 配上台式冬瓜茶解膩
蟹黃油拌麵 生蒜台灣腸

銅鑼燒配冬瓜茶
多口味銅鑼燒 有抹茶 原味 紅豆味
份量少少 當茶點剛好 配上台式冬瓜茶解膩
2023-07-16 1317 瀏覽
喜歡蟹黃香🤤一直都想去吃蟹黃油拌麵,這天經過中環IFC,看到有KiKi麵店🫶🏻想起這裏的蟹黃油拌麵🦀很具人氣☺️立馬入去吃吃。店裏裝潢以淺木色為主,亮麗舒適。供應各款台灣料理丶麵吃丶小食和台式飲品,選擇很多。🔶全日套餐$148可選1款主食配以1款飲品和1份小食,不收加一好抵食,而飲品也可+$18轉其他特飲。主食可+$10選蟹黃油拌麵🤤蟹黃油拌麵來的時候🦀另附一勺蟹黃油丶一大碟的蟹粉醬和用來調味的蟹醋,色澤金黃很誘人。服務生說可以先在麵條上加入蟹黃油💗然後再加蟹粉醬,拌勻好就可以吃,也可以根據自己喜好加入少許蟹醋。入口啖啖濃郁蟹黃甘香🤤麵條Q彈有嚼勁,掛滿蟹黃油,鮮味十足。而小食點了涼拌鯛魚皮,魚皮薄脆爽彈,微微辣有醋香,十分惹味開胃。🔶皇牌珍珠奶茶- 套餐 +$18飲品很大一杯🥳茶味濃郁滑順,珍珠Q彈有嚼勁,很有風味。🔶 口水魚片$68辣度十足的口水魚片,魚肉鮮嫩入味,麻香四溢,口感爽脆。🔶 酸柑愛玉冬瓜茶 $35入口十分清香解渴,甜度適中,內有Q彈愛玉,很有口感,加上了酸柑的味道,讓人喝完後更舒爽。

🔶全日套餐$148

🔶皇牌珍珠奶茶- 套餐 +$18
飲品很大一杯🥳茶味濃郁滑順,珍珠Q彈有嚼勁,很有風味。

🔶 口水魚片$68
辣度十足的口水魚片,魚肉鮮嫩入味,麻香四溢,口感爽脆。

🔶 酸柑愛玉冬瓜茶 $35

2023-07-14 89 瀏覽
同喺中環返工嘅朋友一齊放工去食!呢度冇+1 ,坐得又舒服,而且有全日套餐,就覺得晚市來說性價比算高👍全日套餐 A-Day set $148包括小食一款+主食一款+飲品一款蟹黃油拌麵 +$10呢款係主打!有成碗蟹黃油蟹肉俾你拌麵,如果未試過,第一次建議去試吓!鮑魚花膠濃湯雞灌麵 +$10呢個真係真材實料!有2隻鮑魚,同埋三件花膠👍小食方面,我地簡左涼拌鯛魚皮同埋煙燻無骨鳳爪,呢兩款都比較特別,涼拌鯛魚皮係小辣,肉質感覺煙靭啲,煙燻無骨鳳爪調味好,同埋真係好方便食!但係我自己最鍾意係特飲!只係加hkd18,我就推薦🧡雜莓雪絨愛玉茉莉綠茶,雜莓雪絨有啲似粉紅色嘅奶蓋,但其實都會有雪糕嘅感覺,加上有草莓味脆脆,令到口感更加豐富!而且個綠茶仲有愛玉啫喱,昇華左成個飲品嘅層次。整體來講,成個體驗都覺得好好!只係我本身自己真係好鍾意特飲,所以推薦特飲多啲!

全日套餐 A-Day set $148
包括小食一款+主食一款+飲品一款

蟹黃油拌麵 +$10

鮑魚花膠濃湯雞灌麵 +$10
呢個真係真材實料!有2隻鮑魚,同埋三件花膠👍

• 鮑魚花膠濃湯雞灌麵
2023-07-14 60 瀏覽
Kiki麵喺IFC呢個黃金地段,真係好方便,無論係lunch過嚟食飯,或者夜晚約咗朋友過嚟都好方便食物款式都好多,而且價錢好親民,喺大商場來講算係好抵食今日收咗工一個人嚟食嘢,見到有全日一人套餐,已經包一個主食,小食同埋飲品,都只不過係$148✨川味牛肉湯麵賣相好吸引,牛𦟌炆得好淋好入味,有4大塊,湯麵嘅味道都係屬於中辣,辣牛油🧈已經融入咗湯底,可以增添成碗牛肉麵嘅香味,餐廳麵底用咗陽春麵,麵煙韌彈牙,牛肉湯底一啲味精都無,湯底帶甜,好好飲✨涼拌鯛魚皮起正的開胃小吃,口感彈又爽脆、配上蒜蓉芝麻,墊底仲好多青瓜,簡直係人間美味,夏天清爽的開胃涼菜✨白桃烏龍烏龍茶茶底香濃,帶點淡淡的白色桃味,非常解渴

食物款式都好多,而且價錢好親民,喺大商場來講算係好抵食

✨川味牛肉湯麵

✨涼拌鯛魚皮

✨白桃烏龍
烏龍茶茶底香濃,帶點淡淡的白色桃味,非常解渴
2023-07-14 61 瀏覽
IFC係機場快綫托運行李附近嘅餐廳都有唔少人排隊,有唔少外國人都選擇食呢間。最驚喜嘅地方係居然唔洗加一❗️❗️可以選擇套餐,有主食、小食、飲品,但我比較想食甜品就單點⭐️Kiki擔擔麵少辣🌶️好香芝麻、花生🥜香味,最底係芝麻醬,最頂加了花生粒、蔥粒、豬肉碎、辣椒油。形成味道香濃,增加了口感及帶點辣味⭐️生乳銅鑼燒有三種味道:原味奶油、朱古力🍫、抹茶🍵,唔會好甜。出面個cake好柔軟,好似麵包,但比麵包更濕潤⭐️古早冬瓜茶味道好清甜,唔係死甜個種

⭐️Kiki擔擔麵少辣🌶️

Kiki擔擔麵

⭐️生乳銅鑼燒

生乳銅鑼燒

⭐️古早冬瓜茶
味道好清甜,唔係死甜個種

古早冬瓜茶
2023-07-14 50 瀏覽
Kiki麵店💗人氣KiKi麵店位於香港站IFC 2樓,店鋪望落乾淨簡潔。而隔離仲有KiKi茶,可以外賣🥡特飲,啱曬消暑夏天😁呢度的Menu主食都好齊全,有湯麵有拌面🍜又有飯。而Drink menu🍹種類繁多。手機📱QR code自助落車超級方便。全日套餐包括一個小食,主食同埋一杯野飲。🌟全日套餐 $1481⃣️涼拌皮蛋豆腐🥚➕胡麻棒棒雞小醋麵皮蛋加豆腐呢個組合都幾得意,豆腐本身味淡☁️更佳帶出皮蛋味,豆味🫘隨後而出。上面木魚絲🐟增加口感。入口酸酸甜甜,凍凍地食,好典型的開胃菜😇麻醬涼麵係絕對受歡迎的菜式,尤其適合炎熱🥵的夏天。不論是雞絲或麵都份量極多,搭配了不少芝麻和炸蒜,提升香味,刺激味蕾。2⃣️蒜片台式腸🍖➕蟹黃油拌麵🍜這個🦀️蟹黃油拌麵絕對值回票價,有超多份量蟹黃醬、蟹油、蟹醋。店員好詳細解釋食法🍽️首先加左蟹黃醬&蟹油,最後根據自身口味再慢慢加蟹醋🫙麵既軟硬度適中。蟹黃醬裡面有滿滿蟹肉蟹膏,蟹油香味撲鼻而來。加上蟹醋提升鮮味🥰又可以解膩。整體味道唔會太鹹太重味精味。⭐️凍KiKi烤茶🥤可以選擇加仙草或珍珠,而且可以選擇甜味。凍烤茶的茶味🍵比較濃郁,並不是很甜。完美搭配帶有甜味的仙草🧆
Kiki麵店

🌟全日套餐 $148
1⃣️涼拌皮蛋豆腐🥚➕胡麻棒棒雞小醋麵

2⃣️蒜片台式腸🍖➕蟹黃油拌麵🍜

⭐️凍KiKi烤茶🥤
2023-07-11 48 瀏覽
行過中環ifc 竟然發現原來開左間kiki 麵,以前曾經買過唔少佢哋嘅包裝拌麵,都食過唔錯,見佢開咗門市一於試吓!眼見都幾多人幫襯,不過好好彩早咗度等咗幾分鐘就有位。打開餐牌見到佢哋有個全日套餐,都幾抵食,$148包小食一款、主食一款、飲品一杯,仲可以加配其他唔同特色小食,好多選擇!所以今次叫咗兩個set,試吓唔同野😍主菜🎈 蟹黃油拌麵 (+10)好多人推介呢款拌麵,呢款麵會配上蟹油、醋同埋一碗份量十足既蟹肉,所有都可以按自己口味調教。拌麵嘅麵質唔會太淋,但亦都唔會太乾身,軟硬度剛剛好,而且都幾彈牙,口感唔錯。而蟹粉醬亦都好香濃,當中亦都有唔少嘅蟹肉,蟹粉必嗌!🎈 川味牛肉湯麵台式食品當然唔少得牛肉湯麵,佢啲牛肉嘅份量好多,而且好厚身。湯底係好濃郁嘅花椒味,唔算好食辣嘅我都接受到,食落去又唔算好辣,只係花椒嘅少少麻,食落去好過癮。小食🎈 蒜片台式腸每一條台灣腸,都配有一片蒜片,所以食落去唔肥膩,而且台灣腸外皮好香脆,同埋咬落去有肉汁,不錯!🎈 煙燻無骨鳳爪(辣)鳳爪好淋,味道少少辣,食落去又幾開胃。飲品🎈 古早冬瓜茶🎈 白桃烏龍兩款飲品都超級好飲,味道不會太甜,非常解渴!

主菜
🎈 蟹黃油拌麵 (+10)

🎈 川味牛肉湯麵

小食
🎈 蒜片台式腸

🎈 煙燻無骨鳳爪(辣)
鳳爪好淋,味道少少辣,食落去又幾開胃。

飲品
🎈 古早冬瓜茶
🎈 白桃烏龍
兩款飲品都超級好飲,味道不會太甜,非常解渴!