2023-07-06 62 瀏覽
認識KiKi麵這個品牌是因為舒淇😂之後有一段時間也會在家裏買乾麵自煑。近一年他們的門市麵館越開越多,吃了幾次還沒有試完所有菜式呢。暫時我最喜愛的,是這一款麻辣肉片紅白麵。之前也沒留意它,原來所謂紅白即是正宗的台灣鴨血和硬豆腐。當這兩種食材放在麻辣湯裏,真的有瞬間置身台北的錯覺!因為辣度沒有很強的關係,很容易令人一口接一口的吃光。麵裏還有兩片半肥瘦的腩肉,口感算豐富。這個$148的套餐,還可以選擇小食和飲品。既然這是偽台北之旅,我就選一份台灣香腸,份量也蠻大的。飲品則點健康的烤茶,再額外加海鹽芝士奶蓋,最滿足開心的離開!店內還發現各式口味的伴麵,下次繼續試🤭
店內還發現各式口味的伴麵,下次繼續試🤭
同女兒拍拖仔,佢最喜歡台灣小食同黑糖珍珠鮮奶,咁就想起KIKI 面去試一試!先叫左一份全日套餐 $148包小食,主食(麵或飯),同飲品主食叫左川味牛肉湯麵 + 台灣腸同 酸柑青檸特調另叫脆皮大雞排飯走辣比小朋友 + 大黑糖珍珠鮮!!!川味牛肉湯麵 牛展有四片,牛展厚身飽滿,有口感而入味,川味意外不算太辣而十分香。伴有小棠菜同蔥花。湯身夠熱川香味足而不太辣十分好飲。而個人喜歡其麵質偏硬口感,更入味而有咬感!台灣腸小朋友最愛脆皮大雞排飯熱辣辣香氣十足, 絕對聞到都想流口水!!大大塊分量十足, 雞排外皮非常香脆,仲配有台灣腸黑糖珍珠鮮奶女兒最愛的黑糖珍珠鮮奶, 女女更笑說是飲過的最正宗的!!希望屋企附近有KIKI 茶就好了^O^!!

先叫左一份全日套餐 $148
包小食,主食(麵或飯),同飲品
主食叫左川味牛肉湯麵 + 台灣腸同 酸柑青檸特調
另叫脆皮大雞排飯走辣比小朋友 + 大黑糖珍珠鮮!!!

川味牛肉湯麵

台灣腸

小朋友最愛

脆皮大雞排飯

黑糖珍珠鮮奶

過咗中環搵朋友食Lunch🥰一於試下想食好耐嘅KiKi麵店🍜同朋友一人一個全日套餐!香葱鵝油雞飯拌麵拌麵煮到仲有微微咬口,好掛汁🤓我叫嘅呢個拌麵滿滿鵝油香!雞件係雞髀位,肉質好嫩滑😋寶島滷大排拌麵台式滷水大排骨先炸後滷水😜肉質爽脆得黎軟腍,滷水汁入味!呢碗拌麵醬汁帶點滷水味👍蒜片台式腸一口台灣腸一啖蒜片味道夠晒經典😎涼拌皮蛋豆腐呢個夏天食到呢個涼拌皮蛋豆腐,夠晒透心涼,而且夠晒開胃💓古早冬瓜茶冬瓜味突出,而且唔算甜,幾好飲喎!白桃烏龍入口飲到濃郁嘅烏龍茶味道白桃味道後勁慢慢滲出😚KiKi麵店 (國際金融中心) (中環)中環金融街8號國際金融中心商場2樓2017號舖
過咗中環搵朋友食Lunch🥰

一於試下想食好耐嘅KiKi麵店🍜

同朋友一人一個全日套餐!

香葱鵝油雞飯拌麵

拌麵煮到仲有微微咬口,好掛汁🤓
我叫嘅呢個拌麵滿滿鵝油香!
雞件係雞髀位,肉質好嫩滑😋

寶島滷大排拌麵

台式滷水大排骨先炸後滷水😜

肉質爽脆得黎軟腍,滷水汁入味!

呢碗拌麵醬汁帶點滷水味👍

蒜片台式腸

一口台灣腸一啖蒜片
味道夠晒經典😎

涼拌皮蛋豆腐

呢個夏天食到呢個涼拌皮蛋豆腐,夠晒透心涼,而且夠晒開胃💓

古早冬瓜茶
冬瓜味突出,而且唔算甜,幾好飲喎!

入口飲到濃郁嘅烏龍茶味道
白桃味道後勁慢慢滲出😚

KiKi麵店 (國際金融中心) (中環)
中環金融街8號國際金融中心商場2樓2017號舖
  • 香葱鵝油雞飯拌麵
  • 寶島滷大排拌麵
  • 蒜片台式腸
  • 涼拌皮蛋豆腐
  • 古早冬瓜茶
  • 白桃烏龍
2023-07-01 54 瀏覽
我哋按左3人坐位飛,等左好耐,終於有4人枱。之後收銀嗰位女仔比左係我哋按飛之後的兩對二人入,我問點解唔係我哋先,佢話係人哋按先。但我見係我哋按先。佢講哂,咁我唔等la出面幫手接待的女仔好nice ,𣎴過真係唔好經驗。去另-間好快有位!
出面幫手接待的女仔好nice ,𣎴過真係唔好經驗。
去另-間好快有位!
2023-07-01 61 瀏覽
▫️kiki麵平日見得多,都係第一次黎餐廳食😯 估唔到人流都幾多,keep住有人拎飛排隊等位🧐 餐廳環境唔算大不過都叫坐得舒服😌🍽 全日套餐 - 小食+主菜+飲品 $148✨▫️以IFC黎講,呢個價錢算幾抵食👍🏻 可以任選多款招牌拌麵同小食,真係花多眼亂👀〰️ 主菜🦀 蟹黃油拌麵 +$10▫️第一眼就俾呢個蟹黃麵吸引左🤩 滿滿嘅蟹黃醬非常濃郁,仲有唔少蟹肉絲🦀 再加入蟹油同醋撈勻,每啖麵都有蟹黃油鮮味🥰 🐖 麻辣蹄花拌麵 ▫️麻辣汁埋藏係麵底,撈勻後麻辣香味出晒黎🌶 麵條爽口彈牙,豬蹄炆得軟淋入味,外皮膠質豐富岩晒一眾女士🧏🏻‍♀️〰️ 小食 ⚫️ 涼拌皮蛋豆腐▫️豆腐好滑溜,配埋皮蛋味道好夾🫶🏻🥕 韓式蘿蔔▫️蘿蔔切成碎粒,就咁食或拎黎撈麵都可以🤣 酸酸辣辣寧舍開胃😋〰️ 飲品🍑 白桃烏龍▫️清香鮮膩嘅白桃烏龍🫖 我嗰杯走冰走甜再加$5配愛玉🤣 滑得黎又有咬口好正😆

🍽 全日套餐 - 小食+主菜+飲品 $148✨

〰️ 主菜
🦀 蟹黃油拌麵 +$10

🐖 麻辣蹄花拌麵

〰️ 小食
⚫️ 涼拌皮蛋豆腐
▫️豆腐好滑溜,配埋皮蛋味道好夾🫶🏻

🥕 韓式蘿蔔

〰️ 飲品
🍑 白桃烏龍

2023-07-01 103 瀏覽
收工了,需要美食療癒心靈~😌 奈何月尾,咭數逼人🥲🥹 努力揀中平價美食。去了IFC,Kiki 麵menu 好多選擇,就坐下了。點了一個全日套餐$148,有麵食,小食和飲品,轉特飲加$18💁🏻‍♀️🍜 胡麻棒棒雞拌小醋麵 - 好香濃的胡麻醬😍😍😍簡單地配上小麵,每一條都很掛汁,加上雞絲和蒽條,拌上小小醋香,十分開胃🤤。大推👍👍👍👍👍💁🏻‍♀️凉拌皮蛋豆腐件 - 皮蛋和豆腐很相襯,加上肉鬆和木魚絲鋪上面,清清甜甜😋 ,不油不膩,很適合夏日💁🏻‍♀️口水魚片份 - 辣的,魚片爽脆,應該是脆肉鯇。很大碟😂 很足料抵食。💁🏻‍♀️熱芝士海鹽迷你芋圓黑糖鮮奶 - 很厚的芝士奶蓋,新鮮的迷你芋圓和鮮奶,一次過滿足好多個願望😂😍😊 在KiKi麵店叫特飲一定不會中伏,KiKi茶本身就是一間好高質的茶飲店嘛~💁🏻‍♀️最後是抹茶紅豆生乳捲 🍰 - 完美句號,抹茶味濃,不會太甜。劃上滿足一天的句號。📍KiKi麵店 (國際金融中心)🏫地址: 中環金融街8號國際金融中心商場2樓2017號舖

劃上滿足一天的句號。

📍KiKi麵店 (國際金融中心)
🏫地址: 中環金融街8號國際金融中心商場2樓2017號舖
胡麻棒棒雞拌小醋麵
凉拌皮蛋豆腐
抹茶紅豆生乳捲
2023-06-30 140 瀏覽
前排去IFC處理完事務後便隨意到Kiki 麵家用膳。手機下單十分方便,我選了個全日套餐 ($148),包括小食+主食+飲品各一款。**小食: 涼拌鯛魚皮魚皮鮮嫩且彈牙,醬汁中帶有微微的辣味,惹味開胃。**主食: 鮑魚花膠濃湯雞灌麵 (+$10)雞湯濃郁鮮甜,麵條口感Q彈有勁。共兩隻鮑魚和三片花膠,彈牙滑嫩,真材實料。順帶一提,kiki自家制辣椒醬也很出色,送麵一流。**飲品: 白桃烏龍(冰)白桃果味搭配烏龍茶香,非常清爽解渴。

**小食: 涼拌鯛魚皮
魚皮鮮嫩且彈牙,醬汁中帶有微微的辣味,惹味開胃。
涼拌鯛魚皮

**主食: 鮑魚花膠濃湯雞灌麵 (+$10)
鮑魚花膠濃湯雞灌麵

**飲品: 白桃烏龍(冰)
白桃果味搭配烏龍茶香,非常清爽解渴。
2023-06-30
涼拌鯛魚皮
2023-06-30 36 瀏覽
店名: KiKi麵店地址: 中環金融街8號國際金融中心商場2樓2017號舖香港站E1出口,行1分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5Kiki麵裝修幾靚,餐廳入邊唔會太迫,唔會太嘈,喺ifc用呢個價錢食到一餐好飽嘅飯,仲要好好食,推薦俾大家嚟試下👍🏻蟹黃油拌麵套餐$158百香果小蕃茄❤️❤️❤️❤️❤️本身聽佢個名會覺得伏伏地,但意外地好食,個蕃茄仔甜甜地好開胃,加埋小小青瓜成件事好fresh,會再食多次😝蟹黃油拌麵❤️❤️❤️❤️❤️蟹黃油而不膩,撈麵嘅汁都幾濃、算多蟹肉同膏,但唔會太鹹,真係好好食😚份量好多下,會再翻兜😍凍KIKI烤茶無糖❤️❤️❤️❤️烤茶茶底比平時嘅茶茶味更濃,加上係無糖,完全健康之選😆胡麻棒棒雞拌小醋面套餐轉特飲$148+$18胡麻棒棒雞拌小醋面❤️❤️❤️❤️賣相靚,份量都好大下,覺得男仔食都會夠飽,鋪喺面嗰啲係雞絲,拌麵用嘅醬料係胡麻醬,唔會好油膩,夏天食最啱,真係CP值高🥰涼拌皮蛋豆腐❤️❤️❤️❤️賣相不錯,皮蛋豆腐嘅醬料係典型台式甜甜地嘅醬嚟,唔會好油膩😋迷你芋圓黑糖鮮奶❤️❤️❤️❤️❤️啲芋圓幾好咬口,煙煙韌韌,黑糖甜度啱啱好,唔會太甜,不錯🤩
店名: KiKi麵店

蟹黃油拌麵套餐
百香果小蕃茄❤️❤️❤️❤️❤️

蟹黃油拌麵❤️❤️❤️❤️❤️

凍KIKI烤茶無糖❤️❤️❤️❤️
烤茶茶底比平時嘅茶茶味更濃,加上係無糖,完全健康之選😆

胡麻棒棒雞拌小醋面套餐轉特飲
$148+$18
胡麻棒棒雞拌小醋面❤️❤️❤️❤️

涼拌皮蛋豆腐❤️❤️❤️❤️

迷你芋圓黑糖鮮奶❤️❤️❤️❤️❤️
啲芋圓幾好咬口,煙煙韌韌,黑糖甜度啱啱好,唔會太甜,不錯🤩
2023-06-25 52 瀏覽
試咗Kiki拌麵嘅外賣,揀咗最貴嘅鮑魚花膠麵,仲配小食皮蛋豆腐,飲品白桃烏龍茶,索價過百蚊。麵同湯底嘅質素普通,鮑魚同花膠味道算得過,但配料真係太少,食到後面只係食緊清湯麵。麵質唔算煙韌,雞湯底亦好淡味。唯一欣賞嘅係白桃烏龍茶。不過,過百蚊嘅價錢,呢個套餐未必值得。雖然Kiki拌麵平時好多人食,但呢個鮑魚花膠麵真係麻麻,應該唔會再食第二次。

麵質唔算煙韌,雞湯底亦好淡味。

餐廳:KiKi麵店地點:國際金融中心商場菜式:台灣菜餐牌:多款湯麵,拌麵,多款飯類,開胃小碟,台式小碟,滷味,水餃時蔬,甜品。都有全日套餐,包小食,主食(麵或飯),同飲品,價錢$148。可加錢升級小食或者飲品。飲品有創意特調,冬瓜系列,原茶,珍珠特調,滋養特調,鮮奶系列,鮮果汁系列,可加配料,選甜度同冰量。不過入到去用手機落單,又唔見可以選甜度。今晚一行四人,叫左四個套餐同兩款小食。紅燒牛肋條拌麵紅燒牛肋條可以由飯轉拌麵,面頭有牛肋條兩條,牛味濃不過好韌,事後牛肉嚴重痴牙喇。牛筋兩條,就炆得夠淋,伴有小棠菜兩條同紅蘿蔔兩件,同埋有蔥花。麵條係白色幼身麵,質感幾有咬口,個湯味道都幾好,味道微辣。呢個麵都幾好食。川味牛肉湯麵 川味牛肉湯麵 有牛展四片,唔會太薄片,都算淋。伴有三條小棠菜同蔥花。個湯都幾辣。鮑魚花膠濃湯雞灌麵 加$10鮑魚花膠濃湯雞灌麵有原隻鮑魚兩隻,花膠兩片,伴有三條小棠菜。個湯真係好有雞味,正。麵可以揀淋或者加錢加底。麻辣肉片紅白麵 麻辣肉片紅白麵相對係比較多料,有鴨血四件,肥豬肉兩厚片,唔少豆腐,半隻滷水蛋同小棠菜兩條。面頭灑上蔥花。個湯當然係辣,不過唔覺麻。麵可以揀淋
餐廳:KiKi麵店
地點:國際金融中心商場
菜式:台灣菜

今晚一行四人,叫左四個套餐同兩款小食。
紅燒牛肋條拌麵, 煙燻無骨鳳爪

紅燒牛肋條拌麵
川味牛肉湯麵, 煙燻無骨鳳爪

川味牛肉湯麵
鮑魚花膠濃湯雞灌麵, 煙燻無骨鳳爪

鮑魚花膠濃湯雞灌麵 加$10
鮑魚花膠濃湯雞灌麵

麻辣肉片紅白麵, 煙燻無骨鳳爪

麻辣肉片紅白麵
麻辣肉片紅白麵相對係比較多料,有鴨血四件,肥豬肉兩厚片,唔少豆腐,半隻滷水蛋同小棠菜兩條。面頭灑上蔥花。個湯當然係辣,不過唔覺麻。麵可以揀淋或者加錢加底。
煙燻無骨鳳爪

煙燻無骨鳳爪 跟餐
四個餐我地都叫呢個小食,份量有時多有時少,鳳爪都好淋,味道可以,唔會太鹹,有少少辣。下底墊有青瓜絲,面頭灑上白芝麻粒。
另外叫左兩款小食。
鹽酥雞

鹽酥雞 $38
鹽酥雞一客8件,細細件,炸得皮脆肉滑,有少少鹹,下底墊有青瓜絲。
牛筋

牛筋 $48
牛筋份量好多,抵食,炆得淋而味道剛好。有芽菜墊底。

黑糖珍珠鮮奶 跟餐加$23
黑糖珍珠鮮奶叫左走冰,強烈建議一定要走,已經夠凍。鮮奶好滑。黑糖味道適中,令鮮奶甜度剛好,珍珠煙韌有咬口。呢杯size係大,飲完好飽。
楊枝甘露, 熱豆乳雪絨仙草紅豆茶

熱豆乳雪絨仙草紅豆茶 跟餐加$18
熱飲都用膠杯。紅豆茶好苦。
楊枝甘露 跟餐加$48
原來呢個飲品正價都係$48,覺得比人搵左笨。呢個係大杯size,原來入面有好多楊枝甘露爆珠喺鮮奶,好好飲呀。

總括而言,麵既味道口感都幾好,價錢喺國金黎講算係咁啦,不過$148底價加下加下都要人均$200當然係貴!
2023-06-24
煙燻無骨鳳爪
牛筋
2023-06-24 64 瀏覽
想喺IFC搵$100以下飽肚嘅嘢食,似乎只有KIKI…(隔離老麥冇位坐)麵係好食嘅,配料好豐富,大食嘅絕對食得飽…麻辣撈麵算乾身,但唔算好辣,我要狂加辣椒油,好彩佢啲辣椒油好好味…美中不足係限時45分鐘(星期日晚市),而且夠鐘真係會嚟提你,食得好趕🥲
麵係好食嘅,配料好豐富,大食嘅絕對食得飽…
2023-05-26 272 瀏覽
☞ 中環 KiKi麵店 ☜———————————————IFC lunch hour大排長龍嘅台式餐廳🥸———————————————◊ 蟹黃油拌麵套餐 配涼拌皮蛋豆腐、白桃烏龍 ◊麵上面有少量蟹肉,撈埋個濃郁嘅蟹黃油,每條麵都好掛汁,又邪惡又好食。涼拌豆腐冇乜特別但個汁甜甜地,都幾開胃,又可以消下膩。白桃烏龍香得嚟又唔會好甜😚美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5———————————————📍:KiKi麵店中環港景街1號國際金融中心2樓2017號舖#為食豬在中環 #中環美食#foodblog #台灣菜 #香港美食 #香港餐廳
☞ 中環 KiKi麵店 ☜
IFC lunch hour大排長龍嘅台式餐廳🥸
———————————————
◊ 蟹黃油拌麵套餐 配涼拌皮蛋豆腐、白桃烏龍 ◊
美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5

2023-01-26
  • 蟹黃油拌麵
  • 白桃烏龍茶
2023-05-11 322 瀏覽
有時候工作忙碌,午餐時會想品嚐一份豐盛的午餐。今天去了中環IFC的Kiki麵餐廳,點了一份午餐套餐。套餐包括胡麻棒棒雞配小醋麵,還有涼拌藕片及白桃烏龍茶(加迷你芋圓$5)。「胡痳棒棒雞拌小醋麵」是一道涼拌麵,上面滿佈著脆脆的炸蒜片和白芝麻。第一口吃下去時,口感非常特別,像吃薯片一樣脆卜卜的。建議在蒜片未潮濕前,多吃幾口。蒜片的味道比較淡,相對而言,胡痳醬和醋汁的味道更為突出。從視覺上看,似乎雞絲的份量很多,但實際上份量並不算多。雞絲的味道主要來自胡痳醬的調味。相比之下,冷麵的份量較多,以醋汁來調味拌麵,兩者的搭配相當不錯。

2023-04-17 530 瀏覽
喺IFC食lunch 12點15前呢度仲唔使排隊開心開心點左:胡麻棒棒雞拌小醋面紅燒牛肋條拌麵香茅草炸雞翅熱紫薯雪絨芋圓白桃烏龍棒棒鷄面我要咗多醬好creamy 好滿足份量都幾大見都唔少人order 左應該都係popular 之選試左一啖牛筋 好林好入味炸雞翼都正不過散叫$68 8件即係四隻雞翼確實有啲貴杯飲品就幾失望其實特飲飲熱嘢本身就有啲唔夾不過諗住健康啲唔飲凍嘢🙈但係佢個溫度係超熱食完成餐飯都係好熱所以最後大半杯都係帶走啲紫薯越林 好似入口即溶咁樣我就唔太鍾意太林而且完全冇白桃烏龍味道唔係好似飲緊乜😌
喺IFC食lunch

而且完全冇白桃烏龍味道
唔係好似飲緊乜😌
  • 胡麻棒棒雞拌小醋麵
2023-03-22 765 瀏覽
一直都對蟹黃拌麵情有獨鍾之前喺網上見到呢間餐廳既蟹黃油拌麵賣相好吸引所以一早就 bookmark 咗今日終於試到非常好食,完全無失望!價錢亦合理蟹黃油拌麵 $138麵後面嘅醬料由左至右順序,係 蟹油 → 蟹黃醬 → 醋顧客可以自行加醬料到麵條上個人來講,覺得唔加醋比較好食 🙂蟹黃醬好大兜好足料蟹黃味非常濃郁,仲有唔少一條條既蟹絲蟹油同蟹黃醬我都落哂非常喜愛蟹黃同蟹油的鮮味麵條口感亦可口蔥花令整個拌麵更香,風味更昇華 絕對會再來食 😋
一直都對蟹黃拌麵情有獨鍾
之前喺網上見到呢間餐廳既蟹黃油拌麵賣相好吸引
所以一早就 bookmark 咗
今日終於試到
非常好食,完全無失望!
價錢亦合理

蟹黃油拌麵 $138
麵後面嘅醬料
由左至右順序,係 蟹油 → 蟹黃醬 → 醋
顧客可以自行加醬料到麵條上
個人來講,覺得唔加醋比較好食 🙂

蟹黃醬好大兜好足料
蟹黃味非常濃郁,仲有唔少一條條既蟹絲

蟹油同蟹黃醬我都落哂
非常喜愛蟹黃同蟹油的鮮味
麵條口感亦可口
蔥花令整個拌麵更香,風味更昇華

絕對會再來食 😋

2023-03-22