可能大家平時都有買過kiki麵返屋企煮,但係你又知唔知除咗即食麵之外,kiki麵都有開實體店,而且就係IFC入面,經過就算唔入去食麵,都可以叫杯野飲坐低(因為中環真係好少有手搖鋪可以比你坐底飲)一坐低職員就會放低餐牌,然後同你講手機落單,就行開咗,咁我都望咗一陣餐牌,期間職員都有同我講套餐抵食啲,雖然係手機落單,但又未止於去到0服務態度咁差$148包一個小食,一個主食加一杯野飲,其實係IFC入面來講已經好抵食,仲要免收加一川味牛肉湯麵+酸脆土豆絲+白桃烏龍(熱)+田園時蔬(另加$12)其實單一個套餐已經夠食,但係覺得冇咩蔬菜,想健康啲先加一個菜,不過$12就只有三嚿菜,份量有啲少,不過佢時蔬烚到剛剛好,唔會太老,而且配埋少少醬油都唔錯;土豆絲個人覺得切得有少少粗身,調味方面就不過不失咁,如果再嚟食我就會選擇其他小食比較好牛肉湯麵一眼就睇到有四嚿牛𦟌放在係面,牛𦟌食落唔會好乾好實,但都唔會好淋身,仲係好有咬口,因為牛𦟌這個部位原本就少脂肪,所以就算經過長時間嘅燉煮都唔會變到入口即化,食落仲好有肉味;雖然餐牌上有一個辣椒仔喺隔離,但都唔會好辣,只係有少少辣味提味咁;麵質比較硬,未必每個人都

牛肉湯麵一眼就睇到有四嚿牛𦟌放在係面,牛𦟌食落唔會好乾好實,但都唔會好淋身,仲係好有咬口,因為牛𦟌這個部位原本就少脂肪,所以就算經過長時間嘅燉煮都唔會變到入口即化,食落仲好有肉味;雖然餐牌上有一個辣椒仔喺隔離,但都唔會好辣,只係有少少辣味提味咁;麵質比較硬,未必每個人都鐘意食,但個人就比較鐘意依種質感多啲,感覺唔似煮咗好耐好淋咁

白桃烏龍(熱)

大概要等二十分鐘先飲會好啲,因為二十分鐘後,茶包嘅味都已經滲透晒出嚟,而且唔會好熱,剛剛好係合適飲用嘅溫度,這時候白桃嘅香味先會出嚟,唔會淨係飲到烏龍茶味

2023-03-02 489 瀏覽
▫️KiKi麵店🍴蟹黃油拌麵套餐 $148💁🏽‍♂️好食😋🙋🏻‍♀️set幾抵,叫咗台式蒜香腸,凍冬瓜茶。香腸切片,油香豐富,分量慷慨。喺黃油蟹肉好多,真係食到一疏疏嘅蟹肉食到尾都仲有好多剩,拌麵一流👍🏻🍴胡麻棒棒雞拌小醋麵 $138🙋🏻‍♀️胡麻醬配冷麵一流,夏天食一定好正,雖然價格偏貴,但係棒棒雞分量十足,都叫對得住個價錢
▫️KiKi麵店
🍴蟹黃油拌麵套餐 $148
💁🏽‍♂️好食😋

🍴胡麻棒棒雞拌小醋麵 $138
  • 胡麻棒棒雞拌小醋麵
  • 蟹黃油拌麵
2023-02-28 327 瀏覽
餐廳位於香港中環IFC內,店內環境舒適,氣氛輕鬆。kiki拌麵的招牌菜式,選用了新鮮的食材,讓食物口感更加美味。麵條製作精細,煮熟後保持有嚼勁,搭配上香濃的湯汁,讓人一試難忘。此外,店家的服務態度也十分親切,讓人感到賓至如歸。主要提供台灣風味的拌麵和小吃。餐廳的招牌菜式,包括了拌麵、炸雞排等,都是台灣美食的代表。此外,餐廳的湯汁和醬料都是店家自製,口感更加道地。店家也注重食材的選擇,使用新鮮的食材和天然調味料,做出健康美味的菜式。如果你想品嚐台灣風味的美食,kiki拌麵是一家值得一試的餐廳。在lunch time,我叫了蟹油王拌麵,醬汁十分之濃郁,加上麵線彈牙嘅配搭,好好食!整體而言,kiki拌麵是一家值得推薦的餐廳,讓人可以在忙碌的生活中享受美味的台灣風味美食。
餐廳位於香港中環IFC內,店內環境舒適,氣氛輕鬆。

蟹油王拌麵

2023-02-23
2023-02-03 527 瀏覽
知道係舒淇開,如果唔係見到佢有蟹黃麵我應該未必會去😆IFC店細細間但夠開揚,我叫左心水蟹黃油拌麵,另外試埋胡麻棒棒雞拌麵同鮑魚花膠濃湯雞麵呢三款。蟹🦀️呢個最正,都算足料👍🏻蟹黃控必食!至於胡麻嗰款就好普通,同雞絲粉皮啲未根本就一樣花膠濃湯就直頭唔推薦,相都冇影,個湯好清,白晒晒咁,味淡,完全滿足唔到鍾意飲湯嘅我麵質就一般,冇乜太大驚喜。我地再order左兩杯茶飲,不過不失,回頭率不大。評分✴️(五分滿分)環境:✴️✴️✴️食物:✴️✴️性價比:✴️✴️回頭率:✴️✴️

評分✴️(五分滿分)

環境:✴️✴️✴️
食物:✴️✴️
性價比:✴️✴️
回頭率:✴️✴️
究竟IFC有冇價錢相對上平民少少嘅餐廳?行咗一陣,終於比我哋搵到呢間台灣菜 (KiKi麵店)🫡今次就同大家試吓呢間台灣過江龍kiki麵店💕胡麻棒棒雞拌小醋麵🐔 $118雞肉十分之鮮嫩,胡麻醬嘅份量剛剛好,調味之餘唔會掩蓋到雞肉本身嘅味道。川味牛肉麵🐃 (套餐配搭小食及kiki茶)$148牛展非常之爽口,一啲都唔韌。湯底本身都少少辣,唔太食得辣嘅朋友就要注意喇🫡古早冬瓜茶☕️甜度適中啱啱好,唔會太甜。

胡麻棒棒雞拌小醋麵🐔 $118

川味牛肉麵🐃 (套餐配搭小食及kiki茶)$148

古早冬瓜茶☕️
甜度適中啱啱好,唔會太甜。
川味牛肉麵
2023-01-14
川味牛肉麵
2023-01-14 298 瀏覽
川味牛肉面滴汤底=滚水+藤椒油!厨师是否对川味有什么误解!食落,滴藤椒油已经麻痹了口腔!面好硬,好似未熟甘无下次,极度难食!酸菜牛肉面,滴酸菜一点味道都无!唯一好食的是牛肉,汤底出品需加强!
川味牛肉面滴汤底=滚水+藤椒油!厨师是否对川味有什么误解!
食落,滴藤椒油已经麻痹了口腔!
面好硬,好似未熟甘

无下次,极度难食!
酸菜牛肉面,滴酸菜一点味道都无!
唯一好食的是牛肉,汤底出品需加强!
2023-01-14
2023-01-07 450 瀏覽
同朋友嚟到IFC想簡單食個晏就嚟咗KiKi麵,唔駛等好耐就入得本身想揀湯麵,但唔太啱食最後我叫咗碗蒼蠅頭拌麵🍜究竟咩係蒼蠅頭呢?餐牌有解釋😆蒼蠅頭即係韭菜花+豆豉+小辣椒+豬肉末切粒拌炒呢啲重口味之選用嚟撈麵都好穩陣啲料睇落唔多,但撈落都好夠平時我食得比較淡味,但呢碗都唔算太濃食完又唔會話好口渴另外兩個朋友仔都叫咗碗胡麻棒棒雞拌小醋麵雞絲上面有啲炸蒜提升味道麻醬用嚟撈麵又係一定唔會難食得去邊😆朋友比我試咗啖,味道正常發揮我哋叫多咗個涼拌皮蛋豆腐share食豆腐好滑,夾都夾唔起🤪呢個配搭又係穩打穩紮,唔會甩拖我哋每人再叫咗杯飲品⬇️紫薯雪絨芋圓白桃烏龍 (熱)⬇️紫薯雪絨芋圓白桃烏龍(凍)⬇️黑糖紅棗薑母茶一上枱見到紫薯雪絨芋圓白桃烏龍好靚仔🤩面嗰層雪絨好好味,不過底嘅芋圓淋咗少少🤏黑糖紅棗薑母茶都係正常發揮,薑味都夠嘅冬天飲完,成個人暖晒星期六嚟,唔洗同放食飯嘅人迫位都算坐得幾舒服
同朋友嚟到IFC想簡單食個晏
就嚟咗KiKi麵,唔駛等好耐就入得
本身想揀湯麵,但唔太啱食
最後我叫咗碗蒼蠅頭拌麵🍜
究竟咩係蒼蠅頭呢?餐牌有解釋😆
蒼蠅頭即係韭菜花+豆豉+小辣椒+豬肉末
切粒拌炒
呢啲重口味之選用嚟撈麵都好穩陣
啲料睇落唔多,但撈落都好夠
平時我食得比較淡味,但呢碗都唔算太濃
食完又唔會話好口渴

另外兩個朋友仔都叫咗碗胡麻棒棒雞拌小醋麵
雞絲上面有啲炸蒜提升味道
麻醬用嚟撈麵又係一定唔會難食得去邊😆
朋友比我試咗啖,味道正常發揮

我哋叫多咗個涼拌皮蛋豆腐share食
涼伴皮蛋豆腐

豆腐好滑,夾都夾唔起🤪
呢個配搭又係穩打穩紮,唔會甩拖

我哋每人再叫咗杯飲品
⬇️紫薯雪絨芋圓白桃烏龍 (熱)
紫薯雪絨芋圓白桃烏龍 (熱)

⬇️紫薯雪絨芋圓白桃烏龍(凍)

⬇️黑糖紅棗薑母茶
黑糖紅棗薑母茶

一上枱見到紫薯雪絨芋圓白桃烏龍好靚仔🤩
面嗰層雪絨好好味,不過底嘅芋圓淋咗少少🤏
黑糖紅棗薑母茶都係正常發揮,薑味都夠嘅
冬天飲完,成個人暖晒

星期六嚟,唔洗同放食飯嘅人迫位
都算坐得幾舒服
2023-01-07
涼伴皮蛋豆腐
紫薯雪絨芋圓白桃烏龍 (熱)
黑糖紅棗薑母茶
KiKi麵店 📍中環港景街1號國際金融中心2樓2017號舖📍尖沙咀梳士巴利道18號K11 Musea 4樓406號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━中環店工作日午餐時間常常爆滿 誇張到等堂食要幾十張飛 咁就買咗外賣試吓🫢嗌咗套餐 $148 包一款小食 一款麵同一杯嘢飲━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🌶️ 麻辣鴨紅▶︎ 麻辣味好足 辣度唔低 鴨紅嫩滑 入面嘅芽菜都超入味👍🏻好味指數:●●●●○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍜 蟹黃油拌麵 ▶︎ 外賣分裝 麵上面有少許蟹肉同蟹膏 仲比咗醋同油▶︎ 由拎到食應該十幾分鐘 但係麵餅已經癡埋一舊 麵係偏幼身 唔係太有嚼口 普普通通 ▶︎ 比嘅汁夠撈曬成個麵 不過蟹味就唔算好重 整體係鮮甜feel 加咗醋層次會豐富少少好味指數:●●●○○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🧃 白桃烏龍▶︎ 白桃味唔重 淡淡茶香 整體偏甜好味指數:●●●○○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━到訪日期: 8月頭(午餐)快樂指數😋: ⑥④/①⓪⓪ 性價比: 🌕🌕🌗🌑🌑
KiKi麵店

🧃 白桃烏龍
▶︎ 白桃味唔重 淡淡茶香 整體偏甜
好味指數:●●●○○
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 8月頭(午餐)
快樂指數😋: ⑥④/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌗🌑🌑
環境: N/A
服務分: N/A
再訪意願: ❤️❤️🤍🤍🤍
外賣自取
2022-12-07 325 瀏覽
2022年12月7日 該鋪突然沒通知情況下隨意更改營業時間以及取消早餐供應。令本人與同事們[摸門釘]!本人經常光顧該鋪都沒有被通知此事也沒有查到有關的報道等等,可見該鋪存心地去隨意更改營業時間與取消早餐供應。作為飲食業實屬惡劣行為。不會再光顧,那怕有一天突然無午餐;下午茶;晚餐都有可能。
2022-10-11 528 瀏覽
以前自己煮kiki麵煮得多,從未諗過會堂食百幾蚊嘅kiki麵。經過IFC實在無乜性價比高嘅餐廳可以坐低食,唯有揀間相對較便嘅啦。雖然佢格局走日系木色,但座位之間都比較逼夾,同埋舖仔好細,預左你食完即走。我叫左個川味牛肉湯麵同埋凍茉莉綠茶。湯麵略硬,我叫左小辣,可以叫個中辣,湯底麻味十足,比想像中來勁,不是kiki麵啲湯粉包,似係有牛肉熬過嘅湯。有3大塊挺厚身嘅牛展,份量十足,味道不錯,如果可以再林啲就更好。茉莉綠茶好大杯,超級抵飲,茶味好濃烈,有少少過濃,帶有少少澀味,可以清淡少少就更突顯到茉莉清香。川味牛肉麵$128凍茉莉綠茶$28

川味牛肉麵$128
凍茉莉綠茶$28
川味牛肉湯麵
2022-10-03
川味牛肉湯麵
-一直都覺得Kiki麵嘅茶飲係比較出色每次來都一定會叫飲品👍🏻/—白桃烏龍加迷你芋圓—迷你芋圓有好豐富芋頭味每一粒食落又軟腍又夠咬口😍/—榨菜肉絲拌麵—味道係有驚喜👍🏻拌麵都係有味,但加埋榨菜又唔會太咸
一直都覺得Kiki麵嘅茶飲係比較出色
每次來都一定會叫飲品👍🏻
—白桃烏龍加迷你芋圓—
迷你芋圓有好豐富芋頭味
每一粒食落又軟腍又夠咬口😍
—榨菜肉絲拌麵—
味道係有驚喜👍🏻
拌麵都係有味,但加埋榨菜又唔會太咸
榨菜肉絲拌麵
白桃烏龍加迷你芋圓
2022-08-21 394 瀏覽
Kiki麵店推出了全新的「夏日滋味套餐」,套餐包括有前菜、主食同茶飲!海鮮中華冷麵,只是看他的賣相已經好吸引,色彩繽紛,用上青瓜絲、,紅蘿蔔絲、紅椒、冬菇絲、雞肉、蟹柳、八爪魚等多款材料製成,麵底爽身,再配上冷麵汁,十分開胃!金不換香茅肉碎拌麵,肉碎拌入冷麵中,口感豐富,帶有淡淡的金不換和香茅的味道,不錯!涼拌皮蛋,皮蛋拌有微辣的醬汁,食得過癮!涼拌青瓜,青瓜的醬汁用上蒜蓉和白醋製成,味道酸酸辣辣,十分開胃!酸柑青檸特調,飲品酸酸味味,特別解膩開胃,加上飲品入面亦有滑嘟嘟的愛玉,口感豐富!
涼拌皮蛋,皮蛋拌有微辣的醬汁,食得過癮!
2022-08-02
下午茶
要喺國際金融中心入邊揀經濟實惠嘅餐廳, 都幾有難度, Kiki面算係價位比較平嘅一間。/外賣嘢飲飲過幾次,質素都唔錯,茶味十足,珍珠煙靭,今次坐低飲,依然保持到水準,值得一讚。/今次點了豬手麵,豬手顏色好深色,睇落好似好入味,但其實食落就冇乜味。另外有口水雞一小碟,調味其實不錯,辣得夠過癮,可惜雞肉比較鞋,令到整碟菜失色了很多😆😆/值得讚嘅係,店員嘅服務都唔錯,如果想搵個地方坐下飲嘢,都可以選擇依度
Lunch time 12:30係 GULU拎票,12:55分左右有位。叫到我no.淨係叫我坐底,乜都無講。我舉手問佢拎menu 啦,佢(應該係男經理)勁冷淡:QRcode落單。佢有麵Set同飯set,包一個前菜,一個麵同一杯飲品(可加錢叫手搖)鮑魚花膠濃湯雞灌麵+蒜片台式腸+迷你芋圓黑糖鮮奶(細)(加奶蓋)-$172(3/5)佢麵質同平時屋企自己煮既kiki麵一樣,麵條較幼,唔好好彈牙,但質地唔錯,有飽足感,湯底都濃,不過偏味精。花膠一舊,鮑魚兩隻,菜三棵。感覺無乜餸,鮑魚唔好味,唔係一咬就開既口感。好一般。花膠偏爽,無乜味。蒜片台灣腸就都幾好味,幾香口。迷你芋圓黑糖鮮奶,勁勁勁甜,好後悔,不過要讚個迷你芋圓幾q彈,奶蓋都做得幾厚實,幾出色。老壇酸菜牛肉湯麵+酸脆士豆絲+紫薯鮮奶-$166(3.5/5) 個湯底好夠味,小辣,牛肉份量都好夠,土豆絲就一般,好普通,下次未心會再叫,紫薯鮮奶明明叫左少甜都係好甜。總結: 中環IFC價其實百零蚊幾合理,無加一,但服務態度都唔洗咁差,食物正常,唔會唔好食又無話好好食,手搖如果唔係咁甜其實不錯,不過可惜真係太甜。

👩🏻‍❤️‍👨🏻:⭐️⭐️⭐️⭐️今晚去大會堂睇歌劇,泊車喺IFC有少少時間食飯,👰🏻‍♀️揀咗去KiKi麵店。🤵🏻‍♂️之前出入IFC都見到呢間舖頭成日有人排隊,今日星期日六點已經要排隊,用GULU排咗20分鐘,都可以接受。以台灣麵來講,係偏貴嘅,但係加多少少錢可以食套餐,有小食,有嘢飲,又可以接受。👰🏻‍♀️ 麵套餐 $148👰🏻‍♀️ 涼拌藕片👰🏻‍♀️ 蟹黃油拌麵(原價$138 )味道中規中矩,上菜嘅時候醬汁同麵係分開嘅,要自己按喜好調教份量,算係有得食有得玩🤵🏻‍♂️ 麵套餐 $148🤵🏻‍♂️ 酸脆士豆絲有睇開嘅朋友就知道,最近🤵🏻‍♂️要食得健康啲,如果唔係一定揀台式腸😭🤵🏻‍♂️ 蕃茄甘荀牛肋條拌麵(原價$128 )健康同口味攞個平衡,🤵🏻‍♂️鍾意食牛肋條,而蕃茄同甘筍亦好健康。整體味道惹味,蕃茄酸味剛好中和牛肋條嘅油香,值得推介👰🏻‍♀️白桃烏龍 +黑糖珍珠 (+$5)🤵🏻‍♂️白桃烏龍好好飲,不過提一提,杯茶上菜有啲慢,👰🏻‍♀️🤵🏻‍♂️兩個都食完先至有嘢飲,可能係因為隔離茶店都好多人排隊。外賣杯上,拎住行過去大會堂剛剛好👰🏻‍♀️連續讚咗自己四次,好彩加咗珍珠,嗰$5令到我哋咁啱夠$301免費泊車三
👩🏻‍❤️‍👨🏻:⭐️⭐️⭐️⭐️

👰🏻‍♀️ 麵套餐 $148

👰🏻‍♀️ 涼拌藕片
涼拌藕片

👰🏻‍♀️ 蟹黃油拌麵(原價$138 )
蟹黃油拌麵

🤵🏻‍♂️ 麵套餐 $148

🤵🏻‍♂️ 酸脆士豆絲
酸脆士豆絲

🤵🏻‍♂️ 蕃茄甘荀牛肋條拌麵(原價$128 )
蕃茄甘荀牛肋條拌麵

👰🏻‍♀️白桃烏龍 +黑糖珍珠 (+$5)
🤵🏻‍♂️白桃烏龍
白桃烏龍 +黑糖珍珠

👰🏻‍♀️連續讚咗自己四次,好彩加咗珍珠,嗰$5令到我哋咁啱夠$301免費泊車三個鐘

IG@eateat.couple
2022-08-14