2021-05-14 580 瀏覽
晏晝平日觀塘都鍾意喺度食lunch絕對係大件同性價比高一個main 包飲 都係around $15x 我推介係佢嘅魚銅牛都整得好好食晚餐試過 但都係覺得晏晝先係性價比最高嘅
晏晝平日觀塘都鍾意喺度食lunch
絕對係大件同性價比高
一個main 包飲
都係around $15x
我推介係佢嘅魚銅牛都整得好好食
晚餐試過 但都係覺得晏晝先係性價比最高嘅
  • 水牛城雞翼
2020-02-07 1338 瀏覽
重要既野講左先,樓面侍應又咳又無戴口罩, 廚房又有人咳, 因為少客人, 所以聽得好清楚!我地叫左個巴馬火腿卡邦尼意粉, 仲有一個澳洲牛肉眼扒, d質素認真麻麻, 個卡邦尼淡荗荗無乜味, 又水, 好似食緊一個清湯既湯意粉咁, 而且無乜料, 得兩塊超細塊既巴馬火腿 (嚴格黎講係得原size既半塊, 再=撕開變兩塊...)牛肉眼扒極多根! 而且熟到over晒! 最恐怖既係食食下發現好多人咳! 係職員! 咳唔停! 好多人(其實都係得幾個客)食食下察覺後極速食完鬥快走人! 好驚!同埋現場空氣好差!
重要既野講左先,

我地叫左個巴馬火腿卡邦尼意粉, 仲有一個澳洲牛肉眼扒,
牛肉眼扒極多根! 而且熟到over晒!

最恐怖既係食食下發現好多人咳!
係職員! 咳唔停!
好多人(其實都係得幾個客)食食下察覺後
極速食完鬥快走人!
好驚!

同埋現場空氣好差!
2020-02-06 883 瀏覽
願這世界如童話...#hkgirl#sweet#人像攝影#花系繁囂中的一片綠洲,進入店內有一種非常舒適和家的感覺。店主殷勤的招待,加上店內的擺設,全部代表着店主的生活態度和品味。簡約 自然
願這世界如童話...
#hkgirl
#sweet
#人像攝影
#花系
2020-02-06
2020-02-04 643 瀏覽
去觀塘交收完,天都黑晒,咁無辦法啦,食埋飯先離開,上openrice睇睇有咩好食,見到有間樓上cafe好多正評,(負評都有好多),環境好似唔錯,於是就決定去。地址易搵,係駱駝漆大廈,去開觀塘既都知道係邊,上到去,唔多客,有兩對情侶坐埋一邊,先講環境,唔知係唔係無客既原因,所以無開冷氣,又熱又焗,入門口後,無人理我地。。。叫左個二人餐,餐湯唔熱,沙律無醬,薯條凍冰冰,帶子扭扭粉無帶子,春雞變老雞乾爭爭,叫兩杯奶茶諗住實無死啦,點知苦過廿四味埋單四百幾蚊
地址易搵,係駱駝漆大廈,去開觀塘既都知道係邊,
上到去,唔多客,有兩對情侶坐埋一邊,
先講環境,唔知係唔係無客既原因,所以無開冷氣,又熱又焗,
入門口後,無人理我地。。。

叫左個二人餐,餐湯唔熱,沙律無醬,
薯條凍冰冰,帶子扭扭粉無帶子,春雞變老雞乾爭爭,
叫兩杯奶茶諗住實無死啦,點知苦過廿四味

埋單四百幾蚊
題外話/補充資料: 環境污糟到一個點,隱約有陣臭味,地下凹凹凸凸,又痴立立,椅背有食物,無肺炎都死啦
2020-01-29 549 瀏覽
之前都黎過呢間I’a Land cafe 食過下午茶!覺得食物質素唔錯,所以今次黎睇睇個晚餐如何我地2個人叫咗2個dinner sets 先黎餐湯2碗 今日係甘筍忌廉湯 味道正常 但我欣賞佢每人有兩塊蒜蓉包比我地食 而且焗得都夠脆我個人比較鐘意包點湯食我叫咗燒美國頂級肉眼扒伴香煎鵝肝扒係較薄,但都幾大塊!都咗5成熟,都煎得唔錯佢嘅拌碟有紫薯 都幾特別,唔多餐廳有。而且都算幾健康因為菜嘅份量都多 而鵝肝部份,雖然未做到外脆內軟!但味道都還可以因為有少少 調味所以唔會有羶味呢個係朋友叫嘅 酥炸大蝦配茄茸汁扁意粉賣相唔錯,意粉軟硬適中!隻蝦味道唔係太夠但如果配合意粉食就可以最後包2杯 餐飲個人覺得工廈黎講 呢間性價比算高 所以可以推一推I’s Land Cafe

我地2個人叫咗2個dinner sets
我個人比較鐘意包點湯食
我叫咗燒美國頂級肉眼扒伴香煎鵝肝
扒係較薄,但都幾大塊!
都咗5成熟,都煎得唔錯

呢個係朋友叫嘅 酥炸大蝦配茄茸汁扁意粉
最後包2杯 餐飲
個人覺得工廈黎講 呢間性價比算高
所以可以推一推
I’s Land Cafe
2020-01-28 258 瀏覽
滿心歡喜見到lee間餐廳甘多好評, 於是帶埋朋友上去食生日飯, 以為無死錯人, 點知....中蕉!!!!!!!!!肉眼扒好鞋, 唔好話咬, 切都切唔開, d意粉又好似未熟咁, 仲係硬既,d意大利飯又係甘, 粒粒都係硬既, 莫非係我地問題?望下周圍既客人, 個個都係食少少就停晒手, 即時明白晒, d侍應又懶到死, 企埋一二邊係度吹水玩手機, 次次都要我地自己走去叫佢, 每位埋單都要三百幾, 甘既價錢, 俾甘既食物同服務質素.....唔想再有人中蕉!!!!!!!!!仲有, 周圍都係塵, 地下又勁dirty!!!
d意粉又好似未熟咁, 仲係硬既,
d意大利飯又係甘, 粒粒都係硬既, 莫非係我地問題?
望下周圍既客人, 個個都係食少少就停晒手,
即時明白晒,

d侍應又懶到死, 企埋一二邊係度吹水玩手機,
次次都要我地自己走去叫佢,

仲有, 周圍都係塵, 地下又勁dirty!!!
今日生日同屋企人book左係度食dinner. 部份食物尚算ok如薯條,烤盧魚,意粉等等。主菜就麻麻,牛扒比較硬,烤豬手個皮烤得太耐唔脆,春雞好"鞋". 花茶水太多料太少,好淡最差嘅唔係食物,而係其中一個女侍應,雖然樣唔太差,但係態度超級極度差,帶我哋入位時將Meun掉落檯,送飲品時就只係講邊個,跟住就大大力擺上檯。跟住我哋走嘅時候冇望我我哋一眼同多謝都冇一句。相反男侍應態度就好好,我哋離開時有講多謝。下次一定唔會再幫襯!沙津汁比較少

,我哋離開時有講多謝。

下次一定唔會再幫襯!
Salad

沙津汁比較少

2020-01-22
生日
  • 香脆美國粗薯條
2020-01-22 154 瀏覽
好耐無落官塘區食野, 今日放自己假, 下午時分跟朋友來I's Land Cafe已經唔係第一次嚟,  仲記得呢度環境舒適兼清靜, 好啱同朋友食野閒聊睇過餐牌, 好快已經有心水,  下午茶時段都見幾肚餓, 叫埋小食先🍝芝士焗肉醬意粉 即叫即焗, 上碟時仲熱呼呼, 肉醬份量如果多些就更加好,撈意粉時無咁乾🍽卡邦尼長通粉汁夠濃郁,  夠哂味,而且仲幾滑身, 食多啲!🍤小食: 水牛雞翼+炸蝦🎇特濃朱古力心太軟配牛乳雪糕第一次同朋友嚟I's Land Cafe令大家最難忘係呢款特濃心太軟食過番尋味😝今次再點來食,果然無令人失望朱古力味道仍是非常濃郁,保持水準雪糕好大舊, 牛乳味幾夠滑, 滿足指數爆燈享受了一個悠閒時段,實在感恩

🍝芝士焗肉醬意粉

🍽卡邦尼長通粉

汁夠濃郁,  夠哂味,而且仲幾滑身, 食多啲!

🍤小食: 水牛雞翼+炸蝦

🎇特濃朱古力心太軟配牛乳雪糕

食過番尋味😝今次再點來食,果然無令人失望
朱古力味道仍是非常濃郁,保持水準
雪糕好大舊, 牛乳味幾夠滑, 滿足指數爆燈

享受了一個悠閒時段,實在感恩
  • 特濃心太軟配雪糕
  • 卡邦尼長通粉
  • 水牛城雞翼
2020-01-19 96 瀏覽
煎鵝肝冰凍送上;14安士肉眼扒:有4分1件係油;海鮮意大利粉:海鮮不單止唔新鮮,仲要腥臭,意大利粉生硬,配菜冇處理撈埋一套。一定唔會再返嚟。反應意見,侍應態度惡劣😡
2020-01-17 92 瀏覽
非繁忙時間 下午茶時段 waiter/ waitress冇留意客人 要叫幾次先有人幫手下單 漏單 漏單後冇waiter主動跟進上菜情況 簽卡要有最低消費 結帳時唔會同顧客講拜拜 有碗話碗
2020-01-17
2020-01-17 86 瀏覽
這天朋友相約到觀塘,並一同前往l's Land Cafe。我以前已經來過,覺得這裡環境很美。而且這裡食物價錢合理,每人花費不用$200,邊可以品嚐套餐,因此我覺得非常適合朋友聚會!每份套餐包括了2片蒜蓉包及餐湯。蒜蓉包很香脆;餐湯用料很足。美中不足的是,餐湯沒有其他選擇。主餐分別是經典德國豬手及烤大西洋扇貝茄茸義大利飯。豬手非常出色,外皮香脆,裡頭肉質軟嫩,味道合適,不會太鹹。烤扇貝有一點點乾,但整體味道很合理。這裡的餐飲很有誠意。熱茶是附上茶包的伯爵茶,果汁亦是非常美味的蘋果汁。餐廳周圍都有寫著「I's Land Cafe」及植物主題的裝飾,佈置得非常用心!
這天朋友相約到觀塘,並一同前往l's Land Cafe。
聖誕假期晚上的工廠區未必是很靜的, 這次來了一間門口掛滿草看起來很清新的西餐廳.四大兩小, 先點了Secret Garden Dinner Set小食選了薯條及水牛城雞翼(因西蘭花已賣完) 黑松露意大利飯 德國鹹豬手 配餐湯, 餐包, 沙律及餐飲水牛城雞翼的確非常野味, 尤其醬汁, 薯條/鹹豬手我也忍不住用它來沾著吃.黑松露意大利飯味道濃郁,意大利飯的軟硬道剛好, 吃了真的想encore德國鹹豬手份量不少, 怎可能在2人餐出現這個份量?! 四位分量比較好~ 外脆內嫩, 還配3款不同的醬. 如有傳統的酸菜會更好.餐湯, 餐包, 沙律不過不失, 有進步空間.再加了個白酒香蒜托托蜆意粉 這個是大家一看見餐牌已說一定要試的, 真的不令我們失望蜆非常大, 夠鮮味, 意粉有滿滿的蒜味, 不比黑松露意大利飯失色!   吃得不夠, 追加了一個烤大西洋扇貝茄茸意大利飯及炒雜菜可惜茄茸意大利飯是"珠玉在前", 雖然用料及味道也不錯, 可是真的被比下去了, 如它是先出現在我們面前, 或許得分會高一點.炒雜菜味道可以, 我們非要吃點菜平衡一下嗎, 所以很快清了它~餐飲我們都點了果汁, 應該是鮮柞的,

小食選了薯條及水牛城雞翼(因西蘭花已賣完)
黑松露意大利飯
德國鹹豬手
配餐湯, 餐包, 沙律及餐飲

外脆內嫩, 還配3款不同的醬. 如有傳統的酸菜會更好.

餐湯, 餐包, 沙律不過不失, 有進步空間.

再加了個白酒香蒜托托蜆意粉

這個是大家一看見餐牌已說一定要試的, 真的不令我們失望

吃得不夠, 追加了一個烤大西洋扇貝茄茸意大利飯及炒雜菜

餐飲我們都點了果汁, 應該是鮮柞的, 去油膩是不錯的選擇!
2019-12-26
  • 黑松露意大利飯
  • 白酒香蒜托托蜆意粉
2020-01-07 109 瀏覽
#fafafoodblog #fafafoodblog西餐 #fafafoodblog觀塘<環境舒服既 i's land cafe >😃呢間喺觀塘駱駝漆大廈 既 i's land cafe環境以園林為主 有好多靚靚盆栽 同書架 幾有文青 feel 🤣 menu亦都製作用心 有唔同既西餐野食 好似沙律 意粉 扒等等 應有盡有 價錢合理 食物唔錯 經過觀塘可以一試💪🏻<Secret garden dinner set for 2 >😃 398 蚊有是日餐湯 同埋 沙律 , 意粉 or意飯 主食一個 , 是日甜品同飲品 💪🏻🍴野茄燕麥雜菜沙律 🌿🍅新鮮 juicy既蕃茄 加埋羽衣甘籃 生菜 燕麥 火龍果 蜜瓜 菠蘿🍍🍈 夠哂清新健康🍴是日餐湯 蒜蓉包🍞羅宋湯都幾足料 好多蘿蔔 蕃茄味夠 酸酸甜甜 仲有 d豬肉令到湯香濃 d 蒜蓉包 整得幾香脆 蒜蓉味香👍🏻🍴德國咸豬手伴招牌三色汁 🐷用大大碟木碟放住 外表美觀 底層有軟熟既焗紫薯 薯味 十分香甜 仲有煮得好軟林既茄子🍆矮瓜 伴碟既沙律菜十分新鮮 好啱減低豬手既肥膩感 , 豬手大大件 外表皮好夠香脆 🐷 入面既
<環境舒服既 i's land cafe >😃

🍴野茄燕麥雜菜沙律 🌿🍅

🍴是日餐湯 蒜蓉包🍞
蒜蓉包 整得幾香脆 蒜蓉味香👍🏻

🍴德國咸豬手伴招牌三色汁 🐷
用大大碟木碟放住 外表美觀 底層有軟熟既焗紫薯 薯味 十分香甜 仲有煮得好軟林既茄子🍆矮瓜 伴碟既沙律菜十分新鮮 好啱減低豬手既肥膩感 , 豬手大大件 外表皮好夠香脆 🐷 入面既豬肉醃得好香咸 口感煙靭 好味 點埋 黑椒汁 辣蕃茄汁 同 蜜糖 🍯 都幾滋味😃

🍴香脆美國粗薯條🥔
用桶放住薯條 甘冇甘易凍 薯條夠粗身 出面香脆 入面 熱辣辣帶 d粉身既口感👍🏻 點埋茄汁 同黑松露沙律醬都好正

🍴巴馬火腿卡邦尼扁意粉🐷
卡邦尼意粉既白汁整得好好 濃度適中 有爽口既冬菇 蘑菇 香咸煙肉 煙肉🐷juicy 洋葱等 pama ham 好 juicy 同肉味 而意粉好爽口 咬落好有口感 煮既熟程度剛好 👍🏻

🍴甜品😍
焦糖燉蛋 整得好好 出面剛燒左 所以上面熱得黎好香脆 焦糖味香🍯 入面既燉蛋好軟滑 正

#巴拿馬火腿 #意粉 #豬手 #德國豬手 #薯條 #燉蛋

Score 平均分 <7.5/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#I's land cafe
觀塘開源道62號駱駝漆大廈1 座6樓 a室
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog觀塘
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

歡迎喺唔同平台觀賞fafafoodblog
Fb📒: fafafoodblog
Ig🖍: fafafoodblog
Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2020-01-06
2020-01-06 160 瀏覽
今日lunch跟左同事去搵食,佢不斷重複話呢間I’s Land Cafe 好好食,佢咁強烈推介,令我充滿期待內在既裝修好有田園feel, 俾我一種悠閒無壓力既感覺我哋今日又late lunch, 原來呢度一過左2:30pm就無lunch set,咁我地就叫Tea setSpecial All Day Breakfast $58呢個All day Breakfast真係好special,份量比一般的少,不過睇返個價錢又差唔多喎薯條好脆好乾身,係我鐘意果隻黑松露炒蛋超滑,而且黑松露味好突出卡邦尼長通粉 $48呢個好抵食,雖然睇落好似好細份,但實際份量一啲都唔少架同埋唔會好膩,仲食到少少黑椒既香味,所以唔會膩一開頭擔心tea set會唔夠飽,所以追加左「水牛芝士雞翼」同「明太子雞翼」水牛芝士雞翼個汁好厚,所以味道比較濃,無咩辣味,只有少少酸甜既味道!反而明太子雞翼幾好食明太子味道好豐富呀而且無雞骨,啖啖肉超滿足Rose Latte蘆薈樂園呢個花茶係menu度寫係I’s Land Cafe推介的,有蘆薈、柚子、奇異果🥝,但我完全飲唔出呢幾隻味道反而有種surup既甜味,無天然水果果種甜味,呢個

內在既裝修好有田園feel, 俾我一種悠閒無壓力既感覺

Special All Day Breakfast $58
薯條好脆好乾身,係我鐘意果隻
黑松露炒蛋超滑,而且黑松露味好突出

卡邦尼長通粉 $48
呢個好抵食,雖然睇落好似好細份,但實際份量一啲都唔少架
同埋唔會好膩,仲食到少少黑椒既香味,所以唔會膩

反而明太子雞翼幾好食
明太子味道好豐富呀
而且無雞骨,啖啖肉超滿足

Rose Latte

蘆薈樂園
反而有種surup既甜味,無天然水果果種甜味,呢個花茶反而令我有點失望!
2020-01-06
2019-12-28 121 瀏覽
我網上見呢間cafe評論幾好,環境又大,可以寫生日寫系甜品度,就揀左呢間同朋友食個lunch生日飯。我地一共叫左三樣野食,份量都好大份又好食😋叫左兩個set有包飲品、湯同餐包,我地點左蘋果汁意外覺得好好飲,真系飲到有果蓉系入面。👍🏻餸名唔太記得,下面呢樣系帶子意大利飯,汁同飯都配合得好好,只係個帶子整得唔夠熱,咬到入去係凍的。非洲雞扒,我本身以為系細雞扒,原來好大塊,我最後食唔哂。雞扒上既系帶經調製過既蕃茄汁,好食!雞扒亦好juicy,薯條好脆意外覺得好好食!😋沙律就不合我意,因為我不愛食用醋配既沙律。最後系士多啤梨窩夫配雪糕,靚靚既甜品好睇又好食

最後系士多啤梨窩夫配雪糕,靚靚既甜品

好睇又好食

2019-12-28