2019-12-03 91 瀏覽
朋友稱曾到過I’s Land Cafe吃午餐,很滿意,故邀請我一起去吃晚餐。I’s Land Cafe的環境是以花園作主題佈置,氣氛浪漫。我們點了Secret Garden Dinner Set 二人餐398元,不另收服務費。蒜容包外脆內軟,蒜容和牛油份量均洽到好處。磨菇忌廉湯濃味。野茄燕麥雜菜沙律份量多,雜菜鮮甜,醬汁帶酸味,健康開胃。水牛城雞翼醬汁微辣帶酸,雞肉嫩,惹味。白松露忌廉帶子手工扭繩粉,忌廉濃味,帶子鮮甜彈牙,手工扭繩粉爽口。德國咸豬手配招牌三色汁,炸豬手外皮卜卜脆,内層肉汁多,咸咸地。還有焦糖燉蛋和熱飲,燉蛋又甜又滑,奶茶大大杯。總結:環境浪漫,食物美味,價格平宜。

水牛城雞翼醬汁微辣帶酸,雞肉嫩,惹味。

還有焦糖燉蛋和熱飲,燉蛋又甜又滑,奶茶大大杯。

總結:環境浪漫,食物美味,價格平宜。
2019-12-02
2019-12-02 95 瀏覽
印象中上次幫襯已經大半年前,今晚去開觀塘做Gym, 夜晚就約男朋友喺附近既I’s Land Cafe 開餐。基本上次次都係叫Secret Garden Dinner Set,性價比好高🥳是日餐湯好香既野菌湯,唔會太稠。配上蒜蓉包剛好👍🏻野茄燕麥雜菜沙律好大碟既沙律,仲有好多材料,夠晒Fresh香脆美國粗薯條我地兩個都係薯條控,小食不二之選🤪 我係特別喜愛粗薯,啖啖薯仔味!同埋炸得一啲都唔油,抵讚😌巴馬火腿卡邦尼扁意大利粉個Parma ham正呀!而且份量多,我地兩個人都食到一大塊😛 卡邦尼比平時食既稀,不過就一啲唔膩👍🏻德國咸豬手伴招牌三色汁好大舊😂 我地係食唔晒既,但豬手肉質滑嫩,配上唔同既汁又有另一番滋味。可以一試😄是日甜品I’s Land Cafe既甜品永遠都無令我失望,今晚有焦糖布甸,面層超脆🤩

是日餐湯
好香既野菌湯,唔會太稠。配上蒜蓉包剛好👍🏻

野茄燕麥雜菜沙律
好大碟既沙律,仲有好多材料,夠晒Fresh

香脆美國粗薯條

巴馬火腿卡邦尼扁意大利粉

德國咸豬手伴招牌三色汁

是日甜品
2019-11-28 111 瀏覽
上次興致勃勃嚟到,佢哋話驚出邊有公眾活動隨時有可能停止營業,唔接待。今次去到8:30,佢哋話9:00 last order,9:30關門,我心諗又來咁...不過一個鐘我都食得晒!跟住就聽到個女waiter嘆氣(好似唔多開心我哋幫襯),nevermind⋯⋯跟住,落錯order,嗌咗扇貝意大利飯同埋牛扒鵝肝兩個餐,上左main course最後個最大份嘅牛扒,但係超級多筋,好多都咬唔到,食到我好攰同埋嬲嬲地...唉建議唔好嗌牛扒

建議唔好嗌牛扒

2019-11-28
2019-11-24 183 瀏覽
大佬啊!!你係整得難食都唔係咁難食掛!!我琴日去食個雀籠下午茶。上網見你間野幾靚又可以影下相,咁就去左喇!咁個雀籠影相黎講都ok嘅,除左張相之外,其他都唔ok..sorry,係好_難食👿。個燉蛋你地係sell 健康定點?完全冇落糖,一個蒸水蛋咁嘅味,仲要熱熱地咖~熱都唔係咩問題,最慘係成個set最熱就係個燉蛋,其他咸野食全部都可以話近乎微暖.....個鵝肝多士個陣(油益)味非常濃厚,食完最好飲多啲水浪口,我諗三文魚包叫做擺得落口,事關兩樣都唔洗大廚手工整,我唯一可以講阿廚師整個杯沙律係最好👏👏食完出去我都唔敢望返轉頭,永別🤙
大佬啊!!你係整得難食都唔係咁難食掛!!
食完出去我都唔敢望返轉頭,永別🤙
雀籠
2019-11-13 146 瀏覽
突然想找一個地方可以來個悠閑一番,觀塘有間店舖很有園林feel 不如來個下午茶☕️因為平日關係所以冇乜人,我們可以隨便選擇位置,我們只想傾下計所以只叫了飲料,我們女仕就因為粉紅色所以點了這杯沙冰,味道都幾唔錯呀!男仕就點了咖啡☕️確實可以休息一個下午!
2019-11-06 142 瀏覽
事隔一段時間,又帶朋友黎食呢間工廈 cafe,朋友係第一次食,所以對佢有期望,而我就係再次返黎食,睇下 d 質素係咪不變,甚至更正,所以其實我既期望係更高!呢間 cafe 既環境裝修其實幾正,起碼比到一種舒服既感覺你,都唔係話好覺自己身處係工廈之內今晚我同朋友都一同同意地揀左呢個 2人套餐,佢係一個 Dinner Set 黎,包前菜,小食,意大利飯/麵,主食 及 甜品,$398 係2位既價錢,所以都 ok 喎!點左呢個 set 之後,隨之而來的係 餐湯及餐包,今晚係南瓜湯及蒜蓉包,兩者都配合既,不過如果南瓜湯再香濃 d,蒜蓉包再焗得耐d,禁就更香脆,兩者味道更佳其實前菜整體嘅份量都多,因為另外仲有沙律包埋,入面帶有少量生果,可以用來清一清口腔將蒜蓉包點下南瓜湯嚟食,口感上冇咁乾第一個主菜嚟啦,當晚亦見到有好多客叫,佢係 德國鹹豬手配三色汁,除咗有擺盆及賣相,最估佢唔到嘅係,隻豬手真係大大隻,而且外觀非常吸引,淨係望到都覺得有驚喜豬手主要係一條主骨,外層炸得非常香脆,顏色吸引,而且都好香味將豬手切開,其實佢嘅份量都真係幾多,因為成隻豬手都幾大隻,一路切嘅時候你已經感覺到佢外層非常香脆,入

將蒜蓉包點下南瓜湯嚟食,口感上冇咁乾

將豬手切開,其實佢嘅份量都真係幾多,因為成隻豬手都幾大隻,一路切嘅時候你已經感覺到佢外層非常香脆,入面有少量肉汁流出,非常非常吸引

三色汁方面,分別有黑椒,蜜糖芥茉,同埋茄汁三個味道,我個人比較喜歡嘅,就係黑椒汁,味道係最突出最配合嘅,其實本身五點任何醬汁都已經好好食,點埋就更上一層樓了

而係呢個套餐入面,小食方面我哋就揀咗 水牛城雞翼,佢有4隻,其實都做得唔錯,重點當然係佢出面醬汁啦,帶有少少微辣,酸酸甜甜咁都幾得

另一個主菜我哋揀咗 白松露忌廉帶子手工粉,賣相都幾特別,第一眼我見到嗰啲手工粉,感覺有啲似蟲仔!

白松露嘅味道非常強烈,當中嘅兩粒帶子亦煎得好靚,而手工粉係真係由人手製造,外型其實有啲似蝦條,食落個口感其實同通粉差唔多,都幾得意

是日文青相聚,來到觀塘著名的工廈,深知這座工廈內很多不同特色食店,也看到工廈的「水牌」上寫著,森林主題Cafe,讓人有點期待。可能觀塘做野既大家就去得多啦,因為食過呢間Cafe既食客仔都話可以在這裡休閒的享受寧靜生活。我發覺我倆近期真係需要享受寧靜一下。駱駝漆大廈一期,餐廳門前,小木馬,不知道只是擺設,還是可供小孩玩樂之用,感覺卻是特別。【I’s Land Cafe】 佔地4000 呎,樓底高、空間感堅十足,天花佈滿葉子滕裝飾,葉子之間是小燈泡,有點像漫天星星,配合木系傢俬,環境舒適,設計有森林感覺。4000 呎應該有包場服吧!被安排坐在一排座椅上,軟軟的梳化,很舒適。眼看開放式廚房及吧枱,同時四周擺放著綠色的植物,擺放著不同的小擺設,亦有唔同既書藉,就好像給客人閱讀,舒適的環境令人不其然的留下文青的感覺。餐廳有著多個餐牌,每個都色彩鮮艷,會令人細心地慢慢去揀。最後最方便又快手,當然點Set吧!💋〖Dinner Set〗主菜:🔹餐包-蒜蓉包香濃的蒜味,溶化的牛油,配合酥脆的麵包,烤得脆脆,味道非常香好好食,配埋湯好得宜添。🔹餐湯-南瓜湯我很喜歡媽媽煮的忌廉南瓜湯,這裡得也不錯,南瓜湯顏

💋〖Dinner Set〗
主菜:
🔹餐包-蒜蓉包
蒜蓉包

🔹餐湯-南瓜湯
我很喜歡媽媽煮的忌廉南瓜湯,這裡得也不錯,南瓜湯顏色亮麗,又甜又香滑,果然都係自家製的南瓜湯真材實料呀下!
南瓜湯

🔹經典德國豬手 $178
德國鹹豬手配三色汁-「黑椒汁,辣醬,同埋蜜糖芥茉」,我自己比較鍾意黑椒汁同辣醬,黑椒汁永遠都難抗拒,辣醬,辣辣地得來又唔太辣口,會特別夾。

經典德國豬手

豬手,性價超高,炸到好金黃色,香脆可口睇到都流哂口水!而且伴菜當中嘅紫薯蓉都好特別,好好味!一切開卡嚓聲,豬手道濃、肉又唔會太乾,可以說得上是肉嫩,鹹香惹味。

經典德國豬手

而旁邊既配料都樂豐富呀!還有紫薯泥蓉,鹹過後有一點甜來點綴。紫薯本身很甜,但嗯個很美的紫番薯泥香甜軟滑,好好食。加分加分!

***任何跟餐飲品可加$28升級至本周冷壓鮮果汁
 為了多喝蔬果,三匹馬力高速調理機熱銷,現在又有慢磨機上市。
🥤慢磨果汁支裝 (羽衣甘藍) 單售$58
另一個別名,排毒勇者即係Detox Warrior-入面有羽衣甘藍西芹青瓜青蘋果汁
***自家特調健康慢磨果汁-Homemade仲附送自家設計環保隨行杯!!真係幾靚

慢磨果汁支裝 (羽衣甘藍)

店員話(果汁具有排毒消脂脂養身體及強壯免疫力嘅功效)
我飲落去都覺得真係好Fresh...羽衣甘藍西芹青瓜青蘋果...慢磨. 保留住青蘋果的新鮮與羽衣甘藍西芹特調比例~讓你感受到水最原始的鮮甜風味。果然慢磨果汁都幾Hit,阻礙消化吸收的非水溶性纖維,壓榨出有益健康充滿水溶性纖維的美味水果汁
🔹招牌小食拼盤 $158
「BBQ豬仔骨x4、意式芝士焗大啡菇x2、珍寶吉列炸蝦x2、水牛城雞翼x2、醬燒魷魚串x2、雜果沙律」
招牌小食拼盤

-BBQ豬仔骨:肥美肉厚,啖啖肉蘸上燒好的BBQ 醬汁,讓人忍不住再吃再吃再吃,使豬仔骨口味適中,極軟熟,肉汁豐富。
BBQ豬仔骨

-意式芝士焗大啡菇:最喜歡芝士及蘑菇了,兩者是真的絕配。這種大蘑菇叫Portobello Mushroom, 肥大肉厚,菇味香濃,香港最近也很容易買到,今日食完聽日都想回家自己煮喔。
意式芝士焗大啡菇x

-珍寶吉列炸蝦:味道與口感更豐富的蝦肉,外脆內爽,配以秘製醬汁,突顯蝦鮮味!一啲油膩嘅感覺都冇!唔試唔得啦!
珍寶吉列炸蝦

-水牛城雞翼:炸得金黃色,外非常脆口雞翼,內裡雞飲嫩滑,再上以辣椒為原料的醬汁及其他調味。對我來說就是雞翼界的「熱浪」,雖說它辣,卻又不是讓你舌頭發麻、大汗疊細汗那種辣,反而讓你一口接一口地吃。
水牛城雞翼

-醬燒魷魚串:烤魷魚串,鮮香不油膩,係好食既,但對比其他款式呢個就普通了一點。
醬燒魷魚串

一個小食拼盤食勻咁多樣野抵晒啦!
總結兩人晚餐三百多元,實屬合理有餘。
【I’s Land Cafe】簡單清新的設計,卻滿是心思。每個小擺設,都努力地營造一個舒適,讓人感到放鬆的心情,絶對是文青最喜愛的環境。而且三至四人的餐枱外都有大的圓枱,多D人黎都可以圍埋一齊,Close to close 的確非常合適一班好友聚會。每間Cafe都能為鬧市帶來一片清新的空間的話,你說多麼的好呢。
蒜蓉包
南瓜湯
經典德國豬手
慢磨果汁支裝 (羽衣甘藍)
招牌小食拼盤
BBQ豬仔骨
意式芝士焗大啡菇x
珍寶吉列炸蝦
醬燒魷魚串
2019-10-07 5438 瀏覽
相約朋友交換手信,選擇方便二人的觀塘I's Land Cafe聚一聚。餐廳在駱駝漆大廈,位置方便。入面是花花世界,為觀塘添加浪漫意景。I's Land Cafe提供不同類型套餐,當然可以散叫。我們點了一客Secret Garden Dinner Set。先來餐湯和餐包。一人有兩塊鬆脆蒜蓉包,份量充足。餐湯是白湯,有好多粟米粒。野茄燕麥雜菜沙律集齊各種顏色蔬菜,非常健康,份量恰到好處。小食可以四選一,我們選擇了水牛城雞翼,一客共有四隻,醬汁帶著辣香,開胃之選。意大利飯或意大利粉可以三選一,我們選擇了烤蘆荀黑松露意大利飯配全素煙燻芝士。蘆薈和黑松露香味吸引,配合全素煙燻芝士,很適合素食人士。意大利飯是個好飽肚的選擇,雖然看似不多,但兩個人分著吃,我們居然吃剩了一些。若果不想吃飯或意粉,可以升級至特級海鮮拼盤。主食可以二選一,我們選擇了德國咸豬手配招牌三色汁。咸豬手燒得香脆,咸度剛剛好,配合三色汁享用,每啖滋味不盡相同。同樣提供升級推薦,可以選擇澳洲大骨肉眼扒。是日甜品有cream brulee,亦有升級選擇,但我們均很喜歡食焦糖布甸,喜歡那外脆內軟的甜美口感。餐飲可選咖啡、奶茶、檸茶、茶或

I's Land Cafe提供不同類型套餐,當然可以散叫。

先來餐湯和餐包。一人有兩塊鬆脆蒜蓉包,份量充足。

餐湯是白湯,有好多粟米粒。

野茄燕麥雜菜沙律集齊各種顏色蔬菜,非常健康,份量恰到好處。

餐飲可選咖啡、奶茶、檸茶、茶或是日鮮果汁。當日鮮果汁是鮮橙汁,飲得出是新鮮自家製,因為飲到鮮橙那些白衣

2019-10-07 256 瀏覽
在網上看見食評的相片後,便被它的餐廳環境所吸引,餐廳滿佈綠色植物擺設,像是城市中的後花園,予人身心放鬆的感覺,非常適合情侶前來。餐湯/雜菜沙律/包我女友揀了一個二人套餐,當中包括餐湯和沙律。沙律份上非常充足,配上南瓜湯,好味。水牛城雞翼雞翼四隻,正好一人兩隻。雞翼味道非常入味,而且size也比想像中大,雞翼比想像中juicy。白松露帶子手工粉這道菜非常有特色,因為它用的是手工粉,白松露非常之香,手工粉完全吸收了白松露的香味,加上鮮甜的帶子,可謂絕配之作。燒春雞春雞燒得非常香脆,但一點也不會乾,吃落非常多汁,配上蜜糖,完全像是是BBQ的感覺。

餐湯/雜菜沙律/包

白松露帶子手工粉

燒春雞

2019-10-01 273 瀏覽
I’s Land Café😍這一天約了朋友打壁球,做完運動十分飢餓,於是我們就到附近找東西吃這一間I’s Land café 的裝修真的很綠化,走進去有點似一個綠色的小島,周圍都佈滿了樹葉的擺設,而且檯面都是木製的我們點了一個香草炒雜菜很正宗的日式炒雜菜,味道很好,我們很快就食完迷你四色薄餅原來是四種味道都不同的小薄餅,很特別白酒托托蜆扁意粉托托蜆很大隻,意粉軟硬適中,不錯洋甘菊花茶很香而且分量十足最後,我們點了一個甜品香蕉雪糕窩夫窩夫是新鮮熱辣的,牛乳雪糕味道很清甜,不過稍有不足的是太多彩色的糖果,哈哈😄
I’s Land Café😍

我們點了一個香草炒雜菜

很正宗的日式炒雜菜,味道很好,我們很快就食完
迷你四色薄餅

原來是四種味道都不同的小薄餅,很特別
白酒托托蜆扁意粉

托托蜆很大隻,意粉軟硬適中,不錯
洋甘菊花茶

很香而且分量十足
最後,我們點了一個甜品
香蕉雪糕窩夫

2019-09-29 231 瀏覽
又到觀塘搵好野食 今晚食哩間工廈樓上cafe睇menu有一個$398既二人餐 有頭盤 沙律及南瓜湯 仲有每人兩塊蒜蓉包包 小食可以從menu中選一款 水律城雞翼微辣 好惹味 推介! 主食我地叫左燒雞同pasta 兩款都好味 而且絕對夠飽!
又到觀塘搵好野食 今晚食哩間工廈樓上cafe
睇menu有一個$398既二人餐

主食我地叫左燒雞同pasta 兩款都好味 而且絕對夠飽!

2019-09-27 214 瀏覽
之前經朋友介紹下得知觀塘區有間樓上CAFÉ - I’S LAND CAFÉ,食物及價錢性價比高,因此昨晚放工後跟朋友到了這間CAFE晚飯, 地點其實很方便,地鐵站走路過去約5分鐘路程。到了I’S LAND CAFÉ, 環境地方很大,有指可以包場舉辦PARTY,所以坐位都舒適空礦。最後跟朋友最後決定點選了一個叫SECRET GARDEN的二人餐,我們分別點了是日南瓜湯,水牛城雞翼,白松露意粉,德國豬手,甜品點了焦糖燉蛋及升級了心太軟。最深刻是南瓜湯及白松露意粉, 湯是由香濃的南瓜蓉及忌廉烹調而成,口感一流,每口都能吃到南瓜蓉。而意粉是手工做的,形狀細小特別及口感煙韌,有別於平時吃到的類形。值得一試!
值得一試!
2019-09-26
  • 德國鹹豬手伴招牌三色汁
  • 白松露忌廉帶子手工扭繩粉
  • 水牛城雞翼
  • 朱古力心太軟
  • 朱古力咖啡
2019-09-27 248 瀏覽
下午到附近逛街,記得朋友提過有間I's land Cafe在附近!這裡有不少花草氣息裝飾和佈置,吸引我一試。它的餐牌用田園設計,非常有風格!🌿蒜香墨魚意粉份量適中,墨魚多而爽口,蒜香汁香濃惹味😍紐西蘭西冷牛扒配薯條五成熟,肉汁夠,易入口之餘配上蘑菇汁非常搭,薯條新鮮粗身,香脆可口,停不了口!🤤士多啤利花花窩夫玄米茶雪糕茶味香濃,3.6 牛奶淡淡帶香, 窩夫形狀特別,呈花型,影相打卡一流!☺️熱泡沫鮮奶咖啡拉花有心思,奶味香滑又不會太搶咖啡的味道,用作享受一個悠閒下午一流!I's land cafe位置在工廈,喜愛到處尋美食值得一試!😍

蒜香墨魚意粉
份量適中,墨魚多而爽口,蒜香汁香濃惹味😍

紐西蘭西冷牛扒配薯條

士多啤利花花窩夫

熱泡沫鮮奶咖啡
  • 士多啤梨窩夫
  • 香脆美國粗薯條
2019-09-22 230 瀏覽
2-4人聚會 靚裝之餘仲要好食!要大大力支持☀️如果有得坐窗邊會再開心d,因為我坐近通路位,隔離企左唔少侍應,有d壓力😂😂呢個牛扒好高質,煎得岩岩好,外面金黃香脆,裏面肉嫩多汁,牛味濃而不騷,仲有種入口即溶既感覺,價錢相宜!呢份牛扒我俾90分,9分係失左喺筋位,有d難咬,另外一分係...😛人要追求進步麻,哈哈😂鵝肝都煎得岩岩好!香甜,外脆內軟,入口即溶😍😍煙三文魚牛油果沙律,蔬菜幾新鮮,食落爽脆。呢個花茶好大壺!因為第一次喺到食晚餐唔知掟,兩個人就叫左兩壺,點都飲唔曬,應該呢一壺share就可以了。Ps: set茶具幾靚,photoable😛味道:☀️☀️☀️☀️🌤(4.5)環境:☀️☀️☀️☀️🌤(4.5)服務:☀️☀️☀️☀️(4)性價比:☀️☀️☀️☀️🌤(4.5)平日晚餐唔算多人,我兩個人,俾左張4人枱我,上菜快,店員都有溫馨提示,d野熱呀要小心或者建議食左個牛先等等。其實最重點都係賣裝修得黎野食好食,又價錢仲要係合理價
2-4人聚會 靚裝之餘仲要好食!要大大力支持☀️

煙三文魚牛油果沙律,蔬菜幾新鮮,食落爽脆。

Ps: set茶具幾靚,photoable😛

味道:☀️☀️☀️☀️🌤(4.5)
環境:☀️☀️☀️☀️🌤(4.5)
服務:☀️☀️☀️☀️(4)
性價比:☀️☀️☀️☀️🌤(4.5)

平日晚餐唔算多人,我兩個人,俾左張4人枱我,
其實最重點都係賣裝修得黎野食好食,又價錢仲要係合理價
  • 窄身厚切美國頂級肉眼伴燒鵝肝
2019-09-22 172 瀏覽
之前呢間餐廳嘢食過,今次試吓其他菜式,不過今次呢就有少少失望🥺🥺🥺燒春雞好香既,雞肉肉質還可以,但中間雞肉偏粗。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。四色薄餅本身對四色薄餅好大期望,點知嚟到原來係真係好似一塊餅咁🥺🥺🥺四種口味分別唔大,感覺真係唔吸引🥺🥺🥺。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。心太軟呢個心太軟係好味既,要稱讚下~朱古力流心好成功。。。。。。。。。。。。。。

燒春雞
好香既,雞肉肉質還可以,但中間雞肉偏粗。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

四色薄餅

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

心太軟
呢個心太軟係好味既,要稱讚下~朱古力流心好成功。

。。。。。。。。。。。。。