2019-08-07 226 瀏覽
一家人好難得一次飯聚 諗住一家人食一餐好嘅西餐,仲要有朋友推介,諗住實冇衰喇,點知所有嘢食上到枱都係咋暖還涼嘅😱, 豬手好硬 ❌牛扒叫五成黎到八成熟❌, 兒童餐 都係咁 ❌真係超級失望, 就算連嘢飲都係唔好飲㗎 重要價錢唔算十分抵 跟住細妹突然間講咗句, 我知喇廚師收咗工 啲嘢食可能唔係廚師整,所以先會咁差
一家人好難得一次飯聚
2019-08-05 228 瀏覽
近排香港咁亂都唔知去邊區行街好,咁就去咗觀塘行工廈shopping,有駱駝漆大廈三期頂樓一路掃去二期同一期,行到去一期6樓見到呢間咖啡店咁田園feel,價錢唔貴,就入去坐低休息下;地方都好大,都幾多人食,座位都幾闊落,不過都幾嘈,洗手間好乾淨,食物正常唔貴,選擇多,咖啡都正常,如果係觀塘唔知食乜好,絕對可以上嚟一試水牛城雞翼,甜甜酸酸咁,可以泡沫咖啡,冇乜特別,正常野熱朱古力咖啡,呢個OK,夠大杯我少過嚟觀塘,我相信呢間咖啡店本身都幾受歡迎,隔離枱竟然有個婆婆喺度慶祝生日,個pancake雪糕山好吸引,有好多一家大細推埋BB黎,我係中午一點黎到食,坐左2/3人,我估晏小小三點左右會好多人

水牛城雞翼,甜甜酸酸咁,可以

泡沫咖啡,冇乜特別,正常野

熱朱古力咖啡,呢個OK,夠大杯

2019-08-02 3324 瀏覽
難得約到好姊妹食lunch,要搵一間不錯嘅餐廳聚下,最後揀咗 I’s Land Cafe,曾經嚟過呢間餐廳食過,有信心有保證,仲可以係OpenRice訂位,十分方便。I’s Land Cafe係觀塘駱駝漆大廈,可以喺觀塘地鐵站B2出口,沿觀塘廣場方向直行,大約7至8分鐘行到。餐廳地方好大好乾淨, 裝修好田園風格, 好多花花草草的怖置。枱與枱之間空間好大, 唔會好迫。睇睇餐牌,同朋友每人點左一個午餐,朋友就嚟生日,再加一個甜品慶祝下。我地點左:意式茄蓉茸扁意粉伴軟殼蟹 $88紐西蘭西冷牛扒伴薯條,烤菜,燒汁 $108士多啤梨窩夫 $52套餐包括餐湯,餐包和飲品。其實叫牛扒係好抵,不過我哋食唔晒所以先叫咗一個意粉。餐湯係甘筍湯和芝麻包,餐湯好濃郁,淡淡都有甘筍蓉,好開胃。意式茄蓉茸片意粉伴軟殼蟹炸軟殼蟹炸得好甘香,入味。意粉軟硬適中,茄蓉好豐富,啖啖好滋味紐西蘭西冷牛扒伴薯條呢個真係要大讚, $108可以食到頂級靚牛扒,我哋要咗七成熟,但一啲都唔鞋,每一口好幼嫩,我冇沾上燒汁已經好好味。還附有鮮雜果沙律,等你清清喉嚨,配搭一流。飲品要了熱檸茶及是日鮮果汁,當日係橙汁,冇落冰,不錯不錯。甜品
I’s Land Cafe

餐廳地方好大好乾淨,
裝修好田園風格, 好多花花草草的怖置。

我地點左:
意式茄蓉茸扁意粉伴軟殼蟹 $88
紐西蘭西冷牛扒伴薯條,烤菜,燒汁 $108
士多啤梨窩夫 $52

餐湯係甘筍湯和芝麻包,餐湯好濃郁,淡淡都有甘筍蓉,好開胃。

鮮果沙律
紐西蘭西冷牛扒伴薯條

飲品要了熱檸茶及是日鮮果汁,當日係橙汁,冇落冰,不錯不錯。

甜品要了士多啤梨窩夫, $52唔算貴, 因為好大份, 2件窩夫切成4件, 加上2個雪糕球及好多朱古力醬及士多啤梨醬, 還有好多星星,波波糖碎, 好吸引。最重要要趁熱食, 真係無得頂。
士多啤梨窩夫

LUNCH食到咁高質的食物, 好姊妹都大讚, 加上地點方便, 我仲見到有AFTERNOON TEA SET, $168 2位, 好抵喎 !!
鮮果沙律
2019-07-28 203 瀏覽
Cafe係田園風格,環境寬敞,感覺好舒服,唔會覺得好擠迫~花牆好靚啊當日叫了一份係經典蜜糖香草燒春雞,另一份係美國頂級肉眼伴鵝肝。春雞配上沙律菜及紫薯球加上蜜糖與燒汁醬,份量十足。雞肉皮脆肉嫩,好juicy,一啲都唔乾。牛扒係美國頂級肉眼,我地點了5成熟,肉眼扒又厚又嫩,配上鵝肝既外脆內軟,入口即溶,簡直係perfect match! 最後各人點了一杯cappuccino及一杯英式奶茶。今餐好滿足啊😌
Cafe係田園風格,環境寬敞,感覺好舒服,唔會覺得好擠迫~

花牆好靚啊

2019-07-26
2019-07-26 182 瀏覽
放工約了朋友到觀塘吃晚餐,直接在OpenRice Apps上訂了這家I’s Land Cafe ,不用電話預約,非常方便~讚賞~!I’s Land Cafe位於駱駝漆大廈,觀塘B3出口步行3分鐘即到。因為工廠大廈單位非常大,不像外面的小餐廳,I’s Land Cafe每張餐桌之間都有足夠空間,很寬敞。店家用了綠色植物做主題,將整個店鋪裝飾成花園一樣,四周都是花海、綠色植物,我有種置身在田園,悠哉悠哉的感覺,在這個地方跟朋友邊吃邊聊,很容易放鬆心情。 是日餐湯是南瓜濃湯配蒜蓉法包,南瓜湯很濃,有口感,相信是新鮮南瓜煮出來的,有料!沒有令人失望。2份晚餐主菜,一份是經典蜜糖香草燒春雞,另一份是美國頂級肉眼伴鵝肝。 餐點是用木托盤上菜,完整一隻春雞配沙律菜、紫薯球、半個蕃茄、加上2小杯醬料~蜜糖與燒汁醬,完全填滿了這個托盤,可見份量很足。我很怕吃乾柴一樣的雞肉,這餐我點了雞肉,算是冒個風險,吃一口,咦!很有肉汁,皮脆肉嫩,原來並不差,有驚喜!我很欣賞它用紫薯代替炸薯角,伴菜沙律上也放了燕麥,沙律醬是黑醋+橄欖油,全部看得出來~菜單配搭是經過仔細考慮,追求美味又不失健康。100分~! 牛扒是美

牛扒是美國頂級肉眼,點了5成熟,因為7成怕會太熟,我和朋友喜歡5成剛好,肉眼扒又很大一塊,又厚又嫩,霸佔了整個盤的半邊,加上另一個主角~鵝肝,外表煎得脆,內裡入口即溶,滿口鵝肝香味!材料明顯很優質,好吃!配上紫薯,沙律,半素半葷。今餐很飽,非常值!後面我跟朋友各點了一杯cappuccino,一杯英式奶茶。整個餐就完美,非常享受。
2019-07-26 2561 瀏覽
朋友生日又想坐得舒服D,同事就介紹咗I’s Land Cafe呢間餐廳比我,佢比相我睇時已經覺得好靚了,所以就再無考慮其他地方,就約朋友喺駱駝漆大廈到等。一打開升降機門行出去就見到佢地嘅門口,裝修設計好園林嘅感覺,好靚呢!由於我同朋友都收8點,去到已經8點半,所以上到嚟都唔使等位,職員就即刻安排咗枱比我地。睇咗餐牌後,我地就決定點酥炸大虎蝦配茄茸汁扁意粉同埋經典德國豬手,是日餐湯就係甘筍茸忌廉湯配蒜蓉包,先上咗個餐湯同埋個蒜蓉包,甘筍茸都幾濃仲可以食到少少甘筍粒有D咬口好好味;蒜蓉包好香脆,好香蒜蓉味。等咗一陣到個意粉上到,呢個酥炸大虎蝦配茄茸汁扁意粉嘅色彩好豐富,隻虎蝦幾大隻,好彈牙。然後到個經典德國豬手,炸到好金黃色,睇到都流哂口水!而且伴菜當中嘅紫薯蓉都好特別,好好味!最後到我心目中嘅主菜-流心雙層窩夫塔,因為一早上網睇咗呢個甜品呢到可以幫客人寫字上去,而我朋友又生日,所以埋位坐之前靜靜雞同店員安排咗,當送到嚟嘅時候朋友都好驚喜,睇到佢個表情都後,證明我嘅安排無白費。而佢地嘅心太軟嘅朱古力味好香濃,而窩夫又好香脆,明明頭先食到飽,就因為太好味都忍唔到口呢!埋單$502

埋單$502
2019-07-24
生日
  • 德國鹹豬手伴招牌三色汁
  • 朱古力心太軟
2019-07-20 223 瀏覽
今日黃雨,下午時間,所以去到附近選擇真係唔算多,嚟到呢一個工廈,見佢門面正正常常,地方有幾大咁,好似幾好坐,所以兩個女仔就入咗去坐低食嘢,1)首先覺得店員完全態度唔係好有善,講嘢冇尾音,亦都好大聲,完全冇微笑,唔會唔該前唔該後,唔緊要嘅,都係食嘢姐2)叫咗一個all day breakfast,我人生未食過咁難食,牛油果乜嘢調味料都冇,我當你想我哋食得原汁原味,雞蛋可以炒到唔熱,個菇都係凍冰冰,最基本嘅薯條都可以炸到好難食,最好食可以講話係塊牛油多士,我覺得好神奇,咁嘅早餐都可以整得難食好難做到😂2)叫咗個意大利飯,跟餐有個雜菜湯,都係唔熱嘅,味道正常但係好多油,個飯到咗嚇死我,似一碗粥,但係食落去啲米係硬嘅,唔緊要,試吓啲蝦,完全係冰鮮嘅味道價錢唔係貴,埋單222,我當飲咗杯算正常嘅咖啡,我最難理解係點解咁多人係間餐廳度食,真係唔覺得難食咩?但係影相都好似幾好,食咗落肚就嚇親仲有我個朋友叫佢比多隻碟,拎左隻勁污糟嘅碟過嚟,個侍應都覺得好笑,即係收起去做換過隻俾我哋,衛生程度都冇嘢好講

2019-07-16 195 瀏覽
星期六同朋友在Apm睇完戲,順便在附近搵地方食午餐。搵到呢間位於駱駝漆的樓上cafe,有lunch set,價錢很抵,便過來食下。餐廳入面環境好大而寬敞,座位舒適,好適合同一班朋友上來食飯聊天。裝修很有田園風格,還有幾隻木馬給小朋友玩同影相。午餐餐牌的套餐有多款選擇,包有餐包 湯同主菜等。芝麻餐包,暖暖的,鬆軟香甜,芝麻味香濃。薯仔蓉湯,熱騰騰,質感稠厚香濃,入口滑溜可口。主菜,我同朋友都揀咗紐西蘭西冷牛扒,$108, 牛扒份量很大,五成熟,嫩滑多汁,質感彈牙有咬口,牛肉味香濃,配上燒汁食味道好夾。薯條粗身,即炸香脆,香氣散發,配上新鮮沙律菜同菠蘿,味道清新鮮甜。甜品日式檸檬蛋糕配士多啤梨同藍莓粒,檸檬味道酸甜清新,蛋糕質感鬆軟滑溜。

午餐餐牌的套餐有多款選擇,包有餐包 湯同主菜等。

芝麻餐包,暖暖的,鬆軟香甜,芝麻味香濃。

薯仔蓉湯,熱騰騰,質感稠厚香濃,入口滑溜可口。

2019-07-05 338 瀏覽
今日收工約咗朋友食Tea去到觀塘工業區🏭諗起之前黎嗰間咖啡店,因為呢度嘅裝修好有印象🤩🤩🤩周圍都花,好似俾花海包圍住周圍都係在打卡位🤪下午茶Menu都幾多選擇既,最後嗌左「Special all day breakfast」「水牛城芝士雞翼」「Flat white」同埋cappuccino ☕️☕️☕️「Special all day breakfast」有黑松露炒蛋,兩件小蛋糕,一條德國腸,沙律菜同埋炸薯條🍟炒蛋份量都好多,不過略嫌太油,德國腸就煎得唔夠脆身同唔熱😌😌😌「水牛城芝士雞翼」就無芝士味既😌😌😌「Flat white」奶味太濃,無啡味既😫😫😫下次都係去第二度地方食T算咯!同埋啲位其實都唔係特別好座,梳化位係比較矮身,佢張枱唔成正比,食野好辛苦😌😌😌
今日收工約咗朋友食Tea
周圍都係在打卡位🤪

「水牛城芝士雞翼」就無芝士味既😌😌😌
2019-07-05
下午茶
2019-07-05 1845 瀏覽
觀塘嘅工廈真係一個寶藏地方,近日又比我搵到一間環境、食物同服務都滿分嘅餐廳。I’s Land Cafe 一間充童話故事感覺嘅餐廳,一行入去就比花花草草包圍,入左一個綠色世界嘅感覺,好仙境好舒服,仲有一面佈滿花嘅特色牆,每一個位置都可以影相呃like,而且餐廳面積夠大,每枱之間空間大,講野唔洗擔心比隔離枱聽到。睇番個menu有散叫前菜、主菜、有set、甜品每一款都好吸引,而drink menu更加有三頁。最後我地叫左個二人set dinner都係$398,每人$200有找,咩都有好夠飽又抵食。餐湯係羅宋湯,材料非常多,溫度適中,有少少酸味,配上蒜蓉包,開胃。沙律係野茄燕麥雜菜沙律,加左黑醋,仲有火龍果同菠蘿,好清新,燕麥食落個口感好特別。小食我地揀左香脆美國粗薯條,炸每條金黃色,外脆內軟,咬落熱辣辣,好有有罪惡感但好好食,兩種醬兩種口味無咁單調。主食我地揀左有手指公推介嘅蜜糖香草燒春雞,原隻去頭去尾咁上枱,燒到個皮好脆好香,一切開feel到啲香味溢出泥,同埋真係岩岩燒好就拎出泥,熱到出煙,雞肉好嫩滑,又有肉汁,就咁食已經好食,配上蜜糖更加惹味,隻雞真心超過二人份量,食完已經飽飽地。一樣又

一樣又係揀左個有手指公推介嘅白松露忌廉手工扭繩粉,用左忌廉煮所以扭繩粉超級滑,白松露嘅味道強烈,極度吸引,另外帶子煎香左,好香,而裡耐仲係軟滑嘅肉,半生熟嘅口感。

最後以甜品焦糖燉蛋為呢餐畫上句號。

好欣賞I’s Land Cafe,除左佢環境好,食物好食之外,我非常欣賞個上菜嘅時間點,唔知係米員工真心有留意客人,我地每一道菜差唔多食完個陣,下一道菜就會送上泥,完全唔需要等,呢一個位真係值得讚。

2019-07-04 182 瀏覽
今日想同個friend過黎食好野,就選擇咗呢間I's Land Cafe,餐廳環境挺好的,裝修精緻,座位也比較寬敞。燒春雞燒得岩岩好,最初怕燒得太過火,中間的肉位都好滑,另外配有三種醬汁,包括茄汁、燒汁和蜜糖醬,我偏好點蜜糖醬加燒汁,鹹鹹甜甜的。還有脆脆的薯條和沙律搭配。值得品嘗,極力推薦的菜式!水牛城雞翼每隻雞翼都脹卜卜, 表面塗滿醬汁 (底部沒有),口感好鬆軟,不算很辣, 雞翼熱度足, 咬下去時雞皮還是脆的 KEEP FIT中的我差點便連皮吞下去呢招牌绿茶心太软配自选雪糕呢个心太软味道我很喜欢,一切开里面的酱流出来 很多酱 这个酱不太甜 不会令人有腻的感觉。味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民。

水牛城雞翼

招牌绿茶心太软配自选雪糕

味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。
2019-07-01
用餐優惠
現金券
2019-07-01 212 瀏覽
中午一行8個同事突然想食西餐,記得2年前食過呢度又好食,就即刻打上黎book,好在有位⋯⋯我地8人只選擇了3款午餐:椰菜花湯(成碗椰菜花蓉,好足料同健康)煎牛扒配薯菜(大家都俾塊牛扒吸引,所以大部份人揀牛扒,大塊好食又夠冧,配菜grill得剛剛好)煎魚配紫薯(魚grill得好脆,有2大片,粒粒紫薯好有咬口)飲左咖啡同蘋果汁,咖啡杯好靚亦夠濃!P.S Lunch 免加一

我地8人只選擇了3款午餐:
椰菜花湯(成碗椰菜花蓉,好足料同健康)

飲左咖啡同蘋果汁,咖啡杯好靚亦夠濃!

P.S Lunch 免加一

2019-07-01 161 瀏覽
在觀塘工廈一間穩世小店,環境舒適而已沒有被趕住落單埋單的壓迫感。這悝可以跟好友虛渡下午談天,小店節工作人員有禮貌,叫了2份午餐,鱸魚及牛扒,本來這個價格我不期望很好。首先附上餐湯,味道好濃加上熱騰騰的餐包,還有一個雜菜甜汁附上,配搭有心思。鱸魚有紫薯作伴菜,配搭得好。牛扒竟然還可選幾多成熟,來到很大塊~ 伴薯條也很好加2種醬汁都很好。果汁自制亦新鮮~ 欣賞小店對食物品質的熱誠而且價錢合理,會再來光顧。
2019-06-27 201 瀏覽
朋友茶聚,平平地就來左呢到食。 叫左個雀籠tea set + 個烤雞肉risotto, 連野飲。野飲叫左花茶。個risotto 既味道吾錯,好香黑松露味,唯獨是雞肉煮得好實,似湯渣,不過$7x - $8x 既價位來講都算係咁,不能期望太多。雖說不能期望太多,但餐具保持清潔係每一間餐廳都要做到的基本步驟吧。我地台上的餐具全都有污積,連用餐的碟都黏著不起眼的污積,其中一隻叉仲有上一手食完蛋糕乾左之後既殘餘物係到 吾知仲以為自己食緊街邊檔。平時我食野都吾會特別抹餐具先食,但今次真係吾抹過吾到自己。仲有裝花茶壼的茶座都好污糟,茶座的周邊都黏滿一撻撻的白色不知明的黏液裝態的東西 😖 一間餐廳野食無論幾好食,餐具不衛生已令人食慾大打折扣。我地張台d餐具就真係咁污糟,絕無虛言。其他台係咪都咁就真係吾清楚。另外,雀籠tea set 打下卡就好喇,個雀籠包裝得幾靚,但食物就見人見智啦,有沙律,焦糖布甸(食落好水),Macaroons(味道ok), 泡芙,鵝肝多士(無乜鵝肝味),迷你漢堡(見到個樣已經吾想食, 最後都真係無食) + 兩款迷你蛋糕仔。整體來講野食未至於話好難食,價錢吾貴不能要求太多,但處於工

另外,雀籠tea set 打下卡就好喇,個雀籠包裝得幾靚,但食物就見人見智啦,有沙律,焦糖布甸(食落好水),Macaroons(味道ok), 泡芙,鵝肝多士(無乜鵝肝味),迷你漢堡(見到個樣已經吾想食, 最後都真係無食) + 兩款迷你蛋糕仔。整體來講野食未至於話好難食,價錢吾貴不能要求太多,但處於工廠大廈來講,吾會覺得抵食,如對食物要求吾高,只為打卡想hea食既話還可以。
2019-06-22
2019-06-18 212 瀏覽
今日去觀塘找朋友食晚飯我們上網找了一下附近的餐廳看到網上的評價不錯一致決定了工廈區的這一間 — I’s Land Cafe餐廳走森系風格 空間大 環境舒適自然南瓜湯套餐包了餐湯 甜甜南瓜香湯料有質感 好喝蒜蓉包配上的蒜蓉包又脆又香 燒美國頂級肉眼扒拼香煎鵝肝點了七成熟 牛扒配上鵝肝點上蒜蓉黑椒汁一起吃 不錯不錯伴上沙律 甜甜酸酸 更健康配菜還有香甜紫薯蓉 爽脆煎青瓜 清新煎蕃茄一整份十分豐富 大滿足白酒香蒜托托大蜆扁意粉有五隻大大隻的蜆 鮮甜美味以香菇和燈籠椒炒香 扁意粉彈牙 軟硬適中 好味道
今日去觀塘找朋友食晚飯
我們上網找了一下附近的餐廳