2019-02-01 110 瀏覽
之前路過看到的西餐小店,很有興趣便約了好姐妹一起試試炸魷魚圈 $68即點即炸,又熱又脆很適合喜歡吃炸物的我❤️不同平常的魷魚圈,咬開裡面是滿滿的魷魚粒混合魚肉粒這個新穎的配搭不錯,有陣陣的鮮味😙蒜蓉包 $28又是熱辣辣脆卜卜的,最喜歡小店其中的原因就是不會拿早早製造好的一式一樣的食物予客人個人不太喜歡太濃烈的蒜蓉味,所以微微的蒜香加上烤過的芝士粉,十分有層次輕煎北海道帶子墨魚汁意大利飯 $148帶子新鮮味美,與墨魚汁十分合襯意大利飯乍看之下只是一堆黑麻麻的飯實際是包含了一些菌類、蒜粒、洋蔥等口感十分豐富,味道亦出奇地鮮美只是覺得份量有點少 不太夠兩個人分著吃。。不過西餐好像總是這樣的薄荷汁烤羊鞍 ~$188羊鞍很有羊的騷味,喜歡吃騷味的不要錯過不得不讚廚師控制火候十分好,很濃烈的燒烤香氣,羊鞍卻仍然能保持肉汁而且肉質不乾韌另外這小店的一大特點在於小而精緻的慢煮車厘茄🤩🤩 外皮保持口感,咬下去裡面卻是滿瀉的軟棉棉的甜甜的,是用心熬煮的成果啊❤️是讓人一試難忘的味道只可惜敗筆之處在於薄荷汁🤢🤢沾汁吃著薯蓉泥時,個人感覺像吃了一口牙膏🙈總的來說,請偉大的廚師重新再檢視一下這個薄荷汁😭除此之外調味
之前路過看到的西餐小店,很有興趣
便約了好姐妹一起試試

炸魷魚圈 $68
即點即炸,又熱又脆很適合喜歡吃炸物的我❤️
不同平常的魷魚圈,咬開裡面是滿滿的魷魚粒混合魚肉粒
這個新穎的配搭不錯,有陣陣的鮮味😙

蒜蓉包 $28

輕煎北海道帶子墨魚汁意大利飯 $148
帶子新鮮味美,與墨魚汁十分合襯
意大利飯乍看之下只是一堆黑麻麻的飯
實際是包含了一些菌類、蒜粒、洋蔥等
口感十分豐富,味道亦出奇地鮮美

薄荷汁烤羊鞍 ~$188
羊鞍很有羊的騷味,喜歡吃騷味的不要錯過

另外這小店的一大特點在於小而精緻的慢煮車厘茄🤩🤩
是讓人一試難忘的味道

只可惜敗筆之處在於薄荷汁🤢🤢
沾汁吃著薯蓉泥時,個人感覺像吃了一口牙膏🙈

總的來說,請偉大的廚師重新再檢視一下這個薄荷汁😭
除此之外
調味、擺盤、採用慢煮的方法都讓人印象深刻,是家值得推薦的餐廳❤️
同朋友喺體育館做完運動附近有唔少食肆唔知揀邊間好就揀間裝修唔錯嘅入去試下先面積唔算大,晚飯時間差不多滿座毫不猶豫地揀左個「Set for 2 $528」「餐前麵包配番茄醬」「牛肝菌忌廉濃湯」牛肝菌打磨成蓉後煮成湯,菌味好出「啤酒脆漿炸日本廣島蠔」外皮薄薄一層脆到好似薯片咁,非常酥脆入面嘅蠔大小剛好,口感嫩滑飽滿「香草白酒煮石蜆」蜆肉新鮮肥美,粒粒都好大隻唔知係咪本身d蜆嘅海水味重呢?經白酒煮過後更加鮮甜可口「蟹膏蟹肉意大利飯」基本上一隻蟹可以食嘅部份都係晒呢個飯入面口感creamy,飯唔會太腍太硬混合住蟹肉絲同蟹膏嘅飯,食起上嚟非常滋味「美國安格斯肉眼扒」我哋要咗五成熟廚師有技巧地將外層煎得微脆脂肪比例平均,肉汁鎖哂係入面食起來有豐富油香同香濃牛肉味配埋旁邊嘅黑椒汁更加惹味「Tiramisu」來到甜品都唔馬虎為今餐畫上一個完美嘅句號 總括而言,估唔到誤打誤撞嚟咗間高水準嘅餐廳必定再次光顧!
同朋友喺體育館做完運動
附近有唔少食肆唔知揀邊間好
就揀間裝修唔錯嘅入去試下先

面積唔算大,晚飯時間差不多滿座

毫不猶豫地揀左個「Set for 2 $528」

「餐前麵包配番茄醬」

「牛肝菌忌廉濃湯」
牛肝菌打磨成蓉後煮成湯,菌味好出

「啤酒脆漿炸日本廣島蠔」
外皮薄薄一層脆到好似薯片咁,非常酥脆
入面嘅蠔大小剛好,口感嫩滑飽滿

「香草白酒煮石蜆」
蜆肉新鮮肥美,粒粒都好大隻
唔知係咪本身d蜆嘅海水味重呢?
經白酒煮過後更加鮮甜可口

「蟹膏蟹肉意大利飯」
基本上一隻蟹可以食嘅部份都係晒呢個飯入面
口感creamy,飯唔會太腍太硬
混合住蟹肉絲同蟹膏嘅飯,食起上嚟非常滋味

「美國安格斯肉眼扒」
我哋要咗五成熟
廚師有技巧地將外層煎得微脆
脂肪比例平均,肉汁鎖哂係入面
食起來有豐富油香同香濃牛肉味
配埋旁邊嘅黑椒汁更加惹味

「Tiramisu」
來到甜品都唔馬虎
為今餐畫上一個完美嘅句號

總括而言,
估唔到誤打誤撞嚟咗間高水準嘅餐廳
必定再次光顧!
2019-01-04
2019-01-29 83 瀏覽
估唔到元朗都有一間隱世抵食既西餐廳。之前同朋友食過已經覺得唔錯,所以決定今次帶老婆黎試下。餐廳唔算好大,一眼就睇得哂,但座位、枱面都好寬闊,食物選擇都好多。而最吸引我既係員工既服務態度。一黎有禮貌,二黎落單上菜都速度都很快,三黎非常勤力加水同換碟。單單係呢幾樣野,已經好值得欣賞同稱讚。見到有2人餐,見d野都岩食,所以就試下。個餐原來都有包送,仲要係配自家製既番茄醬。番茄係原粒細細粒既車厘茄,同法包出奇地夾,酸酸甜甜,非常開胃。餐湯叫左牛肝菌忌廉濃湯。平時飲咖啡見拉花就多,估唔到而家餐湯都有得拉花,碗湯即刻加左唔少分。忌廉湯夠濃夠稠,而且好香牛肝菌同菇味,好好飲。前菜可以4揀2,款款都好想試,因為每一款都好有特色。左諗右諗之下,最後都係揀左香草百草煮鑽石蜆同低溫油浸鮮吞拿魚。鑽石蜆充滿左白酒既香味,但又唔會覆蓋蜆既鮮甜味。平時都好少食咁大粒蜆,每粒蜆都脹卜卜,唔怪得叫鑽石蜆。雖然係前菜,但一客都起碼有成10粒,十分足料。低溫油浸鮮吞拿魚,吞拿魚切到正方形粒,用低溫煮出黎既吞拿魚肉質嫰滑,雖然係油浸,但一d都唔會覺得油。之後叫左扒大蝦闊條麵配松子羅勒醬。松子既份量非常大,食落每一啖都充滿住

之後叫左扒大蝦闊條麵配松子羅勒醬。
松子既份量非常大,食落每一啖都充滿住松子,而蝦即有兩隻,每一隻都好大隻。每一啖都啖啖肉,而且蝦肉夠爽,唔會霉。

另外揀左美國安格斯肉眼扒,牛扒夠厚,而且食落好香牛味,肉質夠嫰,而且真係做到7成熟,而配菜有茄子、薯角等等,邊食配菜邊食牛,食既時候都唔會覺得太油膩。

甜品有蘋果金寶,平時我好怕食煮熟左既蘋果,但呢個蘋果金寶竟然另我有encore衝動,唔算好大杯,蘋果切到細細粒,加埋提子乾,酸酸甜甜,醒晨開胃,食完真係好滿足既一餐。
2019-01-27 78 瀏覽
今日嚟咗元朗行街,元朗本身都唔熟路㗎啦,但都要搵嘢食,行行下比我見到呢間gathering,俾佢門口嘅燈飾吸引左,所以入咗去食。識食嘅一定會食二人餐,因為又抵食又食得飽。餐包好特別,佢係番茄多士,麵包夠脆身,再加上原粒蕃茄仔做醬,味道唔會酸,甜甜地,非常開胃。餐湯有2款揀,一係就fix 左既牛肝菌忌廉濃湯,或者是日餐湯紫薯紅菜頭忌廉湯。因為呢2款忌廉湯平時都好少飲,所以每樣都叫左一碗黎試下。牛肝菌忌廉濃湯,牛肝菌味好香,而且好濃,而紫薯紅菜頭忌廉湯,色水好夠,紅菜頭味唔算突出,但就有紫薯香味。我哋前菜揀咗低溫油浸鮮吞拿魚同香草白酒煮鑽石蜆。用低溫住既吞拿魚粉紅嫰滑,魚味夠鮮,面頭既醬汁、加上飛魚子,食落又有另一番層次。而香草白酒煮鑽石蜆,蜆肉粒粒都好大粒,而且係脹卜卜,味道鮮甜,仲好香白酒味。主菜叫左扒大蝦闊條麵配松子羅勒醬。蝦有2隻,而且大大隻。蝦非常新鮮,而且爽口彈牙,食落啖啖肉。闊條麵軟滑,而且松子份量多,食落口感豐富。牛扒叫左7成熟,切開係粉紅色,而且一d血水都無。牛味香濃,而且肉質腍嫰,醬汁方面叫左磨菇汁,但我就中意唔點汁多d,咁先食到原汁原味。最有驚喜既係甜品。甜品係app

識食嘅一定會食二人餐,因為又抵食又食得飽。

我哋前菜揀咗低溫油浸鮮吞拿魚同香草白酒煮鑽石蜆。

主菜叫左扒大蝦闊條麵配松子羅勒醬。

最有驚喜既係甜品甜品係apple Crumble,即焗即上,除左蘋果外,仲有好多提子乾,不過食既時候要小心碟邊好熱。
2019-01-20 91 瀏覽
上星期喺元朗出job 決定食個晚飯先返屋企見到呢間gathering 幾有情調好似好relax咁就入去試下食個dinner la.有好多情侶同family gathering 我自己一個食 就點咗個spaghetti carbonara 同我最愛嘅fruit punch ..餐前有小麵包送上 自行塗上鮮茄醬好新鮮好好食!.卡邦尼意粉都好大碟 加咗蝦子 更滋味估唔到煙肉都幾多 仲有芝士溶入咗有啲拉絲成個意粉嘅香味提升咗佢個汁算係杰身 濃郁嗰款.Fruit punch 充滿果香 相信點少冰會更佳。食完呢餐感覺真係唔錯以後可以同男朋友/屋企人再嚟試下:)

上星期喺元朗出job 決定食個晚飯先返屋企
見到呢間gathering 幾有情調好似好relax咁
就入去試下食個dinner la.
有好多情侶同family gathering

餐前有小麵包送上 自行塗上鮮茄醬
好新鮮好好食!

卡邦尼意粉都好大碟 加咗蝦子 更滋味
估唔到煙肉都幾多 仲有芝士溶入咗有啲拉絲
成個意粉嘅香味提升咗
佢個汁算係杰身 濃郁嗰款

Fruit punch 充滿果香 相信點少冰會更佳。
食完呢餐感覺真係唔錯
以後可以同男朋友/屋企人再嚟試下:)
2019-01-20 1171 瀏覽
這家店位於元朗廣場對面街,上次朋友介紹吃過覺得不錯,今次帶家人來吃,為即將考試的妹妹打氣。來第二次老闆娘已經記得,太厲害了好不好。🤣店內不算很大,但座位闊落舒服,環境簡潔俐落,食物選擇也很多,除了肉食主義者的牛羊豬魚外,還有漢堡、薄餅、意大利麵飯等選擇,滿足不同口味。烤法包配自家製蕃茄醬(免費)法包香脆,配上自家鮮製蕃茄醬,茄醬里帶粒粒茄蓉,酸甜口味異常開胃。鵝肝配金寶蘋果鵝肝大件厚身,下面墊了一片香脆多士, 外皮薄而脆身,內里整件幼嫩油潤飄脂香,咬下柔軟入口即化,鵝肝油滲透在多士上,香而美味。脆炸德國咸豬手店家上桌時已切開,方便直接食用。豬皮外皮炸至酥脆,豬皮及豬肉中間夾柔軟膠質,豬肉肉質結實爽口彈牙,肉味濃郁,咬下陣陣油脂香。香草白酒煮鑽石蜆意大利麵白酒汁煮蜆肉意粉,蜆肉大大粒飽滿脹卜卜,味道鮮甜。意粉口感煙韌彈牙,意粉吸收白酒汁蜆肉精華,味道挺出色。孜然羊鞍扒羊鞍份量不少,整支肉質肥瘦均稱結實,咬下香口肉汁溢出,孜然香伴羊油脂香,沒有羊顫味。這家西餐廳雖然距離巴士站或輕鐵站有十分鐘左右距離,但勝在環境乾淨舒適、價錢便宜、份量足而味道好,是一家值得再去的店。

烤法包配自家製蕃茄醬(免費)

鵝肝配金寶蘋果

脆炸德國咸豬手

香草白酒煮鑽石蜆意大利麵

孜然羊鞍扒

• 脆炸德國鹹豬手
  • 香草白酒鑽石蜆扁意粉
2019-01-19 63 瀏覽
琴日Happy Friday 專程收工同同事由上環入元朗今次佢想食西餐下午已經openrice定食邊間呢間西餐廳唔算好難搵舊b仔行過去5分鐘左右.我地點左個鵝肝配焦糖蘋果同慢煮美國黑毛豬鞍扒再要2杯嘢飲分別係雜果賓治同小紅莓梳打.有前菜 麵包配小蕃茄醬先送上麵包仲係暖的 唔錯鵝肝外脆內軟係麵包上 有2片焦糖蘋果 甜甜的三樣一齊食好正 麵包吸左鵝肝既油分同香好正!豬鞍扒係慢煮架 所以肉會有啲紅啊並唔係唔熟 唔洗怕!黑松露薯蓉好特別 食完會飽呀真係個扒都好大塊!.食完超滿足
琴日Happy Friday 專程收工同同事由上環入元朗

係麵包上 有2片焦糖蘋果 甜甜的
三樣一齊食好正 麵包吸左鵝肝既油分同香
好正!
豬鞍扒係慢煮架 所以肉會有啲紅啊
並唔係唔熟 唔洗怕!

黑松露薯蓉好特別 食完會飽呀真係
個扒都好大塊!

食完超滿足

2019-01-18
元朗真係好多出色既西餐小店,今次食既係Gathering,位於新圖書館對面的內街,人流唔算旺,但餐廳都好旺場,裝修都幾別緻,好多裝飾,樓底高,感覺都舒服。-兩個人食,一般我會點一個意粉一個肉,但係隔離枱坐左兩個男人,一人一塊扒,個扒個樣實在太吸引!!!所以我都投入了扒既懷抱😚,加左$28轉餐,我選了煙三文魚沙律,雖然係套餐野,但一點都唔頹!賣相色彩豐富,煙三文魚幾厚肉,沙律菜新鮮,還奉上溫熱微脆的麵包,還有鮮茄醬比你點,真係好有誠意!-主菜我們選了美國安格斯肉眼扒(medium) 和美國安格斯西冷(medium well),兩塊都煎得好靚!一上枱已經香氣四溢,食慾大增。很喜歡餐廳把醬汁另上的安排,讓我可以先食到牛扒的原汁原味,再跟自己喜好酌量淋上醬汁。牛扒切開是粉粉嫩嫩的粉紅色,無血水而且肉味濃郁。肉眼脂肪比例較高,所以相對上軟淋多汁。西冷相對上肉味更濃,肉質較結實。一分錢一分貨,兩塊扒都幾好味。伴碟的烤蔬菜亦相當有質素,清甜多汁,不比肉類遜色。-最後我們都選了以一杯咖啡作結,我唔係咖啡專家,但係我覺得呢杯咖啡好好飲,很濃滑和香,超越了一般餐茶既質素。-總結整餐飯的食物質素都很令人滿意

牛扒切開是粉粉嫩嫩的粉紅色,無血水而且肉味濃郁。
肉眼脂肪比例較高,所以相對上軟淋多汁。

總結整餐飯的食物質素都很令人滿意,服務也很細心,當日有一枱人客漏了水樽,都走左幾分鐘,店員發現了還追了出去比番個客人,好有愛!
PS. 另外當晚見到有兩枱客慶祝生日,生日甜品隻大碟上面仲用朱古力寫咗Happy birthday,拎嚟打卡一流,下次同朋友慶祝生日都可以考慮嚟呢度呀!
2019-01-16 786 瀏覽
Haven’t been in Yuen Long for so long, so we decided to drive here after work for a cozy dinner at Gathering. Having heard so many good things about this place, we were pretty excited to try this place out.We both liked the tomato & olive sauce for the bread very much. Tasted sour enough to be a refreshing start of the meal. The bread is spongy on the inside while crispy on the edges. Love it.The soup of the day was my fav i.e. pumpkin soup. It’s creamy and we could taste the grinded pumpkin in
earl  grey  tea

The soup of the day was my fav i.e. pumpkin soup. It’s creamy and we could taste the grinded pumpkin in it.

I also recommend the 4-cheese pizza! The size was tbh bigger than we expected but we could totally tasted the 4 layers of cheese in it, making it super flavourful and well-layered in both taste and texture. The crust was biscuit-y and remained crispy throughout the meal!!🍕🍕

We ended the meal with a cup of earl grey tea for better digestion and a cup of sweet hot chocolate for my friend.

Here’s the menu fyr:
  • Pumpkin  soup
  • Four  Cheese  Pizza
1K
2019-01-16 109 瀏覽
餐廳位於元朗圖書館及元朗劇院附近,位置屬旺中帶靜,十分適合朋友聚會用餐。餐廳提供意式薄餅、小食、沙律、意粉、扒類及晚市套餐。 其中的a la carte 主食更可以加 $28 升級為套餐。如果大顆兒用餐,更可預先預訂一些巨型份量的戰斧牛扒、全隻烤西班牙乳豬等。美國安格斯肉眼扒配香草燒新薯 ($228)👍👍👍👍這個是美國安格斯肉眼扒配香草燒新薯配法邊豆和車厘茄,並選配黑胡椒汁。肉眼扒份量很大,牛扒煎至五成熟,肉心仍然保持粉嫩多汁,配合帶著微辛辣的黑胡椒汁更能帶出牛扒的味道。配菜方面,新薯、法邊豆和車厘茄正好平衡一下整個菜式。香煎盲鰽魚柳拼阿根廷紅蝦($178)👍👍👍👍如果紅肉不是你的口味,可以選擇這個香煎盲鰽魚柳拼阿根廷紅蝦配香滑薯蓉和蔬菜塔。盲鰽魚柳有兩片,外皮煎至金黃焦香,魚肉嫩滑,配合檸檬忌廉汁令魚柳味道更鮮甜。原隻阿根廷紅蝦一隻,師傅已在蝦背去腸,蝦肉鮮嫩有蝦味,薯蓉幼滑配合茄子和青瓜的蔬菜塔令菜式更健康。升級套餐(+$28)加$28 可轉為套餐,可選是日餐湯或精選沙律,並包咖啡或茶。餐飽👍👍👍👍餐飽烘至香脆,配合車厘茄醬,味道清新。是日餐湯👍👍👍👍是日餐湯是忌廉甘荀南瓜湯,餐湯

美國安格斯肉眼扒配香草燒新薯 ($228)

美國安格斯肉眼扒配香草燒新薯

香煎盲鰽魚柳拼阿根廷紅蝦($178)

香煎盲鰽魚柳拼阿根廷紅蝦

升級套餐(+$28)

餐飽

餐飽烘至香脆,配合車厘茄醬,味道清新。

是日餐湯

是日餐湯是忌廉甘荀南瓜湯,餐湯夠熱並十分幼滑。

精選沙律

這是水牛芝士什菜沙律,清新健康。

咖啡

最後喝番一杯香濃的熱咖啡,這樣就最滿足了。

熱檸水

酸甜的檸檬水更可幫助消化。

門面

內在環境

餐牌
2019-01-15
2019-01-11 61 瀏覽
朋友推介了很久,話元朗有間食優質美食的西餐廳,今晚就特意入到去元朗安興街(Gathering)試吓,餐廳設計好有格調,坐得好舒服,我係牛魔王,當然即刻就要叫個牛排來食,果然食後有驚喜,想食到優質的美食,要入去元朗都值得,下次都會推介給朋友來光顧。凱撒沙律美國安格斯肉眼扒,叫左5成熟,都不會老,廚師用心地將肉眼扒煎得剛好,肉質好嫩,肉味仲保持住,食落口中,仲有好濃郁的牛香味。低溫油浸鮮吞拿魚,用低溫煮出的吞拿魚,更能保持肉質的鮮味,再加上滋味醬汁在吞拿魚的面上,帶出另外一種層次感 。扒大蝦寬條麵配松子羅勒醬,蝦肉爽口兼彈牙,食落口時仲啖啖肉,闊條麵質非常軟滑,每條都掛滿松子及羅勒醬,兩者都好有豐富的口感。

凱撒沙律

2019-01-06 53 瀏覽
朋友仔搬咗入元朗冇幾耐,呢日放假,就一於去探下佢。晚飯時間佢就帶咗我嚟呢間Gathering食晚飯。餐廳裝修簡約得嚟又幾舒服。二人套餐有海鮮,有豬手啱曬我哋胃口:餐湯有兩款可以揀,牛肝菌忌廉濃湯,牛肝菌味香濃,質感厚滑,用料十足。餐包香脆,配以酸味味嘅番茄香草醬,唔錯!呢款香草白酒煮鑽石蜆,蜆肉十分大隻肥美,咬落爆汁,用香草白酒煮更是一絕!低溫油浸吞拿魚,雖然叫做油浸但係一啲都唔肥膩,肉質鮮嫩,表面煎得帶點焦香味,配以秘製醬汁及清新嘅沙律菜,健康美味之選!脆炸德國鹹豬手,大隻到幾乎食唔曬。 豬皮炸得十分脆口,肉質仍然能保持juicy,好味又抵食!澱粉質方面,身為海鮮控嘅我哋揀咗蟹膏蟹肉意大利飯,味道鮮甜豐富,好食到停唔到口!最後食返個酸甜嘅蘋果金寶及歎返杯咖啡,呢餐真係冇得輸!

餐廳裝修簡約得嚟又幾舒服。

二人套餐有海鮮,有豬手啱曬我哋胃口:

餐包香脆,配以酸味味嘅番茄香草醬,唔錯!

最後食返個酸甜嘅蘋果金寶及歎返杯咖啡,呢餐真係冇得輸!

2019-01-05 52 瀏覽
同朋友去完元朗圖書館就到咗附近安興街搵地方食飯,見到呢間Gathering入面有好多客,心諗D食物應該有咁番咁上下,於是就決定入去開餐。餐牌上嘅Set for 2 好適合我哋一於叫嚟試下。牛肝菌忌廉濃湯 - 味道香濃口感幼滑,加上香脆嘅麵包配以酸味味嘅番茄香草醬,十分唔錯!低溫油浸鮮吞拿魚 - 吞拿魚約五成熟,表面煎得香口,配上滋味醬汁,嫩滑好食。香草白酒煮鑽石蜆 - 鑽石蜆肉脹卜卜,入口爆汁。同香滑嘅香草白酒汁十分夾。蟹膏蟹肉意大利飯 - 蟹味香濃,口感嘅意大利飯上面鋪有好多脆卜卜嘅蟹籽,豐富好食。脆炸德國咸豬手 - 十分大隻,外皮香脆,肥膏部分口感Q彈,瘦肉部分爽口。配上酸酸味味嘅醬汁,及底部嘅清新沙律同及酸菜,好食又唔膩。Apple Crumble - 除咗蘋果外仲有好多提子乾,味道酸甜好食。熱咖啡 - 香醇柔滑,十分好飲。呢餐好食又豐富,價錢又實惠,難怪餐廳入面坐有咁多客啦。

餐牌上嘅Set for 2 好適合我哋一於叫嚟試下。

熱咖啡 - 香醇柔滑,十分好飲。

呢餐好食又豐富,價錢又實惠,難怪餐廳入面坐有咁多客啦。

2019-01-02 64 瀏覽
在等美食黎之前,餐廳送上餐包,口感鬆軟,味道唔錯。鵝肝份量大,一人一件,兩個人食岩岩好!鵝肝油份重,入口即融,多士脆卜卜,焦糖蘋果中和鵝肝油膩既口感👍🏻👍🏻👍🏻輕煎北海道帶子墨魚汁意大利飯,意大利飯有咬口,帶子好厚身同大粒,輕煎後外脆內軟👍🏻👍🏻美國安格斯肉眼扒配香草燒新薯($228)絕對是價廉物美,看似份量不止10oz!!肉味濃香而不膩,肉汁在口內慢慢滲出,生熟程度剛剛好,正呀😋😋雖然係元朗但交通都幾方便,一出地鐵站直接行條天橋一路行就到
在等美食黎之前,餐廳送上餐包,口感鬆軟,味道唔錯。

雖然係元朗但交通都幾方便,一出地鐵站直接行條天橋一路行就到
2018-12-25 174 瀏覽
呢一日,收工約左中學同學入元朗開餐,我地約左係元朗廣場等,姐係豐年路輕鐵站。馬田路一向多特色cafe,係誠意小店既集中地,今日我地就決定黎呢間 Gathering度gather一下。我地叫左個Set for 2 $528 ,人均$290。忌廉濃湯餐廳用左好香既忌廉,煲到個湯好濃郁,仲拉埋花添啊!仲要個拉花上到枱都未走樣,可見個湯真係好真材實料。飲落口,味道果然濃郁,口感順滑。前菜方面,可以係4款入面揀2款,我地就揀左 香草白酒煮鑽石蜆 and 啤酒脆漿炸日本廣島蠔香草白酒煮鑽石蜆加入左香草、洋蔥同白酒烹調而成,熾熱既鐵板將酒精蒸發,香草既香味乘機散發。而蜆肉方面,隻隻都飽滿結實,帶有海水既味道。啤酒脆漿炸日本廣島蠔呢一道炸蠔用左日本廣島蠔,食材本來就好新鮮好正,所以餐廳都冇加太多既seasoning。用左傳統英式fish and chips既方法,以適量既啤酒脆漿包裹著蠔肉,會更加鬆化。Main Course方面,我地係分別揀左 辣肉腸薄餅 同 美國安格斯肉眼扒。辣肉腸薄餅好多芝士啊!!一拎起,即刻做到拉絲既效果,辣肉腸都好香好好味,輕微的辣好惹味。美國安格斯肉眼扒一向中意食肉質軟稔,

我地叫左個Set for 2 $528 ,人均$290。
跟餐麵包

美國安格斯肉眼扒
一向中意食肉質軟稔,貪佢軟軟地唔洗點咬,肉眼扒就深得我心。我叫左5成熟,做到出面焦香,入面仲係粉紅色既,充滿肉汁,又好有牛味。
伯爵茶

最後再飲反杯伯爵茶,為開心既晚餐,畫上句號。

overall,從一個炸漿,可以睇到餐廳對食材既認真同執著,務求令食材達至最好味既境界。座位方面都幾舒適,唔會同隔離枱太近。下次經過再黎試下先!
2018-12-19
跟餐麵包