2018-12-25 174 瀏覽
呢一日,收工約左中學同學入元朗開餐,我地約左係元朗廣場等,姐係豐年路輕鐵站。馬田路一向多特色cafe,係誠意小店既集中地,今日我地就決定黎呢間 Gathering度gather一下。我地叫左個Set for 2 $528 ,人均$290。忌廉濃湯餐廳用左好香既忌廉,煲到個湯好濃郁,仲拉埋花添啊!仲要個拉花上到枱都未走樣,可見個湯真係好真材實料。飲落口,味道果然濃郁,口感順滑。前菜方面,可以係4款入面揀2款,我地就揀左 香草白酒煮鑽石蜆 and 啤酒脆漿炸日本廣島蠔香草白酒煮鑽石蜆加入左香草、洋蔥同白酒烹調而成,熾熱既鐵板將酒精蒸發,香草既香味乘機散發。而蜆肉方面,隻隻都飽滿結實,帶有海水既味道。啤酒脆漿炸日本廣島蠔呢一道炸蠔用左日本廣島蠔,食材本來就好新鮮好正,所以餐廳都冇加太多既seasoning。用左傳統英式fish and chips既方法,以適量既啤酒脆漿包裹著蠔肉,會更加鬆化。Main Course方面,我地係分別揀左 辣肉腸薄餅 同 美國安格斯肉眼扒。辣肉腸薄餅好多芝士啊!!一拎起,即刻做到拉絲既效果,辣肉腸都好香好好味,輕微的辣好惹味。美國安格斯肉眼扒一向中意食肉質軟稔,

我地叫左個Set for 2 $528 ,人均$290。
跟餐麵包

美國安格斯肉眼扒
一向中意食肉質軟稔,貪佢軟軟地唔洗點咬,肉眼扒就深得我心。我叫左5成熟,做到出面焦香,入面仲係粉紅色既,充滿肉汁,又好有牛味。
伯爵茶

最後再飲反杯伯爵茶,為開心既晚餐,畫上句號。

overall,從一個炸漿,可以睇到餐廳對食材既認真同執著,務求令食材達至最好味既境界。座位方面都幾舒適,唔會同隔離枱太近。下次經過再黎試下先!
2018-12-19
跟餐麵包