2021-09-12 768 瀏覽
11-09-2021餐湯:南瓜湯好稀,冇乜南瓜味沙律:雞肉沙律正正常常,雞肉唔鞋將橙放落沙律好新奇有趣頭盤:牛舌有驚喜,幾好食,係邊邊位有啲鞋主菜:烤焗大啡菇配牛肝菌忌廉汁意粉忌廉汁好濃好正,仲有啲雜菇係意粉底主菜:美國黑毛豬鞍配焦糖蘋果黑毛豬鞍厚身但好淋焦糖蘋果切成薄片會好好多甜品:西瓜支水好特別
11-09-2021

餐湯:南瓜湯
好稀,冇乜南瓜味

沙律:雞肉沙律
正正常常,雞肉唔鞋
將橙放落沙律好新奇有趣

頭盤:牛舌
有驚喜,幾好食,係邊邊位有啲鞋

主菜:烤焗大啡菇配牛肝菌忌廉汁意粉
忌廉汁好濃好正,仲有啲雜菇係意粉底

主菜:美國黑毛豬鞍配焦糖蘋果
黑毛豬鞍厚身但好淋
焦糖蘋果切成薄片會好好多

甜品:西瓜

支水好特別

2021-09-11
🔅Gathering🔅位置元朗劇院後面~🔅環境都唔錯,牆上既裝飾幫餐廳加添左唔少氣氛🪄🥄蘑菇湯🍀🍀🍀🍀🍀是日餐湯係蘑菇湯,滿心期待既蘑菇湯,但與想像中有出入🥲質感比較水,而味道亦較淡,唔重蘑菇味🥲🥲🥓香煎煙肉豬柳配白咖喱 💵58🍀🍀🍀🍀🍀我揀左煙肉豬柳白咖喱配意粉,個擺盤都幾靚👍🏻有啲香草🌿灑係側邊,而入面有2塊煙肉🥓、2塊豬柳🐷、翠玉瓜🥒、蘿蔔🥕同椰菜🥬🍀🍀🍀🍀🍀煙肉🥓同豬柳🐷煎到好香口,不過汁就少左啲汁,雖向店員攞多碗汁,店員都好好態度👍🏻即刻就比到~滿滿既白咖喱配意粉十分搭配,而意粉亦用左蒜蓉炒,比起就咁用水煮,多左份香~食食下傾傾計😂成碟食晒,好誇張🤣🍹凍檸水🍀🍀🍀🍀🍀個餐需加$3轉凍飲,嗌左少甜~好耐無飲過凍檸水,加上夏天都需要凍飲既援助🤣🍀🍀🍀🍀🍀🔅整體而言,店員服務好好,上菜速度好快,唔洗餓咁耐🤣但食完就比較口渴,應該有唔少味精係入面🤭Gathering 都好多客人黎食,我相信一黎價錢抵食,二黎食物味道都唔錯👏🏻

🔅Gathering
🔅位置元朗劇院後面~

🔅環境都唔錯,牆上既裝飾幫餐廳加添左唔少氣氛🪄

餐湯-蘑菇湯

🥄蘑菇湯
🍀🍀🍀🍀🍀
是日餐湯係蘑菇湯,滿心期待既蘑菇湯,但與想像中有出入🥲
質感比較水,而味道亦較淡,唔重蘑菇味🥲🥲
香煎煙肉豬柳配白咖喱汁

🥓香煎煙肉豬柳配白咖喱 💵58

🍹凍檸水
🍀🍀🍀🍀🍀
個餐需加$3轉凍飲,嗌左少甜~
好耐無飲過凍檸水,加上夏天都需要凍飲既援助🤣

2021-08-05 257 瀏覽
元朗西餐真係好多,但價錢方面不嬲都唔平,而尼間西餐lunch 價錢算係平民,而且份量好多,性價比幾高👍🏻如果對食飯、意粉和薯菜食物無興趣,餐廳都有Brunch提供🥐🍳🥓🥗✨餐湯蘑菇湯聞落幾香,但飲落一般🥲質地偏水,而且無忌廉味,似無落忌廉整,所以飲落係飲蘑菇水湯😂✨香烤雞扒配黑椒汁大大塊香烤雞扒🐥🥩,睇相都知塊雞扒仲大份過意粉🤩,雞扒香嫩一D 都唔乾同`鞋口`黑椒汁微辣香口,配埋蔬菜(蘿蔔、椰菜、翠玉瓜 )食一流,餐廳值得一讚係意粉!意粉軟硬適中,意粉唔係就咁白烚就算,係用蒜蓉炒過,所以意粉食落好香口👍🏻😋

✨餐湯

✨香烤雞扒配黑椒汁
2021-08-05
2021-06-08 544 瀏覽
Good value lunch sets.This place offers "Hong Kong style western" menu catering for the locals.Went on a weekend and they offer both brunch and lunch menu. A nice choice of dishes at very reasonable prices.Opted for :the All Day Breakfast, definitely for those who want be "full" at the end of the meal.Very generous portion, 2 sausages, 2 slices of bacon,  a fried egg and a mini pattie on top of a muffin, hash brown, small slice of smoked salmon and baked beans and only $78.Also from the brunch m

Good value lunch sets.

Opted for :

All Day Breakfast

Also from the brunch menu, Fried Fish Cutlet with scrambled egg, served with  sweetcorn, salad and one piece of toast.Not over greasy as these dishes can be - $48

Fish Cutlet brunch

Grilled Ox tongue, from the lunch menu so you can choose, rice, spaghetti or chips as a side. Good size portion , with decent thickness of ox tongue slices and includes a soup at $50.

Grilled Ox tongue

A nice "local" go to restaurant, will come back to try out more.
Set drinks
Set soup
All Day Breakfast
2021-04-24 565 瀏覽
同朋友聚下傾下計,搵到呢間餐廳見到食物都幾吸引所以我哋決定來這間餐廳一試!我們一早訂了位,店員安排了座位,餐廳環境都很舒適!我們選了招牌德國鹹豬手配蜜糖芥茉醬、美國黑毛豬鞍架配焦糖蘋果,另外配有是日餐湯、沙律、頭盤(當天是牛脷,每日款式不同)、是日甜品及餐飲。食物方面非常有水準,每一款都烹調得非常出色👍🏻而且服務態度也非常好!值得再次來臨👍🏻
我們一早訂了位,店員安排了座位,餐廳環境都很舒適!

2020-08-31 1620 瀏覽
My friend discovered this restaurant for lunch. I have all day breakfast which included a hot drink, can add money for noodle soup. My friend ordered ox tongue spaghetti, it came with soup and hot drink.I was amazed with the portion of my breakfast, it is a lot! I couldn't finish all of them. It is an open faced muffin with sausage and a sunny sided up egg, two sausages, two bacons, smoked salmon, beans, harsh brown and salad. Everything is hot and yummy.

2020-08-30
2020-08-05 1024 瀏覽
呢間嘢啱啱新開果時食過兩次都覺得好難食,跟住black list咗,身邊啲fd話佢好食嘅時候,我仲懷疑係咪大家講緊2個地方... 直至今日,因為小松鼠唔開先再試下佢,果然係唔同晒,士別三日,刮目相看,有下次😝食完可以坐係到慢慢chill陣😎給自己3分30秒,靜一靜🤭註:今日食閒日幾拾蚊set lunch,有餐湯,main course 同飲品,無留意星期六日價錢有無唔同
食完可以坐係到慢慢chill陣😎
給自己3分30秒,靜一靜🤭

忌廉汁煙三文魚意粉
忌廉汁煙三文魚意粉
這間餐廳位於元朗,隔離是好出名的豬扒飯店!見到價錢算便宜,有幾個all day breakfast 套餐大概40幾蚊!首先來一個餐湯:粟米忌廉湯,香濃的粟米味,我忌廉湯不太好都喜歡飲!我們點了一個拿破崙意粉:出乎意料之好食,意粉煮得恰到好處,不會太淋也不會太硬,笳汁相伴,另外入邊仲有菇和火腿,是我自愛😍😍漢堡薯條:我覺得個包烘得不是太脆,牛肉不是太juicy,薯條就正正常常,另外有一塊醃製過的檸檬非常好食,蓋過了檸檬的酸味,有新鮮感!
忌廉粟米湯
拿破崙意粉
漢堡薯條
2020-07-25
忌廉粟米湯
拿破崙意粉
漢堡薯條
2020-06-22 951 瀏覽
2020/06/20 星期六的晚餐用Whats App 52875293 訂位,好快回覆準時7:30pm到達,主菜餐牌奉送餐湯及熱飲,意粉餐牌奉送餐湯或熱飲,其他沒有套餐,只能散叫。薯仔湯好味道,唯獨是沒有麵包配湯,硬係覺得爭少少啤酒漿炸洋蔥圈有六個大圈圈,脆卜卜,正四重芝士薄餅Pizza係薄底嘅趁熱食招牌德國咸豬手豬手比其他擺明買德國豬手的好咸香適中,如果想食豬手,記得訂位時要訂埋豬手,售完即止。金黃蘋果批伴雪糕酥皮伴雪糕即叫即整
2020/06/20 星期六的晚餐
用Whats App 52875293 訂位,好快回覆

薯仔湯
好味道,唯獨是沒有麵包配湯,硬係覺得爭少少
啤酒漿炸洋蔥圈
有六個大圈圈,脆卜卜,正
Pizza係薄底嘅趁熱食
豬手比其他擺明買德國豬手的好
咸香適中,如果想食豬手,記得訂位時要訂埋豬手,售完即止。
金黃蘋果批伴雪糕
酥皮伴雪糕
即叫即整
金黃蘋果伴雪糕
2020-06-20
金黃蘋果伴雪糕
2020-06-14 688 瀏覽
今晚經過呢間餐廳,見到唔洗等位就試試。開始點了一個芝士薄餅Pizza,呢間係薄pizza,不是厚身,芝士味很濃,正!再嚟一份芝士肉醬焗薯條,都好好味,肉醬唔會話好咸,薯條炸到好脆先去焗,好味晚餐~~燒春雞飯:半邊燒春雞,雞唔會煮到好鞋,好味😋晚餐~~肉眼扒飯:牛味香濃,因為小朋友食所以點了7成熟,都好好味晚餐~~脆皮豬手飯:真係好脆,冇豬蘇味,唔會好咸,好好食晚餐~~豬鞍扒配意粉:很有驚喜 肉質嫩滑整體所有食物都好啱我,唔會太咸,唯獨啲配菜-西蘭花椰菜花太硬,只係用水煮出嚟咁冇咩味道餐廳都好闊落,坐得舒服 👍🏻👍🏻
今晚經過呢間餐廳,見到唔洗等位就試試。

晚餐~~燒春雞飯:半邊燒春雞,雞唔會煮到好鞋,好味😋

晚餐~~脆皮豬手飯:真係好脆,冇豬蘇味,唔會好咸,好好食

晚餐~~豬鞍扒配意粉:很有驚喜 肉質嫩滑

餐廳都好闊落,坐得舒服 👍🏻👍🏻
2020-05-07 563 瀏覽
元朗餐廳多籮籮,要揀去邊度食,真係上網揾揾做功課。今次揀咗呢間係元朗圖書館附近,對出個條整車街上,如果唔係上網揾,外來人真係未必知道有呢間餐廳。單睇門口嘅價錢好吸引。係呢段經濟困難嘅時間,大家應該仲可以負擔得起!比起訂座時間早到咗10分鐘,女侍應立即拉門招呼我入餐廳坐。餐廳座位唔多,所以大家記得要訂位喇一坐低就有支咁靚靚嘅薄荷蒸餾水,正吖。。。望下餐牌今晚是日餐湯係南瓜湯,甜度剛剛好,如果可以煮得更濃稠點就更加好味。。。紐西蘭肉眼扒8安士,份量十足。肉眼扒7成熟,都冇好難切開,又冇好鞋口噃。。。全場最正嘅豬手嚟喇,真係色香味俱全。個豬手份量比我預期及想像中更加好。個皮燒到啱啱好,脆卜卜,而且啲肉都好好咬口。絕對係非一般,係非一般好食過好多德國餐廳呀,呢啲咁嘅價錢我哋可以係邊度搵呀。我決定左我要再食多幾舊豬手,同埋要過嚟呢到食多幾飯。。。

比起訂座時間早到咗10分鐘,女侍應立即拉門招呼我入餐廳坐。

餐廳座位唔多,所以大家記得要訂位喇

一坐低就有支咁靚靚嘅薄荷蒸餾水,正吖。。。

望下餐牌

2020-04-27 427 瀏覽
Encore~上次食牛今次試下其他野。Pizza好薄好脆,芝士好濃,不斷有拉絲。羊架無羶味,肉望落有啲硬但食落OK ,無渣既。不過size 就略小,應該就係羊仔先嫩口。伴菜不過不失。意粉好香,白汁係膩啲,但就算打包隔夜翻叮都keep 到質素,唔錯唔錯。
Encore~上次食牛今次試下其他野。

Pizza好薄好脆,芝士好濃,不斷有拉絲。

伴菜不過不失。

2020-04-25
2020-04-06 333 瀏覽
晚上跟朋友找好東西食! 發現了這間位置比較偏, 但食物質素不錯的餐廳!店內座位寬闊, 坐得舒服, 當天人不算多!點了一個小食, 清新柚子蜜糖雞翼 $58, 熱辣辣送上來, 炸得好香脆, 柚子蜜糖完全無得輸!之後再點了pizza, 一開始看到黑配白pizza, 好奇地問了店員是什麼, 結果是野菌pizza, 作為食肉獸, 最後沒有點這個, 反而點了千島醬海鮮Pizza $98!! Pizza是薄底, 餅底有點硬, 海鮮種類一般, 主要有墨魚較多!最後點了一個主菜, 板燒紐西蘭肉眼扒 (8oz)配意粉!  意粉有特別煮過, 加了牛油來煮, 所以好香! 肉眼扒點了7成, 不錯!
店內座位寬闊, 坐得舒服, 當天人不算多!

清新柚子蜜糖雞翼

千島醬海鮮Pizza

板燒紐西蘭肉眼扒
2020-03-25
清新柚子蜜糖雞翼
千島醬海鮮Pizza
板燒紐西蘭肉眼扒
情人節出街食飯都預咗俾人劏到一頸血上網見啲食評都唔錯就試吓但係都唔係俾啲垃圾客人食丫前菜有芝麻醬沙律正常主菜有三選2紅酒燴牛面夾肉煎比目魚扒海鮮番茄汁意粉我哋揀咗紅酒會牛肉同埋比目魚扒啲牛肉垃圾到好似中式炆牛腩咁連隔離枱都係咁講塊比目魚扒薄過A4紙,又多魚骨薯菜就有用超級市場薯蓉粉溝出嚟嘅薯蓉加兩條多喳既蘆筍不過南瓜湯係正常少少諗住甜品食返個雪糕啦竟然成杯都係cream,連雪糕都慳返一大杯裝飾好靚超級市場買到$20一枝紅色牌子好cheap既Cream 成餐飯真係食到想嘔仲要埋單$637呢間餐廳永遠入黑名單😥🥵擺盆係幾靚, 份量極少,空有其表
情人節出街食飯都預咗俾人劏到一頸血

薯菜就有用超級市場薯蓉粉溝出嚟嘅薯蓉
加兩條多喳既蘆筍

不過南瓜湯係正常少少

諗住甜品食返個雪糕啦
竟然成杯都係cream,連雪糕都慳返
一大杯裝飾好靚
超級市場買到$20一枝紅色牌子好cheap既Cream
成餐飯真係食到想嘔
仲要埋單$637

呢間餐廳永遠入黑名單😥🥵
擺盆係幾靚, 份量極少,空有其表
2019-12-16 1307 瀏覽
夜麻麻由大棠睇完紅葉出嚟,周圍都排晒隊等食飯,搵下搵下係D細街球場附近搵到呢間餐廳,又唔洗等就直接入啦舖頭不算大一眼睇晒,裝修唔太花巧整齊企理餐牌都係3張,好快就揀到自己想食乜★★★★★是日餐湯應該係粟米湯,夠濃郁,creamy得嚟又充滿粟米香甜,不錯★★★★青檸雜飲 (跟餐+$18)★★★★★香橙雜飲 (跟餐+$18)2杯雜飲果香都唔錯,甜度適中,飲落有D雜粒增加層次不過青檸果杯稍嫌少少酸,好在我本身都鍾意食檸檬酸野哈★★★★★輕炸雞肉凱撒沙律 $58呢個雞肉凱撒沙律,只能夠講非常之抵食!沙律好大一碟,有各種菜,蛋,同培根碎,菜夠新鮮爽脆,最正係培根碎超香,有咬口得嚟又唔會苦俾嘅醬汁夠晒多,最緊要係輕炸過嘅雞肉,外皮香脆,內裡非常鮮嫩多汁!仲要足足兩大塊,淨係食呢個沙律都已經一半飽腹感★★★★★清新柚子蜜糖雞翼 $58雞翼非常香甜,柚子味亦好出表皮好脆,蜜糖落好多,好入味好juicy雞翼底都仲有D西班牙風嘅沙律,醬汁都落得多★★★紐西蘭藍龍脷魚柳 $138食材食得出非常新鮮,魚柳表皮微微香脆,咬落鮮美不過食到中間會有少少咸,一開始以為係黑椒燒汁太多,但後來發現應該係醃耐咗內裡醃過味不
夜麻麻由大棠睇完紅葉出嚟,周圍都排晒隊等食飯,
搵下搵下係D細街球場附近搵到呢間餐廳,又唔洗等就直接入啦

舖頭不算大一眼睇晒,裝修唔太花巧整齊企理
餐牌都係3張,好快就揀到自己想食乜

★★★★★是日餐湯
應該係粟米湯,夠濃郁,creamy得嚟又充滿粟米香甜,不錯
是日餐湯

★★★★青檸雜飲 (跟餐+$18)
★★★★★香橙雜飲 (跟餐+$18)
2杯雜飲果香都唔錯,甜度適中,飲落有D雜粒增加層次
不過青檸果杯稍嫌少少酸,好在我本身都鍾意食檸檬酸野哈
青檸雜飲&香橙雜飲

★★★★★輕炸雞肉凱撒沙律 $58
呢個雞肉凱撒沙律,只能夠講非常之抵食!
沙律好大一碟,有各種菜,蛋,同培根碎,
菜夠新鮮爽脆,最正係培根碎超香,有咬口得嚟又唔會苦
仲要足足兩大塊,淨係食呢個沙律都已經一半飽腹感
輕炸雞肉凱撒沙律 $58

★★★★★清新柚子蜜糖雞翼 $58
雞翼非常香甜,柚子味亦好出
表皮好脆,蜜糖落好多,好入味好juicy
雞翼底都仲有D西班牙風嘅沙律,醬汁都落得多
清新柚子蜜糖雞翼 $58

★★★紐西蘭藍龍脷魚柳 $138
食材食得出非常新鮮,魚柳表皮微微香脆,咬落鮮美
不過食到中間會有少少咸,
一開始以為係黑椒燒汁太多,但後來發現應該係醃耐咗內裡醃過味
不過整體味道都唔錯,又大份,又有配薯條沙律
紐西蘭藍龍脷魚柳
紐西蘭藍龍脷魚柳

★★★★日本熊本霜降西冷(8oz) $148
叫咗5成熟,啱啱好冇過熟
食落非常juicy,肉質好鮮嫩,牛味亦夠濃郁
不過中間都有少少咸嘅問題,不過對比魚就較易接受
日本熊本霜降西冷(8oz)

Gathering
整體評分★★★★

地理環境★★★★
位於教育路後街,人流比較少
裝演環境不錯,舒適

服務★★★★
友善,招呼快

食物★★★★
食材新鮮,份量足,唯醃製時間稍長有少許咸
每款食物都附有沙律,很健康

價位$$$
性價比高
2019-12-15
是日餐湯
青檸雜飲&香橙雜飲
輕炸雞肉凱撒沙律 $58
清新柚子蜜糖雞翼 $58
日本熊本霜降西冷(8oz)
  • 輕炸雞肉凱撒沙律
  • 清新柚子蜜糖雞翼