今次去左食比利時菜🇧🇪😉餐廳樓底高、歐洲風格裝修好有格調,仲有好多大枱,非常適合一大班人聚餐🥳星期一至四有唔同嘅任食theme, 例如星期一係mussels Monday、星期二係海陸大餐、仲有wagyu Wednesday, ribs Thursday 同steak night 🤩不過今次我係weekend去所以就叫咗A la carte menu 😛🌟🥩Classic Steak Fries 經典牛扒薯條 ($325)牛扒好高質,肉味香濃、表面微焦但入面生熟程度啱啱好😋粗薯條份量好多、薯仔味重😙🦞Lobster Risotto 龍蝦意大利飯 ($295)龍蝦risotto 嗰樣好吸引!砌咗龍蝦頭同尾,龍蝦身體部分就用咗蕃茄味嘅飯🙈不過我哋覺得risotto部分如果用番海鮮/龍蝦汁同埋龍蝦份量多啲會好啲🥲🦀Prawn & Crab Balls 蟹肉蝦肉球呢款小食食落口係成口蟹肉,配埋香草蛋黃醬幾好味☺️🌟🐷Baby Back Ribs 燒烤豬肋骨 (half rack 半條 $285)豬肋骨好軟冧,食到一絲絲嘅豬肉,而且調味唔會太重😍 番薯條甜甜哋而且比頭先嘅薯條再香脆啲😋呢間餐廳野食

Classic  Steak  Fries

🦀Prawn & Crab Balls 蟹肉蝦肉球
呢款小食食落口係成口蟹肉,配埋香草蛋黃醬幾好味☺️
Prawn  &  crab  balls

Baby  back  ribs

呢間餐廳野食質素唔錯而且氣氛幾好,好適合一大班人gathering飲下酒咁🥳

📍FRITES Belgium on Tap
大角咀櫻桃街38號西九匯地下G08-11號舖
(另有中環、灣仔、銅鑼灣、北角、鰂魚涌、觀塘、將軍澳分店)
🍽️ 7.8/10

#janfoodiary_西式
#janfoodiary_大角咀
Lobster  risotto
Classic  Steak  Fries
Baby  back  ribs
2024-02-02 935 瀏覽
佢星期一至五都有優惠,我經常去既係星期三食和牛漢堡,大份夾底食。揀medium 岩岩好,又juicy又好食,不過最近佢啲牛好似多左筋,食到最尾有「幾粒」係咬唔爛既牛粒。另外我唔太中意佢default既yam薯條,我會轉番regular fries,因為係大條同粗啲既薯條,yam係無咁粗身同甜啲,我就麻麻地。去到依度當然唔少得happy hour,男朋友叫lucky peach我叫Monk-ie Business ,今次佢果杯酒味勁啲peach味反而無咁多,我就無酒精既,似係凍檸茶溝可樂,都幾得意。環境方面好chill,中意依度既atmosphere !加埋多優惠,基本上最少都兩星期一次來依度。

2024-01-31
2024-01-15 669 瀏覽
今日嚟到位於大角咀,FRITES Belgium on Tap 比利時餐廳,呢度有酒水bra,裝修環境好靚好有格調,特別提到有口肥美厚肉,比平時既好味。牛扒比出面較熟,我點五成啱啱好,食物整體唔錯。肉眼牛扒$425400克美國USDA 1855 黑安格斯肉眼/沙律菜/薯條/黑松露牛油瑪格麗特披薩12寸手造意大利麵團/蕃茄醬/水牛芝士$1451KG$425一公斤白酒青口白酒/西芹/蒜蓉/牛油/香料FRITES Belgium on Tap (西九匯) (大角咀)大角咀櫻桃街38號西九匯地下G08-11號舖

肉眼牛扒$425

瑪格麗特披薩
12寸手造意大利麵團/蕃茄醬/水牛芝士

1KG$425一公斤
白酒青口
白酒/西芹/蒜蓉/牛油/香料

2023-12-31 528 瀏覽
又一年聖誕節,今年同b🐷去另一間frites分店食大餐,喺大角嘴嗰度。餐廳貼心地用了聖誕裝飾,店員都帶住聖誕帽🧑🏼‍🎄🎅🏻,充滿活力又有聖誕窩心氣氛🎄🎄。House Mussel 4/5比起以前食,我覺得無以前咁出色,味道都係一向既感覺,但份量好似少左?薯條點蛋黃醬食唔停😋😋,乾烤麵包可以點忌廉汁同蛋黃醬都幾夾。Charcuterie Platter 5/5火腿控必點🤩🤩,我平時都唔會食火腿,但係嚟到聖誕又會覺得想食吓凍肉拼盤都幾新鮮,有辣肉腸、煙燻巴馬火腿、莎樂美腸、鮮火腿🍖等,去你所配合嗰個薄脆麵包片,夾埋啲火腿食真係好好食,雖然啲火腿係鹹,但係夾埋麵包就會有平衡味道,然之後再飲啖酒就會好正。Baby Back Ribs 5/5燒豬肋骨配薯條,佢冇某一間美式連鎖店嗰個酸酸地嘅醬汁,反而幾鍾意佢呢隻味道,唔會被燒汁搶過味道。我哋嗌咗半份入邊有六條骨,同人share食就啱啱好🥳。地點:奧運站可以唔使行出地面,全程靠天橋接駁就可以去到西九匯呢個商場,依個係地下嘅舖頭,所以就算喺地面搵到搵到嘅。環境:適逢聖誕節,就會有聖誕節嘅裝飾啦,我哋坐喺吧枱上邊有氣氛啲,可以望到嗰個調酒師喺度調酒,傾

House Mussel 4/5

House Mussel

Charcuterie Platter 5/5

Charcuterie Platter

Baby Back Ribs 5/5

Baby Back Ribs

地點:

環境:

適逢聖誕節,就會有聖誕節嘅裝飾啦,我哋坐喺吧枱上邊有氣氛啲,可以望到嗰個調酒師喺度調酒,傾偈嘅時候同B🐷都更加親密。

價錢:

我哋另外嗌咗支白酒🍾三百幾蚊,所以埋單每個人都要$500幾蚊。但係呢三個都係主菜,我覺得質素都幾好,性價比唔錯。

服務:

店員係外國人,無論打電話book位,同埋去到現場都要講英文,佢哋都會好熱情,主動同我哋溝通問吓喺餐廳嘅心情嘢食質素如何等等,搭晒膊頭咁樣。🤗
House Mussel
Charcuterie Platter
Baby Back Ribs
在佢公司網頁見到12:45pm埋單有早鳥八折優惠,打去佢哋公司確認仲有呢個優惠。點知去到大角嘴呢間餐廳個侍應話冇左呢個優惠?!🤔之後開speaker 同佢打上佢哋公司問,佢哋同事確實此優惠仍在😠。同佢哋經理講如果不提供此優惠,會打去海關舉報商品說明條例舉報餐牌與服務不相符。最後餐廳經理用一大輪藉口解釋點解冇呢個優惠,bla bla bla…..但最後佢又俾返呢個早鳥優惠.覺得是這間店舖的經理自己取消優惠,十分之取巧,而且食物質素一般

2023-10-05
2023-09-21 1019 瀏覽
和家人去吃牛排,正巧碰上有人過生日,這家店過生日氣氛很到位,店員一起唱歌慶祝,壽星超級開心!食物方面質量也不錯,牛排烤得非常到位,配上薯條,大大一盤。沙拉和全日早餐都很讚,下次還會光顧!👍
2023-08-26 1028 瀏覽
每次經過都會比餐廳裝修吸引😝✨亦都會比佢每日優惠既餐牌吸引難得約食飯 就簡佢啦🤭✨House Mussels $265 1/2Kg好少可地一間餐廳既青口令我咁歡喜皆因佢既招牌忌廉汁真係調教得好好🙈青口都係大大粒 份量絕對足半kg 佢馮星期一優惠就係任食青口 我要黎🙌✨Prawn & Crab balls $70炸得好靚好得意每粒上面都有一點醬咬開口入面係滿滿既蟹肉✨Crab Tian $135凍蟹餅係加左牛油果沙律菜等配料混製而成再配上蒜蓉包食 成個感覺好fresh 好配完全一啲都唔會漏✨Rib-eye $425肉眼扒上加左黑松露牛油 成件事好香再配上薯條 牛扒絕對係要有薯條😝5成熟 煮到岩岩好 油脂分佈得好平均✨Lobster Risotto$325成隻龍蝦上碟 夠晒搶眼個飯係偏蕃茄味岩晒重口味人士🤤✨Apple Tarte tatin$100食完正餐再食甜品是必須吧🙈滿滿既蘋果 蘋果甜品真係一件美妙既事🤣再加上雲呢拿雪糕 中和返蘋果既甜味成間餐廳既氣氛係好岩慶祝生日所以我懷疑當日除左我地 每台都係慶祝甜日既🤣🤣🤣🤣係咁聽到一班職員送上生日歌
每次經過都會比餐廳裝修吸引😝✨

成間餐廳既氣氛係好岩慶祝生日
所以我懷疑當日除左我地
每台都係慶祝甜日既🤣🤣🤣🤣
係咁聽到一班職員送上生日歌
帶平時唔鍾意食西餐的媽咪黎慶生 因為之前黎過一次睇過人地慶生個氣氛好正比個驚喜佢野食方面 Mussle個湯汁點麵包一流 麵包係即烤 唔夠可以encore 搽上牛油之後烤過 每碟麵包都熱辣辣 Mussle今次叫左Cream 個湯汁非常好味 不過Mussle大小都要睇當日運氣 今次算大隻左Ribs 出奇的好味 超級軟熟 估唔到咁大份 沙律同番薯條一齊都好夾 是日星期三有和牛burger優惠 自然都不放過 $125可以食到咁大份漢堡加番薯條十分之抵 burger入面個bacon都好香脆好味龍蝦飯打卡一流 大大隻波龍🦞鵝肝好精緻 十分香口 配埋🍐解膩到左生日驚喜部分 店員一講就get 即刻偷偷準備驚喜 播埋生日歌 幾位員工黎一齊唱 成個氣氛好好 同場仲有另一檯生日 氣氛十分愉悅重點係服務都好好 經常主動換碟加水 係家庭聚會慶祝的好地方!
比個驚喜佢

House  Mussle  1kg
2023-08-23
生日
House  Mussle  1kg
2023-06-18 1208 瀏覽
係Frites嘅常客,食過唔同分店,每次都keep到水準,所以對佢嘅質素都有信心。▫️Steak & Frites, House Mussels▫️每次嚟到必定會order 嘅兩款菜式。份量好大,夠三個人分。自從試過frites 嘅青口,就鐘意咗。事關夠晒Creamy,又冇沙,最緊要食過咁多次都未試過食到肚唔舒服🤭牛扒 medium well,冇血水,質地又唔會韌🥩薯條夠晒熱,就算係伴菜都做得好好🍟▫️Sticky Toffee Pudding▫️本身食嘢都唔鍾意食甜嘅,但係呢個嘅甜度恰到好處,感覺似係食緊crème brûlée 🤤 十分有驚喜

牛扒 medium well,冇血水,質地又唔會韌🥩

薯條夠晒熱,就算係伴菜都做得好好🍟
Steak   &  Frites,  House  Mussels

▫️Sticky Toffee Pudding▫️
Sticky  Toffee  Pudding
Sticky  Toffee  Pudding
2023-06-08 819 瀏覽
同朋友谷鬼氣食完間勁難食嘅餐廳,忍唔住要轉場食返啲好嘢😂就近近地過咗嚟食Frites!蟹肉蝦肉球,即刻炸起熱辣辣,加埋沙律醬On Top,酸酸地好開胃。500g 忌廉汁煮青口!無得輸,青口新鮮,薯條都係即炸,最後個sourdough 點埋青口入面啲忌廉汁,勁好食。

忌廉汁青口

忌廉汁青口
2023-05-14 1034 瀏覽
老友聚會梗係搵個好嘅地方慢慢吹水環境好舒服樓底好高呀好吸引氣氛真係唔錯坐低已經見到一台有一台慶祝生日員工仲要不斷喺度唱生日歌同跳舞~非常有氣氛一坐低老友就已經叫咗啲食物飲品食物都有賣相食物我感覺就係⋯普通(唔覺得有啲乜嘢特別)佢個potatochips我就覺得好差~幼到不得了⋯炸雞唔錯嘅好Juice青口都唔錯嘅煮得好香芝士豬扒我就覺得普通過普通不過佢嘅薯條就好好食⋯夠口感未去過可以試一次😜去過嘅話唔需要再去😌食物麻麻哋⋯始終依家好多地方都有質素環境好
老友聚會梗係搵個好嘅地方慢慢吹水
環境好舒服樓底好高呀
好吸引
氣氛真係唔錯
一坐低老友就已經叫咗啲食物
飲品食物都有賣相
食物我感覺就係⋯普通(唔覺得有啲乜嘢特別)
佢個potatochips我就覺得好差~
幼到不得了⋯

食物麻麻哋⋯始終依家好多地方都有質素
環境好
2023-05-12
2023-04-26 920 瀏覽
好多人都會落嚟chill飲酒,好適合放工或者有慶祝活動嘅場地,燈光同埋環境紛紛暗暗~個人都relax 啲😌一🐾香蒜橄欖油意大利麵|$145係最簡單嘅橄欖油,香蒜炒意大利麵意大利麵質地唔會太淋但係略嫌香味未夠突出一🐾經典牛扒薯條|$325喺美國安格斯西冷medium嘅程度剛剛好肉質都香濃,但係有少許乾身薯條就比較燶一🐾生牛肉他他|$195同Camembert cheese 一樣嘅麵包麵包質地比較痴牙 同埋太乾一🐾焗原個金文筆芝士|$155成個camembert cheese 配上迷迭香一齊連埋幾塊toast on sidetoast 比較薄同脆如果係厚身啲嘅口感會再match d一🐾sticky coffee pudding|$120係比較厚實嘅質地toffee 味道都好甜一 🚏 FRITES Belgium on Tap (西九匯) (大角咀)大角咀櫻桃街38號西九匯地下G08-11號舖

🐾香蒜橄欖油意大利麵|$145
係最簡單嘅橄欖油,香蒜炒意大利麵
意大利麵質地唔會太淋
但係略嫌香味未夠突出

🐾經典牛扒薯條|$325
喺美國安格斯西冷
medium嘅程度剛剛好
肉質都香濃,但係有少許乾身
薯條就比較燶

係比較厚實嘅質地
toffee 味道都好甜

🚏

大角咀櫻桃街38號西九匯地下G08-11號舖
疫情好返都有一段時間,今日同親人一家大小去慶祝生日,有老有嫩揀餐廳都有難度,好在老人家都唔係傳統一定要去酒樓嘅人。今晚黎到位於大角咀嘅比利時餐廳-Frites Belgium on Tap。由於要照顧大小,今餐好多野漏左影,所以我只講我影左果d!更重要係,佢地其實叫左酒,但由於我唔好酒,就唔一一介紹。只能講一講,店位裝修好傳統歐洲酒吧風,店內有好多啤酒選擇,如果你喜歡一班人開心慶祝下,唔係傾心事,呢度係好去處。安格斯牛扒配薯條$325講左100萬次,有我出現就一定有牛,呢度用嘅係 美國1855安格斯黑牛,牛味重,表面煎出微脆口感, 250g牛加大量粗身脆薯條,成件事其實唔比利時,好美國,但很滿足!雜菌意大利飯$185我自己唔特別好Risotto,原因有一半係因為我唔喜歡個米嘅口感。另一半係因為好多餐廳處雜菌處理得唔好,大家知菌類係有陣味,我唔係好喜歡。但呢個呢,係一個調整過,亞洲口味嘅Risotto,好易入口嘅口味,好香,包括係牛油香,同菌香,雜菌微炒過令青味減少,我唔知大家口味,我自己係加分嘅!老人家飯都滿意。Pizza Margherita$145Margherita我真係食好多,

安格斯牛扒配薯條$325

雜菌意大利飯$185

Pizza Margherita$145

Margherita我真係食好多,呢個又係一個調整過亞洲口味嘅Margherita。唔薄,但批邊係脆的。水牛芝士味道突出,加上羅勒葉平均,唔會好膩。份量都係一貫的大,好彩在坐除左我次外,都係食得之人。

Good Wife香腸 $255

壽星女指名想試呢個腸,所以你話外型係幾緊要!你睇佢個樣,早知唔駛買蛋糕。呢個腸味道都知濃,建議配埋佢個薯蓉一齊食用,講真,我覺得個薯蓉先係主角,口感細滑,牛油香,同時有奶香。

其實我仲叫左個龍脷,不過未影已經被KO了!係痴線咁大條。呢度d野份量都係大大份,食得哂,先好嗌!因為買左蛋糕之後吹蠟燭,所以冇叫佢個𝙒𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚 𝘽𝙤𝙢𝙗 𝘼𝙡𝙖𝙨𝙠𝙖,我自己其實幾期待,不過人地生日,唔通我叫個黎食咩…唔緊要!呢間係連鎖餐廳,一定有機會試!講真,慶祝好地方!傾心事有其實選擇,因為呢間都比較嘈,不論人聲同音樂聲,係熱鬧向的餐廳!
2023-03-25
2023-03-31 635 瀏覽
FRITES Belgium好多分店,囉獨鐘情大角咀分店,原因除左因為方便自己之外,室內環境好好, 裝潢真係好靚, 雖然面積唔算好多(對比其他分店), 樓底好高唔會局促,氣氛好Relax,好岩附近放工既黎飲個 Happy Hour再開OT 😝. 今次去FRITES係星期二所以精選MENU就係$399 SURF & TURF 海陸大餐, 有原隻 龍蝦+250G黑安格斯牛扒.問左waiters佢話2個人唔大食既SHARE會岩岩好, 甘我地就….挑戰下啦.先講龍蝦, Size都算大隻, 2個人SHARE都夠, 肉質彈牙, 最驚喜係估唔到好多膏,係.好.多! 呢隻龍蝦我比好高評價, 好味!黑安格斯牛扒 – Size適中, 我地order左Medium都真係做到Medium, 上抬已經聞到好香肉味, 食落牛扒肉味濃,調味ok唔會擔左本身肉味, 但可惜整體唔夠龍蝦出色, 認真,我係有d失望.香煎鵝肝 - 鵝肝好香而且煎得岩岩好, 唔算油膩, 仲有少少入口即溶既感覺,好正. 底層塊多士本身不過不失, 不過夾埋D果醬一齊食又幾夾,食食下又好味左,哈哈.𝙒𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚 𝘽𝙤𝙢𝙗 𝘼𝙡𝙖𝙨𝙠𝙖 - 食左一餐

𝙒𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚 𝘽𝙤𝙢𝙗 𝘼𝙡𝙖𝙨𝙠𝙖 - 食左一餐甘高質既晚餐,忍唔住叫埋佢既signature dessert, 一上抬比佢嚇親,好大碟! 仲引埋隔離抬既既小朋友同媽媽講要轉食佢 😊, 表面D cream好soft好滑,不過真係好多,於是成件事變左好漏, 仲要加埋底層既waffle同雪糕,食到一半已經係負擔, 雖然味道唔差,但我地都食剩左一半, 唔覺意浪費左食物 too bad!!
SURF & TURF 海陸大餐
香煎鵝肝
𝙒𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚 𝘽𝙤𝙢𝙗 𝘼𝙡𝙖𝙨𝙠𝙖
2023-03-21
SURF & TURF 海陸大餐
香煎鵝肝
2023-03-07 793 瀏覽
較早食過大坑分店覺得環境食物都唔錯,宜家分店仲越開越多喇,有日放假同老闆出旺角睇完裝修,就行過去大角嘴搵食。環境裝修得好有格調,富有古典美,保養得宜,所有物品望落都好新淨☺️•Wagyu Burger $125 (On Wednesdays)我地見到每日都有唔同優惠,我地當日係$125可享用一份和牛漢堡,抵食過好多餐廳!仲要出品絕不馬虎!配菜嘅番薯條係新鮮炸嘅,熱辣辣勁香口。漢堡扒亦提供成數選擇,我地揀左Medium,切開肉嫩多汁,麵包有牛油烘過,配埋煙肉燻香,非常好🫶🏻•400g USDA Black Angus Rib Eye $455真係十分令人滿意☺️雖然唔算好濃郁嘅牛味,但配埋黑松露牛油,都令塊扒食落有足夠油脂。掌握成數方面都做得好好,易切而且入面係粉嫩嘅👍🏻配菜都係做得好好,迅速清碟🤣•Chocolate Gelato from ⅔ Dolci ard $50入口綿滑、朱古力味香濃😍超鐘意食!總結食嘢最緊要食物質素,呢間交足貨,屬誠意之作👍🏻👍🏻👍🏻加上有裝修、有服務,相信都一定有回頭😋

入口綿滑、朱古力味香濃😍超鐘意食!

總結