疫情好返都有一段時間,今日同親人一家大小去慶祝生日,有老有嫩揀餐廳都有難度,好在老人家都唔係傳統一定要去酒樓嘅人。今晚黎到位於大角咀嘅比利時餐廳-Frites Belgium on Tap。由於要照顧大小,今餐好多野漏左影,所以我只講我影左果d!更重要係,佢地其實叫左酒,但由於我唔好酒,就唔一一介紹。只能講一講,店位裝修好傳統歐洲酒吧風,店內有好多啤酒選擇,如果你喜歡一班人開心慶祝下,唔係傾心事,呢度係好去處。安格斯牛扒配薯條$325講左100萬次,有我出現就一定有牛,呢度用嘅係 美國1855安格斯黑牛,牛味重,表面煎出微脆口感, 250g牛加大量粗身脆薯條,成件事其實唔比利時,好美國,但很滿足!雜菌意大利飯$185我自己唔特別好Risotto,原因有一半係因為我唔喜歡個米嘅口感。另一半係因為好多餐廳處雜菌處理得唔好,大家知菌類係有陣味,我唔係好喜歡。但呢個呢,係一個調整過,亞洲口味嘅Risotto,好易入口嘅口味,好香,包括係牛油香,同菌香,雜菌微炒過令青味減少,我唔知大家口味,我自己係加分嘅!老人家飯都滿意。Pizza Margherita$145Margherita我真係食好多,

安格斯牛扒配薯條$325

雜菌意大利飯$185

Pizza Margherita$145

Margherita我真係食好多,呢個又係一個調整過亞洲口味嘅Margherita。唔薄,但批邊係脆的。水牛芝士味道突出,加上羅勒葉平均,唔會好膩。份量都係一貫的大,好彩在坐除左我次外,都係食得之人。

Good Wife香腸 $255

壽星女指名想試呢個腸,所以你話外型係幾緊要!你睇佢個樣,早知唔駛買蛋糕。呢個腸味道都知濃,建議配埋佢個薯蓉一齊食用,講真,我覺得個薯蓉先係主角,口感細滑,牛油香,同時有奶香。

其實我仲叫左個龍脷,不過未影已經被KO了!係痴線咁大條。呢度d野份量都係大大份,食得哂,先好嗌!因為買左蛋糕之後吹蠟燭,所以冇叫佢個𝙒𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚 𝘽𝙤𝙢𝙗 𝘼𝙡𝙖𝙨𝙠𝙖,我自己其實幾期待,不過人地生日,唔通我叫個黎食咩…唔緊要!呢間係連鎖餐廳,一定有機會試!講真,慶祝好地方!傾心事有其實選擇,因為呢間都比較嘈,不論人聲同音樂聲,係熱鬧向的餐廳!
2023-03-25