2023-03-07 809 瀏覽
較早食過大坑分店覺得環境食物都唔錯,宜家分店仲越開越多喇,有日放假同老闆出旺角睇完裝修,就行過去大角嘴搵食。環境裝修得好有格調,富有古典美,保養得宜,所有物品望落都好新淨☺️•Wagyu Burger $125 (On Wednesdays)我地見到每日都有唔同優惠,我地當日係$125可享用一份和牛漢堡,抵食過好多餐廳!仲要出品絕不馬虎!配菜嘅番薯條係新鮮炸嘅,熱辣辣勁香口。漢堡扒亦提供成數選擇,我地揀左Medium,切開肉嫩多汁,麵包有牛油烘過,配埋煙肉燻香,非常好🫶🏻•400g USDA Black Angus Rib Eye $455真係十分令人滿意☺️雖然唔算好濃郁嘅牛味,但配埋黑松露牛油,都令塊扒食落有足夠油脂。掌握成數方面都做得好好,易切而且入面係粉嫩嘅👍🏻配菜都係做得好好,迅速清碟🤣•Chocolate Gelato from ⅔ Dolci ard $50入口綿滑、朱古力味香濃😍超鐘意食!總結食嘢最緊要食物質素,呢間交足貨,屬誠意之作👍🏻👍🏻👍🏻加上有裝修、有服務,相信都一定有回頭😋

入口綿滑、朱古力味香濃😍超鐘意食!

總結
2023-02-18 669 瀏覽
建議入去食最好book定位,琴晚星期五晚,全店滿坐。店員安排左玻璃窗2人位,係high table黎嘅,嫌嫌枱太細,唔可以擺太多食物;每張2人之間都有玻璃做間隔,唔會撞到後面客人。店員亦好細心,俾張櫈我地擺袋!琴日亦甩有幾張枱客人生日,餐廳會播生日歌,全店店員會去你張枱隔離拍手唱歌幫你慶祝。感覺氣氛非常好!可以考慮下次生日幫襯呢間👍🏻叫左個沙律+煙三文魚;同埋燒排骨配薯條。個沙律唔錯👍🏻 碟燒排骨等左好耐,味道正常,略嫌唔夠入味。
建議入去食最好book定位,琴晚星期五晚,全店滿坐。
2023-01-03 901 瀏覽
朋友話想試下新菜,所以book左大角咀一間比利時菜食。黎到入面既裝修好靚,重有d酒吧坐位,見到d外國人坐住係度吹水飲酒,感覺都幾chill,有刻覺得自己係置身左係外國咁😝🔸龍蝦risotto個龍蝦risotto d飯都幾岩亞洲人口味,又唔似想像中既咁硬,好易入口,個龍蝦汁又濃,但龍蝦肉既味就冇咁出🫣🔸火辣三文魚個汁好juicy,又有少少辣味,舊魚又滑,好正呢日其實都係想同埋朋友慶祝生日,所以偷偷地叫左甜品,佢重可以係碟上寫生日快樂同播生日歌,之後重會成班職員圍住壽星唱生日歌,成件事好正🤣個晚加埋我個圍,我總共聽左6次生日歌🤣睇黎呢度都係慶生聖地🫣🫣🫣好似話逢星期一會有任食青口,真係抵好多,所以今次冇叫到,因就咁叫感覺貴好多,下次再過黎試下先!

🔸龍蝦risotto

🔸火辣三文魚
個汁好juicy,又有少少辣味,舊魚又滑,好正

2022-12-22 696 瀏覽
青口好怪全部都有點咬不開的硬毛毛味道偏咸洋蔥湯沒有上次吃的好味 像淡了味道 最正常的蝦沙律 連招牌青口都變怪了好恐怖 職員說會跟廚房反映 明明都見到嗰啲青口硬毛還像是正常 無辦法認同 好難再去
白酒青口
招牌青口
蟹肉薯波
大蝦沙律
洋蔥湯
大蝦沙律
洋蔥湯
2022-12-09 733 瀏覽
weekend去咗食個下午茶先知道,原來呢間舖頭有好幾間分店……舖頭嘅裝修、服務都up to Standard食物方面都非常好……點了兩個菜式:1 白酒藍青口青口做得非常嫩滑,味道清甜,好味!2牛扒點咗個五成熟嘅牛扒,上碟靚仔,而且真係做到五成……雖然牛味唔係好重,不過都係合格以上另外,佢啲啤酒都好有特色!下之放工,可以去啤一啤.#ymdloveeating #ymdlovecooking #ymdlovehongkong#ymdhongkongstyle #ymdishere #ymdfood #ymdrestaurant
weekend去咗食個下午茶
先知道,原來呢間舖頭有好幾間分店……

舖頭嘅裝修、服務都up to Standard
食物方面都非常好……

點了兩個菜式:
1 白酒藍青口
青口做得非常嫩滑,味道清甜,好味!

2牛扒

另外,佢啲啤酒都好有特色!下之放工,可以去啤一啤

2022-12-08 503 瀏覽
哩間我間唔時都會約三五知己去chill下裝修環境間間分店都好有氣氛燈光微暗 好浪漫好鐘意佢好多啤酒揀😄😄次次都試唔同不過次次都唔記得自己上次飲過邊隻🤣🤣上次個friend話青口煲食過返尋味所以今次約多個friend黎再食多次😆餐廳推薦度:4/5🍴House mussels 1KG3個女仔食1KG 青口,食哂,滿足平時唔太食青口既我,好鬼鐘意Frites既青口煲,佢係我暫時食過最好味最嫩既青口忌廉口味我覺得係最夾最好食既我仲加錢改左side dish既薯條做蕃薯條😋係我既must eat item可以改做蕃薯條既餐廳我一定加分俾佢🤣🍴Fillet Mignon 叫做medium rare,好味,牛好冧,好易咬,好食🍴Camembert cheese果芝士好rich,岩哂芝士fans🍴Special beef carpaccio哩個特色菜好似唔係menu,係當日咁岩有,問我地要唔要本來見到咁生既牛肉我驚食唔到,不過原來生牛肉薄片係咁好食,一d都無血淋淋既感覺架😄🍴Waffle bomb顏值好高既Waffle bomb,一大堆cream疊係上面,果面燒到好靚,岩哂鐘意食cream既我,不過w
哩間我間唔時都會約三五知己去chill下

忌廉口味我覺得係最夾最好食既
可以改做蕃薯條既餐廳我一定加分俾佢🤣
House mussels

🍴Fillet Mignon
叫做medium rare,好味,牛好冧,好易咬,好食
菲力牛柳

🍴Camembert cheese
果芝士好rich,岩哂芝士fans
Camembert  cheese

🍴Special beef carpaccio
哩個特色菜好似唔係menu,係當日咁岩有,問我地要唔要
Special  beef carpaccio

🍴Waffle bomb
顏值好高既Waffle bomb,一大堆cream疊係上面,果面燒到好靚,岩哂鐘意食cream既我,不過waffle唔係好脆
Waffle  Bomb
菲力牛柳
Camembert  cheese
Special  beef carpaccio
Waffle  Bomb
2022-11-29 398 瀏覽
玉崎部落格 ~ 美食篇 261122晚餐吃比利時菜🇧🇪之前已試過出名的青口,所以今次就試試其他菜式😊🟡先來個手工啤酒(清新易入口)跟tikkicolada(有菠蘿🍍椰子🥥及百香果,沒想到味道出奇地好,也不太甜🤤)🟡烤雞沙律,並配上流心蛋,超好味🤤 不過份量不多🟡炸雞小食,味道還可以,份量不多🟡醬燒豬肋骨點了全份,肉質厚實份量十足,仍做到肉嫩多汁🤤配菜沙律🥗很美味,蕃薯條也炸得香脆可口😊總結以上, 味道及食物質素都不錯,環境也很Chill😎 值得推薦👍👍#西九匯#Frites Belgium on Tap#玉崎部落格#yukibloghk
玉崎部落格 ~ 美食篇 261122

晚餐吃比利時菜🇧🇪

之前已試過出名的青口,所以今次就試試其他菜式😊

🟡烤雞沙律,並配上流心蛋,超好味🤤 不過份量不多

🟡炸雞小食,味道還可以,份量不多

🟡醬燒豬肋骨點了全份,肉質厚實份量十足,仍做到肉嫩多汁🤤
配菜沙律🥗很美味,蕃薯條也炸得香脆可口😊

#西九匯
#Frites Belgium on Tap
#玉崎部落格
#yukibloghk
2022-11-26
2022-11-06 485 瀏覽
🐽 - Tai Kok Tsui - FRITES Belgium on Tap每逢週末,想同朋友揀間舒服好坐、有酒飲食物又好食既西餐廳,都一定會諗起尼一間FRITES Belgium on Tap;餐廳設計好有歐洲風格,而且樓底高,令人感覺好Chill🤤- Baked Whole Camembert 💰$155鍾意食芝士既一定唔可以錯過呢一款小食,佢係用金文筆芝士再配上蒜蓉包黎食,味道好夾!而且芝士仲用上迷迭香+蜜糖去焗成,非常之惹味😍- The Big Cheese 💰$220尼個雙層芝士漢堡質素都好不錯,包皮外脆內軟,配上兩層漢堡扒加芝士,啖啖肉好Juicy!

餐廳設計好有歐洲風格,而且樓底高,令人感覺好Chill🤤

- Baked Whole Camembert 💰$155
而且芝士仲用上迷迭香+蜜糖去焗成,非常之惹味😍

- The Big Cheese 💰$220

2022-10-20 511 瀏覽
咁岩有野要去大角咀拎,平時都係去附近大商場入面啲餐廳食野。今次就走左去附近搵野食,行過見到呢間餐廳裝修好似教堂咁,就比佢吸引左入去🤣坐低叫左2杯野飲先啦之後叫左一個前菜 金文拔芝士加落面包到 唔係好漏 仲有小小沙律可以消滯牛扒叫左Medium 仍然好juicy 薯條剛剛上枱仲熱辣辣 食落脆卜卜

坐低叫左2杯野飲先啦

之後叫左一個前菜

金文拔芝士加落面包到 唔係好漏 仲有小小沙律可以消滯

牛扒叫左Medium 仍然好juicy
薯條剛剛上枱仲熱辣辣 食落脆卜卜
2022-10-07
再訪Frites 未試過呢度嘅德國菜式,豬手/香腸都唔錯,house mussels同draft or bottled beer still my fav! 🥰___ ___ ___ ___ ___ ___ ___~$300 p.p ✨house mussels +薯條 mvp✨德國香腸配薯蓉 (一般)醬汁偏重口味,香腸同出面買嘅外國腸差唔多但薯蓉好滑好食😋✨德國脆皮豬手皮好脆肉厚量多!配烤雜菜甜甜地好食✨bottled beer 好多特色選擇,happyhour黎好平抵飲,坐得都舒服😌,好岩傾計平日lunch都ok 抵食,佢$1xx到都有湯,main(有得間mussels),dessert(french toast 幾吸引)or coffee

___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
~$300 p.p
✨house mussels +薯條 mvp
✨德國香腸配薯蓉 (一般)
醬汁偏重口味,香腸同出面買嘅外國腸差唔多但薯蓉好滑好食😋
✨德國脆皮豬手
皮好脆肉厚量多!配烤雜菜甜甜地好食
✨bottled beer

2022-10-12 358 瀏覽
今日突然之間好想食青口,當然嚟到呢一間食青口好出名嘅餐廳,大角咀呢一間距離奧運地鐵站嘅距離都可以話非常之近,完全唔需要經過任何室內嘅地方就可以直接去到。呢一間餐廳夜晚嘅時候又或者係日光嘅時候個感覺都非常之chill,亦會成日見到好多外國人喺度happy hour。今次除咗嗌咗佢哋最經典嘅青口之外都嗌咗佢哋嘅牛扒薯條。經典青口加咗白酒入去住,每一粒青口都好香好索汁,最鍾意係佢隔籬嗰個孫總麵包,點埋啲汁食真係一流。而牛扒薯條就麻麻哋,主要係因為佢塊牛扒個調味有啲寡,所以下次都係帶返正常一塊塊嘅牛扒比較好,不過成個餐廳嘅氣氛都非常之悠閒同埋歡樂,希望下次可以試到佢哋其他嘅飲品同菜式。
2022-10-03 256 瀏覽
Started the night pretty well! Got seated early by a friendly staff at the reception. As we ordered and the food started coming in, we realised we were still missing one of our orders. As usual, as anyone dining, we followed up our missing order… we glanced at their open kitchen to see maybe they’ve just missed it or something but it obviously looks like the order wasn’t punched in… the staff came to our table and asked what was it that we were following up 🙄🙄… After finding out, not a single ex

As we ordered and the food started coming in, we realised we were still missing one of our orders. As usual, as anyone dining, we followed up our missing order… we glanced at their open kitchen to see maybe they’ve just missed it or something but it obviously looks like the order wasn’t punched in… the staff came to our table and asked what was it that we were following up 🙄🙄… After finding out, not a single explanation or at least an apology that they’ve missed our order.

Through out thier dinner service, the staffs doesn’t seem very approachable. Long faces, tone of voice seem very bored/tired but it doesn’t look like a very busy night with empty tables just waiting to be filled. I’ve seen busier places yet staffs are always very upbeat with their service. Also, they seemed so busy with serving birthday cakes to tables who were celebrating (nothing wrong with that at all) but seems like they’ve forgotten the ones that are having actual dinner. Not very attentive with clearing out empty plates unless we called them when we need to order more or ask for a refill of glass of water.

Overall, enjoyed the food but not quite the service that was provided since we expected they had quality service by what they advertise on social media.

2022-09-03
2022-10-02 356 瀏覽
美美不嬲都好鍾意墨綠色好幾次經過呢間餐廳都覺得好靚咁啱朋友話想同我地double date👩🏽‍🤝‍👨🏿👩🏽‍🤝‍👨🏿仲叫我揀餐廳,終於有機會食喇📍𝐅𝐫𝐢𝐭𝐞𝐬 𝐁𝐞𝐥𝐠𝐢𝐮𝐦 𝐨𝐧 𝐓𝐚𝐩佢有好幾間分店嘅今次我地就食左位於大角嘴西九匯嘅呢間分店喺奧運站行過去都好近架咋咁比利時都係出名飲啤酒🍻我地都想試下啲特色手工啤啦不過揀左幾隻都話冇貨咁我地就問侍應有邊隻係有貨啦但佢又叫我地揀左先,等佢睇下有冇我咪揀左囉,你話冇呀嘛😭來來回回都揀到好冇癮結果嗌左生啤算數😑野食方面係ok嘅✅𝙃𝙤𝙪𝙨𝙚 𝙈𝙪𝙨𝙨𝙡𝙚𝙨 招牌忌廉青口💰$256/1.5kg佢嘅材料有蕃茄、白酒、蒜蓉、洋蔥、小蔥,忌廉都好新鮮嘅,同埋陣白酒味好香吊到個青口嘅鮮味出黎仲跟埋粗薯條同蛋黃醬🍟另外兩樣野食冇影相唔講了重點來了我見人人都食呢個甜品所以我期待左好耐🚫𝙒𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚 𝘽𝙤𝙢𝙗 𝘼𝙡𝙖𝙨𝙠𝙖💰$125佢個底係waffle雪糕三文治黎嘅但係懷疑佢個雪糕要包住膠袋黎定型紥住變成一餅野咁我地食到個雪糕竟然撩到個膠袋出黎❗️❗️❗️😭😭😭求陰影面積⛔️⛔️最後侍應重新整返俾我地同free左呢個甜品嘅錢但係成個感覺都好差☹️總結其實我仲想試多一次
美美不嬲都好鍾意墨綠色
好幾次經過呢間餐廳都覺得好靚
仲叫我揀餐廳,終於有機會食喇
📍𝐅𝐫𝐢𝐭𝐞𝐬 𝐁𝐞𝐥𝐠𝐢𝐮𝐦 𝐨𝐧 𝐓𝐚𝐩
佢有好幾間分店嘅
今次我地就食左位於大角嘴西九匯嘅呢間分店
喺奧運站行過去都好近架咋

咁比利時都係出名飲啤酒🍻
我地都想試下啲特色手工啤啦
不過揀左幾隻都話冇貨
咁我地就問侍應有邊隻係有貨啦
但佢又叫我地揀左先,等佢睇下有冇
我咪揀左囉,你話冇呀嘛😭
來來回回都揀到好冇癮
結果嗌左生啤算數😑

野食方面係ok嘅
佢嘅材料有蕃茄、白酒、蒜蓉、洋蔥、小蔥,忌廉
都好新鮮嘅,同埋陣白酒味好香
吊到個青口嘅鮮味出黎

過多排會俾多次機會佢
但會去其他分店
🙏🏻🙏🏻
2022-10-02 302 瀏覽
$395 任食USDA美國安格斯牛扒配薯條😍*週末5PM後適用​可以任食牛扒好興奮🤣以為自己可以食好多最後食到第3 round已經頂唔順😂第1塊嗌咗Medium🥩 外貌幾靚,食落就有少少乾唔夠juicy第2塊嗌咗Medium rare,明顯比上一塊juicy第3塊都喺Medium rare,幾好食幾juicy👍 不過就明顯一塊比一塊燶無話好驚喜同特別好食,每塊質素好不一薯條不是任食,得第一輪有都唔錯 好食😋好鍾意食牛扒嘅你可以一試👍​略嫌座位安排上麻麻,明明有好多空枱都要人搭枱😞​味道👅👅👅抵食🤑🤑🤑環璄⭐️⭐️⭐️服務👍🏻👍🏻👍🏻番兜🍉🍉🍉(最高分x5)​

$395 任食USDA美國安格斯牛扒配薯條😍
*週末5PM後適用

可以任食牛扒好興奮🤣以為自己可以食好多
最後食到第3 round已經頂唔順😂
第2塊嗌咗Medium rare,明顯比上一塊juicy
無話好驚喜同特別好食,每塊質素好不一
薯條不是任食,得第一輪有
都唔錯 好食😋
好鍾意食牛扒嘅你可以一試👍

略嫌座位安排上麻麻,明明有好多空枱都要人搭枱😞

味道👅👅👅
抵食🤑🤑🤑
環璄⭐️⭐️⭐️
服務👍🏻👍🏻👍🏻
番兜🍉🍉🍉
(最高分x5)
2022-10-01 207 瀏覽
放低個仔出嚟約會一下,book左大角咀呢間餐廳,推有冇$398任食安格斯牛扒,不過我哋都唔係大食都預咗食得唔係好多。FRITES的任食放題所用的是美國USDA Prime 1855 黑安格斯牛扒,牛扒油花平均,肉味濃郁豐富。上餐速度非常之快,有少少懷疑係咪一早整好咗所以我覺得上枱嗰陣唔係好熱😅佢哋嘅牛扒先用上迷迭香、蒜頭及橄欖油醃過,再加上法式伯那西醬來調味,味道酸咪開胃,相當解膩。牛扒放題包薯條一份,炸得香酥黃金,脆卜卜。不過薯條可不是任食,叫咗另一份要加$50我覺得有啲貴所以就冇加。食完一塊侍應問我哋需唔需要添第二塊,非常之主動我覺得服務態度好好,最怕有啲餐廳最驚你食窮佢咁,呢度嘅態度令我覺得非常之舒服,但係我哋都係食咗兩塊就飽啦。除咗牛扒唔夠熱之外其他都OK嘅唔知點解第二塊就冇咗個車厘茄😅我係叫medium well嘅

安格斯牛扒

唔知點解第二塊就冇咗個車厘茄😅