星期日訓到黃朝百晏先肯起身,醒咗就去附近行下搵下有乜好食,有間Coffee Shop我想試咗好耐,但喺九龍區返工一直無機會試下,佢夜晚又收得早。呢日機會終於嚟喇😉。餐廳位置雖然唔喺大街,但都唔難搵,喺正樓梯隔離。可能已經兩點,所以唔洗等位就入得。有得揀嘅情況下,我哋梗係揀Bar枱窗口位啦,成個感覺即刻變得Chill Chill的,哈哈🤣。由於有啲肚餓,所以我哋喺云云食物中揀咗兩款Pasta食🙈,其實早餐麵包類嘅佔多數!飲品方面,除咗咖啡以外,都有唔少其他選擇,啱哂我。正如餐牌所講,食物製作需時,所以飲品上先🥤。唔鍾意飲咖啡嘅我要咗Iced Cold Brew Tea($40),我第一樣見到嘅係餐廳走塑,採用紙飲管👍。我估計杯茶應該係綠茶底?但又有微微嘅香草/香茅/薑味,我都唔係好Sure,總之就清清哋,幾好飲🤤。Squid Ink Spaghetti Aglio E Olio($128),一上碟我就知道佢同平日嘅墨魚汁意粉有唔同,因為佢嘅墨魚汁唔係個意粉醬汁,而係喺整意粉嘅時候落咗,所以意粉呈現黑色,唔會甩色,食到成咀都係🦑。意粉賣相ok的,有唔少香草🌿同埋芝士蒜粒,而且油份夠,唔會乾

餐廳位置雖然唔喺大街,但都唔難搵,喺正樓

Iced Cold Brew Tea

意粉賣相ok的,有唔少香草🌿同埋芝士蒜粒,而且油份夠,唔會乾身,食落亦都夠味,仲有少少辣添!但一開始我朋友有啲嫌棄,因為覺得百幾蚊碟意粉得一隻蝦🍤,好孤寒,點知摷下摷下有開心大發現,因為有另外兩隻蝦收埋咗喺底🤩。蝦肉大大隻,新鮮又爽口,唔錯!

Spaghetti w/ Garlic Cream Sauce ($118),配雞胸就唔使加錢,配Smoked Salmon煙三文魚就加$10。我係煙三文魚控,所以一定要後者。果然意粉一上碟就已經好香😍,餐廳會稍為將煙三文魚煮熟,完全將份煙熏鹹香味昇華。

煙三文魚份量唔少,而且真係好好食😋,同意粉個醬勁夾!忌廉汁好濃好重胡椒辣香,面頭啲芝士仲有輕輕灸燒過,勁高質!意粉非常掛汁,但留意返個汁係比較Thick,所以整體偏杰身。

餐廳雖然係自助出去點餐,但店員服務都幾好,好有禮貌,好友善😊。收銀機位置仲有個架賣咖啡豆的。
總括嚟講,呢間Coffee Shop出品嘅意粉真係好好食😋,所以抵佢愈開愈多分店。唯一扣少少分就係份量唔算多,男仔當Lunch食就可能爭少少,哈哈。再者,定價都偏高,但好似平日有Lunch Set會包埋飲品,抵啲。有機會我一定會試埋佢啲包包,同再Encore Pasta!
2020-02-16
Iced Cold Brew Tea