2021-04-06 744 瀏覽
以前做事太上心,時常搞到『仁刀顛』,現在是否已看得透不再自困,我唔敢講,至少朝著呢個方向走。於我而言,最能放鬆心情的事,不外乎是大吃大喝,畢竟我是個不折不扣的老饕。自從去年中總廚瞿淼師傅加入銅鑼灣如心酒店的Corner 18後,餐廳水準大躍進,我久唔久會同朋友去重溫美味。是夜一行四人,又來吃主廚新推出的五道菜晚餐。頭盤的北海道帶子沙律,欣賞佢除了各式菜蔬外,還加入了扁豆及南瓜粒等材料,當中咸鮮的三文魚籽,絕對是亮點。北海道帶子火侯拿捏得宜,自然可口。不是首嚐這裡的龍蝦湯,足料又濃郁,每次均輕易將我迷倒,喝得一滴不剩。第三道是西班牙火腿扁意粉,火腿軟熟咸香是預期之中,意粉配上黑松露及牛肝菌,因而散發陣陣香氣,另還有點點羅勒的氣息,若意粉本身可硬身一點就更好。朋友的香煎南極鱈魚,我沒有份試,但魚皮是看得出得脆口,魚肉極為厚身,據聞也保持嫩滑可口。食肉獸既我主然選擇牛肉,Medium Rare火侯最合宜。見其帶嫩紅的色澤,可知生熟程度合乎要求,吃起來肉質鬆化,自家調制的黑醋汁,跟這件肉眼相當匹配,再夾著大量芝士及火箭菜同吃,滿足!甜品的賣相稱不上很精緻,然而忌廉、雲尼拿雪糕,與及酒漬車厘子渾

是夜一行四人,又來吃主廚新推出的五道菜晚餐。
甜品的賣相稱不上很精緻,然而忌廉、雲尼拿雪糕,與及酒漬車厘子渾然天成,建議吃時要撈勻,每一口都是精華。旁邊的兩條脆條,有如拉直版本的蝴蝶酥,酥脆味美,伴著甜品一同放入咀巴,讚~

呷口伯爵茶,與久未露面的朋友雞啄唔斷,轉眼已是晚上十點。

家陣做緊買三送一~
恭喜Nina Hotel Causeway Bay 銅鑼灣如心酒店內的Corner 18於TripAdvisor香港超過一萬間餐廳中排行榜首,餐廳為回饋客人支持請出行政總廚瞿淼師傅設計了兩款精選套餐,這夜我便約了好友們一起來品嚐瞿淼師傅的精美套餐嚕。大家來餐廳品嚐精選套餐更可享禮遇三重奏呢!包括是買三送一優惠 (適用於4位)或8折優惠 (適用於1至3位)、 及於社交媒體上在Corner 18打卡簽到便可免費獲贈精選氣泡酒乙杯!高興碰杯過後侍應便為我們送上麵包籃,內有多款不同的麵包供選擇,絕對能夠迎合各人不同的口味!喜歡的可配上餐廳那柔滑的牛油,又或者像怕邪惡的我選擇用油醋來享用!兩款口味也各有特色最重要您嘴巴喜歡便對了!主廚精選晚市套餐收費為$588/位總共有五道菜之多,頭盤是賣相美絕的香煎北海道珍寶帶子配南瓜扁豆沙律!厚身雪白的北海道珍寶帶子烹至剛剛熟,吃下去外面焦香內裏軟綿味道很鮮甜,配合淋甜的南瓜扁豆沙律享用真的非常清新,而且份量不少挺為飽肚呢!緊接着的是龍蝦濃湯,濃稠的湯頭喝下去散發陣陣海洋氣息,對我來說份量恰到好處!喝過濃濃的餐湯後隨之而來的是西班牙火腿牛肝菌黑松露扁意粉,份

喝過濃濃的餐湯後隨之而來的是西班牙火腿牛肝菌黑松露扁意粉,份量激巨我只能享用半碟否則相信主菜也吃不下呢!

雖然扁意粉不是我的首選!但配上了濃郁菌香的醬汁,和我最喜歡吃的風乾火腿,吃下去總是教我非常滿足的!

來到主菜環節我選了香煎小鱗犬牙南極鱈魚配甘筍、露筍及甜蒜汁!

小鱗犬牙南極魚生活於無污染的大西洋、太平洋、印度洋及南大洋的深海海底,師傅將魚皮煎至焦脆魚肉質地烹得爽滑,配合甜蒜汁同品嚐味道極為鮮美。

兩位女朋友則選了炭燒紐西蘭羊架配炒雜菌及黑松露醬作主菜,見她們吃光光後那滿足的樣子便領悟到有多美味!

男仕大多嗜牛所以他選上炭燒美國肉眼扒配火箭菜沙律及黑醋汁絕對不意外!粉嫩的肉色看上去挺吸引呢!可以再跟車爸爸來嘆多一次!!

最後的甜品車厘子梳乎厘焦糖布丁配雲呢嗱雪糕更為精彩,令平時不敢多吃甜品的我也忍不住吃光光喔!

焦糖布丁質感活像梳乎厘般柔滑,內裡還有香滑雲呢拿雪糕和酒浸車厘子,用像拉直了的蝴蝶酥脆條沾來品嚐,成件事配合得精彩絕倫令人愛不釋口呢!

傾、吃得快樂的一夜就這樣子飛快便過去!喝一口伯爵茶消消膩後看看時間已晚上十時是時候要打道回府了!!

2021-03-31
2021-03-25 825 瀏覽
因為是如心酒店的會員,所以有一位生日自助餐的電子券,趁現在有晚市時,立即安排去食個自助晩餐。刺身及海鮮是另上的,凍蝦彈牙但冇乜味,長腳蟹有啲過鹹,刺身就普普通通。反而熱盤吾錯,上湯泡魚片配竹笙,個濃湯好夠魚味得黎魚肉大大片,韓式燒牛肉都幾好味,焗蠔焗得時間剛好,菜膽鹽焗雞幾嫩滑,咕嚕肉中規中矩,燒牛肉就熟左d,即炒海鮮意粉好 creamy。至於甜點一向都不是這裡的強項,麵包布甸焗的時候不夠,豆腐花不太滑,冬甩、旦糕仔,不試也可以,糖水個牌明明寫系芝麻糊,但看到是紅棗元肉糖水,這個甩漏應該可以避免的!整體來說,環境因為樓底高,人多也可以做到不太嘈吵,適合朋友聚會傾下食下,待應收碟很快手及殷勤有禮,食物比之前系有進步左d!
2021-03-25
用餐優惠
優惠券
👉之前晚市停咗咁耐,集團嘅生日優惠好貼心,延長了3個月,正好趁優惠到期前嚟試吓自助晚餐☺️.☝️餐廳樓底超高,空間感十足,加上一排落地大玻璃,環境舒適。一上到嚟啲staff 就禮貌地迎接,感覺真係五星級服務!!生日仲有紅、白酒各1⃣️杯🍷。當晚見到🈶️幾枱客人都係用《生日優惠》😆📌因為衛生問題,所有冷盤海鮮、刺身均為冰鎮另上,唔夠可以無限任點:🈶️幾款魚刺身、蟹腳、凍蝦🦐、青口、螺、蜆⋯全部都好新鮮。職員收盆時都會問需唔需要添加👍📌呢度嘅自助餐食物款式唔多,不過各樣都做🉐️幾精緻,補充亦好快手。🈶️2⃣️款焗蠔,蒸魚、霸王雞、蘿蔔牛腩、羊肉、燒牛肉、即煮意粉🍝⋯📌西湯竟然係龍蝦🦞湯~食咁耐自助餐都未試過🈶️龍蝦湯。當然質素唔可以同百幾蚊一客嗰啲比啦,湯亦冇一粒龍蝦肉,但自助餐下嘅龍蝦湯絕對係驚喜⋯喺越㷛越濃嘅情況下,亦都越飲越好味。❌但係餐包冇🉐️烘熱,稍為敗北!📌甜品區款式比熱盤多,法式焦糖燉蛋、奶凍、Tiramisu都係必食之選,小杯Movenpick 雪糕作為總結~🈵️足‼️❌後記:食完離開時,到大堂影吓個自助晚餐資訊:每位客人可獲贈芝士焗波士頓龍蝦(半邊)👉成晚都冇見過龍蝦🦞,唔通啲staff比漏咗❓ 第

海鮮拼盤

焗蠔、蒸漁
即煮意粉

龍蝦湯
燒牛肉

燒羊肉

👉成晚都冇見過龍蝦🦞,唔通啲staff比漏咗❓ 第二日打去問吓,原來🈶️2⃣️個堂煮section:《香草燒春雞、卡邦尼意粉》代替咗每人半邊龍蝦😱
嗰2⃣️隻春雞仔同一堆仔意粉分比全場人食(雖然當晚食客唔係好多),情況就好似「五餅二魚」咁囉⋯⋯
香草燒春雞
芝士卡邦尼意粉

❌雖然啲雪藏波士頓龍蝦唔係咩貴價嘢,但用春雞、意粉嚟取代龍蝦,好似唔係好啱數。
❌重點係你會預先確認Booking,但係唔通知賣點龍蝦冇咗😔

👉$470 + $47 = $517 會員生日優惠買一送一 =$260/人 ~ 呢個價一試無妨!
2021-03-18
用餐優惠
優惠券
海鮮拼盤
龍蝦湯
燒牛肉
  • 焗蠔、蒸漁
2021-03-11 1031 瀏覽
這間餐廳讓我耳目一新,刷新我的用餐體驗跟三觀,為了妳,我用意多花十分鐘來寫兩百字勸勸後人:1. 青口裡面有寄生蟹,咬下去那清脆的聲音,吐出來後那生螃蟹的殘骸,讓我現在吃青口都會撥開檢查,大大提升了我的衛生觀念2. 長久以來我一直覺的爭鮮的三文魚很普通,吃了這裡的三文魚和其他的生魚片後,我對爭鮮的三文魚徹底改觀,以後都會抱著感恩的心去吃爭鮮的三文魚壽司3. 從頭吃到尾,不管是鹹是甜,吃到最後往回想了一下今天最好吃的食物是什麼,才發現原來Movenpick雪糕可以那麼好吃,榮登本日冠軍4. 這裡的食物讓我發現自己的廚藝原來也不是太差我不太明白為什麼這樣的食物種類、味道、品質可以跟我收一個人五百港幣,下次不會再傻傻的被騙了
4. 這裡的食物讓我發現自己的廚藝原來也不是太差
題外話/補充資料: 買一送一都不要去吃,除了環境美,食物還不如旁邊的功夫點心
2021-03-11
  • Movenpick草莓口味雪糕
  • Movenpick巧克力雪糕
2021-03-09 8496 瀏覽
很久沒有來這里吃午飯,价格降了平日只須要223包加一,但選擇也比以前少了。以前還有海鮮拼盤和蠔皇香菇提供,現在只剩魚生拼盤供應。沙律和主菜選擇也減少,不過食物質素還是有保証。首先來的魚生拼盤非常新鮮,帶子三文魚吞拿魚鯛魚都不是下等貨。擺盤也十分不錯。點了番茄忌廉湯,味道濃郁香甜,配上牛油面包特別好吃。沙律點了三文魚沙律和巴拿馬火腿木瓜,三文魚沙律 口感非常清新,配上他們特製的橄欖油味道更加好。巴拿馬火腿不算太鹹,配上木瓜一齊吃絕對是絕配,口感非常豐富。主菜點了香煎龍利魚和美國炭燒肉眼扒。先不說味道 擺盤已經十分漂亮。香煎龍利魚煎得非常香脆,配上蕃茄蔬菜口感清新。美國肉眼扒點了五成熟不過稍嫌肥膏有點多,不過加上燒汁和芥茉一齊吃味道還不錯。甜品點了提拉米蘇和水果拼盤。提拉米蘇沒有酒味稍有點失望,一般正宗的提拉米蘇都需要加上酒精才正宗。不過水果拼盤很新鮮。最後配上一杯香濃咖啡,整體服務非常不錯環境也很舒服絕對值得一試。

點了番茄忌廉湯,味道濃郁香甜,配上牛油面包特別好吃。

2021-03-09
2021-01-11 1449 瀏覽
因為見特價所以去左銅鑼灣如心食自助餐,點知一食先知係最難食既自助餐。隻大蝦刺身用D就融既冰水浸住,見到都唔開胃,刺身款又少,得2,3款。個D軟殼蟹炸完又冇乜味,D粉又厚,口味好差。係胡椒蟹好DD。酒店黎講依間如心都算難食,又唔平,環境又唔靚。個魚扒又成陣雪藏味,超級難食。炸蟹球味道一般,蒸蛋都係一般水平。牛扒、羊架就普通水平味道:1環境:6 態度:5 性價比:1 總分: 13評級: E+(極度惡劣)

牛扒、羊架就普通水平

味道:1
環境:6
態度:5
性價比:1
總分: 13
評級: E+(極度惡劣)

2020-12-18
2020-12-12 1252 瀏覽
點左二人外賣餐,但係估唔到個份量係咁細,仲要係個湯好似俾人飲咗一半咁。完全唔抵食。係個app度已經話唔需要餐具但佢都係比餐具我哋。今次諗住試吓酒店嘅外賣餐,但係好失望。呢間酒店嘅外賣餐一定冇下次。
2020-12-12
外賣自取
2020-12-11 1010 瀏覽
大廚好有心,他是最近如心邀請來的大廚每一道菜的質素都勁高他細心講解每道菜如何煮龍蝦好足料,係1.5隻份量(每人)牛扒係非常好,甜品亦必食價錢合理場地寬廣,不怕會太多人集中。必會再食
2020-12-07 539 瀏覽
早前 Corner 18 做左一個波士頓龍蝦套餐6折優惠, 愛食龍蝦既我,當然即刻book位去食。- 紅菜頭菲達芝士香橙沙律前菜胖侶揀左有益既紅菜頭,配埋橙汁成個感覺好fresh又健康。- 燒南瓜藜麥沙律我就要左南瓜,因為我真係好鍾意食澱粉質😂,南瓜燒過後有一種好香既燒烤味。- 炭燒波士頓龍蝦 (半隻)芝士意大利飯配龍蝦汁胖侶係無飯不歡, 意大利飯好好味,配埋炭燒香味濃既龍蝦, 真係好夾, 只係略嫌個汁漏左dd。- 炭燒波士頓龍蝦 (半隻)扁意粉配龍蝦汁我出街就鍾意食粉麵, 扁意粉索哂龍蝦汁,再配一啖龍蝦一齊食,好滿足。- 法式千層酥食完濃味既龍蝦,再配個輕盈鬆化既千層酥做飯後甜品, 完美既一餐。

- 紅菜頭菲達芝士香橙沙律

- 燒南瓜藜麥沙律

- 炭燒波士頓龍蝦 (半隻)芝士意大利飯配龍蝦汁

- 炭燒波士頓龍蝦 (半隻)扁意粉配龍蝦汁

- 法式千層酥
2020-11-29 4662 瀏覽
唔少酒店嘅自助餐都推出唔少優惠或綽頭嚟吸客,引起一番食自助餐嘅熱潮😍 有啲出名嘅都好難book到位,而且價錢都一返咁上下,對於一班小資朋友們會有啲卻步~ 今次介紹嘅依間自助餐竟然用優惠價六折就食到($398/1位 *星期一至四&日*,$412/1位 *星期五,六及公眾假期及前夕) 即係話平日夜晚嚟食唔洗$400就嘆到龍蝦同各款海鮮🤩 性價比爆燈啊!-<前菜> •冰鎮海鮮及刺身區🦐: 大家最期待嘅區域!款式唔算話好多,但主要嘅款都有,包括左蟹腳,青口,蝦同蟹。蟹腳鮮甜,肉質唔會鬆散,唔錯~ 刺身就預先切好,有三款左右,🍔去個日就冇呑拿魚,但三文魚就一定會有,refill速度幾快•沙律吧🥗: 有超過三十款嘅配料,特別啲例如雅枝竹,羽衣甘藍依啲superfood 都有,充滿驚喜•芝士& Cold Cut: 芝士預先切好左bite size,三款可以選擇!Ham就有兩款,Parma ham夠鹹香,油脂方面可以再多啲,旁邊仲有原隻風乾火腿比你欣賞🤣*<主菜> •炭燒新鮮波士頓龍蝦🦞: 每位可獲半隻,面層鋪左啲芝士忌廉醬,入口有非常明顯嘅炭香,肉質就可惜唔多結實同彈

<前菜>

<主菜>
•炭燒新鮮波士頓龍蝦🦞: 每位可獲半隻,面層鋪左啲芝士忌廉醬,入口有非常明顯嘅炭香,肉質就可惜唔多結實同彈牙~ 但鮮味係有嘅~

•即切肉類: 食肉獸最愛嘅corner 🥩 當日有牛肉眼同豬柳。肉眼顏色非常粉嫩,食落軟淋多肉汁,唯一係唔係好濃肉味。豬就稍微乾身左少少。羊架就係熟食區,偏熟左啲,但唔會太酥
•意粉live station 👨🏻‍🍳: 唔係平時嘅湯粉麵區,依到變左即煮意粉!唔好醬汁同海鮮配料比你配搭!推介龍蝦汁意粉,仲會有龍蝦肉,意粉彈牙有咬口,size啱啱好唔會太多
•意式燒乳豬🐷: 食到一半會有人搖鈴鈴話你知有新嘢出,係全隻乳豬超壯觀!比大家打完卡後就會即切然後分發去每一枱,唔洗爭,坐底等就ok~~

<甜品>
•movenpick🍨: 一定唔可以錯過依個回本位啦!當日有三款口味,雲呢拿,士多啤梨同朱古力🍫 獨立盒裝超方便,輕鬆食多幾杯都仲得
•即製窩夫機

總括: 就算多人都唔洗排隊去攞嘢乜濟。飲品方面得茶同咖啡比較少選擇,但可以加$108任飲紅,白酒及汽水。環境坐得舒適有風景位
2020-11-23 583 瀏覽
由於看到網上的評論不錯,於是便試試這裡的自助晚餐,但沒想到結果是 ... 令人失望!坦白講,餐廳的食物質素整體是不錯的,而員工的服務態度也非常友善,只可惜原來九成食物是沒有refill的,就以冰凍海鮮和刺生為例,除了開始時6:30pm見過一碟碟是滿的外,當一輪客人拿完後其餘時間都是空空的;熱葷也差不多,本來款式已經不多,但不到八點已經全是空盤(連麵包一個也沒有),除非你的策略是要吃得快,一開始就先把所有喜歡的食物拿回桌子,否則若然想慢慢拿才慢慢品嘗的話,你很早就只能見到空盤子了......
2020-11-20 608 瀏覽
如心銅鑼灣海景酒店推出咗「龍蝦海鮮薈自助晚餐」, 每人有半隻炭燒新鮮波士頓龍蝦🦞, 好滿足既一餐😋! 呢度既服務質素真係相當高, 值得一讚👍🏻!呢個自助晚餐啱哂一眾海鮮迷! 主打新鮮波士頓龍蝦及多款冰鎮海鮮, 有鱈場蟹腳、麵包蟹、 紐西蘭青口及翡翠螺等等, 款款鮮味十足! 超級食物沙律吧 - 包括各式意大利水欖、藜麥等多種超級食物。炭燒新鮮波士頓龍蝦 - 好厚肉, 肉質爽彈, 有炭燒香, 好新鮮。搖鈴環節設有堂剪原隻意式燒乳豬, 乳豬皮燒得夠香脆, 肉質肥嫩。必試: 廚師即煮手工意粉🍝, 可自選醬汁及配料。手工意粉款式多, 我揀咗墨魚汁意粉配龍蝦汁。意粉有彈牙既口感, 充分吸收到龍蝦汁既濃味。甜品方面, 除咗有小蛋糕、中式糖水、水果等等之外, 仲有Mövenpick雪糕😍🍦!

呢度既服務質素真係相當高, 值得一讚👍🏻!

2020-11-20
  • 冰鎮海鮮
  • 沙律吧
2020-11-17 392 瀏覽
Very disappointed about the dinner buffet. The food were totally different from the website. I found that was a trap!! Very bad taste, less choices that I never seen, food came very slow, the service was poor. That was the first bad experience with dinner buffet that I had.
2020-11-11 585 瀏覽
這種濃郁的味道真不可思議,和極有嚼勁的面搭配起來,讓人不禁想要一口接一口...這是我第一次吃到這種味道,這道菜有著前所未有的新鮮味,溫潤的甜味,讓整盤菜更顯出奧妙....過熟柿子自然樸實的甜味,跟蔬菜的味道十分搭配,將青椒肉絲的嫩與脆襯託的更為出色,呈現出完美的青椒肉絲我未試過食咁好食既野(正評引伏)

我未試過食咁好食既野(正評引伏)