2020-08-05 574 瀏覽
近來發現自己困家太久至情緒有點壞!車爸爸見我這樣子便跟我外出吃頓午餐,我選了如心銅鑼灣海景酒店內的Corner 18吃餐勁豐富的慰藉弱小心靈! 為何選Corner 18其一因上趟吃過總廚瞿淼師傅的海陸任點任食十分滿意,其二是昨天剛推出了三道菜波士頓龍蝦套餐而且還有半價優惠,其三車爸爸吃罷返工又近便,在種種因素下都令我無法抗拒!!在大堂和餐廳分別量過體溫便可就座!侍應先送來暖暖的麵包盤份量十分慷慨,更配上香滑的黑松露牛油車爸爸即時心心眼呢!每款試上一小口質素相當不俗,加上香滑的黑松露牛油真的十分吸引!三道菜的波士頓龍蝦套餐包括了前菜、主菜、甜品及咖啡或茶,原價$398/位現半價優惠$199/位便可品嚐得到真心抵吃到不行!住得近或有車的朋友外賣回家還可省卻服務費更加抵吃呢!前菜我們選了紅菜頭菲達芝士香橙沙律甫上檯眼睛已經發亮了,那美美的擺盤配上精緻的碟子賣相先勝一籌!透薄的紅菜頭片清甜嫩口,配上微酸的車厘茄和橘子加上鹹香的菲達芝士,吃下是洗滌心靈的感覺成件事也超讚。另一份前菜是意大利雜菜湯一來到我自己也失笑了!一心以為得到是紅彤彤的意大利雜菜湯,但從未想過瞿師傅會送上這青山綠水的雜菜湯很驚

另一份前菜是意大利雜菜湯一來到我自己也失笑了!一心以為得到是紅彤彤的意大利雜菜湯,但從未想過瞿師傅會送上這青山綠水的雜菜湯很驚喜耶!

意大利雜菜湯內十分足料有不少綠色蔬菜式和豆類!而且味道更是清香一點草青味也沒有,兩道前菜也令我相當驚喜和滿意,真的期待主菜能否同樣吸引!

主菜二選一我們就各一份分享來吃吧!炭燒波士頓龍蝦芝士意大利飯配龍蝦汁內有半隻龍蝦,車爸爸說要我吃得開心些額外加上$80升級至原隻龍蝦!

炭燒波士頓龍蝦上檯已聞到陣陣焦香!而且還蝦羔豐腴十分誘人,龍蝦燒得恰到好處肉地爽彈十分Juicy,加上新鮮海水的鮮甜味道教人回味無窮,而芝士意大利飯配了龍蝦汁竟然一點也不膩,而且米粒咬口十足很對我的口味。

另一份是炭燒波士頓龍蝦扁意粉配龍蝦汁同樣升級至原隻龍蝦,龍蝦仍是焦香鮮甜爽口真的沒法挑剔!

扁意粉口感夠al dente絕對是我杯茶,配上大量我喜歡的車厘茄吃下更添甜美味道!
甜品是法式千層酥配上新鮮的水果!吃下口感酥脆甜美可人甜品迷必定喜歡!

希望疫情快點消失大家也能身心健康,快快可跟好友們飯聚便好了!
2020-08-04
2020-07-14 577 瀏覽
於網上看見近日有自助餐65折優惠,於是抱著嘗鮮心態前去。用餐環境相較大型自助餐廳寧靜、寬敞,即便疫情期間都不用擔心會跟鄰桌距離太近,有大落地玻璃窗。服務質素相當好,即使是坐在最外邊的位置,熱心的waiters也會常常走近,看看我們有沒有甚麼需要。最重點的食物,中午main dish為限量每人兩份,夜晚為不限量。單單是正餐,已經值回票價,那怕是午餐。正餐的水準在外面吃,一份可能就要百幾兩百。我們二人吃了炭烤牛肉,燒春雞,炭烤豬扒以及龍脷柳。炭烤牛肉配黑醋汁,肉質軟嫩,火候正好。燒春雞配rosemary醬,這醬有點像燒汁味。外皮香脆,脆而不焦,應為慢火烤製。一件軟嫩一件近雞胸較乾。烤豬扒配紅酒醬,脂肪不多;入口香烤味濃,肉質出乎意料地嫩。紅酒醬牛油基底,帶洋蔥味蕃茄味,或有牛肉高湯,常規紅酒醬。龍脷柳外皮脆,內裹極之多汁。配白酒醬,唯白酒醬白酒主體不顯,前中段主要為牛油香味,尾段強烈青檸味,有點突兀但也頗為解膩。自助餐部分有冷盤、沙律、熱湯、甜品及飲品等,整體質素都較同價位自助餐高。莎樂美腸難得地軟,火腿也是偏軟、沒那麼鹹的口味。甜品水準略高於常規酒店自助餐,沒什麼太伏的口味。場內有即製p
於網上看見近日有自助餐65折優惠,於是抱著嘗鮮心態前去。
自助餐部分有冷盤、沙律、熱湯、甜品及飲品等,整體質素都較同價位自助餐高。莎樂美腸難得地軟,火腿也是偏軟、沒那麼鹹的口味。甜品水準略高於常規酒店自助餐,沒什麼太伏的口味。場內有即製pancake機,雪糕為標準配置哈根大師。飲品選擇較少。
套餐附贈的拼盤可選海鮮或刺身,較為推薦前者。刺身味道、口感不佳,帶解凍感。不過這在酒店自助餐挺常見便是。

我給的全五星不多,這應該是第一家。當然分數不是拿味道來和高級餐廳比較,是和自助餐比較。

照騙後補,這台手機只有一張:V
但可以看見美感已不算尋常。
2020-07-12
2020-07-12 319 瀏覽
系官綱book 左個 Staycation 包 Corner 18 嘅意式半自助餐,系疫情期食過,是用紙落單的,但現在是頭盤,甜品和餐飲是自取的,主菜仍是用紙落單。頭盤沙律選擇不少,甜點熱情果慕𢇁,芒果朱古力旦糕都吾錯。刺身及凍海鮮一人一份,刺身份量大幾新鮮,凍海鮮d蟹腳就麻麻。主菜牛扒七成熟帶點脂肪,不太乾,幾好。燒春雞皮好脆肉又多汁,豬扒好粉嫩,但龍利柳就鹹左d,意大利飯就好一般。水果菠蘿好甜,雪糕有3個口味。飲品有橙汁,咖啡及中國茶。餐廳樓底高,待應有禮,整體用餐感覺良好!
頭盤沙律選擇不少,甜點熱情果慕𢇁,芒果朱古力旦糕都吾錯。
主菜牛扒七成熟帶點脂肪,不太乾,幾好。
水果菠蘿好甜,雪糕有3個口味。
飲品有橙汁,咖啡及中國茶。
餐廳樓底高,待應有禮,整體用餐感覺良好!
2020-07-11
2020-07-02 336 瀏覽
隨著限聚令放寬, 估計外出用餐的人口也隨之上升~ 早前去到銅鑼灣海景如心酒店的Corner 18吃半自助餐buffet, 主菜是任點任食, 而冷盤沙律、湯、甜品及飲品則在buffet 枱, 選擇也足夠. Cold cut及沙律有很多選擇, 慢慢細嚼咸度適中的即切24個月風乾火腿, 或配哈蜜瓜也是同樣的美味. 而沙律呢? 新鮮蔬菜有羽衣甘藍、菠菜苗、火箭菜等多達10數款, 醬汁的話, 當然選我最愛的原味乳酪, 其實與菜真的很夾. 預拌沙律有海鮮沙律、蕃茄拌mozzarella芝士、意大利青瓜甜椒. OMG! 是華多夫沙律!! 青蘋果、西芹、提子乾、合桃很開胃.  芝士拼盤, 總有一款合心意~ 自助餐, 湯類通常都會是一中一西, 然而當晚只有椰菜花湯, 話雖如此, 卻喝得出是誠意之作, 香甜幼滑, 配一個麵包也不錯啊~ 回到坐位, 看到一個海鮮拼盤, 份量是按人頭啦~ 有凍蝦、蟹腳、螺、青口及蜆.  質素均勻, 也算鮮甜, 個人最喜歡蝦及蟹. 來到主菜, 有6款選擇, 若然與三五知己去吃的話, 每人點一至兩份來分享是最好啊. 我最喜歡燒春雞, 雞皮好香脆, 配上rosem
芝士拼盤, 總有一款合心意~
來到主菜, 有6款選擇, 若然與三五知己去吃的話, 每人點一至兩份來分享是最好啊. 我最喜歡燒春雞, 雞皮好香脆, 配上rosemary 醬汁, 好美味!
炭燒豬扒配紅酒汁, 欣賞在邊位沾了少許鹽, 吃起來頗惹味.
香煎龍脷柳配白酒汁同樣是色香味俱全, 就像去西餐廳吃一頓般, 吃的不僅是食物, 還包括擺盤.
野菌意大利飯非常足料! 飯料仍有嚼勁, 正宗意大利風味. 芝士多些更好.
切粒生果也有西瓜、菠蘿、火龍果等.
甜品是小杯裝的, 焦糖蛋糕、意式奶凍、tiramisu、燕麥.  芒果慕絲蛋糕也好吸引.
三款口味的Haagen-dazs 雪糕.
咖啡及茶任飲, 想喝點酒嗎? 買一送一, 也不錯~
意式半自助餐供應時段18:30-21:30, 成人每位$374-$396, 小童/長者每位$329-$351
  • 野菌意大利飯
  • 凍蟹腳
  • 凍蝦
  • 即切24個月風乾火腿
2020-07-01 233 瀏覽
和朋友食lunch,比較意式的semi buffet ,但頭盤也有seafood platter 和sashimi 可以選擇,布菲枱有我最愛的Parma ham和salmon ,也有很多沙律和沙律配菜,感覺幾健康,主菜有六樣嘢可以選擇豬,牛雞,魚,意粉和risotto ,每人都可以選2款,我和朋友都選了肉眼和春雞,分量足,味道唔錯,甜品有多款cut cake,水果等,也有雪糕,個人比較喜歡tiramisu ,侍應服務乜很用心,價錢平,會再幫襯
2020-06-14 347 瀏覽
本身慶祝父親節去食,睇過食評覺得食物選擇唔算多,價錢勉強可以接受,官網都冇menu可以睇,於是照book禮拜日。結果去到連僅餘嘅選擇都減曬,冇左:刺身、西冷、乳豬、蒸魚、中湯、鴨肝、小炒王、apple crumble、糖水 etc. 鱸魚變龍俐,cabonara變肉醬意粉。成本問題將貨就價我明,但係唔可能buffet冇選擇,憑空我都記得個menu唔需要影相,肉眼扒、龍俐、烤春雞、豬肉、risotto、肉醬意粉。生平第一個食評,建議未去嘅唔好去。
2020-06-14 4606 瀏覽
今時今日半自助餐不算什麼新鮮事!也是前菜、甜品在Buffet Line任取任吃然後每位得到一份主菜!到今天我竟然發現有間酒店在6月份起推出了真正任吃的半自助餐,皆因連主菜也是無限量任點任吃還要是意式風味,每晚更有多達6款有質素的主菜選擇真是坊間少有! 不賣關子了說的正是如心銅鑼灣海景酒店內的Corner 18在6月份推出的意式半自助餐,這半自助晚餐更有高達55折優惠呢。步進餐廳便見到原隻24個月的巴馬火腿整晚源源不絕的供應,我這個火腿迷見到已經開心到不得了! 有風乾火腿少不了哈密瓜的伴襯吧!但熟悉我的朋友當然知道我最愛配什麼生果來享用啦!跟著有凍肉拼盤、意式海鮮沙律、薯仔沙律、烤雜菜、水牛芝士、華都夫沙律、南瓜、凱撒沙律等這些現成沙律。 不喜歡受束縛的朋友可以自己組合心水前菜,配料選擇有火箭菜、羽衣甘藍、BB菠菜、青瓜、車厘茄、醃製蔬菜、藜麥、鷹咀豆、粟米、橄欖、紅菜頭,還有我勁推介超正的乳酪醬。 餐包也有數款選擇愛澱粉質的朋友可開心了!加上牛油和餐湯直頭Fine Dining般的排場哈哈哈...... 而是日餐湯椰菜花湯看上去挺滑溜稍後要試試先! 繼

而是日餐湯椰菜花湯看上去挺滑溜稍後要試試先!

繼續往後走到甜品區位置!首先有自助班戟機不過就沒甚配料供應,可以自行加生果和雪糕應該也很好味道。

之後有小杯的燕麥、意式奶凍、Tiramisu、芒果慕絲和一些小切餅等甜點。

我最喜歡的生果有原隻的亦有切件的選擇,如火龍果、菠蘿和西瓜等已足夠滿足到我的要求!

雪糕供應Häagen-Dazs品牌的4款口味,包括有綠茶、朱古力、夏威夷果仁和士多啤梨味。

轉個背面還有自助咖啡、茶水位置,客人可以隨便自斟自飲暢快耶!

如果有朋友仔喜歡喝汽水、啤酒或餐酒,也可加錢享用而且有買一送一優惠呢!

除了Buffet Line食物和主菜任吃外每位客人都會得到冰鎮海鮮乙客,我們這盤是6人份量內裡有鱈場蟹腳、藍青口、海蝦、鮮蜆及海螺質素相當不俗呢!尤其是鱈場蟹腳鹹鮮多汁肉又嫩好味道。

生果是我吃自助餐不能少的一項重要食物,而且有菠蘿我已經心滿意足何況還有火龍果真係好開心喔!

吃過生果後便到前菜有齊我最喜歡吃的食物,如菠蘿配巴馬火腿、軟滑煙三文魚、還有我至愛的火箭菜,配上乳酪汁享用健康又好味道。

椰菜花湯果然沒令我失望口感滑溜之餘香氣亦濃!

喝罷餐湯我們點的主菜亦陸續上檯!人多掃餐牌是常識吧哈哈!!我先品嚐炭燒豬扒配紅酒汁賣相粉嫩軟熟的豬扒挺吸引,我更吃了帶骨的位置肉質確鬆軟亦夠Juicy不錯!

香煎龍脷柳配白酒汁煎得香口亦沒腥味但比較重口味了點點,但喜歡它有不少烤雜菜墊底成件事健康得多!

燒春雞配露絲瑪莉汁是我至喜歡的一味!皮香肉嫩的春雞吃下口感很好,沒有濃濃的醬汁蓋掩雞香,只有幽幽芳香的露絲瑪莉汁陪襯已經很滋味,這份一定要Encore喔!!

吃牛的好朋友可嚐炭燒肉眼扒配黑醋汁和肉醬意粉,聽聞後者超級好味道喜歡吃肉醬意粉的朋友一定要試喇!

而野菌意大利飯亦烹得挺為吸引,米粒吸湯程度恰到好處一般大眾也易於接受這口感,野菌香氣亦盛學朋友仔話齋如果多點Parmesan Cheese會更加討人歡喜!

甜品我沒有品嚐好友吃的那碟給大家好好欣賞吧!
2020-06-13 1850 瀏覽
疫情漸趨穩定,市況也大致重回正軌,各大小食肆的客流也開始暢旺;反之為促銷而作的優惠自不然慢慢減少,趁有合心意的便快快行動了。想吃得有選擇、但又不想太「奔波」的話,半自助餐是個不錯的點子;沙律、芝士、Cold Cut、湯品、甜品任吃,主菜選一。然這裡的主菜卻獨樹一幟 - 可無限點選!大胃王實行無機會投訴了。由6月1日至6月30日(除6月20及21日外),晚上六時半至九時半。星期一至四毎位連加一都只是$374,星期五、六及公眾假期每位$396,吃得輕鬆又自在。而另一吸引我的,要算是沙律菜了,通常以雜錦形式出現;火箭菜 (芝麻菜)、波菜、羽衣甘藍等貴價菜只佔少量,這兒的「供貨量」卻相當慷慨;獨立分盤,喜好悉隨尊便。另有凱撒沙律、冷葷、芝士拼盤、香草三文魚、意大利巴馬火腿、意大利特色凍肉、意式海鮮沙律、烤雜菜及生牛肉薄片。可以盡情大嚼我至愛的火箭菜、菠菜,再以鮮美的凍海鮮 (青口、大蜆、蟹腳、海蝦、翡翠螺) 作錦上添花!椰菜花湯以忌廉作湯底,香滑可口,值得一喝。主菜更有六款選擇(炭燒肉眼扒配黑椒汁、燒春雞配露絲瑪莉汁、炭燒豬扒配紅酒汁、香煎龍脷柳配白酒汁、肉醬意粉 及 野菌意大

椰菜花湯以忌廉作湯底,香滑可口,值得一喝。

主菜更有六款選擇(炭燒肉眼扒配黑椒汁、燒春雞配露絲瑪莉汁、炭燒豬扒配紅酒汁、香煎龍脷柳配白酒汁、肉醬意粉 及 野菌意大利飯),最重要是可無限添加!

是晚吃了其中三款
燒春雞配露絲瑪莉汁~雞皮香脆;肉質軟嫩多汁,Rosemary 與鷄是最佳也最穏陣的配搭。

香煎龍脷柳配白酒汁~皮脆肉滑,輕盈之選,三兩口便吃完,全無難度。

野菌意大利飯~米飯吸收了芝士、忌廉及野菌的精華,濃香且creamy,米粒外軟、中芯有咬勁,滋味但易飽肚,二人分享剛剛好。

甜品選擇有燕麥、芒果慕絲、意大利芝士餅、焦糖蘋果蛋糕、意式奶凍及,每樣試一件剛剛好。

Haagen-Dazs雪糕的三款口味包括:夏威夷果仁、士多啤梨及朱古力,最有特色相信係第一款,飽滿的夏威夷果仁伴進濃滑的雪糕中,啖啖堅果香,脆味可口、層次豐富,必吃!

暢吃一頓後當然要來杯Tea或Coffee回一回神啦。

Corner 18
  • 香煎龍脷柳配白酒汁
  • 野菌意大利飯
  • Haagen-Dazs雪糕
2020-06-07 548 瀏覽
是日媽咪生日,網上見到 L’hotel 新出了一個意大利餐半自助 lunch buffet,提早預訂有65折,可以在6款主菜中每位揀選兩款,而且仲有一個海鮮頭盤,還有自助沙律吧🥗🥗甜品、Haagen Dazs 雪糕🍨早一天酒店WhatsApp提示通知,確認明天我們的人數,我叫酒店幫我準備小蛋糕給媽咪。六款主菜我們都有點選,但只影下4款😂,味道👍🏻👍🏻牛扒是我最愛,還點了一枝智利紅酒🍷,口感順滑價錢相宜,多謝酒店職員非常幫忙,幫我預備生日小蛋糕🎂
2020-06-07
生日
2020-06-03 582 瀏覽
6月轉左意式半自助晚餐,由6月1至30日,官網寫晚餐主菜任點,去到職員話只可以選一款,搞左一輪,係酒店做宣傳同員工無溝通好,之後酒店最後每個款式都提供一份,但係興致都無哂自助吧款式只有少量沙律,3款熱食,少量甜品,選擇好少只有haagen dazs雪糕值得再食,當日有4個口味提供,夏威夷果仁味唔錯餐前有海鮮拼盤,長腳蟹唔錯,螺肉都幾爽到主食方面,都係麻麻麻地肉眼扒太熟,好似嚼香口膠咁燒春雞外脆內嫩,算係比較好嘅一款燴牛膝,肉質好軟,但係完全無牛味,好似煲湯嘅湯渣咁牛肝菌鱈魚,醬汁味道唔錯不過主角鱈魚無咩味,而冄比較偏油肉醬意粉,小店連鎖店都好食過佢野菌意大利飯,飯質感麻麻地,都係個醬汁調味補救番少少🤏做左優惠都唔值得去個人尼講唔會再回頭

自助吧款式只有少量沙律,3款熱食,少量甜品,選擇好少

餐前有海鮮拼盤,長腳蟹唔錯,螺肉都幾爽

海鮮拼盤

到主食方面,都係麻麻麻地

肉眼扒太熟,好似嚼香口膠咁

燒春雞外脆內嫩,算係比較好嘅一款

燴牛膝,肉質好軟,但係完全無牛味,好似煲湯嘅湯渣咁

牛肝菌鱈魚,醬汁味道唔錯
不過主角鱈魚無咩味,而冄比較偏油

肉醬意粉,小店連鎖店都好食過佢

野菌意大利飯,飯質感麻麻地,都係個醬汁調味補救番少少🤏

做左優惠都唔值得去
個人尼講唔會再回頭
2020-06-03
2020-05-26 563 瀏覽
因禁制令的問題,星期六沒有什麼可做,在openrice 預訂了這餐廳。這是我第一次到來的 ,預訂之前也看過評語, 因為評語好壞參半 , 都有一點猶豫。進了餐廳之後,覺得服務員的服務積極 ,值得一讚!沙律及甜品都是任點任食, 重點是main course ...每人有兩款選擇,其中 西冷及牛柳超水準 ,在自助餐之中有fine dining 的感覺,爽!!
進了餐廳之後,覺得服務員的服務積極 ,值得一讚!
2020-05-23
  • 牛柳
2020-05-19 754 瀏覽
朋友生日,事前打電話問過話午餐主菜冇乳豬、冷盤前菜、甜品任食,甜品都會寫個生日牌俾朋友,就訂座點知今日去到,先話海鮮拼盤同刺身限每人一份係其中一樣,唔係每樣限一份然後⋯忘了俾橙汁,再整跌咗我個口罩落地😑但事後有俾返個新嘅我,只可算數頭盤麵包:問先講可以添,唔特別海鮮拼盤:每人只可揀1碟,成碟都真係1人份Share 唔到,質素都唔係好好,ok la另外佢哋俾漏個温泉蛋俾我哋,追完單都係冇😑主菜又話限每人每次2款同只可添1次:肉眼同豬扒ok gei,但春雞同鱸魚就難食啲汁都水流流,冇人講咩汁打咩汁,而且我哋都分唔出,冇乜味食到甜品都冇咩心機再影,總括apple Cambo ok 但唔突出、tiramisu 算係最好食嗰個但都係普通,士多啤梨嗰個酸到食唔到,雪糕只俾咗1球曲奇味嘅。至於個芝士拼盤,冇餅冇包配,食落怪怪嘅,而且個人覺得應該係頭盤嘢。總括而言,因為疫情先會轉咗做semi buffet 正常buffet 都唔會諸多限制,完全冇咗嗰種樂趣,仲要唔係特別好味。所以,真係6折都唔抵食,留返食其他嘢會較好
朋友生日,事前打電話問過
話午餐主菜冇乳豬、冷盤前菜、甜品任食,
甜品都會寫個生日牌俾朋友,就訂座

點知今日去到,
先話海鮮拼盤同刺身限每人一份
係其中一樣,唔係每樣限一份

頭盤麵包:問先講可以添,唔特別

海鮮拼盤:每人只可揀1碟,成碟都真係1人份
Share 唔到,質素都唔係好好,ok la

另外佢哋俾漏個温泉蛋俾我哋,追完單都係冇😑

主菜又話限每人每次2款同只可添1次:
肉眼同豬扒ok gei,但春雞同鱸魚就難食
啲汁都水流流,冇人講咩汁打咩汁,而且我哋都分唔出,冇乜味

總括而言,因為疫情先會轉咗做semi buffet
所以,真係6折都唔抵食,留返食其他嘢會較好
2020-05-18 3332 瀏覽
疫情雖然初見穩定,但好多酒店既Buffet型式都轉為任點任食既放題型式。媽媽同朋友早前來過L' s Hotel 的<Corner 18>,試過佢地既任點任食放題,又有長者/小童優惠,晚餐價6折後都係大約$3xx位,湯,前菜,主菜,甜品等,加埋約二十多款,今晚便一家人來品嘗一下,順便和媽媽補祝母親節。每位可以自選海鮮拼盤或刺身拼盤一客,海鮮都算新鮮,青口鮮甜,但蟹腳比較瘦,不太多肉。肉眼扒以主菜來講算是驚喜,輕煎至5成熟左右,完全沒有血水,肥瘦剛好,油脂均勻,肉質好淋,而且夠嫩,咬下去亦有牛肉味,並帶有少少肉汁,配埋花形焗薯蓉,以任食質素來講,水準確是不錯。我地仲連續order左好幾次。美國豬扒雖然已經切得比較薄身,但肉質比較瘦,所以不算太淋,不過賣相同味道是不錯的。西冷牛扒肉質同紋理,冇肉眼扒水準甘高,煎至4成熟左右,不算太淋,肉質實在一點,比較有咬口,可以一試。烤乳豬皮薄微脆,乳豬肉香口吾韌,肉質夠滑,惹味得來不會過鹹,質素不錯,可以再order吖!!~蒸魚魚肉都算嫩滑,有粉絲一齊蒸,吸收左魚味同醬油味,味道不錯。不過魚肉略為多骨,老人家吃時要小心。春雞衹有微微香料味

春雞衹有微微香料味,但遮蓋吾到所有雪味,肉質比較實在,上髀位比較嫩滑,但胸位較鞋,吃一次便夠。

煙三文魚同刺身水準一般。

鱸魚煎得夠乾身,魚肉肉質不錯,配埋伴碟滑滑薯蓉都幾好食。

全晚較為失望既係甜品,因為除左雪糕外,都係一d即制比較creamy 既甜品,就甘用cream加cheese mix埋一齊,加少少水果或Tiramisu 粉就成,連Apple crumble 都係cream cheese 加少少蘋果同餅就算,完全冇蛋糕類,焗甜品類,誠意欠逢,甜品成本不高,其實真係可以做好少少,希望會有改善吧~

整體來講,如果對比以前的buffet 模式,食物選擇會多好多,甜品亦是,由於價錢相約,現在的放題模式,感覺性價比一般吧~

2020-05-16 431 瀏覽
環境: 非常優美,我們一行四人安排在一個安靜的角落,雖然不靠近窗,但我們都很喜歡,因為可以靜靜地談天而沒有太多人騷擾服務: 一流,雖然我們吃任點任食套餐,但侍應先生都很專業地推介每一道菜,而他的推介又真係好好食。職員們都很有禮,隔住口罩都見到他們是開心的。而且沒有一般高級酒店那種拘謹,反而令整個用餐氣氛都很愉快,尤其是那可愛百變的職員先生。食物: 份量控制得剛剛好,而且每一道菜都擺得很精緻,味道亦很好,正宗色香味俱全。總的來說,是次晚餐物超所值,值得推介!
總的來說,是次晚餐物超所值,值得推介!
2020-05-05 1202 瀏覽
疫情過了第100天,香港人被困在家中快要發瘋了,個個都襯這個四天長假期全軍出動,是久違了的街上都是人,食指大動,四出尋找優惠美饌。之前去過荃灣如心酒店食過任點任食晚市套餐,今日約咗嘅朋友住港島區,所以就試吓銅鑼灣嘅版本。雖然餐牌非常類似,但係唔知係咪呢邊嘅主廚專長西餐,呢邊嘅食物質素同味道似乎都比荃灣的略高一籌。前菜就點了冰鎮海鮮,海鮮種類很多,包括鮑魚、蟹腳、青口、大蜆、翡翠螺、鮮蝦;也有不同款式,各人找到各自的喜好。冰鎮海鮮拼盤至於主菜,我們今晚選了西冷扒、意式烤乳豬、 燒美國豬扒、扒春雞、香煎鱸魚柳,仲有雜菌意大利飯。最令人驚喜嘅係,呢度嘅醬汁仲有好多選擇:黑松露醬、 黑椒汁、 紅酒汁、 蒜香忌廉汁、 香草檸檬汁西冷扒意式烤乳豬 燒美國豬扒香煎鱸魚柳雜菌意大利飯食咗咁多主菜真係好滿足,但甜品都唔可以錯過!真係有好多選擇:Haagen-Dazs 雪糕、 雜錦鮮果盤、 Tiramisu意大利芝士布甸、 雜錦芝士盤、 Apple Crumble、 士多啤梨配意大利軟芝士。全部都好好味!士多啤梨配意大利軟芝士Apple CrumbleTiramisu意大利芝士布甸以呢個價錢可以喺銅鑼灣嘅

冰鎮海鮮拼盤

最令人驚喜嘅係,呢度嘅醬汁仲有好多選擇:
黑松露醬、 黑椒汁、 紅酒汁、 蒜香忌廉汁、 香草檸檬汁

西冷扒

意式烤乳豬

燒美國豬扒
香煎鱸魚柳
雜菌意大利飯

食咗咁多主菜真係好滿足,但甜品都唔可以錯過!
真係有好多選擇:

士多啤梨配意大利軟芝士

Apple Crumble

Tiramisu意大利芝士布甸

以呢個價錢可以喺銅鑼灣嘅酒店享用飲食晚餐,食物嘅賣相同味道仲要好高質素,真係好值得推介!