2020-11-04 795 瀏覽
Corner 18 (天后)天后英皇道18號如心銅鑼灣海景酒店1樓🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼😃今次就去咗銅鑼灣如心海景酒店😄食自助餐見到網上有尊享6折優惠,每位客人更可獲贈「炭燒新鮮波士頓龍蝦」一客🦞非常吸引❤️最吸引☺️👧🏻是見到超過30款配料的沙律吧🥗🥗包括各式意大利橄欖、雅枝竹、紅菜頭及羽衣甘藍等多種superfood,沙律醬汁也差不多有10款供客人選擇😃海鮮冷盤方面有:鱈場蟹腳/麵包蟹/翡翠螺/海蝦/青口翡翠螺大部份都好大粒非常新鮮😄😄☺️熱盤方面:有中湯/熱湯😁👦🏻👧🏻覺得蘑菇湯非常有驚喜,湯底好濃郁🍄🍄另設有專人即製意粉🍝可自選龍蝦或帶子,海鮮等配料甜品款式選擇較少,不過主打是Movenpick雪糕🍦任食🍦當晚有朱古力/雲呢拿/曲奇焦糖口味😁😁👦🏻👧🏻總共食左4-5杯🤣🤣🤣😍
Corner 18 (天后)
天后英皇道18號如心銅鑼灣海景酒店1樓
🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼
😃今次就去咗銅鑼灣如心海景酒店😄食自助餐

海鮮冷盤方面有:鱈場蟹腳/麵包蟹/翡翠螺/海蝦/青口

翡翠螺大部份都好大粒非常新鮮😄😄☺️
另設有專人即製意粉🍝可自選龍蝦或帶子,海鮮等配料
甜品款式選擇較少,
不過主打是Movenpick雪糕🍦任食🍦
當晚有朱古力/雲呢拿/曲奇焦糖口味😁😁
👦🏻👧🏻總共食左4-5杯🤣🤣🤣😍
  • 沙律吧
2020-11-01 546 瀏覽
疫情中開始放寬限聚令,好多自助餐都full booking, 突然間想食都唔知去邊度食好。 見佢有6折,又話有「龍蝦海鮮薈」咁,諗住試吓啦,點知咁少野食,好似去左酒樓,食蒸魚,炸子雞,炸魚咖哩😥海鮮好快比人攞完,得長腳蟹係好食,魚生一早放係啲火腿隔離,無食過🙈每人有半隻龍蝦,可惜係炭燒,太大陣煙味,同埋細隻左少少😖甜品有豆腐花同涼粉😂仲有Movenpick 雪糕細杯裝🤪服務幾好,雖然有人唔帶口罩出去挾野食都無人話,不過係果啲人嘅問題,唔關餐廳事🤗

甜品有豆腐花同涼粉😂仲有Movenpick 雪糕細杯裝🤪

2020-11-01
因為有如心酒店嘅couple!好幾間今日都無位咪試吓尼間!仲要比其他如心酒店貴自助晚餐6:30-9:30PM!差不多6:30PM入座仲有少量位!服務一般!不過有個女侍應幾好禮貌!麵包蟹~超多膏!應該係全埸值回票價嘅食物埸腳蟹~好咸中湯~麻麻地!熱盤~牛,魚,雞!麻麻地雪糕movenpick
2020-10-24 701 瀏覽
今日去咗海洋公園玩,攰攰地,就近係如心海景酒店食個休閒自在晚餐😊真係未試過咁休閒去食自助晚餐,平時的自助餐都要自己出去取食物,由於疫情關係,暫停自取服務,轉左由服務員直接送餐,喜歡吃什麼,只需take order,服務員就會為你送上,客人只需舒舒服服咁坐喺度等食就可以了👍👍👍必食的海鮮拼盤,款式任君選擇,而今次我嗌左青口、長腳蟹、凍蝦都幾新鮮,因為唔使自取,由服務員送上,感覺特別鮮甜特別好味😋每台附送的新鮮麵包🥯有三種口味芝麻包、法包、蕃茄餐包我個人都喜歡牛油配麵包,餐前食少少麵包,感覺都幾正長腳蟹實在太好味了😋決定再encore,話明依家係自助餐,當然是任叫任食的啦🤣仲有呢兩款係食自助餐的主食,每個客人都可以order一款主菜,我哋嗌左燒春雞&鱸魚,啱晒大人小朋友口味隻燒春雞好嫩滑好Juicy,魷魚就皮脆肉滑👍👍👍由於有小朋友喺度的關係,我哋一嚟到就叫咗甜品同雪糕啦雪糕都係杯裝雪糕,因為獨立的杯裝雪糕我比較衛生,你仲有幾隻口味可以選擇㗎有士多啤梨🍓、朱古力🍫、咖啡、果仁等口味呢個係buffet嘅特色小食燒全乳豬,每位客人都可以出去自取一分,新鮮熱辣辣燒出嚟嘅乳豬,塊皮超趣超好味😋食飽
海鮮拼盤
每台附送的新鮮麵包🥯
有三種口味芝麻包、法包、蕃茄餐包
我個人都喜歡牛油配麵包,餐前食少少麵包,感覺都幾正
長腳蟹實在太好味了😋
決定再encore,話明依家係自助餐,當然是任叫任食的啦🤣
隻燒春雞好嫩滑好Juicy,魷魚就皮脆肉滑👍👍👍
由於有小朋友喺度的關係,我哋一嚟到就叫咗甜品同雪糕啦
有士多啤梨🍓、朱古力🍫、咖啡、果仁等口味
呢個係buffet嘅特色小食
食飽飽當然要飲番杯檸茶嚟消滯啦🤣
服務員都好窩心的服務,獨立一壺紅茶+精緻的茶杯+新鮮的檸檬🍋
絕對能沖出一杯五星級的檸檬茶🤣🤣🤣
就咁開開心心的自助晚餐就咁完結啦
2020-10-17
今晚的晚餐以剔紙方式無限任點前菜、湯品、海鮮、刺身、甜品再加一度自選總廚推介主菜及暢飲冰凍橙汁✌🏻😋。熱辣鬆軟意式麵包盤配滑滑牛油及油醋汁,正!接住上就係剌身海鮮盤;鱈場蟹腳鮮甜仲有濃厚海水味,三文魚、吞拿魚、鯛魚剌身厚切又新鮮👍🏻🥗爽脆凱撒沙律、迷人巴馬火腿配蜜瓜🥰是日餐湯~濃滑蘑菇湯。六款主菜當中,我揀咗🌟炭燒澳洲羊配炒雜菌佐迷迭香汁🌟炭烤出肉質鬆化的澳洲羊扒,迷迭香跟羊確係最佳拍檔,味道調配恰到好處,肉腍菇爽好滋味💯😋+$108 任飲氣泡酒、紅白酒,支Soligo Prosecco 口感饱满果味清新,而Santa Carolina Premio Red柔滑順喉易入口👏🏻👏🏻總結係Corner18 呢餐十分抵食👍🏻整體食物質素好好,加上用餐環境舒適,令到整個用餐體驗好輕鬆好滿足☺️。
今晚的晚餐以剔紙方式無限任點前菜、湯品、海鮮、刺身甜品再加一度自選總廚推介主菜及暢飲冰凍橙汁✌🏻😋。
熱辣鬆軟意式麵包盤配滑滑牛油及油醋汁,正!
🥗爽脆凱撒沙律、迷人巴馬火腿配蜜瓜🥰
是日餐湯~濃滑蘑菇湯。
六款主菜當中,我揀咗
🌟炭燒澳洲羊配炒雜菌佐迷迭香汁🌟
+$108 任飲氣泡酒、紅白酒,
總結係Corner18 呢餐十分抵食👍🏻
2020-10-15 4688 瀏覽
第2次來到天后這家店吃自助晚餐。十分喜歡這店的安排, 全部疫情期間使用點餐紙然後食物經過精美擺盤後送上來。這裏晚上非常便宜,384元已經包加一,特選海鮮和魚生,沙律,甜品,餐湯任吃。另外還有一款主菜可以選擇。首先送上來的海鮮和魚生拼盤絕對是亮點。松葉蟹腳非常新鮮,內裏蟹肉鮮甜。凍蝦和青口也不錯。三文魚和吞拿魚十分肥美。這個海鮮拼盤我吃了最少四盤。餐湯是西蘭花忌廉湯,湯底非常濃郁忌廉味重,配上特選的餐包實在滿足。沙律選了雜菜天婦羅和南瓜藜麥沙律。雜菜天婦來絕對非常驚喜。炸粉不厚點上天婦羅醤實在非常好吃。這個天婦羅比外面很多日本餐廳做得更加好。南瓜藜麥沙律則是一般,可能我並不喜歡吃南瓜吧。意粉也是任吃,但實在吃不了那麼多指點了碎牛肉芝士長通粉。這個意粉做得比較一般。是整個自助餐中最不好吃的一款。煮菜點了黃油雞,配上火箭菜味道做得不錯,但是雞肉有點嚡,應該是雞肉冰藏得太久。甜品點了提拉米蘇,水果拼盤和movenpick冰淇淋。提拉米蘇奶味太重做得一般。個人最喜歡還是吃冰淇淋。最後這裏服務非常好,服務員很有耐性解釋每一點食物。這餐廳絕對可以再來。

2020-10-14
2020-10-03 697 瀏覽
疫情開始好轉,加上中秋假期,難得假期都有六折優惠,馬上訂座試一試。一黎到,其實似食緊西餐咁,只是要剔紙落order叫食物,全程唔駛離開個座位,都食得幾舒服一開始會先上海鲜拼盘連刺身,面包都係按人數俾,無得refill 嘅,前菜冷盘,湯品同甜品任叫任食,主菜自選兩款,基本上食完都夠晒飽肚食物質素中上水平,略嫌蟹腳還有少許雪味,青口本身淡味,主菜豬扒質感偏實,其他還是不錯的

2020-10-02
  • 肉眼扒,大蝦意粉
2020-09-20 709 瀏覽
疫情有所緩和,我同另一半當然想出去食返餐叫做好d啦,唔知係咪疫情關係,好多地方既自助餐都無開,係網上睇左幾間呢個名好似幾吸引我「海陸任飲任食」盛宴,而且個價錢竟然做5折,二個人加埋都係一個人既價錢左右,去到餐廳還未到六點半,好彩餐廳已經準備好可以提前比我地入場,入到去坐低見到張餐紙,豬牛雞魚都有,但係精選剌身/凍海鮮只可以選其一而且只可以叫一次,一聽埋呢句我只可以講只此一次,因為同我想像的半自助餐有點出入,食物上既速度都算快,唔會等好耐,不過我諗我下次都係搵間真自助餐既餐廳,因為最小可以自已揀到可以食乜都唔會有限制。

刺身盛盒

香煎鯛魚柳配地中海汁

肉醬意粉

蠔皇鮑魚炆花菇
2020-09-11
自助餐 跟鮑魚冬菇,兩樣都十分肥美, 頭盤 甜品 十分滿足! 大部分都即叫即整 ,小朋友 愛肉醬意粉 即場encall兩碟! 頭盤 有魚生拼盤都算 新鮮 ,還有 火腿配蜜瓜 都是 專業製造。 主菜 轉咗炭燒肉眼牛扒 同雞扒 ,牛扒算係咁但雞扒 唔夠味。 總括分量非常多, 食完兩個大冬菇都飽, 所以甜品只吃了 意大利芝士布甸 haggen dazs雪糕, 十分滿足

2020-09-11
2020-09-08 553 瀏覽
疫情之下都好少出街食飯,難得放寬晚市堂食到十點,立刻搵d好嘢食下先!今次發現這餐廳做特價,折實每位305現,就book位試下!疫情下本來的自助餐改為剔紙仔!除蠔皇鮑魚和刺身拼盤是每人一份外,其餘前菜,主菜,甜品,橙汁咖啡都是任飲任食的!好講下味道如何先!刺身拼盤可以用差來形容,不新鮮,雪到死實實!蠔皇鮑魚就普通普通!我諗廚師做西餐比較好!所以主菜牛排,豬排和煎鯛魚就十分出色!還有我最愛的巴馬火腿,食了三轉都未夠喉!
,食了三轉都未夠喉
!
2020-09-04
  • 香煎鯛魚,巴馬火腿
2020-09-06 3248 瀏覽
今天來到天后的如心銅鑼灣海景酒店1樓的corner 18吃午飯。這實在是水准非常不錯的散點自助餐,絕對有很大惊喜。由於疫情關系,只提供散點,前菜沙拉+湯+甜品都是任吃,主菜可以點兩款,但絕對是夠吃了。因為餐廳還送了一份蠔皇鮑魚炆香菇和冰鎮海鮮(也可以選刺身拼盤)。蠔皇鮑魚炆香菇味道不錯,鮑魚雖然比較小,但鮑魚和花菇都很爽口。冰鎮海鮮實在不錯,份量不多但海鮮很新鮮。青口東風螺凍蝦帶子都冰凍清涼可口。沙律點了三文魚茴香沙律和燒南瓜藜麥沙律,兩個擺盤都很漂亮,三文魚沙律最惊喜反而是醤汁,甜甜的香橙醤完全吊起三文魚的新鮮。反而燒南瓜沙律。雖然口感很清新,但味道只屬中規中矩。另外西湯是蘑菇忌廉湯,配上面包拼盤放在湯上蠻好吃的。特別喜歡吃一塊像蛋糕的麵包感覺很鬆口。主菜點了五成熟的炭燒肉眼扒配黑醋汁,這個肉眼扒實在好吃,肉身又嫩又富牛肉味,加上芥末醬還有點點血汁真的讓我驚喜。另外還點了香煎鯛魚柳配地中海汁,這個也非常好吃煎得很香脆口感很不錯。最後甜品點了水果拼盤,提拉米蘇,苹果金寶和哈根達斯雪糕。提拉米蘇真的做的不錯,但最驚喜還是苹果金寶,實在很好吃。另外這裏的橙汁紅茶和咖啡都是免費任喝,只需25

另外這裏的橙汁紅茶和咖啡都是免費任喝,只需258元包加一性價比實在非常高。加上非常好的服務和全場落地玻璃照射陽光入來的環境,在這裏吃午餐實在最高享受。
2020-09-05
  • 香煎鯛魚柳配地中海汁
  • 炭燒肉眼扒配黑醋汁
  • 提拉米蘇
  • 苹果金寶
  • 冰镇海鲜
都講過,當大家仲頭痛緊兩人一檯,就算順延到10點,都只可以方便到情侶,其實酒店外賣都未嘗不是一個解決方法,一來無須買、洗、煮,二來質素有保證,部份餐廳可能貴少少,但細心搵下,都能發掘出不少平靚正之選,視乎大家有無心。今次介紹位於天后地鐵站對面既如心銅鑼灣海景酒店西餐廳Corner 18,同樣係外賣,但套餐組合夠多,由海鮮到肉類,仲有飯同意大利粉,而且兩人餐由$360左右起跳,算來一人不過$180,真心覺得划算。由於一家四口,就分別挑選了龍蝦餐、一人餐及二人餐,各有不同賣點。龍蝦餐($199): 紅菜頭菲達芝士香橙沙律 先用清新既沙律清清味蕾,紅菜頭令沙律更健康,加上新鮮無花果就更添甜美。炭燒波士頓龍蝦(半隻)配扁意粉龍蝦汁 其實仲可以改成 Risotto,悉隨專便,但個人覺得意粉更適合配龍蝦,而且給龍蝦汁緊扣的意大利粉,更是人間美味。由於是外賣,返到家中即時轉碟,麵條份量足一個人食,而且仲保持 al dente 口感,相當對辦,龍蝦肉質依然爽彈,絕不將價就貨,但只得半隻,未必夠喉,大可另加$80,可多半隻享用,下次可以考慮。法式千層酥 其

龍蝦餐($199):

紅菜頭菲達芝士香橙沙律

炭燒波士頓龍蝦(半隻)配扁意粉龍蝦汁

法式千層酥

其他套餐都係 Tiramisu,唯獨是龍蝦餐有千層酥,放上幾粒藍莓,令賣相及味道更佳,吉士醬份量啱啱好,但畢竟放得太耐,部份千層酥變得軟稔,可惜。

伯爵茶

當然不會預先沖好,反而是送上茶包,也好,在家中沖泡,自然夠熱。

一人餐($197):

前菜選擇最多,有巴馬火腿配蜜瓜、沙律、水牛芝士、意大利菜湯及龍蝦湯,無辦法,一家人基本上都鍾情龍蝦湯,同埋感覺上CP值較高嘛!

主菜

炭燒美國肉眼扒配意大利黑醋汁

大概有五六片,就算拎到返屋企,肉質依然嫩滑有嚼口,伴碟有一份薯蓉及沙律菜,真的一絲不苟,其實仲有美國豬扒、燒春雞、煎三文魚、海鮮飯及Risotto,就算多幾個人,都不愁沒選擇。
Tiramisu

濕潤甜美、滑溜可口,灑上少許可可粉,增加了一陣香氣,建議食之前放入雪櫃冰凍一陣,口感好得多。

二人餐($353):

龍蝦湯 x2,亦可選擇意大利菜湯,龍蝦湯質地濃稠,啖啖都是龍蝦的香氣,好味。

共有四款選擇煎三文魚、燴牛膝意大利飯、海鮮意大利麵及黑松露蘑菇飯。

由於已經點了肉眼扒,想要些少主食,就選了意大利麵及蘑菇飯。
海鮮意大利麵

配料十足,帶子、海蝦及青口都令人滿意,麵條仍有嚼口,合格有餘。
黑松露蘑菇飯

賣相簡單,飯粒處理得極好,拌和黑松露醬味道更豐富,囝囝就最喜歡。
Tiramisu

套餐同樣有Tiramisu,當然係兩份上。
四個人的晚餐可以話變化多端,價位更是$200有找,已經有齊餐包、湯/沙律、主菜及甜品,性價比相當不俗,唯一要挑剔係只送附近地區,遠些小都要自己拎,有點英中不足。
2020-08-30 877 瀏覽
朋友生日搵地方慶祝,因為疫情關係只可以食午餐,喺openrice見到呢一間餐廳有半自助午餐,而且選擇多好多,所以就選擇咗呢間餐廳幫我朋友慶祝生日。通常去嗰間餐廳之前,我都會去OpenRice睇吓食評,呢間餐廳好壞都有,但係環境舒服,所以都book咗。因為朋友生日關係,我book位的時候就問餐廳有冇生日message甜品,佢哋可以幫我預備,仲即刻send咗Menu比我睇。到咗餐廳,佢哋好細心幫我安排咗梳化位,環境優美舒服,跟住就講解餐聽上有咩係任食。每位奉送蠔油鮑魚炆花菇,賣相一般,但味道OK,花菇有啲苦。麵包好好食新鮮熱辣,西湯忌廉西蘭花,味道有點淡。我哋選擇咗冰鎮海鮮,有四款,海鮮新鮮鮮甜,可惜沒有長腳蟹,因為廣告上係有,而且很多介紹都冇,呢個有少少失望,因為餐牌上寫着時令海鮮,所以頭盤,都冇辦法,每款只有一件真係唔係好夠。前菜/沙律,總共有四款,我們選擇了三款,生蠔賣相都不錯,加上雜錦芝士盤。燒南瓜藜麥沙律 - 南瓜配搭芝士加上藜麥,味道和口感不錯👍🏻👍🏻巴馬火腿配蜜瓜 - 火腿味道剛剛好,鍾意食火腿但又怕鹹嘅,這個是不錯的選擇👍🏻自家醃製三文魚茴香沙律 - 我最鍾意就係呢個,我總

每位奉送蠔油鮑魚炆花菇,賣相一般,但味道OK,花菇有啲苦。
麵包好好食新鮮熱辣,西湯忌廉西蘭花,味道有點淡。

冰鎮海鮮

自家醃製三文魚茴香沙律 - 我最鍾意就係呢個,我總共食咗三碟,整體配搭很好,醬汁配上三文魚,冇膩感覺👍🏻👍🏻👍🏻

主菜,可選兩款,初初以為佢係一疊裏面有兩樣嘢,所以我哋就有重複嘅選擇,賣相都ok。

炭燒肉眼扒配黑醋汁 - 七成熟,好Juice,口感味道都幾好。
炭燒肉眼扒配黑醋汁

炭燒美國豬扒配黑松露醬 - 呢個就麻麻哋,有啲overcook,太韌,黑松露醬不錯,但因為豬扒唔好食,影響整體。
炭燒美國豬扒配黑松露醬甜品

香煎調魚柳配地中海汁 - 煎得剛剛好,魚配搭醬汁很match👍🏻
香煎調魚配地中海汁

甜品時間 - 餐廳好細心幫我預備左生日甜品碟,上面有齊佢哋嗰啲上面嘅甜品,寫得好靚🥰

甜品叫咗三款-
Tiramisu最好食,
Apple Crumble 比較散,不太甜,
士多啤梨配意大利軟芝士,較酸,唔鍾意食太甜嘅,呢個都係唔錯嘅選擇。

雪糕Häagen-Dazs - 今日有三款選擇,朱古力,雲呢拿,士多啤梨,由於太飽嘅關係,我只食左一杯😋

甜品

整體來說,超抵食嘅半自助午餐,有信用卡優惠可有六折,每人大約$230。食物選擇多,質素高,橙汁,Tea &Coffee,free flow. 而且坐得好舒服,可以好好享受一個下午。服務員態度良好,主動幫我哋影相,又攞雪糕俾我哋問我哋使唔使要多杯。

有2個餐廳員工Sandy & Winnie,佢哋好細心講解,餐廳有乜嘢promotion,有咩抵食,佢哋介紹咗個龍蝦餐俾我哋,真係超值$199,我見差不多每枱都order,賣相好吸引㗎,下次會來試吓。
2020-08-28
  • 巴馬火腿配蜜瓜
  • 自家醃製茴香三文魚沙律
  • 燒南瓜藜麥沙律
2020-08-17 3775 瀏覽
禁堂食令使餐飲業界雪上加霜,作為過氣餐飲從業員,眼見一個又一個兄弟嗌救命,又或是已不幸戰死沙場,感受特別深。可以的話,盡可能叫外賣,幫得幾多得幾多。近期買外賣,多半是支持小店,或係朋友開設的餐廳,酒店反而比較少,如心銅鑼灣海景酒店,印象中是第一間。翻閱酒店的外賣餐單,你會發現價錢實在便宜得嚇人。炒粉麵飯餐盒加罐汽水,六十八蚊起;散點菜單全日六折優惠;包頭盤主菜加甜品的套餐,即使是食扒或羊架,兩舊水有找。是晚叫左兩個套餐,加些少散點,帶回去與家人慢慢嘆。頭盤的巴馬火腿,肥瘦有致,咸香軟熟,與甜美多汁的哈密瓜,從來是天作之合。話時話,以往頗抗拒外賣既筆者 (堂食主義者),應係係首次帶呢款冷盤回家吃的。凱撒沙律勝在新鮮,羅馬生菜片片爽脆,仲有麵包粒及芝士碎,最重要是附有靈魂的鯷魚醬,正宗。另外點了龍蝦湯,味道濃郁,還有蠻多的細嫩龍蝦肉在內,有水準。素來認為這裡的意粉水準不俗,因而主菜選了海鮮意大利麵。雖不是手造,可幸意粉口感仍彈牙,還有帶子、大蝦、青口等海鮮,非常豐富,我無揀錯。炭燒美國豬扒是相對較遜色的一項,肉質稍嫌嚡口,連骨的部位要好一些,反而墊底的三色椒,我吃了不少。燒羊架的賣相靚仔,

可以的話,盡可能叫外賣,幫得幾多得幾多。

燒羊架的賣相靚仔,用手拿起枝骨來齒就最好。肉質鬆化,羊羶味適可而止,醮上芥末或是薄荷醬,美味。底下的什菇及薯仔,亦絕不是茄喱啡。
估唔到,跟餐的甜點Tiramisu,外賣之賣相如此美觀,同時做得濕潤可口,我想Encore。

偶爾一餐酒店級的高質外賣,足夠開心一整天。

消費金額滿$300 (折扣後)可杗指定住宅免費送貨,包括柏傲山、景愉居、傲龍軒、龍景花園、飛龍台、僑興大廈、明德樓、柏景臺一及二座、華園、維景台及海景軒...
2020-08-09 3113 瀏覽
日復日的外賣日子、家附近的食肆也重覆了不知好幾回,有夠悶!假期一於食好啲,為自己加加油!外賣自取、六折優惠,心動不如快快行動。蘑菇湯($113)~掀蓋時仍溫熱,經微波爐稍一加持後蘑菇香更現,質感细滑;如添加一些粒狀較大的菇菌相信口感會更佳。意大利雜菜湯($113)~意料之內的橙紅色雜菜湯沒出現,反而是草綠色的,這個湯以大量的蔬菜打成蓉,而且有很香的羅勒味;較蘑菇湯更出色。水牛芝士番茄意大利黑醋汁($158)~雜色番茄色彩也繽紛,甜酸度不一,用黑醋珠是個不錯的點子;醋汁不會到處溜,加埋Mozzarella ,不就是我最喜愛的組合嗎?烤蘆筍伴炒滑蛋($138)~炒蛋仍保留一點汁液,口感香滑,伴碟的蘆筍及沙律菜亦討好,其中以蘆筍最出色,軟嫩鮮甜,好吃!既然大費周章尋味,少不得以美酒作陪襯,紅就當然配羊、白當然襯地中海風的鱸魚了。香煎意大利鱸魚柳配地中海汁($315)~開餐一刻、魚皮依然香脆,鹹香的黑橄欖和酸香的番茄;混和出惹味開胃的地中海風,搭外脆內軟的魚肉非常滋味!烤紐西蘭羊架配黑松露醬($388)~羊架向來是我的所愛,尤其是來自澳紐的羊,鮮得來又不過羶,正合我口味;羊架
外賣自取、六折優惠,心動不如快快行動。

蘑菇湯($113)~
蘑菇湯

意大利雜菜湯($113)~
意大利雜菜湯

水牛芝士番茄意大利黑醋汁($158)~
水牛芝士番茄意大利黑醋汁

烤蘆筍伴炒滑蛋($138)~
烤蘆筍伴炒滑蛋

香煎意大利鱸魚柳配地中海汁($315)~
香煎意大利鱸魚柳配地中海汁

烤紐西蘭羊架配黑松露醬($388)~
羊架向來是我的所愛,尤其是來自澳紐的羊,鮮得來又不過羶,正合我口味;羊架一客三件,肉味濃且腍滑、油潤細膩,黑松露蘑菇醬令食味層次更豐;個人覺得隨餐附送的芥末醬及薄荷醬就有點無用武之地了。
烤紐西蘭羊架配黑松露醬

Corner 18