🌃 餐廳主打法國菜,位於尖沙咀柯士甸道, 鄰近於港鐵佐敦站D出口,餐廳屹立超過20年,雖然沒有瑰麗堂皇嘅裝修,留下的是一份充滿歷史嘅人情味, 就像法國家庭小餐館一樣,給人一種溫馨的感覺。.🌃 餐廳晚餐以私房菜形式,一直採用會員預約制, 是首批於openrice上線嘅餐廳,私房菜晚餐價格相宜, 人均消費只需500蚊。.~🍅 女人的心👉 由老闆娘悉心設計的餐湯, 首先飲由蕃茄盛裝的凍湯, 內裏是西瓜沙冰,飲落十分清甜, 跟住可以食埋蕃茄嘅果肉,酸酸甜甜好開胃,然後就可以飲南瓜魚湯,飲落係和暖的,層次感十分豐富,變幻莫測 ,就像女人的心很難觸摸一樣。.🥓 巴馬火腿鮮果👉 這是一個開胃前菜組合, 用上了鹹香的巴馬火腿, 夾住爽甜的哈蜜瓜,一凹一凸天作之合的配搭, 仲有新鮮沙律菜、鮮果同埋紅酒果凍 一齊食, 滿足感大提升。.🥗 香煎鵝肝伴黑魚子醬👉 鵝肝表面煎得香脆焦香, 脂香細膩感滿滿,配搭了黑魚子醬, 將鮮味提升到另一個層次, 最後配搭了紅酒啫哩,酸甜嘅感覺有助解膩。. 🐚 雜錦海鮮盤伴香草汁二重奏👉 海鮮三層塔盛載了超多款海鮮,包括生蠔、鮑魚、翡翠螺、元貝、青口, 食落都幾鮮甜,再配搭了兩

~
🍅 女人的心

🥓 巴馬火腿鮮果

🥗 香煎鵝肝伴黑魚子醬

🐚 雜錦海鮮盤伴香草汁二重奏
👉 海鮮三層塔盛載了超多款海鮮,包括生蠔、鮑魚、翡翠螺、元貝、青口, 食落都幾鮮甜,再配搭了兩款不同風味的香草汁, 另外老闆娘更悉心加配了芝士蟹膏銅鑼燒, 用咗唔少嘅芝士、蟹肉絲同埋薯蓉, 食落十分creamy。

🐠 嫩煎三文魚
👉 鮮嫩的三文魚只經過輕輕 外煎,造就了外脆內嫩嘅效果,加上了刁草檸檬忌廉汁,為脂香感帶來小清新。

🍔 大啡菇素雞漢堡
👉 餐廳也為素食者度身訂做菜單, 用了大啡菇來取代漢堡包皮, 每一啖都係爆汁嘅感覺😍,中間夾住素雞, 口感像雞肉一樣十分逼真, 再加上迷迭香調味, 香味更加豐富

🔥 火焰雪山
👉 估不到呢個價錢仲可以食到火焰雪山呢個甜品, 老闆娘更唱上生日歌助興, 熄燈點火嘅效果十分難忘, 火焰雪山表面用上了蛋白霜, 內裏是朱古力雪糕, 有種冰火二重奏嘅感覺😍。

🍵 水果茶
👉 帶點桃香和熱情果風味, 有酸甜解膩嘅效果, 為呢一餐作過完美作結。
📍 Bon Appetit
尖沙咀柯士甸道154號花園大廈
=====================
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
最近好喜歡嘗試不同的私房菜~今次經朋友介紹去了一間尖沙咀的私房菜Bon Appetit,每日招待的人數不多,私隱度較高好舒服❤️店內的水晶吊燈和別致裝飾帶出了溫馨又浪漫的感覺❤️有機會要帶另一半撐枱腳先得🫶🏻❤️女人的心❤️先飲蕃茄盛裝的凍湯,之後飲南瓜魚湯✨蕃茄凍湯係沙冰質地,有西瓜甜味,南瓜和魚的鮮味恰到好處,質地滑口,女人的心是由這家老闆娘設計,而且好喝又特別的湯🍈巴馬火腿夾哈密瓜鹹香的巴馬火腿和甜蜜的哈密瓜,搭配玫瑰醬可以提鮮減咸✨清新和豐富的頭盤,令我更加期待後續的滋味❤️🍴香煎鵝肝配黑魚子醬香煎鵝肝表面酥脆內部柔軟濕潤,搭配黑魚子醬和紅酒啫喱的酸甜風味,帶出了奢華又豐富的口感🫶🏻🦪雜錦海鮮盤配香草汁二重奏海鮮拼盤有多款新鮮海鮮,紐西蘭有機生蠔海水味濃,藍青口新鮮好吃~搭配了兩款不同口味的醬汁,其中一個汁帶有泰式風味,另一個則稍微帶有一點辣味,兩款醬汁都十分特別,並能提升海鮮的鮮味🤭🐟嫩煎三文魚三文魚經過嫩煎烹調,口感外酥內嫩~搭配了特別的釣草檸檬忌廉汁,為魚肉帶來了一種清新風味🍔大啡菇素雞漢堡素食者也有選擇👍🏻使用大啡菇取代漢堡的麵包,大啡菇十分多汁~ 每一啖都很Juicy✨搭配了r

❤️女人的心❤️

🦪雜錦海鮮盤配香草汁二重奏

🐟嫩煎三文魚
嫩煎三文魚

🍔大啡菇素雞漢堡
素食者也有選擇👍🏻使用大啡菇取代漢堡的麵包,大啡菇十分多汁~ 每一啖都很Juicy✨搭配了rosemary汁,帶出濃郁的香草風味,令到漢堡再上一個層次
大啡菇素雞漢堡

🔥火焰雪山🔥
甜品表面上點燃烈酒,形成火焰效果🔥給予視覺上的震撼效果👍🏻加上老闆和老闆娘唱生日歌助興,感覺好像小時候家人跟我慶祝生日的感覺,好溫馨❤️ 火焰雪山由朱古力雪糕和蛋白霜製成,兩者不會做得太甜,多吃幾口也不會有很大的罪惡感🫶🏻

🍵果茶-桃和熱情果味
桃和熱情果的風味,清新的水果香甜帶出一個完美的結尾🌼
果茶

餐單由店主發辦~有不能吃的食材,在訂枱時間店主說明就可以了,不需要考慮吃什麼,省卻了很多煩惱😌輕輕鬆鬆吃一頓飯很難得的~
  • 火焰雪山
  • 香煎鵝肝配魚子醬
  • 巴馬火腿夾哈密瓜
  • 雜錦海鮮盤配香草汁二重奏
  • 嫩煎三文魚
  • 大啡菇素雞漢堡
  • 果茶
2023-12-02 133 瀏覽
私房菜?以往非常流行,那些年有不少電影以私房菜為主題,近幾年雖然不再是最熱門話題,但其賣點一向是高質,自家製,永不會輕易重複,所以這次走到接近尖沙咀韓國街, page 148酒店附近的花園大廈品嚐,一進去,店舖已經佈置了聖誕氣氛,來這裏吃聖誕餐絕對是最私人和最浪漫之選。🔹前菜🔹🔸冷熱女人的心(南瓜蕃茄冷熱湯)🔸🔸蕃茄蟹肉湯🔸蟹肉非常多,而且熱度,鮮味,平衡感都拿捏得非常好,想必預備此菜式是已下了很多功夫試驗,至於南瓜蕃茄冷熱湯叫女人的心,就是代表此款湯你飲到嘅湯為一冷一熱感覺,就像女生的心一樣,但最後結果還是令你愛不釋手,甜美度十足。此款菜式非常有心思,為餐廳一個主打湯,男女都會很愛。🔸沙律 : 帕爾馬火腿配哈密瓜🔸🔸素魚鮮果🔸數預先過給人的感覺會比較飽肚,會比較適合男士選擇,而Parma Ham不像坊間的非常鹹以造成強烈對比效果,味道比較上和哈密瓜接近,個人認為這是跟整體餐單而設。🔸打卡海鮮盆併香草汁二重奏🔸放封面,因為佢既有女生最愛的三層架,也有女生皆喜歡的海鮮,包括了藍青口,翡翠螺,紐西蘭生蠔,以及元貝同鮑魚。香草汁二重奏為自家調理香醋汁,以及傳統Cocktail汁,值得一提佢哋
懷舊大大個火焰雪山

🔹前菜🔹
🔸冷熱女人的心(南瓜蕃茄冷熱湯)🔸
🔸蕃茄蟹肉湯🔸

此款菜式非常有心思,為餐廳一個主打湯,男女都會很愛。

🔸沙律 : 帕爾馬火腿配哈密瓜🔸
🔸素魚鮮果🔸

沙律 : 帕爾馬火腿配哈密瓜

🔸打卡海鮮盆併香草汁二重奏🔸

放封面,因為佢既有女生最愛的三層架,也有女生皆喜歡的海鮮,包括了藍青口,翡翠螺,紐西蘭生蠔,以及元貝同鮑魚。香草汁二重奏為自家調理香醋汁,以及傳統Cocktail汁,值得一提佢哋調的醬汁非常出色,係一個必須要留意嘅項目。

🔹主菜🔹
🔸脆皮鴨配紅酒汁🔸

食到主菜,你就發現到點解要嚟私房菜食,鴨嘅外皮煎得非常香脆,但肉質仍然保持極度鮮嫩,配上紅酒汁同香滑薯蓉,整體配搭都非常得宜。

🔸香煎三文魚🔸

這個三文魚的功力在於就是表皮香脆可口,但仍然保持魚肉的口感同埋底層嘅嫩感。
其實最出色的就是餐廳能夠弄得不會太濃味,卻能保持到適當的鮮味。

🔹甜品🔹
🔸懷舊大大個火焰雪山🔸
重頭戲來了,年屆花甲之年的我,想當年見證著西餐在香港的興起,火焰雪山,就是我們帶着小朋友經常吃的甜品,職員會在現場即時用火燒雪糕,令雪糕完成冰火的口感,來到現今職員也會與時並進地問你相機準備好了沒有。除了賣相美麗外,最重要就是雪糕真的好食,而這道甜品配上飲品香桃熱情果茶,除了和冷熱餐湯首尾呼應外,也為這個晚餐畫上了最完美的結局。

絕對是聖誕,和節日紀念慶祝的好地方。
冷熱女人的心(南瓜蕃茄冷熱湯)
香煎三文魚
香桃熱情果茶
2023-11-20
懷舊大大個火焰雪山
沙律 : 帕爾馬火腿配哈密瓜
冷熱女人的心(南瓜蕃茄冷熱湯)
香煎三文魚
香桃熱情果茶
  • 火焰雪山
2024-03-21 10 瀏覽
要預約先可以上去食嘅穩世私房菜 去食嗰晚只有我地一枱 最驚豔到我係第一道上嘅湯 湯名係女人的心 凍嘅蕃茄配熱嘅南瓜湯一齊食 一冷一熱嘅配搭好創意 必試!!餐廳環境亦好有復古感覺 氣氛好適合celebration
朋友生日上網見到介紹就book左位黎試下,訂位講低生日會有張生日卡,食埋火焰雪山就最正套餐自己揀食咩,揀海鮮塔會比平時個餐貴多$100左右,不過抵食好味。兩個餐湯都好味,下次再黎我都係會再揀女人的心。沙律正常味道,個醬幾夾。鵝肝冇得輸,我係鵝肝愛好者,下次會再叫!巴馬火腿配鮮果估唔到佢上面仲有個玫瑰醬汁,有驚喜,個花味清新唔會有香精味海鮮塔全部海鮮都好鮮甜,有兩個醬可以配黎食,泰式嗰個會惹味啲,咁岩我地係焗蟹蓋,好正大菇好juicy,個醬好似都係蘑菇忌廉汁,愛菇之人必食,好大份食食吓都有啲飽燒鴨髀皮好脆肉質都啱啱好,切開嗰陣好香燒鴨味湧上鼻,意想不到係佢個紅酒汁酸酸甜甜好夾,本身以為食佢會食到好膩,點知反而食菇食到飽左要靠佢個紅酒汁開返胃跟住老闆好聰明,感覺到我哋開始飽到食唔落就將果茶同埋個天使麵一齊上嚟俾我哋解吓膩天使麵煮得味道同煙韌度啱啱好,我本身唔太食天使麵,但係飽到解埋褲頭帶既我地都有食晒佢最後上埋甜品火焰雪山,朱古力味雪糕偏苦唔太甜,啱晒食飽飽既我地道道菜都有驚喜我同朋友每道菜都食到係咁細細聲講好味,唔知有冇嘈親隔離台未食完已經諗定下次帶屋企人食同叫朋友食老闆員工都好nice

兩個餐湯都好味,下次再黎我都係會再揀女人的心。
沙律正常味道,個醬幾夾。

鵝肝冇得輸,我係鵝肝愛好者,下次會再叫!

道道菜都有驚喜
我同朋友每道菜都食到係咁細細聲講好味,唔知有冇嘈親隔離台
未食完已經諗定下次帶屋企人食同叫朋友食

老闆員工都好nice好好人,上蛋糕仲陪我一齊唱生日歌哈哈哈

抵食,食物質素平均同有水準,比預期中好味,就算飽左都會想食晒佢地

番茄蟹肉湯
女人的心(南瓜蕃茄冷熱湯)
煙三文魚沙律&香醋元貝沙律
鵝肝配魚子醬
巴馬火腿鮮果
海鮮塔
煙肉野菌天使麵
2024-01-30
生日
番茄蟹肉湯
女人的心(南瓜蕃茄冷熱湯)
煙三文魚沙律&香醋元貝沙律
鵝肝配魚子醬
巴馬火腿鮮果
海鮮塔
煙肉野菌天使麵
  • 香煎鵝肝配魚子醬
🍤 喂!去咗間老公訂嘅餐廳,真係味道正到爆炸,嗰啲香草及芝士焗大蝦,食落去蒜味十足,啖啖肉,鮮味登晒峰。大蝦超啱我口味,諗起都仲想再食!但講真,羊扒就咁啦,冇乜特別。不過,蕃茄南瓜湯就真係特別,熱辣辣嘅南瓜湯夾冷涼涼嘅蕃茄,兩種滋味混埋一齊,簡直係絕配,暖笠笠心窩!😋 高朋滿座嘅時候,沙爹牛肉串就最啱晒。嚼勁十足,味道夠哂香,醬汁配得好,真係食咗好滿足。至於天使麵,話說回來,係我食過嘅天使麵中算係好食嗰批,忌廉汁啱啱好,唔會太膩。🍰 當晚收尾嗰客火焰雪山,應該好正嘅,但可能因爲我唔飲酒,所以覺得酒味太重喇。下次跟老友仔再嚟,我會記住買多杯水傍邊,哈!總的來講,這家餐廳畀我嘅感覺係:舒服、特色,又唔錯食。記得要試哂成個菜單先得啊!

佐敦- Bon appetit 二人套餐 大約$1000/2位(收費或會視乎餐單變更)位於佐敦嘅法國私房菜,私心推介!$500/位起,菜式多元化,必須預訂留位呀!︎︎ ☘︎︎ ︎︎☘︎︎女人的心 💋 南瓜番茄湯➪嚐到南瓜打成湯的細緻幼滑、特別配上濃郁番茄冰沙,帶有酸甜口感。︎︎ ☘︎︎ ︎︎☘︎︎松露蘑菇湯➪爆多粒粒磨菇,太足料。配以黑松露風味,很不錯。︎︎ ☘︎︎ ︎︎☘︎︎巴馬火腿鮮果︎︎ ☘︎︎ ︎︎☘︎︎清新素魚鮮果紅酒啫喱呢度有提供素食可照顧素食者,而且烹調用料都出色!呢款素魚又冇骨,都幾好食呀😋︎︎ ☘︎︎ ︎︎☘︎︎ 雜錦海鮮盆配香草汁二重奏➪呢款雜錦海鮮盆包括青口、生蠔同翡翠螺、底層鮑魚同蕃茄芝士焗蠔。配上香草泰式汁同Cocktail sauce,好味!☘︎︎ ︎︎☘︎︎ 香草燒魚➪ 呢款炸魚釀喺黃椒度,炸得好香😍再配上沙律醬汁,非常juicy 呀~☺️☘︎︎ ︎︎☘︎︎ 香草燒雞卷➪ 雞卷香脆嫩滑👌👍💓︎︎ ☘︎︎ ︎︎☘︎︎ 脆皮鴨配紅酒汁➪ 呢個真心正,非常脆嘅鴨皮同埋嫩滑嘅鴨肉、再加上紅酒汁,真心好味☺️仲有薯蓉、紅酒啫喱~好得意嘅配搭!呢度嘅服務態度都非常好👍加上復古法國風,仲有落地玻璃望城市夜景,好舒服😌✨7.8/10分✨✨誠意之作🥳😝✨✨都滿足😂😂✨ ▼・ᴥ・▼#私房菜 #包場
佐敦- Bon appetit
二人套餐 大約$1000/2位
(收費或會視乎餐單變更)

位於佐敦嘅法國私房菜,私心推介!
$500/位起,菜式多元化,必須預訂留位呀!

︎︎ ☘︎︎ ︎︎☘︎︎女人的心 💋 南瓜番茄湯

︎︎ ☘︎︎ ︎︎☘︎︎松露蘑菇湯
➪爆多粒粒磨菇,太足料。配以黑松露風味,很不錯。

︎︎ ☘︎︎ ︎︎☘︎︎巴馬火腿鮮果
︎︎ ☘︎︎ ︎︎☘︎︎清新素魚鮮果紅酒啫喱

︎︎ ☘︎︎ ︎︎☘︎︎ 雜錦海鮮盆配香草汁二重奏

☘︎︎ ︎︎☘︎︎ 香草燒魚

☘︎︎ ︎︎☘︎︎ 香草燒雞卷

➪ 雞卷香脆嫩滑👌👍💓

︎︎ ☘︎︎ ︎︎☘︎︎ 脆皮鴨配紅酒汁

呢度嘅服務態度都非常好👍
加上復古法國風,仲有落地玻璃望城市夜景,好舒服😌

✨7.8/10分✨
✨誠意之作🥳😝✨
✨都滿足😂😂✨

▼・ᴥ・▼

#私房菜 #包場
2023-11-28 39 瀏覽
前菜:💕🍅女人的心 (南瓜蕃茄冷熱湯)像女人一樣,時冷時熱,先輕輕嚐嚐冰沙感的蕃茄肉,再喝下那一口暖暖微甜的南瓜蓉湯,高冷內帶點甜甜的,你取得那個平衡了嗎?🥗清新素魚鮮果 紅酒啫喱貴為wine tasting的常坐客,自然會被紅酒啫喱吸引,Q彈口感,素魚外貌與一般魚無分別,而吃入口幻感是「魚塊」帶點豆香味,心思之選~🦪🦞雜錦海鮮盆配香草汁二重奏.青口、生蠔、翡翠螺、鮑魚、蕃茄芝士焗蠔.配以香草泰式汁 & Cocktail sauce三層架海鮮點亮了整個飯局,相機先食,邊傾計邊品嚐海鮮的鮮,人都變得感性了!海鮮處理得到位,整潔衛生,醬汁帶出更多層次口感~主菜:🍔芝士焗釀大磨菇用mushroom代替burger,素雞扒、蕃茄粒粒、拉絲芝士、藜麥搭配醬汁,健康又飽肚,非常有驚喜~甜品:🌋 火焰雪山70年代經典傳統小食,用酒加糖火燒出來的燒焦蛋白,空氣感的蛋白外層,外熱內凍,入面係朱古力雪糕🍦先賞show後食,過癮🥰

前菜:
💕🍅女人的心 (南瓜蕃茄冷熱湯)
像女人一樣,時冷時熱,
先輕輕嚐嚐冰沙感的蕃茄肉,
再喝下那一口暖暖微甜的南瓜蓉湯,
高冷內帶點甜甜的,你取得那個平衡了嗎?

🥗清新素魚鮮果 紅酒啫喱
貴為wine tasting的常坐客,
自然會被紅酒啫喱吸引,Q彈口感,
素魚外貌與一般魚無分別,
而吃入口幻感是「魚塊」帶點豆香味,心思之選~

🦪🦞雜錦海鮮盆配香草汁二重奏
.青口、生蠔、翡翠螺、鮑魚、蕃茄芝士焗蠔
.配以香草泰式汁 & Cocktail sauce
三層架海鮮點亮了整個飯局,相機先食,邊傾計邊品嚐海鮮的鮮,
人都變得感性了!海鮮處理得到位,整潔衛生,
醬汁帶出更多層次口感~

主菜:
🍔芝士焗釀大磨菇
用mushroom代替burger,
素雞扒、蕃茄粒粒、拉絲芝士、藜麥搭配醬汁,健康又飽肚,
非常有驚喜~

甜品
🌋 火焰雪山
70年代經典傳統小食,用酒加糖火燒出來的燒焦蛋白,
過癮🥰
2023-11-22 47 瀏覽
Bon Appetit 慶典意法私房菜女人的心 南瓜番茄冷熱湯食剩指數:5/100個熱南瓜湯中間有番茄冷湯又冷又熱咁所以餐廳話個湯叫女人的心番茄冷湯有少少似沙冰南瓜湯都幾滑.松露蘑菇湯食剩指數:5/100飲得出蘑菇好多有少少顆粒感加埋松露幾香.巴馬火腿鮮果/清新素魚鮮果 紅酒啫喱食剩指數:5/100沙律有兩款素魚幾特別口感比真魚肉彈牙少少巴馬火腿同哈密瓜都夾火腿幾咸香但整體唔錯.雜錦海鮮盆配香草汁二重奏食剩指數:2/100海鮮盆每人有兩隻青口生蠔,翡翠螺,鮑魚,芝士焗蠔就每人一隻有香草泰式汁同Cocktail sauce我就海鮮配檸檬已經夠fresh夠鮮~.脆皮鴨配紅酒汁食剩指數:0/100鴨皮燒到香脆鴨髀肉質唔柴配紅酒汁唔錯.芝士焗釀大磨菇食剩指數:0/100呢道菜素食人士都ok兩塊大磨菇中間有芝士、素肉磨菇好juicy烤得好香.火焰雪山食剩指數:0/100上枱時淋上火焰好打卡好靚呢個經典既甜品唔係度度有得食外面係蛋白入面係朱古力雪糕蛋白好軟綿
[尖沙咀] Bon Appetit 慶典意法私房菜

但整體唔錯
雜錦海鮮盆配香草汁二重奏
食剩指數:2/100
海鮮盆每人有兩隻青口
生蠔,翡翠螺,鮑魚,芝士焗蠔就每人一隻
有香草泰式汁同Cocktail sauce
我就海鮮配檸檬已經夠fresh夠鮮~
鴨皮燒到香脆
鴨髀肉質唔柴
配紅酒汁唔錯
呢道菜素食人士都ok
兩塊大磨菇中間有芝士、素肉
磨菇好juicy
烤得好香
上枱時淋上火焰
好打卡好靚
呢個經典既甜品唔係度度有得食
外面係蛋白
入面係朱古力雪糕
蛋白好軟綿
【溫馨浪漫💞 隱世私房法國菜🇫🇷 20年OpenRice首批上線的西餐🔥】推薦程度:●●●●○抵食程度:●●●●○——— 【湯品】〈推薦🌟〉我嘅女人的心(南瓜蕃茄冷熱湯) 係老闆娘介紹,先享用蕃茄內嘅湯料再飲湯🥣 蕃茄心係冷凍嘅茄肉蓉🧊 做到沙冰質感,微帶酸性非常開胃✨ 南瓜湯香甜🎃 同蕃茄成強烈對比!老闆娘話好似女人心咁,忽冷忽熱,不過到最後都甜入心的🤭 好有意境、好浪漫嘅餐湯🧡 番茄蟹肉湯嘅蟹肉肉眼可見嘅足料,非常鮮甜✨ 湯水帶茄蓉質感,比南瓜湯更濃郁🥰 如果再少啲啲黑胡椒就perfect池🤏🏻【前菜】兩款前菜配料都大同小異~ 第一次食紅酒啫喱🍷 粒粒自家製、味道唔太濃烈唔嗆口✨ 入口Q彈,新體驗幾有趣!黑松露醬配鬆餅餅底多層、入口鬆化而唔會好重牛油味喧奪奪主🥰 經典嘅巴馬火腿鮮果都係水準之作🫶🏻【海鮮】〈推薦🌟〉雜錦海鮮拼盆配香草汁二重奏✨ 襯熱食嘅焗蟹蓋幾impressive✨ 有迷你通粉、薯泥、洋蔥等配料,味道層次好豐富,啖啖都唔同驚喜🫶🏻 帶子、鮑魚、螺同樣清爽彈牙;生蠔同青口清甜厚肉;各款海鮮都處理好先上碟,細心又保持到質素🥰【主菜】香煎三文魚表面好香脆可口、裡面保持到

推薦程度:●●●●○
抵食程度:●●●●○

———

【主菜】香煎三文魚表面好香脆可口、裡面保持到魚肉嘅juicy口感,配埋底層魚皮嘅嫩感,三個口感相輔相成好正🥹 大啡菇漢堡同樣有驚喜🌟 大啡菇超juicy,一咬爆汁💦 茄蓉、洋蔥粒、菇菌粒同煙肉碎等都幫助提升肉扒嘅口感同味道層次,加上巧妙利用大啡菇代替麵包,令整體比一般burger多汁同時少份膩感👍🏻

甜品】〈推薦🌟〉懷舊火焰雪山配香桃熱情果果茶呢個冰火交融真係同餐湯首尾呼應得好好👏🏼 除咗視覺享受,味道上都唔太甜🏔️ 加埋果茶清清口腔,為浪漫嘅晚餐劃上完美嘅句號🥰
2023-11-20 45 瀏覽
佐敦隱世法式私房菜唔係朋友帶路 都唔知有間法式私房菜環境舒適優雅 老闆好有禮貌 食物質素唔錯Soup❤️‍🔥女人的心先飲中間番茄凍湯再飲暖笠笠又香甜嘅南瓜湯好似女人個心咁 忽冷忽熱 最終都係甜嘅💕🦀 蕃茄蟹肉湯有好多蟹肉 味道清甜蕃茄湯酸酸甜甜 好開胃前菜有巴馬火腿鮮果同清新素魚鮮果好fresh🦪🐚 雜錦海鮮盤二重奏有自家製泰式香草汁同Cocktail 醬有鮑魚 生蠔 螺肉 帶子 青口 海鮮好鮮味 加上兩款汁好惹味用上三層架上枱啱哂打卡🍄 芝士焗釀大磨菇表面同底層都用上大磨菇 釀咗芝士 煙肉等配料中間仲夾住一塊素肉口感好似真肉 啱晒素食嘅朋友🦆脆皮鴨配紅酒汁脆皮鴨外皮香脆 肉質嫩滑 底下配有薯蓉 蔬菜等 加上紅酒汁好滋味🔥火焰雪山好懷舊 店員仲特意熄燈 令影相效果更靚香滑嘅泡泡包住中間香濃嘅朱古力雪糕 雙重口感享受記得要預約啊 😉
佐敦隱世法式私房菜

好懷舊 店員仲特意熄燈 令影相效果更靚
香滑嘅泡泡包住中間香濃嘅朱古力雪糕
雙重口感享受

記得要預約啊 😉
✒懶人先睇總結.❀食物:主打fushion菜式,包括法式、意式及中式。當中亦有唔少素食,同食素的朋友一齊來都無問題~❀服務:有小店的溫馨❀環境:有歐式古典的味道,望住尖沙咀景色食飯非常chill❀價錢:4人埋單 $2,000.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有興趣再詳細睇.唔係專門去搵絕對留意唔到呢一間私房菜,網上介紹呢一間小店已經開業了20年有多,作為首批於Openrice上線的餐廳亦收穫唔少好評。我同同行朋友一入門口就哇左一聲😂,對比平凡的大廈外表呢到會帶來一種反差感。首先映入眼簾的是一盞水晶吊燈,再來的就是無敵落地窗的景色及歐陸式的裝飾。昏暗的燈光下令氣氛更加有情調,非常適合情侶約會。.細看之下小店之内仲有一間房仔,其他客人被安置在内,我同同行朋友3人就獨佔大廳。另外感覺店内人手並唔多,所以一晚招呼的客人亦不多。私隱度上係唔錯的,有小店的溫馨~ 我地點了兩份2人套餐,大約人頭 $500。.🎈湯品 - 女人的心 (南瓜番茄冷熱湯)Combination聽落有點奇怪,但呢一個係我全晚的favourite,亦係店内的招牌菜式。碗中的南瓜湯係「熱」的部分,口感順滑

✒懶人先睇總結
❀服務:有小店的溫馨
❀環境:有歐式古典的味道,望住尖沙咀景色食飯非常chill

❀價錢:4人埋單 $2,000
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒有興趣再詳細睇
🎈湯品 - 女人的心 (南瓜番茄冷熱湯)

Combination聽落有點奇怪,但呢一個係我全晚的favourite,亦係店内的招牌菜式。碗中的南瓜湯係「熱」的部分,口感順滑creamy。而我最愛「冷」的部分,用了半個番茄殼裝滿番茄沙冰。甜甜的番茄加上香菜的味道,口感好特別~
🎈湯品 - 松露蘑菇湯

蘑菇湯既顆粒感比較重,明顯吃到一粒粒蘑菇的口感。味道同樣香濃。
🎈前菜 - 巴馬火腿鮮果
巴馬火腿包住哈密瓜,配搭獨特的玫瑰醬。旁邊仲有沙律同紅酒啫喱同水果作為伴菜。
🎈前菜 - 清新素魚鮮果

沙律部分同另一份前菜一樣,唔同既係巴馬火腿換成素魚。
你問我的話素魚調味係不錯的,煎得好香口,但同真魚仲有少少距離🤣
🎈海鮮 - 雜錦海鮮盆配香草汁二重奏

最打卡able的一道菜,用三層架上好適合港女(me)打卡😂 頂層的係青口,每人2隻;中層生蠔同翡翠螺;底層凍鮑魚同蕃茄芝士焗蠔。海鮮配搭兩款醬汁,分別係泰式香草汁及Cocktail sauce。
🎈主菜
由於我地同行4人,可以一齊過試四款主菜比較一下。當中有大磨菇既素食選擇。
👉 脆皮鴨配紅酒汁

我最喜歡這一道主菜,因為中意食香口野。鴨皮燒到非常香脆,一切就聽到碴一聲🤣!採用鴨髀位置,所以肉質唔會太鞋。
👉 芝士焗釀大磨菇

呢一道菜係比較喜出望外的,味道上重口味人士都會中意。我估概念係取自burger,因為兩塊大磨菇中間夾住煙肉、芝士、素肉等。一切開就爆汁,芝士味香濃好Juicy~
👉 香草燒雞卷

煙肉包住雞肉,中間卷入香菜及其他香料。外面的煙肉煎香後都幾香脆。
👉 香草燒魚
用一大個黃椒裝住燒魚,令到燒魚都有黃椒的味道~
🎈甜品 - 火焰雪山

另一款超打卡able的菜式,店員會於席前倒上冧酒,食客就可以近距離影低火焰!
而雪山就係由打發起的蛋白及朱古力雪糕整成,味道唔會太甜。
2023-11-15 51 瀏覽
私房菜自己就少食🥺唔係朋友叫我食我都未必去一食就俾我食到好食嘅私房菜🥰👀仲要係大家方便就腳嘅九龍區一入去好有家嘅感覺🏠餐廳環境好舒服不過!你地要食就一定要預約!唔係就會摸門釘🔥🔥🔥-❣️二人套餐-👩🏻女人的心成碗湯同菜式名一樣都係忽冷忽熱😝一大個凍冰冰蕃茄 食落其實係沙冰再配上濃郁嘅南瓜湯🎃完全係冰火交融❄️🔥🍅蕃茄蟹肉湯蟹肉滿滿🦀蕃茄味道夠曬出而蕃茄嘅酸甜酸甜 飲完人都開胃左💕🐷巴馬火腿配蜜瓜沙律平時食開巴馬火腿都係配紅酒多但配紅酒啫喱有種新奇感覺🍷再加上玫瑰醬嘅調味比淨巴馬火腿配蜜瓜更fresh🐟清新素魚配沙律望落一大舊魚塊其實係素魚來的💁🏻‍♀️主要運用麵筋而製成口感勁似嫩身厚肉嘅魚值得大家一試 會對素魚改觀❕🦪雜錦海鮮盤配香草二重奏港女三層塔就真係見唔少海鮮盤都會有三層塔嘅出現😍每層擺左唔同款式嘅海鮮幾乎平時食開嘅海鮮都會食到🤩🤩🤩配上Cocktail 汁同自家製泰式醬汁🙈汁汁配任何一款海鮮食都好出色🦆脆皮鴨配紅酒汁鴨鴨火喉岩岩好 唔會過火面層仲帶少脆身✨✨所以食落香口 唔鞋口🍄芝士焗大啡菇上碟一望以係大大個漢堡包其實係大啡菇版嘅漢堡包🍔🐥🐥中間夾雜素雞同炒鴨胸素雞同素魚都係一樣 口
私房菜自己就少食🥺唔係朋友叫我食我都未必去
一食就俾我食到好食嘅私房菜🥰
👀仲要係大家方便就腳嘅九龍區
一入去好有家嘅感覺🏠餐廳環境好舒服
不過!你地要食就一定要預約!
唔係就會摸門釘🔥🔥🔥

聞落陣陣蜜桃香味🫶🏻🫶🏻🫶🏻
唔只係聞落好香 飲落都啖啖果香味😚
水果茶

🍨火焰雪山
係終於!俾我食到!
完全係一個可以打到卡嘅靚靚甜品📸
蛋香層好穩 無沉過底🥚
知道要多酒精先會起到火
但佢地嘅酒精味唔重
中間仲係好濃郁嘅朱古力雪糕🍫
2023-11-15 36 瀏覽
唔講唔知原來佐敦有一間隱世法國私房菜已開業廿年之久,雖然裝潢擺設有些歷史,但亦令人感到溫馨,除可眺望九龍木球會開揚景色外,私隱度亦十分高,價錢亦合理,不失為聚會好地方😌Bon Appetit《二人套餐》($500/位).【湯品】🍴番茄蟹肉湯味道帶酸且有濃郁茄香,而且有質感,蟹肉份量又不少,夠晒真材實料😌【前菜】🍴清新素魚鮮果素魚口感似魚,味道幾特別,伴以紅酒製成啫喱及哈密瓜同食,清新又解膩😌【海鮮】🍴雜錦海鮮盆配香草汁二重奏 海鮮盆有3層,底層有帆立貝、芝士焗釀蟹蓋、香草及芝士焗鮑魚;中層有紐西蘭生蠔;底層有青口及翡翠螺。海鮮整體不錯,伴餐廳自家製泰式香草汁同食更滋味,推介👍🏻【主菜】🍴芝士焗釀大磨菇 賣相與burger無異,大磨菇厚肉又juicy,中間夾有芝士及雜菇,邪惡又有口感😌【甜品】🍴火焰雪山店員於甜品淋上酒及點火,藍色火光好IGable,中間嘅朱古力雪糕唔太甜,食落又有酒香,推介👍🏻🍴清香果茶味道唔甜,有淡淡熱情果香味,飽足過後飲杯熱茶舒服又解膩😌

Bon Appetit《二人套餐》($500/位)
【湯品】

🍴芝士焗釀大磨菇

甜品
🍴火焰雪山

🍴清香果茶
味道唔甜,有淡淡熱情果香味,飽足過後飲杯熱茶舒服又解膩😌

2023-11-15 32 瀏覽
今次朋友帶我嚟尖沙咀試吓呢間首批上線隱世私房西餐。今次我就試咗以下款式:.🟠 冷熱女人的心呢個招牌湯的名字好特別,實際上係南瓜蕃茄冷熱湯,凍咗嘅番茄部分好似沙冰加上番茄肉。而南瓜湯就有甜甜地熱辣辣嘅感覺,好似女人忽冷忽熱的性格,好好飲又好特別!🟢巴馬火腿鮮果沙律除左有蔬菜做底,仲有火龍果、士多啤梨和紅酒果凍。巴馬火腿環繞著哈密瓜,整體嚟講都好match! 🔵雜錦海鮮盆配香草汁二重奏有青口、生蠔、翡翠螺、鮑魚和元貝,款式多又新鮮。餐廳仲提供自家製香草泰式汁,味道更加豐富😋🟡芝士焗釀大磨菇好好味嘅主菜,上下層都有一個厚厚的大磨菇,中間就有像真度極高嘅素肉,配菜亦都唔錯👍🏻🟣火焰雪山雪山入面係朱古力雪糕,外層鋪滿左蛋白糖霜。餐廳仲會倒上冧酒點燃雪山,唔只好食,仲好啱打卡!最後,餐廳仲比左清香果茶我地享用,整個用餐體驗都好愉快🥰
🟠 冷熱女人的心

🟢巴馬火腿鮮果沙律

🔵雜錦海鮮盆配香草汁二重奏

🟡芝士焗釀大磨菇

🟣火焰雪山

最後,餐廳仲比左清香果茶我地享用,整個用餐體驗都好愉快🥰