在數年前曾經到訪過白鷺湖畔的 ʙɪʟʟᴏᴡ被那滿滿的休閒氛圍感所吸引 白色獨立豪宅般的外國度假風情也很印象深刻今次在假日中午前再次到訪 雖然天氣沒有上次的好 不過整體也多了一份恬靜感裝潢跟上次到訪時都沒有太大改動 一樣美美的設室內 / ᴏᴜᴛᴅᴏᴏʀ ᴘᴇᴛ-ғʀɪᴇɴᴅʟʏ 用餐區因為早到了的關係 幸運獲得室內湖邊座一枚假日的餐牌除了單點的各式小食 主菜 甜點外還有包括餐湯/沙律 飲品的 ʙʀᴜɴᴄʜ sᴇᴛ恰好我們都不算太餓 就點了兩款分享  𓋪 ᴄᴀʀʀᴏᴛ sᴏᴜᴘ𓋪 ʙɪʟʟᴏᴡ ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ全日早餐 ʙʀᴜɴᴄʜ sᴇᴛ 是假日必點選項吧 香滑炒蛋配上大菇 煙肉 薯餅 肉腸等熟悉組合若能增添一點獨特食材 相信吸引力也會大增 ~當天餐湯為清香的甘荀湯 色澤艷麗口感可以更濃厚一點 𓋪 ᴅᴇᴇᴘ-ғʀɪᴇᴅ ʙᴇᴇғ ᴄʀᴏǫᴜᴇᴛᴛᴇ ᴡɪᴛʜ ᴡᴀsᴀʙɪ ᴀɪᴏʟɪ另外也嘗了特別的牛內可樂餅有別於平常吃到的軟稔牛肉餡ʙɪʟʟᴏᴡ 的可樂餅是牛肉絲般略為結實的質感具嚼勁 相對也比較果腹配上青芥末蛋黃醬更添開胃惹味!𓎾 ʟᴏɴɢᴀɴ ᴘᴀʀᴀᴅɪsᴇ𓎾 ʟ
在數年前曾經到訪過白鷺湖畔的 ʙɪʟʟᴏᴡ

𓋪 ᴄᴀʀʀᴏᴛ sᴏᴜᴘ
𓋪 ʙɪʟʟᴏᴡ ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ
全日早餐 ʙʀᴜɴᴄʜ sᴇᴛ 是假日必點選項吧
香滑炒蛋配上大菇 煙肉 薯餅 肉腸等熟悉組合
若能增添一點獨特食材 相信吸引力也會大增 ~
當天餐湯為清香的甘荀湯 色澤艷麗
口感可以更濃厚一點
另外也嘗了特別的牛內可樂餅
有別於平常吃到的軟稔牛肉餡
ʙɪʟʟᴏᴡ 的可樂餅是牛肉絲般略為結實的質感
具嚼勁 相對也比較果腹
配上青芥末蛋黃醬更添開胃惹味!
𓎾 ʟᴏɴɢᴀɴ ᴘᴀʀᴀᴅɪsᴇ
𓎾 ʟᴀᴛᴛᴇ
ʙʀᴜɴᴄʜ sᴇᴛ 加 ʜᴋᴅ 𝟷𝟻 / ʜᴋᴅ 𝟹𝟶 可配精選茶或咖啡
友人龍眼茶帶點清香蜜香 也可去一下膩感
拿鐵入口溫和 邊享用邊飽覽美色實在愜意!

在這裡度過了很放鬆的一頓早午餐
也有幾條巴士路線經過附近 步行𝟷𝟶 分鐘即可抵達
不過班次都較疏 要注意搭乘時間
有機會也想要在天朗氣清時再訪呢
2024-02-24
在白鷺湖逛了一圈後,決定在隔離的西餐廳吃個下午茶才離開,畢竟山長水遠來到,一定要盡興而歸。🚇交通:在金鷺湖的旁邊,一樣的交通路線。🏠環境:跟金鷺湖的設計風格差不多,但比金鷺湖增設了室外用餐區,感覺更有渡假風情。而室內有片無遮掩的落地玻璃窗,更近距離望向湖景,好似置身室外般,打卡一流。近門口右邊是廚房,左邊是整齊的座位,亦有面向湖畔的吧枱,整體是寫意清幽,很適合情侶或閨密到訪。🤵🏻服務:人手下單,收取加一,可以携帶寵物用餐,順帶一提是附有許多流浪貓,建議貓奴自備貓零食給主子🐈,🐈他們好喜歡。🍽️茶市:提供下午茶套餐,但不包飲料,需另外收費。🥪Grilled Ham & Cheese Sandwich with Fries $118份量挺多和厚身,用了麥方包更健康,方包中間夾了火腿、🧀芝士碎和表層的芝士片,所以芝士味很濃,入口有點乾身,如果加多蔬菜會更好。🍔Handmade Beef Burger with Fries $148🥰這個漢堡的牛肉味很突出,未吃已聞到濃烈的焦香牛肉,點單時可吩咐切一半或原個上,切開一半的肉排可見很厚身,壓一壓就有肉汁擠出來😚,入口的確是多汁又夠焦香🤤。由於我們不
🚇交通:在金鷺湖的旁邊,一樣的交通路線。
🏠環境:跟金鷺湖的設計風格差不多,
但比金鷺湖增設了室外用餐區,
感覺更有渡假風情。
而室內有片無遮掩的落地玻璃窗,
更近距離望向湖景,
好似置身室外般,打卡一流。
近門口右邊是廚房,
左邊是整齊的座位,
亦有面向湖畔的吧枱,
整體是寫意清幽,
很適合情侶或閨密到訪。
🤵🏻服務:
🍽️茶市:
提供下午茶套餐,
但不包飲料,需另外收費。
份量挺多和厚身,用了麥方包更健康,
🥰這個漢堡的牛肉味很突出,未吃已聞到濃烈的焦香牛肉,點單時可吩咐切一半或原個上,切開一半的肉排可見很厚身,壓一壓就有肉汁擠出來😚,入口的確是多汁又夠焦香🤤。由於我們不想吃薯條,所以特意叫走。
🍎Classic Apple Crumble with Vanilla Ice Cream $128
這與平常的蘋果批不同,
😆沒有那層酥皮,用杯盛戴滿滿的蘋果粒,
配上煉奶和雲呢拿忌廉,
果肉有濃濃的肉桂味😍,口感依然有點嚼口,味道比平常不會感到那麼膩😋。
☕️Cappuccino $30
😉正常入口順滑不苦澀,雖然沒有拉花,
但有湖景襯托。
2024-02-05
2024-02-04 1079 瀏覽
今日去了一間很特別的高級餐廳吃晚飯!在香港海景餐廳就好多,但有湖畔著的餐廳就少有,這裡環境清幽恬靜,感覺好像去了外國一樣。餐廳有室內和室外選擇,我們揀咗室外今日天氣好舒服吹著微風。🍁「秋日限定套餐」🍁頭盤「Hamachi Carpaccio with Fresh Fig」油甘魚薄胡配無花果🥗這款菜式很精美,色彩繽紛芒果醬汁很香甜,油甘魚新鮮配無花果味道很夾。SOUP湯🫕「Lobster Consommé . Grilled Lobster Tail」龍蝦清湯•烤龍蝦尾🦞這龍蝦湯店員會在人客面前用玻璃樽倒落已放龍蝦肉的湯碗內,打卡一流📸熱辣辣龍蝦清湯非常之鮮甜,有別一般西式做法加忌廉,而是用上龍蝦煲燉出來,真的所有精華都在此碗湯上。MAIN COURSE主菜「U. S Short Rib with Mashed Pumpkin and Asparagus」美國牛小排配南瓜茸及蘆筍🥩牛小排肉身很厚,肉質嫩滑煮得夠腍身,入口即化的感覺,濃濃牛肉醬汁加上南瓜茸一起吃特別鮮甜美味,蘆筍車厘茄也很新鮮爽脆。DESSERT甜品「Rose Cheese Cake with Honey Yogurt I

餐廳有室內和室外選擇,我們揀咗室外今日天氣好舒服吹著微風。

🍁「秋日限定套餐」🍁

主菜
美國牛小排配南瓜茸及蘆筍🥩

DESSERT
甜品
「Rose Cheese Cake with Honey Yogurt Ice-cream」
玫瑰芝士蛋糕配蜂蜜乳酪雪糕🍰

玫瑰香味很出,啫哩面很清甜,軟綿綿芝士蛋糕配蜂蜜很幼滑香甜,再加埋乳酪雪糕口感更豐富。
「Cream of Mushroom Soup with Puff Pastry • Baked Portobello Mushroom」
酥皮忌廉蘑菇湯•焗大啡菇🍄

酥皮焗起超鬆脆,內裡滿滿香濃蘑菇打成的蘑菇茸湯非常鮮甜美味,啖啖蘑菇肉很開胃,烤焗大啡菇很爽脆。
「Provencal New Zealand Rack of Lamb • Grilled Vegetables」
新西蘭普羅旺斯羊架•烤蔬菜🐑

這款菜式很吸睛,羊架肉很厚烤得很鬆化,做到外脆內軟的感覺,羊肉嫩滑鮮甜,沒有油膩感。
「Earl Grey」
伯爵茶☕️
還點了一杯伯爵茶☕️,味道香濃有茶香吃完主菜喝這款茶消化一下,感覺很舒服。

• 新西蘭普羅旺斯羊架•烤蔬菜
  • 酥皮忌廉蘑菇湯•焗大啡菇
  • 美國牛小排配南瓜茸及蘆筍
  • 龍蝦清湯•烤龍蝦尾
  • 油甘魚薄胡配無花果
2024-01-24 970 瀏覽
這間歐陸西餐廳位於大埔的小白鷺湖互動中心,前身是小白鷺餐廳,裝潢同樣以純白小木屋歐陸風為主題,設有戶外座位更是寵物友善餐廳,裡裡外外均能欣賞到無敵白鷺湖景,適合約會或慶祝,建議預先訂座。主打多國菜,將西餐加入不少自家創意。晚市設有秋日限定套餐,或可單點餐牌。餐包三款不同的新鮮麵包很鬆軟,蘸上自家製牛油香滑細膩。香煎帶子.磯燒鮑魚配西瓜 - $178數隻雪白肉厚的鮮帶子爽滑彈牙,磯燒鮑魚炆得鮮嫩彈牙而不柴,鮑魚味濃郁、鮮甜味明顯,酸甜的西瓜絲很解膩。波士頓龍蝦扁意粉 - $298半邊波士頓龍蝦肥美飽滿,拆出原隻龍蝦鉗肉,龍蝦肉緊實有彈性,肉汁又香又甜,更有少許甘香的龍蝦頭膏;煙韌彈牙的扁意粉掛滿濃稠的龍蝦汁,更有數粒車厘茄。香煎智利鱸魚.炒菠菜.奶油焗薯.蜂蜜芥末醬 - $338超大塊鱸魚扒,潔白緊緻的魚肉嫩滑細膩,油份適中,魚皮薄脆鹹香,完全無魚刺,甜辣的蜂蜜芥末醬正好解膩,還有綿密的奶油焗薯和清新的菠菜。奶油菠菜 - $78細嫩的菠菜很清新,幼滑的奶油富奶香,去除菠菜本身獨特的苦澀味。

餐包

餐包
三款不同的新鮮麵包很鬆軟,蘸上自家製牛油香滑細膩。
香煎帶子.磯燒鮑魚配西瓜

奶油菠菜

奶油菠菜 - $78
2024-01-23
2023-12-24 1357 瀏覽
聖誕節梗係要搵一間有氣氛嘅餐廳慶祝吓啦🥰 我就去咗大埔小白鷺呢間餐廳😍 我揀咗坐室外露台❤️ 因為佢哋個湖景真係好靚👍🏻 啱晒我打卡😆 同埋佢哋好貼心❤️ 每台都有個暖火爐😎 所以就算天氣凍啲都唔怕啦🥰我哋叫咗兩個lunch set🥰 已經包咗沙律🥗或者餐湯🥣 同埋主菜🍝 當日個餐廳係椰菜花湯🥬 佢帶少少酸瓜嘅味道幾特別😍Slow Cooked Beef Short Rib Sukiyaki Linguine With Japanese Egg Yolk 🐮 ($178)慢煮牛肉朔滿晒壽喜燒汁味🥰 味道濃郁😍意粉面頭仲有隻蘭王蛋黃🥚 食落更加滑身☺️Fettuccine With Smoked Salmon. Asparagus. Cream Sauce🐟 ($178)每條意粉都掛滿咗忌廉汁🥰 面頭仲有好多三文魚、三文魚子同埋蘆筍😍 口感豐富❤️Chamomile🍵 (跟餐加$15)望住個靚靚湖景嘆返杯熱茶真心好正❤️Rose Latte ($60)咖啡帶上淡淡的玫瑰香🌹

Chamomile🍵 (跟餐加$15)
望住個靚靚湖景嘆返杯熱茶真心好正❤️

Rose Latte ($60)
咖啡帶上淡淡的玫瑰香🌹
聖誕節
⼀早預約左Billow同男朋友慶祝紀念日點知連續幾日雨幾驚假期都落雨🥲好好彩紀念日當日天氣轉晴仲有少少藍天添🤩藍天白雲綠草鏡湖先係我想要嘅野🥰本身以為Billow好難去但其實喺大埔墟轉小巴去都好方便我得登揀左近傍晚時間去咁就日夜景都可以欣賞到🤩入未餐廳前我地先環湖遊覽下先地方唔算好大靜靜地散步都好快行遠不過有驚喜係呢度有好多親人小貓原來餐廳有主動俾食物同居所佢地👍👍自由又飽足安全嘅小貓好開心行完就入餐廳嘆冷氣😂嘆住冷氣賞湖又係另一種享受望住夜幕低垂湖邊燈光漸黃真係好浪漫❤️食物方面我地share 左French gourmet menu另加前菜主菜兩份分食物擺盤精緻見到已令人食欲大增❤️慢煮法國鴨胸。黑櫻桃汁鴨胸肉結實唔乾柴配黑櫻桃汁少少酸甜鴨香味更濃香煎帶子。磯燒鮑魚配西瓜三種不同口感鮑魚鮮嫩帶子軟滑西瓜爽脆合而為⼀和而不同馬賽海鮮湯海鮮味香濃內𥚃有幾款海鮮包括有鮮蝦、青口、帶子等等香煎智利鱸魚。黑橄欖。菠菜蓉。牛油檸檬汁魚皮煎得香脆魚肉潔白嫩滑😍頂上仲有烏魚子鹹鮮味香底下嘅菠菜蓉香甜冬蔭公海鮮燴飯冬蔭公酸酸辣辣非常醒胃🌶️海鮮足料尤其小魷魚大隻鮮甜甜品梳乎厘薰衣草雪糕薰衣草雪糕充滿田園風
⼀早預約左Billow同男朋友慶祝紀念日

我地share 左French gourmet menu
另加前菜主菜兩份分

食物擺盤精緻
見到已令人食欲大增❤️

慢煮法國鴨胸。黑櫻桃汁
鴨胸肉結實唔乾柴
配黑櫻桃汁少少酸甜
鴨香味更濃

香煎帶子。磯燒鮑魚配西瓜
三種不同口感
鮑魚鮮嫩
帶子軟滑
西瓜爽脆
合而為⼀和而不同

馬賽海鮮湯
海鮮味香濃
內𥚃有幾款海鮮
包括有鮮蝦、青口、帶子等等

香煎智利鱸魚。黑橄欖。菠菜蓉。牛油檸檬汁
魚皮煎得香脆

冬蔭公酸酸辣辣非常醒胃🌶️
海鮮足料
尤其小魷魚大隻鮮甜

甜品梳乎厘薰衣草雪糕
薰衣草雪糕充滿田園風味非常特別!
梳乎厘輕軟不過甜
少少砂糖增加左沙沙口感
好味❤️

Billow 環境優美
氣氛悠閑舒
喺呢度用餐確實係不⼀樣嘅慶祝節目🥰
2024-05-05
紀念日
今日又去咗大埔白鷺湖度食野,間中餐廳,今次就食西餐廳!餐廳環境氣氛好舒服,望住湖景好寫意佢哋有法式一人餐,不過我哋見到散叫Menu都好吸引,就決定散叫香煎帶子磯燒鮑魚配西瓜前菜,西瓜用醋醃過,酸酸甜甜好開胃海膽燴飯香煎帶子黑魚子醬好Rich嘅海膽醬燴飯,加上上面嘅帶子好新鮮!燒黑鱈魚鴻喜菇鰹魚湯呢一碟餸超好食,黑鱈魚油香豐富啖啖肉,配埋魚湯好解膩焗經典蘋果酥雲呢拿雪糕最後當然唔少得食得個甜品,蘋果金寶夠香脆,蘋果好香肉桂味
今日又去咗大埔白鷺湖度食野,間中餐廳,今次就食西餐廳!

餐廳環境氣氛好舒服,望住湖景好寫意

香煎帶子磯燒鮑魚配西瓜
前菜,西瓜用醋醃過,酸酸甜甜好開胃

海膽燴飯香煎帶子黑魚子醬
好Rich嘅海膽醬燴飯,加上上面嘅帶子好新鮮!

燒黑鱈魚鴻喜菇鰹魚湯
呢一碟餸超好食,黑鱈魚油香豐富啖啖肉,配埋魚湯好解膩

焗經典蘋果酥雲呢拿雪糕
最後當然唔少得食得個甜品,蘋果金寶夠香脆,蘋果好香肉桂味
哩間餐廳聽就聽過.一直都好想去.但係大埔對於住觀塘既我嚟講真係有幾遠.所以今次揀咗母親節一家人過去試吓🥰食物方面:落單後會有餐包⚪️白酒煮大硯大硯真係好大隻.整理得幾好無咩沙.好有海水味幾鮮甜!⚪️波士頓龍蝦扁意粉龍蝦好彈牙意粉煮得啱啱好.加埋龍蝦汁好惹味😊⚪️ Sapporo整體方面:餐廳真係好令好舒適.有分全室內同半露天既枱.落雨所以9成人都座哂全室內.雖然落雨影唔到藍天白雲嘅相.但整體都好舒服都影到令相😝如果好天一定仲令.食物全部即叫即整.店員都好多同好nice.下次好天一定要再黎試下其他野食👅雖然交通唔算好方便.但係大埔都有穿梭巴士.我地帶住小朋友就直接call車去到門口🙌🏻
哩間餐廳聽就聽過.一直都好想去.
但係大埔對於住觀塘既我嚟講真係有幾遠.
所以今次揀咗母親節一家人過去試吓🥰

食物方面:

落單後會有餐包

⚪️白酒煮大硯
大硯真係好大隻.整理得幾好無咩沙.
好有海水味幾鮮甜!

⚪️波士頓龍蝦扁意粉
龍蝦好彈牙意粉煮得啱啱好.
加埋龍蝦汁好惹味😊

⚪️ Sapporo

整體方面:
餐廳真係好令好舒適.有分全室內同半露天既枱.
落雨所以9成人都座哂全室內.
雖然落雨影唔到藍天白雲嘅相.
但整體都好舒服都影到令相😝

如果好天一定仲令.食物全部即叫即整.
店員都好多同好nice.
下次好天一定要再黎試下其他野食👅
雖然交通唔算好方便.但係大埔都有穿梭巴士.
我地帶住小朋友就直接call車去到門口🙌🏻
2024-05-08 0 瀏覽
📍 Billow - 大埔一直都好想黎~睇下夜景呢度分別有中餐同西餐分區!夜晚黎得緊係食浪漫既西餐❤️一打開餐牌睇到啲名覺得好特別🙆🏻‍♀️全部都係好有驚喜既款式味道係未試過😙果然除咗環境特別氣氛之外連食物都好特別!✨ 油甘魚薄切配芒果薑汁魚肉薄切嫩滑,搭配新鮮芒果的甜蜜和薑汁的微辣,味道豐富而平衡。每一口都散發出新鮮的鮮魚風味和芒果的清新果香,係一道開胃之頭盤🫶🏻✨ 香煎帶子•磯燒鮑魚配西瓜帶子經過香煎,表面金黃酥脆,內部保持著嫩滑的質感。搭配磯燒鮑魚的鮮美口感,而西瓜的清爽甜蜜則為這道菜增添了意外的層次。✨ 冬陰海鮮燴飯•帶子•魷魚•大蝦•青口以帶子、魷魚、大蝦和青口為主要食材,呈現了豐富的海鮮風味。燴飯煮得香氣四溢,米飯入口軟糯,充分吸收了海鮮的鮮味。每一口都散發出濃郁的海洋風味。冬陰功汁帶有少許辣味,更提升整個飯既層次感🤭✨ Billow's 提拉米蘇最特別既係可以自行決定落唔落咖啡酒!它以層層疊疊的香濃馬斯卡彭奶酪、咖啡浸泡的蛋糕片和可可粉組成。每一口都帶來濃郁的咖啡香氣和奶酪的柔滑口感,令人陶醉。這款提拉米蘇融合了甜蜜和苦澀的平衡🍮✨ 酥脆窩夫•松露蜂蜜•焦糖香蕉•雲呢拿雪糕窩
📍 Billow - 大埔

一直都好想黎~睇下夜景
呢度分別有中餐同西餐分區!
夜晚黎得緊係食浪漫既西餐❤️
一打開餐牌睇到啲名
覺得好特別🙆🏻‍♀️全部都係好有驚喜既款式
味道係未試過😙
果然除咗環境特別氣氛之外
連食物都好特別!

✨ 油甘魚薄切配芒果薑汁

✨ 香煎帶子•磯燒鮑魚配西瓜

✨ 冬陰海鮮燴飯•帶子•魷魚•大蝦•青口
以帶子、魷魚、大蝦和青口為主要食材,呈現了豐富的海鮮風味。
冬陰功汁帶有少許辣味,更提升整個飯既層次感🤭

✨ Billow's 提拉米蘇
最特別既係可以自行決定落唔落咖啡酒!
每一口都帶來濃郁的咖啡香氣和奶酪的柔滑口感,令人陶醉。
這款提拉米蘇融合了甜蜜和苦澀的平衡🍮

✨ 酥脆窩夫•松露蜂蜜•焦糖香蕉•雲呢拿雪糕
窩夫外層酥脆,內部鬆軟,口感豐富。
松露蜂蜜為整道菜帶來了深厚的香甜味道,與焦糖香蕉的甜蜜和香氣相得益彰。
最後,配上香滑的雲呢拿雪糕,增添了冰涼的口感和濃郁的奶香味。

2024-05-07 0 瀏覽
情人節黎食情人節套餐,由大埔墟站搭的士入嚟10分鐘左右,唔知道原來有shuttle bus 來回。一嚟到就喺門口打個卡先,可惜似嚟咗少少對個湖嘅枱已經full左,所以坐返中間sofa位。一嚟到就已經係個set Menu度揀返自己想食咩main course,好快佢啲食物就嚟,應該都係準備定好晒。食物包括:- 麵包- 蠔湯/ 蘑菇湯- 牛扒/ 白雪魚- 雪吧甜品蠔湯好味,牛扒都好香,個魚都滑但冇乜魚味同埋唔係好鍾意果醬,甜品都正常。下次都會食返牛。🥳環境氣氛同服務都好好。#hkfoodsuggest

食物包括:
- 麵包
- 蠔湯/ 蘑菇湯
- 牛扒/ 白雪魚
- 雪吧甜品

環境氣氛同服務都好好。

#hkfoodsuggest
2024-02-14
情人節
2024-05-02 34 瀏覽
每次坐東鐵由大埔去大學站都會經過一個好似城堡既地方係湖既上邊! 係網上揾先知原來係間餐廳!所以今次就特登黎試下😊到步個門口好有歐陸感覺, 好高雅! 我地帶左狗狗所以就坐左係outdoor既地方, 雖然坐內園但環境都幾舒服👍🏾亦都可以見到內湖環境!我地就叫左份set menu同埋散叫左幾個items1/ 🌸Spring special set menu $498/人呢個套餐有齊哂前菜, 主菜同甜品, 首先前菜係香煎北海道帶子醃洋蔥芒果莎莎及三文魚籽, 帶子外層煎得金黃而內軟, 加埋醃洋蔥芒果等一齊食酸酸甜甜咁好醒神又開胃!之後到佢地既地中海魚湯🥣, 鮮味十足, 而且魚肉都唔少, 每一啖都好似精華咁!到左重頭主菜, 名為海陸雙拼! 有牛柳, 蟹鉗同龍蝦肉, 牛柳超級嫩口, 而且有鮮牛味😋五成熟真係冇叫錯!食到呢刻其實已經好飽, 再黎多個百香果慕絲蛋糕配薰衣草雪糕, 外表好精緻, 而雪糕香芋味濃郁👍🏾2/ 傳統生牛肉他他鵪鶉蛋黃 🥩$158同樣係開胃之選既牛肉他他, 食落酸酸地咁, 令人一啖接一啖😍3/ 海膽燴飯香煎帶子黑魚子醬 $268濃濃既海膽醬鋪滿整個飯, 加上黑魚子醬超豪華既組合😍飯

我地就叫左份set menu同埋散叫左幾個items

2/ 傳統生牛肉他他鵪鶉蛋黃 🥩$158
3/ 海膽燴飯香煎帶子黑魚子醬 $268
濃濃既海膽醬鋪滿整個飯, 加上黑魚子醬超豪華既組合😍飯食落好creamy而且粒粒分明👍🏾

4/ 番石榴青檸苦艾酒蘇打 $78
清新醒神, 岩哂我地坐outdoor時飲!🤩
5/ 雜莓薄荷葉檸檬皮梳打 $78
同樣岩哂唔想有酒精成分, 但又想杯飲品精緻既朋友!👍🏾
位於大埔小白鷺湖邊, 白色建築物充滿歐陸風情, 周圍都有靚靚打卡位~ 坐喺落地大玻璃窗旁用餐🍽️, 可以望到超美嘅湖景同一大片草地🌳, 餐廳更設有室外座位, 可以帶埋狗狗嚟🐶, 猶如置身於外國度假, 非常寫意~♡ 係假日同另一半/家人/閨蜜慶祝特別日子嘅好選擇👍🏻點菜後, 侍應會呈上一盤麵包🍞, 2款麵包都好軟熟, 可以塗上牛油食🧈 𓌈⸝⸝ 龍蝦清湯配燒龍蝦有別於平時飲開好濃稠嘅法式龍蝦湯, 龍蝦清湯更能帶出龍蝦嘅鮮味同香味, 加上龍蝦肉🦞, 鮮味十足!𓌈⸝⸝ 炒什錦蘑菇炒蘑菇🍄‍🟫調味唔錯, 有蒜香同橄欖油嘅香味𓌉◯𓇋⸝⸝ 新西蘭普羅旺斯羊架表面微微焦香, 肉質柔嫩, 而且肉汁豐富, 羊騷味唔重, 旁邊配上烤蔬菜𓌉◯𓇋⸝⸝ 燒黑鱈魚 • 鴻喜菇 • 鰹魚湯菜式上枱時, 店員會倒入鰹魚湯, 高湯帶出黑鱈魚嘅鮮味~ 魚皮微甜焦香, 魚肉嫩滑細緻, 好味😋!
係假日同另一半/家人/閨蜜慶祝特別日子嘅好選擇👍🏻

𓌈⸝⸝ 龍蝦清湯配燒龍蝦

𓌈⸝⸝ 炒什錦蘑菇
炒蘑菇🍄‍🟫調味唔錯, 有蒜香同橄欖油嘅香味

𓌉◯𓇋⸝⸝ 新西蘭普羅旺斯羊架

𓌉◯𓇋⸝⸝ 燒黑鱈魚 • 鴻喜菇 • 鰹魚湯
2024-04-28
  • 燒黑鱈魚.松本茸.鰹魚湯
2024-04-28 20 瀏覽
之前成日搭火車經過大埔都見到白鷺湖餐廳😚呢日週末去到食Brunch,係大埔港鐵站附近有Shuttle Bus去到,大約10mins就到,其實都幾方便😝餐廳環境舒適,而且店員服務殷勤,好適合同朋友黎Chill一下~❤Brunch包括田園沙律同餐湯以及主菜☺亦可以加$15要特選茶飲/汽水或者加$30選擇咖啡☕💫 自家製牛肉漢堡·煙肉·薯條 $188店員會細心詢問是否需要Share,如果係,上菜既時候會預先幫忙將漢堡分成兩份🍔漢堡麵包烤過後好酥脆,帶點牛油香;自家製牛肉漢堡扒好厚身,質地厚實重牛味😋配搭蕃茄片、芝士片、煙肉等好豐富。即炸薯條🍟亦好香口💫 美國安格斯肉眼扒(220g)·椰菜絲沙律·太陽蛋 $258呢款有驚喜到!😋肉眼扒上放上流心太陽蛋🍳,肉質軟嫩到十分輕易就能切開😍入口超細嫩、而且好有肉汁。簡單用海鹽已能提味😗

💫 自家製牛肉漢堡·煙肉·薯條 $188

2024-04-23 18 瀏覽
餐廳以白色為主調,搭配著落地大玻璃,散發出歐陸風情,有豐富的綠色盆栽點綴,配合湖畔景色,暫時遠離繁囂,享受浪漫情懷。我哋二人分別叫咗一個brunch set,前菜係餐湯同沙律。甘荀湯清甜可口,湯底濃郁,甘荀的香氣散發出來,令人胃口大開。田園沙律蔬菜新鮮豐盛,新鮮度和口感都很出色。各種蔬菜的組合搭配得宜,加上胡麻醬增添了豐富的層次感。自家製牛肉漢堡 · 煙肉 · 薯條 $188牛肉漢堡肉質鮮嫩多汁,搭配煙肉嘅酥脆同鹹香,增添口感,而薯條新鮮熱辣辣,另外配茄汁同蛋黃醬食列唔停口。美國安格斯肉眼扒 · 椰菜絲沙律 · 太陽蛋 $258肉眼扒質地嫩滑,如果更加厚切就完美啦,椰菜絲沙律的清爽與肉眼扒的鮮美形成了完美的對比,太陽蛋的蛋黃更是增添了豐富的口感層次。

甘荀湯
清甜可口,湯底濃郁,甘荀的香氣散發出來,令人胃口大開。

田園沙律

自家製牛肉漢堡 · 煙肉 · 薯條 $188

美國安格斯肉眼扒 · 椰菜絲沙律 · 太陽蛋 $258

💁🏻‍♀️環境💯 服務💯 但食物質素有待改善🫣⭐️摩洛哥燉雞(1.2kg) 粟子 黑水欖 鷹嘴豆 $688燉雞份量不少🫣 叫咗一個Happy Share 香葉味非常突出🤭 佢哋用鍋上 令到雞肉可以KEEP住熱辣辣👍🏻 但唔知係咪因為咁 變相雞肉唔算嫩滑😅香葉味好濃 個人覺得少少搶咗肉嘅味道🫣⭐️海膽燴飯 香煎帶子 黑魚子醬 $268顏色非常吸引🤩 不過海膽味唔算濃 而且只有一啖海膽刺身 略嫌唔太夠喉😛 香煎帶子唔算鮮 味道一般😅 欠缺驚喜😓⭐️意式紅酒燉牛膝配薯蓉 $238燉製嘅牛膝 非常入味😋 牛肉口感腍嫩 配合綿滑薯蓉 非常開胃👍🏻⭐️慢煮牛小排壽喜燒扁意粉配日本蛋黃 $178 口感唔似牛小排 反而少少似牛肋條 口感腍嫩 但就完全食唔到壽喜燒味道😅 似係蕃茄扁意粉多啲 整體味道正常😬⭐️時令鮮魚 (香煎比目魚) $198香煎比目魚帶有油香😋 口感嫩滑 而且配菜豐富款式多🤩 中間有芥末醬作調味 間中味蕾會被刺激到🤪 同其他食物相比 呢款味道比較正常 但如果減少一啲芥末味 可能比較好🤓⭐️焦糖鮮奶咖啡 $60 咖啡味偏濃🤎 焦糖味唔算突出 喜歡喝濃的 可能會鍾意😊
💁🏻‍♀️環境💯 服務💯 但食物質素有待改善🫣

⭐️海膽燴飯 香煎帶子 黑魚子醬 $268