2024-01-25 80 瀏覽
小白鷺有兩間餐廳,一間食中菜,一間食西餐,今日就揀咗先試吓佢嘅西餐,book 左坐窗口位,景觀非常開陽,一邊望住出邊嘅湖景一邊食lunch,真係非常relax,就算冇揸車嘅朋友都唔使擔心,有Shuttle Bus來往大埔墟火車站都非常方便餐廳下午有brunch,亦都有a la carte 選擇,選擇非常之多,滿足唔同人士需要✨自家製牛肉漢堡•煙肉•薯條$188餐廳好細心問客人需唔需要將漢堡包分兩件上,對比連鎖快餐店嘅漢堡包高級好多,麵包非常鬆軟,漢堡扒好足料,而且肉汁豐富,配埋煙肉,爽脆嘅生菜同芝士,真係超夾,薯條係屬於較粗身,炸到好香脆✨Cappuccinobrunch 加$30,就可以選擇咖啡,依杯泡沫咖啡做得好出色,咖啡同奶嘅層次感好分明,咖啡豆好香濃,牛奶好幼滑✨新西蘭普羅旺斯羊架•烤蔬菜$298羊架超大份,有4大條骨,每一塊都好厚肉,羊架烤到生熟程度剛剛好,肉質仲好Juicy,唔會太重羊羶味,配菜份量都好多,好多蘆筍,西蘭花,蕃茄,甘筍,調味都做得好好,好惹味

✨自家製牛肉漢堡•煙肉•薯條$188

✨Cappuccino

✨新西蘭普羅旺斯羊架•烤蔬菜$298

2024-01-23 56 瀏覽
性價比:🟢🟢🟢⚫⚫🧭美食體驗:終於成功食到小白鷺餐廳喇。想食的朋友唔好係openrice度搵,要係佢地個社交平台戈果度book位,假期去的話一定要book左位先,而且係要早一、兩星期book。閒日去可以walk in,但有個風險係比人包左個場搞婚宴,有次我就係去到摸左門釘。所以閒日要去都要打左電話book位先啊🚗交通:非常難去。只有兩個選擇:1.係最近的火車站坐的士過去;2.坐佢地半小時一班的穿梭巴士。我係今次有朋友渣車先會去,實在係太過折騰喇。餐廳隔離有個好大的停車場,係餐廳食野就可以免費泊車,呢方面幾好🧑‍🍳服務:好優秀,店員後生又有禮貌,我估餐廳的待遇應該唔錯。店員做野主動、盡心盡力,加一服務費值得比📸打咭體驗:一般。遠無想像中咁靚同埋咁易影到相。上網搵到的相都係d kol諗到極限先影得出的「上限」,佢最值得影的位係湖邊窗位,可惜原來係背光位黎,要影得靚唔準備個反光板/燈具根本做唔到。同時,靚位經常有人坐的,要打咭唔易。附近都仲有啲打咭位值得影下,例如花海,不過其實都唔係好特別?反而食物我覺得可以影得好好睇。因為佢地的餐枱好靚,可惜戶外椅全都係金屬做,好重好重,好難去擺個靚陣影相
性價比:🟢🟢🟢⚫⚫
反而食物我覺得可以影得好好睇。因為佢地的餐枱好靚,可惜戶外椅全都係金屬做,好重好重,好難去擺個靚陣影相,搞幾搞都無心機整。
所有的凍咖啡類都唔靚,影唔到相。
好在有朋友叫左熱咖啡。老實講凍飲方面我好失望,要知道凍飲咖啡類都係要加錢的,我朋友甚至為左幫我影相,叫左杯原價既dirty,杯野上到黎後我完全唔想影。喂呢杯野直接溝埋左喎......
🍳食物搭配:以前好似有下午茶餐,依家應該無喇。我地就叫左4個lunch set,2男2女啱啱好食得哂。如果係4個男仔100%唔夠食。甜品都太貴喇,望而卻步。
牛膝薯蓉果個餐幾好食。第一次食牛膝,不枉要238元,係唔錯,不過反正都咁貴,點解比咁少薯蓉呢......薯蓉根本完全唔值錢吧
牛肉意粉同埋三文魚寬條麵都幾好食。仲有個時令魚餐係比目魚黎,果個都好味。
然而,如果有人過黎食lunch,只係叫左果個比目魚餐,肯定食唔飽。又或者只係叫左三文魚寬條麵,就太過寡淡。
如果只係兩個人黎食,好大機會中伏。多人食share番d食物就剛剛好。
埋單每人250蚊,絕對係高價lunch黎,呢個價,唔影番夠本肯定唔得啊哈。
  • 牛膝薯蓉
難得放假,梗係去郊外唞下氣啦,之前上網睇過Billow有個靚湖景,今次仲俾我book到窗邊,對正個湖,岩晒打卡,雖然係室外,每張枱都有暖爐,一啲都唔覺得凍😊田園沙律/椰菜花湯🥣沙律菜好新鮮加上胡麻醬椰菜花湯飲落去有椰菜花粒同酸酸地好開胃慢煮牛小排壽喜燒扁意粉配日本蛋🥰牛小排經過長時間低溫烹調,肉質變得嫩滑😍壽喜燒汁甜中帶鹹,好有層次感,扁意粉煮得啱啱好,另一個亮點係流心日本蛋,當切開蛋的時候,蛋黃會緩緩流出,🤤與牛排和扁意粉混合在一起,為菜品帶來豐富的口感和濃郁的味道😚煙三文魚闊麵條。蘆筍。忌廉醬🍝三文魚好嫩滑,仲有三文魚子,加上忌廉汁,食落好有層次感😋蘆筍既清脆口感和綠色外觀為意粉增添了色彩同口感👍🏻

田園沙律/椰菜花湯🥣
沙律菜好新鮮加上胡麻醬

椰菜花湯飲落去有椰菜花粒同酸酸地好開胃

慢煮牛小排壽喜燒扁意粉配日本蛋🥰

煙三文魚闊麵條。蘆筍。忌廉醬🍝

2024-01-16 79 瀏覽
第二次來Billow吃飯,喜愛這裏風景優美,環境舒適,想不到晚上亦別有一番風景,盡享美景美食😋😋白酒煮大蜆($168)大蜆的肉質鮮嫩,口感極佳,加入白酒,增添一絲清爽的味道,非常適合作為開胃菜,讓人食欲大開。美國牛柳.芹菜蓉.意黃瓜.甘筍($308)牛肉質鮮嫩多汁,搭配蓬鬆的芹菜蓉,增加清新口感。意黃瓜和甘筍提供了清爽的口味和微妙的甜味。整體而言,每一口都充滿豐富層次感。海膽燴飯.香煎帶子.黑魚子醬($268)海膽燴飯的鮮味非常突出。燴飯的米粒煮得剛好,保持口感的彈性。香煎帶子的外層酥脆,內部保持了鮮嫩的質地。黑魚子醬提供了濃郁的鮮味,與海膽和燴飯相得益彰。黑松露忌廉寬條麵.雞樅菌.牛肝菌.羊肚菌($268)黑松露忌廉的香氣非常迷人,與寬條麵的結合非常完美。雞樅菌、牛肝菌和羊肚菌為菜品增添了豐富的口感和香味,味道濃郁。Billow (大埔)地址:大埔大埔滘紅林路2號白鷺湖互動中心地下B號舖

白酒煮大蜆($168)

美國牛柳.芹菜蓉.意黃瓜.甘筍($308)

海膽燴飯.香煎帶子.黑魚子醬($268)

黑松露忌廉寬條麵.雞樅菌.牛肝菌.羊肚菌($268)

Billow (大埔)
地址:大埔大埔滘紅林路2號白鷺湖互動中心地下B號舖
2024-01-15 57 瀏覽
很久沒來到位於大埔,前小白鷺餐廳,現為Billow 的西餐廳光顧。今日天色不錯,決定嚟呢度嘅室外座位吃個清幽晚餐,環境,感覺依然很好。晚餐有一款套餐提供,有湯,主菜甜品,飲品。我們最後決定從主餐牌選擇酥皮忌廉磨菇湯,焗大啡菇很巨,很彭拜呢!牛油香酥皮勁香又脆,喜愛濃厚Creamy 的一定超愛,口感粒粒有咬感,蘑菇份量一點也不吝嗇。炸牛肉可樂餅配芥末蛋黃醬一上檯已經香氣四溢,兩件可樂餅很夠熱, 外層薄脆不油膩,薯蓉味很濃, 洋蔥碎碎令咬感更有層次而結實。 新西蘭普羅旺斯羊架配蔬菜紐西蘭的羊架口感一向極佳,營養價值豐富,這份羊架肉質味濃嫩滑,烹調,烤起來更香更幼滑,而且不會乾爭爭,口感更加細膩嫩滑!香煎智利爐魚炒菠菜爐魚嫩滑,外皮煎得香脆,厚身,魚肉味帶著深海魚的濃厚脂肪,幼滑醬汁配埋個菠菜非常美味很喜歡這裡的紛圍,服務,也很適合駕車人士,光顧某價格有免費泊車提供。

晚餐有一款套餐提供,有湯,主菜甜品,飲品。
我們最後決定從主餐牌選擇

酥皮忌廉磨菇湯,焗大啡菇

炸牛肉可樂餅配芥末蛋黃醬

新西蘭普羅旺斯羊架配蔬菜

香煎智利爐魚炒菠菜

2024-01-13 42 瀏覽
Came here for a weekend Brunch where i could escape from the hustle and bustle of everyday life and immerse yourself in a tranquil and chill atmosphere. ☀️The first thing that captivated me was definitely the backdrop scene of grass and lake view. Billow’s interior is also comfortably decorated with a modern and minimalist touch, exuding a sense of relaxation and sophistication. If you choose to sit near the window, it’ll offer a picturesque setting that enhances the dining experience.⭐️ Pumpkin B

⭐️ Pumpkin Buffalo Cheese Risotto

The risotto is not bad. The combination of flavors in this dish is simply divine. The generous amount of pumpkin adds a subtle sweetness combined with the savory buffalo cheese creates a harmonious balance that is both comforting and indulgent. The risotto itself is cooked to a creamy consistency, allowing the flavors to meld together in each spoonful.

⭐️ A4 Wagyu Ribeye (200g) Asparagus

Just the mention of A4 Wagyu makes my taste buds tingle with anticipation! A4 Wagyu beef is known for its marbling and tenderness. The rich, buttery flavor of the Wagyu is enhanced by the subtle char from the grill, creating a perfect balance of smokiness and indulgence.

2024-01-09 65 瀏覽
平時工作壓力大,今日難得放假,特意去白鷺湖旁的「Billow 」餐廳Chill 下。餐廳裝潢以白色有主,設有室外和室內,室內以樓底夠高,採用落地玻璃,讓陽光透進店內,環境非常開楊寬敞,空間感十足,室外窗邊位置可以欣賞到白鷺湖湖景,充滿歐陸風情,讓人徬如置身於歐洲的感覺Brunch Set已包田園沙律/餐湯蕃茄湯蕃茄湯味道突出,食到啖啖蕃茄肉。田園沙律沙律菜夠新鮮,入面仲有蜜瓜,加上胡麻醬,食落清新開胃。湖畔全日早餐好豐富,有2條豬肉腸、2塊煙肉、炒蛋、焗大啡菇、薯餅、車釐茄、吐司,煙肉煎得好脆、炒蛋炒得夠滑,有蛋香,食完都好飽肚。自家制牛肉漢堡、煙肉、薯條漢堡非常大個,餐廳已幫忙切開一半,方便食用,麵包微微烘過,外脆內軟,自家制牛肉煎得剛剛好,牛肉厚身又juicy,配上煙肉,味道咸香惹味,裡面亦夾住酸瓜,可以中和油膩感。黑松露薯條好大份,薯條用上粗薯條,炸得金黃香脆,薯條沾上黑松露沙律醬,濃濃的黑松露,令人一口接一口停不了。Latte正常發揮

Brunch Set
已包田園沙律/餐湯

蕃茄湯
蕃茄湯味道突出,食到啖啖蕃茄肉。

田園沙律
沙律菜夠新鮮,入面仲有蜜瓜,加上胡麻醬,食落清新開胃。

湖畔全日早餐

自家制牛肉漢堡、煙肉、薯條

黑松露薯條

Latte
正常發揮

2024-01-07 53 瀏覽
周末帶毛孩去大埔放電,找到呢間寵物友善餐廳,環境優美甚有度假。餐廳有室內和室外區,室內座位可以望到湖景,非常放鬆。室外可以帶寵物進餐,而且可以放寵物落地任跑。當日同場有6 -7隻小狗仔,毛孩一齊落地玩得開心,家長們也食得放心。蕃茄湯熱騰騰而且份量充足,濃郁的番茄味道令人陶醉。非常開胃,是開啟味蕾的好選擇。湖畔全日早餐包括豬肉腸、煙肉、炒蛋、焗大啡菇、薯餅、車厘茄和吐司。豬肉腸和煙肉都煎得香脆,炒蛋好滑身。焗大啡菇鮮甜美味,薯餅香口和帶來飽肚感。自家制牛肉漢堡配煙肉和薯條漢堡包看上去好大件,麵包松軟,牛肉餡料比較乾身但充滿牛肉味。煙肉的鹹香味與芝士完美融合。薯條取用即炸薯角,金黃酥脆,有濃厚薯仔味道。而且份量十足,一個已經非常飽肚。凍奶茶奶和糖另上,可以根據自己喜好自己操作甜度,奶茶的香濃完美平衡消滯和解渴,帶來涼爽的享受。服務到位,有主動提供開水和非常主動添加,也有主動提供牙籤。這個小細節讓人覺得好貼心和好溫馨。

餐廳有室內和室外區,室內座位可以望到湖景,非常放鬆。

蕃茄湯

湖畔全日早餐

自家制牛肉漢堡配煙肉和薯條

凍奶茶

2024-01-01 52 瀏覽
ᴄʜᴇᴇʀs ᴛᴏ 𝟸𝟶𝟸𝟺🥂🍾🎉超靚靚湖景餐廳🏞️之前一直都好想去大埔小白鷺啦!今日終於嚟咗啦!嘆番個dinner🥰🍲酥皮忌廉蘑菇湯|焗大啡菇酥皮係中式口味,口感再鬆化啲會更好蘑菇湯都好濃郁,浸住酥皮食一流!🦪白酒煮大蜆蜆超大隻,份量都好多!大蜆冇煮到全熟,想做到好creamy咁🤤🥩美國牛柳|芹菜茸|意黃瓜|甘荀今次叫左7成熟,牛肉好淋身但唔算好重好濃嘅牛味,略為加多少少調味會更好!🐠香煎智利鱸魚|炒菠菜|奶油焗薯|蜂蜜芥末醬呢個超推薦🥰🥰鱸魚外皮煎得好香脆!中間都好滑溜,超香魚油!📍Billow (大埔)大埔大埔滘紅林路2號白鷺湖互動中心地下B號舖
ᴄʜᴇᴇʀs ᴛᴏ 𝟸𝟶𝟸𝟺🥂🍾🎉

超靚靚湖景餐廳🏞️
之前一直都好想去大埔小白鷺啦!
今日終於嚟咗啦!嘆番個dinner🥰

🍲酥皮忌廉蘑菇湯|焗大啡菇
酥皮係中式口味,口感再鬆化啲會更好
蘑菇湯都好濃郁,浸住酥皮食一流!

🦪白酒煮大蜆
蜆超大隻,份量都好多!
大蜆冇煮到全熟,想做到好creamy咁🤤

🥩美國牛柳|芹菜茸|意黃瓜|甘荀
今次叫左7成熟,牛肉好淋身
但唔算好重好濃嘅牛味,略為加多少少調味會更好!

🐠香煎智利鱸魚|炒菠菜|奶油焗薯|蜂蜜芥末醬
呢個超推薦🥰🥰
鱸魚外皮煎得好香脆!
中間都好滑溜,超香魚油!

📍Billow (大埔)
大埔大埔滘紅林路2號白鷺湖互動中心地下B號舖
  • 香煎智利鱸魚•炒菠菜•奶油焗薯•蜂蜜芥末醬
2023-12-30 51 瀏覽
朋友話要俾個驚喜我,帶我去一個靚餐廳。原來就係帶我黎呢間,襯依家涼涼地,可以坐室外,餐廳係同出面既湖景相連,幾有feel,必定要打卡,仲要真係望到一班白鷺係度飛,lunch set 份量適中,around 2百幾蚊一個人,係呢個景黎講係正常價錢,過一個chillchill下午都幾心曠神宜❤️ 🟠 南瓜湯個擺盤都幾好睇,送上黎既時候熱辣辣,幾甜,飲落有南瓜溶,所以都幾飽😂我地每人叫左個set lunch,再share食:🟣 慢煮牛小排壽喜燒扁意粉配日本蛋黃 $178一上到黎見到大大隻日本蛋黃,好吸引,搞爛隻蛋再撈勻佢,意粉溝埋蛋漿更加香,牛肉幾重牛味,而且可能因為慢煮都幾夠juicy,味道不俗,但份量偏細。🟢 Fish of the day - 三文魚配紅燒汁三文魚煮得幾香口,外皮夠脆,建議可以加薯菜同飯等等,因為價錢$198但係得條魚同菜伴碟感覺有啲空虛。 整體黎講都係食景餐廳🤣🤣 可以黎影相打卡,食物正常發揮。

🟠 南瓜湯

我地每人叫左個set lunch,再share食:

🟣 慢煮牛小排壽喜燒扁意粉配日本蛋黃 $178

🟢 Fish of the day - 三文魚配紅燒汁

整體黎講都係食景餐廳🤣🤣 可以黎影相打卡,食物正常發揮。

Billow試過就夠。絕對唔會再嚟真係除咗環境舒服同埋好靚之外。就冇野值得嚟。📌秋日限定套餐 💵每人538頭盤 - 油甘魚薄切配無花果完全比個頭盤呃咗。個味道係好Fresh 。好夾係全個餐最好食嘅一道菜。湯 - 龍蝦清湯,烤龍蝦尾好似好靚咁。佢個清湯同水冇分別👎🏻主菜 - 美國牛小排配南瓜营及蘆筍完全冇肉味。個汁都好淡。份量又小。超唔值甜品 - 玫瑰芝士蛋糕配蜂蜜乳酪雪糕個外觀唔錯。但食落同上面個啲差唔多。又冇味。又乾噌噌。真係搞唔掂😩‼️環境/舒適度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️食物質素⭐️⭐️‼️價錢⭐️⭐️‼️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️📍大埔大埔滘紅林路2號白鷺湖互動中心地下B號舖#nmdiary #foodiehk #約會之選 #香港美食 #香港好去處 #hongkongfood
Billow

試過就夠。絕對唔會再嚟

真係除咗環境舒服同埋好靚之外。

就冇野值得嚟。

📌秋日限定套餐 💵每人538

頭盤 - 油甘魚薄切配無花果

完全比個頭盤呃咗。
個味道係好Fresh 。好夾
係全個餐最好食嘅一道菜。

湯 - 龍蝦清湯,烤龍蝦尾

好似好靚咁。佢個清湯同水冇分別👎🏻

主菜 - 美國牛小排配南瓜营及蘆筍

完全冇肉味。個汁都好淡。
份量又小。超唔值

甜品 - 玫瑰芝士蛋糕配蜂蜜乳酪雪糕

個外觀唔錯。但食落同上面個啲差唔多。
又冇味。又乾噌噌。真係搞唔掂😩

‼️環境/舒適度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

#nmdiary #foodiehk #約會之選
#香港美食 #香港好去處
#hongkongfood
2023-12-24 68 瀏覽
交通🚌交通有穿梭巴士服務,由大埔墟港鐵站直去白鷺湖。或者自己揸車$20一個鐘,餐廳食滿$500有得免費3小時泊車。環境🎄去到就感受到香港少有既寧靜環境,可以對住湖景食飯好寫意。食物🍽️一坐落就會附送牛油配法式麵包[👍🏻海膽燴飯•香煎帶子$268]整體海膽味不出,得帶子上有一匙海膽份量,帶子鮮甜有四粒。[👌🏻美國牛柳,芹菜茸•意黃瓜,甘荀$308]叫左7成熟都好淋身,牛味重不錯,但配菜芹菜茸、意黃瓜、甘荀就煮得不太好食。服務建議先預約不然就要等位。而家天氣凍會主動提供熱水好貼心,人手充足上菜收碟都快手。
交通🚌
交通有穿梭巴士服務,由大埔墟港鐵站直去白鷺湖。

環境🎄
去到就感受到香港少有既寧靜環境,可以對住湖景食飯好寫意。

食物🍽️
牛油配法式麵包

一坐落就會附送牛油配法式麵包
海膽燴飯•香煎帶子

[👍🏻海膽燴飯•香煎帶子$268]
整體海膽味不出,得帶子上有一匙海膽份量,帶子鮮甜有四粒。
美國牛柳,芹菜茸•意黃瓜,甘荀
[👌🏻美國牛柳,芹菜茸•意黃瓜,甘荀$308]

2023-12-21
海膽燴飯•香煎帶子
2023-12-17 58 瀏覽
係香港要搵一間有休閒湖景的餐廳不易,位於大埔這間湖邊餐廳就係其中之一。餐廳有室內、室外座位選擇,加上歐陸風的設計,和植物點綴,令人有渡假的感覺。無論打卡、情侶約會、家庭朋友聚會都同樣合適。.🍽️BRUNCH.🔺田園沙律 /餐湯是日餐湯🥣係忌廉南瓜湯,口感Creamy,味道香濃。而田園沙律🥗入邊有香甜新鮮的蜜瓜、車厘茄和新鮮沙律菜,配上芝麻醬,感覺清新。.🔺帕爾瑪火腿芝士吉列雞扒•意大利番茄醬 $188雞扒🐥份量十足,而且炸得好香脆,配上內層帕爾瑪火腿和🧀芝士,味道充滿咸香富層次,而意大利番茄醬🍅味道酸酸地剛好中和了油膩感。.🔺美國安格斯肉眼扒(220g)•椰菜絲沙律•太陽蛋 $258美國安格斯肉眼扒🥩肉味香濃,肉質軟腍,而且外層香煎微脆,入面充滿肉汁,加上太陽蛋🍳一起吃更美味。伴碟椰菜絲沙律🥗新鮮又開胃。

🍽️BRUNCH
🔺田園沙律 /餐湯

🔺帕爾瑪火腿芝士吉列雞扒•意大利番茄醬 $188

2023-12-15 61 瀏覽
年尾諗住一家人出去做節, 搵左呢間係大埔超正超好View 嘅 @billow_bar.seafood.bistro 試下… 入到黎環境超正, 好舒服, 完全離開市區, 有種世外桃源去左旅行既感覺, 正❤️先黎有啲包送俾我地食, 麵包全部都好鬆軟, 正❤️🌻🌻🌻🌻🌻我地一家人每人一叫左一個 Main Course , 分別係…波士頓龍蝦扁意粉 🌻🌻🌻🌻龍蝦都算大隻, 食起黎好牙, 好好味 , 意粉食落都有少少龍蝦味, 唔錯 蕃茄長通粉。辣肉膠。煙燻茄子 🌻🌻🌻茄汁味濃, 長通粉索曬啲汁, 正, 茄子煮到溶合埋個汁同長通粉, 口感都幾特別, 唔錯 新西蘭普羅旺斯羊架(全份) 🌻🌻🌻🌻🌻超大份, 全份都有成8條骨, 燒得岩岩好, 羊扒中間仲係粉嫰 好JUICY, 好好味, 面頭仲有好多蒜及醬汁, 食起黎好香味, 店員仲好細心問附上黃芥辣醬及薄荷醬, 非常貼心, 配對正香煎鱸魚🌻🌻🌻🌻真係煎得好香脆, 但仲可以保留到魚油, 食落都好juicy, 好好味 底仲有奶油波菜, 好CREAMY 好好味 海膽燴飯 🌻🌻🌻帶子好大粒勁厚肉, 食落好鮮甜, 不過海膽醬係個飯道, 變左味道唔太出, 不過都係飯

波士頓龍蝦扁意粉 🌻🌻🌻🌻

蕃茄長通粉。辣肉膠。煙燻茄子 🌻🌻🌻

新西蘭普羅旺斯羊架(全份) 🌻🌻🌻🌻🌻

香煎鱸魚🌻🌻🌻🌻

海膽燴飯 🌻🌻🌻
帶子好大粒勁厚肉, 食落好鮮甜, 不過海膽醬係個飯道, 變左味道唔太出, 不過都係飯好creamy 都好好味

海鮮燴意大利飯🌻🌻🌻🌻
好多海鮮, 有小魷魚, 青口, 帶子, 蝦, 仲要飯都相當大, 食起黎飯都唔算太硬, 好味, 超值之選

燒黑鱈魚。鰹魚湯🌻🌻
呢個可能無粉麵類, 變相份量有啲少, 岩曬女生既胃口, 鱈魚燒得都幾香, 再浸入湯食, 食落都幾鮮味, 不過就比較清淡, 有日式既感覺

食飽係附近行行, 岩岩入面有燈, 好似城堡一樣, 拍拖打卡一流, 超正
——————-

Billow (大埔)
大埔大埔滘紅林路2號白鷺湖互動中心地下B號舖

———

#拍拖勝地 #大埔 #景色 #先食奇兵 #西餐廳 #週年紀念

2023-12-13 737 瀏覽
想去小白鷺餐廳好耐喇,難得呢日天朗氣清,Book 位講明想坐湖邊,可以一路食飯一路欣賞景色,真係幾寫意,這個季節就算坐室外,都唔會覺得悶熱前往方法:駕車/的士當然得,但如果想搭交通工具,佢地都有穿梭巴士來往大埔墟火車站穿巴站位置: 新達廣場旁有條去巴士站既隧道,隧道C出口一出就係穿巴站 (每半小時15/45 分一班車)我地點了兩客Brunch set 套餐可選餐湯或沙律是日餐湯係椰菜花忌廉湯,好Creamy,好味三文魚蟹肉奄列 ‧ 車厘茄 ‧ 牛油果吐司 $178好足料,奄列包住大量三文魚碎同蟹肉,調味本身偏淡幾岩小朋友大人想濃味點亦可加入海鹽黑椒。而牛油果吐司好清新健康,份量就細了點自家製牛肉漢堡 ‧ 煙肉 ‧ 薯條 $188牛肉漢堡扒大大塊,都幾Juicy,薯條都好香脆跟餐+$30 可配咖啡老公點了 Iced Cappuccino,正常發揮我同肥髀豬Share 芒果士多啤梨黑加倫子汁 $55. 雖然唔係即榨,但都好Fresh好好飲 食完野,周圍影下相打下卡,湖邊小路仲見到好多白鷺,都幾壯觀半日遊入黎食下野,影下相打卡都唔錯

前往方法:

我地點了兩客Brunch set
套餐可選餐湯或沙律
是日餐湯係椰菜花忌廉湯,好Creamy,好味

三文魚蟹肉奄列 ‧ 車厘茄 ‧ 牛油果吐司 $178
好足料,奄列包住大量三文魚碎同蟹肉,調味本身偏淡幾岩小朋友

自家製牛肉漢堡 ‧ 煙肉 ‧ 薯條 $188
牛肉漢堡扒大大塊,都幾Juicy,薯條都好香脆

跟餐+$30 可配咖啡
老公點了 Iced Cappuccino,正常發揮

食完野,周圍影下相打下卡,湖邊小路仲見到好多白鷺,都幾壯觀
半日遊入黎食下野,影下相打卡都唔錯