2024-03-22 38 瀏覽
細細個成日都嚟,之後就有好多年冇嚟過,聽人講就話呢間餐廳變咗淨係打卡專用,食物就普通通通,所以去食嘅時候都無乜期望,純粹諗住過去滿足吓自己嘅好奇心同 nostalgia我係聖誕節嗰日去食,一早訂咗位,嗰日只係得set menu,價錢就還好。嗰日啲食物就幾好 (有圖)甚至係可以話係超出預期同令人喜出望外(可能係因為我冇乜期望)。服務態度亦都唔錯,waiter 會幫客人影相留念。環境不錯,對住個湖,令人心曠神怡同放鬆。不過問題就係交通非常唔方便,強烈建議一係揸私家車或者坐的士去。

聖誕  set  menu
聖誕節
聖誕  set  menu
2024-03-20 39 瀏覽
上次和朋友去了小白鷺的白鷺湖中菜餐,今次就試一試西餐廳billow。billow 的環境同樣迷人,坐在餐桌旁,可以欣賞到周邊的湖景,望着湖景讓人增添了一份寧靜與舒適。餐廳的服務也是無可挑剔的,從進入餐廳的那一刻起,服務人員就非常熱情友好,並且專業地為客人提供服務。餐廳的設計簡潔而時尚,給人一種高雅的感覺。整體來說,大埔小白鷺billow給人一種高檔次的用餐體驗,非常適合特別的場合或浪漫的約會。billow提供的菜式精緻,除了à la carte外,也提供了五道菜的春季限定套餐set dinner,價錢也實惠。❤️白酒煮大蜆這道菜的烹調方法簡單而精湛,大蜆被輕輕煮熟,保持了它們的鮮味和口感。大蜆十分新鮮,搭配著白酒的香氣,味道鮮美。擺盤方面,這道菜以簡潔而美觀的方式呈現,讓人一眼就能感受到它的美味。❤️海膽燴飯這燴飯搭配香煎帶子和黑魚子醬,結合了海鮮和米飯的完美組合。海膽的鮮甜與帶子的鮮嫩相互融合,黑魚子醬的鹹香提升了整道菜的層次感。燴飯口感綿密,米粒飽滿,帶給人一種濃郁的味道。❤️美國牛柳這是這裡的招牌菜之一,搭配芹菜茸、意大利黃瓜和甘荀。牛柳我們選了五成熟,配料的選擇非常恰到好處,芹菜茸的

❤️白酒煮大蜆

❤️海膽燴飯

❤️美國牛柳

這是這裡的招牌菜之一,搭配芹菜茸、意大利黃瓜和甘荀。牛柳我們選了五成熟,配料的選擇非常恰到好處,芹菜茸的清新、意大利黃瓜的脆爽和甘荀的甜美,使得整道菜的口味更加豐富。牛柳的烹調技巧獨特,保持了肉質的嫩滑和原汁原味。

❤️Tropical Spritzer

結合了芒果、白桃、奇異果和梳打水,帶來了清新的口感和水果的香甜。

❤️Dirty

這是一杯濃郁的咖啡,帶有微妙的苦甜味道,適合喜歡咖啡的人品嚐。

❤️Billow提拉米蘇

我們選了這signature 甜品作為結尾,這道經典的意大利甜點提的層次分明,每一口都散發著咖啡和可可的香氣,濃郁的奶油和蛋糕層次交織在一起,口感柔軟而順滑。這道甜點給人一種滿足感,讓這頓晚餐完美地完成。

2024-03-15 49 瀏覽
難得放日假,仲要冇嘢搞,可以真正休息,當然搵個遠離繁囂既地方放鬆下。心目中 check list 一直有佢,不過地點唔太就腳,所以遲遲都未去到。原來都幾方便,大埔墟站好易搵到專車站牌,預岩時間直接上車就到餐廳門口。落車望下周圍環境,確係令人心曠神怡。餐廳裏裏外外都充滿休閒感覺。對住白鷺湖,舒服到大概可以喺呢度瞓着。炸比目魚柳漢堡,他他醬,薯條 $168Cuppacinno炸比目魚柳漢堡一開二之後仍然大大個,食起上嚟冇咁狼狽。魚柳厚,醬汁多,包夠脆,仲有脆薯條伴住,加杯Cuppacinno,望住窗外湖景,慢活一下,用”寫意悠閒”嚟形容絕對唔過份。黑松露忌廉闊條麵,雞樅菌,牛肝菌,羊肚菌 $238濃厚黑松露香味,闊條麵掛滿汁,加入雞樅菌,牛肝菌,羊肚菌味道更豐富。餐湯餐湯都唔hea,濃得嚟又唔搶喉。食飽可以餐廳附近行個圈消化下,影相打下咭。好彩既話仲會見到馬騮。

落車望下周圍環境,確係令人心曠神怡。

炸比目魚柳漢堡,他他醬,薯條 $168
Cuppacinno

黑松露忌廉闊條麵,雞樅菌,牛肝菌,羊肚菌 $238

餐湯
餐湯都唔hea,濃得嚟又唔搶喉。

食飽可以餐廳附近行個圈消化下,影相打下咭。

好彩既話仲會見到馬騮。
2024-03-09
2024-03-15 49 瀏覽
聽講小白鷺有間好靚既湖景餐廳🦢山長水遠入去朝聖一下🙏🏻本身冇窗邊位坐但一有人埋單走左我地就舉手request (野食仲未到~)🙋🏻店員都即刻幫我地安排🙇🏻環境的確幾靚有好天氣加持係唔同啲☀️食物既部份小失望可能因為睇左價錢對佢嘅期望會提高左一個正常creamy既南瓜湯<Crab  Meat  Linguini  with  Salmon  Roe>見到賣相已經好失望🙈佢用一個類似蟹肉整既芡汁做底🦀所以就好似有一個杰杰地既汁但又冇咩味喎👀蟹肉全部都好碎其實冇增加到口感👐🏻份量亦都唔算多三文魚子正正常常啦🐟意粉唔會煮到過熟有啲煙靭ok既~整體性價比都唔高<Hokkaido  Scallops  Risotto>佢係一個海膽汁意大利飯淨係同我食過既對比啦👐🏻佢既海膽汁唔係幾好食佢似係海水溝淡左?!🌊少少鹹腥味 但唔係海膽味至於意大利飯我覺得好濕🍚可能都係我唔識欣賞啦~個人意見大家參考下🙇🏻‍♀️<Truffle Fries>賣相普通 但幾好食Truffle醬唔錯👍🏻薯條有腍有脆唔知大家係邊一派呢😂<Tropical  Spritzer
聽講小白鷺有間好靚既湖景餐廳🦢

但又冇咩味喎👀
蟹肉全部都好碎其實冇增加到口感👐🏻
份量亦都唔算多
三文魚子正正常常啦🐟
意粉唔會煮到過熟有啲煙靭ok既~
整體性價比都唔高

佢既海膽汁唔係幾好食
佢似係海水溝淡左?!🌊
少少鹹腥味 但唔係海膽味
至於意大利飯我覺得好濕🍚
可能都係我唔識欣賞啦~
個人意見大家參考下🙇🏻‍♀️

係一杯清新既梳打
冇話特別推薦~
Truffle  Fries
2024-03-12 50 瀏覽
感恩今天有難得的好天氣, 有風, 溫度稍涼但太陽好好! 經網上訂了閒日午餐, 好好和另一半慶祝紀念日. 選了近窗位置. 點了fish of the day(盲鰽)和牛膝薯蓉. 沙律清新, 有少少無花果,南瓜和芝麻沙律醬. 沙律菜新鮮, 份量足夠, 很滿意的.餐湯是紫花椰菜, 另一半說味道ok, 夠熱. 盲鰽份量正常, 肉質結實好吃. 沒有薯蓉/薯條, 如果胃口好的女士或男士會不夠吃.牛膝薯蓉 份量足夠, 味道和肉質都好. 因為閒日有位, 最後將飲品點了在室外喝. 好好享受美好天氣和靚景!

餐湯是紫花椰菜, 另一半說味道ok, 夠熱.
牛膝薯蓉 份量足夠, 味道和肉質都好.

沙律
Day of the fish
Osso Bucco with Mashed Potato and Red Wine Sauce
沙律
Day of the fish
2024-03-12 46 瀏覽
假日過嚟歎番個西式下午茶💕 餐廳分室外室內,露天戶外區可以攜帶寵物!全落地玻璃自然透採光好舒服,坐任何角落都見到白鷺湖景觀,心情特別放鬆! ✨️香草忌廉汁扁意粉•日本烤南瓜 呢款意粉以蔬菜為主,扁意粉沾滿香草忌廉醬汁,伴碟有三色椒、沙律菜、露荀,日本南瓜烤到軟熟,入口係天然南瓜甜味,無論外觀同味道都份外清新健康!✨️自家製牛肉漢堡•煙肉•薯條附送田園沙律或餐湯,擇咗是日餐湯☆椰菜花忌廉湯,健康又有飽足感! 牛肉厚實飽滿,肉味濃郁,大大啖份量十足,配煙肉、蕃茄、酸瓜、生菜層次豐富,伴炸薯條!個人口味想醬汁再多少少🤭 ✨️特濃朱古力口感順滑帶微微朱古力苦味☕️
假日過嚟歎番個西式下午茶💕

餐廳分室外室內,露天戶外區可以攜帶寵物!

✨️香草忌廉汁扁意粉•日本烤南瓜

✨️自家製牛肉漢堡•煙肉•薯條

✨️特濃朱古力
口感順滑帶微微朱古力苦味☕️
2024-03-03
下午茶
2024-02-27 50 瀏覽
上年聖誕去咗隔離食點心,影到唔捨得走去廁所個陣行咗去billow個邊,個景又勁靚就決定要再嚟食多次✨新西蘭普羅旺斯焗羊架配烤蔬菜(半份)$298比想像大舊,肉🥩上面有烤脆了脂肪,連埋食羊味十足,食到有點漏,就加薄荷啫喱,立即清新哂~✨冬陰功海鮮燴飯 $268辣的,海鮮超大隻,元貝同蝦好好味✨酥皮焗忌廉蘑菇湯配大啡菇 $118超濃嘅蘑菇湯,啲菇仲多過湯🤣大啡菇上面加咗果仁脆脆,增加香味同口感✨黑松露薯條 $78必點,係我鐘意食嘅粗薯,仲要帶啲皮,外脆內軟,重薯味✨檸檬撻·羅勒醬·蛋白酥·雜莓 $108超啱打卡,好似仙景盤景咁~btw想影靚相記得坐outdoor, 侍應都勁貼心,會主動問我哋要唔要開窗,影相📸會靚啲晚上有啲凍,仲拎埋個暖爐放隔離,加分加分🥰
上年聖誕去咗隔離食點心,影到唔捨得走
去廁所個陣行咗去billow個邊,個景又勁靚
就決定要再嚟食多次

✨新西蘭普羅旺斯焗羊架配烤蔬菜(半份)$298

✨冬陰功海鮮燴飯 $268
辣的,海鮮超大隻,元貝同蝦好好味

✨酥皮焗忌廉蘑菇湯配大啡菇 $118
超濃嘅蘑菇湯,啲菇仲多過湯🤣
大啡菇上面加咗果仁脆脆,增加香味同口感

✨黑松露薯條 $78
必點,係我鐘意食嘅粗薯,仲要帶啲皮,外脆內軟,重薯味

✨檸檬撻·羅勒醬·蛋白酥·雜莓 $108
超啱打卡,好似仙景盤景咁

晚上有啲凍,仲拎埋個暖爐放隔離,加分加分🥰
2024-02-24 68 瀏覽
🚩Billow作為北區人,每次搭火車出去都一定會經過見到大白鷺餐廳,印象中應該都轉過幾次手🥹不過同樣不減佢輕奢度假嘅感覺~大家有時間入嚟食過Weekend Brunch都唔錯架‼️至於交通方便大家可以喺大埔墟站坐佢哋嘅Shuttle Bus,直達門口!其他小巴或者巴士都要行10分鐘左右先到💕〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈炸比目魚柳漢堡·他他醬·薯條 $168魚肉嫩滑多汁醬汁用咗生洋蔥絲mix他他醬,清新解膩薯條帶皮,就算食到最尾都唔會硬🌈自家製牛肉漢堡·煙肉·薯條 $188超厚嘅牛肉餅,有汁,不過略嫌唔夠油脂香勁鍾意佢嘅酸瓜係好厚身嗰款,唔係連鎖餐廳個種霉爛嘅感覺🌈蕃茄醬長通粉·西班牙辣肉腸·煙燻茄子 $210好吃推薦‼️辣肉腸唔係我哋平時食Pizza嗰款比較似係微辣嘅脆皮香腸蕃茄醬汁酸甜度岩岩好✨
🚩Billow

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈炸比目魚柳漢堡·他他醬·薯條 $168
魚肉嫩滑多汁
醬汁用咗生洋蔥絲mix他他醬,清新解膩
薯條帶皮,就算食到最尾都唔會硬

🌈自家製牛肉漢堡·煙肉·薯條 $188
超厚嘅牛肉餅,有汁,不過略嫌唔夠油脂香
勁鍾意佢嘅酸瓜係好厚身嗰款,唔係連鎖餐廳個種霉爛嘅感覺

🌈蕃茄醬長通粉·西班牙辣肉腸·煙燻茄子 $210
好吃推薦‼️辣肉腸唔係我哋平時食Pizza嗰款
比較似係微辣嘅脆皮香腸
蕃茄醬汁酸甜度岩岩好✨
2024-02-23 46 瀏覽
細細個成日都嚟,中間就有好多年冇嚟過,聽人講就話呢間餐廳變咗淨係打卡專用,食物就普通通通,所以去食嘅時候都無乜期望,純粹諗住過去滿足吓自己嘅好奇。我係聖誕節嗰日去食,一早訂咗位,嗰日只係得set Menu,價錢就還好。嗰日啲食物就幾好,甚至係可以話係超出預期同令人喜出望外,服務態度亦都唔錯,waiter 會幫客人影相。環境幾好,對住個湖,令人心曠神怡同放鬆,不過問題就係交通唔方便,強烈建議一係揸私家車或者坐的士去。

2023-12-25
聖誕節
今年好難得🥰爸爸自己記得我哋嘅結婚週年🤞🏻重自己搵咗個靚靚地方billow慶祝🌹囡囡嚟到見到白鷺湖已經勁開心🩷入到餐廳都覺得好靚🥂白色主調裝修配襯綠化 環境好優雅首先就係嚟咗好鬆脆嘅麵包set 配咗又香又滑嘅奶油 已經開曬胃喇🍴燒汁黑松露薯蓉薯蓉口感非常軟滑 配搭新鮮優質嘅黑松露 松露味好突出 🍴海膽燴飯 配香煎帶子黑魚子醬係好新鮮嘅海膽同埋份量非常足夠 香煎帶子外層香脆 亦都好有鮮味 加上鮮味魚子醬 味道一絕🍴黑松露忌廉闊條麵每條闊條麵都掛滿咗黑松露忌廉 口感非常豐富 牛肝菌同羊肚好有驚喜 🍴酥脆窩夫松露蜂蜜 焦糖香蕉雲呢拿雪糕窩夫非常鬆脆 原來雪糕都係佢哋自己整㗎 好好味 好特別估唔到呢度唔單止環境好靚食物都真係好出色🥂 如果拍拖結婚紀念同埋閨蜜聚會都好適合🩷🩷我哋今次係夜晚去 下次一定要搵個下午過去因為呢度個環境真係好似去咗外國度假一樣

首先就係嚟咗好鬆脆嘅麵包set

🍴黑松露忌廉闊條麵

🍴酥脆窩夫松露蜂蜜 焦糖香蕉雲呢拿雪糕
窩夫非常鬆脆 原來雪糕都係佢哋自己整㗎 好好味 好特別

2024-02-17 76 瀏覽
呢間位係大埔小白鷺嘅餐廳,都幾難去,可以搭shuttle,但我地揀左行路過去,因為可以一邊睇下沿路嘅風景😝 腳短所以用咗九個字時間😂今次食左幾樣野,每樣都好食,尤其個黑松露薯條好出色!冬蔭公飯酸味較重,黑松露寬條麵個味冇薯條咁出,但一樣好食,睇落細份但食落好飽。雖然呢間餐廳嘅食物價錢較貴,但係份量比一般西餐嘅大,食到好飽!而且Boxing Day去都冇特別加價,兩個人平均食咗三百幾蚊,假日黎講算抵🙈

黑松露薯條
黑松露忌廉寬條麵
餐包

2023-12-26
黑松露薯條
黑松露忌廉寬條麵
2024-02-17 38 瀏覽
新年放咗一個大假,除咗出去旅行之外,返到嚟香港繼續呼吸一下新鮮嘅空氣,今日嚟到位於大埔嘅小白鷺餐廳!👍🏻蕃茄餐湯Bunch Menu Item都會跟一份餐湯或者沙律,名副其實嘅蕃茄湯,入口酸味隨即湧出,打開味蕾之感,入口啖啖蕃茄肉!👍🏻三文魚蟹肉奄列·車厘茄·牛油果醬吐司相當豐富嘅擺盤,奄列裏面放入三文魚同蟹肉,切落去餡料滿瀉,味道唔算話好夾(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵),雞蛋食得出有用牛奶去烹調,牛油果醬多士鬆脆香軟,營養滿滿嘅套餐!👍🏻美國安格斯肉眼扒·椰菜絲沙律·太陽蛋牛扒叫咗七成熟,切落去都算輕鬆容易,食落帶點肉汁,邊位相對地重油脂;配上太陽蛋更加帶點港式風味,加上沙律可以中和一下!餐飲套餐加配$15就可以叫返一個熱茶,或者加$30可以有咖啡為選擇!小編當日揀選咗洋甘菊同龍眼茶,坐緊窗邊帶點微風,一口熱茶送遞滿滿溫暖。

👍🏻蕃茄餐湯

👍🏻三文魚蟹肉奄列·車厘茄·牛油果醬吐司

👍🏻美國安格斯肉眼扒·椰菜絲沙律·太陽蛋

餐飲

2024-02-09 80 瀏覽
網上睇到可以對住個湖景食晚餐覺得好浪漫🤩即刻book咗呢間餐廳慶祝我地週年紀念日🥰Billow📍位於大埔白鷺湖附近,大埔墟站搭的士過嚟只需要5分鐘!仲有免費Shuttle Bus可以去到好方便!環境真係好寫意令人放鬆好值得入嚟🤩黃油軟滑香濃配上香脆既麵包!雜菜沙律🌟配料有無花果,紅椒,黃椒,粟米粒,沙律菜,味道清新!香煎帶子•磯燒鮑魚配西瓜🌟帶子鮮甜爽口,鮑魚新鮮爽脆,醬汁係甜醋加上西瓜酸酸甜甜配搭一流😋美國牛柳•芹菜茸•意黃瓜•甘荀🌟牛柳七成熟肉質嫩滑肉汁飽滿牛味濃郁,南瓜蓉香甜順滑,薯蓉軟滑細膩!海膽燴飯•香煎帶子.黑魚子醬🌟帶子厚實新鮮煎到岩好,海膽鮮甜香濃意大利飯軟硬適中味道出色!焦糖鮮奶咖啡🌟苦味和甜味均衡焦糖味濃郁!

環境真係好寫意令人放鬆好值得入嚟🤩

黃油軟滑香濃配上香脆既麵包!

雜菜沙律🌟
配料有無花果,紅椒,黃椒,粟米粒,沙律菜,味道清新!

香煎帶子•磯燒鮑魚配西瓜🌟

美國牛柳•芹菜茸•意黃瓜•甘荀🌟

海膽燴飯•香煎帶子.黑魚子醬🌟

焦糖鮮奶咖啡🌟
苦味和甜味均衡焦糖味濃郁!
2024-01-27 81 瀏覽
大埔小白鷺呢間出名靚湖景嘅餐廳,坐係依窗邊嘅座位可以欣賞到好靚湖岸景色,浪漫有夠chill💖餐廳嘅菜式都好有特色:⭐🦀🥗酸辣軟殼蟹蟹肉沙律 $168- 酸甜配軟殼蟹做前菜,開胃又特别⭐海膽燴飯、香煎帶子·黑魚子醬$268- 燴飯海膽味勁濃郁,買相又夠精緻⭐香煎智利鱸魚、炒菠菜、奶油焗薯、蜂蜜芥末醬$338- 鱸魚肉質香滑,配蜂蜜芥末醬都幾好食🧇🍨酥脆窩夫·松露蜂蜜,焦糖香蕉,雲呢拿雪糕$148- 窩夫非常口感好酥脆,配松露蜂蜜,感覺好都好特別。餐廳設有戶外田園設計嘅座位,夠曬Chill。下次假日都可以再嚟嘆下個tea先!😃
大埔小白鷺呢間出名靚湖景嘅餐廳,

餐廳嘅菜式都好有特色:
⭐🦀🥗酸辣軟殼蟹蟹肉沙律 $168
- 酸甜配軟殼蟹做前菜,開胃又特别
⭐海膽燴飯、香煎帶子·黑魚子醬$268
- 燴飯海膽味勁濃郁,買相又夠精緻
⭐香煎智利鱸魚、炒菠菜、奶油焗薯、蜂蜜芥末醬$338
- 鱸魚肉質香滑,配蜂蜜芥末醬都幾好食

🧇🍨酥脆窩夫·松露蜂蜜,焦糖香蕉,雲呢拿雪糕$148
- 窩夫非常口感好酥脆,配松露蜂蜜,感覺好都好特別。

2024-01-20
2024-01-26 63 瀏覽
已經聽過呢間餐廳好耐😍今次終於有機會嚟餐廳位處湖邊好舒服而每樣食物都好好食服務態度都好好🥰.💎$178 Seared Scallop. Isoyaki Abalone with Watermelon煎帶子同鮑魚配西瓜結合左豐富既海鮮風味同清新既水果口感煎帶子的外層煎至金黃酥脆😋內部保持左帶子既鮮嫩同甜美而鮑魚就有十分鮮嫩既質地配以清涼既西瓜為整道菜帶來左一種鮮明既對比感受到豐富既層次同口感😆.💎$268 Tom Yum Seafood Risotto. Scallops. Squids. Prawns. Mussels冬蔭海鮮Risotto結合左泰國香辣湯既風味同Risotto既濃郁口感🤩Risotto加入左新鮮既帶子、魷魚、蝦同青口每一啖都品味到海鮮既鮮美同湯汁既香辣Risotto既米粒軟糯又吸收左湯汁既精華😆令成道菜更加濃郁美味.💎$238 Truffle Fettuccine Cream Sauce. Termite Mushrooms. Porcini. Morels意大利寬麵以松露奶油醬汁同和多種蘑菇為特色寬麵煮至彈牙🥳淋上濃郁既松露奶油醬汁增添左口感同風味幾款菇菌既香氣同麵
已經聽過呢間餐廳好耐😍

為整道菜帶來左一種鮮明既對比
感受到豐富既層次同口感😆

冬蔭海鮮Risotto結合左泰國香辣湯既風味
同Risotto既濃郁口感🤩
Risotto加入左新鮮既帶子、魷魚、蝦同青口
每一啖都品味到海鮮既鮮美

呢道菜展現左奶油同菠菜既絕妙結合
菠菜經過烹調後保持左嫩滑既口感
搭配奶油既豐潤口感同微妙的奶香
帶黎一種濃郁又清新既口味🥰
💎$108 Lemon Tart. Pesto. Meringue. Mixed Berries

以檸檬既酸爽為特色
檸檬批既酸甜口感帶黎左一種獨特既口味體驗