2022-09-30 2471 瀏覽
Bakehouse既包食得多今次認真坐底還是第一次呢Memu好吸引 黎幾次都唔會食得曬咁愛burger既我 點捨得唔叫由於個Portion都幾大所以叫一個鹹食一個甜食剛剛好飲品是十年如一日的ᴬᵐᵉʳⁱᶜᵃⁿᵒ和ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ˡᵃᵗᵗᵉ𒀮 ᴬⁿᵍᵘˢ ᴮᵉᵉᶠ ᴮʳᵘᵍᵉʳ無唸過連burger都做得咁好 漢堡扒超級厚身 肉味勁濃 而且仲好Juicy 切開睇差不多medium rare都唔覺得生 獨特既既醬汁令成個burger既味道昇華 好好味啊🙊🙊推薦推薦‼️𒀮 ˢᵗʳᵃʷᵇᵉʳʳʸ ᵂᵃᶠᶠˡᵉˢ沒有最好味 只有更好味 當日淨係好想食waffle 見到Menu裏面一個 唸都無唸就叫咗原來咁好味 waffle口感酥脆 面頭鋪滿士多啤梨🍓 中間仲夾住咗吉士醬 雖然邪惡 但唔算好甜好膩 超級好吃 ❣️最後最後還是忍不住叫了招牌sourdough egg tart Yummmm 真的可以encore無限次🫣📍B͟a͟k͟e͟h͟o͟u͟s͟e͟ 灣仔大王東街14號地舖#bakehouse #灣仔美食 #waffles #burger #sharemyfoodin灣仔

Bakehouse既包食得多

Yummmm 真的可以encore無限次🫣

📍B͟a͟k͟e͟h͟o͟u͟s͟e͟
灣仔大王東街14號地舖
2022-09-26 1799 瀏覽
星期六下午黎到bakehouse,條龍唔算多人趁住排緊隊諗定買乜,等左一陣就入得去入到去同店員講要啲乜,佢地好快手攪掂~酸種蛋撻~我覺得個撻食落似葡撻,老公就覺得唔似葡撻又唔似蛋撻。個撻隔左一晚再焗返熱都仲好酥,蛋漿香甜軟滑有牛油香~原味scone~焗返熱食,外面少少脆,鬆餅密度高,濕潤唔會乾爭爭老公話原味scone正過蛋撻 ~芝士洋蔥scone~食完個原味就食芝士洋蔥第一啖食落去,我覺得有啲似蔥油餅。老公咬左一啖就唔肯再食第二啖~芝士蘋果肉桂提子scone~呢個就用微波焗爐叮返熱,叮完個皮淋左、靭左,裡面個質地似啲好高密度嘅蛋糕,同之前焗熱食完全唔同。味道ok, 有少許肉桂味但唔太出唔建議用微波爐叮返熱,下次買返個試下用焗爐焗返熱食

星期六下午黎到bakehouse,條龍唔算多人
趁住排緊隊諗定買乜,等左一陣就入得去
入到去同店員講要啲乜,佢地好快手攪掂

plain,  cheese  onion,  apple  cinnamon  raisin scone

~原味scone~
焗返熱食,外面少少脆,鬆餅密度高,濕潤唔會乾爭爭
老公話原味scone正過蛋撻
~芝士洋蔥scone~食完個原味就食芝士洋蔥

唔建議用微波爐叮返熱,下次買返個試下用焗爐焗返熱食

2022-09-24
  • Plain  Scone
2022-09-20 1603 瀏覽
Despite opening more branches, bakehouse is still always packed with people and people are really willing to line up for hours for their baked goods. My favourite things to order are the sourdough eggtart as well as the cubano. Both taste divine especially when it's straight out of the oven. It smells amazing and is flakey and buttery
2022-09-20 2051 瀏覽
隣近開了bakehouse已久,小人一直未有試過,是日下午茶友人提議前往是也。除了麵包之外,店方還提供沙律、西湯、蛋、小食如薯條、飲品等等;我們試了一蛋一包。牛油果班尼迪蛋夾的是煙三文魚,煙香魚滑。蛋煮得很好,中間的蛋黃流心,荷蘭汁濃稠得宜,與牛油果及麵包一起送進口裏,極之滿足。火腿芝士牛角包也很不錯:首先牛角包的牛油味很出,火腿片不是太鹹,加上半溶的芝士,可說是芝味無窮!雖然店方出名用的都是酸種麵包,但吃下一點也不酸。

Avocado Benedict

Ham & Cheese Croissant

雖然店方出名用的都是酸種麵包,但吃下一點也不酸。
下午茶
Avocado Benedict
Ham & Cheese Croissant
  • Ham&CheeseCrossaint
  • AvocadoBenedict
2022-09-14 2068 瀏覽
Bakehouse最近係銅鑼灣又開多左間分店,真係戥Greg開心,繼續Fat Fat💰💰,不過想堂食既就只得灣仔呢間先有Matcha jam doughnut今次放棄左平時必食既蛋撻,揀左doughnut, 因為卑佢個靚樣吸引住,個doughnut 有d似港式既沙翁,表面撒滿沙糖,入面就搽左抹茶醬,都幾鬆軟同幾甜既🫢Kimino Yuzu Soda 來自日本既sparkling 柚子梳打,食甜點,配呢個酸酸地有氣既梳打就岩晒,無咁飽滯有時行到攰攰地,入去食件甜點飲杯野都係一個唔錯既選擇,堂食都無加一,抵讚👍🏼

Matcha jam doughnut

Kimino Yuzu Soda

2022-09-05 2004 瀏覽
收工經過見條隊唔算太長就入去買咗6件Sourdough egg tart攞返屋企食,一如既往好好食,我覺得呢隻tart最大特點係唔需要岩岩出爐熱辣辣咁食都可以好好味😋
2022-08-25 2562 瀏覽
想試試bakehouse既dine in 好耐喇,同事都好想試,事就這樣成了👏🏼 (我地食到一大半,大概十點幾,已經需要排隊了,人氣度果然好高!)講下食左咩啦💁🏽‍♀️➿ 𝑺𝒉𝒂𝒌𝒔𝒉𝒖𝒌𝒂 ($108)第一次食呢個咁有異國風情既dish😋 蕃茄既味道好香濃🍅 仲有洋蔥🧅等等香料味,同埋feta cheese🧀 好岩又鍾意食蕃茄,又鍾意食cheese既我☺️ 勁想要多兩塊包蘸醬食~➿ 𝑴𝒖𝒔𝒉𝒓𝒐𝒐𝒎 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 ($108)菇菇既份量慷慨👍🏼 仲有d菠菜墊底,同埋兩隻的的骰骰既水波蛋🥚 同sour dough係絕配~ ➿ 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 ($108)呢個西多同港式個種好唔同,麵包厚度驚人😛 好鬆軟,又均勻地沾滿蛋汁,冇炸過,但都夠香口了~ 雲呢拿雪糕都好香甜😋 仲冇好多開心果碎😋➿ 𝒀𝒊𝒏 𝒀𝒊𝒏𝒈 𝑷𝒖𝒏𝒄𝒉 ($60)同事覺得幾香~ 咖啡味道唔重,而帶酸味~➿ 𝑯𝒐𝒕 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 ($48)香滑又唔會太甜👍🏼

講下食左咩啦💁🏽‍♀️
➿ 𝑺𝒉𝒂𝒌𝒔𝒉𝒖𝒌𝒂 ($108)

➿ 𝑴𝒖𝒔𝒉𝒓𝒐𝒐𝒎 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 ($108)

➿ 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 ($108)

➿ 𝒀𝒊𝒏 𝒀𝒊𝒏𝒈 𝑷𝒖𝒏𝒄𝒉 ($60)
同事覺得幾香~ 咖啡味道唔重,而帶酸味~

➿ 𝑯𝒐𝒕 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 ($48)
香滑又唔會太甜👍🏼
2022-08-24 1593 瀏覽
之前都係食佢嘅外賣麵包,牛角酥、蛋撻咁樣,但今次第一次食佢嘅熱食,味道唔錯但係要等位就唔係好值得囉…叫咗佢個菇toast,中間嗰層夾咗啲菠菜,可惜啲菠菜冇切過,把刀又唔係好夠利,食嘅時候超級唔方便。不過味道搭救,就算佢啦🥹~

2022-08-24 1410 瀏覽
Bakehouse 前四季酒店餅廚主理Gregoire Michaud曾擔任四季酒店糕餅主廚8年,在烘焙行業已有25年,曾經獲選為港澳最佳糕餅師傅,單是這個來頭就令我想來試試他的手勢🤗灣仔總店長期大排長龍,近年分別在銅鑼灣、尖沙咀、中環及赤柱都開設分店,可見其受歡迎程度。他的牛角和蛋撻都是食之選💗💗💗早前約友人到Bakehouse享受了一個Good Morning🌞,當日9點正來到鋪頭,已經有4-5人的人龍,排了一會兒便有堂食座位。 1. 經典牛角包 Croissant with cheese and ham因為想來一個豐富的早餐,我選了Croissant with cheese and ham,牛角包外層烤出焦糖色,外脆內煙韌,入面仲有蜂巢既層次,可見主廚超凡手藝。2. 酸種葡撻 Sourdough Egg Tart平日極速沽清sourdough egg tart, 酥皮是相對的簿,中間的蛋漿係超級濃郁,非常香滑既奶同蛋味,仲帶點焦糖香味🤩🤩🤩 最重要唔係好甜,令人一試難忘!😍而且細細個,價錢合理,難怪係長期既人氣之選😌3. Chocolate Croissant相比之下

2. 酸種葡撻 Sourdough Egg Tart

而且細細個,價錢合理,難怪係長期既人氣之選😌

3. Chocolate Croissant

相比之下,呢個就無人氣之選咁突出了!但作為chocoholic, 我仍然喜愛這款面包啊😚
2022-08-23 1673 瀏覽
Bakehouse(Wan Chai)除左港式蛋撻之外 Bakehouse嘅蛋撻相信大家都唔陌生😎 佛系小編每次經過都見好多人排隊諗住有緣再食🙏 點知今次喺灣仔咁岩路過 仲要唔使排隊就即刻買到☺️☺️ 當然要試下啦~⌖ Sourdough Egg Tart🥚💰$12真係名不虛傳😍😍 熱辣辣細細個嘅西式酸種葡撻🔥 外層酥脆 面層有焦糖面 入面嘅蛋就濃郁滑溜 甜度適中 必須encore嘅一款😋⌖ Matcha & White Chocolate Cookie 🍵🍫🍪💰$20諗住買多塊曲奇試下 點知好似伏伏地🥵🥵 雖然曲奇好大塊抵食咁 但食落比較硬身 唔脆口 無咩抹茶味 白朱古力都唔多覺 只可以用一個字「甜」黎形容😣 下次都係穩陣試下麵包好啲🤥🤥☻ 回頭指數:6/ 10❝ #Ami の港島覓食記#Fatshit_ami #Teatime #灣仔美食 #港式美食 #香港美食 #食好西 #Bakehouse #葡式蛋撻 #港式蛋撻 #Bakehouse蛋撻 #抹茶白巧克力曲奇 #抹茶曲奇 #西式甜品 #西式甜點 #西式葡撻 #酸種葡撻 ##西式酸種葡撻
Bakehouse(Wan Chai)

⌖ Sourdough Egg Tart🥚
💰$12

💰$20

☻ 回頭指數:6/ 10

❝ #Ami の港島覓食記
2022-08-22 1108 瀏覽
Bakehouse嘅麵包簡直係全香港人嘅至愛,我哋終於可以一想佢嘅蛋撻。$12來講實在係太抵啦,一咬落去蛋味濃郁,奶味都10分夠,而且個蛋皮係超級鬆軟啊。當然仲唔少得我哋嘅王牌必叫-水波蛋蘑菇菠菜slice,以及all-day Breakfast啦!講返個水波蛋蘑菇菠菜先,雖然個麵包底有啲太硬,好難切,不過將個水波蛋汁開之後蛋液光環咁鋪咗係啲菠菜上面,簡直係好好味呀,咁我就咁一刀切落去食啦,覺得每一啖都十分之健康個味道一啲都唔會話好鹹感覺上係食到好原始嘅菠菜味蘑菇味蛋味麵包味咁樣囉但係你會出奇地覺得菠菜係呢一個Chan入面發揮左畫龍點睛嘅效果。而我哋Breakfast呢,就當然係不過不失啦。因為男人來講呢食我哋birthday會更加飽。我哋又嗌咗一杯冰嘅cappuccino 好飲得來呢個奶泡打得好靚呀。
2022-08-20 967 瀏覽
之前食過佢Sourdough egg tart真係覺得幾特別幾好食嘅~而且價錢親民~今日六點後先去結果賣晒唯有試吓其他嘢啦~但係又唔係太鍾意食勁甜嘅嘢~今次試吓Almond  danish先賣相麻麻睇落又乾又燶又要黑~不過都諗住俾一次機會試吓啦~點知真係中伏~一食就知over-baked……上面嘅杏仁片碎燶咗~食落苦苦地~Danish都唔好得去邊~又乾又燶~即刻感覺俾人呃咗$30下次除咗egg tart應該唔會再試依間其他產品

Almond  danish
下次除咗egg tart應該唔會再試依間其他產品
2022-08-19
外賣自取
又係To Eat List其中一間, 終於到Weekend去試下, 睇相已經好吸引, BTW間餐廳都裝修得幾靚, 因為早去, 今次去完全唔使排隊, 一因為早, 二因為原來個冷氣開到最大都係好熱, 基本上, 好似入左廚房咁, 熱到HIHI, 呢個真係好大問題, 因為出面咁X熱, 又有陽光射入黎, 真係好似煎PAN咁, 。每個客入到黎一定會問同一個問題, 可唔可以開大D冷氣?但已經係開到最大, 所以大家一邊食就一邊流汗, 呢點真係扣左唔少分。講返"食質"先, 呢度基本上每台都會叫TARTS食, 就係呢度SIGNATURE, 有3好, 係 賣相好, 味道好, 食落好。我就叫左2個食, 食完再叫多8個慢慢嘆, SO FAR係我食過最好食既TARTS; 除左TARTS之外, 好多包都好好食, 呢度既性價比一定高過荃西海之戀果間品X, 果間包係可以, 但係真係幾貴下, 而且唔係真係咁特別。當然正係叫包係試唔到間野既實力, 我就叫左份All day breakfast, 仲有杯熱cappuccino, 咖啡真係唔錯, 想問下佢地用咩豆, 飲到份心機係入面。但係個All day breakfast睇落
當然正係叫包係試唔到間野既實力, 我就叫左份All day breakfast, 仲有杯熱cappuccino, 咖啡真係唔錯, 想問下佢地用咩豆, 飲到份心機係入面。但係個All day breakfast睇落無咩特別,  食落可以, 但係BACON真係煎得太乾, 如果可以同少少肉汁食到就好。
最後真係一定要提, 呢度既服務係好好 (希望店員會睇到), 因為已經咁熱, 仲要4圍行已經唔簡單, 仲要成日倒水, 上餐又快, 又醒目, 真係要比個LIKE你地。我真係好少會讚一間餐廳, 但你地真係值得我讚一下, Thank you!
**唔計冷氣問題, 我接近比到滿分呢間餐廳**
2022-08-13
2022-08-07 2739 瀏覽
個個人都推薦我食呢一度嘅麵包或者蛋撻,但我成日見到佢派條龍好長,所以都冇心機或者時間排終於有人得閒,又見佢排得唔算好長龍就買咗佢啲蛋撻食佢嘅但他非常香口,係酥皮嚟嘅,同佢嘅蛋漿融合得好好,份量都適中雖然一粒蛋撻來講佢會嘅價錢係出面嘅Double,但當試過嘅人就會知點解佢嘅價錢會咁貴,係真係值得嘅仲有佢個牛角酥都好出色,香口嘅牛油味,再加脆脆嘅外表我覺得佢哋呢一間舖頭係有酥皮嘅麵包都好出色,如果下次有時間我會再排多次隊買
終於有人得閒,又見佢排得唔算好長龍就買咗佢啲蛋撻食
仲有佢個牛角酥都好出色,香口嘅牛油味,再加脆脆嘅外表
2022-08-05 2222 瀏覽
呢間麵包店長期有人排唯有早啲去拎位點知都仲係要排受歡迎程度可想而知.今次約左朋友食lunch但因為大家早餐都食太飽嗌左一個set share再加兩個撻.粒蛋好正🤤呢個薯好好味,點埋沙律醬仲好味嗰兩個撻太吸引,一嚟到就食左唔記得影🤣但就係好好味啦.落單嗰陣個staff無拎野mark低但又唔記得後尾用機落order 但嚟錯左野飲最後都有換返杯啱嘅比我地不過佢地好忙,成日都嗌唔切佢地或者講完唔記得左😂.環境就有啲逼,同埋地下有之前留低嘅食物野飲搞個到地痴立立冷氣唔夠凍,愈坐愈熱今次嚟感覺一般但之前嚟,坐上層好好feel又chill
呢間麵包店長期有人排
但因為大家早餐都食太飽
嗌左一個set share
再加兩個撻

粒蛋好正🤤

呢個薯好好味,點埋沙律醬仲好味

嗰兩個撻太吸引,一嚟到就食左
唔記得影🤣
但就係好好味啦
落單嗰陣個staff無拎野mark低但又唔記得
後尾用機落order 但嚟錯左野飲
最後都有換返杯啱嘅比我地
不過佢地好忙,成日都嗌唔切佢地
或者講完唔記得左😂
環境就有啲逼,同埋地下有之前留低嘅食物
野飲搞個到地痴立立
冷氣唔夠凍,愈坐愈熱
今次嚟感覺一般
但之前嚟,坐上層好好feel又chill