1K
2024-03-15 111 瀏覽
我鍾意打邊爐食下牛嘅特別部位😬「616牛肉火鍋專門店」就啱晒我😝.鴛鴦酸菜牛骨湯🍲酸菜湯底酸爽微辣🥬🌶️牛骨湯清得嚟又有牛肉香🥕🌿.特選和牛盛🐄有信州和牛肩胛、信州和牛腹肉🐮信州和牛赤身、澳洲五花趾🐂牛肩胛較精瘦,肉質嫩滑🤤牛腹肉同赤身嘅脂肪比較多😍肉味濃厚👍🏻五花趾彈牙😗.肩貝(4隻)🐚大隻鮮甜😋.肩胛翼板🥩油花頗多,帶少少細筋😉肉味較濃,有口感😆.鮮製手打烏冬(2個)🍜幼身掛汁,吸收晒湯汁😛.菊花桂圓露(2支)🌼清甜降火☺️
特選和牛盛🐄有信州和牛肩胛、信州和牛腹肉
肩貝(4隻)🐚大隻鮮甜😋
肩胛翼板🥩油花頗多,帶少少細筋😉肉味較濃,有口感😆
鮮製手打烏冬(2個)🍜幼身掛汁,吸收晒湯汁😛
菊花桂圓露(2支)🌼清甜降火☺️
2024-03-14 69 瀏覽
疫情後將軍澳區冇嘢食, 一直都來這裡食牛打爐, 有辣有唔辣, 湯底推介兩款: 唔辣有牛腩湯底, 辣就食青椒湯底, 這兩款湯底 出面比較少有。 牛質素keep著水準,有不同各部位任君選擇, 我個人比較喜歡食牛匙柄。 這裏已成為我坑口區的 canteen ,無限時,招呼好。
2024-03-14
  • 匙柄最好食
2024-03-03 105 瀏覽
週末中午去到明德商場,順便睇吓有冇餐廳醫肚。見到616有午市優惠套餐,$38就有扒飯,抱住試伏嘅心態嚟試吓。$38嘅午市飯有雙重豬扒飯、牛扒飯或者雞扒飯。我哋兩位都選擇咗牛扒飯,一份配黑椒汁,另一份配蒜蓉汁。等咗一陣就上菜,咁個牛扒都係新鮮煎起嘅,見到個份量同埋牛扒嘅賣相相當驚喜,喜出望外。牛扒仲大過手掌,色澤都煎得唔錯。依個價錢可以比到呢個份量同味道,非常良心價,男士相信都會食得飽。醬汁嘅調味都正常,平民飯堂首選。依度空間寬敞,因為係火鍋店,所以餐枱嘅空間十分足夠亦都坐得舒服。

2024-01-24 192 瀏覽
一個人午餐🥣打算吃火鍋,但沒想有啱我吃的湯底😅⋯⋯但見午市套餐有很多選擇,決定轉吃套餐:豉椒排骨飯,飯餸熱騰騰👍🏻兼有跟餐飲品🥤,都只係$48。其實午餐有很多選擇,價錢由$38-$48,真的抵食。
其實午餐有很多選擇,價錢由$38-$48,真的抵食。
{616打邊爐 - $570}肉食大王過聖誕,有啲乜嘢玩?梗係麻甩打邊爐啦!616夜繽紛做緊8:30後所有正價食品八折!$48仲有一碟和牛!感覺好似好抵!餐牌多咗啲蒸牛肉球點心嗰啲,不過唔知係嗰日冇貨定係咩,我見唔到我最鍾意食嘅麻辣牛肉餃,同埋手打牛肉滑!有啲失望!整體嚟講對於肉色大王嚟講,616對於食肉獸同埋麻甩打邊爐嚟講,食物質素仍然係理想嘅,不過性價比真係唔夠其他高,同樣嘅價錢其實可以食到更加正樣嘅嘢!美味程度:😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍📍 #616牛肉火鍋專門店 (明德商場) (將軍澳)將軍澳坑口培成里10號明德商場1樓105-106號舖
{616打邊爐 - $570}

美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍

📍 #616牛肉火鍋專門店 (明德商場) (將軍澳)
將軍澳坑口培成里10號明德商場1樓105-106號舖
第一次嚟呢間店食火鍋,坐低店員問我哋需唔需要預留一碟日本精選和牛,話做特價$48/碟,我問係咪好嘢嚟,佢話梗係,就信佢要咗一碟啦!碟和牛嚟到睇個樣都感覺唔靚,算啦!就試吓佢,點知淥完真係好鞋好韌,超差,其他匙柄都係一般,滑尾龍算好啲!佢連張單都打明我哋係walkin生客,畀啲咁嘅質素牛肉我哋食,係咪真係預咗我哋只係嚟一次冇第二次嘅呢?或者佢已夠晒多熟客捧場,唔使再招呼生客呢?🤔
2023-11-09 312 瀏覽
將軍澳區唔使等位又好食,平時多數星期六,日中午後來食下午茶😅今次晚上收工唔想煮,去坑口站附近616。牛魔王就最啱來哩到,不同牛部位。湯底有辣有唔辣,仲有牛腩湯底可以揀。而家加左少許飲茶點心,但我個人比較專心,一心來食牛🤣🤣🤣🤣
2023-11-08
2023-10-11 310 瀏覽
經開將軍澳突然間想食火鍋就見到呢間616牛肉火鍋店,去到唔使等位,就可以入座👍🏻環境還可以,地方整潔,同埋見到餐牌好多款牛嘅部位都有得俾你選擇,餐牌所有嘢都係單點,用二維碼落單,我就會選擇左鴛鴦鍋,同埋有個窩蛋牛肉非常正,試完之後都忍唔住嗌多左幾碟😂呢間既牛賣相都唔錯,試左幾款牛肉都好食夠新鮮🤤而且仲有好多牛肉拼盤都好正,牛肉都有好多配搭而且又唔係貴,都幾抵食,配菜都有好多選擇,有機會都會想再黎試下😄
2023-09-17 244 瀏覽
今晚過左黎將軍澳呢邊探朋友,晚飯問佢食咩好,佢話梗係落樓下食616打番個邊爐先,真係好羨慕佢屋企樓下就有好野食,行都唔洗行,如果係我應該個個禮拜都會食😂叫左我最中意既牛雜湯底,呢個湯底既料真係誇張地多,食到尾都未食得哂,仲要好食又入味,一定首選揀呢個湯底。食616最開心既地方就係可以叫到成枱都係野食,可以試好多款唔同既牛,價錢仲要勁抵。最中意一定係信州和牛赤身,因為入口即溶又有牛味既感覺實在太好,真係必叫。花雕醉牛又係另一個必叫選擇,加左花雕味既牛肉真係出色,就算淥熟左都仲keep到個酒味。滑尾龍加左蛋撈埋一齊食口感就更加滑更有蛋味。牛朴肉都係一個唔錯既選擇,牛味重份量都多。麻辣牛肉餃既辣味又幾正幾惹味。手打牛筋丸彈牙肉又夠厚實。最後梗係要加埋個烏冬吸哂d精華就完美喇。

滑尾龍加左蛋撈埋一齊食口感就更加滑更有蛋味。

牛朴肉都係一個唔錯既選擇,牛味重份量都多。

麻辣牛肉餃既辣味又幾正幾惹味。

手打牛筋丸彈牙肉又夠厚實。

最後梗係要加埋個烏冬吸哂d精華就完美喇。

-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍲🍲🍲🍲🍲🍴🍽🍴🍽🍴🍽-616嘅回頭率真係好高!616近年愈開愈多分店,總有一間係左近🤣。佢嘅定價比好多其他港式火鍋低,但用料都好靚,食材又新鮮😆。🥢鴛鴦青花椒牛骨湯 $82 🆙湯底揀咗鴛鴦青花椒牛骨湯,一邊係有少少麻辣嘅青花椒湯底,一邊係清甜嘅牛骨湯湯底。兩邊嘅湯底各有特色,個人比較鍾意用牛骨清湯淥牛肉片,牛味更加出🤣。🥢信州和牛赤身 $78 🆙上次食咗信州和牛肩胛,今次就揀咗赤身試下。赤身偏紅,牛味突出,油脂較少,適合鍾意食瘦肉嘅朋友😋。信州和牛係由616係長野直接攞番到港,試左兩次單點信州和牛,下次決定直接嗌拼盤,咁就可以試埋個牛腹肉🙈。🥢雙拼牛肉餃 $50 🆙雙拼牛肉餃都係極力推薦!兩款餃分別係麻辣同原味嘅牛肉餃。麻辣好惹味,一咬落去辣油就滲出黎。個人比較鍾意原味,佢嘅牛肉味更加出。🥢手打墨魚滑 $50 🆙手打墨魚滑都係必試,份量多又彈牙👍🏻。🥢封門柳 $68 🆗🥢皇帝菜 $28 🆙🥢萵筍 $28 🆗🥢響鈴 $28 🆗🥢稻庭烏冬 $30 🆙🥢公仔麵 $12 🆗🥢菊花桂圓露 $16 🆙🥢朝日啤酒 $32 🆗🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7.5/10環境

🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍲🍲🍲🍲🍲🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢鴛鴦青花椒牛骨湯 $82 🆙

🥢信州和牛赤身 $78 🆙

🥢雙拼牛肉餃 $50 🆙

🥢手打墨魚滑 $50 🆙
手打墨魚滑都係必試,份量多又彈牙👍🏻。

🥢封門柳 $68 🆗

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.75/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍲🍲🍲🍲🍲🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 616牛肉火鍋專門店 (明德商場) (將軍澳)
將軍澳培成里10號明德邨明德商場1樓105-106號舖
#bakdiu港式 #bakdiu火鍋 #bakdiu坑口 #bakdiu將軍澳
2023-06-16 148 瀏覽
餐廳的環境非常舒適,裝潢現代且寬敞,提供了一個愉快的環境。員工非常友善和專業,提供了快速而有效的服務。最重要的是食物。他們的牛肉非常新鮮,切片均勻且品質優良。加上種類眾多,在這裏能吃到一般在市場找不到的種類。湯底的味道也很好,有豬骨、麻辣、番茄等多種口味可供選擇,每一種都有自己獨特的風味。此外還提供了各種鮮美的蔬菜和配菜,包括豆腐、魚丸、粉絲等等,讓客人可以根據自己的口味和偏好自由搭配。現在更有66折優惠,在餐廳六周年的時候好好把握吧。

現在更有66折優惠,在餐廳六周年的時候好好把握吧。
2023-06-09 103 瀏覽
打邊爐每個香港人都鍾意,但真正食到牛特別部位嘅餐廳就比較少,其中616就十分出名啦🥰 最近佢推出堂食限定嘅信州和牛🐮 啲牛牛係用蘋果飼養㗎!由616團隊喺日本長野縣直採到港,實行用中式火鍋食到高級和牛🫶🏻牛骨清湯 $62 有驚喜,清清哋但係帶有好濃郁嘅牛肉香😋信州特選和牛盛 $274 成個拼盤有齊信州和牛羽下肉、牛胸肉同埋赤身,跟set仲送澳洲五花趾~ 和牛果然唔同啲,羽下肉嘅肉質緊緻,好品嚐到佢嘅texture。牛胸肉脂肪就多啲,入口化化哋,推薦👍🏻 赤身味道濃郁,肉味好突出,油脂相對比較少~ 送嘅五花趾食落好彈牙!澳洲和牛牛頸脊 $68 每次去616我都必叫,牛頸脊食到少少牛嘅臊味,我本身勁鍾意呢陣味,所以好啱我胃口🤣安格斯橫膈肌 $48 肉質好嫩滑,唔會出錯之選✨如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕

牛骨清湯 $62 有驚喜,清清哋但係帶有好濃郁嘅牛肉香😋

送嘅五花趾食落好彈牙!

安格斯橫膈肌 $48 肉質好嫩滑,唔會出錯之選✨

如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
今日到一田入貨,順便在附近晚餐。對616唔陌生,此店多靚牛。可是朋友今期玩生酮飲食,粥粉麵飯澱粉質都食唔得。所以今晚可以盡情地食肉了!!就座後,細看電子餐牌。除了大路的,常見的鍋底,竟然有福岡名物<牛腸鍋>。快快選定其他食材,再到醬料區調配料。 牛腸鍋     Fukuoka名物之一,雖比不上明太子那麼有名,但當地有很多牛腸鍋餐廳。無奈上次福岡之旅沒有機會嚐到, 今次當做補償吧!跟福岡當地餐牌圖片一樣,牛腸韮菜都整齊排好,再灑上辣椒,紅的綠的白的,讓客人對食材一目了然。   淺啡色湯底,是否信州味噌?  牛腸已剪開 ,保證乾淨。  鍋底還有大量椰菜呢!   先將耐煮的萵苣放在鍋裡,就來到美味的牛肉。信州和牛     看到日本地名, 就覺得<可能好貴>。如今三百有找可享4款靚肉,計落價格合理。 四款靚肉,由油脂較少的開始,向油脂較多的肉推進吧!先把火力下調,變做蝦眼水,再把牛肉放在勺子裡慢慢浸熟。在粉紅色剛褪去,剛轉成啡色的時候,就是肉質最美味的黃金一刻。靚肉呀 ~~涮几秒就ok,不能滾,不能overcook呢! 五花趾   有筋有肉,分佈似牛展。因為夠薄
今日到一田入貨,順便在附近晚餐。
對616唔陌生,此店多靚牛。
可是朋友今期玩生酮飲食,粥粉麵飯澱粉質都食唔得。
所以今晚可以盡情地食肉了!!
就座後,細看電子餐牌。
除了大路的,常見的鍋底,竟然有福岡名物<牛腸鍋>。
快快選定其他食材,再到醬料區調配料。
牛腸鍋
Fukuoka名物之一,
雖比不上明太子那麼有名,
但當地有很多牛腸鍋餐廳。
無奈上次福岡之旅沒有機會嚐到, 今次當做補償吧!
跟福岡當地餐牌圖片一樣,
牛腸韮菜都整齊排好,再灑上辣椒,
紅的綠的白的,讓客人對食材一目了然。
味噌牛腸鍋
淺啡色湯底,是否信州味噌?
牛腸已剪開 ,保證乾淨。
鍋底還有大量椰菜呢!
先將耐煮的萵苣放在鍋裡,就來到美味的牛肉。
萵苣
信州和牛
看到日本地名, 就覺得<可能好貴>。
如今三百有找可享4款靚肉,計落價格合理。
四款靚肉,由油脂較少的開始,向油脂較多的肉推進吧!
先把火力下調,變做蝦眼水,再把牛肉放在勺子裡慢慢浸熟。
靚肉呀 ~~涮几秒就ok,不能滾,不能overcook呢!
五花趾
有筋有肉,分佈似牛展。
因為夠薄,浸几下就變熟,馬上收縮變形 。
入口較爽口,偏似薄身的牛展。
但因為有筋,要咬多几口。
赤身
紅色為主 = 油份較少,較精瘦。
用浸熟的,所以肉質依然滑滑,可以嚐到肉的甜味。
牛胸肉
口感接近牛仔骨的肉,有油香也有肉香。
因為較厚身,幸好有肉也有油花,可以多煮一會兒煮多陣。
羽下肉
乳下肉?   肩胛翼板也!
既然是信州和牛,就要沿用日文的稱謂,借用日文<羽下肉>。
外表跟牛胸肉很接近,這塊以油香為主。
几款和牛油脂偏多,特地取來桔仔溝秘制牛肉汁牛肉汁,
鹹中帶甜更帶酸,可以中和靚牛的油膩感。
而味噌湯底本身有鹹度,全程也沒有使用豉油呢!
牛肉
牛心
第一次遇到牛心,所以要來一份。
肉質唔韌,牛味最濃,甜味不多,其甘味少少似豬膶。
鮮制手打烏冬
享用過和牛肉及牛腸,鍋裡就帶著各食材的精華,
加上有椰菜加持,湯底會變得清甜。
所以自己很想來個澱粉質 ~自家制烏冬,
變成和牛味噌烏冬。
幼身麵底易掛汁,吸盡味噌&牛肉精華。
另外夾一箸烏冬撈埋拌著鹹香的紅葱醬也很美味,
再把軟綿綿的椰菜掃光。
椰菜韮菜油麥菜,see you tomorrow。
很希望韮菜落多d。
2023-06-05
紀念日
萵苣
牛肉
2023-05-28 90 瀏覽
火鍋黎講係咩最緊要?對於牛魔王黎講,除左湯底之外,就係牛肉啦,所以我最鐘意去616,貪佢有好多款唔同部位既牛肉可以揀。最近見佢仲有款信州和牛可以揀,仲要唔係好貴,緊係黎試試佢。鴛鴦青花椒牛骨湯 $82青花椒湯底十分香,會有少少麻但係又唔算好辣,用黎刺激一下個味蕾就岩哂。牛骨湯就十分清甜,入面仲有幾舊羅白同牛,碌多一陣就好入味。特選信州和牛盛(送五花趾) $274呢個盛合入面就有哂羽下肉,牛胸肉同赤身三款唔同種類既信州和牛。三款和牛既外表都好吸引,色澤好好,而且油花分佈平均。牛胸肉既油睹係最高,所以食落會有種充滿油香既感覺。羽下肉相對上肥瘦既分佈比較平均,肉味比牛胸肉濃。赤身既油睹係最少,但係肉味係最濃,口感亦都係最結實。另外佢送既五花趾都唔錯,食落有咬口唔會太韌。滑尾龍 $48加左蛋既滑尾龍食落十分滑,而且口感十足,牛味亦都香濃花雕醉牛 $48花雕好入味,牛肉口感嫩滑。

鴛鴦青花椒牛骨湯 $82

特選信州和牛盛(送五花趾) $274

滑尾龍 $48
加左蛋既滑尾龍食落十分滑,而且口感十足,牛味亦都香濃

花雕醉牛 $48
花雕好入味,牛肉口感嫩滑。
又來到616牛肉火鍋店,環境舒服,食物高質。溶岩沙嗲湯底溶岩沙嗲湯底帶來了濃郁的香辣味道,讓人垂涎欲滴。而且,湯底非常濃稠,及得上九龍城某知名火鍋品牌😂特選和牛盛(送五花趾)- 信州和牛羽下肉(套餐)- 信州和牛胸肉(套餐)- 信州和牛赤身(套餐)- 澳洲五花趾(贈送)牛肉非常高質!全部都是日本直送❤️每一啖油花都在口腔爆發,愛了。手打蝦滑是616火鍋店用心之作!蝦滑充滿了魚子,輕輕一刮,只需幾分鐘,就已經煮好了。鮮製手打烏冬用烏冬配上沙嗲湯底就是最完美的收結!唐生菜🥬手打牛筋丸(半打)牛肉味很濃,很喜歡他們家的牛筋丸。——————為食分界線——————📍 616牛肉火鍋專門店 (明德商場) (將軍澳)將軍澳培成里10號明德邨明德商場1樓105-106號舖人均消費: $250#mariofatfat #foodie #hkdoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongko
又來到616牛肉火鍋店,環境舒服,食物高質。

溶岩沙嗲湯底

特選和牛盛(送五花趾)
- 信州和牛羽下肉(套餐)
- 信州和牛胸肉(套餐)
- 信州和牛赤身(套餐)
- 澳洲五花趾(贈送)
牛肉非常高質!
全部都是日本直送❤️
每一啖油花都在口腔爆發,愛了。

手打蝦滑
是616火鍋店用心之作!
蝦滑充滿了魚子,輕輕一刮,只需幾分鐘,就已經煮好了。

鮮製手打烏冬
用烏冬配上沙嗲湯底就是最完美的收結!

唐生菜🥬

手打牛筋丸(半打)
牛肉味很濃,很喜歡他們家的牛筋丸。

——————為食分界線——————
📍 616牛肉火鍋專門店 (明德商場) (將軍澳)
將軍澳培成里10號明德邨明德商場1樓105-106號舖

人均消費: $250
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店