2021-12-09 874 瀏覽
平時晚上行過厚福街,見到2DP門口成日都好多人排隊,今日過左lunch time時間終於比較少人,我當然要趁呢個唔使排隊嘅時間入去試下。餐廳裝修簡潔而具型格,水泥牆加上木枱櫈,悠閒舒適。番茄冬陰功湯飯~配料有蘑菇,紅菜頭 ,芫荽,豆腐,黃椒和番茄,酸酸辣辣,用來拌飯吃一流。鰻魚定食~素鰻魚配玉子,沙律菜和湯。素鰻魚其實係燒茄子, 口感軟滑濕潤,配上鰻魚汁真的不錯。玉子蛋味香濃,口感柔軟,好味。湯的配料有豆皮,海帶,豆腐和菇,好清。瀑布芝士焗燒烤菇~焗大啡菇肥美汁, 口感爽甜, 菇味濃郁, 流心蛋D蛋漿和芝士好似瀑布咁傾瀉出嚟,配上菠菜,洋蔥和苜蓿芽,非常滋味可口。桂圓紅棗茶~充滿桂圓紅棗的香味,少甜,正!蜂蜜生薑茶~薑味十分濃,加入少許蜂蜜,好醒胃。密瓜碗農場牛乳刨冰~奶味濃郁的棉花冰上鋪滿韓國蜜瓜波波,蜜瓜清甜多汁,好正棉花冰是以北海道3.6牛乳製成,冰涼香甜,好好味呀!冰糖木瓜桃膠~有杞子,桂圓, 紅棗, 雪耳和桃膠,少甜,仲有半個木瓜,真係好滋潤,食完人都靚D啦!

餐廳裝修簡潔而具型格,水泥牆加上木枱櫈,悠閒舒適。

鰻魚定食~素鰻魚配玉子,沙律菜和湯。

素鰻魚其實係燒茄子, 口感軟滑濕潤,配上鰻魚汁真的不錯。

玉子蛋味香濃,口感柔軟,好味。

湯的配料有豆皮,海帶,豆腐和菇,好清。

桂圓紅棗茶~充滿桂圓紅棗的香味,少甜,正!

蜂蜜生薑茶~薑味十分濃,加入少許蜂蜜,好醒胃。

棉花冰是以北海道3.6牛乳製成,冰涼香甜,好好味呀!

2021-03-30
  • 冰糖木瓜桃膠
  • 番茄冬陰功湯飯
  • 瀑布芝士焗燒烤菇
  • 蜜瓜牛乳刨冰
2021-12-09 20 瀏覽
🎃原個南瓜忌廉大麥飯比個圖片吸引左就揀左佢~果然無令我失望😝賣相好靚既南瓜飯 一上枱係勁熱辣辣忌廉撈飯好香 仲唔會好乾身食落唔會好溜 啲飯煙煙韌韌 好有咬口☺️🧀蕃薯水牛芝士薄餅薄批pizza 兩個人都可以食得哂!個批整得好脆 好食🤤豐富既芝士 趁熱食仲拉到絲面頭有啲疏菜可以中和返佢咁邪惡😂🍍菠蘿熱情果沙冰飲到好濃既菠蘿+熱情果味味道十分fresh 好岩唔中意太甜既人飲😝仲有支菠蘿飲管襯托 影相打卡都靚啲~沙冰底飲落勁涼爽☺️🍧泰奶豆奶第一次見到泰奶+豆腐花既組合感覺好特別就試試佢~泰奶食落唔會好甜 豆腐花好香滑面頭仲配有寒天 芋圓同珍珠全部都係有咬口既野😍碗野份量都幾多~😂
🎃原個南瓜忌廉大麥飯
比個圖片吸引左就揀左佢~
果然無令我失望😝
賣相好靚既南瓜飯 一上枱係勁熱辣辣
忌廉撈飯好香 仲唔會好乾身
食落唔會好溜 啲飯煙煙韌韌 好有咬口☺️

🧀蕃薯水牛芝士薄餅
薄批pizza 兩個人都可以食得哂!
個批整得好脆 好食🤤
豐富既芝士 趁熱食仲拉到絲
面頭有啲疏菜可以中和返佢咁邪惡😂

🍍菠蘿熱情果沙冰
飲到好濃既菠蘿+熱情果味
味道十分fresh 好岩唔中意太甜既人飲😝
仲有支菠蘿飲管襯托 影相打卡都靚啲~
沙冰底飲落勁涼爽☺️

🍧泰奶豆奶
第一次見到泰奶+豆腐花既組合
感覺好特別就試試佢~
泰奶食落唔會好甜 豆腐花好香滑
面頭仲配有寒天 芋圓同珍珠
全部都係有咬口既野😍
碗野份量都幾多~😂
2021-12-09 18 瀏覽
平日真的很少食素,總覺得素食味道很寡和沉悶,但2DP真的給我不一樣素食的體驗。餐廳環境光猛,整齊乾淨,感覺舒服。50/50番茄自家製水牛芝士薄餅$138~餅皮好薄好脆,配上自家製水牛芝士,大量的車厘茄和火箭菜,蕃茄sauce, 又fresh又開胃。韓式泡菜素煙肉卡邦尼意粉$118~配料有素煙肉,香草, 韓式泡菜和洋葱, 醬汁偏向似蕃茄汁多於卡邦尼醬汁,少少酸, 無咁漏,。意粉煙韌有口感,每條都沾滿醬汁,好滋味。黑芝麻奶油窩夫配黑芝麻雪糕$98~每件窩夫上都鋪上黑芝麻奶油,芝麻味十分香濃,再配上一球黑芝麻雪糕和數粒朱古力蛋糕,口感豐富。普洱巧克力芭菲配巧克力布朗尼蛋糕~有充滿茶香的普洱味雪糕,滑漏的忌廉,軟綿綿的棉花糖,好立克脆脆,布朗尼蛋糕,層次豐富,每一層都有不同驚喜,好美味。
平日真的很少食素,總覺得素食味道很寡和沉悶,但
2DP真的給我不一樣素食的體驗。

餐廳環境光猛,整齊乾淨,感覺舒服。

意粉煙韌有口感,每條都沾滿醬汁,好滋味。

普洱巧克力芭菲配巧克力布朗尼蛋糕~

2021-09-06
  • 普洱巧克力芭菲配巧克力布朗尼蛋糕
  • 黑芝麻奶油窩夫
  • 50/50 番茄自家製水牛芝士
  • 韓式泡菜素煙肉卡邦尼意粉
2021-12-08 46 瀏覽
哩間素食餐廳一直都幾出名,今次終於有機會黎試下。平日去都見到好full下,想食嘅朋友記得提早book枱。泰impossible豬漢堡 $138之前都食過impossible嘅素漢堡,今次整成burger形式,真係好似啲真肉,食唔出分別。我地另外加左大啡菇同埋轉純素芝士,啲泰式辣醬會有小小辣,但好好食!茄香猴頭菇蒟蒻麵 $106餐廳都有好多麵食選擇,我平時比較少食蒟蒻麵,所以試一試。口感好好,比較爽口,同埋感覺冇咁油膩,加埋啲菇好香,食唔停口。鹹蛋黃窩夫配普洱朱古力雪糕 $98好特別嘅口味,鹹蛋黃味同窩夫出奇地夾,新鮮焗出黎嘅窩夫好香,好好味。鐵觀音阿法奇朵芭菲配抹茶布甸 $88最欣賞有鐵觀音茶倒落吧飛到,同啲脆脆好夾,抹茶味都好濃。食完之後都唔覺自己食緊素食,決定下次再黎試其他菜式。

泰impossible豬漢堡 $138

茄香猴頭菇蒟蒻麵 $106

茄香猴頭菇蒟蒻麵

鹹蛋黃窩夫配普洱朱古力雪糕 $98
鹹蛋黃窩夫配普洱朱古力雪糕

鐵觀音阿法奇朵芭菲配抹茶布甸 $88
鐵觀音阿法奇朵芭菲配抹茶布甸

最欣賞有鐵觀音茶倒落吧飛到,同啲脆脆好夾,抹茶味都好濃。

食完之後都唔覺自己食緊素食,決定下次再黎試其他菜式。
2021-12-01
茄香猴頭菇蒟蒻麵
鹹蛋黃窩夫配普洱朱古力雪糕
鐵觀音阿法奇朵芭菲配抹茶布甸
作為一個不折不扣嘅肉食控,有時食太多肉,都會想食返清淡少少🤭 前日去尖沙咀搵嘢食嗰陣,忽發其想想食齋,最後搵咗呢間望落比較新派少少嘅素食cafe,最後發覺我呢個肉食獸原來對素食都唔係咁抗拒😎第一次食素食cafe,唔知揀咩先好🤔 於是揀咗個自己都幾鍾意食嘅牛肝菌闊條麵。上到嚟好香菌味,因為除咗牛肝菌之外,仲有其他雜菌🤤 入面仲撈咗impossible素牛肉碎,食落真係好有真肉碎嘅口感!闊條麵煮得夠哂彈牙,幾好味,完全唔覺得自己食緊素食🤣一向鍾意食啲邪惡野嘅我緊係揀番個Pizza嚟食啦! 呢個50/50 pizza係指一半係margarita pizza,另外一半係自家製水牛芝士pizza😋 個批係薄批,外皮超級脆,而內裏就好軟熟!蕃茄嘅酸甜味好出,不但開胃,仲可以中和水牛芝士嘅膩👍🏻 呢杯拿鐵好大杯,面頭灑滿咗桂花碎,賣相好靚好精緻🤤 飲落有淡淡嘅桂花清香,味道唔算太甜,個人幾鍾意!而且又夠哂大杯,兩個人share都夠🤣除咗主食,呢到仲有唔少甜品可以食。我哋喺眾多甜品入邊揀咗比較特別嘅泰奶遇上豆腐花,呢個配搭好新鮮😬 一開頭驚佢個泰奶會超甜,點知又唔算好甜,原來配豆腐花個味道都夾到😋 豆

牛肝菌impossible肉碎闊條麵

50/50蕃茄自家製水牛芝士pizza

桂花烏龍拿鐵

泰奶遇上豆腐花
除咗主食,呢到仲有唔少甜品可以食。我哋喺眾多甜品入邊揀咗比較特別嘅泰奶遇上豆腐花,呢個配搭好新鮮😬 一開頭驚佢個泰奶會超甜,點知又唔算好甜,原來配豆腐花個味道都夾到😋 豆腐花上面仲有好多配料,有珍珠、寒天波波同埋小芋圓,真係一次過滿足晒你三個願望🤣 不過豆腐花再滑少少就更好味啦!

總括而言,呢間新派素食餐廳幾值得一試!嘢食食落口唔會覺得自己食緊齋咁,亦唔會令我呢個肉食獸覺得淡茂茂🤪 唔鍾意食素食,都可以試吓佢哋啲甜品,選擇多多,味道又唔錯👍🏻 不過店舖嘅座位就比較逼,張枱都唔係好夠放晒啲嘢食🤣

同你一齊搵更多好嘢食😋
牛肝菌impossible肉碎闊條麵
50/50蕃茄自家製水牛芝士pizza
桂花烏龍拿鐵
泰奶遇上豆腐花
2021-12-06 725 瀏覽
厚福街食肆林立,一直看著2DP由甜品店變成西餐廳,再變成現在的素食cafe,一直人龍不絕,總有原因。與好朋友一期一會,一直很珍惜的這份友誼,也就選址於用心的餐廳。2DP代表小數點後兩個位,精準精細,是餐廳做食物的講究。餐廳有吧枱也有小桌子,較適合兩至四人的聚會。吧枱卻也不會坐得不舒服,坐位安排上空間感足夠。餐廳裝潢簡約,以白色為主調,光線充足,給人潔淨的感覺。餐牌全是素食,有些更是蛋奶素和生酮之選,但菜式十分豐富,由沙律、全日早餐、意粉燴飯,甚至漢堡也有。當然也不少得四版甜品餐單,冷熱都有,十分貼心。防彈奶昔 - 牛油果可可杏仁奶 ($68)牛油果、椰子油、可可粉、杏仁奶有杏仁奶的奶昔更為濃厚,欣賞下了可可粉而非甜朱古力的選擇,不會過甜之餘卻帶可可的甘澀。完熟牛油果片令奶昔口感更幼滑原個南瓜.忌廉燴飯 ($158)這個菜式也是打卡之選,用上原個日本南瓜蒸熟再放入risotto。Risotto雖用忌廉煮成,creamy得來卻不會太膩,加上可以挖著南瓜肉來吃,相對更清甜烤大啡菇Impossible漢堡.黑椒醬 ($138)Impossible肉真的是很偉大的發明,口感和味道跟真實肉類無異,

防彈奶昔 - 牛油果可可杏仁奶 ($68)
牛油果、椰子油、可可粉、杏仁奶

防彈奶昔  -  牛油果可可杏仁奶

原個南瓜.忌廉燴飯 ($158)

原個南瓜.忌廉燴飯

烤大啡菇Impossible漢堡.黑椒醬 ($138)
烤大啡菇Impossible漢堡.黑椒醬

Impossible肉真的是很偉大的發明,口感和味道跟真實肉類無異,即使不常吃素的人也很容易入口。加上多汁烤大啡菇、芝士、番茄、脆口生菜,餡料豐富又多元。
烤大啡菇Impossible漢堡.黑椒醬

最讚是漢堡包,是帶有白芝麻粒並烘脆了的brioche bun,配微辛不辣的黑椒醬很惹味
不吃蛋奶的,麵包還可以選純素奇亞籽漢堡,實在有心思。
烤大啡菇Impossible漢堡.黑椒醬

蜜瓜牛奶刨冰 ($108)
我是衝著這個來這家餐廳的,最後也真的如所願,美麗的為這頓飯畫上完美的句號。

蜜瓜牛奶刨冰

雖然天有點冷,但這些雪花冰很幼細,每一口都有牛奶味道,而不是冰水刨冰再淋醬汁,更為好吃

蜜瓜牛奶刨冰

半個蜜瓜刨起球狀的肉堆在雪花冰上,再整個放入蜜瓜皮盛著,實在十分吸睛
而且蜜瓜熟得腍甜,果然冬天就是蜜瓜的時節!
蜜瓜牛奶刨冰

小數點後兩個位的精細,原個蜜瓜和南瓜的菜式由開口挖肉到塞滿造型都精準無比,才成就出吸睛賣相
非常精細的一餐素食,吃完不會覺得單寡,也帶出了素食可以又色彩繽紛又美味健康
願這素食的潮流可推得更廣更闊,讓更多人認識素食的好,即使只有green monday一天,也可減輕carbon footprint
防彈奶昔  -  牛油果可可杏仁奶
原個南瓜.忌廉燴飯
  • 蜜瓜牛乳刨冰
  • 原個南瓜忌廉燴飯
吃素是一件不簡單的事情。一來我煮野食一般,二來香港素食店不多,三來就算有,有時味道也不怎樣,要選一個all good的素食餐廳,還真是不簡單。.但最近卻有幸食到一間,我覺得地方方便,食物選擇多,而且味道也好多素食餐廳。.#經典impossible漢堡🍔#茄香猴頭菇蒟蒻麵#牛油果扁意粉配羅馬番茄先說說佢嘅漢堡,首先可以轉純素🧀芝士,個包亦都可以改做純素奇亞籽漢堡,令到食蛋奶素同埋非蛋奶素嘅人都有選擇,幾貼心,個漢堡扒亦都幾可亂真,頗有牛味。🍝之後就係兩個意粉,茄香猴頭菇蒟蒻麵黑椒味比較重,裡面有猴頭菇、雜菌同埋菠菜,材料健康,調味酸酸甜甜咁,加上彈牙嘅蒟蒻麵,開胃而且係一種唔多地方會食到嘅味道。🥑牛油果扁意粉質感就比較濃稠,因為有秋葵嘅關係,會黏少少,飽肚感亦都更重,牛油果奶油醬令成個意粉好creamy,加上酸甜蕃茄、健康秋葵,脆口珍珠筍,同埋杏仁片,口感豐富。

#經典impossible漢堡🍔
#茄香猴頭菇蒟蒻麵
#牛油果扁意粉配羅馬番茄

2021-12-06 475 瀏覽
呢排食嘢好似太放肆 想健康啲但又唔係好戒到口 就被我諗起尖沙咀呢間素食餐廳😏呢間餐廳主打西式素食 但味道又可以整到同真嘅差唔多 所以都見到好多健康路上嘅人嚟食野🙈素食來講種類都幾多 由正餐到甜品都好多選擇!•茄香猴頭菇蒟蒻麵🍝•-呢度用咗蒟蒻麵取代傳統闊條麵 低卡之餘仲有豐富纖維 啱啱我呢啲要食得健康嘅人😛配料就用左素肉經常會出現嘅猴頭菇 果然口感整得幾似肉 但仲帶一份爽口🙈雖然本身蒟蒻麵係冇味嘅 但呢個醬汁都唔會整到好咸 味道適中 仲反而食到好香鮮蕃茄味 👍🏻•50/50蕃茄自家製水牛芝士Pizza🍕•-呢款Pizza啱曬我呢啲唔鐘意食厚批嘅人🙈呢個pizza勁多素芝士 食落都好似真嘅咁惹味!面頭仲配有大量火箭菜 食多幾塊都唔覺膩😍•蜜瓜牛乳刨冰🍈🍧•-終於俾我試到啦!😍淨係個份量都引死人🙈有滿滿嘅蜜瓜粒粒刨好曬喺面 方便食仲好靚添🤤而我最欣賞係呢到嘅牛乳冰 因為我好怕係啲就咁水做冇味嘅刨冰👻但呢到係用左牛乳去整成 所以每人啖都食至好濃郁嘅乳香味 高質阿🥰.想食得健康之餘又好味我會嚟番呢間 就算淨係嚟食甜品都唔錯嘅地方😆

素食來講種類都幾多 由正餐到甜品都好多選擇!

•茄香猴頭菇蒟蒻麵🍝•

•50/50蕃茄自家製水牛芝士Pizza🍕•
呢款Pizza啱曬我呢啲唔鐘意食厚批嘅人🙈
呢個pizza勁多素芝士 食落都好似真嘅咁惹味!

面頭仲配有大量火箭菜 食多幾塊都唔覺膩😍

•蜜瓜牛乳刨冰🍈🍧•
終於俾我試到啦!😍
2021-12-05 46 瀏覽
早幾日經過,見到又防彈咖啡又生酮全日早餐,好啦,就揾日Try Try啦😶店內有收加一服務費當然先講服務啦😮‍💨水,係自己斟嘅食嘢時嘅鹽、黑椒 自己拎嘅😐樽鹽無蓋嘅,成個面都係塵😵嘢食方面成碟嘢都無乜技巧可言大部份都係生嘢直落碟嘅咁但求炒蛋同啡菇吸引番啲價值啦😵‍💫個炒蛋「鞋」嘅自己嚟好食過佢😪(我都唔係廚神)大啡菇?!嗰隻比中Size細嘅叫大啡菇?!🤬收緊$138再加一嘅嘢堆嘢🤯既無技巧又無服務!!出品都俾番少少誠意吖又一間可以Bad List嘅餐廳

店內有收加一服務費
當然先講服務啦😮‍💨
水,係自己斟嘅
食嘢時嘅鹽、黑椒 自己拎嘅😐
樽鹽無蓋嘅,成個面都係塵😵

嘢食方面成碟嘢都無乜技巧可言
大部份都係生嘢直落碟嘅

咁但求炒蛋同啡菇吸引番啲價值啦
😵‍💫個炒蛋「鞋」嘅
自己嚟好食過佢😪(我都唔係廚神)
大啡菇?!嗰隻比中Size細嘅叫大啡菇?!
🤬
收緊$138再加一嘅嘢堆嘢🤯

既無技巧又無服務!!出品都俾番少少誠意吖

又一間可以Bad List嘅餐廳
2021-12-05
2021-12-02 26 瀏覽
每次經過店舖門口都見到都多人,好多時喺食飯高峰期都需要等位,今日下午茶時間客人比較少,坐得闊落。佢哋主要提供素食,有飯、意粉、漢堡包及小食等等,因為下午茶時間所以都係叫輕食為主。芥末芝士波,芝士味濃香,食落彈牙。沙嗲素雞串燒,外皮燒得脆脆地,口感味道同真嘅雞肉有九成相似,沙嗲汁亦好有泰式風味,高水準。普洱巧克力芭菲,都比較少食到普洱朱古力味道的雪糕,淡淡然的普洱茶味,食到一半再加奶,有另一番風味。士多啤梨配奶油醬窩夫,窩夫做得好鬆軟,表面有少少脆,士多啤梨奶油醬唔會太甜,鋪切得好精美,打卡一流。黑芝麻拿鐵,濃香黑芝麻味道,夠滑口,好creamy ,拉花亦拉得好。

芥末芝士波,芝士味濃香,食落彈牙。

2021-11-30
2021-11-30 33 瀏覽
今次來到朋友介紹嘅素食餐廳食野,呢間2DP位於尖沙咀厚福街,大大個招牌好易就搵到,對素食既認識唔深,只係知道香港唔算好多選擇,不過就越嚟越流行,因為宜家講求健康、環保。我地今日點左Lunch set 同埋甜品。-蕃茄冬陰公湯飯$78味道唔錯,個湯有少少辣,配菜有豆腐、菇等,但唔算好多。-瀑布芝士炸雞定食$98素雞口感都幾得意,加埋芝士醬,味道唔錯,跟餐有個麵豉湯同小食。-綜合豆乳刨冰$88呢個甜品唔錯,豆乳味濃郁,有唔同嘅芋圓,口感每款不同,總括黎講係唔錯。-桂花烏龍拿鐵(跟餐$22)好香既桂花味,好喜歡!呢間餐廳可以推介比喜歡食素或者想試試素食既朋友。
-蕃茄冬陰公湯飯$78
味道唔錯,個湯有少少辣,配菜有豆腐、菇等,但唔算好多。
-瀑布芝士炸雞定食$98
-綜合豆乳刨冰$88
-桂花烏龍拿鐵(跟餐$22)
好香既桂花味,好喜歡!
呢間餐廳可以推介比喜歡食素或者想試試素食既朋友。
2021-11-30 35 瀏覽
位於尖沙咀厚福街嘅「2DP」🎉每次經過都總係座無虛席👨‍👩‍👧‍👦難得今日早咗食晚飯🕰見排隊嘅人數唔多👀梗係要把握機會試吓💛因為係間素食餐廳🥬Menu會詳細列明每款菜式嘅食物成份😃相當vegan-friendly✅🔸牛油果扁意粉 • 配烤羅馬蕃茄($110)➰可轉純素豆乳➰不可走五辛扁意粉柔軟耐嚼🍝掛上香滑嘅牛油果奶油醬🥑味道較為清淡自然😽伴碟有酸甜爆汁嘅羅馬串串蕃茄🍅口感黏滑嘅秋葵✨清脆爽嫩嘅珍珠荀💁🏻‍♀️酥脆滋味嘅合桃同杏仁粒🙌🏻非常適合鍾意健康素食嘅朋友🥰🔸50 / 50 蕃茄自家製水牛芝士($138)➰50%為傳統Margarita薄餅, 50%為自家製水牛芝士➰純素芝士以腰果、白味噌製成➰可走五辛薄餅即叫即製🍕餅底薄脆可口💋而且配料豐富🤩有純素水牛芝士🙆🏻‍♀️水牛芝士🧀車厘茄💥番茄醬🥫羅勒等🌿拉絲芝士奶香味濃而不膩😋配搭各種新鮮蔬菜更為菜式增添清新感🥗捲埋食更帶點Kebab嘅風味🌯值得推介🌟🔸黑芝麻奶油窩夫配黑芝麻雪糕($98)外型相當吸引🤭熱焫焫嘅鬆脆窩夫🧇充滿蛋香🥚上面更有軟滑嘅黑芝麻雪糕🍨同香濃嘅黑芝麻忌廉加持😺令味道同口感亦加以提升👍🏻配上粒粒煙韌蕨餅作點綴💞芝麻控絕
牛油果扁意粉 • 配烤羅馬蕃茄

🔸牛油果扁意粉 • 配烤羅馬蕃茄($110)
➰可轉純素豆乳
➰不可走五辛

50 / 50 蕃茄自家製水牛芝士

🔸50 / 50 蕃茄自家製水牛芝士($138)
➰純素芝士以腰果、白味噌製成
➰可走五辛

黑芝麻奶油窩夫配黑芝麻雪糕

🔸黑芝麻奶油窩夫配黑芝麻雪糕($98)
外型相當吸引🤭熱焫焫嘅鬆脆窩夫🧇充滿蛋香🥚上面更有軟滑嘅黑芝麻雪糕🍨同香濃嘅黑芝麻忌廉加持😺令味道同口感亦加以提升👍🏻配上粒粒煙韌蕨餅作點綴💞芝麻控絕不能錯過💃🏼
2021-11-29 20 瀏覽
喺尖沙咀上完瑜伽堂,朋友話去附近2DP素食餐廳,呢間至潮有型餐廳,除咗主打素食外,還有甜品,選擇多多。原隻菠蘿炒椰菜花飯🍍呢排餐廳啱啱推出一款近期大熱嘅「冇米飯」原隻菠蘿炒椰菜花飯,睇落勁新奇😍 看似飯,睇真原來係用椰菜花碎炒,再加入素肉碎提子乾、波羅、腰果等,面放上雞蛋絲和素肉鬆,令花飯提昇色香味俱全,夠清新,夠特別!😍50/50番茄自家製水牛芝士pizza🍕估唔到素食都有pizza!🍕🤩 呢個Pizza以纯素芝士以腰果、白味噌製成,加上水牛芝士、車厘茄、茄醬、羅勒等,香脆又唔會太膩!紅棗桃膠雪梨糖水🍐食完餐好嘅~當然唔少得飯後甜品嘅糖水啦!口感爽滑,排毒養顏嘅桃膠,加入原隻雪梨,清甜又滋潤,好適合現時乾燥天氣!🤤其實除運動外,低碳飲食能夠加強細胞健康,仲可以提升自身運氣,好處多多,2DP餐廳真心可以時常和朋友聚餐好地方!

原隻菠蘿炒椰菜花飯🍍

50/50番茄自家製水牛芝士pizza🍕

紅棗桃膠雪梨糖水🍐
食完餐好嘅~當然唔少得飯後甜品糖水啦!口感爽滑,排毒養顏嘅桃膠,加入原隻雪梨,清甜又滋潤,好適合現時乾燥天氣!🤤

2DP炸植物肉豬扒原隻菠蘿炒椰菜花飯蜜瓜牛乳刨冰價錢💲: $52/ $188/ $108好味程度😋: 4/5服務🍴: 4/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.4/5回頭率😚: 3.7/5-呢間屹立左好多年係厚福街的新派素食餐廳,冇諗過到而家的人氣都唔錯,平日夜晚都坐滿🥰 好耐之前食過一餐,今次再食,味道都尚可以!-✅炸植物肉豬扒。同真肉好相似😆食到肉的一絲絲感覺,同時又唔係好覺有豆渣個陣素肉味。炸起點沙律醬食好味☺️-✅原隻菠蘿炒椰菜花飯。原個上,加埋浦滿蛋絲同肉鬆好有睇頭😍 入面炒飯的配料有提子乾、菠蘿肉同埋面頭的肉鬆蛋絲🤩 因為配料太多,基本上唔係好食到椰菜花飯🤭不過味道係同平時個啲一樣既。用左菠蘿的關係,成個飯會比較濕呀🥶-✅✅蜜瓜牛乳刨冰🍧。好好味!原個已經好有睇頭,仲要味道正正🥰 牛乳刨冰好碎好細條,食落好快就溶化,但同sharishari個隻又唔同冰感冇咁重,因為100%用牛乳刨成,食落係啖啖奶味,甜味來自於煉奶。蜜瓜熟到啱好,好甜好多汁😚唔好以為好大個呀,2個人輕鬆ko!-如果食素的,呢間都OK。係價錢有小小貴(個飯),不過味道還原得幾似,我鍾意食肉的都覺得唔錯。同埋佢好
2DP
服務🍴: 4/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.4/5
回頭率😚: 3.7/5

如果食素的,呢間都OK。係價錢有小小貴(個飯),不過味道還原得幾似,我鍾意食肉的都覺得唔錯。同埋佢好多甜品嘅選擇,食完正餐入嚟食甜品都OK😋
2021-11-28 23 瀏覽
又到Green Monday,今次帶食肉獸試下食素。佢食素經驗就係陪屋企人去中式齋鋪食飯,原先佢一聽到素就say no,最後係用牛奶冰先拉到佢黎食。點菜方面,都係揀返啲入門少少嘅比素食新手。預想到佢麻麻地椰菜花飯呢類,決定揀兩個素食意粉同蜜瓜牛奶冰。🍝韓式泡菜素煙肉卡邦尼意粉 $118留意返,呢款係無得走五辛意粉係扁意粉,質地做得相當好,醬汁creamy帶泡菜嘅酸辣。素煙肉食落無怪味,似火腿多啲。🍝牛肝菌impossible肉碎闊條麵 $118上次黎食已經一試愛上,絕對會encore!味道依舊香濃,意粉質地一樣出色,勁碟野都係勁rich,味道豐富,唔講都唔知係素。呢兩個意粉都獲食肉獸認可,一洗素食壞印象,味道唔寡又有層次。跟住落黎嘅牛奶冰先係重點!當晚都見到唔少人專登坐底食甜品。🍴蜜瓜牛乳刨冰配煉奶 $108(唔食牛奶都可以轉豆奶配黑糖漿)樣子打卡able,有姿勢都有實際,蜜瓜香甜,牛奶冰非常細緻,入口融化後滿嘴都係牛奶味,係一款唔死甜嘅甜品,食完兩個creamy sauce pasta都輕鬆KO。呢款真係must try item!!!提醒返,晚市原來相當full,唔想等位就記得bo
又到Green Monday,今次帶食肉獸試下食素。

🍝韓式泡菜素煙肉卡邦尼意粉 $118
留意返,呢款係無得走五辛

🍝牛肝菌impossible肉碎闊條麵 $118

上次黎食已經一試愛上,絕對會encore!

跟住落黎嘅牛奶冰先係重點!當晚都見到唔少人專登坐底食甜品

🍴蜜瓜牛乳刨冰配煉奶 $108
(唔食牛奶都可以轉豆奶配黑糖漿)

提醒返,晚市原來相當full,唔想等位就記得book。超推薦素食新手試下呢間,原來食素都可以咁正。