2021-12-17 35 瀏覽
近來喜歡食素,加上身邊朋友都有茹素的習慣,所以都會發掘一些素食的餐廳。尖沙咀見到間2dp,朋友表示想再回味一下,店內開始有人流,就快快入座。流沙鹹蛋黃燴飯咸香味濃郁,每粒飯都沾滿起沙的咸蛋黃醬,炸豆腐外層鬆脆,入面熱辣辣又嫩滑,鋪上面擺設很有心思,燴飯有口感,加上白菌的香味,吃起來很香又有鮮味。牛肝菌肉碎闊條麵聞落去很香,我同朋友都要爭食,牛肝菌味道很香,很惹味,素肉碎很香口,而且份量適中,闊條麵很煙韌,每條麵都沾滿醬汁,加上雜菇配料,增添香氣。蜜瓜牛乳刨冰圓滾滾的蜜瓜波波球堆滿上層,果肉清甜多汁,就算凍都堅持,仲有牛奶冰非常香濃的奶味,而且軟綿細密,入口綿滑即溶,兩個人分享就最好。

流沙鹹蛋黃燴飯

牛肝菌肉碎闊條麵

蜜瓜牛乳刨冰

2021-12-17 18 瀏覽
好一段時間冇黎過2DP,上次黎係為左食佢既KFC素炸雞,但今次黎已經冇左依樣野食喇,個menu同店內裝潢都有少少唔同左,唔知係咪轉左手呢。鋪頭空間都比較少,我地被安排坐左喺吧枱隔離既二人枱,不幸既事稍後就發生左⋯⋯Um都係講左食物先!雞脾仔係來貨野,薄薄既腐皮扮雞皮,包住捲起左既鮮腐竹,面頭灑左少少椒鹽,就咁食都夠味,加埋泰式辣醬又係另一番風味。Impossible肉碎牛肝菌扁意粉既賣相唔錯,啲意粉都做到al dente,可惜impossible meat同牛肝菌既份量都太少,有少少呃稱既感覺。蜜瓜刨冰本身係落牛奶,但都可以轉豆奶變vegan。送到上黎個賣相有啲另人失望,首先係黑糖漿同蜜瓜既色唔多夾,第二就係蜜瓜唔夠甜,可能就係因為咁要加糖漿,之前食過係唔洗加糖漿的。講完食物可以講不幸事件喇!話說我地坐喺吧枱隔離食到中途,店員安排左兩個客人坐吧枱,結果餐飯既下半場我地都要近距離望住人地個pat pat食野,認真唔開胃⋯⋯個pat pat既距離近到一個點,我地連走都要叫個客人借過先出到去⋯⋯其實2DP既食物價錢都走中價路線,理應比個好啲既環境客人,希望佢地可以改善下啦。

Impossible肉碎牛肝菌扁意粉既賣相唔錯,啲意粉都做到al dente,可惜impossible meat牛肝菌既份量都太少,有少少呃稱既感覺。

蜜瓜刨冰本身係落牛奶,但都可以轉豆奶vegan。送到上黎個賣相有啲另人失望,首先係黑糖漿同蜜瓜既色唔多夾,第二就係蜜瓜唔夠甜,可能就係因為咁要加糖漿,之前食過係唔洗加糖漿的。

今日約左個fd 一齊去食下午茶試左成日見到人食都好想試嘅蜜瓜牛乳刨冰仲有鹹蛋黃奶油窩夫☺️蜜瓜牛乳刨冰好正雖然話係刨冰但冰都有好香嘅奶味而且超碎入口即融變成濃濃牛奶蜜瓜香甜配刨冰食剛剛好!鹹蛋黃奶油窩夫窩夫做到外脆內軟鹹蛋黃主要加添香味奶油窩夫仍然係甜嘅😂旁邊仲配上焦糖香蕉添!不得不提鐵觀音朱古力雪糕好特別佢比一般朱古力雪糕無咁甜反而多左少少茶味清淡啲!配忌廉同窩夫同食好正!除左野食仲叫左杯iced mocha幾香濃即使我地食完甜品都可以感覺到個甜味係慢慢滲出黎👍我就要hot chocolate食完冰暖透心~
今日約左個fd 一齊去食下午茶

但冰都有好香嘅奶味
而且超碎
入口即融變成濃濃牛奶
蜜瓜香甜
配刨冰食剛剛好!

鹹蛋黃奶油窩夫
窩夫做到外脆內軟
鹹蛋黃主要加添香味
奶油窩夫仍然係甜嘅😂
旁邊仲配上焦糖香蕉添!
不得不提鐵觀音朱古力雪糕

2021-12-04
下午茶
  • 蜜瓜牛乳刨冰
2021-12-16 25 瀏覽
原隻菠蘿炒椰菜花飯吾好比個名呃咗!無飯㗎!用咗椰菜花代替,都幾飽肚。個飯真係做到同菠蘿炒飯一樣,仲有提子乾、蛋絲、素肉鬆、菠蘿粒、腰果,用料多元化,務求每啖都有吾同配料🤪泰奶遇上豆腐花平時會用黃糖、糖水,今次轉咗用泰式奶茶代替,已經夠甜,味道我覺得幾夾~珍珠、芋圓、寒天鋪滿一整碗,q彈煙韌,為一碗平凡嘅豆腐花增加色彩同口感!特別喜歡豆腐花的豆香味👍🏻防彈奶昔岩曬進行生酮飲食嘅人士。牛油果味較淡,比較似朱古力奶咁,好香滑,又不會好甜。餐廳仲有好多食物適合素食人士,一定有款啱心水

原隻菠蘿炒椰菜花飯

泰奶遇上豆腐花

防彈奶昔

餐廳仲有好多食物適合素食人士,一定有款啱心水
2021-12-15 18 瀏覽
厚福街有一間食素的餐廳,經常爆滿。除了有正餐,甜品及飲品別具特色!蜜瓜牛乳刨冰配煉奶 $108 - 用原隻蜜瓜製成,翠綠的粒粒超吸引的,看相片就已經想像像到好好食。牛乳刨冰正,好柔滑creamy又有空氣感,沒有一點點硬冰的感覺。.烤大啡菇 Impossible Burger $138 - impossible 漢堡扒的texture好似真正的牛肉,顏色神還原!有芝士及大啡茄,口感豐富。加$26有細薯條。炸素豬扒$52 - 也是神還原!Feel到是豆品類,滿滿蛋白質。.即使在平日晚上也高朋滿座,你就知道有多麼的受歡迎。

即使在平日晚上也高朋滿座,你就知道有多麼的受歡迎。
朋友吃素,但因為疫情關係,很少見面。臨近聖誕,終於約食飯,但試網找素食餐廳,雖然近年香港有很多新派素食選擇,但質素不一,因此我地依然食番水準平均又選擇多的厚福街2DP,平日夜晚都需要等位一會兒,果然是人氣食店。 餐廳座位多,以bar枱或2人座位為主,佈置也十分用心,除了黑白風格的牆壁裝修,也有不少高級擺設,而且近聖誕所以都有很多節日裝飾。另外,店員們都十分友善,跟每枱食客都有傾談打招呼,甚至有食客跟他們長談生活事,很有趣! 餐牌上選擇多,除了飯和意粉,更有漢堡包/小食/甜品/沙律等等。 =牛油果扁意粉配烤羅馬蕃茄 $110=材料包括有牛油果奶油醬、羅馬串串蕃茄、秋葵、珍珠荀和合桃。很多素食店都會把調味加濃而變得太鹹,而這間食店吸引之處就是著重食材本身的味道,調味剛好,牛油果味清新而食到蕃茄和荀的鮮味,唔會油膩或太鹹,不得不讚! =芝士impossible豬漢堡 $138=漢堡包內裡有impossible豬、生菜、蕃茄、首蓿芽、蕃茄汁和芝士醬。漢堡用料豐富,蕃茄生菜的份量很多,而素豬肉口感已經夠煙韌,配埋芝士和茄汁,食落飽滿而清新,跟平時的漢堡包相比,少了邪惡感和油膩感,是不錯的漢堡。

=牛油果扁意粉配烤羅馬蕃茄 $110=

=芝士impossible豬漢堡 $138=

飲品方面,點了抹茶鮮奶和鮮奶咖啡,兩者的牛奶夠滑,拉花圖案用心美觀,是質素高的餐飲。
  • 牛油果扁意粉.配烤羅馬蕃茄
2021-12-14 25 瀏覽
今日約左個食素嘅朋友食飯, openrice大神就帶左我黎呢度平日夜晚黎到唔算多人,環境都幾好幾舒服~我地兩個人食左一個兩個小食同兩個main:芝士波波、黑松露薯條、牛肝菌素肉闊條麵同埋一個菠蘿芝士impossible burger🍔最值得一提嘅係黑松露薯條~個薯條夠熱夠脆有薯味之餘,個黑松露醬係畫龍點精,食到停唔到口🤣牛肝菌就啱啲鍾意食creamy意粉嘅朋友仔,但兩個人食就冇咁漏!另外今次係我第一次食impossible burger, 估唔到舊素肉嘅口感同味道都真係幾似真嘅肉喎,仲要紅紅地好似五成熟咁呢個體驗幾唔錯,食完呢個包對素肉都有所改觀!值得一提嘅係,啲職員見我地share食,主動問我地要唔要將個包切半,好窩心🥰

平日夜晚黎到唔算多人,環境都幾好幾舒服~
我地兩個人食左一個兩個小食同兩個main:

• 黑松露薯條
原個南瓜盅.忌廉燴飯 $158用咗本地南瓜🎃同小南瓜加露筍🌿,以烹調risotto方式來燴煮,混合忌廉後口感更加綿滑,同時突出南瓜的獨有香甜🫕燴飯香甜綿滑又健康。轉了純素豆乳🥛,感質豐盈creamy但不飽滯,南瓜盅內更有啖啖南瓜肉,非常飽肚😋😋50/50 蕃茄自家製水牛芝士薄餅🍕$138以50%為傳統Margarita薄餅和50%為自家製水牛芝士🧀製成。薄餅餅底薄脆香口,芝味濃郁,層次豐富,整體感覺輕盈不油膩🍀另外更有車厘茄🍅、蕃茄醬和羅勒🌿提味,味道更有層次😋😋而且當中更可以走五辛,亦可以加錢轉純素芝士紅棗桃膠燉雪梨 $78天氣轉冷☃️食番碗熱糖水🙊今次揀咗秋冬養生之選,滋潤養顏兼補氣血,賣相精緻✨😙原個雪梨食🍐份量可以兩個人食聖誕氣氛
原個南瓜盅.忌廉燴飯 $158

50/50 蕃茄自家製水牛芝士薄餅🍕$138

味濃郁,層次豐富,整體感覺輕盈不油膩🍀

紅棗桃膠燉雪梨 $78

聖誕氣氛

2021-12-14 17 瀏覽
近排食得多熱氣野上火,久唔久真係要黎返日Green day detox 一下。茹素、食齋對牛高馬大嘅男人來講一直好卻步,但另一半食開健康野,所以一直都bookmark左呢間人氣店,今日見冇人排隊終於有機會試吓🤗選擇困難症就聽店員介紹,嗌左個咖喱素豬扒定食配麵豉湯。「炸豬扒」咬落去真係同食緊日式炸豚無好大分別,只係肉質取而代之係淡淡嘅豆皮腐竹味。配埋炒蛋同埋芝麻汁椰菜,老實說價錢上、味道上對第一次食齋嘅我都非常宜人,亦都好有驚喜,食肉獸都完全唔抗拒😜牛油果羽衣甘藍沙律,要讚下店家知道另一半堅果過敏,好細心咁檢視左我哋嗌嘅菜式,再幫我哋走果仁👍🏻👍🏻。牛油果軟冧,配埋爽口嘅羽衣甘藍,醬汁酸甜醒胃,係另一個必嗌之選!話明detox, 都真係唔敢叫太多食物,睇到佢有pizza仲係最愛嘅薄批,唯有忍口下回再戰。飲品都揀咗比較清淡嘅選擇,凍桂花烏龍拿鐵+熱無糖熱烏龍。前者係口味調校上非常到位,唔會過甜,桂花同烏龍茶嘅組合,一濃一淡異常合拍。熱飲雖然聽落冇乜特別,但一杯上乘嘅茶絕對係會令人留下印象,一杯烏龍雖然一定冇阿里山嘅茶感,但已經兩年冇出遊嘅我哋,絕對收貨🤗整體來講呢間fusion 素食餐廳絕

整體來講呢間fusion 素食餐廳絕對值得encore,每個月keep住素一下,話唔定身體都會健康啲咩病毒都走晒啦😎
2021-12-13 11 瀏覽
尖沙咀呢條食街,有一間相當潮嘅素食!🥗 2DP生酮全日早餐 $138-牛油果沙律🥑、炒蛋🥚、炒菠菜🥬、天貝、燒烤菇🍄、羅馬串串蕃茄🍅、士多啤梨🍓、藍莓🫐、奇亞籽布丁🍮-低糖低碳水嘅生酮飲食更加能夠品嘗到食材最原本的味道-所以食物的原料就最為重要-新鮮的味道 🍍原隻菠蘿炒椰菜花飯 $188-以新鮮菠蘿肉炒椰菜花-加入提子乾、腰果、素肉鬆、紫菜、雞蛋絲及素肉碎-味道與非素食的菠蘿炒飯無異-素肉鬆香脆 雞蛋絲口感似麵條-非常出色又潮嘅素食👍🏻🍫防彈奶昔 $58-味道清新 較一般為清淡-牛油果味夠香 可可粉亦夠濃-入口順滑 😋總括而言,呢間素食都幾新派,完全感覺唔到係素食😂 食唔出有好明顯嘅分別非常推薦👍🏻
尖沙咀呢條食街,有一間相當潮嘅素食!
🥗 2DP生酮全日早餐 $138
-低糖低碳水嘅生酮飲食更加能夠品嘗到食材最原本的味道
-所以食物的原料就最為重要
-新鮮的味道

🍍原隻菠蘿炒椰菜花飯 $188
-以新鮮菠蘿肉炒椰菜花
-加入提子乾、腰果、素肉鬆、紫菜、雞蛋絲及素肉碎
-味道與非素食的菠蘿炒飯無異

-牛油果味夠香 可可粉亦夠濃
-入口順滑 😋

非常推薦👍🏻
2021-12-13 22 瀏覽
今天衝著來2DP是為著令我難以忘懷的牛乾菌impossible 肉碎闊條麵😬記得上次黎係平日晚上7點30到,已經座無虛席,要排隊等候,所以今次好醒目book定枱✌🏻今日12.30到達,令我好錯愕竟然星期日中午只得2枱客,對我來說真的太好了,可以舒舒服服食午餐呢個牛乾菌麵真係不得了,係我食過咁多次不同餐廳的黑松露麵中,唯一令我食過返尋味的🤩 一上枱就聞到好強烈嘅黑松露味,濃濃醬汁完全掛係闊條麵上,好勁的黑松露味,撒上芝士粉,香到不得了,牛乾菌都有唔少,每一啖都有麵有菌,好滿足,無論視覺,嗅覺同味覺都滿意到我,係好確實既黑松露味😋大愛❤️推薦度:5/5而南瓜飯係好ig able ,味道相對清淡,陣陣南瓜甜味,好好味,不油膩,好多飯好飽肚,可以同朋友分享推薦度:4/5小食方面,呢個沙嗲素雞串燒就相對失色,比較乾身推薦度:1/550/50蕃茄自家制水牛芝士pizza,薄身pizza 底,唔會太飽濟,掃開蔬菜會見到每片都有大大粒芝士,食落特別香濃推薦度:4/5最後飲杯烏龍青檸薄荷莫吉托,清新哂,完美推薦度:4/5

推薦度:5/5

推薦度:4/5

小食方面,呢個沙嗲素雞串燒就相對失色,比較乾身
推薦度:1/5

推薦度:4/5

最後飲杯烏龍青檸薄荷莫吉托,清新哂,完美
  • 牛肝菌impossible肉碎闊條麵
2021-12-10 320 瀏覽
兩、三年前聽過一位朋友推介過2DP,她說想不到素食都可以如此新穎、味道好,我save低後一直也沒有機會試試。時至今日,新派的素食比以前常見,而今天晚上朋友們本身打算去食牛扒,可是已經滿座,我就提議不如來食2DP吧。雖然牛扒跟素食是兩個極端,但是朋友們看過餐牌後都覺得她們的食物很有趣,決定試試雖然比較多人推薦飲這裡的水果梳打,但是我對餐牌上寫有牛油果的防彈奶昔(普通版)($58)比較有興趣。飲品比我想像中細杯,大概是比熱飲紙杯大一點,又比凍飲紙杯細一點。最初我以為牛油果會打進飲料裡面,但原來就是上面的一片,沒有味道,大概不太新鮮,我心想現在的牛油果很貴嗎?😅奶昔裡面加入了朱古力粉和飲到奶粉的味道,我覺得很普通。原本我們打算點以原個南瓜上菜的燴飯,誰知售罄了,我們只好點常規南瓜忌廉燴飯($128)。燴飯保留了少許咬口,醬汁creamy但不會太膩,反而是偏向輕盈一點,食得到南瓜味但我覺得濃一點會更好吃,不知道原個南瓜的那款會濃郁一點嗎?裡面還有不少的蘆筍,幸好都是爽脆新鮮,不舊沒有渣。牛肝菌Impossible肉碎闊條麵($118)是重口味之選。牛肝菌的香氣強烈,以它弄成醬汁掛在保留一點硬度

防彈奶昔(普通版)

常規南瓜忌廉燴飯

牛肝菌Impossible肉碎闊條麵

牛肝菌Impossible肉碎闊條麵($118)是重口味之選。牛肝菌的香氣強烈,以它弄成醬汁掛在保留一點硬度的闊條麵上很是惹味,加上本身調味濃郁的Impossible meat模仿肉碎的口感,整碟意粉濃味得來味道都幾好,所以很受我的朋友歡迎。
原隻菠蘿炒椰菜花飯

原隻菠蘿炒椰菜花飯($188)上面擺上不少的蛋絲、花生、素肉鬆去營造那款泰式的感覺。椰菜花飯裡面有很多提子乾和菠蘿粒,配合前面提到的配料的確令單調的椰菜花飯增添了不少味道和口感,幾特別。
50/50蕃茄自家製水牛芝士

50/50蕃茄自家製水牛芝士($138)是一個薄底的pizza,薄得基本上是一個脆片底,但是那個脆餅底又有番茄、芝士和蔬菜配料,感覺清新豐富,是一個輕盈的薄餅。
蜜瓜牛乳刨冰

朋友們見到這個很吸引的蜜瓜牛乳刨冰($108)就點一個試試。外貌上這個刨冰的確吸睛,以半隻蜜瓜盛著,表面又有一個個圓滾滾的蜜瓜波波
蜜瓜甜度適中、水份多,波波下面有牛乳雪糕,牛乳味意外地濃郁,不會太甜;因此雪糕比蜜瓜波波更受歡迎,很快就食到見底。不過整體來說,這個甜品除了外觀上其他都沒有甚麼特別,把紙巾放在底部防滑顯得不太美觀,即使雪糕味道濃郁,甜品的份量其實不多,蜜瓜亦是一般買到的正常、普通貨色,收費過百真的幾進取,不太值得。

餐廳面積不大,因此晚上滿客的時候有少少逼,服務方面是友善的。新派素食味道都不錯,食物配搭和擺盤都有心思,作為食肉獸的朋友們都對素食另眼相看。身邊都有朋友對此類特別的素食有興趣,有機會會帶他們來試試
2021-12-10 100 瀏覽
人越大越注重健康飲食 !哩間🥦素食/生酮餐廳相信好多人都識😚佢哋嘅甜品出名外,其實佢嘅主菜都好有特色,多款菜式仲可以轉純素材料🌿·🎃原個南瓜 · 忌廉燴飯 HKD$158原個南瓜上賣相堅吸引🤩 飯粒沾滿南瓜忌廉,勁creamy且充滿🥛奶油香氣 !粒粒分明橙橙黄黄🧡 一路一食一路“筆”啲南瓜蓉,香甜軟滑綿密,好有驚喜😍忌簾可以轉純素豆乳*·🍕50 / 50蕃茄自家製水牛芝士薄餅 HKD$138一半為傳統Margarita薄餅,另一半則是自家製水牛芝士🧀唔講真係唔覺係純素芝士😚 基本上同普通芝士pizza一樣濃厚滋味🤤而且餅皮整得脆薄,純素無肉pizza都可以同樣美味😋·🍧絲襪奶茶刨冰 HKD$68係泰國的味道呀!泰式奶茶刨冰同喺泰國食到嘅味道勁相似🤩 店家特別選用泰國手標茶品牌ChaTraMue😙奶茶味道香甜且🥛奶味較重,刨冰質感幼細綿密🤤 好有返番去Thailand嘅感覺☺·📍2DP尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下
人越大越注重健康飲食 !

哩間🥦素食/生酮餐廳相信好多人都識😚

🎃原個南瓜 · 忌廉燴飯 HKD$158

忌簾可以轉純素豆乳*
🍕50 / 50蕃茄自家製水牛芝士薄餅 HKD$138

而且餅皮整得脆薄,純素無肉pizza都可以同樣美味😋
🍧絲襪奶茶刨冰 HKD$68

📍2DP
尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下
2021-11-30
  • 原個南瓜 · 忌廉燴飯
2021-12-10 26 瀏覽
選擇多,健康又好食嘅素食餐廳‼️一定會再去食支持🤩不過想餐廳係麵包方面可以比客人選擇冇蛋嘅麵包🥯,其他飲品都可以選擇豆奶🤩好好‼️全日早餐個士多啤梨都好甜好好食,有個叫農夫包係全日早餐到,唔知係乜嚟,唔係好啱我口味,其他全部都好好食‼️整得又靚又好食‼️好有心‼️連杯熱朱古力都好靚🤩🤩杞子菊花茶好好味‼️
2021-12-10 21 瀏覽
Green Monday 嚟食素~2dp生酮全日早餐牛油果、沙律菜、番茄仔、士多啤梨藍莓、炒蛋、大啡菇、奇亞籽、天貝。天貝係發酵黃豆製成嘅健康食品,豐富蛋白質同纖維!其他蔬菜會隨季節而更改,所用嘅都係當造蔬菜~新鮮又好味50/50 番茄自家制水牛芝士pizza50%傳統Margarito薄餅+50% 自家制水牛芝士,純素芝士以腰果同白味噌製成,一樣咁芝味滿滿~仲有車厘茄、番茄醬、羅勒,材料簡單,但番茄好甜好好味~薄餅都夠脆
Green Monday 嚟食素~

2dp生酮全日早餐

其他蔬菜會隨季節而更改,所用嘅都係當造蔬菜~新鮮又好味

50/50 番茄自家制水牛芝士pizza