《鮨本 - 銅鑼灣》三月慶祝月仲未完😂今次又同車車 @kchelseapy 去左食好西啦😝呢間壽司店既出品十分高質,店內既壽司師傅好talkative 又風趣🫣成餐飯同匡師傅傾下計又食下野十分愉快🤓Lunch hour 既Omakase 套餐其實唔算好貴,比起晚市套餐足足平成一半,如果想食得化算啲既不妨於午市先黎食😉不過座位有限,記住book位呀💁🏻‍♀️今次我地兩個人都各選左不同既omakase set,價錢分別為$580同$780,唔同既係$780 set會再多兩款送酒前菜同埋一件卷物,客人可以視乎返食量而決定試邊一個套餐💁🏻‍♀️茶碗蒸第一次見咁豐富嘅茶碗蒸,入面有螢光魷魚、紫蘇葉、冬菇等重味嘅食材,一打開個碗已經聞到濃濃嘅海鮮味,仲有好清香嘅菇菌香,蛋味都好濃郁而且食落有層次,食材十分豐富,螢光魷魚軟滑得黎又唔腥,原來可以同茶碗蒸咁夾嘅💁🏻‍♀️馬友魚一夜干第一款酒肴前菜係烘到勁香脆嘅馬友魚一夜干,個皮脆到好似食薯片咁,好簡單嘅調味再配埋青檸汁已經可以帶出到魚嘅鮮味,馬友魚食落肥美又香口,入口魚油爆曬出嚟😉呢道菜要係叫$780個套餐先有㗎💁🏻‍♀️小長井華蓮蒸蠔 第二款酒肴竟然有蠔食,
《鮨本 - 銅鑼灣》

💁🏻‍♀️茶碗蒸

💁🏻‍♀️馬友魚一夜干

💁🏻‍♀️小長井華蓮蒸蠔

第二款酒肴竟然有蠔食,個名巨長😂不過因為佢味道好鮮而令我想記低佢個名,個蠔蒸到半生熟,師傅落左啲青檸汁同埋黑椒簡單調味,肉身軟滑有奶香,蠔汁鮮味而突出

💁🏻‍♀️骨膠原鯛魚

第一件壽司個名好得意,原來養呢款鯛魚要用特定嘅飼料去餵魚,啲魚由細到大食含有骨膠原嘅supplement長大,所以可以做到肉身軟滑又彈牙,口感令人印象深刻,我依稀記得佢哋嘅Wasabi較平時食到嘅濃身,有回甘嘅效果

💁🏻‍♀️深海池魚

接住落嚟係肥美肉彈嘅深海池魚,唔知師傅點樣處理過,感覺佢嘅質地比平時爽脆,但係同樣油香十足

💁🏻‍♀️汁煮過嘅半熟帆立貝

帆立貝壽司上枱嘅時候令人眼前一亮,師傅用咗特別嘅刀工去切呢個帆立貝,令到帆立貝個肉可以掛滿醬汁,而個汁嘅味道好似鮑魚汁,原來係用咗帆立貝粒帶子去熬煮,食落特別香濃

💁🏻‍♀️池魚
頭先出現過深海池魚,之後又係池魚?🤔原來兩種魚係唔同品種來的,用咗師傅特製嘅香蔥調味提香,味道有點清新而又帶出到池魚既甘甜,好食👍🏻

💁🏻‍♀️禾稈草煙燻春魚

第一次食春魚,口感十分鬆軟,入口有煙燻木香,原來係用咗禾稈草去煙燻而成,味道好特別👍🏻

💁🏻‍♀️半生熟尺竹海老

食到咁上下,廚房另外一個師傅就拎咗香噴噴嘅燒蝦出壽司枱,我哋可以由頭到尾睇住壽司師傅處理個海老然後製作壽司🥰口感好得意,外面軟糯而入肉質彈牙🦐赤紅色嘅外皮同樣都好吸睛

💁🏻‍♀️小肌

聽說閃令令外皮嘅魚一般都比較腥,但係呢個小肌就絕對冇腥味,不過魚肉嘅味道都幾重,有啲似沙甸魚嘅味道,可能因為師傅處理得好,所以成件壽司反而帶出咗更深層嘅魚肉味

💁🏻‍♀️BB吞拿魚

🥹食咗人哋個BB,吞拿魚肥美肉香就係人都知,原來醬油漬左既吞拿魚BB個味道會同平時食到嘅咁唔同,肉質相對嫩滑少少同埋濃味d,算係比較稀有嘅部位

💁🏻‍♀️北海道馬糞海膽

差唔多去到尾聲,梗係食重頭戲嘅北海道馬糞海膽🫶🏻師傅絕對冇慳住,每一件壽司都放滿鮮甜嘅海膽,紫菜十分脆身,包住醋飯同埋滿滿嘅海膽,一啖放入口滿足感爆棚

💁🏻‍♀️鯖魚棒

正當我回味緊頭先見海膽時,師傅已經切緊預先製作好嘅鯖魚棒,鯖魚刺身超肥,放入口中滿口都係油香,中間仲隱約食到不少配料,不過個重點都係騙脆卜卜嘅紫菜同埋肥到出汁嘅鯖魚🥹打破咗我對鯖魚味道嘅睇法,好好食😍可以話係當日壽司排名既top three

💁🏻‍♀️中拖太卷

呢一件太卷就要叫$780個套餐先有得食㗎,入面包住中拖羅、青瓜、蟹柳等食材,仲有自帶甜味嘅脆蘿蔔,口感豐富,就咁影相都已經好好睇😉睇得又食得

💁🏻‍♀️白身魚湯
食完晒壽司,店員隨即拎咗兩碗白身魚湯俾我哋,望落去奶白色好吸引,飲落有浸清香嘅豆乳味,creamy又濃郁,但係師傅話佢哋冇用到豆腐,只係用咗好多魚去做呢個湯,好surprise🤓飲完成身暖笠笠,好似飲咗好多膠原落肚咁

💁🏻‍♀️江户前玉子燒&芝士味雪糕

由我哋踏入餐廳嘅第一刻開始,就已經𥄫住放喺焗爐度嘅玉子燒,大大話話都見證住佢焗左成個半鐘,蛋香味超濃郁,有人第一眼見到就已經話想食晒成底玉子燒喇😝果然蛋香味十足,用咗超多雞蛋製作嘅蛋糕咁,食落濕潤而又好重蛋味,每人得兩件太少喇😭不過我哋仲有芝士雪糕,有啲似忌廉芝士嘅味道,作為呢一餐嘅結尾嚟講真係十分圓滿
2024-03-29
2024-03-14 268 瀏覽
難得同朋友聚舊,比佢發辦食乜好,佢話不如食omakasa,事關佢係發燒友黎,一個月試一間新野,猶疑左陣,算喇,我都好耐冇食,就捨荷包陪君子喇!經佢推薦黎到銅鑼灣,佢話呢間想食好耐我問佢點解成日食omakase佢話「每次食日式野,可以望住廚師精心處理食材,都覺得成件事好賞心悅目」或者omakase之所以咁多人中意,大家享受食材既同時,享受埋服務,依家係香港的確賣少見少佢話每間omakase既style都好唔同,同一款食材但經唔同師傅做出黎,成件事成個味道都會有好大差別,成晚就聽佢講左好多佢對omakase既心得睇法,同時我都不忘影低啲野食!難得食次好野當然要影吧XD好記得第一道係帆立貝,第一下食落去覺得好驚豔,肉質好似一絲絲咁好分明,咬落去爽到呢,係未接觸過既口感!之後到壽司,逐件逐件上,貝類比較多,而且啲貝類真係特別爽口,魚類亦冇乜腥味,而我就比較中意蝦類壽司,有件小白蝦同半生熟赤蝦都唔錯,爽口鮮甜,其他都有中上水準。驚喜在後頭,我未試過食海膽係甜到笑,今次佢做到了,同以前食過既馬糞海膽比,果啲真係不值一提,唔影包裝是不行的!個玉子燒好似蛋糕仔咁,做到外脆內軟,軟係鬆軟果種軟。最後仲有
難得同朋友聚舊,比佢發辦食乜好,佢話不如食omakasa,
事關佢係發燒友黎,一個月試一間新野,猶疑左陣,
算喇,我都好耐冇食,就捨荷包陪君子喇!
經佢推薦黎到銅鑼灣,佢話呢間想食好耐
我問佢點解成日食omakase
馬糞海膽
驚喜在後頭,我未試過食海膽係甜到笑,
個玉子燒好似蛋糕仔咁,做到外脆內軟,軟係鬆軟果種軟。
最後仲有甜品同個湯,整體黎講今餐好滿足,師傅手勢好,壽司岩食,有驚喜位,環境乾淨企理,仲有個朋友幫我做omakase解說專員XD
馬糞海膽
6天前 0 瀏覽
初試15品Omakase、體驗非凡本日MVP 玉子燒:皮脆內嫩、蛋香濃厚白象拔:一直係象拔蚌刺身粉絲,日本白象拔清甜爽口一夜香:油脂充足、香口櫻花鱒:肥瘦適中、滑赤魷:香甜爽口中拖:油脂都夠、但今日嘅較多筋銀刀/帶魚:爆油、冇腥味半熟蝦:超爽口、嫩滑香甜赤身:正常黑鯥:清甜、魚味還好馬糞海膽:甜、香、滑,永遠至愛汁煮真蠔:無腥、爆汁、肥美櫻花蝦煲仔飯:鍾意第一碗冇焦嘅多啲雞湯:清甜南瓜布甸:南瓜可以再甜少少哈哈整體:很滿意,阿Hong好有耐心同耐性講解食材👍

初試15品Omakase、體驗非凡

本日MVP 玉子燒:皮脆內嫩、蛋香濃厚

白象拔:一直係象拔蚌刺身粉絲,日本白象拔清甜爽口

一夜香:油脂充足、香口

櫻花鱒:肥瘦適中、滑

赤魷:香甜爽口

中拖:油脂都夠、但今日嘅較多筋

銀刀/帶魚:爆油、冇腥味

半熟蝦:超爽口、嫩滑香甜

赤身:正常

黑鯥:清甜、魚味還好

馬糞海膽:甜、香、滑,永遠至愛

汁煮真蠔:無腥、爆汁、肥美

櫻花蝦煲仔飯:鍾意第一碗冇焦嘅多啲

雞湯:清甜

南瓜布甸:南瓜可以再甜少少哈哈

整體:很滿意,阿Hong好有耐心同耐性講解食材👍

• 玉子燒
2024-05-11 0 瀏覽
同朋友第一次午餐去呢間食廚師發辦,好采有訂位,因為餐廳位置唔多,大約得12個位,餐廳環境舒適,我地被安排坐bar枱,可欣賞師傅手藝🔸️螢光魷魚茶碗蒸,蛋好滑溜🔸️壽司10貫深海池魚 、墨魚 、慢煮半熟帆立貝 、櫻鱒魚醬油漬、北寄貝 、關鯖魚、半生熟赤足海老 、赤身拖羅 、海膽軍艦 、備長炭火炙大拖羅 食完10件壽司都飽飽地,件件都好新鮮,略嫌啲飯比較鬆散🔸️江戶前玉子燒有驚喜,第一次食呢款玉子燒,口感如蜂蜜蛋糕般鬆軟,師傅話用雞蛋、蝦漿、准山製作,過程中完全沒有加入麵粉,香濃蛋香中帶有鮮蝦咸鮮香味🔸️大蜆湯 - 幾清甜入味🔸️甜品原來可以揀雪糕或咖啡,我揀了咖啡

🔸️螢光魷魚茶碗蒸,蛋好滑溜
🔸️壽司10貫
食完10件壽司都飽飽地,件件都好新鮮,略嫌啲飯比較鬆散

🔸️江戶前玉子燒

🔸️大蜆湯 - 幾清甜入味

🔸️甜品
原來可以揀雪糕或咖啡,我揀了咖啡
2024-05-10 0 瀏覽
餐廳環境好好,食物新鮮高質,好似去左一次日本~赤魷魚壽司新鮮魷魚,質感柔滑~煙鱒魚壽司煙燻既香味令鱒魚味道更獨特炭香虱目魚壽司炭香令細嫩既虱目魚更風味半熟赤蝦壽司赤蝦極鮮甜馬糞海膽壽司師傅係客人面前將一盒新鮮海膽拎咗出嚟,然後整壽司。海膽質感細滑,味道香甜有回甘拖羅壽司高級油花,一睇就知拖羅壽司好食海鰻丸壽司海鰻包成一個丸子壽司岩鹽青檸石魚鯛一片刺身,一片包住海膽~新鮮石魚鯛加上青檸味,味道更鮮甜,包住海膽果塊味道更上層樓時令蟹肉份量好多,師傅已拆肉,方便進食。蟹肉味道鮮甜,蟹膏濃郁,撈住食更正慢煮安康魚肝味道濃郁,質感好似奶油咁細膩,醬汁好相配紫菜包高平貝大大塊的平貝煎香了用紫菜包著。平貝既熟度剛好,柔軟有彈性,味道鮮甜,加上爽脆的紫菜好好食馬友一夜干馬友一夜干的肉質十分嫩滑,外皮則是極脆,脆到有d似薯片慢煮安康魚肝味道濃郁,個醬汁好夾玉子燒玉子燒既質感非常獨特,介乎係平常既玉子燒同蛋糕質感中間,口感軟糯香甜京磯雞湯很暖胃的雞湯,吃完刺身和壽司後喝非常適合南瓜布甸南瓜布甸的味道非常濃郁,師傅將製成的布甸放在南瓜內
餐廳環境好好,食物新鮮高質,好似去左一次日本~

赤魷魚壽司
新鮮魷魚,質感柔滑~

煙鱒魚壽司
煙燻既香味令鱒魚味道更獨特

炭香虱目魚壽司
炭香令細嫩既虱目魚更風味

半熟赤蝦壽司
赤蝦極鮮甜

馬糞海膽壽司

拖羅壽司
高級油花,一睇就知拖羅壽司好食

海鰻丸壽司
海鰻包成一個丸子壽司

岩鹽青檸石魚鯛

時令蟹肉

慢煮安康魚肝
味道濃郁,質感好似奶油咁細膩,醬汁好相配

紫菜包高平貝

馬友一夜干
馬友一夜干的肉質十分嫩滑,外皮則是極脆,脆到有d似薯片

慢煮安康魚肝
味道濃郁,個醬汁好夾

玉子燒

京磯雞湯
很暖胃的雞湯,吃完刺身壽司後喝非常適合

南瓜布甸
南瓜布甸的味道非常濃郁,師傅將製成的布甸放在南瓜內
2024-05-07 0 瀏覽
今日去試呢間裝修有格調既日本餐廳螢光魷魚茶碗蒸魷魚肉質爽甜,搭配軟熟的蛋和上面的特殊醬汁,味道鮮美,令人驚艷。每一口都能感受到魷魚的鮮甜和蛋的香氣,營造出一種獨特的口感體驗馬友魚一夜干馬友魚經過特殊的處理,讓其風味更加突出。魚肉鮮嫩多汁,口感豐富。一夜干的處理方式讓魚肉更為鮮美,每一口都帶來濃郁的鮮味和咀嚼的樂趣。這道菜的獨特風味絕對讓人難以忘懷鮟鱇魚肚鮟鱇魚肚肉質鮮嫩,口感滑嫩,搭配上醬汁和配菜,味道更加豐富。鮟鱇魚肚的獨特風味讓人驚艷,每一口都能感受到它的鮮甜和獨特的口感。這道菜展現了廚師的烹飪技巧和對食材的用心壽司每一款都展現了食材的新鮮和精湛的製作技巧。魷魚、石鯛魚、深魚池魚、櫻鱒魚、金目鯛、北寄貝、大拖羅、馬糞海膽軍艦和馬刀魚,每一款都有獨特的風味和口感。壽司米飯軟糯,海鮮鮮美,每一口都是一種享受。這家餐廳的壽司絕對是日本美食愛好者的首選玉子燒估唔到玉子燒可以做到呢種質感!好驚艷一咬蛋味噴射出嚟!
今日去試呢間裝修有格調既日本餐廳

螢光魷魚茶碗蒸

馬友魚一夜干

鮟鱇魚肚

玉子燒

估唔到玉子燒可以做到呢種質感!好驚艷
一咬蛋味噴射出嚟!
2024-05-02 21 瀏覽
今次同朋友去咗一間omakasa試佢哋嘅午市套餐,性價比都唔錯——————🐽 前菜螢光魷魚茶碗蒸嘅味道鮮美,蒸熟嘅魷魚咸鮮好香;燒馬友魚係另一款前菜,香煎過嘅魚肉外脆內嫩,咬落去油脂感滿滿。最後一個前菜係鮟鱇魚肝,濃郁魚肝用汁嚟浸煮過,令到食落比較清新冇咁油膩,絕對係一個美味嘅開胃菜🐽 壽司壽司方面都好有驚喜。新鮮墨魚壽司香滑鮮美,石鯛壽司,櫻鱒魚壽司嘅魚肉好鮮嫩。金目鯛、北寄貝同埋馬刀魚壽司都好新鮮,每一口都令人感到滿足。肥美嘅中toro肉質鮮嫩,黑目魚壽司嘅鮮味迷人。最後,佢哋嘅海膽壽司,鮮甜嘅味道真係令人難以忘懷🐽 熟食日本魚清湯同玉子燒都值得一試。日本魚清湯清爽鮮味,飲落勁鮮美。玉子燒係一道經典嘅日本煎蛋料理,同坊間既好唔同,黎到既製法類似蛋糕,所以食落蛋香特別重
——————

🐽 前菜

🐽 壽司

🐽 熟食
2024-05-01 12 瀏覽
很久沒有吃omakase 這次介紹一間性價比不錯的鮨店位置在銅鑼灣,午市最貴的套餐也不過780師傅是香港人比較年輕,但握飯的手勢很好🔸螢光魷魚茶碗蒸蒸蛋充滿了海水味,很鮮甜爆膏的螢光魷魚和蛋是很好的配搭🔸馬友一夜乾外皮焦脆馬友油脂豐富很適合做一夜乾吃的時候可以加上檸檬汁🔸慢煮鮟鱇魚乾配上酸汁及芥末很簡單的配搭已經足夠🔸石垣鯛很有口感,很清新的鯛魚🔸深海池魚口感嫰滑,魚咪很濃郁🔸赤魷魚比較爽口的一款魷魚,但仍不失清甜🔸金目鯛經過火炙的金目鯛,油脂香氣大大提昇🔸粟蟹一口吃下,滿滿都是蟹肉很暢快的吃蟹方法味道很鮮甜🔸櫻鱒魚可以歸類為鮭魚的一種帶點煙燻氣息,很細嫩的肉質🔸大拖羅看到紋理已不用多說粉紅色雪花般的魚肉,入口溶化本日MVP🔸赤足海老蝦肉經炭烤過後很香但也保留到蝦肉本身爽甜🔸海膽很正常的海膽,但永不令人失望份量多就是最大的賣點鮮甜,濃郁🔸呑拿魚赤身魚味最濃的一款入口之後香味久久不能散去跟拖羅形成很強對比🔸蜆清湯🔸玉子燒🔸芝士雪糕
很久沒有吃omakase
這次介紹一間性價比不錯的鮨店
位置在銅鑼灣,午市最貴的套餐也不過780

師傅是香港人
比較年輕,但握飯的手勢很好

🔸螢光魷魚茶碗蒸
蒸蛋充滿了海水味,很鮮甜
爆膏的螢光魷魚和蛋是很好的配搭

🔸慢煮鮟鱇魚乾
配上酸汁及芥末
很簡單的配搭已經足夠

🔸石垣鯛
很有口感,很清新的鯛魚

🔸深海池魚
口感嫰滑,魚咪很濃郁

🔸赤魷魚
比較爽口的一款魷魚,但仍不失清甜

🔸金目鯛
經過火炙的金目鯛,油脂香氣大大提昇

🔸粟蟹
一口吃下,滿滿都是蟹肉
很暢快的吃蟹方法
味道很鮮甜

🔸櫻鱒魚
可以歸類為鮭魚的一種
帶點煙燻氣息,很細嫩的肉質

🔸大拖羅
看到紋理已不用多說
粉紅色雪花般的魚肉,入口溶化
本日MVP

🔸赤足海老
蝦肉經炭烤過後很香
但也保留到蝦肉本身爽甜

🔸海膽
很正常的海膽,但永不令人失望
份量多就是最大的賣點

🔸蜆清湯

🔸玉子燒

🔸芝士雪糕
2024-04-26 16 瀏覽
如果覺得晚上Omakase價錢太貴大家不妨到訪位於銅鑼灣亨環的鮨本試一試午餐的Omakase 🤪不過座位有限,大家記得先預約啊今次點了$580的廚師發辨餐🧡螢光魷魚茶碗蒸有螢光魷魚🦑好鮮甜 又有些海水鹹味還有冬菇及紫蘇葉等食材 令茶碗蒸蛋味很香 🧡壽司🌀石垣鯛-口感彈牙🌀深海池魚-魚身厚🌀赤魷魚-較有黏的口感🌀金目鯛-魚味香 口感稔滑🌀粟蟹-肉質鮮美柔軟🌀櫻鱒魚-魚鹹鹹的,齒夾留香🌀拖羅-肥瘦均勻 很香魚油香🌀赤足海腦-蝦味重,夠彈牙🌀海膽-海膽滿滿 味道鮮甜🌀呑拿魚赤身-肉質結實 魚味非常濃郁🧡江户前玉子燒-用蝦肉淮山和雞蛋製成 味道十分香 很有蛋糕質感
如果覺得晚上Omakase價錢太貴
大家不妨到訪位於銅鑼灣亨環的鮨本
試一試午餐的Omakase 🤪
不過座位有限,大家記得先預約啊
今次點了$580的廚師發辨餐

🌀深海池魚-魚身厚
🌀赤魷魚-較有黏的口感
🌀金目鯛-魚味香 口感稔滑
🌀粟蟹-肉質鮮美柔軟
🌀櫻鱒魚-魚鹹鹹的,齒夾留香
🌀拖羅-肥瘦均勻 很香魚油香
🌀赤足海腦-蝦味重,夠彈牙
🌀海膽-海膽滿滿 味道鮮甜
🌀呑拿魚赤身-肉質結實 魚味非常濃郁

2024-04-23 14 瀏覽
環境好好~~好啱慶祝生日刺身1.岩鹽青檸石鯛魚配海膽魚肉好爽配埋海膽味道勁濃郁,超好食!2.平貝配紫菜師傅特登煎過貝類先再配紫菜,生熟程度啱啱好,食落去超好食呀!3.馬友魚一夜乾好脆嘅魚皮,魚肉就keep住都係好嫩滑!4.蟹味道好濃~~師傅建議我哋食咗蟹鉗!再將蟹膏撈埋蟹肉!5.慢煮鮟鱇魚乾壽司1.魷魚食落去好Juicy!2.煙鱒魚醬油漬同平時嘅煙鱒魚好唔同,味道就好creamy!3.炭香黑目魚一入口超香嘅炭香味,令人食慾大開!4.鳥貝係勁大隻!入口成口都係鳥貝肉~~好滿足呀!5.馬糞海膽好大板嘅馬糞海膽!滿到就嚟到倒瀉出嚟啦~~師傅超級大方,擺咗好多落去每一個人嘅壽司度~~~!6.吞拿魚魚骹位好少食呢個位置嘅吞拿魚,感覺味道都唔錯!7 .華漣好耐冇食過華漣,都係我其中一隻好鍾意,好creamy,口感好豐富既蠔!今次食埋佢嘅壽司!師傅好細心,將蠔切成一半再包壽司醋飯,簡直係一流~~!8.海鰻丸入口即溶嘅感覺,令人回味無窮!最後有京畿雞湯,好濃郁!作為甜品嘅南瓜布丁都超級出色!布丁味同南瓜味都match得超好!

環境好好~~好啱慶祝生日

刺身

1.岩鹽青檸石鯛魚配海膽
魚肉好爽配埋海膽味道勁濃郁,超好食!

2.平貝配紫菜

3.馬友魚一夜乾
好脆嘅魚皮,魚肉就keep住都係好嫩滑!

4.蟹
味道好濃~~師傅建議我哋食咗蟹鉗!再將蟹膏撈埋蟹肉!

5.慢煮鮟鱇魚乾

1.魷魚
食落去好Juicy!

2.煙鱒魚醬油漬
同平時嘅煙鱒魚好唔同,味道就好creamy!

3.炭香黑目魚
一入口超香嘅炭香味,令人食慾大開!

4.鳥貝
係勁大隻!入口成口都係鳥貝肉~~好滿足呀!

5.馬糞海膽

6.吞拿魚魚骹位
好少食呢個位置嘅吞拿魚,感覺味道都唔錯!

7 .華漣

8.海鰻丸
入口即溶嘅感覺,令人回味無窮!

最後有京畿雞湯,好濃郁!

2024-04-23 14 瀏覽
午市嘅廚師發辦分別係$580及$780!✨螢光魷魚茶碗蒸茶碗蒸嫩滑到吹彈得破... 上面仲放咗三條非常可愛嘅螢光魷魚... 顏值滿分!✨馬友一夜干 馬友表面燒得香脆... 食落鹹香肉嫩!✨北海道慢煮鮟鱇魚肝 完全冇腥味... 嗒真仲好順滑㖭!✨壽司🍣石門鯛 - 油份重... 感覺口入即化!🍣天然深海池魚 - 鮮味嘅白身魚... 清爽帶甜!🍣北海道櫻鱒魚 - 用醬油醃漬過... 口感香滑... 有豐富油脂!🍣北海道北寄貝 - 加咗柚子皮喺入面... 好夾... 冇貝類刺身嘅腥味... 食落好清新!🍣佐賀關關池魚 - 肉質鮮嫩肥美... 脂厚油香... 入口魚油甘香細膩!🍣赤足海老 - 半生熟嘅紅蝦肥美又爽口!🍣赤身醬油漬 - 吞拿魚身... 冇筋、好滑!🍣燒太刀魚 - 即係我哋所講嘅牙帶道... 好厚身... 燒完肉質嫩滑!🍣野生中拖羅 - 油花精緻... 香氣四溢!🍣赤馬糞海膽 - 味道濃厚甘甜!🍣干飄 - 經過慢煮、炒乾嘅葫蘆瓜... 香甜簡樸!✨江戶前玉子燒 超驚喜! 唔講仲以為係古早味蛋糕... 原來呢款玉子燒係用咗蝦肉、淮山、雞蛋去整... 完全無麵粉、食落冇粒感... 完全似
午市嘅廚師發辦分別係$580及$780!

✨螢光魷魚茶碗蒸

✨馬友一夜干
馬友表面燒得香脆... 食落鹹香肉嫩!

✨北海道慢煮鮟鱇魚肝
完全冇腥味... 嗒真仲好順滑㖭!

壽司
🍣石門鯛 - 油份重... 感覺口入即化!
🍣天然深海池魚 - 鮮味嘅白身魚... 清爽帶甜!
🍣赤足海老 - 半生熟嘅紅蝦肥美又爽口!
🍣赤身醬油漬 - 吞拿魚身... 冇筋、好滑!
🍣野生中拖羅 - 油花精緻... 香氣四溢!
🍣赤馬糞海膽 - 味道濃厚甘甜!
🍣干飄 - 經過慢煮、炒乾嘅葫蘆瓜... 香甜簡樸!

✨江戶前玉子燒
超驚喜! 唔講仲以為係古早味蛋糕... 原來呢款玉子燒係用咗蝦肉、淮山、雞蛋去整... 完全無麵粉、食落冇粒感... 完全似是蛋糕口感... 但帶海鮮嘅鮮味!

✨雪糕/咖啡
以雪糕或咖啡為呢餐廚師發辦劃上完美句號!

2024-04-21 11 瀏覽
廚師發板食過唔少次, 講有質素嘅呢間都佔一席位!🔸茶碗蒸日式蒸蛋好嫩滑, 仲有螢光魷魚做點綴!🔸酒肴2品(馬友一夜干、慢煮鮟鱇魚肝)馬友香脆肉嫩, 魚肝矜貴順滑!🔸壽司10貫(石門鯛、天然深海池魚、北海道櫻鱒魚、北海道北寄貝、佐賀關關池魚、赤足海老、赤身醬油漬、燒太刀魚、野生中拖羅、赤馬糞海膽)用時令嘅刺身海鮮食材, 令到壽司食落鮮味無窮! 當中我最欣賞鯛魚、池魚、拖羅、海膽, 味道香滑濃厚!🔸卷物用干飄整嘅壽司卷, 食落有種反璞歸真嘅感覺!🔸玉子燒 用咗蝦肉蓉、淮山蓉、雞蛋去整, 口感出奇地似蛋糕, 帶有海鮮鮮味, 細膩綿潤!🔸吸物用魚熬湯, 鮮甜冇乜腥味!🔸甜品可選雪糕或咖啡! 整體感覺唔錯, 特別欣賞刺身零腥味, 掂呀!*午市廚師發板: 每位$780 / $580
廚師發板食過唔少次, 講有質素嘅呢間都佔一席位!

🔸茶碗蒸
日式蒸蛋好嫩滑, 仲有螢光魷魚做點綴!

🔸酒肴2品
(馬友一夜干、慢煮鮟鱇魚肝)
馬友香脆肉嫩, 魚肝矜貴順滑!

🔸壽司10貫

🔸卷物
用干飄整嘅壽司卷, 食落有種反璞歸真嘅感覺!

🔸玉子燒

🔸吸物
用魚熬湯, 鮮甜冇乜腥味!

🔸甜品
可選雪糕或咖啡!

整體感覺唔錯, 特別欣賞刺身零腥味, 掂呀!

*午市廚師發板: 每位$780 / $580
2024-04-21 8 瀏覽
呢間係銅鑼灣嘅Omakase店鮨本,評價都唔錯,今晚同朋友有機會嚟試到兩位年輕師傅嘅手勢。又真係幾好喎!餐廳環境乾淨企理,得12個位,同一般鮨店差唔多。omakase價位$1280, 有5品小菜,壽司10貫,玉子燒,湯同甜品,算抵食👍🏻小菜方面,佢嘅鹽燒平貝令我印象非常深刻!好大件平貝,包住紫菜食,啖啖肉啖啖鮮味,好高質👍🏻👍🏻壽司嘅舍利酸度適中,飯唔散,估唔到師傅年紀輕輕,但係呃壽司嘅技術咁好咁成熟👍🏻👍🏻 佢哋嘅食材當然係每日新鮮運到,全部都好鮮味,尤其係個海膽,超新鮮超甜!而且刀工非常好,刺身厚切,唔使驚食唔夠🤣 服務方面,兩位師傅都非常了解嗰日嘅食材,幫我哋好仔細介紹每一食物,非常親切有禮,大家仲可以叫返Sake同師傅一齊飲杯添!總括嚟講今餐嘅用餐體驗非常滿意,值得推介大家嚟試吓👍🏻👍🏻👍🏻

2024-04-19 7 瀏覽
放假得閒去銅鑼灣享受一下日OMAKASEE。我揀左798套餐,比598多了兩道菜及一卷物。先來螢光魷魚茶碗蒸熱一下身,螢光魷魚幾香有鮮味,蛋不會蒸老,滑身可口。馬友一夜干,日式咸魚,但完全唔似平時食開的咸魚。油分適中,魚肉嫩滑,魚皮香脆,咸咸地,肉質仲係似新鮮魚肉。酒煮鮟鱇魚肝,有如鵝肝般的細滑豐腴感,入口即化,具有幼滑和奶油般的質地。正餐為十貫刺生壽司,不時不食。有比較普通的深海池魚、赤身及中Toro。中拖羅,顏色粉紅,脂肪比例較高,魚香持而恰到好處的魚油脂,非常甘香,肥瘦大約是「赤身」以及脂肪豐富「大拖羅」的之間。比較特別既有醬油櫻鱒魚,問左先知原來即係春天櫻花盛開時日本原產三文魚,比平常吃的三文魚肉質更滋潤,富含油脂。石垣鯛,特別肥厚,油份充足,肉質緊實、爽口、 鮮魚味濃郁。生北寄貝還是第一次吃,味道清新而甘甜,少了熟食時的爽脆彈牙,味道甘甜,比熟食鮮甜。手釣池魚也是第一次吃,想比深海池魚少了油份,亦沒有那麼鮮香,還是深海的好。最欣賞的三款是“半生熟赤足海老”,蝦經煮過,改變了生蝦那種質地,吃下更有咬口,但同時保留了生蝦的鮮味。赤足海老比平常的蝦大一點,去頭去尾亦保留大部分肉食。

最欣賞的三款是“半生熟赤足海老”,蝦經煮過,改變了生蝦那種質地,吃下更有咬口,但同時保留了生蝦的鮮味。赤足海老比平常的蝦大一點,去頭去尾亦保留大部分肉食。“日本馬糞海膽”,日本海膽味道就是不一樣,色澤橙黃,味道濃郁甘甜,口感嫩滑細膩,幾乎入口即溶,而且份量十足,很是滿足。“長崎縣華漣蠔” ,在第一屆大獎賽中獲得冠軍,是首款奪得「日本一」殊榮的日本蠔,於初夏4至7月最盛產,剛好現在就是4月的豐盛期。蠔肉肉厚肥美結實,口感比一般生蠔有彈性嚼勁,當中又如絲絨般細滑,鮮甜味十分濃厚,風味細膩充滿層次,充滿海洋鮮味及生蠔的鮮甜香濃!。

十貫後是太卷,應該是吞拿魚再加不同的日本醃菜,味道也不錯。蜆湯可以清一清喉嚨再進入最尾的甜品

玉子燒蛋糕蛋味十足,很香同時非常滑嫩。芝士雪糕亦很特別,原來芝士亦可製成雪糕,味道好而不膩。

2024-04-16 12 瀏覽
去銅鑼灣嘆的omakase午餐。首先呈上的是螢光魷魚茶碗蒸,一口咬下,魷魚的原汁原味瞬間在口中綻放,內裏絲滑綿密,茶碗蒸濃郁口感融合了鮮味。隨後推出是一系列十貫壽司,更是驚艷全場。首先登場的是「石門鯛」,鮮嫩肉質,滑順清爽,令人垂涎三尺。接著是「深海池魚」,表層油潤而内里又不乏彈牙緊實,極富海味的魚肉與清脆海草的完美組合,引起一陣讚嘆。有「北海道鮮味」之稱的「生北寄貝」,肉質緊緻飽滿,清甜脆嫩,令人難忘。而「手釣池魚」更是以其精緻的口感與獨特的漁獲地而聞名。菜色接連不斷,每一道都令人回味無窮。稍後奉上的「中吞拿魚」更是頂級食材,鮮紅肉質鮮嫩厚實,帶有正正芝麻般的香氣,繼承了傳統壽司的高貴韻味。另一必嚐的拿手好菜「櫻鱒魚醬油」,獨特滋味,既豐富多元而又清雅脫俗。而格外動人的「半生熟赤足海老」,肉質鮮嫩爽滑,帶著海味中恰到好處的奶油味,令人忍不住一再回味。「吞拿魚赤食」絕對是本餐廳的招牌之選,鮮美的肉質軟硬適中,清新雅致的味道帶有一抹恰到好處的油脂香,更襯托出食材本身的優質。最後呈上的「日本馬糞海膽」更是如此,泛著誘人金黃色澤的粒粒飽滿,鮮甜濃郁的滋味直入心脾,同時又帶有一絲微妙的苦味,回
去銅鑼灣嘆的omakase午餐。

最後呈上的「日本馬糞海膽」更是如此,泛著誘人金黃色澤的粒粒飽滿,鮮甜濃郁的滋味直入心脾,同時又帶有一絲微妙的苦味,回甘悠長,令人回味無窮。厨師的匠心獨運更是彰顯於這道極致瑰寶當中。不得不提的還有「長崎縣生蠔」,一口下去,甘甜鮮美的汁水瞬間在口腔噴發,肉質細嫩多汁,入口即化,令人陶醉。

「蛋糕玉子燒」作為甜品的外表金黃酥脆,內裡卻晶瑩剔透,柔滑鬆軟,口感細膩,讓人一吃難忘。最後的「蜆湯」清新清澈,湯頭純正濃郁,在嚐到貝類獨特的鮮甜時,湯中恰到好處的芳香再次引發味蕾的共鳴,令人回味無窮。

整個就餐過程無論是視覺、嗅覺還是味覺,每一道菜品都讓人驚喜連連。從精緻的裝盤到品位卓越的食材選擇,無不顯示出廚師對於日本飲食文化的深刻理解。每一道菜品都完美地展現了食材的本真之味,同時又能融會貫通地演繹出屬於這家餐廳的獨特風格。這裡匠心獨運,注重細節,用心演繹出一場視聽味俱佳、令人回味無窮的頂級日料饗宴。