🌟最新米芝蓮2023推介🌟 全部都係魚 🐟 超驚豔炸魚薯條、魚大利飯fishotto😍拉➡️睇menu🐭 米奇老豬Vol. 385🐷 藏身喺炮台山小巷嘅 @fisholichk估唔到平日晚市都幾乎滿座好彩老豬一早喺IG book定位😎小店格局似一般車仔麵/茶餐廳係平民路線 無加一 連價錢都係佛心價 🥹雖然主食味道不至於超級驚艷但個偽fish&chips絕對值得一試!㊙️最近老豬發現佢地喺hysan food court都開左!.🐖🐖 《芫茜燒賣》🐖🐖🛑 7.7/10 🛑 💰$11/4粒💰除左有小小芫茜味之外同普通燒賣無分別 唔特別重魚香/彈牙唔特別推薦😂.🐖🐖 《明太子芝士fishotto》🐖🐖🛑 8.2/10 🛑 💰$88💰顧名思義係用魚肉來整嘅意大利飯每粒「魚飯」都好有口感 🤤明太子芝士好creamy好似食緊海量嘅芝士腸仔/芝士丸碎碎咁 🧀️雖然真係好好味 不過都係建議同朋友分享會無咁滯🤭.🐖🐖 《三餸爽彈魚湯麵》🐖🐖🛑 8/10 🛑 💰$58💰芫茜韭菜魚皮餃個皮同墨魚春卷好彈牙 🦷羅定魚腐好索湯白雪雪魚湯幾清甜 🐟魚麵無想像中咁彈牙 可能因為比湯浸淋左.🐖🐖 《麻辣鴨絲魚麵撈》🐖🐖🛑

拉➡️睇menu

好彩老豬一早喺IG book定位😎
小店格局似一般車仔麵/茶餐廳
係平民路線 無加一 連價錢都係佛心價 🥹
雖然主食味道不至於超級驚艷
但個偽fish&chips絕對值得一試!

🐖🐖 《芫茜燒賣》🐖🐖
呢個壓軸登場 🌟 超推薦 🌟
即叫即炸 外層炸衣脆
入面嘅魚肉微煙韌 要d🦷力先𡁻到
呢個口感好新奇 😍😍
蟹黃醬嘅蟹味唔明顯 似蛋黃醬多d~
下次可能試下雙子醬(蟹子、明太子) 🤭
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8.1/10
服務:7.8/10
環境:7.7/10
CP值:✴️ 高 ✴️
ENCORE:✅ (炸魚😍)

自費️⭕/試食

#米奇老豬_灣仔區
#米奇老豬_港島東區
#米奇老豬_港式
#米奇老豬_西式

#魚事者 #米芝蓮 #米芝蓮推介 #香港米芝蓮 #香港美食 #炮台山美食 #天后美食 #銅鑼灣美食 #炸魚 #炸魚薯條 #魚麵 #魚飯 #燒賣 #魚肉 #魚肉燒賣 #魚腐 #車仔麵 #撈麵 #芫茜 #燒賣關注組 #炸魚皮 #香港小食 #芝士腸 #意大利飯 #港式茶餐廳 #香港必吃

2023-08-25 216 瀏覽
如果講佢嘅醬汁配埋啲材料係好食嘅,但係講到裏面魚嘅材料只好講一個差字,談論魚旦魚嘅材料佢嘅質素根本拍得住街市廿零蚊斤嗰啲,得個爽字魚味一食落去就知道係,唔會係新鮮魚嘅味道好假陣味,在我哋食魚蛋粉都有20年,新潮嘢係好嘅,用普通材料能夠製造好食嘅食物係非常好嘅,但係完全兩件事夾埋一齊,如果要我評論只不過好似街邊小食好多高級醬汁落去,咁就變咗喺餐廳俾人哋食,有少少取巧,後生仔新鮮感係啱嘅,但係食得多就見仁見智啦
2023-08-22 340 瀏覽
久仰大名魚事者,如是者就特登一去,試咗佢哋嘅招牌菜,包括炸魚無薯條🐟🍟、魚湯翡翠苗🍲同蝦頭油炸蝦球魚麵撈🍤🍜,每一道菜都津津有味。炸魚無薯條係魚事者嘅招牌之一。我揀咗雙子醬款式,醬汁入面加咗好多蟹籽,味道鮮美而唔會太咸。炸魚條香脆可口,外層炸得酥脆,好好味㗎!魚肉有彈性,好好食。魚湯翡翠苗係一道清爽嘅配菜。魚湯味道濃郁而唔會油膩,好啱同之前嘅油炸菜一齊食。每一口都帶嚟清新嘅口感,好開胃。蝦頭油炸蝦球魚麵撈係一個驚喜。魚麵撈配上香濃嘅蝦頭油,味道鮮美,真係食到流口水。魚麵本身有獨特嘅嚼勁,口感彈牙。炸蝦球都好好食,有濃郁嘅蝦香味。整道菜色搭配得好協調,食得好滿足。魚事者係值得推薦嘅。餐廳規模雖小但五臟俱全,無論係同朋友一齊享受美食,定係尋找一個特別嘅用餐體驗,魚事者都係一個好好嘅選擇!👍

魚湯翡翠苖

2023-08-22
魚湯翡翠苖
  • 魚湯翡翠苗
2023-08-21 134 瀏覽
已經唔知第幾次晏晝Lunch係叫魚事者外賣哈哈!一定要食佢哋個蕃茄薯仔湯 湯唔會話太多俾你沾下沾下咁 啖啖麵都有湯汁手打魚肉麵 彈牙香口炸魚條 熱辣辣 鬆脆 鮮香魚味佢個黑松露醬如虎添翼 一個字:正!
已經唔知第幾次晏晝Lunch係叫魚事者外賣哈哈!
一定要食佢哋個蕃茄薯仔湯 湯唔會話太多
俾你沾下沾下咁 啖啖麵都有湯汁
手打魚肉麵 彈牙香口

炸魚條 熱辣辣 鬆脆 鮮香魚味

佢個黑松露醬如虎添翼 一個字:正!

2023-08-11
喺炮台山呢間米芝蓮必比登推介餐廳,主打嘅食物全部都關魚事,覺得佢都幾不如入去試吓!我特別推介嘅係炸魚狗腸,同埋扮墨西哥魚皮,兩款菜式都好fusion好特別,炸魚狗腸最好食嘅係個sauce,好惹味。另外,扮墨西哥魚皮其實係扮緊墨西哥嘅Nachos🇲🇽,不過粟米片就用咗魚皮嚟取代,好有創意亦都好夾好好食另外佢嘅主食都係用魚麵好貫徹佢餐廳嘅主題。佢嘅嘢食唔係好貴,每款嘢食都係幾十蚊,菜式又好有創意好值得去試!仲有佢啲啤酒都好抵飲,買個小食加$38就可以加到一杯生啤,絕對超值!
炸魚狗腸
炸魚狗腸
  • 炸魚熱狗
叫咗OpenRice外賣,喺預訂外賣自取時間到達,但係都仲未有得拎,至少等咗10分鐘前有。 外賣袋係紙袋,同埋包裝得好精美。拎到返屋企即刻食,試左炸魚無薯條先,比想像中差,話晒都米芝蓮。其實冇乜魚味,有啲咬口,啲醬係幾好味,但係個薯條就麻麻啦。再試埋碗紫菜四寶魚湯米線,啲米線都碎晒,魚湯冇魚味,好似飲緊水咁。最好味係嗰粒大魚蛋好有咬口超滿足。其他餸就麻麻冇特別。Order咗嘅呢兩樣嘢都唔好食,下次都唔會再試。

外賣袋係紙袋,同埋包裝得好精美。

Order咗嘅呢兩樣嘢都唔好食,下次都唔會再試。

紫菜四寶,炸魚無薯條
2023-07-22
20 分鐘 (外賣自取)
2023-07-21 1648 瀏覽
未攞米芝蓮推介之前已經想試,不過地方太隔涉😢攞左米芝蓮必比登推介之後更加想試😂襯今日係銅鑼灣返學,就來了🙈餐廳係炮台山AIA後面,餐廳顏色都好sharp,好易搵~去到餐廳係六點鐘,餐廳居然冇乜人😳入到去,發現餐廳佈置都幾簡單~一入去係收銀同水吧,兩邊係枱凳,最後係廚房~我地是但揀左個位就坐低,用qr code落單,不過枱都有餐牌~而且本餐牌幾colourful👍另外,如果要💧水的話,要出去自助水站自己斟水~🐟炸魚無薯條 ($30)呢個係我會來呢度嘅最大原因😂個「薯條」其實係魚肉來,食落好煙韌,份量都幾多😍佢有五隻醬俾你揀一松露醬、蟹皇醬、雙子醬(明太子、蟹子)、山椒醬、他他醬~我地揀左🦀蟹皇醬,不過個醬蟹味唔多出,食落似他他醬多D😅🍘年糕 (免費)呢個年糕係唔洗錢嘅😂單純見到佢個膠屏風貼住張紙話like佢社交平台就有個年糕送,個promote仲做緊,即like😎一份2塊,幾大塊😳見佢係沾左🥚蛋漿先煎嘅,食落甜甜地,不過我唔係咁鍾意 🙈🦐蝦頭油炸蝦球魚麵撈 ($72)🦐炸蝦球幾煙韌,不過感覺有D似魚蛋😂蝦頭油魚麵上面有D紅蝦仔😳第一次食魚麵,質素好煙韌,微微嘅蝦頭油,唔會好重,感覺唔錯😋
未攞米芝蓮推介之前已經想試,不過地方太隔涉😢
攞左米芝蓮必比登推介之後更加想試😂
襯今日係銅鑼灣返學,就來了🙈

餐廳係炮台山AIA後面,餐廳顏色都好sharp,好易搵~
去到餐廳係六點鐘,餐廳居然冇乜人😳
入到去,發現餐廳佈置都幾簡單~
一入去係收銀同水吧,兩邊係枱凳,最後係廚房~
而且本餐牌幾colourful👍

另外,如果要💧水的話,要出去自助水站自己斟水~
🐟炸魚無薯條 ($30)
呢個係我會來呢度嘅最大原因😂
個「薯條」其實係魚肉來,食落好煙韌,份量都幾多😍
我地揀左🦀蟹皇醬,不過個醬蟹味唔多出,食落似他他醬多D😅
炸魚無薯條
🍘年糕 (免費)
呢個年糕係唔洗錢嘅😂
一份2塊,幾大塊😳
見佢係沾左🥚蛋漿先煎嘅,食落甜甜地,不過我唔係咁鍾意 🙈
年糕
🦐蝦頭油炸蝦球魚麵撈 ($72)
🦐炸蝦球幾煙韌,不過感覺有D似魚蛋😂
蝦頭油魚麵上面有D紅蝦仔😳
佢仲有🍅蕃茄、🧅洋蔥粒俾你解膩👍
蝦頭油炸蝦球魚麵撈
🍜我要自由點2.0 ($91)
呢個即係車仔麵,自己揀料、湯同麵😎
餸方面,我地揀左🐟魚肉春卷、🐟黃金魚餅、🥦冬菇、🐔雞扒、🐟炸魚皮~
🐟魚肉春卷同黃金魚餅都只係一般般,冇乜特別🤦‍♀️
🐟魚肉春卷仲覺得有D硬……
🥦冬菇幾腍👍
🐔雞扒大塊又幾夠味~
最有驚喜係🐟炸魚皮,份量幾多,而且好酥脆,唔會硬,唔會好鹹,正👍👍👍
🐟湯揀左白雪雪魚湯,但又唔覺好有魚味🤷‍♀️
爽彈魚麵都係好彈牙😋
我要自由點2.0
🍹凍奶茶 (+ $9)
多奶少甜少冰,茶味幾濃,但唔會削,唔錯~
凍奶茶
最後埋單 $193,冇加一~
🍴食物幾特別,可以來試下~
💁‍♀️服務正正常常~
2023-07-16
$92.5 (晚餐)
我要自由點2.0
凍奶茶
2023-07-16 158 瀏覽
小店初試 2餸面$49(另+3 轉蕃茄薯仔麵)有蕃茄色, 青豆size 的蕃茄粒及薯仔粒不過不是太濃蕃茄味道自選點餐 揀左魚腐春卷 及 黃金魚餅 ,芫荽魚麵賣相不錯 春卷是炸物 比較乾身;魚餅正常芫荽魚麵 ,沒有太大芫荽味 對我尼d “期望” 健康飲食的食貨有幫助*必食推介是 自制魚辣醬 :魚味香濃,不辣*沒有套餐,餐飲需要另外加錢
小店初試 2餸面$49(另+3 轉蕃茄薯仔麵)
有蕃茄色, 青豆size 的蕃茄粒及薯仔粒
不過不是太濃蕃茄味道

自選點餐
揀左魚腐春卷 及 黃金魚餅 ,芫荽魚麵
賣相不錯
春卷是炸物 比較乾身;魚餅正常
芫荽魚麵 ,沒有太大芫荽味
對我尼d “期望” 健康飲食的食貨有幫助

*必食推介是 自制魚辣醬 :魚味香濃,不辣

*沒有套餐,餐飲需要另外加錢
芫荽魚麵
2023-07-16
2023-06-20 199 瀏覽
前兩日同朋友去咗炮台山AIA後邊求其搵一間,見到個名好似好得意,所以進入食。我哋叫了幾樣嘢,嘗試食 各樣味道不同,橫掂都嚟到食,食完後樣樣都幾好味 ,所有材料都唔錯當然,每樣食品 都係個人口味不同。侍應幾好人 ,價錢公道 下次都會再去食

當然,每樣食品 都係個人口味不同。侍應幾好人 ,價錢公道

下次都會再去食

2023-06-17
  • 炸魚無薯條
  • 魚湯翡翠苗
  • 芝士汁吉列豬扒魚麵撈
2023-06-16 148 瀏覽
車仔麵以其獨特的風味和便捷的製作方法而聞名。來到車仔麵餐廳,最令人印象深刻的是簡約而精美的裝飾和乾淨整潔的環境。餐廳內部裝修得非常溫馨,座位寬敞舒適,燈光柔和,是一個放鬆用餐的好去處。車仔麵餐廳的菜單選擇豐富多樣,提供了各種口味和選擇,從清燉車仔麵到燴牛肉車仔麵,從醬油味到辣椒味,應有盡有,能夠滿足各種口味的顧客。另外,餐廳也提供了一些小吃和飲料,如烤鴨肉、鹹鴨蛋和奶茶,這些小點心美味可口,是用餐的不錯選擇。我點了一份醬油味的車仔麵和一杯奶茶,濃郁的味道和新鮮的材料令人印象深刻。車仔麵的面條筋道有彈性,配料多樣,湯汁濃郁香醇,是一碗非常美味的麵食料理。綜上所述,車仔麵餐廳提供了優質、美味和多樣化的菜品,還提供舒適和放松的用餐環境,是個不錯的用餐選擇,特別是對於喜歡吃麵食的人,來餐廳品嚐道地的車仔麵是一個值得嘗試的美食體驗。

2023-06-10 230 瀏覽
失望!🥴 係因為有期望?好少劣評人,但呢間真係食到嬲 肚餓時經開呢間魚事者見佢係咩# 米芝蓮推介餐廳 之一又無咩人唔使迫咪入去試吓囉 (申:我只用咗少於半分鐘時間影呢3張相)嘩,成碗野係常溫! 😑 特色嚟架?魚湯 - 飲咗兩啖已經搞到我頸渴🤨魚麵 - 唔知究極煮熟未? 硬嘅😤餸 - 普通野,條墨魚春卷都未熱囉,都係常溫,食到真係反胃 常溫 + 硬麵 已經完成冷卻咗我嘅飢餓感,食咗兩啖頂唔順,埋單走人,浪費咗個胃!😤 憑咩係米芝蓮推介? 點解咁都可以拎出嚟比人食?
失望!🥴
係因為有期望?

好少劣評人,但呢間真係食到嬲

肚餓時經開呢間魚事者
見佢係咩# 米芝蓮推介餐廳 之一
又無咩人唔使迫
咪入去試吓囉

(申:我只用咗少於半分鐘時間影呢3張相)

嘩,成碗野係常溫! 😑 特色嚟架?
魚湯 - 飲咗兩啖已經搞到我頸渴🤨
魚麵 - 唔知究極煮熟未? 硬嘅😤
餸 - 普通野,條墨魚春卷都未熱囉,都係常溫,食到真係反胃

憑咩係米芝蓮推介?
點解咁都可以拎出嚟比人食?

2023-06-09
2023-06-08 154 瀏覽
炸魚無薯條個樣白白地表面有D鹽粉咁不過呢個係魚肉整有魚味都有D薯條既口感會有醬跟自選左 雙子醬明太子➕蟹籽係鹹➕脆粒既配合👍🏻結: 不錯下午茶黎食下hea下ok既😉係米芝蓮推介都幾推介我個人就吳會專程入去北角啦🙈#炸魚無薯條#魚事者
個樣白白地

我個人就吳會專程入去北角啦🙈

#炸魚無薯條
#魚事者
2023-06-03 394 瀏覽
20230530☀️🔥Tuesday🌻🔥好熱🔥好熱🔥好熱🥵極端酷熱特別警告34.6度😋無懼我搵好嘢食🐟90後「魚事者」老闆Hyvan 在2020年疫情下創業者,更大膽地採用「魚」作主題食材。🌟2023年4月13日《香港澳門米子蓮指南2023》必比登推介名單,今年香港65間食肆入選,其中6間首次上榜,包括魚肉作主題食材推出「炸魚條」的北角小店「魚事者」。🌟《香港澳門米子蓮指南》入選必比登推介名單的店家,均以實惠的價格,提供優質美食,讓消費者能在港澳以低於400元的價格,享受到優質的三道菜式美食。
20230530☀️🔥Tuesday🌻
🔥好熱🔥好熱🔥好熱
🥵極端酷熱特別警告34.6度
😋無懼我搵好嘢食
2023-05-30
2023-05-31 188 瀏覽
2023米芝蓮必比登推介公布左餐廳名單 「魚事者」係其中一間第一次上榜 🤣 我同屋企人平時都好鍾意尼食 佢既概念係將魚肉放入唔同既小食同主食入面 幾有創意 而且用魚肉代替澱粉質、碳水化合物感覺仲健康d 價錢都唔貴 Menu有好多選擇🤣-🦐蝦頭油炸蝦球魚麵撈米芝蓮推介呢個 麵條係用魚肉製成 口感好彈牙 蝦球都一樣好彈牙🤤蝦肉好新鮮 用左蝦頭油撈麵 另外加左d櫻花蝦 好惹味🤤-🐷卜卜脆鹹豬手鹹豬手皮好脆 食到有crackcrack聲🤣 咸香味十足 肉質都幾嫩-😆我要自由點 好似車仔麵咁 可以自己點餸 🤣我哋要左白雪雪魚湯 魚腐 魚餅 冬菇 蝦卷 ☺️最重要係佢嘅魚麵 魚麵用魚肉整成 魚湯清清地 但魚味好濃 唔係味精湯 魚餅同蝦卷都好好食🤤-🥟日式餃子-😝陳皮燒賣-🍢花枝丸-🥤洛神花山楂雪梨茶-🥬魚湯翡翠苗-📍魚事者北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號鋪

🦐蝦頭油炸蝦球魚麵撈

🥤洛神花山楂雪梨茶

🥬魚湯翡翠苗

📍魚事者
北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號鋪
無得去旅行呢幾年都食左唔少米芝蓮餐廳而今年有六間新上榜米芝蓮必比登既就有六間其中有間叫做魚事者睇番youtube訪問老闆佢話用魚做一個餐廳望落幾過癮就吸引左我過黎魚事者位於炮台山就係AIA後面條街呢一帶而家都幾多野食今年新鮮出爐既必比登推介餐廳平日夜晚七點幾黎到餐廳細細入面都坐左唔少人有二人檯同bar檯我地坐二人檯雖然係手機落單但檯面都有實體menu全部都係魚而且仲好多選擇仲有一版手機先見到既晚市精選全部都好吸引佢每個主菜仲可以加小食飲品最後都叫左幾多野上檯速度都幾快一陣間就舖滿晒檯面餐廳米芝蓮推介菜式fishotto望落去同食落去都估唔到入面原來係魚肉黎成個口感同risotto無咩分別而且都真係比較大粒口感唔錯set追加既陳皮燒賣真係有d辣度另一個叫左炸魷魚麵撈比普通意粉粗少少跟左黑椒汁炸魷魚都幾唔錯呢個餐加左雞翼幾香脆仲有一個主食係黑白春卷麵底有烏冬米線幾樣可以揀咁我就緊係揀番魚麵湯底都揀番魚湯咁先叫做一對最後仲有小食應該係招牌黎炸魚無薯條就係薯條型既炸魚理念同fishotto都係一樣連點既醬都有幾款選擇兩杯野飲咁我覺得以小店黎講真係幾多選擇而且價錢唔貴米芝蓮餐廳叫咁多野都係三舊水
無得去旅行呢幾年都食左唔少米芝蓮餐廳

set追加既陳皮燒賣
陳皮燒賣
真係有d辣度

另一個叫左炸魷魚麵撈
烏卒卒炸魷魚魚麵撈(黑椒汁)
比普通意粉粗少少

就係薯條型既炸魚
理念同fishotto都係一樣
連點既醬都有幾款選擇

兩杯野飲
凍檸檬茶, 凍朱古力
咁我覺得以小店黎講真係幾多選擇
而且服務都唔錯
個個職員都幾有禮貌
可以再戰
2023-05-29
$156.5 (晚餐)