通常想寫食評都係因為覺得餐聽未如理想, 估唔到呢一間啱啱先至再次獲得米芝蓮推介餐廳 都會令到我要寫食評。公司喺附近,之前食過一次堂食覺得OK,成日心思思想叫外賣拎上公司食。見到佢社交媒體網站有個link可以直接畀卡嗌外賣自取,仲可以自備盒好似好環保咁(環保l),即刻嗌咗個外賣,跟住諗住自己拎盒落去裝,但落到去已經包好曬 ,一共 五件膠,已經冇拎交餐具,咁就只能夠怪自己冇 喺餐廳直接叫。上到去公司帶住期待試下個餐,叫咗自選四個餸。 湯同埋餸係分開,雖然個湯都有魚味,但係非常之咸!鹹到飲唔到!可以當係豉油點下就算,到最後我係飲唔曬。至於啲餸我係叫咗魚腐,魚肉春捲, 墨魚卷,魚餅。 可能因為冇浸湯,一開頭就咁食落就油少少,但係墨魚卷都叫做脆皮,一浸湯係好食啲,因為啲油落曬啲湯度,個湯更加飲唔到,失望之極,一定唔會有下次!
2024-04-01
10 分鐘 (外賣自取)
2024-04-15 78 瀏覽
聽就聽得多,終於試了”魚事者”,米芝蓮嘅推介。撈魚麵和薯(魚)條都好香口,可以吃過不停,連奶茶都香過人,不過一定要熱食,凍咗會差好遠。呢個價錢,如果我住附近一定經常幫襯。
聽就聽得多,終於試了”魚事者”,米芝蓮嘅推介。
呢個價錢,如果我住附近一定經常幫襯。

2024-03-24 241 瀏覽
香港基本上冇餐廳主打魚麵見佢咁特別又有米芝蓮推薦就捻入去試下la點G…🙃一入到去坐低就發現張枱已經有D問題成張枱搖嚟搖去甚至連碗麵擺上枱之後都差D倒瀉😢😢不過呢個都係小問題。🟢🟢 《羅定魚腐+炸魚皮爽彈魚湯麵》🟢🟢$51羅定魚腐幾索湯炸魚皮正常冇油膉味白雪雪魚湯飲完唔覺口渴,算清甜🍜🍜魚麵有D淋身,唔夠爽彈🐠🐠🔴總括而言間鋪幾打卡able 嘅但性價比唔高一碗麵都成五十幾蚊總要係車仔麵質素😣真心唔值🥲
香港基本上冇餐廳主打魚麵
見佢咁特別又有米芝蓮推薦就捻入去試下la
點G…🙃

一入到去坐低
就發現張枱已經有D問題
成張枱搖嚟搖去
甚至連碗麵擺上枱之後
都差D倒瀉😢😢
不過呢個都係小問題。

🟢🟢 《羅定魚腐+炸魚皮爽彈魚湯麵》🟢🟢
羅定魚腐幾索湯
炸魚皮正常冇油膉味
白雪雪魚湯飲完唔覺口渴,算清甜🍜🍜
魚麵有D淋身,唔夠爽彈🐠🐠

🔴總括而言
間鋪幾打卡able 嘅
但性價比唔高
一碗麵都成五十幾蚊
總要係車仔麵質素😣
真心唔值🥲

2024-03-05 578 瀏覽
魚事者|🐟米芝蓮推介 | 炮台山美食餐廳以魚作為主要材料,提供創新的料理。裝飾幾清新,感覺幾舒服。餐廳出品確實係幾新穎,炸魚無薯條同魚米粒粒確實幾煙韌彈牙,不過笑爺仔就唔太識欣賞,覺得如果炸魚無薯條比較油,而且主要係食醬汁嘅味道?魚米粒粒就真係唔識食🙃相對而言,蝦頭油炸蝦球魚麵撈就比較好食。識食嘅你方便就留言教吓笑爺仔啦!多謝😊🍟 炸魚無薯條🍤 蝦頭油炸蝦球魚麵撈🍚 魚米粒粒。扮意大利飯📍 魚事者 (威德閣) (北角)北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖
魚事者|🐟米芝蓮推介 | 炮台山美食

識食嘅你方便就留言教吓笑爺仔啦!多謝😊

🍟 炸魚無薯條
🍤 蝦頭油炸蝦球魚麵撈
🍚 魚米粒粒。扮意大利飯

📍 魚事者 (威德閣) (北角)
北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖
柴魚無薯條
蝦頭油炸蝦球魚麵撈
魚米粒粒  扮意大利飯
2024-02-15 716 瀏覽
魚麵專門店@炮台山 朋友聚餐好去處中午12點同朋友聚餐,唔使等位即刻有得入,一睇Menu已經知道呢間餐廳係用心製造食物,除咗好似車仔麵一樣嘅自由選,$46/2餸,$53/3餸喺港島嚟講,價錢好有性價比仲有啲好吸引嘅魚麵Menu同埋小食每一樣嘢都想試吓,係有驚喜嘅上菜之前侍應仲俾咗少少招牌嘅辣魚醬我哋試吓,服務唔錯嘢食嚟到,份量好足,擺碟賣相亦都好得體推薦原味及芫荽魚麵,魚麵好彈牙,蘿蔔超級甜!好食另外叫咗炸花枝丸同埋一個創意菜式「炸魚無薯條」問咗侍應,原來係用魚肉切成一條條攞去炸,薯條造型嘅炸魚,仲有四款唔同味道嘅dip 可以幫揀份量好足建議乜都想試少少嘅朋友,揀一個$58嘅小食拼盤會有齊炸魚,炸燒賣,雞翼尖等等埋單每人$80左右,性價比好高,餐廳環境亦都唔錯,可以同朋友坐低傾偈結論:Menu有心思,食物相當有質素,應該會再返嚟試吓其他菜式
魚麵專門店@炮台山 朋友聚餐好去處
中午12點同朋友聚餐,
唔使等位即刻有得入,
一睇Menu已經知道呢間餐廳係用心製造食物,
除咗好似車仔麵一樣嘅自由選,$46/2餸,$53/3餸
喺港島嚟講,價錢好有性價比
仲有啲好吸引嘅魚麵Menu同埋小食
每一樣嘢都想試吓,係有驚喜嘅
上菜之前侍應仲俾咗少少招牌嘅辣魚醬我哋試吓,
服務唔錯
嘢食嚟到,份量好足,擺碟賣相亦都好得體
推薦原味及芫荽魚麵,
魚麵好彈牙,蘿蔔超級甜!好食
另外叫咗炸花枝丸同埋一個創意菜式「炸魚無薯條」
問咗侍應,原來係用魚肉切成一條條攞去炸,
薯條造型嘅炸魚,仲有四款唔同味道嘅dip 可以幫揀
份量好足
建議乜都想試少少嘅朋友,
揀一個$58嘅小食拼盤
會有齊炸魚,炸燒賣,雞翼尖等等
2024-02-15
  • 芫荽魚麵
  • 蘿蔔
2024-01-27 617 瀏覽
{🐟魚事者}主打特色魚湯魚麵,又有米芝蓮加冕,今日晏就就試一試,睇吓有冇各不符事實先🙈✴️炸魚無薯條✴️嚟得呢度食嘢嘅人一定會嗌嘅小食🤟🏻將魚肉攪成魚漿後炸,形狀似薯條,不過冇薯條咁油膩咗滯,食落煙煙韌韌,又幾果癮喎🤩✴️蕃茄薯仔湯紫菜鴨件手打魚麵✴️湯底無味精,好似阿媽煲嘅湯再杰啲咁,飲落好舒服和諧☺️手打魚麵都算彈牙,但質地較鞋身~✴️蕃茄薯仔湯魚腐墨魚春卷烏冬✴️烏冬好彈牙🫢不過夾嘅時候要小心,因為太彈,所以啲湯會彈到周圍都係🙉✴️手工魚辣醬✴️辣醬好食,沾餸或加落湯都好OK👍🏻不是唔知點解要叫做魚辣醬,食唔到同魚有咩關係🙈

魚薯條

✴️手工魚辣醬✴️
魚薯條
手工魚辣醬
2023-11-26 840 瀏覽
我多數黎呢度食都係食自由點。選擇唔少,餸只要唔係揀多汁果d,口味都偏向清淡(對我黎講岩岩好),麵量對於食第一餐黎講唔會過飽,可以飲埋d湯,冇味精,飲完唔會口渴。我玻璃肚,如果早餐太豐富太多食完會肚痛。呢間食完唔會覺得絞肚痛,飽但腸胃感覺都係light既。
我多數黎呢度食都係食自由點。

2023-11-19
2023-11-07 932 瀏覽
全魚主題幾有趣都好有興趣想知到底可以整到幾多款菜式🤡當日去到冇咩客 得兩枱講真見到有啲擔心😂兩枱都係放工一個人黎食晚飯既🐒當日上菜速度相對就快啲啦~<Fishotto魚米粒粒 • 扮意大利飯>幾個好正🤤口感好特別 好似Risotto但又冇飯個種煙靭感當然兩者要揀我都係會鍾意飯嘅口感多啲😂但我覺得魚版本既Risotto值得一試👐🏻加上蕃茄🍅洋蔥🧅蟹籽🦀成個"飯"口感好豐富<越式-蒜油香雞翼魚麵撈>先講個麵🍝有淡淡的蔥油香🌱少少鹹味其實冇乜味😂齋食佢唔配其他餸係真係相當清淡嘅🙊可能想大家食得出佢魚麵嘅香味🐟的確魚味好香係一個好食嘅魚麵👍🏻至於個雞翼🐥啲汁非常之杰蒜蓉汁係重鹹😂😂所以呢兩樣嘢真係絕配一個好清淡一個好鹹🤡我覺得個麵可以配搭其他嘅嘢會發揮得更加好個雞翼唔會再有take two了🙅🏻‍♀️<炸魚無薯條>🍟呢個炸魚條幾好食因為係魚條其實唔係好食得出魚味/口感本身以為會好稔但係食落有薯條嘅脆感但係又冇薯條咁飽滯加上椒鹽好惹味😋<無豬肉燒賣>其實就係魚肉燒賣普普通通OK啦👌🏻<雞軟骨>小食拼盤跟埋既(唔肯定依家
全魚主題幾有趣
都好有興趣想知到底可以整到幾多款菜式🤡

當日去到冇咩客 得兩枱
講真見到有啲擔心😂
兩枱都係放工一個人黎食晚飯既🐒
當日上菜速度相對就快啲啦~

<Fishotto魚米粒粒 • 扮意大利飯>

其實就係魚肉燒賣
普普通通OK啦👌🏻

<雞軟骨>
小食拼盤跟埋既
(唔肯定依家仲有冇呢個)
但係就係正常雞軟骨加埋椒鹽好食既

加上而家買魚麵都好方便
見到店入面都可以淨係買佢地嘅魚麵
所以💁🏻‍♀️

2023-11-02 649 瀏覽
呢度嘅野食真係超正呀!我今日試嘅第一樣係卜卜脆鹹豬手,真係又香又脆,口感超彈牙!肉質又唔會太硬太乾,一啖落口,真係好好食!再嚟就係魚湯浸翡翠苗,個湯底有啲魚香味,清淡又開胃。翡苗菜都好新鮮嫩綠,湯底同苗菜嘅組合真係好和諧,一食就令人心曠神怡呀!最後一樣就係煎雞排配炸魚條,真係創意料理!炸魚條即係炸魚無薯條。同想像個味道口感都有分別,但係又係好食嘅。煎雞排金黃酥脆,啲雞肉 OK,同炸魚條一齊食真係好開胃!兩種口感配埋一齊,真係好特別!
肉質又唔會太硬太乾,一啖落口,真係好好食!

再嚟就係魚湯浸翡翠苗,個湯底有啲魚香味,清淡又開胃。

最後一樣就係煎雞排配炸魚條,真係創意料理!
煎雞排金黃酥脆,啲雞肉 OK,同炸魚條一齊食真係好開胃!
兩種口感配埋一齊,真係好特別!
卜卜脆鹹豬手
B 餐 + 魚湯翡翠苗
2023-06-07
卜卜脆鹹豬手
B 餐 + 魚湯翡翠苗
2023-10-28 422 瀏覽
今次我要同大家分享一間以魚為主打的餐廳嘅食評啦!🍽️呢度嘅餐廳特色菜式之一係魚漿麵🐟!麵條彈牙,配上鮮美的魚漿,味道驚艷!一試之下,魚漿嘅鮮甜與麵條的口感完美結合,令人回味無窮!真係美味無比!🤤🍜🐟另一道精彩之選係配雞扒🐔!雞扒煎至金黃酥脆,配上魚漿的獨特風味,味道更加豐富!一口咬下,雞肉的嫩滑與魚漿的鮮香相得益彰,絕對是絕配!真係讓人食指大動!😋🐔🐟還有一款特別的菜式是配墨魚餅切條🦑!墨魚餅切條經過油炸,外酥內軟,再加上墨魚的鮮味,令人愛不釋手!一嚐之下,口感酥脆,墨魚的香氣立即爆發,實在太美味了!🤤🦑
今次我要同大家分享一間以魚為主打的餐廳嘅食評啦!🍽️

2023-10-22 300 瀏覽
之前真係無諗過原來魚都可以咁百變🤣雖然唔算得上係魚既fans🤣但試完又覺得幾有新鮮感🥰🐟炸魚無薯條($30)實質上係炸魚漿,醬汁揀左雙子醬,🦀蟹子同明太子,啖啖都有蟹子脆卜卜😆炸魚條食落既感覺會比較煙韌啲有咬口啲😇🍜黑白鴛鴦春卷爽彈魚麵($51)春卷係啲腐皮包住魚肉咁🤗,可以自己配搭麵底同湯底,分別揀左爽彈魚麵同白雪雪魚湯😛全部都係魚😆魚麵幾彈牙比軟粗身😋但配埋個湯底比較清淡🧐下次應該會揀返啲濃味少少既湯😂🍜胡麻醬餃子魚撈麵🥟($66)魚麵唔算好掛汁,但都食到胡麻醬😛配埋木魚、紫菜、粟米🌽等配料口幾fresh😇加埋炸餃子🥟呢個配搭幾唔錯👍🏻🍴小食4粒燒賣($11)配左手工魚辣醬🥰唔算太辣,加落麵/配燒賣食都夾🤗鐘意既話仲可以一樽咁買走😀

🐟炸魚無薯條($30)
炸魚無薯條

🍜黑白鴛鴦春卷爽彈魚麵($51)
黑白鴛鴦春卷爽彈魚麵
黑白鴛鴦春卷爽彈魚麵

🍜胡麻醬餃子魚撈麵🥟($66)
胡麻醬餃子魚撈麵

🍴小食4粒燒賣($11)
魚肉燒賣
炸魚無薯條
胡麻醬餃子魚撈麵
魚肉燒賣
  • 日式胡麻醬煎餃子魚麵撈
2023-10-02 207 瀏覽
#搞串個pantry講到 #魚麵 🐟大家通常會喺邊度食呢?呢款嘢食平時好冷門咁🙈,最多係打邊爐嘅時候🥘會將魚漿唧落去滾湯裏面♨️,變成魚麵。我哋今次嚟到一間位於 #炮台山 、主打魚料理🎣嘅小店。佢嘅最大特色係連 #粉面 🍜,或者薯條🍟都係用魚製成。舖頭裏面見到佢貼咗2023年米芝蓮🏆嘅貼紙。我哋嗌咗🔴黃金魚餅、雞扒爽彈魚麵,同埋🔵墨魚春卷、鴨件爽彈魚麵。黃金魚餅、雞扒爽彈魚麵🌟🌟🌟魚麵質地新奇😆,介乎喺普通麵嘅煙韌🍜,同埋蒟蒻麵🪼嘅啫喱感中間,如果魚味再濃郁啲會更加正🎏。魚湯亦都有魚嘅清甜味😋,不過感覺有啲稀。黃金魚餅👑係好得意嘅魚形🐟,裏面魚味同埋彈牙感都幾好🥳。雞扒🐔算係味道正常,亦都唔會太韌。墨魚春卷、鴨件爽彈魚麵🌟🌟🌟麵質同湯底🍲,我哋揀咗同上一碗一樣。而墨魚春卷🦑有啲似台式嘅甜不辣🇹🇼,不過裏面口感正啲🥳,而且墨魚味都唔錯。鴨件就有啲鞋🦆,鴨味正常,一般般啦🤨。
#搞串個pantry

黃金魚餅、雞扒爽彈魚麵🌟🌟🌟

墨魚春卷、鴨件爽彈魚麵🌟🌟🌟
2023-09-30
2023-09-03 201 瀏覽
路經北角,本想去食人氣龍蝦🦞泡飯,不過真係非常之多人,如是者決定轉陣去食附近嘅「魚事者」,都知道係主打魚肉類嘅嘢,叫咗個「我要自由點」嘅🍜車仔麵套餐,四個餸連埋杯飲品🥤都要$80,不過好味就真係無所謂😅———————————————————————————.🍜「我要自由點」4餸車仔麵💬魚肉春卷:應該係氣炸嘅,比較乾身同有魚味,不錯😅💬卜卜蜆:份量都唔少,幾開心😃💬蘿蔔:好大嚿唔入味有點生可以唔叫🥹💬滷水雞翼:味道正常,可以再濃味一點🤔💬魚麵:彈牙爽口,以為好少但食食吓都好飽肚😄💬番茄🍅薯仔🥔湯底:好想飲多啖湯,但個碗比較細其實質到好滿無乜位😅
———————————————————————————
🍜「我要自由點」4餸車仔麵
💬魚肉春卷:應該係氣炸嘅,比較乾身同有魚味,不錯😅
💬卜卜蜆:份量都唔少,幾開心😃
💬蘿蔔:好大嚿唔入味有點生可以唔叫🥹
💬滷水雞翼:味道正常,可以再濃味一點🤔
💬魚麵:彈牙爽口,以為好少但食食吓都好飽肚😄
2023-08-26 197 瀏覽
Bookmark已久的餐廳之一,早前終於有機會一嚐,除左🦐,🐟就是我第二樣喜愛的食物,所以對這間餐廳期望非常高,果然沒有失望而回,感受到每道菜都是廚師用心製作。 必⃞   食⃞   推⃞   介⃞ ❤️❤️炸🐟無薯條 - 將🐟肉做成薯條形狀再炸,香脆可口,🐟味十足,口感一流,配上雙子醬,非常惹味。 ❤️❤️ ❤️❤️蝦球🐟撈麵 - 蝦球炸得香脆可口,🐟面嫩滑,爽口彈牙,配上🦐頭油及櫻花🦐,味道令人難以忘懷。 ❤️❤️ ❤️❤️🐟湯翡翠苗 - 份量偏多,🐟湯美味,價廉物美❤️❤️ ❤️雖然魚肉春捲及魚腐相比下比較普通,但也是美味的;而芫荽魚麵好特別,但本人真是沒有勇氣品嚐😂😂 ❤️絕對推介給喜歡食🐟的你

必⃞   食⃞   推⃞   介⃞

絕對推介給喜歡食🐟的你
  • 炸魚無薯條
  • 蝦頭油炸蝦球魚麵撈
  • 魚湯翡翠苗
2023-08-26 269 瀏覽
F i s h — c h o s • 扮墨西哥魚皮$35答案就係呢款扮墨西哥魚皮啦!好食程度完全值得起呢個價錢,甚至係更高價!份量好夠但又唔會太多,碟亦都好精緻。其實就係普通魚皮(不過鋪頭標榜嘅係手工魚皮),上面配上多種配料。頂頭有很多牛油果醬,非常清新涼爽,配上香草碎,蕃茄碎同紫洋蔥碎。週邊魚皮上面有幾pag肉醬,底下仲有芝士醬將啲魚皮點落啲醬度一齊食,一整個大滿足!注意,點咗醬嘅魚皮好快會淋,所以大家食嘅時候要快啲囉
F i s h — c h o s • 扮墨西哥魚皮

將啲魚皮點落啲醬度一齊食,一整個大滿足!
注意,點咗醬嘅魚皮好快會淋,所以大家食嘅時候要快啲囉
扮墨西哥魚皮
2023-08-24